Cronenberg vindt Hollywood een zuigende industrie

David Cronenberg heeft een intense hekel aan hoe Hollywood in elkaar zit. "Het wordt wel een corrupte en zelfs incestueuze stad genoemd", zegt de Canadese regisseur tegen Novum Nieuws. "Ik probeer die plek zo veel mogelijk te vermijden. Gelukkig heb ik er steeds minder te zoeken."

"Het is een vreselijk werkklimaat, zeker voor kunstenaars", gaat Cronenberg verder. "Je ziet het ook aan de onderwerpen van de meeste moderne Hollywoodfilms. Ik noem het de 'man movies' - films over Batman, Superman, Iron Man, enzovoorts. Het is een constant herkauwen van dezelfde paar ideeën voor scenario's. Je ziet echt bijna nooit iets nieuws. En ze leunen allemaal volledig op visuele effecten uit een computer."

Met films als The Fly,A History of Violence en Cosmopolis op zijn conto, allemaal met grote Hollywoodsterren in de hoofdrollen, wordt Cronenberg ironisch genoeg vaak als Hollywoodregisseur gezien. Daar is de 71-jarige filmmaker het uiteraard niet mee eens. "De meeste van mijn films neem ik op in Canada of Europa. Dat betekent dus al dat ik weinig tot niets met de gevestigde Amerikaanse filmindustrie te maken heb. Ik ben wat dat betreft echt een onafhankelijke filmmaker."

In filmmuseum Eye in Amsterdam gaat zondag een uitgebreide expositie over het hele oeuvre van de filmmaker van start. Het retrospectief besteedt onder meer aandacht aan de vreemde hoofdpersonages, speciale effecten en bizarre rekwisieten die in Cronenbergs films voorbijkomen.

"Een nadeel is wel dat ik me steeds in allerlei bochten moet wringen voor iedere cent van het budget", gaat Cronenberg verder. "Maar als ik het eenmaal heb, ben ik zo vrij als een vogeltje. Bij een grote studiofilm zou ik voor de kleinste veranderingen al toestemming moeten vragen. Dan hang je zelfs voor een ander truitje van een hoofdpersoon al uren aan de telefoon."

Dat was iets wat ook Robert Pattinson opviel. De acteur maakte inmiddels drie films met Cronenberg, maar brak door met de Twilight-films, die naarmate het succes groeide steeds meer als echte studiofilms werden gemaakt. "Hij was gewend dat een regisseur voor elke scheet toestemming van een studio moet vragen", vertelt Cronenberg. "Zo lag een productie soms dagen stil omdat onderhandeld werd over de stompzinnigste details. Hij vond het heel bevrijdend dat wij gewoon konden doen wat we wilden."

Ook in Cronenbergs nieuwste film, Maps to the Stars, speelt Pattinson een hoofdrol. Het drama, dat eind augustus in Nederland gaat draaien, gaat over een familie in Hollywood die er alles aan doet om roem te vergaren. "Het is natuurlijk uitvergroot, maar in essentie is het scenario uit het leven gegrepen", vindt Cronenberg.

"Veel mensen in Hollywood hebben er echt alles voor over om beroemd te worden", weet hij. "Ze zijn bereid steeds dezelfde rol te spelen, wat mij dodelijk saai lijkt, of zich helemaal te laten verbouwen bij de plastisch chirurg. Het wordt al snel een leeg en nietszeggend leven om maar in de gratie te vallen bij een publiek dat ze uiteraard niet eens persoonlijk kennen."