FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 maart 2013

[JL] Sparta verliest bij Go Ahead Eagles

Sparta heeft vrijdag drie punten laten liggen in de titelstrijd in de Jupiler League. De koploper uit Rotterdam ging in Deventer met 3-2 onderuit tegen Go Ahead Eagles. MVV profiteerde slechts ten dele, terwijl FC Volendam en Helmond Sport geen fout maakten.

Marnix Kolder en Xander Houtkoop hielpen de Eagles al voor rust aan een comfortabele voorsprong. Tien minuten na de pauze tekende Sandro Calabro voor de aansluitingstreffer, maar Quincy Promes bracht de marge snel terug op twee. Een goal van Roald van Hout zorgde voor een spannende slotfase, maar de thuisploeg hield stand.

MVV speelde thuis met 2-2 gelijk tegen De Graafschap en ziet daardoor FC Volendam en Helmond Sport op gelijke hoogte komen. Bryan Smeets hielp MVV met twee treffers aan een punt. Via een eigen goal van Koen Daerden en een doelpunt van Piotr Parzyszek waren de Superboeren nog op 2-0 gekomen.

Michiel Kramer (2x) en Eerste Divisie-topscorer Jack Tuyp hielpen Volendam aan een 3-2 thuiszege op Fortuna Sittard. Helmond won voor eigen publiek met 2-1 van FC Eindhoven.

Sparta staat na 26 duels op 49 punten. Volendam, MVV en Helmond volgen op één punt. Helmond speelde wel al een wedstrijd meer. Go Ahead Eagles bezet de vijfde stek met 44 punten, De Graafschap heeft een puntje minder en staat een plaats lager.

Overigens gaat de ranglijst flink op de schop als SC Veendam, dat niet in actie kwam, volgende week niet in beroep gaat tegen het faillissement. Als de resultaten van de Groningers wegvallen zou Helmond de nieuwe koploper zijn.

Excelsior speelde op Woudestein met 1-1 gelijk tegen FC Den Bosch. Tom van Weert opende de score na ruim een kwartier voor de Bosschenaren, maar Mick van Buren maakte niet veel later gelijk.

FC Dordrecht, dat voor aanvang van het treffen tegen FC Oss de aan kanker overleden Theo Bos herdacht, verloor nipt. Het werd in Dordrecht 1-0. Het Almere City FC van trainer Fred Grim hield drie punten over aan de ontmoeting met SC Cambuur: 2-1. FC Emmen - Telstar eindigde in 1-1.

Ferrer stuit opmars Haas in Miami

David Ferrer heeft de finale van het masterstoernooi van Miami bereikt. De als derde geplaatste Spanjaard rekende vrijdag in drie sets af met de Duitser Tommy Haas (15): 4-6, 6-2 en 6-3. De partij, waarin de kansen voortdurend leken te keren, nam ruim twee uur in beslag.

De 34-jarige Haas, die eerder in het toernooi Novak Djokovic (1) uitschakelde, had de twee eerdere ontmoetingen met Ferrer verloren, maar hij begon sterk. Met gevarieerd spel zette hij zijn tegenstander onder druk en profiteerde dankbaar van de fouten die de Spanjaard daardoor maakte. Twee breaks leverden hem de setwinst op.

In het tweede bedrijf kwam Ferrer beter in zijn spel. Hij verminderde zijn foutenlast en kwam snel op gelijke hoogte. Haas nam in de derde set een 3-1 voorsprong, maar daarna kreeg Ferrer de touwtjes stevig in handen.

In de finale neemt de mondiale nummer vijf het op tegen de winnaar van de partij tussen Andy Murray (2) en Richard Gasquet (8). De Schot en de Fransman staan later vrijdagavond tegenover elkaar.


Ferrer stuit opmars Haas in Miami (Foto: Novum)

Kramnik nieuwe koploper in kanidatentoernooi

De Russische schaker Vladimir Kramnik is Magnus Carlsen gepasseerd bij het kandidatentoernooi in Londen. De voormalig wereldkampioen deed versloeg de Armeniër Levon Aronian. Carlsen ging verrassend onderuit tegen Vassily Ivanchuk.  Kramnik heeft daardoor nu een half punt voorsprong op zijn Noorse rivaal.

De kansen van Aronian die nu een achtstand heeft van anderhalve punt met nog twee speelronden te gaan lijken verkeken. De schakers hebben zaterdag een rustdag, op zondag en maandag staan nog twee ronden gepland. De winnaar van het kandidatentoernooi mag het in november opnemen tegen titelverdediger Viswanathan Anand uit India, met als inzet de wereldtitel.

Britten opgepakt voor grap met bagageband Schiphol

Drie Britten die bij wijze van grap via de bagageband de kelder in wilden op luchthaven Schiphol, zijn vrijdagavond aangehouden. Dat meldt de marechaussee.

Het drietal maakte deel uit van een groep Britten die een vrijgezellenavond kwamen vieren in Amsterdam. In de kelder werden de drie in de kraag gegrepen door de marechaussee. De drie moeten een boete van een paar honderd euro betalen voor hun wangedrag.

'Huis Saar Koningsberger niet uit holberwonertijd'

Het huis van de actrice en voormalig TMF VJ Saar Koningsberger lijkt niet op dat van een holbewoner. Dat is de conclusie die FOK!film kon trekken na het afnemen van een interview met de actrice naar aanleiding van de nieuwe animatiefilm The Croods die onlangs in première is gegaan.

Op het FOK!forum hielden we een enquete over welke vragen je het liefst zou stellen aan Koningsberger als ze in levende lijve tegenover jou zou zitten. Nadat alle vunzige vragen en details over haar seksleven van de shortlist verdwenen waren bleef deze vraag liggen over het interieur van het huis van Saar. "Ik hou van strak" aldus Saar, "maar als ik lekker een avondje heb doorgefeest dan vind ik het niet zo erg als er rommel blijft liggen. Dat ruim ik de dag daarna dan wel weer op".

Koningsberger sprak de rol in van dochter Iep, een personage met wie ze zich goed kan identificeren. "Iep is lekker opstandig, zoals ik ook vroeger was toen ik jonger was. Ten tijde van mijn optreden in De Schippers van de Kameleon hadden mijn oudes hun handen vol aan mij."

Naast Saar Koningsberger spraken ook Sanne Wallis de Vries, Tim Knol en Waldemar Torenstra stemmen in van de personages uit The Croods.

Lees hier de recensie van FOK!film over The Croods.

Gemaskerde man maait kroeggangers Mexico neer

Een gemaskerde man heeft drie vrouwen en vier mannen doodgeschoten in een kroeg in het Noord-Mexicaanse Chihuahua. De overvaller drong donderdagavond met een aanvalsgeweer de Mogavi-bar in het centrum van de deelstaathoofdstad binnen en vuurde een regen van kogels af. Twee aanwezigen raakten gewond, liet woordvoerder Carlos Gonzalez van het openbaar ministerie weten.

Het OM heeft nog geen idee in welke hoek het de dader moet zoeken. Ook de identiteit van zijn zeven slachtoffers is nog niet vastgesteld.

De vele schietpartijen die de deelstaat teisteren houden veelal verband met de bendeoorlog die het Sinaloa- en Juarezkartel er uitvechten.

538 helpt 104.000 oorlogskinderen

538 en War Child hebben genoeg geld opgehaald om 104.397 oorlogskinderen te helpen. De radiozender organiseerde afgelopen week allerlei acties om geld in te zamelen voor het goede doel. Vorig jaar konden 72.984 oorlogskinderen na de actie worden gesteund. Voor twaalf euro kan een kind worden geholpen.

De week werd vrijdagavond afgesloten in 's Hertogenbosch. Artiesten als Gers Pardoel en Kane verzorgden een optreden. Eerder stonden artiesten als Lisa Lois, Racoon en Kensington belangeloos op het podium. Een rijdende studio bezocht plaatsen als Alkmaar, Gouda en Groningen.

De organisatie van War Child twitterde blij te zijn met de uitslag. "Geweldig wat een eindstand, 104.397 verlaten oorlogskinderen krijgen steun! Thanks iedereen."

Tandarts in Assen halfjaar geschorst

Een tandarts in Assen mag een halfjaar niet aan het werk. Het Centraal Tuchtcollege in Den Haag heeft op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloten tot een onvoorwaardelijke schorsing van een halfjaar, meldt de IGZ vrijdag.

Tandarts Van der Meulen zou volgens de IGZ zijn spoeddienst niet goed hebben georganiseerd. Er werd onder meer een tandarts ingezet die geen Nederlands sprak.

De schorsing ging woensdag in en volgt uit een voorwaardelijke schorsing voor twee jaar die de tandarts in mei al opgelegd kreeg van het tuchtcollege. Eerder mocht de tandarts ook al niet aan de slag wegens een onvoorwaardelijke schorsing die tot mei vorig jaar gold.

Seedorf: heb scheids geen clown genoemd

Clarence Seedorf heeft zich vrijdag voor het eerst uitgelaten over de vreemde rode kaart die hij zondag in de uitwedstrijd met Madureira ontving. "Ik heb de scheidsrechter nooit een clown genoemd", zei de Nederlander tijdens een persconferentie in de catacomben van het stadion Engenhao na een training van zijn club Botafogo.

Na afloop van het duel verklaarde de scheidsrechter dat Seedorf hem een clown had genoemd. "In eerste instantie snapte ik hem niet, aangezien ik niet doorhad dat ik gewisseld werd. Toen hij me geel gaf zei ik dat ik nu het veld zou verlaten waar ik wilde en rende nota bene naar de zijkant. Toen gaf hij ineens rood", verklaarde de Nederlander in een monoloog, die ruim een kwartier duurde. Door de rode kaart mist Seedorf in elk geval het eerstvolgende duel tegen stadsrivaal Vasco da Gama.

De middenvelder werd ver in blessuretijd bij een 2-1 voorsprong voor Botafogo gewisseld en moest het veld van de scheidsrechter aan de kant verlaten waar geen dug-outs waren. "Ik vond dat raar. Ik ben gewend om aan de andere kant van het veld te gaan. Alle keren dat ik ben gewisseld, verliet ik het veld aan de kant van de dug-outs", aldus Seedorf.

Volgens de 36-jarige Seedorf was de rode kaart een gevolg van het gedrag van de spelers van Madureira. "Twee spelers zaten maar tegen hem aan te praten over mij. Misschien dat zij het woord clown in hun mond hebben genomen en dacht de scheids dat ik het had gezegd."

De aandacht in de Braziliaanse media voor de zaak is enorm. Ten eerste omdat het om Seedorf gaat, een van de beste spelers in de competitie, maar ten tweede omdat de Nederland sinds zijn komst in Brazilië telkens heeft benadrukt dat je scheidsrechters moet respecteren en niet moet proberen ze met schwalbes of aanstellerij voor de gek te houden.

"Waarom zou ik de scheidsrechter niet respecteren? Ik ben een ambassadeur van Fair Play van de Uefa. Ik ken mijn verantwoordelijkheid", stelde Seedorf, die de aandacht voor het voorval lichtelijk overdreven vond. "Het was niet meer dan een wedstrijdsituatie. Het lijkt wel alsof er een natuurramp is geweest met heel veel doden."

Het is nog onduidelijk hoeveel wedstrijden Seedorf nu precies moet missen, aangezien de zaak nog voor moet komen bij het sporttribunaal in Rio de Janeiro. De Nederlander wordt aangeklaagd voor onsportief gedrag, tot zes duels schorsing, en beledigen van de scheidsrechter. Op belediging staat een straf van minimaal vier duels oplopend tot zes én een geldboete van minimaal veertig euro tot maximaal veertig duizend euro. De datum waarop de zaak wordt behandeld is nog niet bekendgemaakt.


Seedorf: heb scheids geen clown genoemd (Foto: Novum)

NAC-spits Schalk mist waarschijnlijk seizoenseinde

NAC Breda moet het de rest van het seizoen waarschijnlijk stellen zonder Alex Schalk. De 20-jarige aanvaller kampt met een voetblessure, laat de club vrijdag weten. Om de voet rust te gunnen is hij in het gips gezet. De Brabanders spelen dit seizoen nog zeven wedstrijden in de Eredivisie.

NAC mist zaterdag bij FC Twente ook Anthony Lurling en Anouar Hadouir. Lurling liep twee weken geleden tijdens de 4-0 zege op Willem II een buikspierblessure op, terwijl Hadouir onlangs in een oefenduel tegen FC Den Bosch geblesseerd raakte.

Stephen Baldwin geeft belastingfraude toe

Stephen Baldwin geeft toe dat hij over 2008, 2009 en 2010 geen belasting heeft betaald. De 46-jarige acteur beweert echter dat hij niet bewust heeft geprobeerd te frauderen. Dat vertelde hij vrijdag in de rechtszaal.

Baldwin moet nog vierhonderdduizend dollar aan belasting, rente en boetes betalen, maar honderdduizend dollar is inmiddels al afgelost. "Helaas heb ik slecht advies gekregen", zei Baldwin over zijn geldproblemen. "Van advocaten en accountants."

De jongste telg van de acteursfamilie Baldwin heeft een deal gesloten dat hij uit de gevangenis blijft, zodat hij geld kan verdienen. Als Stephen het geld binnen een jaar betaalt, wordt hij niet verder vervolgd. Als de acteur er langer over doet, krijgt hij een proeftijd en heeft hij vijf jaar de tijd om het bedrag te voldoen.

Irak belooft strengere controle verkeer naar Syrië

Irak houdt voortaan meer vliegtuigen en vrachtauto's op weg naar Syrië aan om die op wapens te controleren. De regering in Bagdad pakt zowel wapensmokkel ten gunste van de Syrische president Bashar Assad als van de rebellen in het vervolg harder aan, kondigde woordvoerder Ali al-Moussawi vrijdag aan.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry maande de Iraakse regering vorige week nog eens haar luchtruim voor vluchten van Iran naar Syrië te sluiten. De Verenigde Staten verdenken Iran ervan via Irak wapentuig en versterkingen voor het Assadbewind naar Syrië te smokkelen, in weerwil van het geldende internationale wapenembargo.

De Iraakse regering heeft al meermalen beloofd een stokje te steken voor de wapentransporten naar Syrië, maar volgens Washington legt zij niet veel ijver aan de dag.

Zes doden bij zelfmoordaanslag Pakistan

Een naar alle waarschijnlijkheid fundamentalistisch-islamitische zelfmoordterrorist heeft vrijdag in Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, een aanslag gepleegd op een konvooi. Bij de aanslag kwamen zes mensen om het leven, onder wie twee vrouwen. Dat heeft de politie gezegd. Vijftien mensen raakten gewond.

Doelwit van de aanslag was vermoedelijk Abdul Majeed Marwat, het hoofd van de paramilitaire grensmacht, die in het konvooi meereisde. Hij bleef ongedeerd.

Vooralsnog is de aanslag niet opgeëist. De regio waar de aanslag plaatshad, vlakbij het Pakistaanse stammengebied, is een bolwerk van de Pakistaanse Taliban. De Taliban voeren geregeld aanslagen uit op de veiligheidsdiensten.

Teleurstelling over uitblijven wapenverdrag

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is teleurgesteld over het uitblijven van afspraken over een wereldwijd verdrag over wapenhandel. Ondanks de grote verschillen van mening tussen de lidstaten van de Verenigde Naties hoopte hij dat de landen er in New York alsnog uit zouden komen.

"Een grote meerderheid van landen wilde een verdrag. Het is daarom heel teleurstellend dat een klein groepje landen met daarin Noord-Korea, Syrië en Iran dit nu heeft geblokkeerd", aldus de minister in een verklaring.

Volgens Timmermans lag er een 'sterk en robuust' verdrag op tafel. "Een verdrag dat zeker in de loop van de tijd kon leiden tot een beter gereguleerde wapenhandel", zei hij. "Want dat is nodig om het misbruik van wapens voor mensenrechtenschendingen, georganiseerde misdaad en het aanjagen van conflicten te verminderen."

Timmermans zegt zich nu met andere landen in en buiten de EU te beraden over stappen die gezet kunnen worden om alsnog tot een verdrag te komen.

Fans Veendam houden benefietconcert

Supporters van SC Veendam doen er alles aan om hun club te redden van de ondergang. Maandag wordt in het stadion aan de Langeleegte een benefietconcert gehouden voor de failliete eerstedivisionist. Dat meldt Veendam vrijdag op zijn website. De organisatie benadrukt dat het niet om een 1 aprilgrap gaat.

De entree voor het concert bedraagt vijftien euro. Zaterdag en zondag kunnen bij het stadion kaarten worden gekocht. De organisatie is nog bezig met het strikken van artiesten.

Veendam werd maandag failliet verklaard, maar heeft acht dagen om in beroep te gaan. Daarvoor moet de club wel zo'n 600 duizend euro bijeen zien te krijgen. Oud-speler Henk de Haan heeft een reddingsactie opgezet en daarmee al meer dan twee ton opgehaald. Dat zei hij vrijdag in Voetbal International.

Tijdcapsule bevat medaille en oorkonde

Een oude loden koker die in november werd gevonden in een muur van het Olympisch Stadion in Amsterdam blijkt onder meer een oorkonde, een medaille en een postzegelverzameling te bevatten. Dat meldt het Olympisch Stadion vrijdag op zijn website.

De koker lag sinds de Olympische Spelen van 1928 in een muur achter een gedenkplaat in de Marathontoren van het stadion. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren had onderzoek gedaan naar de koker, die daarop werd aangetroffen in november. In de maanden daarna is de inhoud onderzocht.

Op de aangetroffen oorkonde staan de felicitaties van verschillende sportbonden voor de organisatie van de Spelen met hun succes. De postzegelverzameling bevat de complete serie postzegels over de Spelen en is nog compleet intact. Ook de herinneringsmedaille uit 1928 is nog in perfecte staat.

De koker en de inhoud worden vanaf zaterdag tentoongesteld in het sportmuseum Olympic Experience in het stadion. Daar is momenteel een tentoonstelling over de Olympische Spelen in 1928.

Paradox gaat topper maken voor PlayStation 4

Paradox Interactive is een developer die we vooral kennen van pc-games. Afgelopen week kwam naar buiten dat ze ook e-books gaan publiceren. Vandaag werd bekend dat het bedrijf ook bezig is met een game voor PlayStation 4. En volgens hen gaat dit geen goedkope port worden.

Het bedrijf weet zelf nog niet helemaal wat ze gaan maken, vertelde producer Gordon van Dyke tijdens de Games Developer Conference. Het zal in ieder geval geen goedkope port worden van een bestaande pc-game. Het zal voor het bedrijf uitvogelen zijn hoe ze met de hardware van PlayStation 4 moeten werken, maar het zal volgens hen makkelijker gaan dan met PlayStation 3.

“We first need to make sure we can get the game running on the hardware, but the hardware is much more easier to work with than it was previously when I was at DICE on Battlefield, where there were struggles with Sony’s hardware – especially the way they allocated memory. They’ve eliminated a lot of these hurdles [on PS4] and x86 makes it much more plausible that we can do it.”

Paradox Interactive

Metal Gear Solid V zonder Snake

Afgelopen week kwamen we erachter dat de stem achter Solid Snake en Big Boss (David Hayter) niet zal verschijnen in Metal Gear Solid V. Hordes fans zijn tal van petities gestart om de beste man toch terug te krijgen. Vandaag heeft Hideo Kojima aangegeven dat er een nieuwe personage zal verschijnen voor de game.

“It will be a new person, I can’t say who yet. What we’re trying to accomplish is to recreate the Metal Gear series. It’s a new type of Metal Gear game, and we want to have this reflected in the voice actor as well.”

Voorlopig blijft het gissen wat we mogen verwachten. Feit blijft dat het zonder de stem van Hayter toch niet hetzelfde zal zijn.

Phantom Pain/ MGS

Geen Unreal Engine 4 voor Wii U

Het is al een tijdje bekend dat we geen Frostbite 3-games kunnen spelen op Wii U; vandaag is naar buiten gekomen dat Unreal Engine 4-games ook niet speelbaar zullen zijn op Nintendo's console. Voorlopig heeft Nintendo genoeg games in petto met de derde variant van de Unreal Engine.

Tijdens de Game Developer Conference van dit jaar werd Mark Rein, bekend van de Unreal Engine, gevraagd naar zijn mening over Unreal Engine 4-games op Wii U. Zijn antwoord was kort maar krachtig: nee.

Hahaha no. I mean, sorry, it’s not really a correct answer. We’re not… we have Unreal Engine 3 for the Wii U. Right? And Unreal Engine 3 is powering all kinds of amazing games, still lots of games are being made with Unreal Engine 3. We announced today about a new Unreal Engine 3 license. Unreal Engine 3 doesn’t disappear because of Unreal Engine 4. But our goal for Unreal Engine 4 console-wise is next-gen consoles. That’s really what our energies are focused on. If you want to make a Wii U game, we have Unreal Engine 3, and it’s powering some of the best games on the Wii U already.”

Dit betekent dat Wii U-bezitters niet alleen Battlefield 4, Dragon Age 3 en de volgende Mass Effect mislopen (allemaal Frostbite 3) maar ook games die waarschijnlijk zullen uitkomen voor de next-gen varianten van PlayStation en Xbox. Wii U een next-gen console? Voorlopig nog niet.

Koeman: "Moeten met de billen bloot"

Feyenoord gaat dit weekend op bezoek bij sc Heerenveen en moet het doen zonder goalgetter Graziano Pellè. De Italiaanse spits is geschorst.

Trainer Ronald Koeman weet hoe hij het gemis van de aanvaller moet gaan opvangen. Pellè maakte tot op heden al 21 Eredivisiedoelpunten en is daarmee van onschatbare waarde voor de Rotterdamse ploeg. "We hebben op meerdere varianten getraind, maar we gaan anderen niet wijzer maken dan ze zijn", vertelt Koeman op het digitale thuis van Feyenoord.

In Friesland komt Feyenoord een ploeg tegen die een slechte seizoensstart kende, maar inmiddels helemaal terug lijkt. De afgelopen vier wedstrijden werden omgezet in een overwinning. "Die ploeg heeft de weg omhoog gevonden. Het is een feit dat geen van de hooggeplaatste ploegen in Heerenveen heeft kunnen winnen. PSV werd zelfs bijna de hele wedstrijd onder druk gezet."

"Net als afgelopen weken moeten wij ook zaterdag weer winnen als we mee willen blijven doen", vervolgt Koeman. "Daarbij moeten we niet te veel naar anderen kijken. Onze concurrenten spelen allemaal zondag, dus wij moeten nu als eerste met de billen bloot." Met nog zeven wedstrijden te spelen is de achterstand van Feyenoord op koploper Ajax slechts één punt.

Cyprus onderzoekt afschrijven schulden politici

De Cypriotische regering heeft een onderzoek gelast naar de nieuwsberichten over een uitgelekte lijst van hoogwaardigheidsbekleders die banken een deel van hun schulden zouden hebben laten afschrijven. Drie opperrechters in ruste is opgedragen de aantijgingen tegen het licht te houden, liet woordvoerder Christos Stylianides vrijdag weten.

Een flinke groep politici, bestuurders en ondernemers staan in het beklaagdenbankje sinds hun naam opdook in de Griekse pers. Verscheidene media publiceerden een lijst van prominente Cyprioten die tussen 2007 en 2012 leningen afsloten bij de zieltogende Laikibank en Bank of Cyprus, maar die nooit hebben terugbetaald.

Overheidstekort vorig jaar 4,1 procent

Het Nederlandse overheidstekort liep vorig jaar terug van 4,5 procent naar 4,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het CBS spreekt van een langzame daling.

Vorige maand stelde het Centraal Planbureau (CPB) dat het tekort over vorig jaar zou uitkomen op vier procent. De schuld is volgens het CBS vorig jaar met 33 miljard euro opgelopen tot 428 miljard euro, 71,2 procent van het bbp.

Het CBS stelt dat de overheidsuitgaven stegen van 299,9 miljard euro naar 302,5 miljard euro. Dat kwam onder meer doordat de uitgaven aan de AWBZ met drie miljard euro stegen, een stijging van ruim tien procent ten opzichte van een jaar eerder. Aan AOW-uitkeringen werd 1,4 miljard euro meer uitgegeven.

De inkomsten stegen sneller dan de uitgaven, waardoor het tekort terugliep. Vorig jaar kreeg de staat 278,4 miljard euro binnen. Een jaar eerder was dat nog 273,3 miljard euro. Het tekort bedroeg daarmee 24,4 miljard euro. Dat de staatsschuld sneller toenam, kwam doordat Nederland negen miljard euro bijdroeg aan de steun voor andere eurolanden en het Europese noodfonds ESM.

Het CPB stelt dat het tekort dit jaar naar verwachting op 3,3 procent uitkomt. Voor 2014 wordt een tekort van 3,4 procent verwacht. Naar aanleiding van de CPB-ramingen besloot het kabinet volgend jaar ruim vier miljard euro meer te gaan bezuinigen.

Nederland had in 2008 nog een overschot op de begroting van een half procent van het bbp. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is het tekort echter steeds hoger geweest dan de Europese afspraak dat het begrotingstekort maximaal drie procent mag bedragen.


Overheidstekort vorig jaar 4,1 procent (Foto: Novum)

Sojoez koppelt aan ruimtestation

Een Sojoez-capsule met drie ruimtevaarders aan boord is vrijdag gekoppeld aan een Russische onderzoeksmodule van het Internationale Ruimtestation ISS. De Russische kosmonauten Pavel Vinogradov en Aleksandr Misoerkin en de Amerikaanse astronaut Chris Cassidy waren zes uur eerder begonnen aan hun ruimtereis.

De ruimtevaarders voegen zich bij de drie bemanningsleden die het ISS al sinds december bewonen en blijven vijf maanden in het ruimtestation.

Niet eerder heeft een bemand ruimtevaartuig zo'n snelle route naar het ISS afgelegd. Normaal gesproken duurt een vlucht naar het ruimtestation zo'n vijftig uur. De nieuwe route, waarbij voorafgaand aan de koppeling aan het ISS minder vaak rond de aarde wordt gecirkeld, werd eerder getest door drie vrachtsondes. Het voordeel van de nieuwe route is dat de bemanning minder vermoeid in het ISS arriveert.


Sojoez koppelt aan ruimtestation (Foto: Novum)

Bestuursverbod bij faillissementsfraude

Ondernemers die faillissementsfraude plegen, mogen maximaal vijf jaar lang geen bedrijf meer besturen. Dat stelt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag voor in een conceptwetsvoorstel. De minister wil daarmee voorkomen dat fraudeurs opnieuw kunnen toeslaan.

