'Extra bezuinigingen op wegen en spoor'

Het kabinet gaat tot 2028 1,6 miljard euro extra bezuinigen op wegen en spoorprojecten. Dat schrijft het AD vrijdag. De ingreep komt bovenop de eerdere miljardenbesparingen die minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) bekendmaakte.

Bouwend Nederland maakt zich zorgen over de nieuwe bezuinigingen. Volgens de brancheorganisatie gaat de ingreep ten koste van onderhoud en is er juist behoefte aan investeringen. "Veel wegen liggen er nu al slecht bij", stelt beleidsmedewerker Richard Mulder. "Door bezuinigingen op beheer en onderhoud zullen de wegen er nog veel slechter bij komen te liggen."

Ook de ANWB waarschuwt voor de gevolgen van de nieuwe maatregelen. "Als we onderhoud aan wegen uitstellen, krijgen we de rekening op een later moment alsnog gepresenteerd", aldus een woordvoerder in de krant.

Een woordvoerder van de minister benadrukt dat bestaande bouwprojecten niet worden geraakt. Vorige maand maakte Schultz van Haegen al bekend dat vanwege bezuinigingen zes wegenprojecten worden geschrapt. Ook wordt bezuinigd op de uitbreiding van de spoorverbindingen tussen Schiphol en Lelystad.


'Extra bezuinigingen op wegen en spoor' (Foto: Novum)