Kabinetsformatie Italië mislukt

De Italiaanse kabinetsformateur Pier Luigi Bersani is er niet in geslaagd een regering te vormen. De centrumlinkse leider heeft donderdag zijn opdracht teruggegeven aan president Giorgio Napolitano.

Een aantal voorwaarden die andere partijen in de onderhandelingen van afgelopen week op tafel legden waren 'onaanvaardbaar', zei Bersani na een onderhoud met Napolitano tegen de pers. Het is aan de president om te beslissen hoe het verder moet. De mislukking van Bersani's formatiepoging brengt de mogelijkheid van een zakenkabinet een stap dichterbij.

De coalitie van de 61-jarige Bersani behaalde bij de verkiezingen de meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat. De centrumlinkse leider sloot een coalitie met de als tweede geëindigde rechtse alliantie van ex-premier Silvio Berlusconi uit. Hij was daarom aangewezen op steun van de Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo.

Grillo, wiens populistische beweging verrassend als derde eindigde, wil echter geen enkele gevestigde politieke partij steunen. Hij wil het gehele Italiaanse politieke systeem, dat in zijn ogen tot in het merg is aangetast, op de schop nemen.