Opstelten wil dat mensen die vlak voor een faillissement geld wegsluizen en daarmee schuldeisers benadelen, in aanmerking komen voor het bestuursverbod. Ook mensen die in korte tijd bij meerdere faillissementen betrokken zijn, wil de minister aanpakken, tenzij de ondernemer kan aantonen dat er sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Het is aan de rechter om een eventueel bestuursverbod op te leggen. Het verbod geldt voor bestuursfuncties en commissariaten van onder meer bv's, nv's en stichtingen.

Den Bosch begint Europacup met zege

Nadat Laren eerder op de dag in poule B van de EuroHockey Club Champions Cup Leicester met enige moeite versloeg, had Den Bosch in poule A een stuk minder moeite met Club de Campo: 7-1. De Madrileense club pakte verrassend een voorsprong op de Bossche dames. De Brabanders herstelden zich echter snel, want meteen daarna trok Lieke Hulsen de stand gelijk. Vlak voor het eind van het eerste kwart schoot Maartje Paumen, terug van een enkelblessure, een strafcorner raak.

In het tweede kwart herhaalde ze dit kunstje voor de 3-1. Daarna waren Sabine Mol en Lidewij Welten trefzeker voor de ploeg van coach Raoul Ehren. De Spaanse vrouwen bleven proberen, maar Den Bosch was te sterk. Na nog een treffer van Hulsen en de eerste van Vera Vorstenbosch  stond er 7-1 op het scorebord. Dit was ook de eindstand. De koploper uit de Hoofdklasse speelt zaterdag tegen de gastvrouwen van UHC Hamburg.

Rodgers ontkent interesse in Eriksen

Liverpool-trainer Brendan Rodgers geeft niet toe dat Liverpool interesse heeft in Ajax-middenvelder Christian Eriksen. Naar verluidt wil Liverpool de Deense spelmaker van Ajax deze zomer overnemen.

Volgens De Telegraaf heeft de Premier League-club daar twintig miljoen euro voor over. Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij de Amsterdammers, gaf al aan de Liverpool regelmatig wedstrijden van Ajax heeft bezocht. Rodgers ontkent dat Liverpool interesse heeft.

"Als je leest wat Overmars zegt, dan denk ik dat hij zegt dat we scouts hebben gestuurd naar de wedstrijden, maar zij hadden voor iedereen kunnen komen. We zouden ook iemand van de tegenpartij kunnen hebben bekeken. En ik ga niet speculeren", aldus de oefenmeester van The Reds.

Tijdens de afgelopen WK-kwalificatiewedstrijden van Denemarken zou Liverpool eveneens scouts hebben gestuurd om Eriksen aan het werk te zien. Het contract van Eriksen in Amsterdam loopt nog tot volgend jaar zomer.

Marokkaanse rapper vrijgelaten

De maatschappijkritische Marokkaanse rapper Mouad Belghouat is vrijdag vrijgelaten na een jaar te hebben vastgezeten wegens belediging van de politie. Familieleden hebben laten weten dat hij onaangekondigd 's nachts op vrije voeten is gesteld. Daarmee is waarschijnlijk voorkomen dat fans of aanhangers zijn vrijlating aangrepen om een manifestatie te houden.

Belghouat is als artiest beter bekend onder de naam Lhaqed. Zijn nummers bevatten vaak kritiek op de Marokkaanse monarchie en samenleving. Hij werd in maart vorig jaar opgepakt, nadat een video van het nummer Kilab al-Dawla (Honden van de Staat) op internet was verspreid. Daarin stelt hij corruptie bij de politie aan de kaak, maar de rechters oordeelden dat hij het wettig gezag beledigde.

Belghouat is onder meer de held van de Jeugdbeweging van 20 Februari, 20F. Dat is een verzameling linkse, democratische hervormers, vooral studenten. Ze hebben hun groep genoemd naar een massale betoging in Rabat op 20 februari 2011 waar onder meer beperking van de macht van de koning werd geëist. Belghouat had toen al 4 maanden gevangen gezeten vanwege een vechtpartij. Volgens 20F waren zijn protestliederen de werkelijke redenen voor zijn celstraf.

Anita Meyer brengt nummer The Passion uit

Anita Meyer brengt een nummer dat ze in The Passion zong op single uit. Voor het muzikale spektakel zong ze donderdagavond als Maria het nummer Laat Me Nu Toch Niet Alleen. Haar manager laat aan RTL Boulevard weten dat dit liedje dinsdag wordt uitgebracht.

Het nummer is oorspronkelijk van de Belgische zanger Johan Verminnen en werd in de jaren negentig gecoverd door Clouseau. Meyer stond bij het kruis toen ze het liedje ten gehore bracht. "Het was zeer indrukwekkend om te doen", vertelde de zangeres.

Het optreden, waar ook onder anderen René van Kooten en Jim Bakkum aan meededen, verliep niet geheel vlekkeloos. Zo was Meyer bij Hou Me Vast heel even haar tekst kwijt. "Ik had een lange sjaal om. Ik struikelde daar bijna over", vertelt ze over haar black-out.

Wie de single graag aan zijn muziekcollectie wil toevoegen, kan hier terecht.

Mancini maakt er het beste van bij City

Manchester City maakt in theorie nog een kans om kampioen van Engeland te worden, maar de kansen zijn nihil. Trainer Roberto Mancini wil er nog het beste van maken.

De Italiaanse manager verwacht dat zijn ploeg als tweede eindigt in de Premier League en dat de FA Cup wordt veroverd. "Gezien alle problemen die we dit jaar hebben gehad, kan het nog een goed seizoen worden", vertelt de Mancini tegen Sky Sports.

"Als je een topteam en goede spelers hebt, moet je sterk zijn. Of je nu wint of verliest, dat verandert niet", vervolgt hij. "Als je een titel niet kunt winnen, zijn er nog andere aspecten die je kunt verbeteren. Daarom is het van belang dat we in de volgende negen duels ons best doen. Ik weet zeker dat Chelsea en Tottenham Hotspur de tweede plaats willen grijpen. Daarom moeten we knokken om deze positie te behouden."

"De teleurstelling is groot omdat we geen kampioen meer kunnen worden. Manchester United doet het tot op heden gewoon beter dan wij. Ze verdienen het vermoedelijk ook om aan kop te gaan. Maar in het voetbal is het onmogelijk om elk jaar de titel te veroveren. Het tweede jaar is waarschijnlijk het meest lastig."

Protestmars Enschede tegen sluiting gevangenissen

In Enschede vindt vrijdagavond een protestmars plaats tegen de sluiting van gevangenissen in Oost-Nederland. Zo'n duizend mensen lopen mee in de 'Leeglooptocht', zoals de mars is gedoopt. Dat meldt een woordvoerder van de actievoerders. Met de actie wordt geprotesteerd tegen de plannen van staatssecretaris Fred Teeven (VVD) om te bezuinigen op het gevangeniswezen en daarvoor tientallen gevangenissen te sluiten.

Onder meer gevangenissen in Rekken, Almelo, Balkbrug en Hoogeveen moeten dicht in het oosten van het land. "Als de gevangenissen sluiten, heeft dat ook gevolgen voor de rechtbanken, de politie en de gemeenten", denkt de zegsman van de actiegroep, die vreest voor meer werkloosheid in de regio.

De actievoerders verzamelden zich vrijdag op de Oude Markt in Enschede, waar onder meer CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt aanwezig is om hen een hart onder de riem te steken. Rond 20.00 uur isgestart met de daadwerkelijke protestmars, die door het centrum van Enschede voert.

Teeven maakte zijn bezuinigingsplannen een week geleden bekend. De staatssecretaris wil 340 miljoen euro bezuinigen door onder meer het aantal plaatsen voor gevangenen te laten slinken van 12.595 naar 10.917 in 2018. Gevangen zouden vaker een cel moeten delen.

Top oppositie Kirgizië cel in om 'staatsgreep'

Drie parlementariërs van de Kirgizische oppositie zijn vrijdag schuldig bevonden aan een poging met geweld de regering omver te werpen. De rechter legde het drietal betrekkelijk lage gevangenisstraffen op.

Kamtsjibek Tasjijev, de leider van de ultranationalistische partij Ata-Zjoert, moet anderhalf jaar de cel in. Voor Sadyr Zjaparov geldt hetzelfde. Een tweede kompaan van Tasjijev, Talant Mamytov, kreeg een gevangenisstraf van een jaar. Het openbaar ministerie had de rechter gevraagd om straffen tot tien jaar cel.

Om en nabij de vierhonderd aanhangers van Ata-Zjoert dromden vrijdag samen voor het gerechtsgebouw in de hoofdstad Bisjkek. Ze eisten luidkeels de vrijlating van de drie verdachten. De autoriteiten trommelden de oproerpolitie op om de orde te handhaven.

Het drietal werd in oktober gearresteerd nadat tientallen van hun medestanders hadden getracht het parlementsgebouw in Bisjkek binnen te dringen. De vlam sloeg in de pan na een betoging voor de nationalisering van een winstgevende goudmijn in het oosten van Kirgizië.

Marussia rijdt in 2014 met Ferrari- of Mercedes-motor

Marussia-baas Andy Webb heeft aangegeven dat het team volgend jaar met een Ferrari- of Mercedes-motor gaat rijden. Momenteel gebruikt Marussia de Cosworth-motor. Het team uit Banbury is dit seizoen de enige afnemer van de Cosworth.

Renault heeft aangegeven niet nog meer teams te willen voorzien van hun krachtbron. De fabrikant is echter nog wel in gesprek met Scuderia Toro Rosso. "Het is overduidelijk", vertelde Webb, "dat we met het vertrek van Cosworth alleen kunnen kiezen tussen Ferrari en Mercedes. We gaan met beiden praten."

"Het is vanzelfsprekend dat de prijs een belangrijke factor zal zijn, omdat de kosten significant hoger uit zullen vallen dan de huidige motoren. We moeten de juiste partner kiezen. Ik hoop dat we onze beslissing binnen vier weken kunnen aankondigen", aldus de CEO van Marussia.

De geruchten gaan dat er gekozen gaat worden voor de krachtbron van Ferrari vanwege de connecties die Jules Bianchi heeft met de Italiaanse fabrikant.

"De wagen van 2014 wordt al getest in de windtunnel. We hebben nog geen partner gekozen, maar we hebben al veel informatie vergaard. Een snelle keuze voor de motor heeft de voorkeur, het liefst voor eind april", zo concludeerde Webb.

Dekker en Michel Kreder rijden Gold Race

Thomas Dekker en Michel Kreder doen namens Garmin-Sharp mee aan de Amstel Gold Race. De Nederlandse renners zijn opgenomen in de achtkoppige selectie van de Amerikaanse ploeg. Ook de Canadese Giro-winnaar Ryder Hesjedal, de Duitser Fabian Wegmann en de Ier Daniel Martin staan in principe op 14 april aan het vertrek.

De selectie van Garmin voor de klassieker door de Limburgse heuvels bestaat verder uit Alex Howes, Ramunas Navardauskas en Johan van Summeren. Martijn Maaskant staat op de reservelijst.

The Flexican niet vervolgd

The Flexican wordt niet vervolgd na het opstootje met de politie waarbij hij vorig jaar betrokken was. De zaak tegen de dj, die zich hevig verzette bij zijn aanhouding, is in overleg met The Flexican en zijn advocaat voorwaardelijk geseponeerd. Dat maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend.

The Flexican werd in juli na het Eindhovense festival Sneakerz gearresteerd. De 29-jarige dj beweerde zelf dat een politieauto over zijn voet reed, waarna hij verhaal ging halen. Daarbij zouden over en weer klappen zijn uitgedeeld. Ook rapper Sef was betrokken bij het opstootje.

Thomás Goethals, beter bekend als The Flexican, is nog niet helemaal van de zaak af. Als bijzondere voorwaarde moet hij vijftienhonderd euro betalen aan de Stichting Tegen Zinloos Geweld. Mocht hij later nogmaals de fout in gaan, kan deze zaak nog een staartje krijgen.

Bij het besluit de zaak te seponeren heeft justitie onder meer rekening gehouden met de vele media-aandacht. Ook het feit dat The Flexican geen strafblad heeft, is meegenomen. De dj heeft te kennen gegeven zijn aangifte tegen de politie in te trekken.

Euthanasie met pistool blijft onbestraft

Een 86-jarige Amerikaan die zijn doodzieke vrouw een 'genadeschot' in het hoofd gaf ontloopt de gevangenis. George Sanders gaf de doodslag op zijn echtgenote toe, maar de rechtbank legde hem niet de twaalf jaar gevangenisstraf op die hij met zijn bekentenis riskeerde. Sanders komt voorwaardelijk vrij en moet een reclasseringstraject volgen.

De Tweede Wereldoorlog-veteraan verhuisde in de jaren zeventig naar Arizona omdat het klimaat zijn vrouw, bij wie multiple sclerose was vastgesteld, goed zou doen. De afgelopen jaren ging ze echter zienderogen achteruit, en in de herfst van 2012 begon haar voet door koudvuur af te sterven.

Omdat de 81-jarige vrouw zo niet langer thuis kon blijven wonen besloot ze dat ze niet verder wilde leven. Ze smeekte haar man haar uit haar lijden te verlossen. Die zwichtte op 9 november vorig jaar.

Het schot doodde de vrouw echter niet onmiddellijk. Terwijl zij nog dagenlang in het ziekenhuis tussen leven en dood balanceerde deed haar man op het politiebureau de toedracht uit de doeken. "Ik begrijp niet hoe ik het heb kunnen doen", piekerde Sanders hardop. "Op dat moment meende ik het juiste te doen."

Abidal in selectie Barcelona voor duel tegen Celta

Eric Abidal maakt deel uit van de selectie van Barcelona voor de uitwedstrijd tegen Celta de Vigo. De verdediger zat niet meer bij het keurkorps sinds zijn levertransplantatie vorig jaar. Hij kreeg vorige maand groen licht van de artsen om weer te spelen en deed tien dagen geleden al mee in een oefenduel van het tweede team.

In maart 2011 werd een levertumor bij Abidal verwijderd, waarna hij kort voor het einde van het seizoen weer bij de selectie aansloot. Nadat artsen afgelopen lente besloten dat hij toch een nieuwe lever nodig had, was hij opnieuw lang uitgeschakeld. Hij maakte zijn laatste speelminuten in het eerste elftal op 26 februari vorig jaar.

De terugkeer van de 33-jarige Fransman komt voor Barcelona als geroepen. Verdedigers Carles Puyol, Jordi Alba en Adriano zijn nog geblesseerd. Barcelona gaat zaterdag op bezoek bij Celta de Vigo. Drie dagen later staat de ontmoeting met Paris Saint-Germain in de kwartfinale van de Champions League op het programma.


Abidal in selectie Barcelona voor duel tegen Celta (Foto: Novum)

Frans Duijts' ouders overvallen

De ouders van Frans Duijts zijn in hun woning overvallen. In de nacht van donderdag op vrijdag werden de twee in hun huis in Tiel verrast door vier overvallers. Het viertal kon niet veel later worden ingerekend, laat de politie weten.

Frans Duijts is flink geschrokken van de overval op zijn ouders. "Het is voor iedereen een nachtmerrie, een hele slechte film", zei de zanger vrijdag in RTL Boulevard. "Er werd ingebroken en ze stonden aan het bed van mijn ouders", vertelt Duijts. "Ze werden bedreigd, ze wilden geld en juwelen."

Vervolgens sloegen de overvallers met een horloge en portemonnee op de vlucht. Na een crash konden ze worden ingerekend. "Het zijn nog verdachten, maar ik hoop dat dit degenen zijn die het gedaan hebben", aldus Duijts, die vertelt dat iedereen flink is geschrokken. "Maar ze zijn ongedeerd, dat is het belangrijkste."

Paasvuren Raalte gaan door ondanks droogte

Inwoners van de gemeente Raalte kunnen dit weekeinde ondanks de droogte toch van paasvuren genieten. Dat heeft de Overijsselse gemeente vrijdag bekendgemaakt. Een van de gebouwde brandstapels werd donderdag door de bouwers nog op Marktplaats aangeboden.

Eerder deze week werd vanwege de droogte nog code oranje afgekondigd, wat een algeheel verbod op de paasvuren ten gevolg had. De gemeente Raalte maakt nu toch enkele uitzonderingen. "We hebben in iedere kern binnen de gemeente gekeken of we voor één groot paasvuur een uitzondering konden maken. Op die manier hopen we dat onze inwoners in iedere kern toch naar een traditioneel paasvuur kunnen", aldus de gemeente in een verklaring.

Het gaat in totaal om zes paasvuren in de plaatsen Heeten, Heino, Mariënheem, Luttenberg en Laag Zuthem. In Heino worden twee paasvuren ontstoken. Een van deze laatste twee werd donderdag op Marktplaats te koop aangeboden. "Wegens dwarsliggende gemeente, brandstichting en code oranje bieden wij ons paasvuur te koop aan. De bult gaat wegen tegen elk aannemelijk bod", aldus de advertentie.

Toeslag kinderopvang kan alsnog worden aangevraagd

Ouders die dit en vorig jaar kinderopvangtoeslag niet op tijd hebben aangevraagd omdat ze niet wisten dat de regels waren veranderd, krijgen alsnog de mogelijkheid om de toeslag voor die jaren aan te vragen. Dat schrijft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds 1 januari 2012 mogen ouders nog maar met een maand terugwerkende kracht kinderopvangtoeslag aanvragen. Een grote groep ouders bleek hiervan echter niet op de hoogte. Ouders wier aanvragen voor een langere periode zijn afgewezen, worden door de Belastingdienst benaderd. Andere ouders kunnen alsnog een aanvraag indienen.

De beperking werd ingesteld, omdat veel ouders grote bedragen terugvroegen over een lange periode en er te gemakkelijk gefraudeerd kon worden. Om ouders in de toekomst meer tijd te geven om de kinderopvangtoeslag aan te vragen, kunnen zij vanaf 1 januari 2014 toeslag aanvragen voor de lopende maand en drie maanden daarvoor.

Musharraf voor de rechter in Pakistan

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf is vrijdag voor de rechter verschenen. Tegen Musharraf zijn aanklachten ingediend in verband met de moord op voormalig premier Benazir Bhutto in 2007 en de dood van Akbar Bugti, een nationalistische leider uit de Pakistaanse provincie Baluchistan die in 2006 bij een actie van het Pakistaanse leger om het leven kwam. Ook moet Musharraf zich verantwoorden voor het ontslaan van een aantal rechters.

Musharrafs borgtocht werd vrijdag verlengd. Hij kan als gevolg van die maatregel niet onmiddellijk gearresteerd worden, maar moet wel in Pakistan blijven.

Bij de rechtbank stond een grote groep advocaten te demonstreren. Ze scandeerden leuzen tegen Musharraf en er ontstonden duw- en trekpartijen tussen de advocaten en aanhangers van de ex-president. Musharraf kreeg een schoen naar zijn hoofd geslingerd, een grove belediging in de moslimwereld. De advocaat die de schoen gooide is niet opgepakt.

Musharraf greep in 1999, toen hij legerleider was, de macht. Hij moest in 2008 het veld ruimen, omdat de belangrijkste politieke partijen in Pakistan hadden gedreigd met een afzettingsprocedure. Bovendien was de Pakistaanse bevolking uitermate ontevreden over de toenmalige president. Vooral zijn beslissing om de opperrechter van het hooggerechtshof, Iftikhar Chaudry, te ontslaan zette kwaad bloed. Uiteindelijk verliet hij het land om in zelfverkozen ballingschap te gaan.

Vorige week zondag keerde Musharraf na vier jaar ballingschap terug naar Pakistan, ondanks de aanklachten tegen zijn persoon en doodsbedreigingen van de Taliban. Hij overweegt een politieke comeback te maken, maar analisten verwachten dat hij weinig kan klaarspelen bij de parlementsverkiezingen die op 11 mei gepland zijn.

Turner Wammes wint zilver in Doha

Jeffrey Wammes heeft vrijdag tijdens de World Challenge Cup in Doha zilver veroverd op rek. De 25-jarige turner zag zijn haast vlekkeloze oefening beloond worden met een score van 14.850. De zege in de Qatarese hoofdstad ging naar de Kroaat Marijo Moznik, die 14.925 punten behaalde.

Wammes nam revanche voor zijn tegenvallende optreden een dag eerder op vloer. Door een val kwam hij toen niet verder dan de zevende plaats. Jorian Ilbrink, die debuteerde tijdens een internationale wedstrijd, scoorde een persoonlijk record op brug. Met 14.550 punten werd hij vijfde.

Huisbaas geselde huurders

Een huisbaas uit de Amerikaanse staat Ohio die terechtstaat voor geseling van een huurder heeft zich vaker aan dat delict bezondigd. Volgens de advocaat van een verstandelijk beperkte man, die als vrijwilliger in de groentewinkel van de aangeklaagde huisbaas werkte, is ook zijn cliënt door hem afgeranseld.

Groenteboer annex huisjesmelker Ronald Kronenberger heeft vrijwilliger Mark Neace viermaal met een riem en een slaghout onder handen genomen, beweert diens raadsman. Door dat herhaaldelijke pak slaag zou Neace met 'ernstige emotionele problemen' kampen. Hij eist een schadevergoeding.

Kronenberger werd in januari aangeklaagd door een huurder die beweert na een ruzie over een huurachterstand door de huisbaas te zijn afgeranseld. "Als je je als een kind gedraagt zal ik je ook zo behandelen", zou Kronenburger hebben gezegd voordat hij de wanbetaler vier keer met een riem op de blote billen sloeg. Die onderging de lijfstraf naar eigen zeggen gedwee omdat hij 'bang was en er gewoon van af wilde zijn'.

Vijftien jaar geëist voor moord op campingbaas

Tegen een man en een vrouw die ervan worden verdacht vorig jaar de eigenaar van een camping in het Brabantse Ledeacker te hebben doodgeschoten is vrijdag vijftien jaar cel geëist. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie gezegd.

De schietpartij had vorig jaar op 18 mei plaats op camping de Breyenburg aan de Monseigneur Bekkersstraat. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De man en de vrouw werden kort na de moord op de camping aangehouden.

De vrouw wordt ervan verdacht de trekker te hebben overgehaald. De man, haar vriend, wordt van medeplichtigheid aan moord beticht.

[Upd] Moorddominee wilde oude dametjes doden

De 55-jarige Dominee Franklin J. uit Ubbergen, die heeft bekend zijn partner Dick Piersma (56) te hebben gedood met een bijl, verwachtte na de moord rust te vinden in de gevangenis. Dat verklaarde hij vrijdag tegen de rechters in Arnhem. Naar verwachting maakt justitie aan het begin van de avond de strafeis tegen J. bekend.

J. zei zijn partner te hebben gedood omdat hij 'uit de mallemolen van het leven' wilde stappen. "Ik dacht toen Dick en mijzelf een dienst te bewijzen als ik hem zou doden. Dick en ik zouden allebei rust vinden."

Volgens J. was zijn partner overwerkt. Een gedragsdeskundige verklaarde dat J. zelf 'al jarenlang' depressief was. Volgens een gedragsdeskundige van het Pieter Baan Centrum was J. ten tijde van het drama sterk verminderd toerekeningsvatbaar. J. hoopte na de moord rust te vinden in zijn cel, omringd door zijn boeken en cd's. Het gevangenisleven valt hem echter zwaar tegen, zei hij.

Het slachtoffer werd 29 september vorig jaar dood aangetroffen in de woning van het stel in de Gelderse plaats. "Ik heb hem met de bijl op zijn achterhoofd geslagen", bekende J. De verdachte vertelde de rechters zeer berekenend te werk te zijn gegaan. "Ik heb overal aan gedacht", bekende hij.

J. dacht er aanvankelijk aan zijn partner 's nachts tijdens zijn slaap met een priem om het leven te brengen. Omdat hij het slachtoffer dan zou moeten omdraaien in zijn slaap, zag J. daarvan af. "Hij zou dan wakker kunnen worden", verklaarde J.

Kort daarop ontstond het idee Piersma met een bijl te doden. J. zei zich daarbij te hebben laten inspireren door de Scandinavische politieserie Wallander. Hersentrauma en bloedverlies werden het slachtoffer fataal, stelt het OM.

J. dacht er aanvankelijk ook aan zelfmoord te plegen, zei hij. "Maar dan zou ik Dick veel pijn doen", zei hij. Ook dacht hij eraan 'een paar oude dametjes' te doden. Na de moord op zijn partner belde J. rond 01:00 uur zelf de politie. Achteraf kijkt J. heel anders tegen het drama, zei hij tegen de rechters. "Ik heb een misdaad gepleegd. Terugkijkend kan ik me niet voorstellen dat ik het was. Het verdriet is bij vlagen erg groot. Ik zal nooit verlost worden van het verlies en het schuldgevoel. Niet in dit leven in ieder geval."

Update 19.15 uur:
Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van zeven jaar en TBS geëist.

Rutten: "We gaan voor Europees voetbal"

Vitesse mag in de slotfase van het seizoen nog altijd dromen van de landstitel, maar de doelstelling is voor Fred Rutten nog steeds hetzelfde. De hoofdcoach weigert de doelstelling naar boven bij te stellen.

"We willen bij de eerste vier eindigen. Maar elke ploeg heeft zijn valkuilen. We hebben een hoop geleerd van de periode kort voor de winterstop. Maar we gaan voor Europees voetbal", zegt hij tegen Voetbal International. Rutten wil bovendien niet te ver vooruitkijken. "Wat nu telt, is de wedstrijd tegen PEC Zwolle. Volgende week zien we wel weer verder. Het is een vreemde, mooie en spannende competitie."

De Arnhemmers krijgen zondagmiddag om 14:30 uur bezoek van de Zwollenaren. Vitesse speelt tegen PEC Zwolle zonder Patrick van Aanholt, die geblesseerd is geraakt aan zijn schouder. Frank van der Struijk en Michihiro Yasuda mogen daarom hopen op een basisplek.

Voormalig directielid Property Finance vrij

Een 53-jarige voormalig directielid van SNS Property Finance komt op vrije voeten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht vrijdag bepaald. Het voorarrest werd onder strenge voorwaarden geschorst.

De rechtbank vindt dat het persoonlijk belang dat de verdachte heeft bij het in vrijheid afwachten van zijn rechtszaak zwaarder weegt dan het maatschappelijk belang. De man zat sinds 12 februari in voorarrest op verdenking van oplichting, verduistering in dienstbetrekking, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie.

