FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 januari 2011

Negen jaar cel voor doden Arnhemmer

Een 39-jarige man uit Zwolle moet negen jaar de cel in voor het ombrengen van een 60-jarige Arnhemmer. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald. Justitie had elf jaar cel geëist.

De rechtbank acht bewezen dat de man uit Zwolle de Arnhemmer eind december 2009 in zijn woning om het leven heeft gebracht. Het motief van de Zwollenaar is onduidelijk, omdat hij ontkent.

Hij gaf wel toe bij de woning te zijn geweest om cocaïne te halen, maar zei daar door twee mannen in elkaar te zijn geslagen. Toen hij bijkwam, zag hij de Arnhemmer naar eigen zeggen bebloed op de vloer liggen.

De rechtbank gelooft het verhaal van de Zwollenaar niet en denkt dat hij de Arnhemmer in zijn woede heeft omgebracht, omdat die hem geen coke wilde geven.

IMF: Schulden bedreigen wereldwijd herstel

Het herstel van de wereldeconomie zet door, maar risico's ten aanzien van nationale schulden en de financiële sector, vooral in Europa, kunnen de stabiliteit in gevaar brengen, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag.

In verschillende publicaties geeft het fonds aan dat ontwikkelde economieën nog steeds moeite hebben de financiële crisis achter zich te laten, terwijl opkomende economieën trekken van oververhitting en inflatoire druk vertonen. Beleidsmakers moeten de problemen aanpakken, onder meer door vergroting van het reddingsfonds voor eurolanden, anders riskeren ze een terugval, aldus het IMF.

"Tal van maatregelen zijn nodig in verschillende landen om de economische zwakheden te verminderen en het groeitempo meer in balans te brengen met als doel versterking en verduurzaming van de wereldwijde groei", stelt het fonds.

Het voornaamste gebied van zorg blijft Europa, waar de problemen met nationale schulden en de financiële sector voor toenemende turbulentie hebben geleid. De financiële reddingsoperaties voor Griekenland en Ierland, terwijl ook andere landen mogelijk een beroep op hulp moeten doen, blijven het vertrouwen schaden, aldus het IMF.

"In het bijzonder kan blijvende druk van de markt uitmonden in financieringsproblemen voor grote banken en overheden, waarmee de waarschijnlijkheid dat problemen overslaan op kernlanden van de zone toenemen", vermeldt een rapport.

Eurozone-landen moeten hard optreden door banken aan zwaardere stresstesten te onderwerpen en het steunfonds EFSF uit te breiden. Volgens het IMF is de sleutel het ontkoppelen van de economische risico's afkomstig van banken en nationale schulden.

"De overduidelijke verbanden tussen de zwakke balansen van overheids- en bankensector hebben geleid tot hernieuwde druk op de markten voor financiering in de eurozone", stelt het fonds.

Naast de problemen in Europa, zegt het IMF ook bezorgd te zijn over vertraging in de internationale initiatieven om regulering op de financiële sector strakker te maken, en over de doelmatigheid van overheden in opkomende landen die proberen vat te krijgen op de toegenomen instroom van buitenlands kapitaal. Ten aanzien van dit laatste zegt het fonds dat landen een aantal beleidsopties kunnen overwegen, zoals appreciatie van de munt, om het ontstaan van zeepbellen tegen te gaan.

Voor de Verenigde Staten stelt het IMF dat verdere stimuleringsmaatregelen op dit punt te rechtvaardigen zijn, gezien de staat van de huizen- en arbeidsmarkt. Op langere termijn, zegt het fonds echter, dat ook de VS aan een plan moet werken om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

"De afwezigheid van een geloofwaardig plan voor de middellange termijn, zal uiteindelijk de rente in de VS opdrijven, wat verstorend zal uitwerken op de financiële markten en de wereldeconomie", aldus het fonds.

Het IMF verwacht dat de economie van de VS in 2011 met 3,0 procent zal groeien, meer dan de 2,3 procent die het afgelopen oktober voor dit jaar voorzag. Voor het eurogebied ziet het fonds een groei van 1,5 procent, terwijl China met een groei van 9,8 procent onder voorname economieën aan kop zal blijven gaan.

'Krakers OV-chipkaart worden opgespoord'

Reizigers die de anonieme OV-chipkaart kraken en gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer komen daar niet mee weg. Dat zei directeur Gerben Nelemans van Trans Link Systems, het bedrijf achter de kaart, dinsdagavond in Nieuwsuur.

Dinsdag maakten de NOS en computertijdschrift PC-Active bekend dat de OV-chipkaart definitief gekraakt is. Gratis reizen is dankzij gemakkelijk te gebruiken Windows-software en een kaartlezer van 30 euro nu voor iedereen mogelijk.

Volgens Nelemans heeft het bedrijf het meteen door als er sprake is van fraude met de kaarten. "We detecteren het en doen aangifte. De houder van de kaart wordt vervolgens opgespoord en mogelijk vervolgd."

Nelemans benadrukt dat ook houders van een anonieme chipkaart door politie en justitie op te sporen zijn. Volgens hem is vorig jaar iemand veroordeeld voor fraude met een anonieme chipkaart. "De politie heeft technieken waarmee fraudeurs kunnen worden opgespoord."

De directeur denkt niet dat reizigers nu massaal gaan frauderen met de OV-chipkaarten en gaat ervan uit dat de meeste gebruikers eerlijk zijn. "Net als andere betaaltechnieken blijkt ook de OV-chipkaart manipuleerbaar. Maar het feit dat het kan, betekent niet dat het mag. Het is strafbaar."

Trans Link Systems werkt aan een nieuwe chip met een hoger beveiligingsniveau. Nelemans kon nog niet zeggen wanneer die moet worden ingevoerd. "Zoiets heeft veel tijd nodig."

Volgens de NOS is het opstarten van het programma OVSaldo genoeg om elk willekeurig bedrag tot een maximum van 150 euro op de kaart te zetten. Conducteurs, controleurs en controlepoortjes op stations, in trams en in bussen merkten de fraude niet op. Journalisten en medewerkers van de SP namen de proef op de som.


'Krakers OV-chipkaart worden opgespoord' (Foto: Novum)

[Coppa Italia] Palermo na strafschoppen door

Palermo heeft zich vanavond, ten koste van Parma, weten te plaatsen voor de halve finales van de Coppa Italia, het Italiaanse bekertoernooi. Na 120 minuten spelen stond er een 0-0 stand op het bord en zodoende moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Beide ploegen maakten er in de eerste helft een aantrekkelijke wedstrijd van, aangezien zowel Palermo als Parma aanvallende intenties hadden. Dit leverde voor beide ploegen veel kansen op. Vooral Miccoli was namen Palermo een paar keer dichtbij een treffer. Voor de bezoekers werd Modesto met afstandsschoten een aantal maal gevaarlijk.

Ook in het tweede bedrijf ging het spel op en neer, maar waren er beduidend minder kansen te noteren. Naarmate het eindisignaal naderde, gingen beide ploegen voorzichtiger spelen. Jara had namens Palermo de winnende kunnen maken, maar zijn inzet werd gekeerd. Ook in de verlenging vielen er geen doelpunten te noteren en een strafschoppenserie moest de beslissing brengen. Palermo had daarin iets meer geluk en won met 5-4.

'Gebied rond Moerdijk veilig'

Het gebied rond het industrieterrein van Moerdijk is niet of nauwelijks door de brand bij Chemie-Pack verontreinigd. Dat meldden de veiligheidsregio's Midden-en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid dinsdag.

Onderzoek van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) laat zien dat lucht, bodem, water, groente, speeltoestellen, tuinmeubilair en dergelijke niet of nauwelijks zijn verontreinigd, aldus de veiligheidsregio's.

'Gebied rond Moerdijk veilig'
'Gebied rond Moerdijk veilig' (Foto: ANP)

Gebroeders Saunders gehuldigd in Hoorn

De gemeente Hoorn heeft dinsdagavond Ben en Dean Saunders gehuldigd. Ruim achtduizend fans verzamelden zich op het Pelmolenpad om de twee Hoornse talentenjachtwinnaars toe te juichen.

De huldiging begon rond 19.30 uur met een kort woord door burgemeester Onno van Veldhuizen. Hij noemde de broers 'fantastische ambassadeurs van de stad Hoorn'. Hij gaf ze onder meer een Hoorns schilderij cadeau.

Ben en Dean genoten zichtbaar van alle aandacht. "Vet cool", riep Ben herhaaldelijk. Ze bedankten de massaal toegestroomde fans en zongen allebei hun nieuwe single. Tot grote vreugde van het publiek bracht Ben nog eenmaal het nummer ten gehore waarmee het voor hem allemaal begon: Use Somebody, dat hij zong tijdens de auditie van The Voice of Holland.

Gebroeders Saunders gehuldigd in Hoorn
Gebroeders Saunders gehuldigd in Hoorn (Foto: ANP)

[DFB Pokal] Schalke moeizaam naar laatste vier

Schalke 04 heeft ten koste van 1. FC Nürnberg de halve finales van de DFB Pokal, de Duitse beker, bereikt. Makkelijk ging het echter niet, pas na verlenging werd met 3-2 gewonnen.

Schalke begon zonder de geblesseerde Klaas Jan Huntelaar aan de wedstrijd. Tim Hoogland hoorde na maanden blessureleed wel weer bij de selectie, maar hoefde niet in actie te komen en bleef tijdens het duel op de bank.

De eerste doelpunten van de wedstrijden waren al snel gemaakt. Al na vier minuten wist Julian Schieber 1. FC Nürnberg op voorsprong te zetten. Het was een voorsprong waar de bezoekers niet al te lang van konden genieten, want na tien minuten was het Mario Gavranovic die de gelijkmaker scoorde.

Schieber had 1. FC Nürnberg nog voor de rust op 2-1 gezet. In de tweede helft was het Raúl die de voorzet gaf, waarna Ivan Rakitic de gelijkmaker binnenschoot. In de verlenging stond Julian Draxler nog geen vijf minuten in het veld toen hij het winnende doelpunt voor Schalke maakte.

Woensdag worden de overige kwartfinales gespeeld. Energie Cottbus neemt het op tegen TSG 1899 Hoffenheim, MSV Duisberg speelt tegen 1. FC Kaiserslautern en Alemannia Aachen gaat de strijd aan met Bayern München.

Doema ratificeert nieuw START-verdrag

Het Russische lagerhuis heeft dinsdag het Nieuwe START-verdrag voor vermindering van de strategische kernbewapening bekrachtigd. De Staatsdoema stemde met 350 stemmen tegen 96 en 1 onthouding voor het verdrag, dat eind vorig jaar al door de Amerikaanse Senaat werd geratificeerd. Het gaat nu voor definitieve goedkeuring naar het Russische hogerhuis.

Het Nieuwe START-verdrag beperkt de strategische bewapening van de Verenigde Staten en Rusland tot elk 1550 kernkoppen. Nu is de limiet nog 2200. Ook wordt het controlesysteem hersteld waaraan in december 2009 een einde kwam toen het in 1991 gesloten START-verdrag verliep.

Het verdrag liep in het door het Kremlin gedomineerde parlement nooit gevaar, maar net als de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat wenste de Doema aan het verdrag een verklaring toe te voegen. Waar de Amerikanen stelden dat het verdrag de plannen voor de ontwikkeling van een raketschild niet mag belemmeren, zegt de Doema dat het verdrag alleen vervuld kan worden als te bouwen raketschilden het Russische nucleaire afschrikkingswapen niet aantasten.

Het nieuwe verdrag vormt een belangrijk onderdeel van de inspanningen van de Amerikaanse president Barack Obama om de betrekkingen met Rusland te 'resetten'. De Doema gaf dinsdag echter te kennen niet te zullen ingaan op voorstellen van de VS om op korte termijn onderhandelingen te openen over vermindering van het aantal tactische kernwapens.

Paus veroordeelt aanslag op Domodedovo

Paus Benedictus XVI heeft dinsdag de zelfmoordaanslag op de Moskouse luchthaven Domodedovo scherp veroordeeld. In een telegram aan de Russische president Dmitri Medvedev uitte de paus zijn 'gevoelens van geestelijke nabijheid en oprechte deelneming aan de families van de slachtoffers'. Dat maakte het Vaticaan dinsdag bekend.

Benedictus noemde de aanslag, waarbij 35 mensen gedood werden en 180 gewond raakten, een 'ernstige geweldsdaad'.

Het Vaticaan en het Kremlin onderhouden sinds een ontmoeting tussen Benedictus en Medvedev in 2009 volledige diplomatieke banden. De voorheen gespannen relatie tussen de Russisch-orthodoxe kerk en het Vaticaan is aanzienlijk verbeterd.


Paus veroordeelt aanslag op Domodedovo (Foto: Novum)

Petraeus: zware strijd in Afghanistan in 2011

De coalitietroepen in Afghanistan wacht in 2011 een zware strijd in hun pogingen de veiligheid in de zuidelijke bolwerken van de Taliban uit te breiden. Dat heeft de Amerikaanse generaal David Petraeus, de hoogste bevelhebber van de coalitietroepen in het land, dinsdag gezegd.

Het oordeel van Petraeus over het bijna tien jaar durende conflict in Afghanistan werd enkele uren voor de State of the Union van president Barack Obama vrijgegeven. De eerder uitgesproken hoop dat in juli een begin kan worden gemaakt met de terugtrekking van Amerikaanse troepen hangt sterk af van de situatie op dat moment in het land.

Volgens Petraeus is er in 2010 veel bereikt, maar zal 2011 een 'zwaar' jaar worden. De troepen moeten de geboekte voortgang in het zuiden vasthouden en ondertussen de terreinwinst van de opstandelingen in het noorden en noordoosten tenietdoen. De veiligheidssituatie in de hoofdstad Kabul is verbeterd, aldus de generaal, maar deze moet worden uitgebreid naar naburige provincies.

Binnen de NAVO en de Amerikaanse regering heerste de hoop dat de groeiende Afghaanse troepenmacht de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie geleidelijk aan kan overnemen, zodat coalitietroepen kunnen worden teruggetrokken. Ondanks dat er miljarden euro's in het Afghaanse leger en de Afghaanse politie zijn gepompt, zijn de troepen nog altijd zeer ineffectief en vormt corruptie nog altijd een groot probleem.

De pogingen om de corruptie te bestrijden zijn verre van geslaagd, grotendeels omdat president Hamid Karzai niet toestaat dat zijn familieleden of bondgenoten worden vervolgd.

Het belangrijkste doel in Afghanistan is het bewerkstelligen van een functionerende regering, zei Petraeus, zodat Afghanistan niet langer een toevluchtsoord voor Al Qaida en andere extremisten is. Ook dit doel lijkt nog ver weg. Eerder deze week werd ternauwernood een constitutionele crisis afgewend toen Karzai boog onder internationale en nationale druk en instemde met de beëdiging van het gekozen parlement.

Wrakingssysteem mogelijk op de schop

De Raad voor de rechtspraak bekijkt of een wrakingsverzoek door rechters van een andere rechtbank kan worden beoordeeld. De raad meldt dinsdag dat momenteel wordt bekeken hoe de procedures rond het wraken van rechters anders kunnen worden ingericht.

Het rechtspraakorgaan reageert op een onderzoek van de Universiteit Utrecht, waaruit bleek dat het aantal wrakingszaken de afgelopen vijf jaar met 81 procent is gestegen. In 2005 werden 159 wrakingverzoeken bij de rechtbanken ingediend, in 2009 waren dat er 288. Het aantal toegewezen verzoeken is over die periode echter nagenoeg gelijk gebleven, op ongeveer 15 per jaar.

De wetenschappers opperen dat de stijging ligt in recente gerechtelijke dwalingen, zoals die in de zaken Ina Post en Lucia de Berk. Het vertrouwen in het gezag van de rechter zou hierdoor zijn gedaald.

De toename in het aantal wrakingsverzoeken zorgt voor een onwenselijke ontwikkeling, vinden de onderzoekers. Processen worden onnodig vertraagd en de integriteit van de rechterlijke macht wordt in twijfel getrokken.

De beweerde partijdigheid van rechters wordt in de praktijk doorgaans getoetst door rechters van dezelfde rechtbank. Het is de vraag of deze collega's niet zelf de schijn tegen hebben, stellen de wetenschappers. Om die schijn te pareren zouden wrakingskamers voortaan moeten worden samengesteld uit rechters van een andere rechtbank.

Strafrechter bij de rechtbank Den Haag Elianne van Rens stelt dat de integriteit van rechters niet in het geding is. "Hoewel het aantal verzoeken is toegenomen, gaat het nog steeds om een zeer beperkt aantal. Het is een goede zaak dat je bij twijfel aan de onpartijdigheid een rechter kunt wraken."

Volgens Van Rens wordt het instrument echter vaak oneigenlijk gebruikt. "Bijvoorbeeld omdat men het niet eens is met een inhoudelijke beslissing van de rechter of tijd wil winnen. Dergelijke wrakingsverzoeken, en dat zijn de meeste, worden dan ook afgewezen."

De advocaat van PVV-leider Geert Wilders wraakte onlangs met succes de Amsterdamse rechtbank, waardoor zijn strafproces helemaal opnieuw moet worden gevoerd, met andere rechters. Sindsdien zouden advocaten het middel vaker inzetten.

