EU doet Krim-producten in de ban

De Europese Unie gaat de invoer van producten uit de Krim verbieden, uit protest tegen de annexatie van het Oekraïense gebied door Rusland. Dat heeft een EU-functionaris vrijdag gezegd.

De beslissing wordt officieel maandag genomen door de raad van ministers van buitenlandse zaken in Luxemburg. Goederen uit de Krim kunnen daarna de EU niet meer binnenkomen zonder goedkeuring van de Oekraïense autoriteiten. Die zijn echter uit de Krim verdreven door Russische troepen.

"Dit is nog maar het topje van de ijsberg", aldus de zegsman. De EU heeft een routekaart met verdere maatregelen voorbereid, waaronder een visumverbod. "De 28 EU-lidstaten weigeren de annexatie te erkennen, dus moeten we consequent zijn."

De Krim is ook uitgezonderd van het associatieakkoord en vrijhandelsverdrag dat de EU en Oekraïne volgende week vrijdag sluiten tijdens de EU-top van regeringsleiders.

Eerder hebben de lidstaten sancties opgelegd aan personen en bedrijven in verband met de annexatie. Of de EU-ministers en regeringsleiders volgende week nog meer sancties treffen, hangt af van de situatie in Oekraïne, aldus de zegsman.

De economie van de Krim berust vooral op landbouw en toerisme. De lokale autoriteiten hopen ook gasvelden voor de kust in gebruik te nemen. Tegen een lokaal bedrijf dat daarbij betrokken is zijn al EU-sancties van kracht.