Door het opleggen van een serie voorwaarden wil de rechtbank onder meer voorkomen dat hij mogelijke getuigen in het onderzoek beïnvloedt. Zo mag de man geen enkel contact hebben met zijn medeverdachten, mensen die bij SNS werken of werkten en personen of instanties op Curaçao. Ook mag hij Nederland niet verlaten en moet hij zijn paspoort inleveren.

SNS Reaal nam in 2006 Property Finance over. De verzekeringsbank werd in februari genationaliseerd, onder meer omdat de verliezen bij de vastgoedtak te groot waren geworden.

OM in beroep in mensenhandelzaak

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de veroordeling van vier mannen en een vrouw wegens mensenhandel. Het OM meent dat de rechtbank te lage straffen heeft uitgedeeld.

De vier mannen en een vrouw ontvoerden in augustus een op dat moment 17-jarig meisje en hielden haar een aantal weken vast in een huis in Almere. Daar dwongen ze het meisje te werken als prostituee. Het meisje werd uiteindelijk op eind augustus uit haar benarde positie bevrijd.

De rechtbank in Arnhem veroordeelde het vijftal op 19 maart tot celstraffen van zeven tot achttien maanden. Het OM had straffen van twintig tot 48 maanden geëist en vind dat de straffen te laag zijn uitgevallen.

Het beroep zal worden behandeld door het gerechtshof in Arnhem.

Verbeek vraagt hulp van Overtoom

Gertjan Verbeek gaat zondag op bezoek bij Heracles Almelo, zijn voormalige werkgever waar Willie Overtoom eerder dit seizoen nog actief was.

"Natuurlijk heb ik Willie om informatie gevraagd. Hij kent Peter Bosz goed. Heracles zal zondag echter veel verschillen van toen Willie er nog speelde. Ze hebben drie schorsingen en hijzelf en Samuel Armenteros zijn inmiddels vertrokken", zegt de AZ-coach op de officiële clubwebsite.

"Bosz houdt als trainer van verzorgd en aanvallend voetbal. Heracles speelt veel korte combinaties en legt regelmatig driehoekjes op de mat. Bosz durft risico’s te nemen. Dat levert hem punten op, maar het kost ook wel eens punten. Heracles scoort hoog qua doelpunten voor en doelpunten tegen."

Verbeek denkt erover om Aron Jóhansson, deze winter overgekomen van Aarhus, te laten debuteren. "Ik zie voor hem dit seizoen nog een rol weggelegd. Hij is fit, dus ik kan hem selecteren voor het duel met Heracles. Die beslissing neem ik later. Waar iemand bij komt, moet namelijk ook iemand afvallen."

Trailer Trash Travellers langer vast

Zestien van de achttien verdachten die dinsdagochtend werden aangehouden voor afpersing van een motorclub blijven langer in de cel. De verdachten, allen lid van of verbonden aan de Zuid-Hollandse motorclub Trailer Trash Travellers, mogen nog veertien dagen vast worden gehouden. Dat heeft de rechter-commissaris in Den Haag vrijdag bepaald, meldt het Openbaar Ministerie in de hofstad.

In totaal werden dinsdag achttien personen aangehouden. Zij worden ervan verdacht in januari een andere motorclub, Pegasus, onder bedreiging uit een pand te hebben verjaagd, dat die club van de gemeente Leiden had gehuurd. Na die afpersing stelden het OM en de politie een onderzoek in dat resulteerde in de aanhoudingen.

De voorlopige hechtenis van een van de verdachten werd geschorst. Van een andere verdachte moet nog worden onderzocht of hij terecht is aangehouden. Om die reden werd besloten hem nog drie dagen vast te houden. Een negentiende verdachte, die zich woensdag zelf bij de politie meldde, mocht naar huis. Hij geldt nog wel als verdachte.

Bij de actie dinsdag werden onder meer woningen in Leiden, Katwijk, Vlaardingen en Wassenaar doorzocht. In Den Haag werd het clubhuis van de Trailer Trash Travellers doorzocht. Bij die doorzoekingen werden onder meer een grote hoeveelheid contant geld, een wietplantage, vuurwapens, handgranaten en andere explosieven gevonden. Ook werden in diverse panden spullen van de motorclub Pegasus aangetroffen.

Bony over transfer: "Ik weet van niets"

Wilfried Bony is niet op de hoogte van de transfergeruchten die over zijn persoon zijn ontstaan. Bony werd al gelinkt aan West Ham United en Chelsea, maar de Ivoriaan zegt van niets te weten.

"Ik ben alleen met de eerstvolgende wedstrijd van Vitesse bezig", reageerde Bony tegen De Gelderlander. De Arnhemmers staan zondag in eigen stadion tegenover PEC Zwolle. Momenteel is de 24-jarige spits topscorer van de Eredivisie met 26 treffers in 27 duels. Hij heeft een clubrecord van Nikos Machlas uit 1997-1998 in zicht.

"Ik heb daar van gehoord, maar ook daar ben ik niet mee bezig. Ik wil elke wedstrijd scoren en hoop dat Vitesse Europees voetbal haalt. Nikos mag zijn record houden." Het clubrecord van Machlas staat op 34 doelpunten in zowel competitie als nationale beker. De teller van Bony geeft nu 32 goals aan. De Ivoriaan maakte behalve 26 competitiegoals ook vier goals in de KNVB Beker en twee in de voorrondes van de Europa League.

ANWB roept motorrijders op voorzichtig te zijn

Ondanks het uitblijven van het lenteweer verwacht de ANWB dat Nederlandse motorrijders dit paasweekeinde massaal de weg op gaan. De ANWB roept motorliefhebbers op voorzichtig te zijn, omdat het onveilig kan zijn op de weg.

Door het wisselvallige weer is er dit jaar meer schade aan wegen dan in voorgaande jaren. Door de aanhoudende kou is deze schade nog niet overal gerepareerd. De ANWB roept weggebruikers op wegbeschadigingen meteen te melden en heeft hiervoor een gratis telefoonnummer in het leven geroepen.

Lindsay Lohan is een dief

Lindsay Lohan heeft naar verluidt weer spullen gestolen. De actrice, die eerder werd veroordeeld voor juwelendiefstal, heeft sieraden en kleding gejat op de set van Anger Management. Dat vertellen bronnen aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Toen ze aan het filmen was voor de serie besloot Lohan dat ze zou gaan stappen. Toen ze geen geschikte outfit had, zou ze onder meer lingerie, een armband, ketting, oorbellen, een broek en schoenen hebben meegenomen. De spullen heeft ze niet meer teruggegeven, maar volgens Lindsay vond een kleedster het prima.

De actrice zou rondbazuinen dat producenten de waarde van de spullen wel van haar salaris zouden aftrekken, maar volgens bronnen was dit niet de afspraak. Ook heeft Lindsay volgens geruchten zich als een diva gedragen tijdens opnames. Zo was ze uren te laat en verliet ze plotseling de set om uit te gaan.

Lohan kwam de afgelopen jaren verschillende keren in aanraking met justitie. Onlangs beloofde ze de rechter dat ze zich laat opnemen in een afkickkliniek, toen ze in de problemen kwam wegens liegen tegen de politie na een aanrijding.

Advocaat vol vertrouwen over 'kampioensploeg'

Dick Advocaat heeft nog steeds alle vertrouwen in zijn spelers, in de strijd om de landstitel. De coach benadrukt dat PSV er goed voor staat.

"Ik zeg nog steeds: We hebben een kampioensploeg. Iedereen zegt altijd dat wij zeven keer hebben verloren, maar ik hoor nooit iemand over de negen gelijke spelen van Ajax. Uiteindelijk is het verschil maar één punt", sprak Advocaat op de persconferentie. PSV staat zondag tegenover Roda JC.

De Eindhovense ploeg kan geen beroep doen op Dries Mertens (schorsing), terwijl Jeremain Lens juist net een schorsing erop heeft zitten. "Mertens is er niet bij, dus we hebben de mogelijkheid om iets te doen. Wat dat is? Daar moet ik nog even over denken", sprak Advocaat. "Lens is voor ieder elftal een zeer waardevolle kracht."

Ook Erik Pieters is er nog niet bij, ondanks dat hij inmiddels bij de beloften zijn rentree heeft gemaakt. "Hij is fit, maar durft het niet aan om zonder brace te spelen. Over twee weken mag die er af. Dan kunnen we ook hem weer gebruiken."

Provincies negatief over fusieplannen kabinet

Het fusieplan voor de provincies van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) kan op weinig enthousiasme bij de provincies rekenen. ?Veel nota, weinig visie?, zegt het Interprovinciaal Overleg (IPO) vrijdag in een reactie op de visie die Plasterk deze week presenteerde.

Het kabinet wil de twaalf provincies uiteindelijk samenvoegen tot vijf landsdelen. De fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moet in dit plan de eerste stap worden. Volgens het kabinet is de fusie nodig om ervoor te zorgen dat de provincies ook in de toekomst hun bestuurlijke taken goed kunnen uitvoeren.

Niet alleen het IPO maar ook de afzonderlijke provincies waar het fusieplan om draait zijn weinig enthousiast. "Met het uitgummen van wat provinciegrenzen ben je er niet", aldus gedeputeerde van Noord-Holland Elvira Sweet. "Met deze notitie wordt geen invulling gegeven aan de voorwaarden voor een fusie die de provincie heeft gesteld."

De provincie Flevoland meent dat een goede onderbouwing voor de plannen ontbreekt, en beticht Plasterk van tunnelvisie. De provincie Utrecht schrijft in een reactie dat de minister omgekeerd te werk gaat. "Hij begint met de fusie van drie provincies als oplossing voor problemen, zonder dat duidelijk is wat deze problemen zijn en zonder alternatieven voor zijn oplossing van deze problemen te onderzoeken."

Tsjech Berdych niet in kwartfinale Davis Cup

Tomas Berdych moet de Davis Cup-ontmoeting tegen Kazachstan aan zich voorbij laten gaan. De 27-jarige Tsjech heeft een schouderblessure, meldt hij op zijn Facebook-pagina. Hij stond vrijdagochtend op met de kwetsuur, een dag na zijn nederlaag tegen de Fransman Richard Gasquet in de kwartfinale van het masterstoernooi van Miami.

"Het is duidelijk dat ik niet kan spelen tegen Kazachstan", liet de nummer zes van de wereldranglijst weten. Tsjechië neemt het van 5 tot en met 7 april in Astana op tegen Kazachstan. De winnaar stuit in de halve finale op Frankrijk of Argentinië. De regerend kampioen kan wel beschikken over Radek Stepanek, die hersteld is van een nekoperatie. Hij speelt waarschijnlijk echter alleen in het dubbelspel.


Tsjech Berdych niet in kwartfinale Davis Cup (Foto: Novum)

Clasie: "Niet aan Fiorentina denken"

Jordy Clasie is niet bezig met een eventuele zomertransfer naar Fiorentina. De Italiaanse club heeft zich officieel bij Feyenoord gemeld.

Clasie wil zich de komende weken alleen richten op de strijd om de landstitel. "Er komen belangrijke weken aan met Feyenoord; dat is het enige waar ik me nu op focus. Na het seizoen zien we wel verder", zei de 21-jarige international vrijdag tegen RTV Rijnmond.

Fiorentina heeft vijf miljoen euro op Clasie geboden. "Het is volgens mij de eerste club die zich bij Feyenoord heeft gemeld voor een speler, voor mij in dit geval", aldus de kleine spelverdeler. "Ik heb echter geen reden om met mijn hoofd ergens anders bij te zijn. Daar heb ik nu ook even geen behoefte aan."

"Ik moet belangrijk zijn voor het team en voor de club, proberen om elke wedstrijd mijn eigen niveau te halen. Ik ben volledig gericht op Feyenoord. Na dit seizoen zien we wel verder."

Libiërs verkrachten Britse actievoersters

Drie Britse actievoersters zijn in de Oost-Libische stad Benghazi door regeringsgezinde strijders verkracht. Het drietal was op weg naar huis na een vergeefse poging met een hulpkonvooi voor de Palestijnen de Gazastrook te bereiken. Voor ze op het vliegveld van Benghazi aankwamen werden ze echter ontvoerd, bevestigde vicepremier Awad al-Barassi vrijdag.

Al-Barassi bracht donderdag een bezoek aan de drie slachtoffers in het ziekenhuis waar ze worden verpleegd. Het drietal is er 'erg slecht aan toe', zei de vicepremier voor de camera van de Libische televisiezender Al-Hurra. Twee van de vrouwen, die van Pakistaanse afkomst zijn, zijn zussen. Hun vader, die hen tijdens de expeditie naar Gaza vergezelde, was gedwongen getuige van hun verkrachting.

Het hulpkonvooi van tien voertuigen vol medicamenten, dat is vernoemd naar het in 2010 door Israëlische commando's geënterde Turkse hulpschip Mavi Marmara, vertrok op 25 februari uit Groot-Brittannië naar de Gazastrook. Verder dan de grens tussen Libië en Egypte kwam de kolonne echter niet. Egypte weigerde de activisten de toegang.

Terug in Benghazi vielen de Britsen ten prooi aan ontvoerders. Een taxichauffeur en een aantal mannen in legeruniform overmeesterden de vrouwen, beroofden hen en vergrepen zich aan hen. De Turkse hulporganisatie IHH bemiddelde en wist de vrijlating van de activisten gedaan te krijgen. De slachtoffers vliegen volgens de IHH vrijdag terug naar Groot-Brittannië.

Van der Heijden blijft bij Vitesse

Jan-Arie van der Heijden blijft twee jaar langer bij Vitesse. De club heeft een optie in het aflopende contract van de verdediger gelicht. De 25-jarige Van der Heijden ligt nu tot de zomer van 2015 vast in Arnhem, waar hij bezig is aan zijn tweede seizoen. Hij is een vaste waarde in het hart van de defensie in de ploeg van trainer Fred Rutten.

"Ik heb het erg naar mijn zin bij Vitesse en ben blij dat de club met me door wil. De afgelopen twee seizoenen heb ik me goed ontwikkeld. Ook mijn doelstelling is om boven in de Eredivisie te voetballen", zegt Van der Heijden vrijdag op de website van Vitesse. Hij kwam in augustus 2011 transfervrij over van Ajax.

"Ik vind het goed voor de ontwikkeling van Jan-Arie dat hij voor een langer verblijf bij Vitesse kiest. Hij is nog volop in ontwikkeling en heeft zijn sportieve lat nog niet bereikt. Hij kan nog belangrijker worden voor Vitesse , zeker op de positie waar hij nu speelt", laat Rutten weten.

Ratelband doet normaal in rechtbank

Emile Ratelband heeft zich vrijdag naar eigen zeggen keurig gedragen in de rechtbank. De positiviteitsgoeroe haalde eerder flink uit naar het Openbaar Ministerie, maar tegenover de rechter is er volgens hem geen onvertogen woord gevallen. Ratelband zou betrokken zijn geweest bij een poging tot brandstichting in een door hem gekochte woning.

"Ik heb me netjes gedragen", zegt Ratelband, die vrijdag zijn woordje mocht doen bij de rechter, tegen Novum Nieuws. "Ik had het nu tegen de rechter. Maar Koos Plooij van het Openbaar Ministerie heb ik niet aangekeken."

Eerder maakte Ratelband officier van justitie Koos Plooij onder meer uit voor hond. "Het is karaktermoord, het lijkt '40-'45 wel", haalde Ratelband vorige maand uit naar Plooij, die hij aanwees als veroorzaker. Het OM riep de tv-persoonlijkheid vervolgens op zijn toon te matigen, maar Ratelband is niet van plan naar dit verzoek te luisteren. De positiviteitsgoeroe heeft nog niet van het OM gehoord of actie wordt ondernomen.

Ratelband werd een jaar geleden van zijn bed gelicht en zat drie nachten achter tralies. Hij beweert dat er geen enkel bewijs tegen hem is. De zaak tegen Ratelband is onderdeel van een groter dossier met de naam Yellowstone. De rechter doet eind april uitspraak.

Egyptenaren op de vuist om Morsi

Voor- en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi zijn vrijdag in verscheidene steden op de vuist gegaan. Een protestbetoging op de stoep van het kantoor van de omstreden procureur-generaal Talaat Abdullah verliep vooralsnog vreedzaam.

In de mediterrane kuststad Alexandrië kwam een protestmars tegenstanders van Morsi's Moslimbroederschap op een regen van stenen en brandbommen te staan. In de universiteitsstad Zagazig, in de Nijldelta, raakten demonstranten slaags met de oproerpolitie toen ze brand wilden stichten in een kantoor van de Moslimbroeders.

In de hoofdstad Caïro sloten honderden betogers het gebouw waar procureur-generaal Abdullah zetelt met kettingen en sloten af. De demonstranten begeleidden hun actie met handgeklap en tromgeroffel en hielden een bord omhoog met de woorden 'Vertrek. Basta'. De beroepsrechter oordeelde woensdag dat Morsi's benoeming van de procureur-generaal onrechtmatig was.

De arrestatiebevelen die Abdullah maandag uitvaardigde tegen vijf voorvechters van burgerrechten en democratische hervormingen joegen de oppositie nog eens te meer tegen hem in het harnas. Het vijftal zat volgens de procureur-generaal achter de onlusten van vorige week rond het hoofdstedelijke hoofdkwartier van de Moslimbroederschap. Maar de oppositie beschouwt de aanhoudingen als de zoveelste zet om tegenstanders van de regering-Morsi de mond te snoeren.

Verscheidene oppositiegroepen hadden hun aanhang gevraagd vrijdag de straat op te gaan om hun ongenoegen over de in hun ogen oneerlijke bejegening van de oppositie kracht bij te zetten.

Jasper S. heeft spijt

Jasper S. heeft 'spijt en wroeging' van wat hij heeft gedaan. Dat zei hij vrijdag tijdens het laatste woord in de rechtbank in Leeuwarden in de zaak-Marianne Vaatstra, waar het OM eerder twintig jaar cel tegen hem eiste.

"Woorden die verlichting kunnen brengen in een zaal die alleen maar verliezers kent is moeilijk", sprak de 45-jarige Fries. "Ik heb spijt en wroeging van wat ik gedaan heb."

Verder zei S. te beseffen dat hij de familie Vaatstra niet de duidelijkheid heeft kunnen geven waar ze op gerekend hadden. "Toch hoop ik dat ze met mijn bekentenis en veroordeling een stukje van dit alles kunnen afsluiten", besloot S.

Het Openbaar Ministerie liet vrijdag weten de verkrachting van en de moord op de 16-jarige Marianne in 1999 bewezen te achten en twintig jaar cel te eisen. De verdediging van S. vindt moord niet bewezen en pleit voor gekwalificeerde doodslag omdat hun cliënt 'in een flits' zou hebben gehandeld toen hij in paniek raakte.

De rechtbank neemt drie weken de tijd om zich over de zaak te buigen en doet op vrijdag 19 april uitspraak.

Chadli klaar voor basisplaats Twente

Nacer Chadli is er klaar voor om in de basis te starten bij FC Twente. Dat heeft Twente-trainer Alfred Schreuder vrijdag gezegd. De Belgische aanvaller viel na een twee maanden geleden opgelopen blessure pas twintig minuten in voor de Tukkers. "Chadli heeft met de nationale ploeg getraind en gespeeld en dat is naar wens verlopen."

De kans is groot dat Schreuder zaterdag tegen NAC Breda Chadli ook daadwerkelijk inzet. "Nacer is een speler die veel minuten moet maken om volledig fit te worden." Roberto Rosales en Rasmus Bengtsson zijn nog niet op tijd fit voor de wedstrijd tegen NAC. "Met Roberto gaat het de goede kant op, maar ik verwacht niet dat hij er volgende week al bij is", verklaart Schreuder. "Rasmus sluit komende week aan bij de groep."

Babel in selectie Ajax voor NEC

Ryan Babel is door Frank de Boer opgenomen in de wedstrijdselectie van Ajax voor het treffen met NEC. De aanvaller hervatte eerder deze week de groepstraining bij de Amsterdammers. Eind januari raakte hij in de topper tegen Feyenoord geblesseerd.

Ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen AZ zijn ook Joël Veltman en Mitchell Dijks weer bij de selectie. Christian Poulsen is nog geblesseerd. De Deen heeft een hamstringkwetsuur. Ajax speelt zondagmiddag tegen NEC. Het duel in de Arena begint om 16.30 uur.

Toch maar geen tijgermug in Nederland

De Aziatische tijgermug heeft zich toch niet in Nederland gevestigd. Het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) meldde dat eerder vrijdag, maar die melding berustte op een misverstand. Dat heeft een woordvoerder van het RIVM gezegd.

Het ECDC meldde dat het insect zich had gevestigd ten noorden en zuiden van Amsterdam en in het Westland. De tijgermug wordt wel regelmatig gesignaleerd in Nederland, maar overwintert niet, waardoor geen sprake is van vestiging. "Het ECDC heeft een fout gemaakt, het kaartje verkeerd ingekleurd", zei de woordvoerder.

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië maar heeft zich de afgelopen twintig jaar over de wereld verspreid. De tijgermug kan ziektes als gele koorts en knokkelkoorts overdragen.

Foto toont overzicht wapens Noord-Korea

Het staatspersbureau van het geïsoleerde en geheimzinnige Noord-Korea heeft vrijdag een foto gepubliceerd waar op de achtergrond een overzicht van de voornaamste bewapening hangt. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde vrijdag dat de lijst wapens mogelijk per ongeluk op de foto terecht is gekomen.

De lijst hangt achter de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die aan een bureau zit met vier hoge militairen staand om zich heen. Het was volgens het staatspersbureau KCNA een spoedbijeenkomst, waar Kim vrijdag plannen voor raketaanvallen op Hawaï, Guam en het Amerikaanse vasteland besprak.

Foto toont overzicht wapens Noord-Korea
Foto toont overzicht wapens Noord-Korea (Foto: ANP)

'Jasper S. niet schuldig aan moord'

Jasper S. heeft in paniek gehandeld toen hij Marianne Vaatstra doodde en moet daarom worden veroordeeld voor doodslag in plaats van moord. Daarvoor pleitte advocaat Jan Vlug vrijdag in de rechtbank van Leeuwarden.

De 45-jarige Fries zou volgens Vlug 'eerlijk en volledig' hebben verklaard in de rechtbank en bij de politie. "S. heeft stelselmatig verklaard dat hij in paniek was. Het gebeurde in een flits", aldus de raadsman. Het verhaal van S. wordt volgens hem niet weersproken door de feiten.

Vlug pleit voor zogeheten gekwalificeerde doodslag. Hierbij doodt de verdachte zijn slachtoffer om een voorafgaand strafbaar feit, zoals verkrachting, te verdoezelen uit angst ontdekt te worden. De maximumstraf voor gekwalificeerde doodslag is vijftien jaar cel.

S. zou verder volgens zijn verdediging zeker geen recidivist zijn. Ook wil hij werken aan zichzelf. "Ik wil weten wat mij bezield heeft", zei de Fries eerder. Een straf van 'niet meer dan vijftien jaar en in ieder geval geen twintig jaar' zou daarom gepast zijn, aldus Vlug.

Dat S. het 16-jarige slachtoffer verkrachtte staat volgens de verdediging vast. De verklaring van S. daarover zou ook worden ondersteund door technisch bewijs, aldus Vlug. Hoewel de advocaat de conclusies van deskundigen in twijfel trekt, legt hij zich toch neer bij het oordeel van volledig toerekeningsvatbaarheid van S. De rapportages zouden echter 'op geen enkele manier verklaren hoe S. de feiten heeft kunnen plegen.?

Het Openbaar Ministerie acht moord bewezen en eiste vrijdag twintig jaar cel tegen Jasper S. Ook acht justitie bewezen dat S. Marianne oraal en vaginaal heeft verkracht. Omdat het misdrijf in 1999 werd gepleegd, moet de officier kiezen tussen twintig jaar en levenslang. Inmiddels kan ook een celstraf van dertig jaar worden geëist en opgelegd.

Pools slachthuis verwerkte zieke en dode dieren

De Poolse veterinaire dienst heeft een slachthuis in Midden-Polen gesloten op verdenking van de verwerking en verkoop van vlees van kadavers en zieke dieren. In het abattoir vlakbij Biala Rawska trof de dienst om en nabij de dertig ton aan verborgen, ongecertificeerd vlees aan, liet de regionale adjunct-inspecteur Tadeusz Kuligowski vrijdag weten.

Al eerder brachten inspecteurs aan het licht dat een vracht zieke en dode dieren op weg was naar het slachthuis. De eigenaar van het abattoir is opgepakt, maar inmiddels op borgtocht vrij.

Het vlees wordt, zodra daarvan monsters zijn genomen voor verder onderzoek, verbrand. Blijkt het gevaarlijk voor consumenten, dan hangt de eigenaar acht jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Stierenvechten wordt verboden in San Sebastian

Het stadsbestuur van het Spaanse San Sebastian heeft een eerste stap gezet naar een verbod op stierenvechten. De gemeenteraad heeft deze week nieuwe voorwaarden gesteld aan de verhuur van de arena van de populaire badplaats, die publiek bezit is. Met ingang van 2016 is het huurders verboden daar dieren te pijnigen.

Op voorstel van de Baskische nationalisten van collegepartij Bildu besloot de raad de overdekte Illumbe-arena voortaan te gunnen aan een ieder die er muziek, sport, kunstzinnige of culturele activiteiten op de planken wil brengen. Maar San Sebastian 'verbiedt uitdrukkelijk iedere activiteit die gepaard gaat met wreedheid jegens dieren'.

Burgemeester Juan Karlos Izagirre kondigde bij zijn verkiezing in 2011 aan een einde te maken aan de winsten die in het stadion met duels tussen stier en matador behaald werden. In de arena worden nu vaak basketbalwedstrijden gespeeld.

Marechaussee betrapt dronken steward na vlucht

De marechaussee heeft vrijdagochtend bij een controle op Schiphol een steward betrapt die dronken van boord stapte. De 49-jarige man in dienst van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij had een alcoholpromillage van 1,66, ruim drie keer zo veel als in het verkeer is toegestaan. Vliegtuigpersoneel mag tien uur voor een vlucht helemaal niets drinken.

De dronken steward heeft een dagvaarding en een vliegverbod van 24 uur gekregen. Hij is niet aangehouden.

Overigens werden in zes uur tijd in totaal 562 blaastesten afgenomen onder vliegend personeel. Verder vond de marechaussee geen bijzonderheden. Het gaat om routinecontroles die ook op kleinere vliegvelden worden uitgevoerd.

Kamp: meer aandacht voor aardbevingen

Nederlanders wier woningen zware schade hebben opgelopen door aardbevingen als gevolg van gaswinning moeten meer aandacht krijgen. Dat heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag gezegd na een bezoek aan een boerderij in Groningen.