Zuid-Afrika wil F1-race organiseren

Zuid-Afrika wil in 2013 al haar plaats op de Formule 1-kalender terugveroveren. De Cape Town Grand Prix Bid Company zal nog voor de start van dit seizoen met Formule 1-baas Bernie Ecclestone om tafel om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Mocht Zuid-Afrika aan de F1-kalender toegevoegd worden dan zal er in Kaapstad een 5,3 kilometer lang circuit aangelegd gaan worden. Er zal gereden worden op bestaande wegen, waardoor een race in september 2013 haalbaar kan zijn. Unieke feature is dat een deel van het circuit door het Green Point Stadion zal gaan. Dit complex werd speciaal voor het WK voetbal van 2010 gebouwd, maar staat nu leeg.

"Green Point is een ideale locatie voor een stratencircuit, net zoals Monaco dat is. Je hebt op het circuit uitzicht op erg veel natuurlijke elementen. Monaco is de 'Franse Riviera' en wij kunnen Kaapstad de 'Afrikaanse Riviera' noemen," zei Esther Henderson namens de organisatie. "Er is geschat dat we rond de 355 miljoen pond (416 miljoen euro, red.) kwijt zullen zijn om het circuit te bouwen. Daarna kost het ons nog ongeveer 900.000 pond (1,1 miljoen euro, red.) om het circuit te upgraden naar de standaardeisen van de FIA."

Zuid-Afrika was in het verleden al vaker gastheer van de Formule 1. Er werd vaak gereden op het circuit Kyalami, maar na 1993 verdween het circus van het Afrikaanse continent.

Ouders naar rechter om hoofddoekverbod op school

De ouders van een islamitische leerlinge van het Don Bosco College in Volendam stappen naar de rechter om het hoofddoekverbod dat de school handhaaft. Dat zei de vader van het meisje dinsdagavond in het televisieprogramma Uitgesproken EO.

Het 14-jarige meisje mag van de katholieke middelbare school geen hoofddoek dragen omdat dit in strijd zou zijn met de katholieke identiteit van de school. Het schoolbestuur dreigt het meisje van school te sturen als ze met een hoofddoek naar school blijft komen. Ze doet haar hoofddoek daarom nu tegen haar wil af zodra ze op school komt.

De school werd begin januari al door de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) op de vingers getikt. Volgens de commissie mag een school islamitische leerlingen niet verbieden een hoofddoek te dragen. De school legt het oordeel van de CGB echter naast zich neer.

De vader van het meisje zei in het programma tot het laatste moment voor zijn dochter te blijven vechten. "Zo lang mijn dochter zegt: Papa ik wil mijn hoofddoek blijven dragen en ik wil naar school in Volendam, voel ik me verplicht om voor mijn dochter te blijven vechten."

Doden bij protest in Egypte

Bij botsingen tussen betogers en de politie tijdens betogingen tegen de regering in verschillende steden in Egypte zijn dinsdag twee betogers en een politieman om het leven gekomen. Dat meldt een medewerker van het ministerie van Binnenlandse Zaken die anoniem wil blijven omdat hij niet bevoegd is informatie aan journalisten te verstrekken.

De twee betogers werden gedood tijdens demonstraties in Suez. Een had problemen met de luchtwegen en overleed als gevolg van het inademen van traangas. De ander werd dodelijk getroffen door een steen. Ook de politieman die in de hoofdstad Caïro omkwam kreeg een steen tegen het hoofd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken riep dinsdag op tot een einde aan de protesten. Het ministerie zei dat de autoriteiten de betogers de kans wilden geven hun meningen naar voren te brengen, maar dat betogers 'volharden in provocatie'.

De demonstranten in Egypte zijn de straat opgegaan naar het voorbeeld van de demonstranten in Tunesië, waar uiteindelijk president Zine El Abidine Ben Ali is gevlucht.


Doden bij protest in Egypte (Foto: Novum)

[League Cup] Arsenal bereikt finale

Arsenal heeft zich dinsdag eenvoudig geplaatst voor de finale van de League Cup. The Gunners waren met 3-0 te sterk voor Ipswich Town. De heenwedstrijd leverde nog een 1-0 nederlaag op voor Arsenal, dat het in de finale opneemt tegen Birmingham City of West Ham United. Die ploegen spelen woensdag tegen elkaar.

Arsenal, met Robin van Persie in de basis, maakte pas na een uur spelen het kwaliteitsverschil in de score duidelijk. Binnen drie minuten vonden Nicklas Bendtner en Laurent Koscielny het net. In de slotfase bepaalde Cesc Fabrégas de eindstand tegen de club uit de Championship.

[Premier League] Berbatov redt Manchester United

Manchester United heeft in het Premier League-duel met Blackpool dankzij Dimitar Berbatov geen punten verloren. De ploeg kwam met drie doelpunten terug van een 2-0 achterstand tegen Blackpool: 2-3.

Blackpool kende een verrassend sterke eerste helft en ging geheel verdiend met 2-0 de rust in. Na een kwartier spelen was het voormalig Manchester United-speler Craig Cathcart die het eerste doelpunt van de wedstrijd binnenkopte. De thuisploeg werd door de 1-0 nog sterker en vlak voor rust was het DJ Campbell die vogelvrij de 2-0 maakte.

In de tweede helft werd Blackpool-speler Luke Varney neergehaald in de zestien meter, maar de scheidsrechter besloot geen penalty te geven. Na zeventig minuten was de thuisploeg zichtbaar vermoeid en daar kon ManU flink van profiteren.

Dimitar Berbatov zette zijn club op 2-1, waarna invaller Javier Hernandez de gelijkmaker binnen tikte. In de laatste minuten bracht wederom Berbatov United op voorsprong. De extra tijd bedroeg maar liefst tien minuten wegens een blessure van Rafael da Silva, die met een brancard van het veld gedragen werd.

Manchester United houdt door de overwinning een voorsprong van zes punten op nummer twee Arsenal. Blackpool staat nu twaalfde. Aston Villa ging dinsdagavond op bezoek bij Wigan Athletic en won daar met 2-0, onder andere door een benutte penalty van Ashley Young. Villa staat nu dertiende, Wigan in de degradatiezone op de achttiende plaats.

[WB] Grange wint ook in Schladming

Jean-Baptiste Grange heeft zijn tweede wereldbekerwedstrijd slalom in drie dagen gewonnen. Vandaag was hij de beste in het Oostenrijkse Schladming, terwijl hij zondag ook al de rapte was in Kitzbühel.

In Kitzbühel eindigde Kostelic op nipte afstand van Grange als tweede, maar de Kroaat behaalde vandaag slechts de vijfde plaats. Grange noteerde in de eerste manch slechts de derde tijd, maar hij herpakte zich in zijn fantastische tweede run. André Myhrer kwam nog het dichst in de buurt van Grange, maar op de meet had de Zweed een achterstand van slechts 0,04 secondes. Mattias Hargin, landgenoot van Myhrer, werd derde met een achterstand van 0,60 secondes.

In het wereldbekerklassement blijft Kostelic met 478 punten ruim aan de leiding gaan. Grange staat met 382 op de tweede plaats. Derde staat Myhrer met 333 punten.

Danceparty: X-Qlusive - D-Block & S-te-Fan

Wanneer januari weer op zijn einde loopt weet hardstyle minded Nederland alweer genoeg; het is tijd voor X-Qlusive. Zoals ieder jaar zet Q-Dance dan een bepaalde hardstyle act in het zonnetje en dit keer was het de beurt aan D-Block & S-te-Fan. De Heineken Music Hall vormde traditiegetrouw het decor en D-Block & S-te-Fan verzekerden zich binnen vier weken na de start van de kaartverkoop van een uitverkocht huis!

XQ-DBSTF

Hoi

Nou, sinds vandaag officiëel FOK!weblogger. Zal vast wel mijn draai vinden. Dat is gewoon een kwestie van een beetje wennen en het er het beste van maken, zoals bij ieder ander clubje waar je in terecht komt. Met de juist achtergrondmuziek lukt het je wel.. Titel slaat op gebeurtenis, daarna is het alleen naar de beat luisteren.

Cupmaat 153 XXX

Siamese tweelingen komen we niet meer tegen op de plaatselijke kermis. Kleine mensen noemen we allang geen lilliputters meer maar gewoon ‘kleine mensen’. Vernederende uitspattingen als dwergwerpen zijn uit den boze. Medeburgers met een ongewoon uiterlijk worden inmiddels over het algemeen geaccepteerd als mensen met een bijzondere eigenschap, niet als bezienswaardigheid. Het plaatsen van mensen in een rariteitenkabinet is not done in ons land. Dat vinden we met z’n allen ethisch niet meer verantwoord. Tot deze week dan. Chelsea Charms bracht ons land een bezoek.

 

'Chelsea bood 60 miljoen voor Atlético-duo'

Miguel Angel Gil, grootaandeelhouder van Atlético Madrid, heeft laten weten dat de Spaanse ploeg de afgelopen periode diverse boden op spelers heeft afgewezen. Zowel Chelsea als Real Madrid ondernam pogingen om spelers los te weken bij Atlético.

Zo zou Chelsea maar liefst zestig miljoen euro hebben geboden om de Argentijn Sergio Agüero en de Uruguyaan Diego Godin richting Engeland te halen. Ook Real Madrid zou op Agüero hebben geboden. Hierbij ging het om een bedrag van 45 miljoen euro. In beide gevallen werd het bod afgewezen door Atlético.

"We hebben beide biedingen afgewezen omdat we geloven in deze twee spelers. Ze hebben ons afgelopen seizoen veel plezier én prijzen gegeven”, vertelde Gil over Agüero en Godin.

Tevens liet Gil weten dat Quique Sanchez Flores tot het eind van het seizoen mag aanblijven als trainer van Atlético. Onder zijn leiding won de ploeg vorig jaar de Europa League. Dit seizoen presteert het team erg wisselvallig.

Ferrari noemt 2011-auto F150

Ferrari moet haar Formule 1-bolide voor het seizoen 2011 nog gaan presenteren, maar een naam voor de opvolger van de F10 is al wel bekend. De F150 moet coureurs Fernando Alonso en Felipe Massa in 2011 aan de titel gaan helpen.

De F150 zal komende vrijdag onthuld worden in Maranello, het hoofdkwartier van Ferrari. Het team zal via haar website en via tv-zender RAI 2 de onthulling live uitzenden. De naam voor de bolide heeft te maken met het feit dat Italië 150 jaar geleden één land geworden is. Daarom zal de Italiaanse vlag dit seizoen een prominentere plaats op de bolide in gaan nemen.

[KNVB beker] Uitslag RKC Waalwijk - Noordwijk

RKC Waalwijk heeft met speels gemak de halve finale van de KNVB beker bereikt. In Waalwijk werd Noordwijk met maar liefst 6-0 verslagen. Roald van Hout wist in de eerste helft binnen tien minuten een loepzuivere hattrick te produceren. Morgen en overmorgen worden de overige kwartfinales van de KNVB-beker afgewerkt.

De koploper van de zaterdag hoofdklasse A begon sterk aan de wedstrijd, maar na een blunder van hun doelman was het gedaan met het verzet van Noordwijk. De keeper speelde de bal te ver voor zich uit en Donny de Groot profiteerde optimaal; 1-0.

Vervolgens was het open huis bij Noordwijk. Roald van Hout wist binnen tien minuten maar liefst driemaal te scoren en Derk Boerrigter zorgde voor rust zelfs nog voor 5-0. Na rust nam RKC terug en alleen via Boerrigter, die zijn tweede van de avond scoorde, scoorde de ploeg na de pauze.

RKC Waalwijk

6 - 0

Noordwijk

 8' de Groot
14' Van Hout
20' Van Hout
24' Van Hout
39' Boerrigter
65' Boerrigter
 
 
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: -
Arbiter: van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Levita
Drost
van Mosselveld
van Peppen (Bandjar/58)
Varela
Mulder
Braber
Duits
van Hout (Stans/70)
de Groot (Benson/46)
Boerrigter
  Spaan
van Vliet
Akerboom
van der Niet (Stuifbergen/66)
Bartlema
Goncalves
Hoogkamer
Meurs
Koemans (van der Geest/66)
Leonard (Hogewoning/79)
Faouzi

 

Braafheid naar Hoffenheim

Hoffenheim heeft zich per direct versterkt met Edson Braafheid. De linksback kwam bij Bayern München niet meer in beeld. Zijn zaakwaarnemer Sigi Lens heeft vandaag in Beieren de transfer afgerond. Braafheid heeft een contract tot 2014 getekend.

In anderhalf jaar bij München slaagde de Nederlander er niet in om een basisplaats veilig te stellen. In 2009 kwam Braafheid over van Twente naar de Rekordmeister. Met de transfer volgt de linksback zijn landgenoot Ryan Babel, die eerder vandaag overkwam naar Hoffenheim. 

'Onderbroekterrorist' in oktober voor de rechter

De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmuttalab, die op eerste kerstdag 2009 probeerde een vliegtuig te laten ontploffen boven de Amerikaanse stad Detroit, moet zich vanaf 4 oktober voor de rechter voor zijn daad verantwoorden. Dat heeft een Amerikaanse rechter dinsdag bepaald.

Abdulmuttalab kwam uit Lagos en was op Schiphol op Northwest-vlucht 253 overgestapt. Kort voor de landing probeerde hij een in zijn onderbroek verborgen bom te ontsteken. Dat mislukte echter, waarna de Nederlander Jasper Schuringa en andere passagiers bovenop hem sprongen en hem overmeesterden. Het toestel had bijna driehonderd mensen aan boord.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten handelde de Nigeriaan in opdracht van Al Qaida op het Arabisch Schiereiland, waarmee hij in Jemen in contact was gekomen. Abdulmuttalab zegt onschuldig te zijn.

Duitse automobilist rijdt door na ernstig ongeval

Een voetganger is dinsdagmiddag zwaargewond geraakt door een aanrijding in Ter Apel. De man liep over de weg toen hij werd aangereden door een man in een grijze Mercedes met Duits kenteken. De bestuurder ging er na het ongeluk vandoor, meldt de politie.

Het slachtoffer wist na de aanrijding contact op te nemen met familie. Toen de hulpdiensten arriveerden, was zijn situatie een stuk slechter. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Een traumahelikopter moest onderweg nog medische bijstand verlenen.

De politie is nog op zoek naar de bestuurder van de Mercedes.

Twaalf doden bij aanslagen Pakistan

Bij zelfmoordbomaanslagen in de Pakistaanse steden Lahore en Karachi zijn dinsdag twaalf mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. De daders hadden het gemunt op processies van sjiieten, maar brachten hun explosieven tot ontploffing toen ze op politiebewaking stuitten.

Tien doden vielen in Lahore, in het oosten van Pakistan. De dader, een tiener, ontstak de explosieven die hij in een vest en in een tas bij zich droeg toen hij de door agenten staande werd gehouden om gefouilleerd te worden, zei een politiewoordvoerder.

Een ziekenhuismedewerker zei dat 52 mensen gewond waren. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door de Fedayeen-e-Islam, een tak van de Pakistaanse Taliban. Woordvoerder Shakiraullah Shakir zei dat er meer aanslagen zullen volgen.

Later dinsdag blies een terrorist zich op in Karachi, waar een groep sjiieten na een optocht door de wijk Malir onder politiebescherming naar huis terugkeerde. Twee agenten kwamen om het leven en een raakte gewond.


Twaalf doden bij aanslagen Pakistan (Foto: Novum)

Collins John vindt club in Azerbeidzjan

Collins John gaat aan de slag in Azerbeidzjan. De aanvaller heeft een contract getekend bij FC Gabala, de ploeg waar Tony Adams trainer van is.

Adams heeft lovende woorden over de 25-jarige John: "Ik hoop dat Collins John hier de draad weer kan oppakken. Hij was een aantal jaren geleden een zeer talentvolle speler, die ik in Engeland mooie goals heb zien maken. Iedereen loopt wel eens tegen problemen op in zijn leven. Ik hoop dat ik hem kan helpen om weer de weg omhoog te vinden. Hij krijgt hier een nieuwe kans."

John stond in zijn tijd bij FC Twente te boek als een groot talent. Hij verdiende daarmee een transfer naar Fulham, waar hij nooit wist door te breken. Via Watford en Leicester City belandde hij terug in de Nederlandse Eredivisie en kwam korte tijd uit voor N.E.C Nijmegen. Daar leefde hij in onmin met Mario Been, destijds trainer in Nijmegen.

Hij vertrok al snel richting KV Roeselare, maar ook dit dienstverband liep op niets uit. Na een kort avontuur in de Verenigde Staten, hij speelde één seizoen voor Chicago Fire, heeft John dus besloten zijn loopbaan in Azerbeidzjan te vervolgen.

Gemeente Maastricht redt MVV

De gemeenteraad van Maastricht heeft in ruime meerderheid de schuld van MVV alsnog kwijtgescholden. Daardoor is de bemoeienis van de gemeente voorbij en lijkt MVV zeker van het voortbestaan. Het college van Maastricht deed begin deze maand een voorstel om de schuld van de club van 1,7 miljoen euro kwijt te schelden, meldt L1.

