Moorddominee wilde oude dametjes doden

De 55-jarige Dominee Franklin J. uit Ubbergen, die heeft bekend zijn partner Dick Piersma (56) te hebben gedood met een bijl, verwachtte na de moord rust te vinden in de gevangenis. Dat verklaarde hij vrijdag tegen de rechters in Arnhem. Naar verwachting maakt justitie aan het begin van de avond de strafeis tegen J. bekend.

J. zei zijn partner te hebben gedood omdat hij 'uit de mallemolen van het leven' wilde stappen. "Ik dacht toen Dick en mijzelf een dienst te bewijzen als ik hem zou doden. Dick en ik zouden allebei rust vinden."

Volgens J. was zijn partner overwerkt. Een gedragsdeskundige verklaarde dat J. zelf 'al jarenlang' depressief was. Volgens een gedragsdeskundige van het Pieter Baan Centrum was J. ten tijde van het drama sterk verminderd toerekeningsvatbaar. J. hoopte na de moord rust te vinden in zijn cel, omringd door zijn boeken en cd's. Het gevangenisleven valt hem echter zwaar tegen, zei hij.

Het slachtoffer werd 29 september vorig jaar dood aangetroffen in de woning van het stel in de Gelderse plaats. "Ik heb hem met de bijl op zijn achterhoofd geslagen", bekende J. De verdachte vertelde de rechters zeer berekenend te werk te zijn gegaan. "Ik heb overal aan gedacht", bekende hij.

J. dacht er aanvankelijk aan zijn partner 's nachts tijdens zijn slaap met een priem om het leven te brengen. Omdat hij het slachtoffer dan zou moeten omdraaien in zijn slaap, zag J. daarvan af. "Hij zou dan wakker kunnen worden", verklaarde J.

Kort daarop ontstond het idee Piersma met een bijl te doden. J. zei zich daarbij te hebben laten inspireren door de Scandinavische politieserie Wallander. Hersentrauma en bloedverlies werden het slachtoffer fataal, stelt het OM.

J. dacht er aanvankelijk ook aan zelfmoord te plegen, zei hij. "Maar dan zou ik Dick veel pijn doen", zei hij. Ook dacht hij eraan 'een paar oude dametjes' te doden. Na de moord op zijn partner belde J. rond 01:00 uur zelf de politie. Achteraf kijkt J. heel anders tegen het drama, zei hij tegen de rechters. "Ik heb een misdaad gepleegd. Terugkijkend kan ik me niet voorstellen dat ik het was. Het verdriet is bij vlagen erg groot. Ik zal nooit verlost worden van het verlies en het schuldgevoel. Niet in dit leven in ieder geval."

Update 19.15 uur:
Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van zeven jaar en TBS geëist.