Schadeclaims als gevolg van de bevingen, die worden veroorzaakt door aardgasboringen, worden afgehandeld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Minister Kamp zei vrijdag dat gevallen waar sprake is van zware schade wellicht apart moeten worden bekeken, aldus zijn woordvoerder.

"Bij de meeste schadegevallen is er sprake van scheuren in muren. De boerderij waar we vandaag op bezoek waren is praktisch onbewoonbaar geworden. Dat is meer dan ongemak. Het leven van deze mensen is aangetast", zei de woordvoerder.

Het ministerie maakte donderdag al bekend dat er een aparte ombudsman komt in Groningen. Bewoners kunnen zich in de toekomst bij deze ombudsman melden als ze ontevreden zijn over de afhandeling van een schadeclaim.

[EHL] Rotterdam verliest na shoot-outs van Reading

In een knotsgek duel tegen het Engelse Reading hebben de hockeymannen van Rotterdam zich niet weten te plaatsen voor de halve finales van de EHL. Na de reguliere minuten stond het 2-2, waardoor de ploegen shoot-outs moeten nemen. Hierin trokken de Engelsen met 4-3 aan het langste eind.

De verdediging van de havenstedelingen leek bij vlagen te slapen tijdens het eerste kwart van het duel. Reading had drie keer de kans om de score te openen, doordat een speler ongedekt in de cirkel stond. De Engelsen verzuimden echter de dekfouten af te straffen, wat mede kwam door de oplettendheid van Rotterdam-goalie Pirmin Blaak.

In het tweede kwart was de formatie van coach Reinoud Wolff feller. De Rotterdammers kwamen in de achttiende minuut op voorsprong via Bas Campbell. De aanvaller reageerde uiterst scherp op een pass van Willem Hertzberger: 1-0. Reading liet zich door de tegengoal niet uit het veld slaan en bleef aanzetten. Drie minuten later was het raak voor de Engelsen toen Tom Carson de voorzet van Simon Mantell binnentikte: 1-1.

In het derde kwart begon het steeds beter te lopen bij de withemden. De ploeg uit de havenstad kwam in de 41ste minuut op voorsprong. Verdediger Sjoerd Gerretsen versnelde naar de achterlijn en gaf de bal voor op Nick Wilson, die deze achter Reading-goalie James Bailey pushte. In het laatste kwart van het duel kreeg Gerretsen groen nadat hij Simon Mantell in de cirkel duwde. De Rotterdammer moest naar de kant, terwijl de Engelsen de corner namen. Blaak hield zijn ploeg met twee knappe acties op de been, maar even later moest hij toch het hoofd buigen. Richard Mantell scoorde vanuit een korte hoekslag de gelijkmaker: 2-2.

In de slotminuten van de reguliere speeltijd kroop Rotterdam door het oog van de naald, doordat Chris Cargo een voorzet van Craig Peel miste. Bij de doelpoging van Cargo botste de Engelsman met Gerretsen en Blaak, waarna Gerretsen geblesseerd van het veld moest. Doordat het na vier kwarten nog altijd gelijk was, was er een verlening nodig. Maar ook deze extra minuten, waarin Carson met een gezichtswond het veld verliet, leverden geen winnaar op. In de shoot-outs trok Reading aan het langste eind. Wilson en Edwards misten voor Rotterdam. Jeroen Hertzberger, Oliver Polkamp, Simon Child troffen wel doel. Mantell, Cargo, Cheesman en Clarke scoorden voor de Engelsen. Craig Peel miste

[adv] Spring Breakers, actie met mooie vrouwen

Wie gek is op actie en mooie vrouwen, in dit geval zelfs een combinatie, kan zijn geluk niet op met de film 'Spring Breakers'. Deze film, die geregiseerd is door Harmony Korine, zit vol met beide!

De hoofdrollen worden vertolkt door niemand minder dan James Franco, Selena Gomez, Vanessa Hudgens en Ashley Benson. Het stel beleeft een spring break zoals niemand dat ooit gedaan heeft. Om hun spring break te financieren beroven vier studenten een restaurant. Ze belanden daardoor in de gevangenis. Een drugs-en wapenhandelaar zorgt ervoor dat ze op borgtocht vrijkomen. In ruil voor hun vrijlating moeten de vier meiden zijn vieze klusjes opknappen.

De film wordt door Independent Films uitgebracht en zal vanaf 11 april te zien zijn in de bioscoop! Volg Independent Films ook op Facebook!

Wapenroof uit bunker in Hoofddorp

Uit een bunker in Hoofddorp zijn 29 vuurwapens gestolen. In het gebouw, dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam - een oude verdedigingslinie, zijn een schietclub en een wapenhandel gevestigd. De buitgemaakte wapens zijn pistolen en revolvers. De wapenroof werd maandag opgemerkt, meldt de politie vrijdag.

Vermoedelijk zijn inbrekers de nacht ervoor binnengekomen in het gebouw aan de Hoofdweg via de schietvereniging en van daar uit naar de wapenhandel gegaan. De politie heeft de eigenaren van de wapens geïnformeerd.

Van de dader of daders ontbreekt nog ieder spoor. De politie is op zoek naar getuigen die in de bewuste nacht iets verdachts hebben gezien.

Tientallen bedolven na aardverschuiving Tibet

Tientallen gouddelvers zijn vrijdag bedolven na een grote aardverschuiving in Tibet. Dat melden Chinese staatsmedia.

De aardverschuiving deed zich voor in Maizhokunggar, een district bij de hoofdstad Lhasa. Het getroffen gebied beslaat ongeveer vier vierkante kilometer, meldt de Chinese staatstelevisie. Volgens het staatspersbureau Xinhua raakten 83 gouddelvers bedolven.

Artsen in een lokaal ziekenhuis verklaarden dat hun was verteld zich gereed te maken om gewonden op te vangen. Patiënten werden naar huis gestuurd om bedden vrij te maken en zestien artsen stonden klaar, maar er was nog niemand binnengebracht.

De aardverschuiving zou zijn veroorzaakt door een 'natuurramp'. De staatsmedia gaven daarover verder geen bijzonderheden.

Meer dan 200 Letten van ijsschotsen gered

De hulpdiensten in Letland hebben vrijdag meer dan 220 mensen gered van enkele grote ijsschotsen in de Golf van Riga. Boten, schepen en helikopters werden ingezet om de mensen van de ijsschotsen te halen die van de kust waren afgebroken en wegdreven.

In Vakarbulli werden 180 mensen in veiligheid gebracht en in Jurmala 41. Aan het eind van de winter raken in de Oostzeestaten vaker mensen in de problemen op het ijs, vooral ijsvissers die zich verder uit de kust begeven.

Olympisch kampioene gewichtheffen (35) overleden

Olympisch kampioene Soraya Jimenez op 35-jarige leeftijd overleden. De Mexicaanse gewichthefster stierf na een hartinfarct. Dat heeft het Mexicaans Olympisch Comité bekendgemaakt. Jiminez pakte tijdens de Spelen van Sydney 2000 goud in de categorie tot 58 kilogram. 

Ze was de eerste Mexicaanse vrouw die olympisch kampioene werd. Wegens gezondheidsproblemen moest ze haar topsportcarrière nadien al snel beëindigen. De laatste jaren werkte ze als sportverslaggeefster voor de Mexicaanse tv.

FOK!filmtips van de dag: Hero (Ying xiong)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Remy, een gepassioneerd ratje, droomt ervan ooit een grote Franse chef-kok te worden, ook al ziet zijn familie dat niet zitten. Niets houdt hem echter tegen en alsof het zo moest zijn, raakt hij verzeild in het riool van Parijs. Remy komt precies uit onder het beroemde restaurant van zijn culinaire held, Auguste Gusteau. Ondanks de gevaren waar hij als ongebruikelijke en vooral ongewenste bezoeker in de keuken van een verfijnd Frans restaurant tegenaan loopt, zet Remy's passie voor koken al gauw de hele culinaire wereld van Parijs op zijn kop. Ratatouille om 17.55 uur op BBC1.

Net als de eerste Hellboy uit 2004, gebaseerd op de stripreeks rondom de rode held, werd ook dit vermakelijke vervolg geregisseerd door de Mexicaan Guillermo del Toro, die eerder hoge ogen gooide met zijn meesterlijke Pan's Labyrinth.

De moedigste en hardste superheld van de wereld moet het opnemen tegen een genadeloze dictator en zijn brute rovers. Ja, hij is gewelddadig. Ja, hij heeft ook horens. En ja, hij wordt soms verkeerd begrepen. Maar als er een klus geklaard moet worden, moet je wel bij Hellboy zijn. Met zijn team van het Bureau voor Paranormale Research en Defensie, z'n pyrokinetische vriendin Liz, de empathische vismens Abe en protoplasma-mysticus Johann reist het team van het BPRD heen en weer tussen de oppervlakte en de onzichtbare magische wereld, waar fantasiewezens tastbaar worden. En Hellboy, met beide werelden bekend maar in geen van beide geaccepteerd, moet kiezen tussen zijn vertrouwde leven en een onbekende toekomst die lonkt. Hellboy II: The Golden Army om 20.30 uur op RTL5.

 

Het oude China. Het land is verdeeld in zeven koninkrijken die alle de macht willen hebben. Het koninkrijk Qin is echter het sterkste en maakt de meeste kans om over heel China te regeren. Vanwege deze bedreiging heeft de koning van Qin een hoop vijanden. Hij vreest het meeste voor drie huurmoordenaars - Broken Sword, Sky en Flying Snow - en hij looft een grote prijs uit aan degene die deze drie weet te verslaan. Tien jaar lang weet niemand deze prijs te bemachtigen, totdat op een dag de Naamloze, een rol van Jet Li,  het paleis binnenkomt met de wapens van de huurmoordenaars en hij vertelt hoe hij ze alle drie heeft verslagen. Hero om 22.05 uur op CANVAS.

De 17-jarige Ree woont in het ruige Ozark berggebied, samen met haar broertje, zusje en zieke moeder voor wie ze zorgt. Wanneer zij hoort dat haar criminele vader hun huis als borg heeft opgegeven om onder zijn gevangenisstraf uit te komen en vervolgens is verdwenen, besluit ze hem te gaan zoeken. Met gevaar voor eigen leven begint Ree een zoektocht langs leugens en bedreigingen van verre familieleden om zo de waarheid achter haar vaders geheimen bloot te leggen.

Dit drama, Winter’s Bone, ging in première op het Sundance Filmfestival en won daar de Grand Jury-prijs. Regisseur Debra Granik mocht later nog vele andere prijzen in ontvangst nemen. Hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence werd voor het eerst genomineerd voor een Oscar. Om 23.45 uur op BBC2.

Deze films The Sweetest Thing, Nine Lives, Unstoppable, Mercenary for Justice, Drive Angry, Deceived, Des Hommes et des Dieux, Resurrection, Son of Rambow, Cabin Fever en Saturn 3 zijn vanavond ook te zien op televisie.

Valentino na ruime week Goud

De Nederlandse romantische komedie Valentino van Remy van Heugten mag na ruim een week de honderdduizendste bezoeker verwelkomen. De film met onder anderen Najib Amhali, Yolanthe Sneijder-Cabau en Johnny de Mol bereikt zaterdag de status van Gouden Film. Dat laat het Nederlands Filmfestival vrijdag weten. Valentino ging vorige week donderdag in première.

Zanger René Froger was naar de kapsalon van Amhali's vrouw gekomen om de acteur en cabaretier persoonlijk te verrassen met de onderscheiding.

Valentino is een succesvolle Italiaanse Maserati-verkoper en heeft een relatie met Monique, de dochter van zijn baas. Hij staat op het punt promotie te maken en met zijn grote liefde te trouwen. Maar Valentino is geen echte Italiaan. Als zijn vader een hartaanval krijgt, doet hij een emotioneel beroep op zijn zoon.

Valentino stemt in, maar al snel dreigt zijn promotie tot directeur daardoor volledig in het water te vallen. Door alle smoezen begint Monique te twijfelen aan zijn liefde. Om de vrouw van zijn dromen te behouden, zal Valentino zijn Italiaanse masker af moeten zetten.

In de film zijn ook Elise Schaap, Derek de Lint, Kees Boot en Nasrdin Dchar te zien.


Valentino na ruim een week Goud (Foto: Novum)

Ontuchtjuf moet jaar zitten

Een wiskundelerares die tussen 2006 en 2007 ontucht pleegde met een leerling is vrijdag tot een jaar cel veroordeeld. De straf is conform de eis van het OM. Naast de celstraf moet de vrouw het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 7200 euro betalen en mag ze vijf jaar niet als lerares werken.

De 45-jarige Heleen T. uit Nieuwerkerk aan den IJssel was ten tijde van het misbruik niet alleen lerares op een school in Bodegraven, ze was ook de mentor van het meisje. Behalve de gevangenisstraf en de schadevergoeding moet T. zich laten behandelen bij een psychiatrische kliniek.

De rechtbank legde T. ook een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een proeftijd van vijf jaar op.

Brieven Marilyn Monroe en John Lennon geveild

Brieven van de hand van Marilyn Monroe en John Lennon gaan binnenkort onder de hamer. In de geschreven boodschappen komt de minder vrolijke kant van de overleden beroemdheden naar voren.

"Wanneer ik voor de camera stap verdwijnt al mijn concentratie en alles wat ik probeer te leren. Op dat moment voel ik me alsof ik geen deel uitmaak van de mensheid", schrijft Monroe aan haar mentor, acteercoach Lee Strasberg. De brief levert naar verwachting tussen de dertigduizend en vijftigduizend dollar op.

De brief van Lennon is gericht aan Paul McCartney en geeft de vijandigheid tussen de twee weer na de breuk van The Beatles. "Denk je nou echt dat het grootste gedeelte van de moderne kunstwerken tot stand is gekomen dankzij The Beatles? Ik denk niet dat je zo geschift bent, Paul", sneert Lennon. Die brief is waarschijnlijk tussen de veertig- en zestigduizend dollar waard.

De brieven worden van de hand gedaan door een anonieme Amerikaanse verzamelaar. De online veiling vindt plaats op 30 mei.

Viool Bachvereniging spoorloos

De Nederlandse Bachvereniging is op zoek naar een viool die een van haar musici donderdag is kwijtgeraakt. Secretaris en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet deed donderdagavond in De Wereld Draait Door een oproep aan de vinder om het instrument terug te brengen, maar de vereniging heeft nog niets vernomen.

De viool van de concertmeester van het barokensemble is blijven liggen in de trein op het traject tussen Amsterdam Sloterdijk en Alkmaar. "Het zou kunnen dat iemand hem heeft gevonden", zegt een woordvoerder van de vereniging. "Misschien is de vondst al bij de politie gemeld, maar wij hebben niets gehoord."

De Bachvereniging is bekend van de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion. De concerten in Naarden vinden sinds 1922 plaats en zijn verworden tot een Nederlandse traditie op Goede Vrijdag en de dagen daaraan voorafgaand.

Bosz: vertrek als stadion er niet komt

Trainer Peter Bosz vertrekt bij Heracles Almelo als de club geen nieuw stadion mag bouwen. Dat heeft de oefenmeester vrijdag tegen RTV Oost gezegd. "Dan ben ik snel weg, ja. Waarom zou ik hier blijven wachten tot de boel weer in elkaar stort?" Eerder had ook voorzitter Jan Smit zich in vergelijkbare bewoordingen uitgelaten.

De gemeenteraad van Almelo beslist in juni of in het beoogde nieuwe stadion grootschalige detailhandel wordt toegestaan. Dat is nodig om het nieuwe onderkomen van Heracles rendabel te maken.

Heracles heeft volgens Bosz een nieuw stadion nodig om niet terug te zakken naar de Eerste Divisie. "Onze beste spelers worden steeds bij ons weggekocht", weet Bosz. "De transferopbrengsten gaan grotendeels naar de exploitatie, waardoor we er alleen transfervrije en jeugdspelers voor terug kunnen krijgen, die we dan verder moeten opleiden." Dat dat tot nu toe steeds goed is gegaan, is geen garantie voor de toekomst, zegt Bosz. "Het houdt een keer op."

Maik vindt Mark mooie man

Ook stylist Maik de Boer is zeer enthousiast over de stijl van Mark Rutte. De premier werd door het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair op de derde plek gezet in de lijst met best geklede wereldleiders. "Hij is een prachtige man om naar te kijken", zegt De Boer tegen Novum Nieuws. "Een voorbeeld voor andere politici."

De Boer is blij dat Rutte maatpakken draagt. "Daarmee wijkt hij af van de slecht zittende confectiepakken. Hij is ijdel en zeer verzorgd, zijn kleurkeuzes zijn altijd goed." Volgens de modegoeroe kleedt Rutte zich 'goed in de breedste zin van het woord'. "Ik heb hem nooit op een modeblunder betrapt."

Ook Bastiaan van Schaik is te spreken over de kledingkeuzes van Rutte. "Rutte ziet eruit om door een ringetje te halen", vertelt de stylist. "Zijn bril en kapsel passen bij zijn hoofd, daarmee houdt hij zijn gezicht open. Van zijn zwakke punten heeft hij sterke punten gemaakt."

De Boer is juist minder enthousiast over de brilkeuze van de premier. "Ik zou het wel leuk vinden als hij ook met zijn bril met de tijd mee zou gaan. Het is montuurloos, dat heeft mijn moeder ook. Maar hij is een jonge vent! Een bril mag gezien worden, of hij kan lenzen nemen."

Vanity Fair vergelijkt Rutte met niemand minder dan voormalige James Bond-acteur Pierce Brosnan. Van Schaik ziet de gelijkenis niet, maar De Boer wel. "We zijn populair bij de Amerikanen, Rutte is echt een man die binnenkomt, met presence", aldus De Boer. De stylist, die zelf niet de kleinste is, keek ervan op toen Rutte tijdens een ontmoeting nog tien centimeter langer bleek te zijn dan hij. "Bijna intimiderend. Hij heeft ook een beetje acne gehad, maar dat vind ik wel mannelijk."

Veel Pakistaanse kinderen niet ingeënt tegen polio

Bijna een kwart miljoen Pakistaanse kinderen zijn niet ingeënt tegen polio door gezondheidswerkers van Unicef. Dat heeft Unicef vrijdag gezegd. De kinderen konden niet ingeënt worden vanwege veiligheidsproblemen in de tribale gebieden in Pakistan die grenzen aan Afghanistan.

Volgens Nima Saeed Abid, leider van het poliovaccinatieprogramma, waren gezondheidswerkers niet in staat om kinderen in te enten in de regio's Noord- en Zuid-Waziristan, waar polio veel voorkomt. In totaal zijn in verband met het vaccinatieprogramma in Pakistan sinds juli 2012 vijftien gezondheidswerkers gedood. Opstandelingen zijn fel gekant tegen de vaccinaties en beschuldigen de gezondheidswerkers ervan te spioneren voor de Verenigde Staten.

Kontknijpkerel hoort strafeis

Een 19-jarige Zoetermeerder hangt 180 uur taakstraf boven zijn hoofd omdat hij minstens 10 jonge vrouwen in de billen kneep of er een tik tegenaan gaf. De officier van justitie in Den Haag eiste vrijdag wegens aanranding ook een voorwaardelijke celstraf tegen de hem.

De verdachte heeft na lange tijd van ontkennen recent toch een bekentenis afgelegd. Hij werd in maart vorig jaar aangehouden nadat diverse vrouwen aangifte hadden gedaan. In alle gevallen kwam de man op een scooter naast een fietsende vrouw rijden en haalde hij uit. Twee vrouwen waren twee keer het slachtoffer, waardoor ze dachten dat de man het speciaal op hun had voorzien.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Taakstraf geëist tegen billenknijper
Pets! (Foto: ANP)

Hockeyploeg Laren verslaat Leicester in openingsduel

Laren heeft tijdens de EuroHockey Club Champions Cup in Hamburg de eerste wedstrijd in poule B weten te winnen.  Het Engelse Leicester werd met 2-1 verslagen. De Nederlandse titelverdediger begon uitstekend aan het duel. Spits Vicky van den Broek scoorde al in de eerste minuut met een backhandschot.

Leicester kwam niet veel later op gelijke hoogte, door een rake strafcorner van Kerry Williams. Vervolgens ging Laren op zoek naar een tweede treffer, maar de Engelse vrouwen verdedigden sterk. Na rust herhaalde Laren het kunstje uit de eerste helft, een snelle goal maken. Aanvalster Maxime Kerstholt sloeg vanaf de linkerkant van de cirkel de bal tegen de touwen. Deze voorsprong werd niet meer weggegeven door de Larense vrouwen.

Een mooie opsteker, nadat de ploeg van Maarten Gehner in de competitie al vier wedstrijden zonder overwinning zat. Bij nummer zeven uit de Hoofdklasse speelde Willemijn Bos de hele wedstrijd. Zaterdag speelt Laren tegen Rot-Weiss Köln. 

Honderden kilo's tabak in schoenzolen

De douane heeft donderdag op Rotterdam The Hague Airport honderden kilo's tabak ontdekt in een partij van 540 paar schoenen. De tabak zat verstopt in de zolen van het schoeisel, meldt het ministerie van Financiën vrijdag.

Bij een controle van de partij, die afkomstig was uit Hong Kong, viel het douaniers op dat de schoenen wel erg dikke zolen hadden en het schoeisel zwaarder woog dan je zou verwachten. In elke zool bleek een pakket tabak van 420 gram verstopt te zitten. In totaal ging het om ongeveer 450 kilo.

Als de rookwaar in Nederland op de markt gekomen zou zijn, was er volgens het ministerie bijna 48 duizend euro aan belasting ontdoken. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Maoïsten India in gevecht met elkaar

Bij gevechten tussen twee groepen maoïstische rebellen in de oostelijke Indiase deelstaat Jharkhand zijn ten minste twaalf rebellen om het leven gekomen, zegt de politie. De gevechten in het district Chatra braken woensdagavond uit en kwamen vrijdagmiddag ten einde. Onder de doden zijn volgens de politie zes kopstukken van de rebellen.

De maoïsten vechten al meer dan veertig jaar tegen de overheid. Zij eisen onder meer land en werk voor landloze boeren en armen. Zij nemen vaak politieagenten, militairen en ambtenaren op de korrel en spelen in op het ongenoegen onder de arme plattelandsbevolking over de economische vooruitgang die aan hen voorbij gaat.

Premier Manmohan Singh heeft de maoïstische rebellen meermalen bestempeld als het grootste binnenlandse gevaar dat India bedreigt. De opstandelingen zijn volgens het ministerie van binnenlandse zaken nu in twintig van de 28 Indiase deelstaten actief en beschikken naar schatting over tien- tot twintigduizend strijders. Maar de opstandelingen raken soms ook onderling verdeeld en in Jharkhand, een gebied met verschillende kolenmijnen, breken regelmatig gevechten uit tussen splintergroepen.

Geen strafbare feiten hersenoperaties Jansen Steur

Onderzoekers van het Openbaar Ministerie hebben geen bewijzen gevonden van strafbare feiten bij het onderzoek naar hersenoperaties bij het Medisch Spectrum Twente. Vijf van de zes onderzochte operaties die plaatsvonden na doorverwijzing van de omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur waren verjaard. Er zijn geen aanwijzingen dat rondom de laatste operatie fouten werden gemaakt.

De operaties werden onderzocht omdat zes patiënten van Jansen Steur dachten dat ze ten onterechte naar een neurochirurg waren doorverwezen, die vervolgens de operaties uitvoerde. Wat het OM betreft is het onderzoek naar de hersenoperaties nu afgesloten.

Jansen Steur wordt van allerlei medische wanpraktijken beticht. Hij wordt onder meer vervolgd omdat hij jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses stelde van ziektes als alzheimer en parkinson. Daarnaast zou hij illegale euthanasie hebben uitgevoerd en autopsies hebben laten uitvoeren zonder dat de nabestaanden hiervoor toestemming hadden gegeven.

Twintig jaar cel geëist tegen Jasper S.

Tegen Jasper S. is vrijdag een gevangenisstraf van twintig jaar geëist voor de moord op Marianne Vaatstra. Volgens het Openbaar Ministerie kan moord bewezen worden.

S. legde donderdag een bekentenis af over de verkrachting en de moord op de 16-jarige Vaatstra uit Zwaagwesteinde in mei 1999. Huilend verklaarde hij haar drie keer de keel te hebben doorgesneden.

De 45-jarige melkveehouder werd in november opgepakt. Hij had meegedaan aan een groot dna-onderzoek onder duizenden mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam van het slachtoffer woonden.

Truckerverbod om dode Jezus

Het verkeer op de A67 loopt vrijdagmiddag vast door een grenscontrole. Vrachtwagens zonder ontheffing mogen vanwege Goede Vrijdag de Duitse grens niet over en worden nu een voor een gecontroleerd, meldt een woordvoerder van de ANWB. Op Goede Vrijdag herdenken christenen de dood van Jezus.

Rond 14.00 uur zorgde de controle voor zes kilometer file vanaf knooppunt Zaarderheiken tot de grens. Automobilisten wordt aangeraden om voorlopig de borden Mönchengladbach te volgen via de A73.

In voorgaande jaren stonden weleens vluchtstroken op onder meer de A1 vol met vrachtwagens, wachtend totdat ze Duitsland weer in mochten rijden. Omdat een lange file op de vluchtstrook gevaarlijk is, worden chauffeurs nu zo veel mogelijk tijdig naar de omliggende parkeer- en verzorgingsplaatsen geleid.

Apothekers: tekort hartpillen levensgevaarlijk

Digoxine, een medicijn voor hartpatiënten, is sinds vorige week niet meer verkrijgbaar bij apotheken. Volgens apothekersorganisatie KNMP dreigt er een levensgevaarlijke situatie voor hartpatiënten. Het middel is waarschijnlijk na Pasen pas weer verkrijgbaar. Zo'n honderdduizend hartpatiënten in Nederland gebruiken digoxine, dat onder meer in Lanoxin zit.

Het medicijn ondersteunt de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige hartslag. Volgens de KNMP kunnen patiënten die abrupt stoppen met digoxine klachten krijgen, waaronder hartritmestoornissen. Het tekort betreft de tabletten met een dosering van 0,125 mg en 0,0625 mg.

Voor hartpatiënten die zonder de tabletten komen te zitten zijn drie tijdelijke oplossingen. Ten eerste is er een drank die dezelfde werkzame stof bevat. Daarnaast is er een injectievloeistof, die door iedereen behalve heel jonge kinderen ook kan worden gedronken.