MVV zou de schuld alleen kwijtgescholden krijgen als met alle schuldeisers een akkoord werd bereikt. Ondanks dat zes crediteuren nog 66.000 euro tegoed hebben, ging de gemeenteraad vandaag akkoord omdat aan veel andere voorwaarden wel is voldaan. MVV is voor de KNVB nu nagenoeg schuldenvrij.

Honkbalgame krijgt speloptie voor gehandicapten

Het honkbalspel MLB 11: The Show krijgt een spelmogelijkheid waarbij spelers de game met slechts een knop kunnen besturen. Op deze manier willen de ontwikkelaars lichamelijk gehandicapte gamers tegemoet komen. Dat schrijft de Amerikaanse sportzender ESPN. De speloptie draagt de naam The Association for Disabled Virtual Athletes.

Game-ontwikkelaars van Sony Computer Entertainments eigen studio in San Diego kwamen op het idee voor de speloptie dankzij de 25-jarige Hans Smith, een gehandicapte jongeman. Smith was zo enthousiast over honkbal dat zijn ideeën zijn geïmplementeerd in het spel. "Deze game is voor mij geen simulatie van de sport. Voor mij is het echt honkbal", reageert Smith tegenover de sportzender.

Voor spelcomputers zijn er niet veel spellen die gespeeld kunnen worden door slechts een knop te gebruiken. De komst van apparaten met aanraakschermen, zoals de iPad, heeft wel gezorgd voor gemakkelijk te bespelen games. Zo kunnen veel iPhone- en iPad-spellen, waaronder populaire puzzelspellen als Cut the Rope en Angry Birds, met een of twee vingers gespeeld worden.

Het is niet bekend of MLB 11: The Show in Europa wordt uitgegeven. De honkbalgame is vanaf maart in de Verenigde Staten te koop.


Lijk in Tilburgs kanaal gevonden

In het Wilhelminakanaal bij Tilburg is dinsdagmiddag een lijk gevonden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Een woordvoerder kon dinsdagavond nog niet zeggen of het om een man of een vrouw gaat.

Het lichaam is mogelijk van een sinds afgelopen weekend vermiste 23-jarige Tilburger. Die kwam zaterdagnacht niet thuis na een avondje stappen. Zondag werden zijn fiets, sleutels en mobiele telefoon al gevonden in de buurt van het kanaal.

De politie kon nog niet zeggen of er sprake is van een misdrijf. Er is een onderzoek ingesteld.

Seizoen Schaken mogelijk al voorbij

Feyenoord kan waarschijnlijk de rest van het seizoen geen beroep meer doen op Ruben Schaken. De aanvaller is vandaag in Rotterdam aan zijn knie geopereerd en is vier tot zes maanden uitgeschakeld.

Schaken werd geopereerd aan zijn rechterknie vanwege kraakbeenschade. Ook werd een loszittend stukje kraakbeen verwijderd. Schaken had al enkele weken last van zijn knie en ging daarom niet mee op trainingskamp naar Oman.

De 28-jarige aanvaller kwam afgelopen zomer transfervrij over van VVV-Venlo en speelde tot dusver elf competitieduels voor Feyenoord.

Real Madrid huurt Adebayor tot einde seizoen

Real Madrid is er alsnog in geslaagd om een vervanger voor de langdurig geblesseerde Gonzalo Higuaín te vinden. De Koninklijke huurt Emmanuel Adebayor tot het einde van het huidige seizoen van Manchester City.

Trainer José Mourinho wilde in eerste instantie Ruud van Nistelrooy terughalen. Hamburger SV, de huidige werkgever van de aanvaller, dacht er echter niet aan om mee te werken aan een transfer. De clubleiding was namelijk van mening dat de Nederlander één van de spelers is die de Duitse formatie aan Europees voetbal kan helpen.

Adebayor was bij Manchester City uit de gratie geraakt en zat regelmatig op de bank. De Togolees kwam eerder uit voor onder meer Arsenal en AS Monaco. Real Madrid heeft overigens ook een optie tot koop bedongen waardoor de kans klein lijkt dat Van Nistelrooy in de zomer naar Spanje zal terugkeren.

Leicester City huurt Van Aanholt

Patrick van Aanholt zal de tweede seizoenshelft in het shirt van Leicester City spelen. De Nederlander zal op huurbasis uitkomen voor de ploeg, dat uitkomt in de tweede Engelse divisie.

De twintigjarige Van Aanholt wordt gehuurd van Chelsea, dat aangaf het contract met de jonge verdediger te willen verlengen. Vorig seizoen werd van Aanholt uitgeleend aan Coventry City en Newcastle United.

Chelsea haalde in 2007 Van Aanholt weg uit de jeugd van PSV. Daarvoor speelde hij voor FC Den Bosch.

Team Lotus toont beelden auto online

Team Lotus zal komende maandag 31 januari de nieuwe auto online gaan presenteren. In een speciale editie van Team Lotus Notes kunnen de fans de foto's van de nieuwe TL11 te zien krijgen.

De fans kunnen al om 6 uur 's ochtends Nederlandse tijd een mailtje verwachten met de foto's van de groen/gele auto. Om dit mailtje te ontvangen moeten ze zich wel inschrijven op www.teamlotus.co.uk.

De TL11 zal volgende week woensdag voor het eerst in actie komen, waarbij zowel Heikki Kovalainen als Jarno Trulli zullen gaan rijden. De eerste testdag op dinsdag laat het team aan zich voorbij gaan om op vrijdag een filmdag te kunnen hebben.

Vreemdgaan is goed voor sperma

Vrouwen die dolgraag een kind willen maar woedend worden als blijkt dat manlief vreemdgaat kunnen vanaf nu de mond worden gesnoerd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat buiten de deur neuken de kwaliteit van het mannelijk zaad bevordert.

Wetenschappers hebben voor dit bijzondere onderzoek een stel muizen in de gaten gehouden. De ene helft van de knaagdiertjes werd verplicht monogaam te blijven, terwijl de andere muisjes van bil mochten met verschillende muizenvrouwtjes.

Hierna mochten de polygame muizen als eerste een poging wagen een vrouwtje zwanger te maken. Maar liefst 76 procent van hen bleek succesvol. Zelfs toen de monogame muisjes het als eerste mochten proberen, werd toch 56 procent van de ontrouwe muisjes vader.

Onderzoeksleider Leigh Simmons denkt dat concurrentie tussen de lakens de mannelijke vruchtbaarheid een enorme oppepper geeft. "Mannen die vreemdgaan ontwikkelen meer, beter en beweeglijker sperma dan trouwe partners", concluderen de onderzoekers.

Uitslag FOK!sport Winterstop Quiz 2010

De winterstop is inmiddels weer voorbij, aangezien er in de Eredivisie weer volop wordt gevoetbald. In de afgelopen periode schreef FOK!sport een quiz uit, zodat de winterstop op een leuke manier werd ingevuld.

Helaas bleef het aantal personen dat deelnam flink achter. Daarom heeft de redactie van FOK!sport besloten alleen prijzen aan de personen uit te reiken, die alle ronden hebben meegedaan. De verloting van de twee boeken komt hierdoor te vervallen.

De winnaars van de FOK!sport Winterstop Quiz 2010 zijn:
Paul-89
Abdoe
Gvdw78

Willen bovenstaande personen hun adresgegevens even naar sport[at]fok.nl mailen? Dan krijgen zij het boek 'Het Klonk Als Hands', geschreven door Kees Opmeer en Annelies Opmeer, én een pakket van Chocomel zo snel mogelijk thuis gestuurd.

 

 

Filmproducent Bernd Eichinger overleden

De Duitse filmproducent Bernd Eichinger is op 61-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het pr-bureau van Constantin Film, het productiebedrijf waarvan Eichinger president-commissaris was, dinsdag bekendgemaakt.

Eichinger stierf tijdens een etentje met zijn familie in Los Angeles aan een hartinfarct. Hij was vooral bekend van films als The Neverending Story (1983), The Name of the Rose (1986) en Der Untergang (2004).

Filmproducent Bernd Eichinger overleden
Filmproducent Bernd Eichinger overleden (Foto: ANP)

Vijf nieuwe Black Ops maps in First Strike trailer

In de wirwar van boze consumentengroepen en Russische media, heeft Treyarch ondertussen gewoon gedaan wat ze normaal doen - doorwerken aan betaalde content voor Black Ops. Ze hebben er zelfs een filmpje van de map pack gemaakt, die First Strike wordt genoemd en 1 februari uitkomt.

De map pack zal eerst uitkomen voor Xbox 360, daarna volgen de PlayStation 3 en PC. Als de beloofde patch werkt, tenminste.

Saeijs lang uitgeschakeld na operatie

De Graafschap kan lange tijd niet beschikken over Jan-Paul Saeijs. De 32-jarige verdediger is zeven tot acht maanden uitgeschakeld vanwege een zware knieblessure. Vandaag heeft een reconstructie van zijn voorste kruisband plaatsgevonden, meldt de club op de website.

Uit een kijkoperatie eerder deze maand bleek dat Saeijs zijn voorste kruisband heeft afgescheurd, waardoor hij vandaag in Winterswijk onder het mes moest. De Graafschap moet ook al aanvoerder Muslu Nalbantoglu missen met een soortgelijke blessure.

Carlo Boszhard beste imitator van de eeuw

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Carlo Boszhard de beste imitator van de eeuw kan worden genoemd.

De Nijmeegse Radboud Universiteit heeft de stemmen van diverse imitators geanalyseerd. Hoe goed Jochem Myjer, Edwin Evers en Paul Groot ook kunnen imiteren, uit de analyse blijkt toch echt dat Boszhards stem het dichtst bij het origineel zit. Uit het onderzoek is gebleken dat Carlo's persiflage van Marc-Marie Huijbregts het moeilijkst van echt te onderscheiden is.

Daar blijft het echter niet bij. De tweede plek is ook voor de TV-Kantinepresentator, want met René van der Gijp staat hij op de tweede plek. De imitator is uiteraard zeer verguld met het nieuws.

"Marc-Marie is niet een van de types waarvoor ik moeite doe", vertelt hij in de VARA-gids, die het initiatief tot het onderzoek nam. "Ik hoef er nooit voor in de make-up, ik zet alleen zijn tanden in. Van der Gijp is veel leuker om te doen. Die heeft iets meer lagen om te spelen."


Jochem Myjers imitaties behoren helaas niet tot de top

Politie zoekt Friese kinderverkrachter

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de huidige verblijfplaats van een 37-jarige man die in 2001 in Friesland een destijds 11-jarig meisje zou hebben verkracht. Het meisje raakte zwanger en kreeg een kind. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

Het gaat om Pascal Gelen. De politie had hem tien jaar geleden al op het oog als verdachte, maar hij is voordat hij kon worden aangehouden naar Thailand gevlucht. Daar raakte hij in 2006 weer in opspraak omdat hij via internet Nederlanders oplichtte.

De man kon ondanks meerdere opsporingspogingen nog altijd niet worden aangehouden. De politie weet niet waar hij nu verblijft.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Japan en Australië spelen finale Azië Cup

Japan en Australië zullen komende zaterdag uitmaken wie zich winnaar mag noemen van de Azië Cup. Japan won hun halve eindstrijd van Zuid-Korea na strafschoppen, terwijl de Australiërs geen kind hadden aan Oezbekistan; 6-0.

Japan en Zuid-Korea maakten er een spectaculaire wedstrijd van. De Koreanen kwamen na ruim twintig minuten op voorsprong. Ki Sung-yong wist een strafschop te benutten, maar de vreugde was van korte duur. Ruim tien minuten later scoorde Maeda namens Japan de gelijkmaker. Deze stand bleef tot de laatste minuut van de reguliere speeltijd op het scorebord.

Een verlenging moest vervolgens uitmaken welk land naar de finale zou gaan. Japan kreeg een uitgelezen mogelijkheid om vroeg in de verlenging op voorsprong te komen, maar Keisuke Honda miste een strafschop. Uit de rebound was Hosogai alsnog trefzeker. De Japanners leken zich te plaatsen voor de finale, maar in de laatste minuut van de hectische slotfase kwam Zuid-Korea toch op gelijke hoogte. Hwang Jae-won zorgde ervoor dat beide landen aan de strafschoppenseries mochten beginnen.

In deze serie misten de Koreanen hun eerste drie penalty's. De Japanse ploeg wist driemaal te scoren en plaatsten zich daardoor voor de vierde keer in de historie voor de eindstrijd van de Azië Cup. In 1992, 2000 en 2004 won het land het Aziatische kampioenschap.

In de finale wacht een ontmoeting met Australië. Zij troffen in hun halve finale de verrassing van het toernooi; Oezbekistan. In de halve eindstrijd was daar echter bar weinig van terug te zien. Via Kewell en Oginovski pakten de Socceroos al snel een 2-0 voorsprong. Dit was tevens de ruststand.

Na rust zocht Oezbekistan brutaal de aanval, maar lieten daardoor erg veel gaten vallen in de verdediging. Halverwege de tweede helft kwamen de Oezbeken met tien man te staan. Bakajev, die in de kwartfinales nog man van de wedstrijd werd met twee doelpunten, kreeg zijn tweede gele kaart. Na deze rode kaart was het gedaan met het verzet van Ozebekistan.

De Aussies scoorden maar lieft viermaal in het laatste half uur. Oud FC Twente-speler Carney, oud-Feyenoorder Emerton, Valeri en Kruse wisten het net te vinden. Daardoor zal Oezbekistan vrijdag voor de derde plaats mogen strijden tegen Zuid-Korea, terwijl Australië het een dag later opneemt in de eindstrijd tegen Japan.

CU en GL steunen missie niet

GroenLinks en de ChristenUnie stemmen niet in met de door het kabinet voorgestelde politietrainingsmissie in Kunduz. Dat hebben beide partijen dinsdagochtend na hun fractieberaad laten weten.

GroenLinks-leider Jolande Sap heeft drie grote bezwaren tegen het plan zoals dat nu op tafel ligt. GroenLinks twijfelt aan de locatie: Kunduz zou nog veel te gevaarlijk zijn. Daarnaast zouden de trainingen veel te militair en te weinig civiel van aard zijn. Bovendien heeft Sap onvoldoende garanties gekregen dat de agenten die worden opgeleid later niet als paramilitairen actief worden. In een interview met NRC Handelsblad verklaarde Sap dinsdag dat er met haar partij 'valt te praten' als het kabinet zijn voorstel aanpast.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind liet weten dat er nu nog te veel pijnpunten zijn. Momenteel is zijn fractie unaniem tegen. "Sommigen zijn feller tegen dan anderen, maar duidelijk is dat de ChristenUnie op dit moment niet akkoord kan gaan." Ook Voordewind liet weten bezorgd te zijn over de aard van de opleiding. Die zou te veel militair van aard zijn. Partijleider André Rouvoet heeft 'forse twijfels'. "Ik zie ons nog niet instemmen met deze missie."

Na afloop van het debat dat donderdag plaatsvindt zal blijken of de kabinet genoeg toezeggingen heeft gedaan om de partijen alsnog over de streep te trekken.

D66-leider Alexander Pechtold hield dinsdag na overleg met zijn fractie zijn kaarten nog tegen de borst. Hij wil eerst de besloten technische briefing afwachten die dinsdagavond plaatsvindt. Dan krijgen de Kamerleden aanvullende informatie over de veiligheidssituatie in Kunduz.

De SGP, die hoogstwaarschijnlijk instemt met de missie, noemt de missie minder ingrijpend dan Uruzgan maar heeft nog wel de nodige vragen te stellen, zo liet fractievoorzitter Kees van der Staaij dinsdag weten.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok wilde niet vooruitlopen op het debat met premier Mark Rutte dat donderdag plaatsvindt. Aangenomen wordt dat de VVD instemt met de missie. Ook het CDA stemt hoogstwaarschijnlijk voor de missie, al zei Kamerlid Kathleen Ferrier dinsdag dat er binnen de fractie nog wel veel vragen leven. "Dit soort onderwerpen gaat gepaard met hele zware afwegingen. Daar hebben we het nu samen over."

Wasteland komt tot leven in Fallout: Nuka Break fan-film

Sommige mensen zijn erg fan van een bepaalde game of vinden het gewoon leuk om films te maken. Nu is er een klein groepje mensen genaamd Wayside Creations die een zestien minuten durend filmpje hebben gemaakt over Fallout genaamd Fallout: Nuka Break.

In de trailer zien we hoe drie mensen door het Wasteland heen wandelen en proberen te overleven in barre omstandigheden. Voor wie benieuwd is, het V.A.T.S-systeem komt er ook in voor. Bekijk hieronder het filmpje en bekijk hier de Facebook-pagina van Wayside Creations.

Meisje opnieuw maagd voor seks met stiefpa

Een 17-jarig meisje uit Hongkong heeft een nieuw maagdenvlies aangemeten gekregen. Haar moeder wilde haar namelijk aanbieden aan haar echtgenoot. De 37-jarige man wilde echter alleen van het aanbod gebruikmaken als zij maagd zou zijn.

In de rechtbank vertelde het meisje dat haar ouders gingen scheiden toen ze zeven jaar was. Later hertrouwde haar moeder met een andere man. Zij wist het destijds 16-jarige meisje ervan te overtuigen naar bed te gaan met haar nieuwe stiefvader. "Mijn moeder wilde zijn wens vervullen om eens een meisje te ontmaagden", vertelde ze. "Ze vroeg mij om met hem naar bed te gaan."

