Nederlandse ambassade in London komt te koop

Het gebouw van de Nederlandse ambassade in London wordt verkocht. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. De verkoop van het gebouw bij Hyde Park moet bijdragen aan de bezuinigingen van het ministerie van veertig miljoen euro vanaf 2015. Hoeveel het pand moet opbrengen is niet bekend.

Wanneer het gebouw daadwerkelijke te koop wordt gezet is evenmin bekend. "In alle landen waar een ambassade is gevestigd wordt nu gekeken hoe wij er vertegenwoordigd zijn en wat de meest kostenefficiënte oplossing is", legt de zegsman uit.

Het vorige kabinet kocht eerder al een stuk grond aan voor de bouw van een nieuwe ambassade aan de Theems. "Dat stuk grond is wel met dit doel aangekocht, maar een definitief besluit daarover is nog niet genomen", zegt de woordvoerder daarover.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maakte ruim een week geleden bekend dat de Nederlandse ambassade in de Bulgaarse hoofdstad Sofia voortaan een pand deelt met de ambassade van Litouwen. Eerder maakte de minister al bekend met andere landen samen te gaan werken om posten in het buitenland open te houden. Dat ook ambassades dicht moeten vanwege de bezuinigingen wordt niet uitgesloten.