WK vandaag - vrijdag 20 juni

De negende dag van het WK voetbal staat alweer op het programma. Op deze dag staat onder andere Zwitserland - Frankrijk op het programma, wat de topwedstrijd is van groep E. De wedstrijd staat onder leiding van onze landgenoot Bjorn Kuipers.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 D Italië Costa Rica Recife
21.00 E Zwitserland Frankrijk Salvador
24.00 E Honduras Ecuador Curtiba

Italië - Costa Rica

Italië en Costa Rica wisten beide hun eerste duel in de poule te winnen. Costa Rica, vooraf door velen als nummer vier ingeschaald in de groep, was in hun eerste duel verrassend met 3-1 te sterk voor Uruguay, de nummer vier van het vorige WK. Italië won na een leuk en spannend duel met 2-1 van Engeland, mede onder aanvoering van een nog steeds uitstekend spelende Pirlo. De nummer twee van het afgelopen EK won de tot nu toe enige ontmoeting tussen beide landen. Dit was echter een vriendschappelijke interland in 1994, toen Italië zich aan het voorbereiden was op het WK in Amerika. Daar eindigden ze als tweede, nadat ze de finale verloren van Brazilië.

Zwitserland - Frankrijk

De topwedstrijd van groep E gaat zoals verwacht tussen de Europese teams. Zwitserland was in hun eerste duel tegen Ecuador niet sterk, maar won alsnog na een late goal. Het zal echter wel beter moeten in de wedstrijd tegen Frankrijk, dat totaal geen moeite had met Honduras en een sterke indruk maakte. Wel had het geluk dat het zijn talent Pogba niet verloor wegens een rode kaart nadat hij natrapte. Beide ploegen willen een grote stap zetten naar de tweede ronde, die later op de avond zelfs al zeker kan zijn. Dat zou voor Zwitserland een opsteker zijn, nadat zij op het vorige WK na winst  in de eerste wedstrijd op de uiteindelijke wereldkampioen Spanje alsnog werden uitgeschakeld.

De laatste drie wedstrijden tussen beide landen eindigden telkens in een gelijkspel, zoals het laatste duel op het WK in Duitsland. Toen eindigde de groepswedstrijd in 0-0. De wedstrijd staat onder leiding van Bjorn Kuipers, die na Italië - Engeland dus weer een (Europees) topduel kreeg toebedeeld.

Honduras - Ecuador

Het wordt alweer de veertiende ontmoeting tussen Ecuador en Honduras, die elkaar enkel nog maar in vriendschappelijke interlands troffen. Zes keer eindigde het duel in een gelijkspel en viermaal in een zege voor Ecuador, dat afgaande op de eerste duel ook weer de favoriet is. Ze kwamen op voorsprong tegen Zwitserland, maar moesten uiteindelijk toch het hoofd buigen na een goal in de slotminuut. Honduras daarentegen maakte een erg zwakke indruk tegen Frankrijk en lijkt niet in staat om zijn eerste zege ooit op een WK te boeken. 

Opmerkelijk

Zoals vermeld won Italië eerder zijn eerste duel tegen Engeland. Dat het een hoogstaand duel was bleek onder ander aan de statistiek van de aangekomen passes. Bij Italië was dit percentage liefst 93%, de hoogste score sinds men bij het WK van 1966 is begonnen met het meten ervan. Hun tegenstander van toen scoorde zelf ook niet slecht. Bij de Engelsen kwam ook liefst 91% van de passes aan. 

Italië is ook aan een andere bijzondere reeks bezig. Op dit moment hebben de Italianen al vijftien duels op rij gescoord op het WK, een langere reeks dan elk ander land dat op dit WK aanwezig is.