Er zat echter een kink in de kabel. "Ik was op dat moment al geen maagd meer." De moeder dwong haar dochter hierop haar maagdenvlies te laten herstellen. Zou het meisje hier niet aan willen meewerken, dan zou moederlief haar vingers afhakken.

Het meisje ging uiteraard akkoord, en vorig jaar mei ging zij onder het mes. Haar moeder boekte vervolgens een vakantie naar Cheung Chau, met als doel dat haar dochter hier opnieuw zou worden ontmaagd. De wellustige man kon echter niet zolang meer wachten en verkrachtte zijn stiefdochter in het ouderlijk huis.

Het meisje vertelde de rechter dat zij haar beklag had gedaan bij haar moeder maar die gaf niet thuis. Haar vriendje en een maatschappelijk werker adviseerden haar dan maar naar de politie te gaan. Volgens de verdediging heeft het meisje alles verzonnen uit wraak omdat haar vader geen laptop voor haar wilde kopen. De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in deze schokkende incestzaak.

Oekraïne moet uitsluiting internationale wedstrijden vrezen

Oekraïne kan tegen een schorsing aanlopen waardoor het nationale team en de clubs uit het land niet meer mogen uitkomen in internationale wedstrijden. De wereldvoetbalbond FIFA wil niet dat voorzitter Grigori Soerkis van de Oekraïense voetbalbond FFU uit zijn functie wordt gezet. Gebeurt dat wel, dan dreigt schorsing van Oekraïne, dat in 2012 medegastheer is van het Europees kampioenschap. Dit meldt De Telegraaf.

De FIFA heeft de Oekraïense bond een boze brief gestuurd, die vandaag uitlekte. Daarin zegt de bond dat zij aanwijzingen heeft dat de Oekraïense staat druk heeft uitgeoefend om bestuursleden van de FFU te vervangen. Staatsinmenging in nationale voetbalbonden is verboden volgens de regels van de FIFA.

Soerkis ligt onder vuur in de Oekraïne omdat hij Dinamo Kiev zou bevoordelen. Zijn broer Igor Soerkis leidt die club. De FIFA heeft laten weten dat het geen ander leiderschap zal erkennen. Een eventuele schorsing betekent dat de Oekraïne en ook de Oekraïnse clubs niet mogen uitkomen in internationale wedstrijden.

Russische media linken aanslag aan Modern Warfare 2

Russische media hebben de aanslag op Domodedovo van gisteren direct gekoppeld aan games, met Modern Warfare 2 als brandpunt. Het was, vanwege de overeenkomsten, bijna een kwestie van tijd. Het scenario 'No Russian' in de shooter kan volgens de media geholpen hebben bij het trainen van terroristen.

Dit scenario, waarbij de speler de rol heeft van een terrorist die in een druk en ongenaamd vliegveld nabij Moskou iedere burger om moet leggen die hij ziet, wordt door velen als uiterst gewelddadig gezien. Volgens terrorisme-analist Walid Phares zouden deze games gebruikt kunnen worden in het trainen van terroristen.

Volgens het internationale Russian Today, dat benadrukt dat de game door Amerikanen is gemaakt, lijkt de aanslag erg op het scenario in de game. "Het (scenario, red.) zou te verschrikkelijk en tragisch zijn om ooit waarheid te worden." Volgens mediacriticus Danny Schechter zouden de game en filmpjes ervan door de toegankelijkheid op internet een flinke invloed kunnen hebben op mensen. Dit omdat entertainment de realiteit nabootst, en de realiteit op zijn beurt de entertainment.

Consumentengroep klaagt over Call of Duty

De Britse consumentengroep Gamers Voice heeft een klacht bij game-uitgever Activision ingediend over het schietspel Call of Duty: Black Ops, omdat de game niet naar behoren functioneert op de pc en Playstation 3. Dat schrijft de organisatie in een open brief aan de uitgever. Gamers Voice heeft geen eisen neergelegd bij de game-uitgever, maar wacht een reactie af.

In december gaf gamestudio Treyarch al toe dat beide versies van de nieuwste Call of Duty last hebben van diverse problemen, die tot op heden niet zijn opgelost. De online multiplayer-spelmogelijkheden van het schietspel voor de pc en Playstation 3 werken niet goed. Zo valt de verbinding regelmatig weg en lopen spelcomputers vast.

Volgens de wet hebben consumenten recht op een goed werkend product. Wanneer de verkoper tekortschiet moet die het aankoopbedrag teruggeven of met een passende oplossing komen.


 

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 4

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Belgische competitie ging SC Zulte Waregem midweeks met 3-0 onderuit tegen Germinal Beerschot. Gary Kagelmacher scoorde twee van de drie treffers. De Nederlander Sherjill MacDonald stond in de basis bij Germinal en maakte de assist waaruit Adnan Čustović de 1-0 maakte. Bij Zulte kwam Jeremy Bokila in de tweede helft als invaller op het veld. sc Lokeren verloor midweeks met 2-1 bij AA Gent. Bij Lokeren, dat vijfde staat met 35 punten uit 21 duels, stond Donovan Deekman in de basis.

Met Roel van Hemert in de basis verloor Lierse SK afgelopen weekend de uitwedstrijd tegen Cercle Brugge met 3-0. Lierse bezet inmiddels de een-na-laatste plaats in de Belgische Jupiler League met 13 punten uit 22 duels. Ryan Donk stond afgelopen vrijdag bij Club Brugge in de basis. Club won met 1-4 bij AS Eupen. Grote man bij Club Brugge was Ronald Vargas die tweemaal scoorde en twee assists maakte.

In de 2. Bundesliga verloor Union Berlin met 1-0 bij Greuther Fürth. De enige treffer werd een kwartier voor tijd gemaakt door Felix Klaus. Bij Union Berlin speelde Santi Kolk de gehele wedstrijd mee. Met Maikel Aerts onder de lat won koploper Hertha BSC met 4-2 thuis van Fortuna Düsseldorf. Gustavo Ramos scoorde voor Hertha twee van de vier treffers.

Arminia Bielefeld blijft in de 2. Bundesliga op de laatste plaats staan. Afgelopen weekend werd de uitwedstrijd tegen Energie Cottbus met 2-1 verloren. Bij Energie speelde Jules Reimerink de gehele wedstrijd mee. Romano Denneboom kwam bij de verliezers als invaller op het veld. FC Augsburg, met Gibril Sankoh, Kees Kwakman en Paul Verhaegh in de basis, kwam uit tegen Paderborn niet verder dan 1-1. Augsburg staat tweede met twee punten achterstand op koploper Hertha BSC.

Met Boudewijn Zenden in de basis won Sunderland afgelopen weekend uit met 1-2 van Blackpool. De twee treffers voor Sunderland werden gemaakt door Kieran Richardson. Sunderland bezet in de Premier League de zesde plaats met 37 punten, elf punten minder en twee duels meer gespeeld dan koploper Manchester United. Wigan Athletic was kansloos bij Arsenal. Door drie treffers van Robin van Persie werd met 0-3 verloren. Ronnie Stam begon bij Wigan, dat door een rode kaart van Gary Caldwell de wedstrijd met tien man eindigde, in de basis.

In de Championship speelde Swansea City met 1-1 gelijk bij laagvlieger Barnsley. Vier minuten voor tijd maakte Scott Sinclair voor Swansea de gelijkmaker. Dorus de Vries stond bij Swansea onder lat terwijl Cedric van der Gun in de tweede helft inviel. Ook Middlesbrouh speelde 1-1 afgelopen weekend tegen Preston North End. Marvin Emnes kwam in de tweede helft als invaller op het veld. Middlesbrough bezet in de Championship de 20e plaats met 30 punten uit 27 duels.


In de League 1 verloor Plymouth Argyle afgelopen weekend de uitwedstrijd bij Charlton Athletic met 2-0. Marcel Seip speelde bij de verliezende ploeg de gehele wedstrijd mee. Plymouth staat vijftiende met 33 punten uit 27 duels.

In Schotland speelde de nummer laatst Hamilton, met Nigel Hasselbaink in de basis, met 1-1 gelijk tegen de nummer vijf Inverness. Hasselbaink kreeg in de eerste helft overigens ook nog geel.

Anorthosis Famagusta heeft de weg naar boven weer teruggevonden. De laatste drie wedstrijden werden niet verloren en ook dit weekend wist de ploeg punten te pakken. AEL Limassol werd in eigen huis ruim met 4-0 verslagen. Civard Sprockel en Jeffrey Leiwakabessy speelden beiden mee aan de kant van de winnende ploeg. Bij AEL Limassol stond Mike Zonneveld de gehele wedstrijd binnen de lijnen. Nicky Hofs bekeek de partij vanaf de reservebank. Anorthosis staat na dit weekend op de vijfde plek, twee plaatsen boven AEL Limassol.

AEK Larnaca heeft afgelopen weekend puntverlies geleden. In eigen huis werd verrassend met 0-2 van Alki Larnaca verloren. De ploeg, met Kevin Holfand, Danny Schenkel, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk binnen de lijnen, blijft ondanks de nederlaag op de derde plek staan. Larnaca zag de achterstand op koploper APOEL Nicosia wel met twee punten vergroot worden. APOEL won de belangrijke uitwedstrijd bij stadsgenoot en aartsrivaal Omonia Nicosia met 0-1. Joost Broerse kwam niet binnen de lijnen bij APOEL.

Real Sociedad heeft de confrontatie met Villarreal niet in winst weten om te zetten. De ploeg kwam in de eerste helft nog op voorsprong, maar deze werd na rust uit handen gegeven. Jeffrey Sarpong viel na een klein uur spelen in bij Sociedad, maar ook hij wist de ploeg niet voor een verlies te behoeden. De ex-Ajacied pakte na ruim een uur spelen wel een gele kaart. Sociedad staat na dit weekend op de elfde plaats. Valencia behaalde zaterdag een zwaarbevochten 4-3 zege tegen Málaga, dat na ruim een uur spelen met negen man stond. Pas in de laatste minuut kwam de overwinning, door een treffer van Aduriz, tot stand. Hedwiges Maduro deed aan de kant van Valencia de gehele westrijd mee. Na ruim een half uur spelen pakte hij een gele kaart. Door de winst staat Valencia na dit weekend op de vierde plaats.

Said Boutahar heeft zijn ploeg Real Zaragoza aan een overwinning geholpen. In eigen huis trof de ploeg Deportivo La Coruña en Boutahar luisterde zijn tweede basisplaats op met een doelpunt. Na ruim een uur spelen werd de middenvelder gewisseld, maar na afloop bleek hij de maker te zijn van het enige doelpunt van de wedstrijd. Door de winst steeg Zaragoza naar de zestiende plaats.

De Australische A-League telt na dit weekend nog vier speelrondes en daardoor nadert de titelstrijd zijn ontknoping. Na dit weekend gaat Brisbane Roar nog altijd aan de leiding. Nummer twee Central Coast Mariners pakte afgelopen week vier punten uit twee wedstrijden en heeft daardoor een achterstand van zes punten op de koploper. Woensdag won de ploeg met 1-2 van Perth Glory, waar Victor Sikora zijn rentree maakte na langdurig blessureleed. Patrick Zwaanswijk stond de gehele wedstrijd binnen de lijnen bij de winnende ploeg. De verdediger deed dit zondag ook in de wedstrijd tegen Sydney FC. Deze wedstrijd eindigde in 2-2.

Adelaide United staat na dit weekend derde en heeft een achterstand van zeven punten op koploper Brisbane Roar. Afgelopen vrijdag boekte de ploeg een gigantische overwinning op hekkensluiter North Queensland Fury. Het werd maar liefst 8-1 voor Adelaide. Sergio van Dijk wist na rust een loepzuivere hattrick te produceren. Met zijn drie doelpunten kwam Van Dijk op een aantal van zestien treffers. Daarmee gaat hij onbedreigd aan de leiding in het Australische topscorersklassement. Van Dijk trof in zijn laatste negen wedstrijden maar liefst tien keer doel.


Sergio Van Dijk (Adelaide United) © Wikimedia Commons/Camw

Melbourne Heart, de ploeg waar Rutger Worm en Gerald Sibon onder contract staan, verging het afgelopen week een stuk minder. Beide wedstrijden eindigden in een gelijkspel en daar schoot de ploeg weinig mee op. Doordeweeks werd in eigen huis met 1-1 gelijkgespeeld tegen Gold Coast United, waar Bas van den Brink de gehele wedstrijd meespeelde. Bij Melbourne Heart begon Sibon in de basis. Een kwartier voor tijd werd hij gewisseld. Zaterdag trof Melbourne Heart stadsgenoot Melbourne Victory. Deze partij eindigde in 2-2. Sibon had opnieuw een basisplaats en speelde de wedstrijd helemaal mee. Worm maakte een kwartier voor tijd zijn opwachting. Door de twee gelijke spelen blijft Melbourne Heart in de middenmoot van de ranglijst staan.

Discussieer hier verder over onze voetballende landgenoten in het buitenland!

Van Dijk stopt met judo

Bryan van Dijk stopt per direct met zijn judoloopbaan. De 29-jarige Nederlander kampt al langere tijd met blessures, waardoor hij nu besloten heeft om zijn carrière te beëindigen. "Na 22 jaar stop ik dus met judo," twitterde hij.

Van Dijk wist in zijn loopbaan elf maal Nederlands kampioen te worden. Ook pakte hij drie wereldbekerzeges, brons op het EK en de Europa Cup voor clubteams met Kenamju.

De Nederlander zag in september 2007 in Rotterdam zijn schouder uit de kom gaan, waardoor hij zich niet kon plaatsen voor de Olympische Spelen van Peking. Na een rentree ging het meteen weer mis. Van Dijk keerde vorig jaar terug op het hoogste niveau, maar een nekhernia heeft er nu voor gezorgd dat hij nu stopt.

Resten middeleeuwse toren krijgen plek in Nijmegen

De fundering van een middeleeuwse stadstoren die vorige week onverwacht werd gevonden bij werkzaamheden op Plein 1944 in Nijmegen, krijgt een vaste plek op het plein. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend. De restanten worden wel verplaatst, omdat de toren precies in de inrit ligt van een nog aan te leggen ondergrondse parkeergarage.

Volgens de gemeente kan de inrit niet op een andere plek komen. Het stadsbestuur heeft daarom besloten de fundamenten van de toren weg te halen en op te slaan. Als de bouwwerkzaamheden op Plein 1944 klaar zijn, worden de resten teruggeplaatst op een plek zo dicht mogelijk bij de vindplaats.

De gemeente wist niet van het bestaan van de stadstoren af. Hij staat niet op oude kaarten of tekeningen. Aan weerszijden van de toren is een 1,50 meter dikke middeleeuwse stadsmuur gevonden.

Volgens de gemeente heeft het er alle schijn van dat Nijmegen rond 1350 een dubbele stadsommuring had. In Nederland is alleen van Deventer bekend dat de stad een dubbele ommuring had.

TV-serie: 't Spaanse Schaep

In 2006 besloot de KRO om een remake te maken van de successerie 't Schaep met de 5 poten uit 1969. De nieuwe cast, bestaande uit Pierre Bokma, Loes Luca, Marc-Marie Huijibregts, Carry Tefsen, Georgina Verbaan, Jenny Arean, Ton Kas, Bianca Krijgsman en Laus Steenbeeke, wist met een typisch Amsterdams sfeertje en tal van oude liedjes een kijkcijferhit te worden. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en is afgelopen zondag het derde seizoen van deze remake, 't Spaanse Schaep, geëindigd. En wat gebeurt met beëindigde en zeker met succesvolle tv-series? Inderdaad, die worden uitgebracht in een mooie box.

 

Schaep 1

Franco en Hudson in beeld voor Lovelace

Acteurs James Franco en Kate Hudson zijn benaderd voor de hoofdrollen in de tweede biopic over pornoster Linda Lovelace. Regisseurs Rob Epstein en Jeffrey Friedman willen samen de film Lovelace op het witte doek brengen, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Het scenario draait om de tragische relatie van Lovelace en haar man Chuck Traynor, die haar mishandelde en haar dwong in de porno-industrie te werken.

Lovelace, gebaseerd op Eric Danvilles boek The Complete Linda Lovelace, is de tweede film over de pornoster die op stapel staat. Over de andere biopic, Inferno: A Linda Lovelace Story, wordt al meer dan een jaar gesteggeld. Aanvankelijk had regisseur Matthew Wilder Lindsay Lohan gecast als Lovelace, maar door haar rechtszaken en verblijf in een afkickkliniek liepen de opnames zo veel vertraging op dat hij haar moest vervangen. De 32-jarige actrice Malin Akerman neemt haar rol over. De opnames zijn inmiddels begonnen.

Linda Lovelace, echte naam Linda Susan Boreman, werd wereldberoemd door haar rol in de pornofilm Deep Throat uit 1972. Naar eigen zeggen wilde ze absoluut geen pornoster zijn, maar werd ze gedwongen door haar man Traynor. Later werd ze woordvoerster voor een antipornogroepering. Ze stierf in 2002 nadat ze ernstig gewond was geraakt bij een auto-ongeluk. Lovelace werd 53 jaar.


