Top oppositie Kirgizië cel in om 'staatsgreep'

Drie parlementariërs van de Kirgizische oppositie zijn vrijdag schuldig bevonden aan een poging met geweld de regering omver te werpen. De rechter legde het drietal betrekkelijk lage gevangenisstraffen op.

Kamtsjibek Tasjijev, de leider van de ultranationalistische partij Ata-Zjoert, moet anderhalf jaar de cel in. Voor Sadyr Zjaparov geldt hetzelfde. Een tweede kompaan van Tasjijev, Talant Mamytov, kreeg een gevangenisstraf van een jaar. Het openbaar ministerie had de rechter gevraagd om straffen tot tien jaar cel.

Om en nabij de vierhonderd aanhangers van Ata-Zjoert dromden vrijdag samen voor het gerechtsgebouw in de hoofdstad Bisjkek. Ze eisten luidkeels de vrijlating van de drie verdachten. De autoriteiten trommelden de oproerpolitie op om de orde te handhaven.

Het drietal werd in oktober gearresteerd nadat tientallen van hun medestanders hadden getracht het parlementsgebouw in Bisjkek binnen te dringen. De vlam sloeg in de pan na een betoging voor de nationalisering van een winstgevende goudmijn in het oosten van Kirgizië.