FIFPro: meer aandacht FIFA voor hersenschuddingen

DeLuna

De internationale voetballersvakbond FIFPro wil dat de FIFA meer aandacht heeft voor hersenschuddingen. De bond vindt dat de FIFA donderdag de Urugauayaanse voetballer Alvaro Pereira te weinig heeft beschermd. FIFPro wil garanties van de wereldvoetbalbond dat spelers beter beschermd worden.

FIFPro wijst erop dat spelers ernstige hersenbeschadigingen kunnen oplopen als ze doorspelen met een hersenschudding. De bond wil dan dat er een onafhankelijke arts komt die spelers verbiedt terug te keren in het veld. Daarmee zou worden voorkomen dat de teambelangen voor de gezondheid van de speler komen.

Een andere oplossing is volgens de bond om een speler met een mogelijke hersenschudding tijdelijk te vervangen. Dat geeft de tijd om uitgebreid te kijken of iemand inderdaad een hersenschudding heeft.

De Uruguyaan Pereira raakte tegen Engeland de knie van Raheem Sterling en ging naar de grond. Daarna verloor hij het bewustzijn. Na een korte blessurebehandeling wilde de Uruguayaan weer het veld in, hoewel de medische staf hem dat afraadde.

Bij Nederland liep Bruno Martins Indi in de wedstrijd tegen Australië een hersenschudding op. De Oranje-verdediger werd echter direct vervangen en behandeld.