Maoïsten India in gevecht met elkaar

anoniem_22072019025900

Bij gevechten tussen twee groepen maoïstische rebellen in de oostelijke Indiase deelstaat Jharkhand zijn ten minste twaalf rebellen om het leven gekomen, zegt de politie. De gevechten in het district Chatra braken woensdagavond uit en kwamen vrijdagmiddag ten einde. Onder de doden zijn volgens de politie zes kopstukken van de rebellen.

De maoïsten vechten al meer dan veertig jaar tegen de overheid. Zij eisen onder meer land en werk voor landloze boeren en armen. Zij nemen vaak politieagenten, militairen en ambtenaren op de korrel en spelen in op het ongenoegen onder de arme plattelandsbevolking over de economische vooruitgang die aan hen voorbij gaat.

Premier Manmohan Singh heeft de maoïstische rebellen meermalen bestempeld als het grootste binnenlandse gevaar dat India bedreigt. De opstandelingen zijn volgens het ministerie van binnenlandse zaken nu in twintig van de 28 Indiase deelstaten actief en beschikken naar schatting over tien- tot twintigduizend strijders. Maar de opstandelingen raken soms ook onderling verdeeld en in Jharkhand, een gebied met verschillende kolenmijnen, breken regelmatig gevechten uit tussen splintergroepen.