James Franco benaderd voor biopic (Foto: Novum)

'Castaignos wil per direct naar Internazionale'

Feyenoord verloor eerder vandaag Karim El Ahmadi aan Al-Ahli en lijkt nu ook Luc Castaignos te kwijt te raken. De jonge spits van de ploeg uit Rotterdam-Zuid ziet een directe overgang naar Internazionale namelijk wel zitten.

Internazionale denkt er namelijk aan om Castaignos met onmiddelijke ingang over te nemen. Op die manier worden de personele problemen van de Italiaanse formatie enigszins verlicht. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de aanvaller nog anderhalf jaar bij Feyenoord zou blijven, maar nu lijkt een directe overstap naar de Serie A dichterbij dan ooit.

"Luc staat open voor de plannen van Inter", liet de zaakwaarnemer van Castaignos, Arie Treffers, aan Voetbal International weten. "Als de clubs eruit komen, vertrekt hij per direct. Ik heb begrepen dat Inter aan het einde van de week de deal wil rondmaken."

Voor Feyenoord is het aanstaande vertrek van Castaignos ook interessant, aangezien de Rotterdamse club in dat geval een bedrag van ongeveer drie miljoen euro op de bankrekening mag bijschrijven.

Onderzoek naar beveiliging luchthaven Moskou

Het Kremlin begint een strafrechtelijk onderzoek naar de vluchthaven van Moskou waar maandag een aanslag plaatsvond. Volgens de Russische autoriteiten is er duidelijk iets mis met de beveiliging.

De aanslag van maandag had 35 doden tot gevolg en zeker 180 mensen raakten gewond. Achter de aanslag zou volgens de huidige informatie een vrouw uit de Kaukasus zitten.

President Medvedev van Rusland maakte al eerder bekend dat de managers van het vliegveld Domodedovo zich moeten verantwoorden voor de aanslag.

Onder de slachtoffers zijn er voor zover bekend geen Nederlanders.

Rutte vraagt EU om lagere contributie

Nederland moet minder contributie gaan betalen aan Brussel. Dit heeft premier Mark Rutte dinsdag duidelijk gemaakt aan José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Rutte ontmoette de Portugees voor een kenningsmakingsbezoek in Brussel.

Nederland is van alle lidstaten netto het meeste contributie kwijt aan de EU. Het bedong enkele jaren terug al een korting van 1 miljard euro, maar het kabinet-Rutte wil opnieuw een vermindering van de Nederlandse afdracht aan Brussel. Volgens Rutte 'weet Barroso heel goed wat de Nederlandse inzet is'.

De commissievoorzitter reageerde terughoudend op zijn woorden. Hij wees erop dat de Europese Unie Nederland niet alleen geld kost, maar dat het ook profiteert van het samenwerkingsverband.

Berlusconi haalt uit op tv

Een woedende Silvio Berlusconi is maandag op televisie telefonisch schreeuwend tekeergegaan tegen het strafrechtelijk onderzoek dat naar hem is ingesteld. Hij slingerde beledigingen naar het hoofd van de presentator van het programma, dat hij een 'bordeel' noemde.

Aanhangers van de Italiaanse premier kwamen naderhand voor hem op, terwijl het incident volgens critici aantoont dat Berlusconi steeds verder in het nauw wordt gedreven.

Berlusconi laat zich op televisie vaker van zijn minder aangename kant zien, maar zijn opmerkingen maandag waren harder dan gebruikelijk. "Ik heb een smerige show gezien, uitgevoerd op een verachtelijke, vuige en weerzinwekkende manier", zei hij.

De presentator, Gad Lerner, een bekende linkse journalist, verzocht de premier zijn toon te matigen en noemde hem op een gegeven moment een 'lomperik' toen Berlusconi uithaalde naar de vrouwen in het publiek. "Waarom stapt u niet naar de rechter in plaats van mensen te beledigen?" vroeg Lerner.

Aanklagers hebben een onderzoek ingesteld naar de premier, die zij ervan verdenken betaalde seks te hebben gehad met een 17-jarig meisje. Hij zou het voorval bovendien in de doofpot hebben willen stoppen. De premier ontkent de aantijgingen en zegt het slachtoffer te zijn van politiek gemotiveerde rechters, die hem uit zijn ambt zouden willen zetten.

"De werkelijkheid die hier wordt geschetst is het tegenovergestelde van de waarheid en ik voel me beledigd", zei Berlusconi in de tv-show. "Ik weet wat ik zeg, jij niet", zei hij tegen de presentator. Hij riep een politieke bondgenoot, die in de studio aanwezig was, op dit 'ongelooflijke tv-bordeel' te verlaten.

Het programma werd uitgezonden door La7, een particuliere zender en een van de weinige die niet in het bezit is van Berlusconi.


Silvio Berlusconi (Foto: Novum)

Roman vult gat tussen Resistance-games

Insomniac Games werkt momenteel druk aan de vierde game van de Resistance-franchise. Resistance 3 moet dit jaar nog uitkomen op de PlayStation 3 en vertelt het verhaal van Joseph Capelli. Wat er allemaal gebeurd is tussen Resistance 2 en het begin van Resistance 3 zal te lezen zijn in een roman.

De roman zal geschreven worden door William C. Dietz en draagt de naam Resistance: A Hole in the Sky. Joseph Capelli zal de hoofdpersoon zijn in de roman en de eerste bladzijden zullen direct aansluiten op de climax van Resistance 2. Resistance: A Hole in the Sky ligt deze zomer in de winkels.

Voor hen die nieuwsgierig zijn naar meer informatie over Resistance 3: binnenkort zal er een demo plaatsvinden in Londen, gevolgd door de Game Developers Conference die volgende maand in San Francisco plaats gaat vinden.

Prost: "Schumacher is te oud"

Alain Prost betwijfelt of Michael Schumacher ooit nog mee kan doen om de titel in de Formule 1. De Fransman denkt dat de Duitser met zijn 42 jaar te oud is om de vorm te vinden die nodig is om aan zijn zeven wereldtitels nog een toe te kunnen voegen.

"Dat is onmogelijk op zijn leeftijd," zei de Fransman die zelf viermaal wereldkampioen is geworden en na 1993 besloot te stoppen met de Formule 1 in het Zwitserse Le Matin. "Ik hoop echt dat ik het mis heb, maar ik verwacht niet dat Michael weer op dat niveau komt. Op die leeftijd is het voor hem niet mogelijk om weer net zo goed te worden als hij vroeger was."

Prost heeft er geen moeite mee dat Schumi vorig jaar zijn rentree in de Formule 1 heeft gemaakt. "Dat was een persoonlijke beslissing van hem. Ik heb er respect voor dat hij die heeft genomen."

'OV-chipkaart definitief gekraakt'

De OV-chipkaart is definitief gekraakt. Gratis reizen is dankzij gemakkelijk te gebruiken Windows-software en een kaartlezer van 30 euro nu voor iedereen mogelijk. Dat meldden computertijdschrift PC-Active en de NOS dinsdag. Diverse journalisten en medewerkers van de SP namen de proef op de som.

In 2008 werd de beveiligingscode van het systeem al gekraakt, maar voorheen konden vrijwel alleen hackers dat doen. Sinds enige tijd is de kaart echter niet alleen te openen met de Windows-software, maar ook te manipuleren.

Volgens de NOS is het opstarten van het programma OVSaldo genoeg om elk willekeurig bedrag tot een maximum van 150 euro op de kaart te zetten. Conducteurs, controleurs en controlepoortjes op stations, in trams en in bussen merken de fraude niet op.

Trans Link Systems, het bedrijf achter de kaart, heeft volgens de NOS vrijdag aangifte gedaan van fraude, drie weken nadat voor het eerst illegaal met de kaarten is gereisd. Het bedrijf stelde altijd dat kaarten waarmee wordt gefraudeerd binnen 36 uur worden geblokkeerd. Van de ongeveer tien kaarten waarmee de test is uitgevoerd, werd er echter slechts een na negen dagen geblokkeerd voor de NS. Met de kaart reizen in de metro, tram en bus kan nog wel gewoon.

De overige kaarten zouden in overleg met justitie bewust niet zijn geblokkeerd. Hoe groot de fraude is die Trans Link Systems echter daadwerkelijk heeft ontdekt, wil het bedrijf niet zeggen in het belang van het onderzoek.

PC-Active stelt dat met de kraak het failliet van het systeem is aangetoond. "De middelen om de kaart te kraken zijn nu echt binnen handbereik van de gewone gebruiker gekomen: de Windows-software is makkelijk in het gebruik en een speciale kaartlezer kost op internet maar 30 euro." Het tijdschrift stelt dat het op dit moment niet de vraag is of er massaal gebruik van de kaart gaat worden gemaakt, maar wanneer het beveiligingsprobleem van de chipkaart nu eens serieus wordt genomen.

Consumenten nog vaak ongewenst gebeld

Bij telecomwaakhond OPTA kwamen vorig jaar bijna tienduizend klachten binnen van consumenten die ondanks inschrijving bij het bel-me-niet-register ongewenste verkooptelefoontjes hebben gehad. Dat maakte OPTA dinsdag bekend.

De meeste telefoontjes gaan over telefonie, televisie of energie. Ook geven consumenten aan nog vaak ongewenst gebeld te worden over goede doelen, deelname aan loterijen en abonnementen op tijdschriften en kranten.

De OPTA is ongeveer vijftig onderzoeken gestart naar telemarketingbedrijven die de regels vermoedelijk overtreden. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80 procent van de klachten die over ongevraagde telemarketing bij de OPTA binnen zijn gekomen.

Sinds oktober 2009 kunnen mensen die geen verkooptelefoontjes willen ontvangen zich inschrijven op bel-me-niet.nl. Er staan inmiddels ruim 5,6 miljoen telefoonnummers genoteerd.

Telemarketingbedrijven moeten het register raadplegen voor ze gaan bellen. Als consumenten toch worden gebeld kunnen ze hun klacht indienen bij de OPTA.

Twente tóch naar Kazan

FC Twente zal in de Europa League toch in Kazan aantreden tegen het plaatselijke Rubin. De club uit Enschede heeft vandaag van de UEFA een fax gekregen met de bevestiging dat het af kan reizen naar Kazan, meldt TC/Tubantia. De Tukkers spelen eerst in Kazan, om een week later de Russen te ontvangen in de eigen Grolsch Veste.

Aanvankelijk speelde Rubin met de gedachte om uit te wijken naar Moskou, omdat de kwaliteit van de grasmat in het eigen stadion niet gegarandeerd kon worden. In Moskou kon Rubin beschikken over een kunstgrasveld. Voor Twente waren de speculaties een doorn in het oog, omdat de planning voor de uitwedstrijd niet gemaakt kon worden.

Na een vrij succesvol debuut in de Champions League met een derde plaats in de groepsfase, daalden de Enschedeërs af naar de Europa League, waarin het met Rubin Kazan een sterke tegenstander lootte. Mocht Twente zich plaatsen voor de volgende ronde, dan speelt de club tegen de winnaar van het duel Zenit St. Petersburg- BSC Young Boys.

2K en Rockstar-content in de aanbieding

2K Games en Rockstar doen nadat EA en Activision dat ook hebben gedaan veel van hun content in de aanbieding op Xbox Live. Zo zullen de twee uitbreidingen van GTA IV behoorlijk goedkoper zijn, maar ook nieuwere DLC zoals die van Mafia 2 zijn sterk in prijs verlaagd. Hieronder kun je de hele lijst zien, de aanbiedingen gelden tot 31 januari.

Borderlands
Zombie Island of Dr Ned - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
New Revolution - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
Secret Armory - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
Underdome - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
Bandit Mask - Regular Price: 160 Sale: 80 Save: 50%
Moxxi Hat - Regular Price: 160 Sale: 80 Save: 50%

Bioshock 2
Minerva's Den - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
Sinclair Solutions - Regular Price: 400 Sale: 200 Save: 50%
Rapture Metro - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
Protector Trials - Regular Price: 400 Sale: 200 Save: 50%
Prototype Big Daddy Outfit M - Regular Price: 320 Sale: 160 Save: 50%
Prototype Big Daddy Outfit F - Regular Price: 320 Sale: 160 Save: 50%
Big Sister Helmet - Regular Price: 160 Sale: 80 Save: 50%

GTA IV
The Lost and Damned - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
The Ballad of Gay Tony - Regular Price: 1600 Sale: 800 Save: 50%

Red Dead Redemption
Undead Nightmare Collection - Regular Price: 1600 Sale: 1000 Save: 38%
Undead Nightmare Pack - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
Legends & Killers - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
Liars & Cheats - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
Armadillo Undead Outfit M - Regular Price: 320 Sale: 160 Save: 50%
Armadillo Undead Outfit F - Regular Price: 320 Sale: 160 Save: 50%
Lasso - Regular Price: 240 Sale: 120 Save: 50%

Mafia 2
Jimmy's Vendetta - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
Joe's Adventure - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
Fedora - Regular Price: 160 Sale: 80 Save: 50%
Vito's Outfit M - Regular Price: 240 Sale: 120 Save: 50%
Vito's Outfit F - Regular Price: 240 Sale: 120 Save: 50%

NBA 2K11
NBA 2K11 Slam Dunk - Regular Price: 240 Sale: 120 Save: 50%
Los Angeles Lakers NBA Jersey M - Regular Price: 240 Sale: 120 Save: 50%
Los Angeles Lakers NBA Jersey F - Regular Price: 240 Sale: 120 Save: 50%
Boston Celtics NBA Jersey M - Regular Price: 240 Sale: 120 Save: 50%
Boston Celtics NBA Jersey F - Regular Price: 240 Sale: 120 Save: 50%

Midnight Club LA
South Central Ultimate Content Pack - Regular Price: 1000 Sale: 500 Save: 50%

XBLA
Axel & Pixel - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%
The Misadventures of PB Winterbottom - Regular Price: 800 Sale: 400 Save: 50%

Xbox Originals
GTA San Andreas - Regular Price: 1200 Sale: 600 Save: 50%
Max Payne - Regular Price: 1200 Sale: 600 Save: 50%
Max Payne 2 - Regular Price: 1200 Sale: 600 Save: 50%
Sid Meier's Pirates! - Regular Price: 1200 Sale: 600 Save: 50%

Premier Kosovo lijkt misdaadbaas

De premier van Kosovo, Hashim Thaci, lijkt nauwe banden met de wijdverbreide criminaliteit te hebben. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde documenten van de NAVO-troepenmacht KFOR in de voormalige Servische provincie.

In de gelekte documenten, die de Britse krant The Guardian heeft gepubliceerd, wordt Thaci een van de 'grootste vissen' van de georganiseerde misdaad in Kosovo genoemd. Hij blijkt nauwe banden te hebben met Xhavit Haliti, een parlementslid dat de echte baas in Kosovo zou zijn. Haliti wordt in verband gebracht met mensenhandel, politieke moorden en drugshandel.

Eerder maakte de Raad van Europa al melding van Thaci's mogelijke betrokkenheid bij illegale orgaanhandel. Later dinsdag besluiten de instelling voor democratie en mensenrechten in Straatsburg of er een onderzoek naar de Kosovaarse premier wordt ingesteld.

Premier Kosovo lijkt misdaadbaas
Premier Kosovo lijkt misdaadbaas (Foto: ANP)

HRT test met oude auto

Hispania Racing heeft bekend gemaakt dat het de eerste drie wintertests van het Formule 1-seizoen 2011 gaat rijden met de oude auto. Pas in maart bij de test in Bahrein zal dan de nieuwe bolide ingezet gaan worden.

"Onze nieuwe auto is dan namelijk nog niet klaar." zei coureur Narain Karthikeyan tegen The Times of India. De Indiër reed in 2007 voor Williams voor het laatst in een Formule 1-bolide en hoopt dat hij bij de eerste tests in Spanje weer kan wennen aan de auto. "Ik hoop daarom ook dat het droog blijft, zodat ik zoveel mogelijk tijd op de baan kan doorbrengen."

Daarna moet hij in Bahrein wennen aan de nieuwe auto. "De grootste verbeteringen aan de nieuwe auto zijn de van Williams afkomstige versnellingsbak en hydraulica. Van KERS zullen we echter geen gebruik maken, maar de verstelbare achtervleugel gaat ons hopelijk wel vooruit helpen."

Volgens Karthikeyan zal het niet lang meer duren voordat duidelijk zal zijn wie naast hem komt te rijden bij de Spaanse renstal. "De tweede coureur en reserverijders zullen over ongeveer een week worden aangesteld."

Moordenaar A73 voor tonnen 'geplukt'

Een van de mannen die vorig jaar is veroordeeld voor de liquidatie van Hans van Geenen op de A73 bij Nijmegen, moet ruim drie ton aan illegaal verkregen inkomsten terugbetalen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald.

De 40-jarige Martien R. uit het Limburgse Oijen en zijn neef Toon R. (31) uit het Brabantse Lith kregen vorig jaar van de rechtbank in Arnhem 23 en 20 jaar cel opgelegd voor de moord en wiethandel. De oudste van het stel moet nu ruim 323.000 euro terugbetalen.