Het derde alternatief is om tabletten van 0,250 mg doormidden te breken. Volgens het KNMP mag dat alleen het laatste redmiddel zijn. Het gaat namelijk om kleine pillen, en de streep die door het midden van de tablet loopt is niet bedoeld om nauwkeurig een halve dosis af te meten. Hierdoor is het niet mogelijk om elke keer precies de juiste dosis binnen te krijgen.

Dode in auto toch geen slachtoffer misdrijf

De dode man die donderdag in een auto in Tilburg is gevonden, is niet door een misdrijf om het leven gekomen. De 31-jarige Pool heeft zichzelf met een mes gestoken, waarna hij in de auto aan zijn verwondingen bezweek, meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder meldde donderdag nog dat de politie uitging van een misdrijf.

Een voorbijgangster belde rond 16.00 uur de politie toen ze de dode man in de auto op het terrein aan de Veldhovenring in de Brabantse plaats had gezien.

De politie heeft de uitkomsten van het onderzoek aan de familie van de man verteld.

Gears of War verslaat Bioshock Infinite

Het schietspel Gears of War: Judgment heeft soortgenoot Bioshock Infinite van de eerste plek weten te houden. Beide spellen zijn nieuw in de verkooptoptien. De top drie wordt gevormd door Gears of War: Judgment voor Xbox 360 en Bioshock Infinite voor Xbox 360 en PlayStation 3. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau Gfk.

Naast de twee Bioshock-spellen boven in de lijst is de pc-versie van het schietspel onderin terug te vinden. Bioshock Infinite voor pc staat op de negende plaats.

De volledige top drie van vorige week is vier plaatsen gezakt. Simcity staat nu vijfde, gevolgd door God of War: Ascension voor PlayStation 3 en Tomb Raider, eveneens voor PlayStation 3.

De top tien ziet er in de dertiende week van het jaar als volgt uit:
01. Gears of War: Judgment (Xbox 360)
02. Bioshock Infinite (Xbox 360)
03. Bioshock Infinite (PlayStation 3)
04. FIFA 13 (PlayStation 3)
05. SimCity (pc)
06. God of War: Ascension (PlayStation 3)
07. Tomb Raider (PlayStation 3)
08. Skylanders: Giants (Nintendo Wii)
09. Bioshock Infinite (pc)
10. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)


Gears of War verslaat Bioshock Infinite (Foto: Novum)

SBS vs. RTL: Talentenjachten strijden om kijkcijfers

SBS6 en RTL4 strijden vanavond om de kijkcijfers met twee talentenjachten. SBS6 gaat op zoek naar de nieuwe André Hazes en RTL4 vervolgt haar zoektocht naar nieuw danstalent.

Vanavond start op SBS6 de nieuwe talentenjacht Bloed, Zweet en Tranen. In de show gaat de jury, bestaande uit twee teams, op zoek naar een nieuwe Nederlandse volkszanger. De twee teams, Team André jr. Hazes en Danny de Munk, en Team Roxanne Hazes en Gerard Joling, strijden tegen elkaar. Zij beslissen door middel van een druk op de ‘ik geloof in jou- knop’ of een kandidaat in aanmerking komt om de nieuwe volkszanger van Nederland te worden.

De kandidaten strijden in de talentenjacht niet om een platencontract, maar om erkenning, vertelt presentator Jeroen van der Boom tegenover Zappen.blog. Desondanks maken de deelnemers toch kans om een plaat te mogen opnemen en een gastoptreden te geven in een uitverkocht Ziggo Dome tijdens Holland Zingt Hazes.

Recht tegenover de nieuwe talentenjacht staat op de concurrerende zender, RTL4, de tweede liveshow van Everbody Dance Now. In deze talentenjacht wordt op zoek gegaan naar nieuw Nederlands danstalent. De afgelopen weken wist het programma een miljoenenpubliek te behalen en keken er vorige week ruim 1,3 miljoen mensen.

Het is niet de eerste keer dat de twee zenders een talentenjacht tegenover elkaar hebben geprogrammeerd. In 2010 stond Popstars tegenover Holland's Got Talent en even later tegenover The Voice of Holland. Popstars verloor deze strijd kansloos en werd een paar weken later verplaatst naar een andere dag.

Welke van de twee talentenjachten het hart en de blik van de kijker zal winnen zal vanavond om 20:30uur én de komende weken moeten blijken. Voor SBS6 zou een, verwacht, miljoenenpubliek een opsteker zijn. De zender heeft al maandenlang een tegenvallend kijkerspubliek.

Stierkalveren houden 'cowboys' Oostenrijk bezig

De politie en de brandweer van het Oostenrijkse Freistadt zitten al twee dagen achter 43 stierkalveren aan. De beesten struinen door de straten van de stad, sinds ze donderdag uit een weide zijn ontsnapt.

Volgens de politie wisten de stieren elke keer te ontsnappen als er een poging werd gedaan ze te vangen. Nadat de dieren eerst moesten worden weggejaagd bij het treinstation, brachten ze later automobilisten in gevaar door pontificaal over een snelweg te drentelen. Uiteindelijk kozen de runderen ervoor het centrum van Freistadt met een bezoek te vereren. Brandweerlieden die probeerden de jonge stieren tegen te houden raakten gewond en moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

Vrijdag waren er nog achttien dieren op de loop.

Nederlander dichter bij huis op vakantie

Nederlanders gaan komende zomer dichter bij huis op vakantie. Dat komt vermoedelijk vanwege de crisis. Dat meldt reiswebsite Zoover na onderzoek onder vierduizend mensen. Ondanks die crisis is de zomervakantie voor de meeste Nederlanders echter niet van de baan.

Waar in januari en februari vorig jaar nog Spanje met 9,3 procent van de vakantiegangers het favoriete vakantieland was om in de zomer naartoe te gaan, is dat dit jaar Frankrijk met 10,3 procent, blijkt voorts uit onderzoek van het surfgedrag onder bijna vijf miljoen unieke bezoekers van de reiswebsite. Spanje staat met 8,7 procent op de tweede plek. Vakantie in eigen land staat met 4,7 procent, tegenover 4,6 procent vorig jaar, net als in 2012 op de vijfde plek.

De deelnemers aan het onderzoek geven voorts aan dat ze van plan zijn minder uit te geven op de plek van bestemming. "We bezuinigen op uit eten gaan en kiezen vaker voor een all-inclusiveconcept omdat hierbij de kosten voor verblijf en eten van tevoren duidelijk zijn", aldus Zoover.

Britse politicus klaagt krant aan om smaad

De voormalige Britse politicus Andrew Mitchell heeft de Britse boulevardkrant The Sun aangeklaagd voor smaad. Dat heeft zijn advocaat laten weten. De krant zou verkeerd verslag hebben gedaan van een ruzie tussen politieagenten en de ex-politicus. Mitchell raakte door het incident zijn baan kwijt.

Mitchell nam ontslag nadat The Sun gemeld had dat hij ruzie had gemaakt met de politie. Mitchell viel in september uit naar politieagenten toen zij hem bij de toegangspoort van Downing Street, waar premier David Cameron woont, maanden van zijn fiets te stappen. Volgens The Sun zou hij daarbij het woord 'plebs', een scheldnaam voor leden van de arbeidersklasse, in de mond hebben genomen. Mitchell ontkent die term te hebben gebruikt.

The Sun blijft achter zijn berichtgeving staan.

Crytek wil Darksiders kopen

Gamebedrijf Crytek heeft de intentie geuit gamereeks Darksiders op te kopen. De verkoop van verschillende spelseries van het failliet verklaarde THQ gaat maandag van start. Bieden op reeksen als Darksiders, Destroy All Humans en MX vs ATV kan tot en met 15 april.

Darksiders is een van de reeksen die eind januari niet verkocht werd toen uitgever THQ failliet verklaard werd. Gamebedrijven als Sega, Koch Media, Crytek, Take-Two en Ubisoft hebben verschillende onderdelen, gamestudio's en spellen, van het bedrijf opgekocht.

Naast de genoemde spelseries heeft THQ ook Homeworld en Big Beach Sports in de verkoop. Ook staan licenties voor onder meer Marvel Super Hero Squad, Supreme Commander en Worms nog te koop.

In mei buigt een rechter zich over de verkoop. Volgens eigen zeggen heeft THQ zeker honderd geïnteresseerden voor de overgebleven gamereeksen.


Crytek wil Darksiders kopen (Foto: Novum)

Kou zorgt voor vertraging in ganzentrek

De ganzentrek in Nederland komt nog maar moeizaam op gang. Door het koude en droge weer zijn vooral brand- en kolganzen in slechte staat en zijn ze te zwak voor een lange tocht. Dat concludeert Sovon Vogelonderzoek op basis van gegevens van trektellen.nl.

Maart is normaal gesproken de maand waarin de ganzentrek van de meest noordelijk broedende ganzen plaatsvindt. Ze trekken normaal gesproken naar Oost-Europa. Uit de meldingen blijkt echter dat de trek sinds het begin van de maand volledig is stilgevallen.

Sovon denkt dat vooral de harde oostenwind een boosdoener is geweest. Bovendien maakt de grote hoeveelheid sneeuw die de laatste weken is gevallen in Oost-Europa de broedgebieden ook weinig aantrekkelijk. Jaarlijks worden vele honderden ganzen met een gecodeerde halsband gevolgd.


Kou zorgt voor vertraging in ganzentrek (Foto: Novum)

Doden instorting flat Dar es Salaam

Bij de instorting van een torenflat in aanbouw in de Tanzaniaanse stad Dar es Salaam zijn twee mensen om het leven gekomen. Zeventien mensen zijn gewond onder het puin vandaan gehaald; drie van hen waren er slecht aan toe. Dat heeft de politie meegedeeld.

Het twaalf verdiepingen hoge gebouw naderde zijn voltooiing en was nog niet bewoond. De meeste slachtoffers waren voorbijgangers. De oorzaak van de instorting wordt onderzocht.

President Cyprus wil pijn eerlijk verdeeld zien

De Cypriotische president Nikos Anastasiades roept zijn landgenoten op om de pijn van de financiële crisis eerlijk te verdelen. "Iedereen zal offers moeten brengen", zei de president vrijdag bij een bijeenkomst van de ambtenarenvakbond.

Donderdag werd bekend dat het salaris van Anastasiades met een kwart wordt verlaagd. Ook ministers leveren twintig procent van hun loon in. Het land kwam een noodpakket van tien miljard euro overeen met de overige landen in het eurogebied en moet de twee grootste banken van het land drastisch herstructureren.

"De deal die we hebben gesloten is zonder twijfel pijnlijk", hield de president de ambtenaren voor op de tweede dag dat de banken weer open waren. In de ochtend waren bij sommige banken rijen, maar die verdwenen al snel. Rekeninghouders mogen maximaal driehonderd euro per dag opnemen.

Anastasiades benadrukte dat Cyprus gewoon in de eurozone wil blijven. "Ik benadruk dat we niet uit de euro vertrekken. We gaan de toekomst van ons land niet in de waagschaal stellen met gevaarlijke experimenten."


President Cyprus wil pijn eerlijk verdeeld zien (Foto: Novum)

OM: Jasper S. houdt informatie achter

Het Openbaar Ministerie heeft de indruk dat Jasper S. geen volledige openheid van zaken heeft gegeven over de moord op Marianne Vaatstra. Volgens officier van justitie Henk Mous houdt hij vermoedelijk dingen achter, zei hij vrijdag aan het begin van het requisitoir in de rechtbank in Leeuwarden.

Deskundigen spraken eerder vrijdag al hun vermoedens uit dat S. niet volledig is geweest. De Fries zei juist wel 'voluit' te hebben gesproken en 'naar eer en geweten' de vragen van de rechters te hebben beantwoord.

Justitie stelt dat S. de laatste momenten van het leven van Vaatstra tot een nachtmerrie heeft gemaakt. De Fries heeft daarna het eigenbelang boven dat van de nabestaanden gesteld door alles geheim te houden.

Het OM maakt later de strafeis tegen de 45-jarige melkveehouder bekend. Deskundigen zeiden eerder vrijdag dat S. niet aan een stoornis lijdt en volledig toerekeningsvatbaar is.

Doden en gewonden bij aanslagen Irak

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vrijdag bij sjiitische moskeeën vier autobommen geëxplodeerd. Daarbij zijn zeker negentien mensen om het leven gekomen en meer dan zeventig gewond geraakt. Dat hebben de Iraakse autoriteiten gezegd.

De dodelijkste aanslag had plaats in de wijk Jihad, toen een autobom explodeerde op het moment dat gelovigen een gebedshuis verlieten. Zeven mensen verloren het leven en 25 raakten gewond. Bij een aanslag in de wijk Qahira vonden vier mensen de dood en raakten achttien gewond. Drie gelovigen kwamen om en vijftien raakten gewond toen een bom explodeerde in de wijk Zafaraniyah, in het oosten van de stad. De vierde autobom ging af in de noordoostelijk gelegen wijk Binook. Daarbij vielen vijf doden en liepen veertien mensen verwondingen op.

Antibraakmiddel domperidon opnieuw bekeken

Het Europees Geneesmiddelenbureau gaat geneesmiddelen met het antibraakmiddel domperidon herbeoordelen. Dat gebeurt vanwege mogelijke bijwerkingen op het hart, meldt het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb dinsdag.

Lareb kreeg sinds 2002 al 216 klachten over domperidon. In deze meldingen werden in totaal 340 mogelijke bijwerkingen genoemd. In 23 gevallen ging het om hartproblemen. Bij elf meldingen overleed de patiënt die domperidon gebruikte. Lareb benadrukt dat niet duidelijk is of die daadwerkelijk door het geneesmiddel zijn overleden.

Domperidon is in Nederland zonder recept verkrijgbaar.

Gewonden bij ongeval centrifugebedrijf Almelo

Bij een bedrijfsongeval bij het bedrijf Enrichment Technologies in Almelo zijn vrijdag twee werknemers zwaargewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd. Enrichment Technologies produceert centrifuges voor de verrijking van uranium.

Wat zich precies heeft voorgedaan op het bedrijfsterrein kon de woordvoerder niet zeggen, maar er is in ieder geval geen gevaar voor de volksgezondheid. Op het bedrijf wordt geen radioactief materiaal gebruikt of opgeslagen.

De twee gewonden zijn naar een ziekenhuis in de regio gebracht. De politie en de arbeidsinspectie gaan het ongeval onderzoeken.

Lil Wayne lijdt aan epilepsie

Lil Wayne heeft onthuld dat hij lijdt aan epilepsie. De 30-jarige rapper werd twee weken geleden in het openbaar tot drie keer toe getroffen door een toeval. Lil Wayne ontzenuwt met zijn verklaring het gerucht dat die het gevolg waren van zijn drankgebruik. "Hoe het zit is: ik heb epilepsie", maakte hij bekend op de Amerikaanse radiozender Power 106.

Lil Wayne zegt dat hij door de aandoening, die een stoornis in de hersenen veroorzaakt, ook vaak genoeg aanvallen heeft gehad die nooit naar buiten kwamen. "Maar deze keer was het heel erg, omdat ik er drie achter elkaar kreeg. Bij de derde ging mijn hartslag met dertig procent omlaag. Ik had kunnen doodgaan."

De rapper lag na de toevallen van twee weken geleden in totaal zes dagen in het ziekenhuis. Het was de zoveelste keer dat hij in het nieuws kwam vanwege zijn gezondheid. Zo werd in oktober bekend dat hij aan boord van zijn privévliegtuig onwel was geworden.

'Jansen formeel hoofdtrainer Twente'

Michel Jansen wordt zo goed als zeker tot het einde van het seizoen aangesteld als hoofdtrainer van FC Twente. Dat meldt Tubantia vrijdag. Jansen is hoofd opleidingen van de Enschedeërs. Zijn aanstelling lost het probleem op dat interim-trainer Alfred Schreuder niet over zijn trainerspapieren beschikt.

Schreuder werd door Twente verkozen om de taken van Steve McClaren op te volgen toen de Engelsman eind februari ontslag nam. Door de regels van de KNVB kon Schreuder echter het seizoen niet afmaken. De voetbalbond gaf Twente tot 1 april dispensatie, maar daarna moest er een gediplomeerd trainer zijn aangesteld.

Mandela gaat vooruit

Nelson Mandela is goed geluimd en zijn gezondheid gaat gestadig vooruit. Dat heeft het bureau van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vrijdag meegedeeld.

Volgens de verklaring heeft de 94-jarige ex-president vrijdagochtend een volledig ontbijt genoten in het ziekenhuis. Mandela werd woensdagavond opgenomen omdat een longinfectie opnieuw de kop had opgestoken. Het was de derde keer sinds december dat hij naar het ziekenhuis moest.

Rijksmuseum verkoopt alvast 41 duizend kaarten

Het Rijksmuseum heeft in negen dagen tijd 41 duizend kaarten entreekaarten verkocht. Vooral veel touroperators en scholen hebben online tickets voor het vernieuwde museum aangeschaft, laat het hoofd marketing en communicatie van het Rijksmuseum, Marjolijn Meynen, vrijdag weten.

Het museum neemt allerlei maatregelen om na de heropening op 13 april lange rijen voor het museum te voorkomen. Speciale tijdblokken voor scholen en touroperators moeten voorkomen dat de wachttijd voor de kassa's te lang wordt.

Ook de online kaartverkoop, die 20 maart van start ging, moet helpen de rijen terug te dringen. Museumkaarthouders hoeven geen ticket te halen en kunnen na het scannen van hun pas direct hun jas ophangen en naar binnen.

Meynen adviseert Nederlandse museumbezoekers rustige tijden te kiezen voor hun bezoek, zoals maandag of dinsdag of na 15 uur. Tot en met 20 mei, de laatste dag dat de Keukenhof geopend is, verwacht het museum twee keer zo veel buitenlandse bezoekers, die na hun bezoekje aan het bloemenpark in Lisse ook het museum in Amsterdam willen zien.

Voor de dag van de opening worden ook extra maatregelen genomen. Bezoekers kunnen gratis naar binnen, maar worden om opstoppingen te voorkomen langs een zogenoemde hoogtepuntenroute geleid. Mochten toch rijen ontstaan, dan zorgt het museum voor afleiding en koffie voor de wachtenden.


Rijksmuseum verkoopt alvast 41 duizend kaarten (Foto: Novum)

Qatar blijft bij plan voor zomers WK

Het organisatiecomité van het WK in Qatar is van plan om het eindtoernooi gewoon in de zomer te houden. Lokale organisatoren gaven vorige week nog aan open te staan voor het plan om in de winter het WK te spelen. Een vertegenwoordiger van het organisatiecomité liet vrijdag echter weten dat het draaiboek gewoon voor een zomers toernooi is gemaakt.

Het WK wordt in 2022 in de oliestaat gespeeld. Qatar is desondanks bereid om toch overstag te gaan als de buitenwereld teveel druk uitoefent. "We houden rekening met de mening van de hele voetbalwereld. Qatar zal nadenken over een winters toernooi, als de rest van de wereld dat wil", aldus de vertegenwoordiger volgens het ANP.

Verschillende mensen uit de voetbalwereld, waaronder UEFA-voorzitter Michel Platini, uitten hun zorgen over een WK in de zomer van 2022. In Qatar kunnen de temperaturen dan wel oplopen tot 50 graden Celsius. Een gevaar voor zowel spelers als toeschouwers.

Messi aast op nieuw wereldrecord

Wie denkt dat Lionel Messi alle voetbalrecords al had verbroken, heeft het mis. Dit weekend krijgt hij de kans om weer een mijlpaal te bereiken. In de laatste achttien competitiewedstrijden kwam Messi tot liefst 29 doelpunten. Tegen achttien verschillende tegenstanders dus. Zaterdag speelt FC Barcelona een uitwedstrijd tegen Celta de Vigo.

Als Messi erin slaagt om opnieuw trefzeker te zijn, dan is hij de eerste speler ooit die achtereenvolgens tegen alle tegenstanders in de competitie scoort. Vorig jaar zette de Argentijn al een wereldrecord neer door 91 doelpunten in één kalenderjaar te maken voor Barça en het nationale team.

Lionel Messi scoorde begin november voor het laatst niet in de Primera Division. Opvallend detail: de tegenstander was toen Celta de Vigo. Barcelona won het duel met 3-1.

Pastafariër gediscrimineerd in België

Een of andere mafketel heeft een pasfoto laten maken voor z'n identiteitsbewijs. De foto voldeed volledig aan de voorschriften, met één uitzondering: meneer had een pastavergiet op z'n kop. En dat mag niet van de Hasseltse en Belgische overheid.

Nu is de man, Alain Graulus genaamd, kwaad. Want, zo stelt hij, het pastavergiet is verplicht door z'n religie. Graulus is namelijk aanhanger van het pastafarianisme, en pastafariërs gaan altijd op de foto met een vergiet op hun hoofd.

Dat Pastafarianisme een volwaardige religie is, bewijst Graulus door dezelfde reflex te hebben die ook religieuzen vertonen als ze zich op hun pik getrapt voelen: hij is naar het Meldpunt Discriminatie gestapt. Om zijn recht op vrijheid van religie te waarborgen kan hij kan een jarenlang juridisch gevecht tegemoet zien.

Hij heeft evenwel goede hoop. In Oostenrijk heeft momenteel ene Niko Alm een rijbewijs met een foto waarop hij prijkt mét vergiet op z'n kop. Dat kostte hem wel drie jaar van juridisch gesteggel.

Toch zal Graulus zichzelf niet zo serieus nemen als de religieuzen die zich te pas en te onpas beroepen op hun recht op religieuze vrijheid. Pastafarianisme is namelijk opgericht als parodie op het christelijke geloof, met name in de context van het Intelligent Design-debat. Sindsdien wordt het veelvuldig gebruikt om misstanden met religies aan te stippen.

'Geen autisme door vaccinatie' - aflevering zoveel

Dat de vaccinaties die kinderen krijgen geen autisme veroorzaken, zal duidelijk zijn voor iedereen met een half brein. Helaas lopen er kennelijk nog steeds veel mensen rond die een aanzienlijk deel van hun grijze massa missen, want 1 van de 3 Amerikaanse ouders en een onbekend aantal Nederlandse ouders denken nog steeds dat er een verband is.

Omdat zelfs de sukkels die de 'vaccinatie veroorzaakt autisme'-school van idioterie propageren het overweldigende tegenbewijs niet kunnen negeren, hebben ze het nu over een andere boeg gegooid: autisme zou veroorzaakt worden door het grote aantal vaccinaties dat kinderen in hun eerste twee levensjaren krijgen.

Daarom wijken ouders steeds vaker af van de voorgeschreven vaccinatieschema's. Ze laten vaccinaties pas na de aangeraden datum of zelfs helemaal niet uitvoeren. Daarmee stellen ze hun kind bloot aan grote gevaren in een cruciale tijd van hun ontwikkeling, maar de vraag is of het een redelijke gok is om autisme te vermijden.

De wetenschap zou de wetenschap niet zijn als ze zulke vragen niet op een objectieve en grondige manier zouden proberen te beantwoorden. Een team van de Amerikaanse overheidsorganisatie Centers for Disease Control and Prevention (CDC) deed dit dan ook, en kwam tot een duidelijk antwoord: nee.

Ze onderzochten zo'n 1000 kinderen, waarvan circa 750 gewone kinderen en 250 autistische kinderen. Daarbij werd gekeken naar de hoeveelheid antilichaampjes die de kinderen aangemaakt zouden hebben door de vaccinaties. Er bleek totaal geen verband te zijn tussen dat aantal antilichaampjes en autisme.

De onderzoekers wijzen er nog even fijntjes op dat moderne vaccins veel minder antilichaampjes doen produceren dan de oudere vaccins. Door het moderne kinkhoestvaccin maakt het lichaam bijvoorbeeld maximaal 6 soorten antilichaampjes aan, terwijl dat bij het oude vaccin zo'n 3000 was. Dit staat haaks op het idee van de antivaccinatie-activisten, namelijk dat autisme de laatste jaren een enorme boom heeft gekend.

Voor de ouders die nog twijfelen of ze hun kind moeten laten vaccineren, vatten de auteurs van het onderzoek het nog even samen: "De mogelijkheid dat immunologische stimulatie door vaccins gedurende het eerste of tweede levensjaar verband zou kunnen hebben met het ontwikkelen van autisme, wordt niet onderschreven door onze kennis van de neurobiologie achter autisme."

Oftewel, in gewoon Nederlands: vaccinatie veroorzaakt geen autisme, zelfs niet in grote hoeveelheden.


Bullshit dus

Christenen doen Jezus na

Honderden christenen hebben op Goede Vrijdag al biddend houten kruizen door de steegjes van de Oude Stad van Jeruzalem gedragen. Ze herdachten daarmee de kruisiging van Jezus Christus, een van de hoofdpersonen uit de Bijbel.

De gelovigen deden het wereldberoemde Bijbelpersonage na en legden de kruisweg, de Via Dolorosa (Latijn voor de Lijdensweg), af. De processie eindigde bij de Heilige Grafkerk, die staat op de plek waar volgens de Bijbel de berg Golgotha lag waar Jezus volgens datzelfde boek aan het kruis stierf.

De pelgrims kwamen op hun route langs de veertien kruiswegstaties. Bij elke statie werd een gebed uitgesproken. Franciscaner broeders legden bij iedere statie via een megafoon uit wat er in de Bijbel staat over de kruistocht van Jezus, Later vrijdag wordt in de Geboortekerk in Bethlehem, op de plek waar Jezus geboren zou zijn, een mis gehouden.

Christenen geloven dat Jezus echt bestaan heeft, op Goede Vrijdag aan het kruis werd genageld en op Paaszondag ineens weer leefde. Het Israëlische ministerie voor toerisme verwacht in de Paasweek zo'n 150 duizend mensen in Israël. Dit jaar valt Pasen samen met het joodse paasfeest, Pesach.

Roze Filmdagen beter bezocht dan ooit

De Roze Filmdagen, ook wel bekend als het Amsterdam Gay and Lesbian Filmfestival, hebben dit jaar ruim 8100 bezoekers getrokken. De zestiende editie van het festival was daarmee de best bezochte ooit, zo laat de organisatie vrijdag weten. Het festival werd dit jaar van 13 tot en met 24 maart gehouden.

Het festival werd zondag afgesloten met onderscheidingen voor filmprijzen in verscheidene categorieën. Een vakjury verkoos The Parade tot beste speelfilm, Call Me Kuchu tot beste documentaire en Ce N'est pas un Film de Cow-boys tot beste korte film.

De organisatie was ook te spreken over het grote aantal Nederlandse producties dat werd vertoond op het festival, te weten dertien van de in totaal 120. "We willen juist een platform zijn voor producties van eigen bodem. Als een film bij ons te zien is geweest, vergroot dit de exportwaarde naar andere festivals", zegt festivaldirecteur Werner Borkes. "Dat is goed voor filmmakers en voor Nederland en onze unieke positie als tolerant en divers land".

