Van der Garde over updates en afstaan vrijdagtrainingen

Tiede-Jan Breevaart

Tijdens zijn eerste twee races in de Formule 1 kwam Giedo van der Garde aan de finish. Veel meer mochten we gezien het materiaal niet van hem verwachten. Zelf is die optimistisch voor de toekomst.

"Het ging wel ok. De race in Melbourne was vrij pittig. We kwamen er na een ronde of tien achter dat er een probleem was met de vloer en er een stuk afgebroken was aan de achterkant van de auto. Maar we hebben de race wel uitgereden, wat goed voor de ervaring was. In Maleisië begonnen we sterk aan de race. We gingen ook op het juiste moment naar binnen voor de harde band, maar helaas ging het daarna niet lekker op de medium compound. Ik kreeg die band maar niet op de juiste temperatuur en had veel last van overstuur. Dat was niet echt fijn, maar uiteindelijk hebben we daar toch een redelijke race gereden. Vooral in die beginfase konden we leuk meekomen," aldus de Nederlander in gesprek met GPUpdate.

Komend jaar zal Van der Garde vier trainingen contractueel moeten afstaan aan de vrijdagrijders van het team, Alexander Rossi en Ma Qing Hua. "Natuurlijk had ik die trainingen liever zelf gereden. Een coureur wil altijd zoveel mogelijk tijd op de baan doorbrengen. Maar goed, zo is het afgesproken en zo staat het ook in het contract."

Komende race, in China, zit er nog niks nieuws op de auto. Vanaf Bahrein komen er diverse updates op de auto. "Ik verwacht dat het in China ongeveer hetzelfde zal gaan als in Maleisië. Dat zou dus nog een lastige race kunnen worden. Hopelijk kunnen we de auto daar op orde krijgen en het overstuur eruit halen, want het zou mooi zijn om eens een race te kunnen rijden met een auto die minder moeilijk te besturen is. In Bahrein hoop ik vervolgens al wat updates op de auto te zien."

Het team hoopt met de verbeteringen die in Spanje komen een grote stap te maken. "Daar verwacht ik best veel van. Het team is heel tevreden over de progressie die in de windtunnel is geboekt. Het ziet er allemaal erg goed uit"

Caterham wil graag Marussia verslaan in de strijd om de tiende plaats aan het het eind van het jaar. Voorlopig zitten de teams nog erg dicht op elkaar maar trekken Jules Bianchi en Max Chilton nog vaak aan het langste eind. "We zullen eerste de updates moeten afwachten en kijken hoe de auto met de nieuwe onderdelen gaat. Daarnaast heb je ook een beetje geluk nodig. We zullen zien waar we ze kunnen verslaan."