R. heeft het geld volgens de rechtbank verdiend met het telen en verkopen van wiet. Hij gaf het uit aan onder meer auto's, een keuken en een huis. Het OM had nog 50.000 euro extra van hem willen 'plukken'.

De mannen namen de auto waarin de 33-jarige Van Geenen uit Oss meereed in de nacht van 9 op 10 september 2008 met een uzi onder vuur. Het slachtoffer werd geraakt door minstens vijftien kogels en overleed ter plaatse. De bestuurder overleefde de aanslag. Het motief van de liquidatie zou liggen in het wietmilieu.

Het tweetal stond vorig jaar ook terecht voor wietteelt en deelname aan een criminele organisatie. Negen leden van die organisatie die zich volgens de rechter ook bezighielden met wietteelt kregen deels voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen opgelegd.

Oscar-nominaties 2011 bekend

De nominaties voor de 83 Oscar Awards zijn zojuist bekendgemaakt.

The King's Speech maakt de meeste kans om een Oscar te winnen aangezien deze film in totaal twaalf nominaties heeft gekregen. Op de voet gevolgd door True Grit met tien nominaties. Inception en The Social Network hebben beide acht nominaties gekregen.

Hieronder een lijst met alle nominaties:

Best Motion Picture of the Year

Performance by an Actor in a Leading Role

Performance by an Actor in a Supporting Role

Performance by an Actress in a Leading Role

Performance by an Actress in a Supporting Role

Best Animated Feature Film of the Year

Art Direction

Achievement in Cinematography

Achievement in Costume Design

Achievement in Directing

Best Documentary Feature

  • Exit through the Gift Shop
  • Gasland
  • Inside Job
  • Restrepo
  • Waste Land

Best Documentary Short Subject

  • Killing in the Name
  • Poster Girl
  • Strangers No More
  • Sun Come Up
  • The Warriors of Qiugang

Achievement in Film Editing

Best Foreign Language Film of the Year

  • Biutiful - Mexico
  • Dogtooth - Greece
  • In a Better World - Denmark
  • Incendies - Canada
  • Outside the Law (Hors-la-loi) - Algeria

Achievement in Makeup

Achievement in Music written for Motion Pictures (Original score)

Achievement in Music written for Motion Pictures (Original song)

Best Animated Short Film

  • Day & Night
  • The Gruffalo
  • Let's Pollute
  • The Lost Thing
  • Madagascar, carnet de voyage (Madagascar, a Journey Diary)

Best Live Action Short Film

  • The Confession
  • The Crush
  • God of Love
  • Na Wewe
  • Wish 143

Achievement in Sound Editing

Achievement in Sound Mixing

Achievement in Visual Effects

Adapted Screenplay

Original Screenplay

Castro terug naar Sint-Truiden

Bram Castro vervolgt zijn carrière bij Sint Truiden. De 28-jarige doelman tekent een contract tot het einde van het seizoen bij de nummer twaalf van de Belgische Eerste Klasse. Castro vertrok onlangs bij PSV, waar hij als derde doelman fungeerde.

Castro speelde van 2002 tot 2005 ook al bij Sint Truiden, waarna hij naar Roda JC vertrok. Na afgelopen zomer hield de sluitpost zijn conditie op peil bij de Eindhovenaren, die hem in oktober een contract aanboden. Nadat concurrent Jan Zoet terugkeerde van een blessure besloot Castro op zoek te gaan naar een nieuwe club.

Britse economie krimpt

De economie van het Verenigd Koninkrijk is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal gekrompen. Dit meldde het Britse bureau voor de statistiek dinsdag.

De krimp was onverwacht. Economen gingen voorafgaand aan de publicatie van de cijfers juist uit van een groei van 0,5 procent. Het vorige groeicijfer was een stuk beter, in het derde kwartaal van 2010 groeide de economie van de Britten nog met 0,7 procent op kwartaalbasis.

Chinese stad onder volledige camerabewaking

De Chinese regering is van plan de stad Urumqi, in de roerige westelijke regio Xinjiang, volledig vol te hangen met bewakingscamera's. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag gemeld. De stad was in 2009 het toneel van dodelijk etnisch geweld.

In Urumqi hangen nu al zo'n zeventienduizend camera's in bussen, straten, scholen en winkelcentra. Het plan is om het aantal camera's dit jaar fors uit te breiden, zodat er een 'naadloze dekking' - dat wil zeggen: zonder blinde vlekken - van gevoelige gebieden wordt gerealiseerd, zei Wang Yannian, die de leiding heeft over de afdeling Informatietechnologie van het gemeentebestuur van Urumqi.

In de regio Xinjiang, waarvan Urumqi de hoofdstad is, kwam het in 2009 tot geweldsuitbarstingen tussen etnische Oeigoeren en Han-Chinezen die aan bijna tweehonderd mensen het leven kostten. De Oeigoeren koesteren wrok over wat zij zien als een inval van de Han-Chinezen in hun voorouderlijke gebieden. De Chinese regering onderdrukt separatisme en bestempelt mensen die tornen aan het gezag van het regime in de regio als terroristen.

Mensenrechtenactivisten hebben bezwaar gemaakt tegen het wijdverbreide gebruik van de bewakingscamera's. Zij wijzen erop dat China weinig doet om de privacy van burgers te beschermen. Volgens een Brits onderzoeksbureau zijn in 2010 in heel China meer dan tien miljoen bewakingscamera's geïnstalleerd. In Beijing zelf hangen er meer dan vierhonderdduizend.


Chinese stad onder volledige camerabewaking (Foto: Novum)

Mysterieuze graancirkel in Indonesisch rijstveld

Duizenden nieuwsgierigen verdrongen zich dinsdag bij een rijstveld in Centraal-Indonesië, waar een ufo een graancirkel, in dit geval een rijstcirkel, zou hebben aangebracht. De 70 meter wijde cirkel trok zo veel publiek dat de politie zich genoodzaakt zag het gebied met gele tape af te schermen.

Dorpelingen zijn zelfs begonnen met het vragen van een toegangsprijs voor de sculptuur, die duidelijk door mensenhanden is aangelegd en lijkt op een bloem. De cirkel werd afgelopen weekeinde ontdekt.

Medewerkers van de Indonesische ruimtevaartorganisatie, astronomen en woordvoerders van het Indonesische atoomagentschap concludeerden allemaal dat de cirkel niet het werk van een ufo kan zijn.


Mysterieuze graancirkel in Indonesisch rijstveld (Foto: Novum)

Bayern mogelijk weer zonder Robben

Bayern München kan mogelijk opnieuw niet beschikken over Arjen Robben. Robben mist hoogstwaarschijnlijk het uitduel met Alemannia Aachen in de kwartfinale van het toernooi om de DFB Pokal. Dit terwijl de buitenspeler afgelopen weekend nog een succesvolle rentree maakte in de basis. Ook het meespelen van Daniel van Buyten is twijfelachtig, meldt Voetbal International.

Beiden zijn ziek en mogelijk niet tijdig hersteld voor de wedstrijd van woensdag. Trainer Louis van Gaal kan in elk geval niet beschikken over Diego Contento. De linksback kampt met een stressfractuur van de wervelkolom, opgelopen in het tweede elftal.

Ook Franck Ribéry is er niet bij vanwege een knieblessure. Van Gaal denkt echter dat de 27-jarige Fransman komende zaterdag op bezoek bij Werder Bremen weer van de partij kan zijn. Christian Nerlinger, technisch directeur, is verbolgen over deze uitspraken van de Nederlander. Hij denkt dat het herstel langer duurt.

Sparv weer speelgerechtigd voor Groningen

FC Groningen-trainer Pieter Huistra kan in het bekerduel tegen FC Utrecht weer een beroep doen op Tim Sparv. De Finse middenvelder was de laatste tijd geschorst maar is nu weer speelgerechtigd. Morgenavond beschikt de trainer over een fitte selectie. Alleen de langgeblesseerde Koen van der Laak is er niet bij.

Doordat Sparv weer fit is valt Leandro Bacuna buiten de groep voor het duel in de Galgenwaard. Volgens Huistra reist de Trots van het Noorden met maar één doel naar Utrecht: "Het is niet zo ingewikkeld wat ons doel is. We staan bij de laatste acht in het bekertoernooi en willend de halve finales halen. Dit is een wedstrijd die we heel graag willen winnen en daaraan zullen we alles doen. Je voelt aan alles dat het morgen zijn beslag moet gaat krijgen," besluit Huistra.

Pimp je suf in Test Drive Unlimited 2-trailer

Namco Bandai heeft een nieuwe trailer online gezet, in deze trailer staat het 'customizen' van de auto's centraal. In de trailer zien we de vele mogelijkheden tot het aanpassen van de auto's in vogelvlucht, voor zover de trailer laat zien wordt het een paradijs voor liefhebbers van mooie wagens en het aanpassen tot in de kleinste details.

Test Drive Unlimited 2 zal op 11 februari 2011 verschijnen op de PlayStation 3, Xbox 360 en de PC.

Uganda neemt honderden papegaaien in beslag

In Uganda zijn deze maand meer dan 270 Afrikaanse grijze papegaaien in beslag genomen bij smokkelaars en dit duidt erop dat er een georganiseerde bende actief is. Dat heeft de Ugandese natuurbescherming dinsdag gemeld.

De papegaaien werden het afgelopen weekeinde aangetroffen bij een inval in een pakhuis in de buurt van de luchthaven van Entebbe en twee weken geleden bij de grens met Congo. Het pakhuis is van een bedrijf dat geen vergunning heeft om papegaaien te exporteren.

Volgens Johnson Masereka van de natuurbescherming proberen smokkelaars gewoonlijk nooit meer dan twee of drie papegaaien tegelijk uit te voeren. Hij zei ook dat Afrikaanse grijze papegaaien in Europa zo'n 1100 euro per stuk opleveren.

FOK!tv bij de SR playmate fotoshoot

Vorige week vond er in Amsterdam een fotoshoot plaats met vijf Nederlandse Playmates. Een select groepje Mannen mocht voor het goede doel (Serious Request en het Rode Kruis) op de foto met de dames.

Aanwezig waren Dorien Rose, Mai-Lan Leenders, Chantal Hanse, Merel Trip en Iris Bakker. De eerste drie werden ooit al Playmate van het Jaar, Iris kan Playmate van het jaar in Duitsland worden. De Playmates stellen zichzelf overigens voor op FOK!tv, dat Googlet straks wat makkelijker. Van Mai-Lan zien we overigens snel meer, omdat zij de host wordt van Mai-Lan & de Mannen, exclusief op FOK!.
 

12 man vast voor 46 woninginbraken Deventer

De politie in Deventer denkt met de arrestatie van 12 verdachten van woninginbraak 46 zaken te hebben opgelost. De meeste verdachten hebben meerdere woninginbraken bekend, meldt de politie dinsdag.

De verdachten werden de afgelopen twee maanden aangehouden. Een 51-jarige man uit Deventer spande de kroon. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor twaalf inbraken in zijn woonplaats. De inbrekers hadden het vooral gemunt op geld of snel verhandelbare goederen als laptops, mobiele telefoons, camera's en televisies.

Met de arrestaties is het inbrekersgilde in de regio volgens de politie een flinke slag toegebracht. Inbraak in woningen had eind vorig jaar topprioriteit, omdat er sprake was van een toenemend aantal woninginbraken.

Stybar definitief naar Quick Step

Zdenek Stybar heeft dan toch zijn zin gekregen. De wereldkampioen veldrijden zal vanaf 1 maart te zien zijn in de kleuren van Quick Step. Gisteren bereikte Patrick Lefevere en de huidige ploeg van Stybar Telenet-Fidea overeenstemming, waarna de overstap snel beklonken werd.

"Het is voor mij persoolijk een droom die uitkomt," zei Stybar in een persbericht. "Ik ben erg blij om met Quick Step te racen. Het is een belangrijke stap voor me in mijn wielercarrière, dat me diverse mooie kasnen zal opleveren."

Stybar maakt in mei zijn debuut voor de ploeg in de Tour of California of in de Ronde van België. De 25-jarige zal naast de wegritten zich ook blijven richten op het veldrijden.

"Ik hou van die sport en ben van plan om het erbij te blijven doen. Daarom is er een schema opgesteld waarbij ik rustig aan het wegwielrennen kan werken. Ik zal alles stap per stap moeten leren. Op dit moment is mijn aandacht volledig gericht op het WK van aankomende zondag. Ik ga daarin mijn best doen voor Telenet-Fidea."

Ernest Faber assistent Van Marwijk bij Oranje

Ernest Faber is toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal. De eenmalig international is de vervanger van Frank de Boer, die zich volledig wil concentreren op zijn baan als hoofdtrainer bij Ajax. Faber gaat samen met Phillip Cocu en Dick Voorn bondscoach Bert van Marwijk assisteren.

Faber blijft wel gewoon aan als hoofdtrainer van FC Eindhoven. De clubleiding van de ploeg uit de Jupiler League heeft de 39-jarige Brabander toestemming gegeven om deze functie te combineren met zijn nieuwe baan als assistent. Faber staat sinds dit seizoen aan het roer bij FC Eindhoven. Eerder had hij bij PSV het beloftenteam en de A-junioren onder zijn hoede.

Als voetballer kwam Faber uit voor NEC, Sparta, FC Groningen en PSV. In 1998 speelde hij onder bondscoach Guus Hiddink tijdens een vriendschappelijk duel met Mexico zijn enige interland.

Egyptische oproerpolitie staat klaar voor protesten

In de Egyptische hoofdstad Caïro was de oproerpolitie dinsdag massaal op de been in verband met een aangekondigde demonstratie tegen 'marteling, armoede, corruptie en werkloosheid'. Negentigduizend mensen hebben via Twitter en Facebook laten weten aan het protest te zullen deelnemen.

Behalve in Caïro zal ook in Alexandrië worden gedemonstreerd. De regering heeft laten weten geen enkele verstoring van de orde te zullen tolereren en mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft haar zorgen geuit over de veiligheid van de demonstranten.

Amnesty heeft de Egyptische autoriteiten opgeroepen geen buitensporig geweld te gebruiken. Minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adly kondigde 'afdoende maatregelen' aan om chaos te voorkomen. De demonstraties worden gehouden in navolging van de protesten die in buurland Tunesië leidden tot de val van de president. Aan het begin van de middag waren in Caïro honderden demonstranten op de been. Ze riepen leuzen die waren gericht tegen president Hosni Mubarak en leuzen tegen de armoede. Ook zongen ze het Egyptische volkslied. Er waren niet direct meldingen van ongeregeldheden. De politie zei vijftien leden van de verboden Moslimbroederschap te hebben gearresteerd.

Vorige week deed een aantal Egyptenaren voor het parlement en het kantoor van de premier een poging tot zelfverbranding. In Alexandrië overleed een 25-jarige werkloze die zichzelf in brand had gestoken. De zogenoemde Jasmijnrevolutie in Tunesië begon in december met de zelfverbranding van een jonge hoogopgeleide werkloze. Bijna de helft van de tachtig miljoen inwoners van Egypte leeft onder of net boven de armoedegrens van 2 dollar per dag.

De oproep tot demonstreren werd voor het eerst gedaan op een Facebook-pagina genaamd De Martelaar, opgezet uit naam van Khaled Said, een jonge Egyptenaar die volgens zijn familie en getuigen vorig jaar in Alexandrië door politieagenten werd doodgeslagen. Twee agenten worden hiervoor momenteel berecht.

Een aantal politieke partijen, waaronder de progressieve Wafd en Al-Ghad, en de Moslimbroederschap steunen de demonstraties en ook arbeiders, studenten en ambtenaren hebben hun deelname aangekondigd. De organisatoren hebben de demonstranten gevraagd alleen een Egyptische vlag mee te nemen en niet te koop te lopen met hun geloof of politieke voorkeur.


Egyptische oproerpolitie staat klaar voor protesten (Foto: Novum)

Politie verjaagt sportvliegtuigje boven Schiphol

Een 53-jarige sportvlieger heeft zaterdag korte tijd voor opschudding gezorgd op Schiphol. De man vloog met zijn eenmotorige sportvliegtuigje het luchtruim boven het vliegveld binnen zonder daarvoor toestemming te hebben gevraagd.

De luchtverkeersleiding schakelde de politie in, nadat de man ook geen radiocontact onderhield. Het vliegtuigje met twee inzittenden maakte pas rechtsomkeert nadat een politiehelikopter de indringers sommeerde het verboden luchtruim te verlaten.

De sportvlieger landde onder begeleiding op Vliegveld Hilversum. Hij heeft een boete gekregen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten dinsdag.

De aanwezigheid van de indringer leidde niet tot gevaarlijke situaties. Een vliegtuig werd omgeleid naar een andere landingsbaan.


Politie verjaagt sportvliegtuigje boven Schiphol (Foto: Novum)

Bouwer uraniumcentrifuges beboet voor ongeluk

Een bedrijf dat centrifuges bouwt voor uraniumverrijking moet vanwege een fataal bedrijfsongeval 45.000 euro boete betalen. Het bedrijf uit Almelo, Enrichment Technology Nederland, is volgens de rechtbank in Almelo nalatig geweest.

