Overheidstekort vorig jaar 4,1 procent

Het Nederlandse overheidstekort liep vorig jaar terug van 4,5 procent naar 4,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het CBS spreekt van een langzame daling.

Vorige maand stelde het Centraal Planbureau (CPB) dat het tekort over vorig jaar zou uitkomen op vier procent. De schuld is volgens het CBS vorig jaar met 33 miljard euro opgelopen tot 428 miljard euro, 71,2 procent van het bbp.

Het CBS stelt dat de overheidsuitgaven stegen van 299,9 miljard euro naar 302,5 miljard euro. Dat kwam onder meer doordat de uitgaven aan de AWBZ met drie miljard euro stegen, een stijging van ruim tien procent ten opzichte van een jaar eerder. Aan AOW-uitkeringen werd 1,4 miljard euro meer uitgegeven.

De inkomsten stegen sneller dan de uitgaven, waardoor het tekort terugliep. Vorig jaar kreeg de staat 278,4 miljard euro binnen. Een jaar eerder was dat nog 273,3 miljard euro. Het tekort bedroeg daarmee 24,4 miljard euro. Dat de staatsschuld sneller toenam, kwam doordat Nederland negen miljard euro bijdroeg aan de steun voor andere eurolanden en het Europese noodfonds ESM.

Het CPB stelt dat het tekort dit jaar naar verwachting op 3,3 procent uitkomt. Voor 2014 wordt een tekort van 3,4 procent verwacht. Naar aanleiding van de CPB-ramingen besloot het kabinet volgend jaar ruim vier miljard euro meer te gaan bezuinigen.

Nederland had in 2008 nog een overschot op de begroting van een half procent van het bbp. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is het tekort echter steeds hoger geweest dan de Europese afspraak dat het begrotingstekort maximaal drie procent mag bedragen.


Overheidstekort vorig jaar 4,1 procent (Foto: Novum)