Conchita Wurst op Amsterdamse Gay Pride

Conchita Wurst geeft een optreden tijdens de Gay Pride in Amsterdam. De 'vrouw met de baard', die namens Oostenrijk het Eurovisie Songfestival won, staat op 3 augustus op het podium van het Human Rights-concert op het Rembrandtplein. Een dag eerder vaart ze tijdens de Canal Parade mee op de boot van Gay Care Amsterdam, de organisatie die Wurst heeft weten te strikken.

"We zijn er trots op om Conchita Wurst naar Amsterdam te halen", laat directeur Jan Nieuwenhuis vrijdag weten in een verklaring. Hij noemt haar 'het symbool voor diversiteit en openheid in Europa'. "Zeker na het antihomogeweld van de afgelopen week is het belangrijk om trots en tolerantie te zetten tegenover discriminatie en geweld." Gay Care Amsterdam is een thuiszorgorganisatie voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders.

Wurst is in werkelijkheid zanger Thomas Neuwirth. Hij deed vorige maand als een vrouw, maar wel met een baard, mee aan het Eurovisie Songfestival. Neuwirth wilde met zijn deelname duidelijk maken dat het leven niet draait om 'dingen als seksualiteit en waar je vandaan komt'.