De festivalleiding start binnenkort met de voorbereiding van de zeventiende editie van het Amsterdamse filmfestival.

Ground Zeroes voorloper op Metal Gear Solid 5

Metal Gear Solid: Ground Zeroes wordt een voorloper op Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Dat heeft uitgever Konami aangegeven tegenover Gamespot. Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain verschijnt voor Xbox 360 en PlayStation 3. Voor welke systemen Metal Gear Solid: Ground Zeroes verschijnt is nog niet bekend.

Van beide spellen zijn eerder al beelden verschenen. Zo heeft gameontwikkelaar Hideo Kojima laten zien dat hoofdpersoon Snake een vijandelijk kamp binnensluipt in Ground Zeroes. In The Phantom Pain ligt Snake in een ziekenhuis met geheugenverlies en een geamputeerde arm wanneer er een terroristische aanval plaatsvindt.

De stem van Snake wordt voor het eerst sinds 1998 niet ingesproken door David Hayter. De stemacteur laat via Twitter weten dat hij niet benaderd is door uitgever Konami of gamestudio Kojima Productions.

3700 mensen komen niet van restschuld af

Duizenden mensen hebben vorig jaar hun huis met een restschuld moeten verkopen. 3700 van hen bleven zitten met een schuld van gemiddeld zestigduizend euro. Dat meldt minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer op basis van informatie van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Het is de eerste keer dat de NVB de cijfers aanlevert. De mensen wier restschuld werd overgenomen door de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zijn niet meegenomen. Vorig jaar kwamen 3576 aanvragen binnen bij de NHG. Hoeveel van deze aanvragen zijn gehonoreerd, is niet bekend, maar in eerdere jaren werd vaak ruim tachtig procent van de verzoeken ingewilligd. De NHG keerde vorig jaar per huis gemiddeld 34 duizend euro uit.

Blok wijst erop dat de NVB in zijn cijfers alleen mensen heeft meegenomen die niet van hun restschuld af konden komen. Mensen die hun restschuld aflosten met eigen spaargeld, die de restschuld mee konden nemen in hun nieuwe hypotheek, of die werden gecompenseerd door de NHG vallen buiten de cijfers.

De minister wil voorkomen dat mensen met een restschuld blijven zitten. De maximale hypotheeksom werd eerder dit jaar al verlaagd van 106 procent van de woningwaarde, naar 105 procent. Uiteindelijk moet dat verder dalen tot honderd procent. Blok wil de meting van de NVB jaarlijks herhalen, zodat bekeken kan worden of de aanpak van de restschulden resultaat heeft.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde eerder deze maand dat er in 2011 een miljoen koopwoningen waren waarvan de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van de woning. Gemiddeld stonden die woningen voor dertien duizend euro 'onder water'. De huizenprijzen zijn sinds 2011 met nog eens tien procent gedaald.


3700 mensen komen niet van restschuld af (Foto: Novum)

Harry Potter-acteur Richard Griffiths (65) overleden

De Britse acteur Richard Griffiths is donderdag overleden aan complicaties tijdens een hartoperatie. Griffiths was vooral bekend als oom Vernon Dursley in de Harry Potter-films. Ook speelde hij in de komedie The Naked Gun 2,5 en was hij nog even te zien als Koning George in Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. Griffiths werd 65 jaar oud.

Griffiths was in 2006 te zien in het drama The History Boys. Deze rol leverde hem onder meer een Bafta-nominatie voor beste acteur in een hoofdrol op en een nominatie voor acteur van het jaar door de London Critics Circle Film Awards.

Griffiths was ook een verdienstelijk theateracteur. Zo won hij onder meer een Laurence Olivier Award, een Tony Award en een Outer Critics Circle Award op. In 2007 stond hij met Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe op de planken in het drama Equus.

"Ik ben er trots op hem gekend te hebben", laat Radcliffe weten. "Richard stond aan mijn zijde tijdens de twee belangrijkste momenten uit mijn carrière, mijn eerste scène als Harry Potter en bij mijn toneeldebuut. Zijn aanmoediging, begeleiding en humor maakten het tot een genoegen."


Harry Potter-acteur Richard Griffiths (65) dood (Foto: Novum)

Rector magnificus VU stapt op

De rector magnificus van de Vrije Universiteit in Amsterdam stapt op. De universiteit maakte het vertrek van Lex Bouter vrijdag bekend. Met het vertrek van Bouter lijkt de onrust bij de VU verder toe te nemen. Een meerderheid van het college van decanen van de VU zegde dinsdag al het vertrouwen op in het college van bestuur, waar Bouter deel van uitmaakte.

De decanen, die leiding geven aan de faculteiten van de VU, maken zich zorgen over de uitvoering van de onderwijsagenda. Aanleiding voor de zorgen is onder meer een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de voorzitter van het college van bestuur, René Smit. De onderzoekers concludeerden dat de VU zou zakken voor de zogenoemde instellingstoets. Met die toets wordt vastgesteld of een universiteit in kan staan voor de kwaliteit van de geboden opleidingen.

NRC Handelsblad citeerde donderdag uit het onderzoeksrapport. Het beleid van de VU zou lange tijd te veel gericht zijn op groei, en niet op onderwijs, aldus de onderzoekers. Daarnaast is er volgens het rapport te weinig aandacht voor informele contacten, 'vooral tussen de leiding en de werkvloer'.

Het onderwijs moet volgens de VU weer de hoogste prioriteit krijgen. "De VU heeft nu behoefte aan een rector met een sterk onderwijsprofiel", zegt Bouter, die sinds 2006 rector magnificus aan de VU was. "Er is een ambitieuze agenda vastgesteld. De uitvoering daarvan gaat ten minste drie jaar in beslag nemen. Die taak laat ik over aan mijn opvolger. Ik blijf natuurlijk verbonden aan de wetenschap."

Montenegrijn krijgt 45 jaar voor oorlogsmisdaden

Een rechtbank in Bosnië heeft vrijdag aan de Montenegrijn Veselin Vlahovic 45 jaar gevangenisstraf opgelegd wegens oorlogsmisdaden. Het is de zwaarste straf die tot nog toe in het land is uitgesproken.

Rechter Zoran Bozic verklaarde Vlahovic schuldig aan dertig moorden, verkrachting van Bosnische en Kroatische vrouwen, marteling en beroving van niet-Servische bewoners van een voorstad van Sarajevo. De rechter beschreef onder meer hoe Vlahovic twee broers keelde voor de ogen van hun moeder, die hij ook ombracht alvorens hun twee vrouwen te verkrachten.

Vlahovic werd in 2010 aan Bosnië uitgeleverd door Spanje, waar hij was opgepakt na een beroving. Hij gaat in beroep tegen het vonnis.

Paasvuur Espelo in afgeslankte vorm

Het paasvuur in het Overijsselse Espelo is dit jaar een stuk kleiner vanwege de droogte. Het jaarlijkse evenement mag ondanks code oranje wegens brandgevaar doorgaan, maar alleen in afgeslankte vorm. Daarom wordt naast de eerste vuurstapel een tweede gebouwd. Dat meldt de Stichting Paasvuur Espelo.

De stapel komt op ruim vijftig meter afstand van de oorspronkelijke stapel, die volgens de gemeente Rijssen-Holten te dicht bij een bosperceel licht. De tweede stapel mag maar een volume van maximaal vijfhonderd kubieke meter hebben. Ook moet er continu bewaking zijn in de omgeving en moeten er blusmiddelen paraat staan.

Vorig jaar werd in Espelo nog een wereldrecordpoging gedaan voor het grootste paasvuur. De stapel had toen een inhoud van 9200 kubieke meter. Bij het ontsteken op eerste paasdag raakte een cameraman van RTV Oost gewond toen een staalkabel losschoot die de bijna 46 meter hoge brandstapel op zijn plek moest houden. Hij brak een rugwervel.

Tennistoernooi Stuttgart verruilt gravel voor gras

Het tennistoernooi van Stuttgart gaat in 2015 verder als grastoernooi. Dat heeft de ATP vrijdag bekendgemaakt. Het Duitse evenement, dat nu nog op gravel wordt afgewerkt, verhuist naar de week na Roland Garros. Vanaf 2015 is de pauze tussen het Franse grandslam en Wimbledon geen twee, maar drie weken lang.

Het toernooi in Stuttgart wordt nu nog in juli gehouden. Naast het toernooi in Halle, wordt het het tweede Duitse grastoernooi. Engeland, dat de toernooien in Eastbourne, Queen's Club en Wimbledon heeft, Nederland (Rosmalen) en de Verenigde Staten (Newport) zijn de andere landen met een grastoernooi op het hoogste niveau.

Last Airbender-actrice nieuwe Transformers-babe

Nicola Peltz heeft getekend voor de vrouwelijke hoofdrol in Transformers 4. Dat twittert regisseur Michael Bay. Geruchten over de deelname van de 18-jarige actrice aan de robotspektakelfilm deden in december al de ronde. Peltz is vooral bekend van The Last Airbender uit 2010 en uit de tv-serie Bates Motel.

Op de vraag of Megan Fox weer terug zou keren, antwoordde Bay kort: "Nee. De hoofdrolspeelster is al gecast: Nicola Peltz."

Fox was de onbetwiste babe in de eerste twee Transformers-films maar werd na een openlijke ruzie met Bay niet gevraagd voor het derde deel. In die film nam het Britse model Rosie Huntington-Whiteley de honneurs waar, die met de film haar acteerdebuut maakte.

De nog titelloze Transformers 4, met ook Mark Wahlberg in de hoofdrol, draait vanaf 26 juni in de Nederlandse bioscoop.


Last Airbender-actrice is nieuwe Transformers-babe (Foto: Novum)

Scorsese maakt serie van Gangs of New York

Martin Scorsese vertaalt Gangs of New York naar het kleine scherm. De regisseur ontwikkelt samen met film- en tv-maatschappij Miramax een televisieserie gebaseerd op zijn film uit 2002 over rivaliserende bendes in het New York van de tweede helft van de negentiende eeuw.

Het verhaal van de tv-versie van Gangs of New York wordt breder dan het origineel, heeft Miramax laten weten in een verklaring. Zo komt ook het ontstaan van georganiseerde misdaad in Chicago en New Orleans aan bod. "Dat tijdperk en erfgoed van de Amerikaanse geschiedenis bevat personages en verhalen die we niet volledig konden uitdiepen in een film van twee uur", motiveert Scorsese.

Gangs of New York werd genomineerd voor meerdere Oscars. De hoofdrollen in de film waren voor Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz en Daniel Day-Lewis. Wie in de serie gaan spelen is nog onbekend.


Martin Scorsese maakt serie van Gangs of New York (Foto: Novum)

'Utrecht Centraal levensgevaarlijk voor blinden'

Station Utrecht Centraal, dat momenteel flink wordt verbouwd, blijkt een gevaar voor blinden en slechtzienden. Op veel plekken zijn geleidelijnen (die geribbelde lijntjes die mensen met een blindenstok de weg wijzen) niet of verkeerd aanwezig. Ook staan er soms obstakels op de lijnen. Verder hangen er buizen op hoofdhoogte op plekken waar eerder een looppad was of waar je een looppad zou verwachten. Dit heeft inmiddels al tot meerdere ongevallen geleid waarbij verwondingen zijn opgelopen.

De geleidelijnen hebben verder lastige situaties als gevolg. Zo word je als blinde in de buurt van het onlangs geopende busstation naar een niet bestaande lift gewezen waardoor je op een braakliggend terrein uitkomt. 

Onlangs is er op het station nog iemand van een bouwkraan gevallen. Of dat het gevolg van gebrekkige veiligheid was, is nog niet bekend.

Koudste maart in tientallen jaren

Met nog meer dan twee volle dagen te gaan staat nu al vast dat de maand maart dit jaar de koudste was sinds 1987. De gemiddelde temperatuur kwam uit op slechts 2,6 graden, terwijl de gemiddelde temperatuur voor deze tijd van het jaar 6,2 graden bedraagt. Dat heeft het KNMI vrijdag bekendgemaakt.

De laagst genoteerde temperatuur bedroeg -13,3 graden. Doordat de de lage temperaturen gepaard gingen met een straffe oostenwind lag de gevoelstemperatuur tussen 22 en 26 maart tussen de -10 en -15 graden.

De afgelopen maand was er wat temperaturen betreft ook een van tegenstellingen. Maart begon met temperaturen die het begin van de lente leken in te luiden: tussen 5 en 8 maart was het tussen 15 en 18 graden. Daarna sloeg het weer om.

Op 11 maart werd in De Bilt zelfs nog een ijsdag gemeten. Van een ijsdag is sprake als het kwik de hele dag niet boven het vriespunt uitkomt. De koudste maart sinds begin vorige eeuw stamt uit 1917: toen was het gemiddeld 1,9 graden.

Sovjet-onderscheiding krijgt nieuw leven

De Russische president Vladimir Poetin wil de Sovjet-onderscheiding 'Held van de Arbeid' nieuw leven inroepen. Het eerbetoon was in de Sovjettijd 'erg nuttig', zei hij vrijdag.

De onderscheiding werd in 1928 ingevoerd en tien jaar later omgedoopt tot 'Held van Socialistische Arbeid'. In 1991 kwam met de val van de Sovjet-Unie ook een einde aan de decoratie.

Veel Russen kijken met weemoed terug naar de Sovjettijd. Eerder deze maand riep Poetin op tot herinvoering van een programma voor lichamelijke opvoeding, dat in 1931 werd opgericht voor de groeiende arbeidersklasse.

Duizenden patiënten tandarts VS krijgen aidstest

Rond de zevenduizend patiënten van een tandarts in de Amerikaanse staat Oklahoma hebben een oproep gekregen zich te laten testen op hiv en hepatitis. Bij een controle van de praktijken van tandarts Scott Harrington in de stad Tulsa en de voorstad Owasso door inspecteurs van de gezondheidsdiensten kwam aan het licht dat instrumenten niet op de juiste wijze werden gesteriliseerd. Bovendien had Harrington een aparte set roestige instrumenten voor mensen van wie hij wist dat ze een besmettelijke ziekte onder de leden hadden.

De zaak kwam aan het rollen toen bleek dat een van de patiënten positief getest werd op hepatitis en hiv, terwijl hij in het dagelijks leven weinig risico loopt de ziektes op te lopen.

Harrington heeft zijn praktijken vrijwillig gesloten en werkt mee met het onderzoek, aldus Katilin Snider van de gezondheidsdiensten in Tulsa. Op 19 april vindt er een hoorzitting plaats. Harrington kan zijn vergunning kwijtraken.

Wapenarsenaal in Tilburgse woning

De politie heeft donderdag in een woning in Tilburg een waar wapenarsenaal gevonden. In de woning lagen twee gebruiksklare vuurwapens, elf alarmpistolen, patronen en een stroomstootwapen. Ook zijn wiet, amfetamine en enkele tientallen xtc-pillen aangetroffen, meldt de politie vrijdag. De 35-jarige bewoner is opgepakt.

De politie kwam de zaak op het spoor na een tip die via Meld Misdaad Anoniem binnen was gekomen. Omdat niemand opendeed, werd de voordeur opengebroken. De bewoner bleek wel thuis te zijn.

Producent mag Mandela-musical wereldwijd verkopen

Bos Theaterproducties mag zijn musical Amandla! Mandela wereldwijd aan de man brengen. De familie van Nelson Mandela heeft de Nederlandse producent toestemming gegeven de rechten op de musical over de Zuid-Afrikaanse oud-president internationaal te verspreiden, bevestigt een woordvoerder vrijdag na berichtgeving in de Volkskrant.

De musical gaat over het leven van Mandela, symbool voor de vreedzame strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika. De voorstelling was in 2009 en 2010 te zien in de Nederlandse theaters.

Mandela ligt sinds woensdagavond in het ziekenhuis, waar hij wordt behandeld voor een longinfectie. De 94-jarige oud-president heeft vaker last van zijn luchtwegen. Tijdens zijn 27 jaar durende gevangenschap onder de apartheid liep hij tuberculose op.


Producent mag Mandela-musical wereldwijd verkopen (Foto: Novum)

Singapore is tafeltennissters de baas

De Nederlandse tafeltennisvrouwen zijn vrijdag in de kwartfinale van de World Team Classic uitgeschakeld. Singapore was een maatje te groot voor de Europees kampioen: 3-1. Nederland had eerder vrijdag de kwartfinale bereikt door met 3-1 van de Verenigde Staten te winnen. Donderdag was China met 3-0 te sterk.

Li Jiao opende de tweekamp tegen Tianwei Feng, maar kon pas in de derde game een vuist maken: 8-11, 7-11 en 11-13. Vervolgens was het de beurt aan Linda Creemers die kansloos verloor van Mengyu Yu: 4-11, 6-11 en  7-11.

Britt Eerland en Li pakten in het dubbelspel het eerste Nederlandse punt. Ze wonnen met 11-5, 11-6, 8-11 en 11-5 van Yu en Isabelle Siyun Li. Eerland kon in het vierde duel de comeback van Nederland niet verder gestalte geven. Ze bleek niet opgewassen tegen Feng: 3-11, 7-11 en  9-11.

Miiverse uiterlijk in mei op smartphones

Nintendo denkt uiterlijk in mei zijn eigen sociale netwerk Miiverse beschikbaar te stellen voor pc, smartphones en tablets. Daarnaast werkt de gamegigant aan een app voor Nintendo 3DS. Dat rapporteert gameweblog Polygon op basis van een presentatie van Nintendo's softwareontwikkelaar Kiyoshi Mizuki.

De applicatie moet het in eerste instantie mogelijk maken om reacties te plaatsen, tekeningen te maken en lid te kunnen worden van verschillende discussiegroepen. In een later stadium worden uitgebreidere functies toegevoegd.

Miiverse is al beschikbaar op Wii U. Via het sociale netwerk kunnen gamers gelijkgestemden om advies vragen tijdens het gamen.


Miiverse uiterlijk in mei op smartphones (Foto: Novum)

Sega werkt aan gratis Total War

Sega en gamestudio The Creative Assembly maken een gratis strategiespel binnen de Total War-reeks. Total War: Arena is in de maak voor pc. In het strategiespel krijgen gamers de controle over historische legerofficieren en hun soldaten. Dat heeft Sega bekendgemaakt. Het is niet bekend wanneer het spel verschijnt.

Het strategiespel moet een zogenoemde moba, een multiplayer online battle arena, worden. Hierbij geldt een personage als held en staat de rest van het leger in dienst van hem. Het veroveren van strategische punten, het verzamelen van grondstoffen en het vechten met vijanden zijn basiskenmerken van een dergelijk online spel.

Naast Total War: Arena werkt Sega ook aan Total War: Rome 2. Voor deze strategiegame moet wel gewoon betaald worden. Total War: Rome 2 staat gepland om in oktober voor pc op de markt te komen.

Ancelotti: "Ik wil Beckham ook in 2014"

Carlo Ancelotti is zeer te spreken over zijn speler David Beckham. De oefenmeester zou de Engelsman volgend jaar ook graag bij de Paris Saint-Germain selectie hebben.

De oud-speler van Manchester United en Real Madrid kwam in de laatste transferperiode naar Parijs, maar zijn contract loopt deze zomer alweer af. Ancelotti heeft echter uitgesproken dat hij hem ook volgend seizoen graag in Parc des Princes ziet voetballen.

"Beckham is klaar voor het due van morgen. Hij is terug in Parijs en heeft goed meegetraind. En ik ben een groot voorstander van dat hij volgend seizoen bij ons blijft trainen."

Ancelotti en zijn mannen ontmoeten vrijdag de huidige kampioen van Frankrijk, Montpellier. De spelers hebben de opdracht meegekregen zich elke keer te focussen op de aankomende wedstrijd en niet af te dwalen naar de ontmoetingen met Barcelona, de tegenstander in de kwartfinale van de Champions League.

GroenLinks blij met 'draai' PvdA belastingparadijs

GroenLinks is blij dat PvdA-leider Diederik Samsom Nederland donderdag een belastingparadijs noemde. Vorige maand stemde de regeringspartij nog in met een motie van de PVV die de regering opriep om die term juist tegen te spreken. GroenLinks stelt blij te zijn met de 'draai' van de PvdA en wil met een gezamenlijk actieplan komen om belastingontwijking aan te pakken.

"Ik was even bang dat we de PvdA kwijt waren als bondgenoot in de strijd tegen belastingontwijking", zegt Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks in een verklaring over de instemming van de PvdA met de PVV-motie. Samsom stelde donderdagavond bij de opnames van het televisieprogramma College Tour het 'slecht te vinden dat Nederland een belastingparadijs is'.

Volgens de PvdA-voorman heft Nederland te weinig belasting bij bedrijven die 'hier niets doen, maar alleen maar hun geld langssluizen'. "Nu de PvdA weer meedoet, kunnen we een einde maken aan deze oneerlijke praktijken", zegt Klaver. "Het is niet uit te leggen dat burgers de rekening van de crisis betalen, terwijl mutinationals de dans blijven ontspringen."

GroenLinks hoopt samen met de PvdA tot een voorstel te komen om alleen bedrijven die echt in Nederland actief zijn, gebruik te laten maken van het Nederlandse belastingsysteem. Ook wil GroenLinks dat bedrijven die in Nederland gevestigd zijn, inzicht gaan geven in de hoeveelheid belasting die zij betalen.

Vorig jaar raakte onder meer Starbucks in opspraak, omdat de koffieketen gebruikmaakte van een gunstige belastingroute via Nederland. Het bedrijf betaalde daardoor in veertien jaar tijd slechts 8,6 miljoen pond (tien miljoen euro) belasting in Groot-Brittannië. Het bedrijf zwichtte uiteindelijk voor de kritiek en zegde toe er de komende twee jaar jaarlijks tien miljoen pond belasting te betalen.

Verdachte aanslag gemeentehuis Waalre langer vast

De man die eerder deze week werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op het gemeentehuis in Waalre blijft in ieder geval de komende veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Bosch vrijdag bepaald.

De 36-jarige man uit het Brabantse Sint-Michielsgestel wordt ervan verdacht een van de brandstichters te zijn. De man werd dinsdag aangehouden in zijn woning en de politie heeft doorzoekingen gedaan.

Justitie loofde vorig week nog een beloning van 25 duizend euro uit voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak. Hoe de politie de verdachte uiteindelijk op het spoor is gekomen wordt in het belang van het onderzoek stilgehouden.

Consumenten willen vaker lenen voor auto

Consumenten zijn vaker bereid geld te lenen voor een geplande aankoop als een auto of wasmachine. Ten opzichte van de afgelopen twaalf maanden willen 31 procent meer consumenten zich het komende jaar in de schulden steken voor dergelijke aankopen. Dat blijkt vrijdag uit de Financieringsbarometer van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland.

Vooral voor auto's, televisies en koelkasten zijn consumenten bereid om een consumptief krediet af te sluiten. Ook het bedrag dat zij bereid zijn te lenen is hoger. Mede onder invloed van de btw-verlaging naar zes procent zijn renovaties eveneens geliefde projecten om bij de bank binnen te stappen.

De koopbereidheid van mensen voor de komende maanden is met negen procent afgenomen. Voor meubels, keukens en vakantiereizen willen consumenten zich dan ook liever niet in de schulden steken. Dit zijn tevens de producten waar ze de komende twaalf maanden minder geld aan gaan uitgeven.

De Financieringsbarometer wordt samengesteld door onderzoeksbureau Gfk in opdracht van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland op basis van ruim 2300 respondenten.

Tepco erkent schuld aan kernramp Japan

Elektriciteitsbedrijf Tokyo Electric Power erkent dat de kernramp in Fukushima grotendeels aan zijn eigen tekortkomingen te wijten is. In een vrijdag uitgebracht rapport geeft Tepco toe dat het niet voorbereid was op de aardbeving en tsunami die op 11 maart 2011 het noordoosten van Japan troffen. Voorheen stelde het bedrijf dat de crisis grotendeels te wijten was aan de tsunami.

Door de vloedgolf viel de stroomvoorziening van de kerncentrale uit en raakte de koeling onklaar, waardoor het in drie reactoren tot een kernsmelting kwam. Het rapport stelt dat de uitrusting en veiligheidsmaatregelen van Tepco onvoldoende waren om dit te voorkomen. Volgens het rapport liet Tepco ook na het publiek over de risico's en problemen in de centrale te informeren.

Het rapport is onderdeel van een intern onderzoek dat Tepco vorig jaar is begonnen.

Zuiverloon, Steppe en Amoah weg bij Heerenveen

Gianni Zuiverloon, Matthew Amoah en Kenny Steppe vertrekken na dit seizoen bij sc Heerenveen. De contracten van het drietal worden niet verlengd.

Ook de contracten van Daniël de Ridder, Arsenio Valpoort, Lukas Marecek, Doke Schmidt en Oussama Tannane zijn formeel opgezegd, maar zij mogen nog hopen op een nieuwe aanbieding van de club. Formeel moet Heerenveen aflopende contracten voor 1 april opzeggen.

"Het opzeggen van deze arbeidsovereenkomsten betekent niet automatisch dat we definitief afscheid nemen van deze spelers. De club en spelers hebben zo samen de ruimte om de komende periode nog in gesprek te gaan over een nieuw contract", legt technisch directeur Johan Hansma uit.

Voor Zuiverloon, Amoah en Steppe is dat niet het geval.

Jasper S. wilde geheim meenemen in graf

Jasper S. was jarenlang van plan om nooit iets te onthullen over de moord op Marianne Vaatstra. Hij wilde het geheim meenemen in zijn graf. Dat zei de psychiater die S. onderzocht vrijdag voor de rechtbank in Leeuwarden.

S. besloot direct na zijn daad in 1999 dat hij alles voor zich zou houden. De psychiater heeft van 'doorvoelde spijt en wroeging' nauwelijks iets geproefd bij de Fries. Volgens hem is dat tekenend voor zijn egocentrisme. "Meneer had een dubbelleven dat hij met niemand deelde, zelfs niet met zijn partner", aldus de psychiater.

De 45-jarige melkveehouder is volgens de deskundige niet altijd consistent. Zo zei hij donderdag dat hij zich wel had willen aangeven bij de politie. "Dat maakt het iets meer onbetrouwbaar, hij laat ongewisheden zien", aldus de psychiater. Dat S. het mes waarmee hij de keel van Vaatstra doorsneed zo lang bewaarde zou hem eraan herinnerd hebben dat hij niet nog eens zo impulsief zou handelen.

