Zitvolleyvrouwen stunten met halvefinaleplaats op WK

De Nederlandse zitvolleybalvrouwen hebben op het WK in het Poolse Elblag voor een heuse stunt gezorgd. In de laatste groepswedstrijd werd bijzonder overtuigend afgerekend met de nummers drie van de wereld, Oekraïne. Door de zege werd Nederland tweede in de poule en gaan de Oranjevrouwen van bondscoach Pim Scherpenzeel door naar de halve finales.

Eerder deze maand werd in oefenwedstrijden al wel twee keer van de Oekraïense vrouwen gewonnen, maar dit keer stond er daadwerkelijk iets op het spel. Ook op de Paralympische Spelen van Londen stonden de twee landen tegenover elkaar, maar daar was Oekraïne in de groepsfase en de strijd om het brons te sterk.

Nederland begon in eerste instantie uitstekend aan de wedstrijd. De eerste set ging lang gelijk op, maar de Oekraïense dames wisten de set met 25-23 toch naar zich toe te trekken. In de volgende twee sets was het wederom erg spannend, maar beide keren waren het de Oranjevrouwen die aan het langste eind trokken: 25-23 en 25-22. De 2-1 voorsprong leek Nederland vleugels te geven, terwijl Oekraïne juist totaal verslagen was. De Oostblokkers werden met maar liefst 25-10 afgedroogd in de vierde set. 

Om 13.00 staat de halve finale op het programma. Daarin spelen de vrouwen van Scherpenzeel tegen de Verenigde Staten, die alle groepswedstrijden wonnen. De VS pakten in 2012 in Londen nog paralympisch zilver. De wedstrijd zal wederom te volgen zijn op de officiële site van het WK.