Een 50-jarige ervaren medewerker uit Daarlerveen raakte in april 2009 na een storing in een machine bekneld en kwam om het leven. Hij werkte in een productiehal van het bedrijf op het terrein van Urenco. Hij was een ruimte met twee grote machines binnengegaan om die schoon te maken.

Een doorgang naar die machines is beveiligd, waardoor ze niet kunnen werken als er iemand in de passage staat. Naast die doorgang bevindt zich echter een smalle ruimte die het beveiligingssysteem niet in werking stelt.

De medewerker stond in de onbeveiligde ruimte op het moment dat een collega, die daartoe overigens niet de bevoegdheid had, de machine aanzette. Hierdoor kwam de man klem te zitten en overleed hij uiteindelijk.

De bedrijfsleiding was volgens de rechtbank gewaarschuwd dat werknemers van de onbeveiligde doorgang gebruikmaakten, maar greep niet in. Ook was eind 2008 in een risico-inventarisatie geconcludeerd dat de combinatie van de twee machines op veiligheid moet worden gekeurd.

Al met al had het bedrijf volgens de rechtbank moeten weten dat de werksituatie levensgevaarlijk was. Na het ongeval heeft het bedrijf de nabestaanden volgens de rechtbank op goede wijze bijgestaan en financieel ondersteund. Daarom bleef de boete beperkt tot 45.000 euro.

Tegenslag voor Ruiz

FC Twente-speler Bryan Ruiz zal niet inzetbaar zijn in het bekerduel tegen PSV van morgen. Ruiz heeft last van vocht in zijn knie.

Morgen ondergaat de aanvallende middenvelder een behandeling waardoor het vocht uit de knie wordt gehaald. Aankomende zondag, in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord, kan hij mogelijk wel zijn rentree maken.

Theo Janssen en Emir Bajrami lijken wel fit genoeg te zijn. In de wedstrijd tegen FC Groningen van afgelopen zondag begon Janssen op de bank nadat hij een week ziek was. Bajrami stond 3 maanden aan de kant vanwege een blessure aan zijn enkel.

Celstraf geëist voor verkrachting bejaarde in 1994

Tegen een 47-jarige man is dinsdag 32 maanden cel geëist voor de verkrachting van een bejaarde vrouw zestien jaar geleden. De destijds 71-jarige vrouw werd in september 1994 in Den Helder de bosjes in getrokken, verbaal en met een mes bedreigd en verkracht.

Het na de verkrachting aangetroffen DNA was opgenomen in de DNA-databank. De man viel vorig jaar door de mand nadat DNA van hem was afgenomen vanwege een ander delict. Aangezien de verjaringstermijn van twintig jaar voor verkrachting nog niet was verstreken, kon het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar de man alsnog vervolgen.

In de eis heeft de officier van justitie geen rekening gehouden met de tijd tussen de verkrachting en de vervolging. "Het feit blijft namelijk even ernstig", aldus het OM.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.

Medvedev: Veiligheid op Domodedovo ondermaats

Het management van de internationale luchthaven Domodedovo, het drukste vliegveld van de Russische hoofdstad Moskou, is verantwoordelijk voor de fouten die gemaakt zijn bij de beveiliging. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag gezegd. Het management bestrijdt dit echter en zegt dat de Russische transportpolitie verantwoordelijk is voor de veiligheid.

Maandag kwamen door een zelfmoordaanslag op de luchthaven 35 mensen om het leven. Nog eens 110 mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld voor verwondingen die ze bij de explosie opliepen.

"Wat hier gebeurd is, laat duidelijk zien dat er fouten zijn gemaakt bij het garanderen van de veiligheid. Diegenen die de beslissingen nemen en het management van het vliegveld moeten hier verantwoordelijkheid voor nemen", zei Medvedev. Volgens de president verkeerde de veiligheidssituatie 'simpelweg in een staat van anarchie'.

Een woordvoerder van de luchthaven zei dinsdag echter tegen persbureau Interfax dat de controle van mensen die de aankomsthal binnengaan de verantwoordelijkheid is van de transportpolitie 'en niet van onze veiligheidsdienst'.

Medvedev werd in zijn kritiek op de veiligheid van de luchthaven gesteund door Nikolai Sintsov van de Nationale Antiterreur Commissie. Sintsov zei op de staatstelevisie dat de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven Domodedovo 'ondermaats' zijn, omdat er niets zou zijn gebeurd als de veiligheidsmaatregelen wel in orde waren geweest.

De president, die vaak wordt gezien als ondergeschikt aan premier Vladimir Poetin, leek dinsdag zijn macht te willen doen gelden. Hij suggereerde dat mogelijk ook ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en medewerkers van de federale veiligheidsdienst FSB fouten hebben gemaakt. "Ik heb de minister van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven uit te zoeken welke ambtenaren, verantwoordelijk voor de transportveiligheid, kunnen worden ontslagen of op andere wijze kunnen worden gestraft", aldus Medvedev. Hij gaf de FSB vergelijkbare instructies.

Medvedev heeft tevens opgeroepen tot een systeem van 'totale controle' van passagiers en hun bagage. "Dit duurt langer voor de passagiers, maar het is de enige manier", zei hij. Of dergelijke controles ook moeten gelden voor mensen die reizigers komen afhalen of afzetten bij de aankomsthallen is onduidelijk.

Poetin zwoer dinsdag de zelfmoordaanslag te zullen vergelden. Op wat voor soort vergelding Poetin doelde of tegen wie is niet duidelijk.

Hoe de zelfmoordaanslag precies werd uitgevoerd is onduidelijk. Sommige bronnen spreken van twee zelfmoordterroristen, onder wie een vrouw, terwijl anderen spreken over één terrorist.


Medvedev: Veiligheid op Domodedovo ondermaats (Foto: Novum)

Mensenhandel in illegale bordelen Almelo

De politie heeft de afgelopen dagen vier illegale bordelen in Almelo opgerold. In een van de bordelen werd een prostituee uit Brazilië aangetroffen die het slachtoffer is van mensenhandel. In een ander bordeel werd een mannelijke prostituee uit Venezuela aangetroffen die mogelijk ook tegen zijn wil moest werken.

De bordelen waren ondergebracht in woningen aan de P.C. Boutenstraat, de Hofkampstraat, de Sluiskade Noordzijde en de Parallelweg. Beide slachtoffers zijn opgevangen, meldt de politie dinsdag. De Vreemdelingenpolitie bekijkt wat er met de slachtoffers gaat gebeuren.

De politie heeft de zaak in onderzoek. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Mensenhandel in illegale bordelen Almelo
Mensenhandel in illegale bordelen Almelo (Foto: ANP)

Systeemeisen Homefront bekend

Uitgever THQ en ontwikkelaar Kaos Studio hebben de systeemeisen van de aankomende shooter Homefront bekendgemaakt. Ook hebben ze bekendgemaakt dat de singleplayer campagne ongeveer acht uur lang is.  "Some of them will get through it in eight hours, some of them will take longer than eight hours. There's a varying level of challenge depending on the skill of the player."

Minimum

 

  • Windows XP, Windows Vista or Windows 7
  • Intel Pentium Core 2 Duo 2.4 GHz or AMD Athlon X2 2.8GHz.
  • 2 GB RAM
  • Shader Model 3.0 graphics card with 256MB of memory
  • NVIDIA GeForce 7900GS or ATI Radeon 1900XT
  • 10GB of free hard drive space

 

Aanbevolen

 

  • Windows Vista or Windows 7
  • Quad Core 2 GHz+ CPU
  • 2 GB RAM
  • NVidia GeForce 260 or ATI Radeon 4850
  • 10 GB of free hard drive space 

F1-circuit Shanghai deels verzakt

Het Formule 1-circuit in Shanghai is op drie plaatsen verzakt, zo is door de organisatie van de Grand Prix van China bekend gemaakt. De Chinezen verwachten dat de schade op tijd hersteld zal zijn om de race doorgang te laten vinden.

De wedstrijd in China staat voor 17 april op het programma, maar zal pas definitief doorgaan als de FIA het circuit in Shanghai goedgekeurd heeft. De organisatie moet het circuit op enkele plaatsen verbeteren en dat daarnaast de baan verzakt is, is volgens circuitmanager Sun Liang niet vreemd. "Het circuit is gebouwd op een zachte ondergrond, dus het is niet gek dat de baan naar verloop van tijd verzakt. Bovendien zijn er ook al zeven Grands Prix en de nodige andere races op verreden. We zullen deze drie bochten opnieuw moeten asfalteren," zei hij tegen Oriental Morning Post.

The Fighter wordt slotfilm IFFR

Boksdrama The Fighter is de nieuwe slotfilm van het International Film Festival Rotterdam. The King's Speech zou in eerste instantie de afsluiter van het festival zijn, maar die film werd door de distributeur teruggetrokken.

The Fighter is 5 februari als laatste film van het IFFR te zien. De film met Mark Wahlberg en Christian Bale in de hoofdrollen is al flink in de prijzen gevallen. Christian Bale won een Golden Globe voor Beste Mannelijke Bijrol en Melissa Leo voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Bale en Amy Adams zijn bovendien genomineerd voor een Bafta, de Britse tegenhanger van de Oscars. The Fighter is vanaf 24 maart in de Nederlandse bioscopen te zien.

De distributeur van The King's Speech zegde eerder alle andere festivalvertoningen af wegens de grote hoeveelheid nominaties en de daardoor lopende publiciteitscampagnes.


The Fighter wordt slotfilm IFFR

GL, SP en CU willen nog niet naar Afghanistan

De fractie van GroenLinks neigt naar een nee tegen het huidige voorstel voor een politietrainingsmissie naar Kunduz in Noord-Afghanistan. Het eindoordeel is nog niet opgemaakt 'maar het kabinet moet met een heel goed antwoord komen om de fractie nog te kunnen overtuigen. Dat wordt een lastig verhaal'.

Dat zei fractievoorzitter Jolande Sap dinsdag na afloop van de fractievergadering. Ze zei dat de fractie drie grote bezwaren heeft tegen het plan dat nu op tafel ligt. De tien leden twijfelen over de veiligheidssituatie in Kunduz, het karakter van de training en het risico dat agenten worden ingezet als 'oorlogspolitie'. De fractie is teleurgesteld dat het voorstel van het kabinet te veel aansluit bij de NAVO-insteek terwijl GroenLinks juist een civiele missie voor ogen had.

Ook de ChristenUnie heeft nog grote twijfels over het kabinetsvoorstel. "Als we nu de balans opmaken, kunnen we er nog niet mee instemmen", zei ChristenUnie-leider André Rouvoet dinsdag na de wekelijkse fractievergadering.

Het overleg met de verantwoordelijke ministers woensdag wordt volgens hem lastig. De ChristenUnie twijfelt vooral aan de effectiviteit van het militaire NAVO-deel, dat het grootste deel van de missie beslaat. Met de deelname aan het andere onderdeel, de Europese politiemissie Eupol, heeft de partij minder moeite.

SP-fractievoorzitter Emile Roemer gaat ervan uit dat de trainingsmissie van tafel gaat. Hij denkt dat de bezwaren bij onder meer GroenLinks te groot zijn en dan is er geen Kamermeerderheid.

GL, SP en CU willen nog niet naar Afghanistan
GL, SP en CU willen nog niet naar Afghanistan (Foto: ANP)

'Andere projecten van Bethesda zijn gebaat bij nieuwe engine'

Peter Hines, hoofd van de Public Relations bij Bethesda Game Studios is er van overtuigd dat andere projecten van Bethesda gebaat zullen zijn bij de nieuwe engine van Elder Scrolls V: Skyrim. Het is de eerste sinds de Gamebryo engine van Oblivion, welke veel kritiek ontving van gamers door het hoge bug-gehalte, dat er een nieuwe engine wordt ontwikkelt.

Hines vertelt dat de engine voor Skyrim gebruikt zal worden door ontwikkelaar Todd Howard en zijn team nadat zij klaar zijn met Skyrim, wat de kans erg groot maakt dat de engine gebruikt zal worden voor Fallout 4. Hij zei:"Yeah, I mean obviously, whatever Bethesda Game Studios works on after Skyrim will take advantage of the tech that they have developed. But what that next product is or what it's going to be? Everybody's gonna have to wait and see. Right now, it's been used for Skyrim and that's what our focus is on. We aren't saying what they're going to work on next."

Elder Scrolls V: Skyrim zal op 11 november 2011 verschijnen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC.

Skyrim

VVD Den Haag wil allochtonenstop

Den Haag moet de komende jaren minder kansarmen toelaten als nieuwe inwoners. Dat bepleit de Haagse VVD in een dinsdag verschenen nota over integratie.

Aan nieuwe inwoners moet de gemeente eisen gaan stellen. Zo moet er een minimuminkomen gaan gelden. Ook mogen mensen niet in Den Haag komen wonen als ze in aanraking zijn geweest met de politie vanwege bijvoorbeeld drugscriminaliteit, geweldsdelicten of het veroorzaken van overlast.

Volgens de VVD moeten eerst de bestaande problemen rondom integratie worden opgelost, voordat er weer 'kansarme nieuwkomers' kunnen worden toegelaten. Het huidige beleid is 'dweilen met de kraan open', vinden de Haagse liberalen.

De PvdA in Den Haag reageert woest op de VVD-plannen. PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash noemt ze schandalig en moreel verwerpelijk. "De VVD moet zich diep schamen", zegt Ramnewash. VVD en PvdA zitten samen in het gemeentebestuur van Den Haag. Die samenwerking is volgens Ramnewash in gevaar. Rotterdam weert kansarme nieuwkomers in een aantal achterstandswijken. Dat is wettelijk mogelijk dankzij de in 2006 ingevoerde Rotterdamwet. Ook Tilburg en Den Bosch maken gebruik van deze wet.

De Haagse VVD wil verder dat de gemeente geen informatie meer aanbiedt in andere talen dan het Nederlands. Alleen informatie in het Engels blijft toegestaan, vanwege het grote aantal expats in Den Haag. Die hebben een 'bijzondere positie', vindt de VVD.

Volg ook de discussie op het forum over dit onderwerp.

Hoofdredacteur Hans Laroes vertrekt bij NOS

Hans Laroes vertrekt na 23 jaar bij de NOS. Hij vindt het tijd voor een nieuwe stap, maakte hij dinsdag bekend tijdens een redactievergadering. Laroes stopt per 1 juli. Hij was de afgelopen negen jaar hoofdredacteur van het NOS Journaal.

Laroes stopt op eigen initiatief. "Het is tijd voor een nieuwe stap. Eén waarin ik mezelf kan aanscherpen en uitdagen in nieuw werk." Volgens hem is zijn beslissing vooral goed voor de NOS om na een lange tijd weer een nieuwe hoofdredacteur te krijgen met nieuwe ideeën, visie en stijl.

De 55-jarige Laroes begon in 1988 bij de NOS als parlementair verslaggever. In 1997 volgde een benoeming tot adjunct-hoofdredacteur van het NOS Journaal. Na een tussenstap als plaatsvervangend hoofdredacteur in 1999, werd Laroes in 2002 algemeen hoofdredacteur. Ook presenteerde hij het journaal.

De NOS heeft nog geen opvolger bekendgemaakt. Nog onduidelijk is wat Laroes na zijn vertrek gaat doen. Hij blijft nog tot november voorzitter van de News Assembly van de European Broadcasting Union.

Acteur Ed Westwick verbrandt voeten

Acteur Ed Westwick heeft tijdens de opnames van de film Chalet Girl zijn voeten in de sneeuw verbrand. Dit heeft regisseur Phil Traill op het YouTube-kanaal van uitgever Momentum Pictures verteld.

Bij een van de opnames moest Westwick op zijn blote voeten de sneeuw in rennen. "Bij iedere opname moest hij op blote voeten naar buiten rennen en in de sneeuw staan, roepend naar Kim (Felicity Jones). Je kunt het niet in de trailer zien, maar hij had het ijskoud." Traill was alleen niet meteen op de hoogte van het voetenprobleem van Westwick. "Pas weken later kwam ik erachter dat Ed zijn voeten had verbrand."

De romantische komedie Chalet Girl zal in Nederland op 17 februari te zien zijn.

Kunstrijdster Gijsman trekt zich terug van EK

Manouk Gijsman heeft zich met een blessure moeten terugtrekken van het EK kunstschaatsen in Bern. Tijdens de training vanmorgen blesseerde de 18-jarige Nederlandse haar heup toen ze na een val met de boarding in aanraking kwam. Vanmiddag zijn de kwalificaties voor het EK.

Boyito Mulder slaagde er gisteren niet in om zich voor het hoofdtoernooi bij de mannen te plaatsen. De Nederlandse kunstrijder werd negentiende en voorlaatste. Een plaats bij de eerst elf was vereist.

Pornografisch eerbetoon aan WoW en Starcraft in trailer

Zoals eerder bekend gemaakt is ontwikkelaar D-Dub Software, onder andere bekend van de games 'Bonetown' en een Tiger Woods sex-game, bezig met een pornografisch eerbetoon aan World of Warcraft en Starcraft. Alleen dit keer is er ook een trailer om een duidelijker beeld te scheppen.

