Musharraf voor de rechter in Pakistan

anoniem_22072019025900

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf is vrijdag voor de rechter verschenen. Tegen Musharraf zijn aanklachten ingediend in verband met de moord op voormalig premier Benazir Bhutto in 2007 en de dood van Akbar Bugti, een nationalistische leider uit de Pakistaanse provincie Baluchistan die in 2006 bij een actie van het Pakistaanse leger om het leven kwam. Ook moet Musharraf zich verantwoorden voor het ontslaan van een aantal rechters.

Musharrafs borgtocht werd vrijdag verlengd. Hij kan als gevolg van die maatregel niet onmiddellijk gearresteerd worden, maar moet wel in Pakistan blijven.

Bij de rechtbank stond een grote groep advocaten te demonstreren. Ze scandeerden leuzen tegen Musharraf en er ontstonden duw- en trekpartijen tussen de advocaten en aanhangers van de ex-president. Musharraf kreeg een schoen naar zijn hoofd geslingerd, een grove belediging in de moslimwereld. De advocaat die de schoen gooide is niet opgepakt.

Musharraf greep in 1999, toen hij legerleider was, de macht. Hij moest in 2008 het veld ruimen, omdat de belangrijkste politieke partijen in Pakistan hadden gedreigd met een afzettingsprocedure. Bovendien was de Pakistaanse bevolking uitermate ontevreden over de toenmalige president. Vooral zijn beslissing om de opperrechter van het hooggerechtshof, Iftikhar Chaudry, te ontslaan zette kwaad bloed. Uiteindelijk verliet hij het land om in zelfverkozen ballingschap te gaan.

Vorige week zondag keerde Musharraf na vier jaar ballingschap terug naar Pakistan, ondanks de aanklachten tegen zijn persoon en doodsbedreigingen van de Taliban. Hij overweegt een politieke comeback te maken, maar analisten verwachten dat hij weinig kan klaarspelen bij de parlementsverkiezingen die op 11 mei gepland zijn.