Rector magnificus VU stapt op

anoniem_22072019025900

De rector magnificus van de Vrije Universiteit in Amsterdam stapt op. De universiteit maakte het vertrek van Lex Bouter vrijdag bekend. Met het vertrek van Bouter lijkt de onrust bij de VU verder toe te nemen. Een meerderheid van het college van decanen van de VU zegde dinsdag al het vertrouwen op in het college van bestuur, waar Bouter deel van uitmaakte.

De decanen, die leiding geven aan de faculteiten van de VU, maken zich zorgen over de uitvoering van de onderwijsagenda. Aanleiding voor de zorgen is onder meer een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de voorzitter van het college van bestuur, René Smit. De onderzoekers concludeerden dat de VU zou zakken voor de zogenoemde instellingstoets. Met die toets wordt vastgesteld of een universiteit in kan staan voor de kwaliteit van de geboden opleidingen.

NRC Handelsblad citeerde donderdag uit het onderzoeksrapport. Het beleid van de VU zou lange tijd te veel gericht zijn op groei, en niet op onderwijs, aldus de onderzoekers. Daarnaast is er volgens het rapport te weinig aandacht voor informele contacten, 'vooral tussen de leiding en de werkvloer'.

Het onderwijs moet volgens de VU weer de hoogste prioriteit krijgen. "De VU heeft nu behoefte aan een rector met een sterk onderwijsprofiel", zegt Bouter, die sinds 2006 rector magnificus aan de VU was. "Er is een ambitieuze agenda vastgesteld. De uitvoering daarvan gaat ten minste drie jaar in beslag nemen. Die taak laat ik over aan mijn opvolger. Ik blijf natuurlijk verbonden aan de wetenschap."