Boeren uit Fukushima voeren actie in Tokyo

Redactie

Twee boeren uit het Japanse Fukushima, zwaar getroffen door de aardbeving en tsunami van 2011 en daaropvolgende nucleaire ramp, hebben vrijdag gedemonstreerd bij het ministerie van landbouw in de hoofdstad Tokyo. Ze voelen zich door de overheid in de steek gelaten. De politie greep in toen de boeren een stier uit hun vrachtwagen wilden loslaten op straat.

De actievoerders, Masami Yoshizawa en Naoto Matsumara, zijn twee van de duizenden boeren wier bedrijven in gebied staan dat na de aardbeving en tsunami, waarbij de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigd raakte, goeddeels van de buitenwereld werd afgesloten. De twee zijn op hun boerderijen gebleven om voor hun eigen vee en dat van anderen te zorgen. De huiden van sommige van hun dieren zijn witte vlekken gaan vertonen en de boeren willen dat het ministerie van landbouw onderzoekt hoe dat komt. Ook willen ze dat de overheid ophoudt met het ruimen van achtergelaten vee en het verbranden van door radioactieve straling aangetaste gewassen die ze nodig zeggen te hebben om hun vee te voeden.

"Het ministerie heeft tegen ons gezegd dat het niet weet wat de oorzaak van de vlekken is. Nou, om daar achter te komen moeten ze dat dan nader onderzoeken. Ze kunnen zich er niet van afmaken door te zeggen dat ze het niet weten", zei Yoshizawa, die minister van landbouw Yoshimasa Hayashi door een megafoon opriep naar buiten te komen en de stier te bekijken. Hayashi bevond zich echter in het parlement en er kwam ook niemand anders naar buiten. Wel mochten de boeren een schriftelijk verzoek om hulp afgeven bij de receptie van het ministerie.

Meer dan honderdduizend 'nucleaire evacuees' zijn uit gebied rond de kerncentrale vertrokken. Sommige gebieden worden geleidelijk schoongemaakt, met de bedoeling dat ze weer bewoond kunnen gaan worden. Matsumara heeft de evacuatiebevelen genegeerd en is in zijn woonplaats Tomioka gebleven. De rest van zijn familie is wel vertrokken. Tomioka telde voor de aardbeving zestienduizend inwoners en is nu een spookstad.

Matsumara is rijstboer en heeft ook veertig stuks vee. Yoshizawa heeft naar eigen zeggen 360 stuks vee. Samen hebben ze zeshonderd stuks vee onder hun hoede.