Ilse DeLange vond weerzien met Waylon lastig

Ilse DeLange was gespannen voor de hereniging met Waylon. "Ik was best wel een beetje zenuwachtig", vertelde de zangeres vrijdag aan Giel Beelen in zijn ochtendshow op 3FM. DeLange en Waylon troffen elkaar deze week voor de repetitie voor hun concert van zaterdag.

"Het was best wel lastig, we zagen elkaar weer voor het eerst." DeLange en Waylon werden vorige maand als The Common Linnets tweede op het Eurovisie Songfestival. Na terugkomst in Nederland promootte DeLange het album van The Common Linnets zonder Waylon. Vervolgens kwam naar buiten dat de twee oneinigheid hadden over wat Waylon de 'creatieve gelijkwaardigheid' van het duo noemde.

Tijdens de repetitie voor Tuckerville, dat zaterdag plaatsvindt in Enschede, is volgens DeLange met geen woord gerept over alle ontstane ophef. "De muziek verbindt ons. Er is nergens over gesproken, we gaan zaterdag gewoon ons succes vieren. Eigenlijk ging de repetitie heel goed, daar was ik heel blij om."

DeLange vindt het jammer dat ze zaterdag voor het laatst met Waylon als The Common Linnets op het podium staat. "Maar het is helaas niet anders. Als het aan mij had gelegen, was het wel anders. Ik accepteer zijn besluit, hij heeft gekozen niet verder te gaan. Dat respecteer ik en ik ga gewoon vrolijk alleen verder." DeLange bedacht The Common Linnets, dat volgens haar altijd al uit wisselende zangers zou moeten bestaan. "Mensen moeten nu niet zeggen dat iemand op Waylons plek staat, want dat is niet zo. Ik ga door. Ik ga die muziek niet op de plank leggen, daarvoor is het veel te goed."

De zangeres wil niet al te diep ingaan op de kwestie. "Ik wil me niet laten uitlokken doordat er zo veel druk op de ketel komt. Iedereen heeft op social media een mening, dan denk ik: moet ik me nu lopen verdedigen? Dat ga ik niet doen." Waylon liet eerder al weten dat hij alle kritiek op DeLange onterecht vindt. "Ilse verdient het zeker niet om zo te worden neergehaald, laten we daar dan ook nu mee stoppen", schreef de zanger begin deze maand op Facebook. "Dit is haar goed recht en het is mijn keuze om het niet te doen."

Niet alleen vanwege het besluit om zonder Waylon door te gaan kreeg DeLange veel kritiek te verduren. Deze week beweerde Ruud van Osch dat delen van het Songfestivalnummer Calm after the Storm van hem zijn gejat. "Onzin", zei DeLange over de plagiaatbeschulding. "Ik vind het fijn voor deze man dat hij zo veel aandacht op zich kan vestigen hiermee, maar verder vind ik het heel erg. Ik weet niet of deze man wel echt in orde is. Het is jammer dat hij zo ontzettend serieus wordt genomen en dat hij gevoed wordt in zijn gedachten."