Een klinisch psycholoog zei vrijdag dat S. niet aan een stoornis lijdt en volledig toerekeningsvatbaar is. Volgens haar reageerde S. impulsief toen hij Vaatstra tegenkwam en volgde hij zijn lust.

S. was volgens de pscyholoog erg gefocust en van de buitenwereld afgesloten. Tijdens gesprekken kwam niet naar boven of er 'een verborgen wereld' is, maar de psycholoog kan dat ook niet uitsluiten.

De 45-jarige melkveehouder gaf aan de psycholoog aan dat hij wist dat het ooit naar buiten zou komen dat hij Vaatstra zou hebben vermoord. Hij zei verder dat hij donderdag 'voluit' heeft gesproken en 'naar eer en geweten' de vragen van de rechters heeft beantwoord. Hij noemde de onderzoeken 'intensief'.

Het Openbaar Ministerie komt vrijdagmiddag met de strafeis tegen S. Daarvoor komen nog een aantal deskundigen aan het woord. Tijdens de eerste zittingsdag donderdag bekende S. al dat hij Vaatstra in mei 1999 dwong tot seksuele handelingen en vervolgens om het leven bracht.

Dansverbod tot Pasen in Duitsland

Dansen en Goede Vrijdag gaan in Duitsland nog steeds niet samen. In het hele land is het die dag verboden in onder meer discotheken met de voetjes van de vloer te gaan, ondanks groeiend verzet van vooral jongeren tegen de oude ooit door de kerk opgelegde strenge regels.

Dansliefhebbers in de deelstaat Beieren hebben het nog slechter getroffen. Drie dagen lang moeten ze zich stilhouden. Van Witte Donderdag tot en met Stille Zaterdag geldt het verbod. Met Pasen is het weer geen enkel probleem om los te gaan. In Berlijn hebben mensen het aanzienlijk makkelijker. Alleen tussen 4 uur 's ochtends en 9 uur 's avonds op Goede Vrijdag is dansen not done.

Breed verzet tegen de regels is er vooral onder politieke jongerenorganisaties. "Het dansverbod past niet in de geëmancipeerde maatschappij. Religieuze gebruiken mogen niet aan de hele gemeenschap opgedrongen worden", stellen de Jonge Groenen. Het verbod is niet meer van deze tijd, zeggen ook de Jonge Socialisten. De overkoepelende organisatie van discotheken doet in de krant Bild van vrijdag het verbod af als een "antiek relict uit lang vervlogen tijden".

Zoals veel andere religieuze evenementen is ook Pasen een gekaapt feest. Oorspronkelijk draaide Pasen om de lente en vruchtbaarheid. Het christendom veranderde dat in een feest rondom het bloederig afranselen van Jezus, een van de hoofdpersonages uit de Bijbel. Met Pasen wordt gevierd dat hij eerst dood geweest zou zijn en op wonderbaarlijke wijze toen toch maar ineens niet meer dood was,

"Had Van Bommel vroeger op z'n bek geslagen"

SC Heerenveen-middenvelder Joey van den Berg werd na de wedstrijd tegen PSV door Mark van Bommel uitgemaakt voor 'vuile homo'.

De winterversterking van de Friezen, die na een opstandige puberteit eindelijk zijn rust heeft gevonden, stond op dat moment onder de douche en kreeg niets van de tirade van Van Bommel mee. "Had ik het meegekregen, dan had ik hem vroeger voor zijn bek geslagen. Nu zou ik hem vragen wat voor problemen hij eigenlijk had dat hij zich zo druk maakte", zegt Van den Berg in De Telegraaf

"Als je nu ‘Bommel’ zegt, dan denk ik: dat is een leermomentje geweest. Ik heb nu innerlijke rust. Er zit nog altijd iets van binnen bij me, maar dat is tegelijkertijd ook mijn kracht", aldus Van den Berg. 

De middenvelder kwam in de winter over van PEC Zwolle. Sinds zijn komst heeft Heerenveen de weg omhoog gevonden.

Vettel maakt excuses in fabriek

Dinsdag was wereldkampioen Sebastian Vettel in Milton Keynes. Hij ging daar naar de fabriek van Red Bull Racing om zijn teamgenoten zijn excuses te maken.

Christian Horner liet dat vandaag in een persbericht weten: "Hij heeft gezegd dat hij de klok niet terug kan draaien, maar er zich volledig van bewust is dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan het team en aan alle medewerkers van het team, omdat zich realiseert hoe belangrijk het team is en hoe cruciaal het is om een teamspeler te zijn als je voor beide kampioenschappen aan het vechten bent."

Nog eenmaal waar het nou feitelijk om gaat. Mark Webber reed aan de leiding in Maleisië en moest van Red Bull het kalm aan te doen. Vettel gaf aan op de boordradio dat die sneller was maar kreeg te horen er netjes achter te blijven, zoals voor de race al afgesproken was. Echter besloot de Duitser dat hij, en alleen hij, de terechte winnaar van de Grand Prix zou zijn. Hij ging er na een gevecht om heen en reed snel weg bij zijn teamgenoot. Op het podium was de onvrede van Webber zijn gezicht duidelijk afleesbaar en wist een ieder hier zit nog wel een staartje aan.

Hondendoder vrijgelaten

De 40-jarige man uit IJsselstein die ervan wordt verdacht twee honden te hebben gedood door ze van een brug te gooien komt op vrije voeten. De rechtbank in Utrecht oordeelde vrijdag dat het persoonlijk belang dat de verdachte de zaak tegen hem in vrijheid mag afwachten zwaarder weegt dan het maatschappelijk belang. De man zat iets minder dan twee weken vast.

De politie pakte de man na een melding op in de woning van een bekende in Utrecht. Hij vertelde de politie dat hij daar ondergedoken zat, omdat op internet stond dat hij onzedelijke handelingen met honden zou hebben verricht en de dieren zou hebben omgebracht. Hoewel hij bekende de twee honden te hebben gedood, is nog onduidelijk of hij ook onzedelijke handelingen met ze verrichte.

Pellè: "Barça had ook geen probleem"

Hoe houdt Feyenoord zich staande zonder clubtopscorer Graziano Pellè? Die vraag houdt Rotterdam bezig in de aanloop naar de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen.

De spits is geschorst voor het treffen in Friesland na zijn vijfde gele kaart in de wedstrijd tegen FC Utrecht. Het is nog niet duidelijk wie Pellè vervangt in de punt van de aanval. Lex Immers is een kandidaat, maar ook Ruben Schaken zou als spits uit de voeten kunnen. 

Pellè maakt zich in ieder geval geen zorgen. "Er waren ook veel mensen die zich er zorgen over maakten hoe Barcelona een 2-0 achterstand tegen AC Milan moest repareren. Dat bleek uiteindelijk ook geen probleem te zijn. Onze trainer zal een oplossing bedenken", zegt de Italiaan in het Algemeen Dagblad

Feyenoord kan bij een zege op Heerenveen in ieder geval voor één dag de nieuwe koploper van de Eredivisie zijn.

Mollema kopman van Blanco in Baskenland

Bauke Mollema zal de kopman zijn van de Blanco Pro Cyclingwielerploeg tijdens de Vuelta Ciclista al Pais Vasco, ook wel bekend als de Ronde van Baskenland. Hij zal worden geassisteerd door onder andere Laurens ten Dam en Tom-Jelte Slagter.

"We starten met de jongens die we ook graag in de Waalse klassiekers willen uitspelen", aldus ploegleider Erik Dekker weten. "Maar deze ronde is voor ons wel een doel op zich. Bauke is onze eerste man, maar Laurens en Tom-Jelte kunnen op dit parcours ook goed uit de voeten. Zij kunnen in bepaalde etappes wellicht een mooie rol spelen."

De complete selectie voor de Vuelta Ciclista al Pais Vasco: Laurens ten Dam, Juan Manuel Garate, Paul Martens, Bauke Mollema, Lars Petter Nordhaug, David Tanner, Tom-Jelte Slagter en Bram Tankink.

'Nelissen weg bij Eurosport na dopingbekentenis'

Oud-renner Danny Nelissen is definitief weg bij Eurosport. Na zijn dopingbiecht in januari had de sportzender hem al op non-actief gesteld. Dat besluit werd door de rechter teruggedraaid, maar de breuk tussen Nelissen en Eurosport is nu toch definitief, meldt de Volkskrant vrijdag.

Wielercommentator en productiemanager Nelissen meldt alleen dat hij 'een pauze heeft ingelast'. "De neuzen van Eurosport en mij wijzen niet meer dezelfde kant op", wil hij nog kwijt.

Opvallend is dat Eurosport in Frankrijk Richard Virenque op de loonlijst heeft staan. De voormalig bergkoning van de Tour werd al eens geschorst voor dopinggebruik en gaf zijn dopingzonden later ook onder ede toe.

Van der Garde over updates en afstaan vrijdagtrainingen

Tijdens zijn eerste twee races in de Formule 1 kwam Giedo van der Garde aan de finish. Veel meer mochten we gezien het materiaal niet van hem verwachten. Zelf is die optimistisch voor de toekomst.

"Het ging wel ok. De race in Melbourne was vrij pittig. We kwamen er na een ronde of tien achter dat er een probleem was met de vloer en er een stuk afgebroken was aan de achterkant van de auto. Maar we hebben de race wel uitgereden, wat goed voor de ervaring was. In Maleisië begonnen we sterk aan de race. We gingen ook op het juiste moment naar binnen voor de harde band, maar helaas ging het daarna niet lekker op de medium compound. Ik kreeg die band maar niet op de juiste temperatuur en had veel last van overstuur. Dat was niet echt fijn, maar uiteindelijk hebben we daar toch een redelijke race gereden. Vooral in die beginfase konden we leuk meekomen," aldus de Nederlander in gesprek met GPUpdate.

Komend jaar zal Van der Garde vier trainingen contractueel moeten afstaan aan de vrijdagrijders van het team, Alexander Rossi en Ma Qing Hua. "Natuurlijk had ik die trainingen liever zelf gereden. Een coureur wil altijd zoveel mogelijk tijd op de baan doorbrengen. Maar goed, zo is het afgesproken en zo staat het ook in het contract."

Komende race, in China, zit er nog niks nieuws op de auto. Vanaf Bahrein komen er diverse updates op de auto. "Ik verwacht dat het in China ongeveer hetzelfde zal gaan als in Maleisië. Dat zou dus nog een lastige race kunnen worden. Hopelijk kunnen we de auto daar op orde krijgen en het overstuur eruit halen, want het zou mooi zijn om eens een race te kunnen rijden met een auto die minder moeilijk te besturen is. In Bahrein hoop ik vervolgens al wat updates op de auto te zien."

Het team hoopt met de verbeteringen die in Spanje komen een grote stap te maken. "Daar verwacht ik best veel van. Het team is heel tevreden over de progressie die in de windtunnel is geboekt. Het ziet er allemaal erg goed uit"

Caterham wil graag Marussia verslaan in de strijd om de tiende plaats aan het het eind van het jaar. Voorlopig zitten de teams nog erg dicht op elkaar maar trekken Jules Bianchi en Max Chilton nog vaak aan het langste eind. "We zullen eerste de updates moeten afwachten en kijken hoe de auto met de nieuwe onderdelen gaat. Daarnaast heb je ook een beetje geluk nodig. We zullen zien waar we ze kunnen verslaan."

Bolle wethouder wil verbod op snoeptraktatie

Wethouder Rabin Balsewsingh wil een verbod op snoeptraktaties op scholen in Den Haag. Jarige kinderen zouden dan alleen nog op gezonde maaltijden mogen trakteren.

De zelf te dikke wethouder noemt de te dikke kinderen op scholen een vorm van kindermishandeling. Van autochtone kinderen is 12 procent te dik. Van Turkse kinderen maar liefst 31 procent. 'Dat heeft te maken met eetpatronen, en die moeten veranderen', zegt de wethouder.

Scholen vinden het traktatieverbod te ver gaan.  Om het goede voorbeeld te geven wil Baldewsingh zelf ook tien kilo afvallen. Of dat gaat lukken valt nog te bezien.

Tijgermug heeft zich in Nederland gevestigd

De Aziatische tijgermug leeft tegenwoordig ook in Nederland. Dat bleek vrijdag uit gegevens van het Europese centrum voor infectieziektenbestijding ECDC. De steekmug kan meer dan twintig virussen en parasieten verspreiden die gevaarlijk zijn voor mensen en dieren, waaronder knokkelkoorts, gele koorts en verschillende vormen van hersenontsteking.

Volgens het ECDC is de tijgermug gevestigd in de omgeving ten noorden en ten zuiden van Amsterdam en in het Westland. Dat betekent dat zich daar één of meerdere populaties bevinden die zich voortplanten. In de provincie Utrecht, het westen en oosten van Noord-Brabant en midden-Limburg is de mug ook al gesignaleerd, maar daar is nog geen voortplanting geconstateerd.

Tijgermug heeft zich in Nederland gevestigd
Tijgermug heeft zich in Nederland gevestigd (Foto: ANP)

Stefan Schumacher: "Vanaf 20e aan verboden middelen"

De Duitse wielrenner Stefan Schumacher heeft vanaf zijn 20e verboden middelen gebruikt. De oud-coureur van onder meer Shimano zegt dit vrijdag in een interview met het Duitse magazine Der Spiegel.

"Ik heb epo genomen, groeihormonen en cortisonen. Vanaf mijn 20e ben ik er al mee begonnen om mezelf te injecteren", bekent de nu 31-jarige Schumacher. "Ik heb meegedaan aan het systeem dat er was, al ben ik daar niet trots op. Doping was van alle dag, zoals een bord pasta na de training."

Schumacher werd in de Tour van 2008 betrapt op cera, de nieuwe variant van epo. In 2009 werd bekend dat dit ook was gebeurd bij de Olympische Spelen in Peking.

[PL Darts] Uitslagen speelronde 8

Speelronde acht in de Premier League of Darts is voor de Nederlanders niet gunstig uitgevallen. De enige echte klassieker tussen Raymond van Barneveld en Phil Taylor draaide uit op een pijnlijke 7-3 nederlaag en Michael van Gerwen moest met 7-4 zijn meerdere erkennen in James Wade.

Van Barneveld leek er vanaf het begin zin in te hebben. En dat was ook af te lezen aan zijn scores. Maar hoewel de 180-ers regelmatig vielen voor de Hagenaar, was het The Power die met sterk finishen al snel op een 3-0 voorsprong kwam. Daarna wist ook Barney op het scorebord te komen.

In de zevende leg leek Van Barneveld de re-break te kunnen plaatsen, nadat hij met vijf perfecte darts begon. Doordat hij echter vier pijlen op zijn dubbels miste, zag hij Taylor alsnog zijn eigen leg behouden. In de negende leg miste Taylor twee pijlen voor de overwinning, en gooide Van Barneveld uit het niets een 144-finish voor de 6-3. De Nederlander leek nog even aan een comeback te denken, maar opnieuw miste hij twee pijlen op de dubbels. Met een 72-finish haalde Taylor vervolgens de leg en daarmee de zege binnen.

Evenals Van Barneveld was ook Van Gerwen scorend de betere in zijn partij tegen Wade, maar The Machine speelde onverstoorbaar en constant en maakte weinig fouten en zo won hij ook gisterenavond. Zeker verassend te noemen omdat Van Gerwen nooit echt voor de overwinning speelde, hij kwam al vroeg op een ruime 4-1 achterstand.

In de zesde leg miste Mighty Mike bullseye voor een 121-finish maar in de herkansing gooide hij 25 uit om de break weer terug te pakken. Van Gerwen nam daarna zelfs nog een voorsprong. In de achtste leg stond hij op dubbel 18 maar zag hij de man uit Aldershot een knappe 135-finish uitgooien via tops. In de elfde leg gooide Wade wederom een mooie finish, met 130 en dubbel vijf beeindigde hij de wedstrijd. Zo verloren beide Nederlanders gisteravond hun partij.

uitslagen speelronde acht:

Adrian Lewis 7-4 Andy Hamilton
Simon Whitlock 1-7 Robert Thornton
Phil Taylor 7-3 Raymond van Barneveld
Gary Anderson 5-7 Wes Newton
Michael van Gerwen 4-7 James Wade

ranglijst na acht speelweken:

  Speler Wed Win Gel Ver Sal Ptn
1 Phil Taylor 8 4 2 2 +12 10
2 Michael van Gerwen 8 4 2 2 +12 10
3

James Wade

8 4 2 2 +9 10
4 Raymond van Barneveld 8 4 2 2 +6 10
5 Robert Thornton 8 3 3 2 +5 9
6 Andy Hamilton 8 4 0 4 0 8
7 Adian Lewis 8 3 1 4 -7 7
8 Simon Whitlock 8 3 0 5 -11 6
9 Wes Newton 8 2 1 5 -12 5
10 Gary Anderson 8 2 1 5 -14 5

Argos met drie Nederlanders in Ronde van Vlaanderen

Argos-Shimano start zondag met drie Nederlanders in de Ronde van Vlaanderen. Ramon Sinkeldam, Roy Curvers en Koen de Kort rijden alle drie voor kopman John Degenkolb. De Nederlandse formatie neemt verder de Duitser Nikias Arndt, de Australiër Will Clarke, Reinardt Janse van Rensburg uit Zuid-Afrika en de Belg Bert De Backer mee naar Vlaanderens Mooiste.

Degenkolb kijkt uit naar de eerste Noord-Europese klassieker. "Ik besef dat ik nog niet heb laten zien wat ik kan. Als ik in de perfecte vorm ben, kan ik een rol spelen in de finales." De rappe Duitser beseft wel dat hij dat niet alleen kan. "Ik heb alle hulp van mijn teamgenoten nodig om met de voorsten aan de klimmetjes te beginnen."

FOK!sport foto onderschrift donderdag 28 maart

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Vorige week maandag was de twintigste ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Multani met het volgende onderschrift: "Spelers Costa Rica verdacht van meesmokkelen tienduizenden kilo's cocaïne."

Opgave van donderdag 28 maart
 Afgelopen zondag was er een manche van het ONK Motocross op het circuit van Oldenbroek. Hier een hoge sprong van Lars van Berken, maar waar hebben de supporters het over? (Foto: Pro Shots)

Pixar exposeert op Amsterdam EXPO

Filmstudio Pixar exposeert meer dan vijfhonderd oorspronkelijke kunstwerken tijdens de Amsterdam EXPO. Pixar: 25 Years of Animation vertelt het verhaal achter de films, onthult waar de ideeën voor de Pixar animatieklassiekers als Wall-E, Toy Story en Finding Nemo zijn ontstaan en hoe de films tot leven werden gebracht. Dat laat de organisatie donderdag weten.

Pixar: 25 Years of Animation opent op 30 mei haar deuren. Te zien zijn onder meer de originele modellen, oude animatiefilms, storyboards, schetsen, pentekeningen, schilderijen, pastellen en kleifiguren.

"Mensen beseffen vaak niet hoe belangrijk traditionele media zoals tekenen en schilderen zijn om een computergeanimeerde film te maken", zegt Pixar-baas John Lasseter. "De artiesten van Pixar Studio's creëren honderden, soms duizenden kunstwerken om ons te helpen bij het ontdekken van de karakters en werelden. Het werk dat zij doen, is geweldig en voordat deze expositie was samengesteld, waren wij niet in staat om de originele werken te delen met mensen buiten de studio. Wij zijn verheugd dat deze kunstwerken nu te zien zijn in Nederland."


Pixar exposeert filmkunst op Amsterdam EXPO (Foto: Novum)

Williams overklast titelverdedigster Radwanska

Serena Williams heeft zich donderdag met speels gemak geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi van Miami. De nummer één van de wereld denderde over titelverdedigster Agnieszka Radwanska (4) heen: 6-0 en 6-3. In de finale wacht Maria Sharapova die eerder donderdag won van Jelena Jankovic.

Bij de mannen reikte Richard Gasquet als laatste tot de halve eindstrijd. De Fransman, als achtste geplaatst op het Amerikaanse hardcourt, was in twee sets te sterk voor nummer vier Tomas Berdych: 6-3 en 6-3. Hij neemt het bij de laatste vier op tegen Andy Murray (2). De andere halve finale gaat tussen Tommy Haas en David Ferrer.

Michael Zullo langer bij FC Utrecht

FC Utrecht heeft de optie in het aflopende contract van Michael Zullo gelicht. De Australisch international blijft daardoor tot 2015 aan de Domstedelingen verbonden, meldt de club vrijdag. Met Édouard Duplan, Cedric van der Gun, Mark van der Maarel, Adam Sarota en Gévero Markiet is Utrecht nog in gesprek over contractverlenging.

Zeven spelers mogen aan het einde van het seizoen vertrekken. De aflopende contracten van Ismo Vorstermans, Enzio Boldewijn, Lars Veldwijk, Jip Bartels, Maikel Lange, Erik Cummins en Marc-Anthony Klok worden niet verlengd.

Frankrijk komt met alternatieve belasting rijken

De Franse president François Hollande wil bedrijven tijdelijk 75 procent belasting laten betalen over salarissen boven de een miljoen euro. Dat zei de socialistische president donderdagavond in een interview met de televisiezender France 2. Eerder sneuvelde een plan van Hollande om de rijken zelf meer inkomstenbelasting te laten betalen bij het constitutionele hof.

Hollande zei te hopen dat bedrijven door de nieuwe belasting de beloningen aan de top gaan verlagen. "Het is niet om te straffen", stelde de president. "Als zoveel wordt gevraagd van werknemers, kunnen zij die veel betaald krijgen dan niet deze inspanning leveren?" Werkgevers betalen nu al minstens vijftig procent aan belastingen over de hoge salarissen.

De nieuwe belasting zou voor twee jaar worden ingevoerd en moet ongeveer honderd tot driehonderd miljoen euro opleveren. De belasting wordt als symbolisch gezien, omdat het bedrag dat de heffing oplevert bijna niets bijdraagt aan het terugdringen van het Franse tekort van ongeveer 85 miljard euro.

Bij de eerdere aankondiging van de rijkenbelasting zei de Franse acteur en miljonair Gérard Depardieu weg te gaan uit zijn land. Hij nam eerder dit jaar een Russisch paspoort aan, ondanks dat de belasting al van de baan was.

In Nederland werd vorig jaar in het Lenteakkoord ook afgesproken om werkgevers een tijdelijke extra heffing te laten betalen over salarissen boven de honderdvijftig duizend euro. Eerder deze maand kondigde het kabinet van VVD en PvdA aan om de maatregel echter ook in 2014 door te laten lopen, als onderdeel van een extra bezuinigingspakket. De maatregel levert een half miljard euro per jaar op.


Frankrijk komt met alternatieve belasting rijken (Foto: Novum)

Aanklagers accepteren schuldbekentenis Holmes niet

De openbaar aanklagers in de zaak tegen James Holmes, de man die verdacht wordt van een dodelijke schietpartij in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado, zijn niet bereid om een schuldbekentenis te accepteren. Dat hebben de aanklagers donderdag gezegd. De advocaten van Holmes hebben eerder gezegd dat hun cliënt schuld wil bekennen om zo de doodstraf te ontlopen.

De aanklagers hekelden de advocaten van Holmes voor het openbaar maken van het voorstel van Holmes om schuld te bekennen. Daarmee worden het publiek en de rechter bij de onderhandelingen betrokken, terwijl die volgens de aanklagers besloten hadden moeten blijven. Maandag wordt bekend of ze de doodstraf eisen.

Holmes (25) wordt ervan verdacht in juli vorig jaar het vuur te hebben geopend op bezoekers van een bioscoop in de stad Aurora. Twaalf mensen kwamen om en zeventig raakten gewond. Hij zou de moordpartij tijdens de première van de Batman-film The Dark Knight Rises zorgvuldig hebben voorbereid. Hij is aangeklaagd wegens moord en poging tot moord. Eerder deze maand zei Holmes nog onschuldig te zijn.

Tafeltennissters in kwartfinale World Team Classic

De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben vrijdag de kwartfinale van de World Team Classic bereikt. Ze wonnen in Guangzhou hun tweede pouleduel met 3-1 van de Verenigde Staten. Beide landen hadden donderdag al met 3-0 van gastland China verloren. Bij de laatste acht moet Nederland later vrijdag tegen het sterke Singapore.

Li Jiao zorgde voor de voorsprong voor Nederland met een overtuigende 3-0 zege op Ariel Hsing. Vervolgens kwam Britt Eerland tegen Erica Wu twee games achter, maar toch sleepte ze een fraaie 3-2 zege uit het vuur.

Samen met Linda Creemers verloor Eerland even later het dubbelspel van Hsing en Judy Hugh in vijf games. Li beslechtte het pleit vervolgens alsnog. Ze gunde Hugh een game: 3-1.

'Zwangere vrouwen naar België om verboden downtest'

Zwangere vrouwen wijken uit naar België om een in Nederland niet toegelaten bloedtest uit te laten voeren om te kijken of hun ongeboren kind het syndroom van Down of een andere chromosoomafwijking heeft. Het gaat inmiddels om zo'n tien Nederlandse vrouwen per week die zich melden bij een Antwerps privélaboratorium, schrijft dagblad Trouw vrijdag.

Onder meer het Amsterdamse VUmc en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) willen de test zelf ook aanbieden. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) floot het LUMC, dat al met een project was begonnen, vorige maand terug. Het ziekenhuis zou niet over de vereiste vergunning beschikken. Daarbij wil de minister dat meer onderzoek wordt gedaan naar de test. Dat onderzoek moet uitwijzen of de test echt zo goed is als wordt beweerd.

Het Antwerpse privélaboratorium Gendia biedt de test sinds januari aan. Directeur van het laboratorium Patrick Willems zegt dat zich inmiddels per week tien Nederlandse moeders zich melden voor de test. Volgende maand verwacht hij dat het er honderd per week zijn.

Besteedbaar inkomen 3,2 procent gedaald

Nederlandse huishoudens hadden vorig jaar 3,2 procent minder te besteden dan in 2011. Hiermee daalt het reële inkomen voor de vijfde jaar op rij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

De daling is het gevolg van de afname van de werkgelegenheid, hogere afdrachten van belastingen en premies, en de inflatie. De inflatie lag met tweeënhalf procent ruimschoots boven de gemiddelde stijging van de cao-lonen met 1,6 procent.

NS houdt drankmachinist hand boven het hoofd

De NS heeft tegen het eigen beleid een machinist in dienst gehouden die onder invloed van drank een trein bestuurde. Dat bevestigt een woordvoerder van het spoorbedrijf vrijdag na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

De machinist mocht zijn baan houden vanwege zijn lange staat van dienst en het feit dat er nooit eerder problemen met hem zijn geweest. De NS heeft in principe een 'zerotolerancebeleid', wat inhoudt dat een machinist of conducteur die met alcohol in zijn bloed wordt betrapt onmiddellijk wordt ontslagen.

