Pastafariër gediscrimineerd in België

Een of andere mafketel heeft een pasfoto laten maken voor z'n identiteitsbewijs. De foto voldeed volledig aan de voorschriften, met één uitzondering: meneer had een pastavergiet op z'n kop. En dat mag niet van de Hasseltse en Belgische overheid.

Nu is de man, Alain Graulus genaamd, kwaad. Want, zo stelt hij, het pastavergiet is verplicht door z'n religie. Graulus is namelijk aanhanger van het pastafarianisme, en pastafariërs gaan altijd op de foto met een vergiet op hun hoofd.

Dat Pastafarianisme een volwaardige religie is, bewijst Graulus door dezelfde reflex te hebben die ook religieuzen vertonen als ze zich op hun pik getrapt voelen: hij is naar het Meldpunt Discriminatie gestapt. Om zijn recht op vrijheid van religie te waarborgen kan hij kan een jarenlang juridisch gevecht tegemoet zien.

Hij heeft evenwel goede hoop. In Oostenrijk heeft momenteel ene Niko Alm een rijbewijs met een foto waarop hij prijkt mét vergiet op z'n kop. Dat kostte hem wel drie jaar van juridisch gesteggel.

Toch zal Graulus zichzelf niet zo serieus nemen als de religieuzen die zich te pas en te onpas beroepen op hun recht op religieuze vrijheid. Pastafarianisme is namelijk opgericht als parodie op het christelijke geloof, met name in de context van het Intelligent Design-debat. Sindsdien wordt het veelvuldig gebruikt om misstanden met religies aan te stippen.