Naziverdachte voorlopig nog in de VS

Het is nog te vroeg om te zeggen of een hoogbejaarde verdachte van nazimisdrijven door de Verenigde Staten uitgeleverd kan worden aan Duitsland. Dat heeft het openbaar ministerie in het Beierse Weiden vrijdag gezegd.

Johann Breyer (89) werd dinsdag in zijn woonplaats Philadelphia opgepakt. Hij kan het verzoek om zijn uitlevering in de VS aanvechten. De volgende zitting in deze zaak is over twee maanden.

De Duitse justitie verdenkt Breyer van 158 gevallen van medeplichtigheid aan moord. In ieder geval gaat het om een treinlading gevangenen die in het vernietigingskamp Auschwitz om het leven werden gebracht. Breyer zou daar als kampbewaker hebben gewerkt.

In een interview in 2012 met Associated Press zei Breyer dat hij als bewaker in Auschwitz heeft gewerkt, maar hij ontkent iets met de gruweldaden in het kamp te maken te hebben gehad. Naar eigen zeggen werkte hij in een ander deel van het kamp.

Mocht het tot een proces in Duitsland komen en wordt Breyer schuldig bevonden, dan kan hij maximaal vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.