'Gezamenlijke aanpak motorbendes werpt vruchten af'

De gezamenlijke aanpak van criminele motorbendes werkt. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is tevreden over de resultaten van de samenwerking tussen onder meer het rijk, gemeenten, politie, justitie en de Belastingdienst de afgelopen twee jaar.

De bewindsman stuurde vrijdag een rapport naar de Tweede Kamer waarin de voortgang van de aanpak wordt besproken. De afgelopen twee jaar zijn 43 clubhuizen gesloten of afgewend, staat er onder meer in. De politie hoorde 345 verdachten in 159 strafzaken.

Van de leden van motorclubs als Hells Angels en Satudarah heeft tachtig procent een strafblad, zo bleek onlangs uit een rapport van de politie. Bijna dertig procent is zelfs veelpleger, wat inhoudt dat ze meer dan tien veroordelingen op hun naam hebben staan.

"We weten steeds meer van deze motorbendes, hun leden en activiteiten", zegt Opstelten. "De voortgangsrapportage laat zien dat we het probleem als één overheid aanpakken en we gaan gezamenlijk en met kracht door op deze ingeslagen weg", belooft de minister.