De Telegraaf schrijft dat de bewuste machinist eerder zijn rijbewijs is kwijtgeraakt vanwege drankmisbruik. Ook zou hij zijn veroordeeld voor mishandeling. De NS weet daar niets van. "Zolang dat geen invloed heeft op zijn werk komt daar geen oordeel over van zijn werkgever", aldus de woordvoerder.

De machinist zat overigens niet laveloos in de trein. Bij een controle werd 0,2 promille alcohol in zijn bloed aangetroffen, waar voor automobilisten een maximum van 0,5 is toegestaan. 


NS houdt drankmachinist hand boven het hoofd (Foto: Novum)

Goede Vrijdag-kruisigingen in de Filipijnen

Zo'n zestien zeer toegewijde katholieken hebben zich in het kader van Goede Vrijdag in het noorden van de Filipijnen aan een kruis laten nagelen. Onder het toeziend oog van duizenden belangstellenden bleven de zestien enkele minuten in deze toestand hangen.

Eerder vrijdag liepen berouwvolle zondaars onder de brandende zon door dorpen in de provincie Pampanga, terwijl ze zich met zelfgemaakte zwepen afranselden. Twee mannen en een vrouw torsten houten kruizen om de symboliek van de dag - en de opoffering van Jezus Christus - van een dramatisch tintje te voorzien.

De beleving van het katholicisme is in de delen van de Filipijnen vermengd met aspecten van volksgeloof in offerandes en wonderen. Vrome gelovigen denken dat extreme opofferingen zonden kunnen wegspoelen of ziektes kunnen helpen genezen.

Ouya vanaf 4 juni verkrijgbaar

De Ouya-spelcomputer is vanaf 4 juni verkrijgbaar in de winkel. Het zou in eerste instantie gaan om winkels in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Dat hebben de makers van de spelcomputer donderdagnacht bekendgemaakt. Wanneer het via crowdfunding bekostigde apparaat in Nederland in de winkel ligt, is niet bekend.

Sinds vrijdag worden de eerste Ouya's verstuurd naar mensen die de productie financieel hebben gesteund. Toch is de spelcomputer nog niet af. Ouya, het bedrijf achter de spelcomputer met dezelfde naam, blijft de gebruikersinterface aanpassen. Daarnaast worden er met regelmaat nieuwe spellen toegevoegd aan de webwinkel, waarin op dit moment ruim honderd games te vinden zijn.

De Ouya is een spelcomputer die draait op het Android-besturingssysteem. Net als bij een telefoon kunnen spellen en apps tegen betaling worden gedownload. Het bedrijf wil elk jaar met een nieuwe versie van de Ouya komen.


Ouya vanaf 4 juni verkrijgbaar (Foto: Novum)

Johnny verbaasd over 'hetze' om neusring Josje

Johnny de Mol snapt niets van alle ophef over de neuspiercing van zijn vriendin Josje Huisman. De K3-zangeres verscheen onlangs op de rode loper met het ringetje in haar neus, een wel erg gewaagde look voor een lid van de meidengroep, vonden velen. Al snel ging het gerucht dat ze zo een breuk met K3 wil forceren.

"Zo'n ringetje, dat stelt toch helemaal niets voor?", reageert Johnny vrijdag in het AD op de ophef. Hij vindt de neuspiercing 'cool'. "Ik begrijp totaal niet waar de hetze vandaan komt. Waarom zou dit aanstootgevend zijn voor kinderen? Het stelt toch helemaal niets voor?"

De acteur en presentator verwijst het gerucht dat hij de reden is van Josjes nieuwe look naar het rijk der fabelen. Het gaat hartstikke goed met hun relatie, laat hij weten. Vanwege hun werkzaamheden zit samenwonen er voorlopig echter niet in.

'NS wil mening reiziger minder zwaar meewegen'

De NS wil de mening van reizigers minder zwaar laten meewegen bij het beoordelen van hun prestaties. Het spoorbedrijf wil zo de kans op een boete verkleinen. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag.

De NS vindt dat reizigers te negatief zijn over prestaties waar het bedrijf zelf tevreden over is. De vervoerder wil daarom de zeven klantoordelen beperken tot een algemeen klantoordeel. Het gaat onder meer over de aanspreekbaarheid van personeel en hoe schoon en veilig treinen en stations zijn.

Sinds 2008 rekent de overheid NS af op prestaties. Vorig jaar kreeg het bedrijf een boete opgelegd van 2,75 miljoen euro omdat de klantoordelen achterbleven bij de doelstellingen. Een jaar eerder kreeg de NS ook al een berisping vanwege een te negatief reizigersoordeel.

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) zegt in een reactie tegen RTL voorlopig niet aan de wens van de NS te willen meewerken. "Reizigers moeten centraal staan in het handelen van aanbieders van openbaar vervoer", vindt ze. Van Mansveld mag de NS in ieder geval niet voor 2015 het aantal klantoordelen terugbrengen tot een algemeen oordeel.

Een woordvoerder van de NS was vrijdagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.


'NS wil mening reiziger minder zwaar meewegen' (Foto: Novum)

'Knot steunt Dijsselbloem in aanpakken spaarders'

De president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot steunt de het plan om grote spaarders te laten meebetalen aan het redden van hun bank. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kreeg als voorzitter van de Eurogroep kritiek op het laten meebetalen van spaarders bij de twee grootste banken in Cyprus.

Dijsselbloem kreeg kritiek omdat hij eerder deze week de suggestie had gewekt dat de aanpak van Cyprus model zou kunnen gaan staan voor de redding van andere banken. "Met de uitspraken van Dijsselbloem is niet zoveel mis", stelt Knot in het FD. "De inhoud van zijn opmerkingen komt eigenlijk neer op de benadering die in Europa langer op tafel ligt." De centrale bankier doelt daarmee op de plannen om noodlijdende Europese banken in de toekomst beter te kunnen ontmantelen.

De uitspraken van Dijsselbloem werden eerder deze week door een andere Franse centrale bankier nog 'fout' genoemd. Bestuurder van de Europese Centrale Bank Benoît Coeuré stelde dat Cyprus juist geen model is voor toekomstige bankreddingen.

Cyprus krijgt van Europa een noodlening van tien miljard euro. In ruil daarvoor herstructureert Cyprus de twee grootste probleembanken, Bank of Cyprus en Laiki. Het herstructureren van de banken wordt volledig door aandeelhouders, obligatiehouders en spaarders betaald. Er gaat geen Europese noodsteun naar de banken. Minister van financiën Michalis Sarris raamde eerder dat spaarders waarschijnlijk zo'n veertig procent van al hun geld boven de honderdduizend euro kwijt raken.

'Onenigheid binnen kabinet over ontwikkelingshulp'

Binnen de VVD en de PvdA is onenigheid ontstaan over de besteding van geld voor hulp en handel in ontwikkelingslanden. Daarover schrijven De Telegraaf en de Volkskrant vrijdag. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) zou in botsing zijn gekomen met minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) over een bedrag van 750 miljoen euro.

Kamp wil met het geld ook Nederlandse bedrijven helpen, maar Ploumen wil vooral het midden- en kleinbedrijf in kwetsbare ontwikkelingslanden versterken. Bronnen binnen beide partijen zeggen dat er een principieel verschil van mening is.

Ploumen wilde donderdag haar plannen uit de doeken doen over de toekomst van de ontwikkelingssamenwerking maar de persconferentie daarover is na ingrijpen van premier Mark Rutte tot nader order uitgesteld. Behalve Kamp zou ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) ontevreden zijn over de plannen van Ploumen.

Ploumen stelt in De Telegraaf dat het met de onenigheid tussen haar en enkele VVD-ministers wel meevalt. "Er is binnen de ministerraad brede steun en enthousiasme voor mijn nota. Een aantal collega's had nog aanvullingen, vroeg om extra voorbeelden. Ik vind het leuk om daarmee aan de slag te gaan", zegt ze. "We slaan piketpalen voor de toekomst. Dan maakt een weekje eerder of later niet uit."

Kamp ontkende vrijdagochtend op Radio 1 dat er sprake is van ruzie. "Wat dat betreft moet ik u teleurstellen", zei hij in een reactie op de berichtgeving. Volgens hem is er inderdaad over gesproken in de ministerraad en gebeurt dat volgende week weer.

"Minister Ploumen heeft een uitgebreide nota geschreven met vele interessante onderwerpen die we nader moeten bespreken", aldus Kamp. Hij wilde er verder niets over loslaten. De minister zei wel tevreden te zijn over Ploumen. "Ik denk dat ze goed bezig is. Ze is zeer actief en dat is een goede zaak."


'Onenigheid binnen kabinet over ontwikkelingshulp' (Foto: Novum)

Korpschef Antwerpen: let op lange baarden

Politieagenten in Antwerpen moeten uitkijken naar jongeren die plotseling een lange baard laten groeien, traditionele gewaden gaan dragen of zich minder op straat vertonen. Die tekenen kunnen volgens de korpschef in de Belgische stad wijzen op radicalisering, schrijft de krant Het Laatste Nieuws vrijdag.

Net als de autoriteiten in Nederland denken de Belgen na over manieren om te voorkomen dat moslimjongeren zich aansluiten bij de strijd in Syrië. Alleen al vanuit Antwerpen zouden inmiddels zo'n dertig jongemannen naar het land vertrokken zijn om met de oppositie mee te vechten tegen het regime.

Korpschef Serge Muyters heeft 2.600 agenten daarom een lijst gestuurd met twaalf concrete kenmerken van radicalisering.

'Extra bezuinigingen op wegen en spoor'

Het kabinet gaat tot 2028 1,6 miljard euro extra bezuinigen op wegen en spoorprojecten. Dat schrijft het AD vrijdag. De ingreep komt bovenop de eerdere miljardenbesparingen die minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) bekendmaakte.

Bouwend Nederland maakt zich zorgen over de nieuwe bezuinigingen. Volgens de brancheorganisatie gaat de ingreep ten koste van onderhoud en is er juist behoefte aan investeringen. "Veel wegen liggen er nu al slecht bij", stelt beleidsmedewerker Richard Mulder. "Door bezuinigingen op beheer en onderhoud zullen de wegen er nog veel slechter bij komen te liggen."

Ook de ANWB waarschuwt voor de gevolgen van de nieuwe maatregelen. "Als we onderhoud aan wegen uitstellen, krijgen we de rekening op een later moment alsnog gepresenteerd", aldus een woordvoerder in de krant.

Een woordvoerder van de minister benadrukt dat bestaande bouwprojecten niet worden geraakt. Vorige maand maakte Schultz van Haegen al bekend dat vanwege bezuinigingen zes wegenprojecten worden geschrapt. Ook wordt bezuinigd op de uitbreiding van de spoorverbindingen tussen Schiphol en Lelystad.


'Extra bezuinigingen op wegen en spoor' (Foto: Novum)

Koudste Pasen sinds 1964

Het wordt vermoedelijk de koudste Pasen sinds 1964. Het weerbureau Weeronline denkt dat het kwik hooguit tot een graad of 6 komt. Lichtpuntje is wel dat het vrijwel droog is en op tweede paasdag schijnt de zon regelmatig.

In 1964 bleef de maximumtemperatuur op eerste paasdag steken op 3,9 graden boven nul. De warmste eerste paasdag ooit stamt uit 2011, toen werd het 26,0 graden. Normaal ligt de temperatuur rond een graad of 11.

Maart 2013 komt uit in de top 10 koudste maartmaanden ooit. De gemiddelde temperatuur komt uit op de 2,6 graden, normaal zou het in maart gemiddeld 6,2 graden moeten zijn. Vooral het laatste deel van maart is koud.

Koudste Pasen sinds 1964
Koudste Pasen sinds 1964 (Foto: ANP)

Rijk profiteert van uitblijven aanslagen

Het uitblijven van terroristische aanslagen in Nederland levert de staatskas jaarlijks enkele miljoenen euro's op. In tien jaar tijd heeft het rijk er zo'n dertig miljoen euro mee verdiend, schrijft de Volkskrant op basis van jaarverslagen van het ministerie van Financiën.

Het geld is afkomstig van de premie voor een garantieverzekering voor terrorisme die de verzekeraars deels bij de staat hebben afgesloten. Het rijk neemt zo deels het risico over en ontvangt in ruil daarvoor een premie.

Bij een terreuraanslag keren de verzekeraars maximaal een miljard euro uit aan bedrijven of particulieren. De eerste vierhonderd miljoen euro zijn voor eigen rekening. Voor het resterende bedrag is een garantieverzekering afgesloten bij herverzekeraars als de staat.

Volgens de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden (NHT), de organisatie die de garantstelling coördineert, laat het beeld dat de overheid als herverzekeraar optreedt zien dat terrorismedreiging tien jaar geleden heel serieus werd genomen. "Die dreiging evalueren we overigens elk jaar, en vooralsnog was een aanpassing in de dekking niet nodig", zegt een woordvoerder in de krant.

FOK! wat een weer... Stapelwolken

Goedemorgen! De wind is inmiddels flink afgenomen, want meer dan een windkracht 3 staat er vandaag niet. De afgelopen nacht vroor het overal en viel er in het noordwesten een enkel sneeuwbuitje. Doordat er maar weinig wind staat voelt het buiten gelukkig niet meer zo koud aan.

De temperaturen liggen vanmiddag tussen de 2 en 4 graden. Verder schijnt de zon geregeld, maar onstaan er net als gisteren ook weer stapelwolken. In het noordwesten blijft er kans op een winterse bui. Veel neerslag valt er echter niet en in de rest van het land blijft het op de meeste plaatsen droog.

De komende dagen zijn er geen grote veranderingen in dit weerbeeld te verwachten. Wolkenvelden worden afgewisseld met opklaringen en vrijwel overal blijft het droog. Op de langere termijn zit er nog steeds geen opwarming aan te komen en zodoende zal maart als een bijzonder koude maand gaan eindigen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Boswandeling
Qltel maakte een frisse boswandeling in de omgeving van Goch en met minder wind was het al prettiger om buiten te zijn.

Boswandeling
Nog steeds kiezen weing mensen ervoor om een wandeling te gaan maken...

Ombudsman Groningen voor gaswinning

Groningers met klachten over de afhandeling van schademeldingen na aardbevingen door de gaswinning kunnen straks terecht bij een speciale ombudsman. Dat maakte minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag bekend bij een bezoek aan Groningen.

Wie de ombudsman wordt is nog niet bekend. Er worden nog gesprekken gevoerd met kandidaten. Ook wordt nog nagedacht over ondersteuning van de ombudsman.

Veel Groningers zijn ongerust over het toenemende aantal aardbevingen door de gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Uit onderzoek bleek eerder dat de bevingen door gaswinning in de toekomst sterker worden dan eerder werd gedacht.

Kamp zei eerder de gaswinning vooralsnog niet te willen inperken. Hij wil eerst de resultaten van onderzoeken die zijn ingesteld afwachten voordat hij eventueel besluit om de gaswinning in te krimpen. De eerste drie onderzoeken zijn in juni klaar.

Kabinetsformatie Italië mislukt

De Italiaanse kabinetsformateur Pier Luigi Bersani is er niet in geslaagd een regering te vormen. De centrumlinkse leider heeft donderdag zijn opdracht teruggegeven aan president Giorgio Napolitano.

Een aantal voorwaarden die andere partijen in de onderhandelingen van afgelopen week op tafel legden waren 'onaanvaardbaar', zei Bersani na een onderhoud met Napolitano tegen de pers. Het is aan de president om te beslissen hoe het verder moet. De mislukking van Bersani's formatiepoging brengt de mogelijkheid van een zakenkabinet een stap dichterbij.

De coalitie van de 61-jarige Bersani behaalde bij de verkiezingen de meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat. De centrumlinkse leider sloot een coalitie met de als tweede geëindigde rechtse alliantie van ex-premier Silvio Berlusconi uit. Hij was daarom aangewezen op steun van de Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo.

Grillo, wiens populistische beweging verrassend als derde eindigde, wil echter geen enkele gevestigde politieke partij steunen. Hij wil het gehele Italiaanse politieke systeem, dat in zijn ogen tot in het merg is aangetast, op de schop nemen.

Vermoorde man in auto Tilburg

In een auto op een parkeerterrein in Tilburg is donderdagmiddag een dode man gevonden. De politie gaat uit van een misdrijf, laat een woordvoerder weten. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Een voorbijgangster belde rond 16.00 uur de politie toen ze de dode man in de auto op het terrein aan de Veldhovenring in de Brabantse plaats had gezien. De auto heeft een Pools kenteken. De politie is een sporenonderzoek gestart.

Nederlandse ambassade in London komt te koop

Het gebouw van de Nederlandse ambassade in London wordt verkocht. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. De verkoop van het gebouw bij Hyde Park moet bijdragen aan de bezuinigingen van het ministerie van veertig miljoen euro vanaf 2015. Hoeveel het pand moet opbrengen is niet bekend.

Wanneer het gebouw daadwerkelijke te koop wordt gezet is evenmin bekend. "In alle landen waar een ambassade is gevestigd wordt nu gekeken hoe wij er vertegenwoordigd zijn en wat de meest kostenefficiënte oplossing is", legt de zegsman uit.

Het vorige kabinet kocht eerder al een stuk grond aan voor de bouw van een nieuwe ambassade aan de Theems. "Dat stuk grond is wel met dit doel aangekocht, maar een definitief besluit daarover is nog niet genomen", zegt de woordvoerder daarover.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maakte ruim een week geleden bekend dat de Nederlandse ambassade in de Bulgaarse hoofdstad Sofia voortaan een pand deelt met de ambassade van Litouwen. Eerder maakte de minister al bekend met andere landen samen te gaan werken om posten in het buitenland open te houden. Dat ook ambassades dicht moeten vanwege de bezuinigingen wordt niet uitgesloten.

VN bezorgd om golf preventieve arrestaties Brazilië

Een werkgroep van de Verenigde Naties heeft donderdag zijn zorg uitgesproken over het groeiende aantal preventieve arrestaties in Brazilië. De onderzoekers vrezen dat Brazilië met het wereldkampioenschap voetbal en de Olympische Spelen in zicht 'een soort schoonveegbeurt zal uitvoeren en meer mensen die mogelijk tot strafbare feiten zullen overgaan zal opsluiten'.

De Werkgroep Willekeurige Hechtenis van de VN verbleef tien dagen in Brazilië om klachten over 'ongegronde vrijheidsberoving' te onderzoeken. Hoeveel van de 550.000 Braziliaanse gevangenen zonder enige verdenking in de cel zijn beland liet de werkgroep in het midden. Wel stelden de VN-onderzoekers vast dat tweehonderdduizend gedetineerden nog altijd wachten op een proces. Vooral drugsverslaafden worden vaak ongegrond opgesloten.

De werkgroep hoopt volgend jaar verslag uit te brengen aan de Mensenrechtenraad van de VN.

Meer Thief 4 in vijf dagen

Eidos Montreal heeft een teaser online gezet waarin we kunnen lezen dat we 2 april eindelijk gameplay van Thief 4 gaan zien. Leuk detail: de teaser is geheel met de game-engine gemaakt en draait realtime.

Garret maakt een kaars uit, voor mensen bekend met de Thief-franchise een vertrouwde actie. De makers beloven een trailer over vijf dagen met daadwerkelijke gameplay. We verwachten nog wel wat meer kaarsen die hun beste tijd hebben gehad.

Hoofdpersoon Garrett is een dief en natuurlijk steelt hij van alles. Het is het doel van Garrett om rijk te worden, maar burgers in de stad worden onderdrukt door 'de Baron' en een groot deel van de bevolking is zwak en ziek. Als een Robin Hood schiet hij ze te hulp. Spelers krijgen tijdens het uitvoeren van missies de mogelijkheid problemen op verschillende manieren aan te pakken. Zo is het vermoorden van bewakers een optie, maar geen noodzakelijkheid, want stealth is een belangrijk element van de gameplay.

Thief 4 komt in 2014 uit voor pc, PlayStation 4 en er komt een versie voor de onaangekondigde next-gen Xbox. 

Noord-Korea brengt raketten in stelling

Het Noord-Koreaanse leger heeft donderdag opdracht gekregen om raketten in staat van paraatheid te brengen. Leider Kim Jong-un gaf daartoe opdracht nadat twee Amerikaanse bommenwerpers langs het Koreaanse schiereiland waren gevlogen. De Noord-Koreanen zien dat als een provocatie.

De B-2's, die onzichtbaar zijn op de radar, vlogen vanuit de VS naar Zuid-Korea waar ze nepbommen lieten vallen. Daarna keerden ze terug naar hun basis. Hun actie maakte deel uit van legeroefeningen van de VS en Zuid-Korea.

Buurland Noord-Korea heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gedreigd de wapens weer op te zullen pakken tegen het buurland en de VS. Staatspersbureau KCNA maakte bekend dat de raketten klaarstaan "om op ieder moment het vasteland van de VS en Amerikaanse bases in Zuid-Korea en op de Stille Oceaan aan te vallen."

Noord-Korea brengt raketten in stelling
Noord-Korea brengt raketten in stelling (Foto: ANP)

Nederlanders hebben minder vertrouwen in regering

Nederlanders hebben steeds minder vertrouwen in de regering. Waar in het laatste kwartaal van vorig jaar het politieke vertrouwen nog aanzienlijk steeg, houdt die positieve stemming dit kwartaal geen stand. Het vertrouwen in de regering daalde van 57 naar 51 procent, blijkt vrijdag uit het eerste kwartaalbericht van 2013 over het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Vorig kwartaal, toen de kabinetsformatie plaatsvond, verbeterde de politieke stemming nog aanmerkelijk. Toen liep het vertrouwen in de regering nog op van 41 procent naar 57 procent.

Mensen zijn minder tevreden met de politiek in Den Haag. Dit kwartaal geeft 48 procent een voldoende, vorig kwartaal was dat nog 52 procent. Ook wordt de politiek weer vaker genoemd als oorzaak van dat het de verkeerde kant op gaat met Nederland.

Meer mensen vinden verder dat ze geen enkele invloed hebben op wat de regering doet. Dit kwartaal deelt 61 procent die mening, vorig kwartaal lag dit percentage nog op 57 procent. Meer Nederlanders gaven verder aan te vinden dat de regering onvoldoende doet 'voor mensen zoals ik'. Dat percentage steeg van 49 procent naar een meerderheid van 52 procent.

Verder blijken ouderen op veel vlakken meer ontevreden en bezorgd dan jongeren. 55-plussers maken zich vaker zorgen over de ontwikkelingen van de economie en de eigen financiële positie ten opzichte van jongeren tussen de 18 en 34 jaar en de groep tussen de 35 en 54 jaar. Vooral de bezuinigingen op de zorg en de verlaging van pensioenen baren hen zorgen.

Daarnaast vinden ouderen de kloof tussen arm en rijk in Nederland te groot. Van de 55-plussers vindt 71 procent dit, bij de groep 35- tot 54-jarigen is dit 64 procent, bij de jongste groep 46 procent.

Nederlanders maken zich bovendien meer zorgen over hun financiële situatie dan inwoners van de buurlanden. Eind vorig jaar was 31 procent van de Nederlanders bezorgd over de financiële toekomst, terwijl dit in België 22 procent was en in Duitsland veertien procent. Nederlanders maken zich wel minder zorgen dan Grieken (66 procent) en Portugezen (59 procent).

Duizenden trotseren kou voor The Passion

Ondanks het koude weer woonden donderdagavond duizenden mensen de opvoering van The Passion bij in Den Haag. Bij de Hofvijver vertolkten bekende artiesten het verhaal van de laatste uren van het leven van Jezus, een rol van René van Kooten.

Het muziekspektakel werd dit jaar voor de derde keer opgevoerd. De EO en RKK zonden het evenement live uit en verwachtten twee miljoen kijkers. Vorig jaar trok de opvoering van het lijdensverhaal van Jezus 1,7 miljoen kijkers. Een stuk meer dan de eerste editie van The Passion, die 979 duizend mensen wist te boeien.

Tot de cast behoorden verder onder anderen Daniël Boissevain, Anita Meyer en Jim Bakkum. Jörgen Raymann was de verteller.

IJsselmeervogels strikt Kruys als nieuwe trainer

Gert Kruys zet zijn trainerscarrière voort in het amateurvoetbal. De 51-jarige Utrechter gaat aan de slag bij IJsselmeervogels, dat uitkomt in de Topklasse zaterdag. Hij is de opvolger van Jan Zoutman, die wegens slechte resultaten werd ontslagen.

IJsselmeervogels, in 2011 nog kampioen van de Topklasse, stelt dit seizoen teleur. De club staat slechts elfde en is nog niet zeker van handhaving.

Kruys was dit seizoen kortstondig trainer bij FC Dordrecht, waar hij na vier duels zonder overwinning opstapte. Eerder had hij Cambuur, FC Den Bosch, De Graafschap en FC Volendam onder zijn hoede. Als speler kwam Kruys zestien jaar uit in het betaald voetbal.

Lurling jaar langer bij NAC

Anthony Lurling voetbalt ook volgend seizoen voor NAC Breda. De aanvaller heeft met de club een akkoord bereikt over een contractverlenging voor een jaar. De 35-jarige Lurling speelt sinds 2007 onafgebroken voor NAC. In het seizoen 2004-2005 werd hij er al eens een jaar op huurbasis gestald door Feyenoord.

De contractonderhandelingen verliepen aanvankelijk moeizaam omdat Lurling voor het tweede jaar op rij een flinke stap terug moet doen in salaris. De speler maakte er echter geen geheim van een langer verblijf bij de huidige nummer elf van de Eredivisie in principe wel te zien zitten.

"Met de overeenstemming heeft NAC een kwalitatief goede speler aan zich weten te binden, waar de jongere spelers ontzettend veel van kunnen leren", zegt technisch directeur Jeffrey van As. "We zijn erg blij dat we nog minimaal een jaar van zijn ervaring en inzet gebruik kunnen maken."

Lurling begon zijn profcarrière in 1994 bij FC Den Bosch. Later stond hij ook nog bij Heerenveen, Feyenoord, RKC en het Duitse FC Köln onder contract.

Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate

De franchise bestaat al tientallen jaren en het is één van de eerste spellen die ik op een gameconsole heb gespeeld. Castlevania. De games zijn in de loop der jaren op zo’n beetje elk platform verschenen en niet alle games zijn even goed ontvangen. Konami brengt de familie Belmont nu met Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate naar Nintendo 3DS. Welke kant valt het dubbeltje dit keer op?

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.