Om een idee te krijgen wat de game gaat inhouden, hebben we de officiële aankondiging van de makers: "Somewhere, in some galaxy, a peaceful land of orcs and elves is about to be torn apart. A mighty spacecraft hurtles through the sky, filled with invaders from a planet far away. They call themselves the Good Ol' Boys, but the elves fear nothing good will come of their visit. These drunken space marines are about to discover that the planet harbors the most precious commodity in the universe: elf pussy.Can the elves vanquish this new enemy before they discover the secret elf brothels? Will the horny orcs be able to resist the charms of their sexy elf neighbors? And how will they defeat the most frightening enemy of all?"

Nog steeds niet zeker wat er verwacht mag worden van deze game? Wellicht dat deze trailer helpt.

Sietske H. uit Pieter Baancentrum, rechtszaak op 19 april

Het Pieter Baan Centrum heeft het onderzoek naar Sietske H., de verdachte van de babymoorden in het Friese Nij Beets, afgerond. Dat zei haar advocaat Barbara Klunder dinsdag tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Leeuwarden.

De vrouw wordt ervan verdacht dat zij tussen juni 2003 en juni 2009 haar vier baby's heeft omgebracht en ze daarna jarenlang in koffers op de zolder van haar ouderlijk huis heeft verstopt. H. heeft de slachtoffertjes, drie meisjes en een jongetje, direct na de bevalling verstikt.

De bevindingen van het Pieter Baan Centrum worden pas in maart verwacht. Sietske H. was, net als tijdens de eerste zitting in november, zelf niet aanwezig. De rechtbank behandelt de zaak inhoudelijk op 19 april.

Doden bij explosie bus in Filipijnen

In het financiële district van de Filipijnse hoofdstad Manilla is dinsdag een passagiersbus geëxplodeerd. Bij de explosie, vermoedelijk veroorzaakt door een bom, vielen vier doden en veertien gewonden. Dat heeft de burgemeester van het district Makati gezegd. De explosie was zo krachtig dat er gaten in een betonnen muur werden geslagen.

De explosie voltrok zich toen de bus een bushalte bij een treinstation naderde. Ruiten sprongen uit hun sponningen en er ontstond een groot gat in de bus. Volgens de politiechef van Manilla is uit de aangerichte schade af te leiden dat de explosie is veroorzaakt door een bom.

Vanwege de explosie werd een van de drukste doorgaande wegen van Manilla afgesloten. Hierdoor liep het verkeer volledig vast.


Passagiersbus explodeert in Manilla (Foto: Novum)

Jon Bon Jovi rockt in New Year's Eve

Rockster Jon Bon Jovi heeft een rol in de romantische komedie New Year's Eve te pakken. Ook Saturday Night Live-acteur Seth Meyers is toegevoegd aan de cast, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

In dit vervolg op de vorig jaar verschenen kaskraker Valentine's Day worden de liefdes en levens van verschillende personages gevolgd tijdens de feestdagen. Bon Jovi speelt een rol die hem op het lijf is geschreven: die van rockster. Hij heeft zijn vriendin Halle Berry, een cateraar, gedumpt maar komt haar tijdens Oud en Nieuw weer tegen op een feestje.

Behalve Berry, Bon Jovi en Meyers spelen ook Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Hilary Swank, Ashton Kutcher en Jessica Biel rollen in de film. Valentine's Day-regisseur Garry Marshall neemt ook deze keer de regie voor zijn rekening. New Year's Eve wordt eind dit jaar in de bioscopen verwacht.

De laatste keer dat Bon Jovi in een film speelde was in National Lampoon's Pucked, uit 2006. Hij was ook te zien in series als Ally McBeal en Sex and the City.


Jon Bon Jovi (Foto: Novum)

Feyenoord verhuurt El Ahmadi aan Al-Ahli

Karim El Ahmadi maakt het resterende deel van het seizoen af bij Al-Ahli. De geruchten gingen al een tijdje rond, maar nu is er een definitief akkoord tussen Feyenoord en de club uit Dubai bereikt.

"Karim is een uitstekende speler die we de rest van het seizoen nog goed zouden kunnen gebruiken, maar de situatie is zo dat we op dit moment behoefte hebben aan een aanvallende impuls, terwijl we op het middenveld wat ruimer in onze keuzes zitten," liet trainer Mario Been op de website van Feyenoord weten.

"Door het vertrek van Karim komt er ruimte in de salarissfeer, waardoor we het elftal nog voor het sluiten van de transfermarkt kunnen versterken met een aanvaller."

El Ahamdi kwam in de zomer van 2008 over van FC Twente en speelde sindsdien 58 wedstrijden in het shirt van de club uit Rotterdam-Zuid. Dit seizoen speelde de Marokkaanse middenvelder vijftien duels, maar scoorde daarin niet.

Emanuelson direct bij selectie AC Milan

Urby Emanuelson maakte onlangs de overstap van Ajax naar AC Milan. De kans is groot dat de speler morgenavond al voor zijn nieuwe werkgever debuteert, aangezien trainer Massimiliano Allegri hem aan de selectie heeft toegevoegd.

Clarence Seedorf, Alessandro Nesta en Gennaro Gattuso zitten allen in de lappenmand, waardoor Emanuelson morgenavond mogelijk al zijn debuut beleeft. Of de laatste nieuwe aanwinst van de Rossoneri, Mark van Bommel, ook aan de selectie wordt toegevoegd, is niet bekend.

Final Fantasy XIII-2 donkerder dan voorganger

Het directe vervolg op Final Fantasy XIII kent een verhaallijn die vele malen donkerder van aard is dan zijn voorganger, met als doel de speler minder het gevoel te geven een poppy spel te spelen.

Daarnaast is meteen bekendgemaakt dat er een aantal onverwachte plottwists verwacht kunnen worden en dat personages bepaalde veranderingen hebben doorgemaakt sinds de gebeurtenissen uit deel één, ondanks het feit dat het verhaal direct aansluit op XIII.

Ditmaal probeert de groep vrienden de onzichtbare wereld Bunibelle te vinden, alwaar Goddess Etro de regelset bepaalt. De ontwikkelaar heeft aangegeven goed naar de kritieken te hebben geluisterd en te hebben gesleuteld aan het verhaal, de personages en de interface.

Ook wordt de Easy Mode toegevoegd, die werd meegeleverd in de Internation Edition in Japan van Final Fantasy XIII. Aankomende winterperiode moet het spel uitkomen.

NMa onderzoekt prijsafspraken reisbranche

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is dinsdag begonnen met een onderzoek naar verboden prijsafspraken binnen de reisbranche. Dat bevestigt een woordvoerder van de kartelwaakhond. Reisorganisatie TUI Nederland had eerder al bericht over een bedrijfsbezoek.

Het bedrijf is volgens de NMa mogelijk betrokken bij het maken van prijsafspraken. Volgens TUI maakt het bezoek van de NMa deel uit van een groter onderzoek waarbij ook andere ondernemingen in de reisbranche worden gecontroleerd. Het is onduidelijk hoe groot het onderzoek precies is.

Hamas roept op tot protest

Hamas heeft alle Palestijnse vluchtelingen en hun nazaten opgeroepen te protesteren. Aanleiding voor het protest vormen de zogeheten 'Palestine Papers' van de Arabische tv-zender Al-Jazeera.

Volgens Al-Jazeera hebben de Palestijnse onderhandelaars naar het vredesoverleg met Israël in 2008 grote concessies gedaan, onder andere over de kwestie van de vluchtelingen. De onderhandelaars zouden akkoord zijn gegaan met de terugkeer van slechts 'een symbolisch aantal vluchtelingen'.

Tot dan toe hadden de Palestijnse onderhandelaars altijd van Israël geëist dat alle Palestijnen die ten tijde van de stichting van Israël in 1948 zijn gevlucht, alsmede hun nakomelingen - inmiddels enkele miljoenen - het recht moeten hebben om terug te keren naar Israël. De Israëliërs hebben zich daar altijd tegen verzet, omdat ze vrezen dat de grote stroom vluchtelingen het joodse karakter van de staat in gevaar brengt.

Hamas-leider Mahmoud Zahar deed dinsdag een beroep op alle Palestijnse vluchtelingen om protest uit te brengen. Hamas, dat de dienst uitmaakt in de Gazastrook, heeft weinig op met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en diens als gematigd geldende Fatah-partij. Mensen uit de kring rondom Abbas beschuldigden Al-Jazeera ervan een vertekend beeld van de werkelijkheid te schetsen. Bovendien zou de zender met de publicatie van de Palestine Papers beogen Abbas en de zijnen in diskrediet te brengen en juist de politieke agenda van Hamas te promoten.

Protest in Tunis houdt aan

Honderden mensen demonstreerden dinsdag in Tunis voor het kantoor van de Tunesische premier voor de verwijdering van leden van het regime van de gevluchte president Zine El Abidine Ben Ali uit de overgangsregering. Maandag zette de politie bij een soortgelijke demonstratie traangas in en vernielden betogers ruiten van politieauto's.

Veel demonstranten brachten ondanks de geldende avondklok opnieuw de nacht door in de buurt van het kantoor van de premier, Mohammed Ghannouchi.

Van Bommel: "Ik vertrek met pijn in mijn hart"

Eerder vandaag maakten we bekend dat Mark van Bommel per direct bij Bayern München vertrekt en voor AC Milan gaat spelen. De voormalig middenvelder van onder meer PSV speelde sinds 2006 in de Bundesliga en speelde 122 officiële wedstrijden.

"Ik verlaat Bayern München met pijn in mijn hart, maar met opgeheven hoofd," liet Van Bommel in een eerste reactie weten. "Ik heb hier mooie en succesvolle jaren gehad. Ik wil hier de club en de fans voor bedanken. Bayern München zal altijd in mijn hart blijven."

Bayern München wilde Van Bommel aanvankelijk niet laten gaan, maar na een gesprek tussen de Nederlander en voorzitter Karl-Heinz Rummenigge kwam er toch een akkoord. "Het was het uitdrukkelijke verzoek van Mark om op sportieve gronden zijn contract te laten ontbinden om per direct naar AC Milan te kunnen. Op grond van de grote verdiensten die hij voor Bayern heeft gehad, hebben wij aan zijn wens voldaan", aldus de preses.

[Upd] Bulletstorm en Crysis-demo nu te downloaden via Xbox Live

De demo van de shooter Bulletstorm is vanaf nu te downloaden via Xbox Live. De demo weegt 1,08 GB en bevat een klein stukje uit de singleplayer van de game. Of de demo deze week ook op het PlayStation Network verschijnt is nog niet bekend, maar Xbox-eigenaren kunnen alvast een voorproefje krijgen van deze doldwaze shooter.

Bulletstorm is een shooter die werkt op de Unreal Engine. Doch is de wereld zeer kleurrijk en moet je blijven opletten, want elke seconde gebeurt er wel wat. De makers zijn People Can Fly en Epic Games, waardoor de verwachtingen toch wel redelijk hoog liggen. Dat kunnen wij nu uitproberen met een korte demo.

De demo kan je hier downloaden, of gewoon door naar de Game Marketplace te gaan in het Xbox-menu.

Update: De multiplayer-demo van Crysis 2 is vanaf nu ook te downloaden, exclusief op de Xbox 360.

bulletstorm

Verdachte aanslag Giffords ontkent schuld voor rechter

De verdachte van de aanslag op het Democratische Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords heeft maandag voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan hetgeen hem tot nu toe ten laste is gelegd, te weten poging tot moord op Giffords en twee van haar medewerkers. De aanklacht tegen de verdachte, de 22-jarige Jared Loughner, wordt later waarschijnlijk uitgebreid met moord.

Zes mensen kwamen om het leven toen Loughner op 8 januari voor een supermarkt in Tucson, Arizona, waar Giffords met belangstellenden praatte, in het wilde weg begon te schieten. Dertien mensen raakten gewond, onder wie Giffords, die in het hoofd werd geschoten. Het was voor het eerst dat Loughner voor de rechter op de tenlastelegging reageerde.

Uit het onderzoek naar de schietpartij is naar voren gekomen dat de verdachte psychisch niet in orde is en zich in de weken voor de aanslag steeds vreemder ging gedragen. Als zijn advocaat de geestelijke gesteldheid van haar cliënt inzet bij haar verdediging zou Loughner naar een psychiatrische inrichting gestuurd kunnen worden, in plaats van gevangenisstraf of de doodstraf te krijgen. Daarnaar gevraagd door de rechter zei advocaat Judy Clarke dinsdag echter vooralsnog niet te betwijfelen of Loughner in staat is de tenlastelegging te begrijpen.


Verdachte aanslag Giffords ontkent schuld voor rechter (Foto: Novum)

Vincent T. zeker tot maandag in cel

De Nederlander die in Engeland wordt verdacht van de moord op zijn buurvrouw blijft in ieder geval tot volgende week maandag in voorlopige hechtenis. Vincent T. diende geen verzoek in om op borgtocht te worden vrijgelaten, meldden Britse media. Maandag is er weer een zitting.

De Nederlandse architect is in Engeland aangeklaagd voor de moord op zijn 25-jarige buurvrouw Joanna Yeates. De 32-jarige verdachte werd donderdag opgepakt. Hij werkt in de Engelse plaats Bath voor het bouwkundig bedrijf Buro Happold. In 2009 verhuisde hij van Bath naar Bristol. Hij woonde samen met zijn vriendin naast het slachtoffer.

De verdachte beklaagde zich er dinsdag volgens The Sun over dat zijn bril is afgepakt voor onderzoek. Hij heeft een andere bril te leen gekregen, maar die zou niet voldoen. Hij zou het proces als een blinde ervaren.

Drie dagen nadat het slachtoffer was gevonden, ging T. met zijn vriendin naar Nederland voor een familiereünie. De familie had enkele huisjes gehuurd om daar enkele dagen door te brengen. Daar zou hij zich niet anders dan anders hebben gedragen.

Eerder deden geruchten de ronde dat de vriendin van T. de relatie had verbroken. Volgens The Sun heeft ze echter tegen de familie van T. gezegd dat ze bij hem blijft.

Punten Ronde 19/20 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

De winterstop in de Eredivisie is voorbij, er werd weer gevoetbald op de Nederlandse velden. Er waren inhaalwedstrijden van december afgelopen week en dit weekend was KNVB-speelronde 20 aan de beurt. En dus kan de stand in de FOK! Voetbalmanager 2010/2011 voor Ronde 19/20 opgemaakt worden.

Team LBUnited haalde deze ronde 133 punten en dat is een flink gat naar de nummer twee, team El Tomato dat 122 punten scoorde. De derde plaats met 121 punten wordt gedeeld door de teams Sjikke F.C. en BioniX, en user Timti met zijn Team-more haalde 119 punten waardoor de vijfde plek deze ronde voor hem is.

Het algemeen klassement wordt nu aangevoerd door team Bayself met 941 punten. Hij klimt vanaf de derde plaats en neemt het stokje over van team FC Lutjebroek, die gezakt is naar de vierde plaats en nu 928 punten heeft. De tweede plek is en blijft voor team Lycurgus7 met 933 punten, en de derde plaats is nu voor team Wazaa FC met 932 punten. Rondewinnaar team LBUnited sluit de top vijf af met 922 punten.

Punten Managerronde 19/20

Rank Teamnaam User Ronde 19/20 Totaal
1 LBUnited CoachLB 133 922
2 El Tomato tomtomaat 122 825
3 Sjikke F.C. MsGaucho 121 886
= BioniX ntrx 121 818
5 Team-more Timti 119 773
6 Hafc Rooiedakduivel 118 696
7 Probikinilijn Nieuwschierig 114 492
8 Bayself Bayswater 113 941
= joow AF. 113 520
10 gecko minor gecko76 112 865
= FC Drizzt Drizzt_DoUrden 112 715


Algemeen Klassement

Rank Teamnaam User Totaal Ronde 19/20
1 Bayself Bayswater 941 113
2 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 933 102
3 Wazaa FC Wazaa 932 107
4 FC Lutjebroek burnham 928 90
5 LBUnited CoachLB 922 133
6 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 911 96
7 Toxandria Heufie 903 106
8 Essche Boys VerrekteZakHooi 902 96
9 Sjikke F.C. MsGaucho 886 121
10 RASTANELIS RASTANELIS 871 76


Bij de subleagues gaat nog steeds Toppers van Weleer aan de leiding, ze lopen aardig uit met 844 punten op de nummer twee, Birdsong die 789 punten heeft gehaald. TUI Nederland & co heeft nu 779 punten gescoord en staat daarmee derde. Ze hebben 50 punten meer dan de nummer vier, Fc Zutphen (729 punten). En subleague Fryslan Boppe!!! maakt de top vijf vol met 665 punten.

Algemeen klassement Subleagues

Rank Subleaguenaam Owner Punten Ronde 19/20 Leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 844 93 8
2 Birdsong Birdy012 789 91 4
3 TUI Nederland & co Snofroe 779 98 8
4 Fc Zutphen INViCTuS 729 96 7
5 Fryslan Boppe!!! Steppenpferd 665 75 3
6 PSV mortelee 638 77 10
7 Lelijk Rijkevoort Heufie 607 68 7
8 Topmanagers stpn 604 73 5
9 Noord-Brabant stpn 599 71 17
10 Anti "Vrouwen in bodywarmers" HerrUmlaut 598 73 3


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht, en succes aan iedereen die degene(n) voor hem of haar in probeert te halen!

Voor de komende managerronde 21/22 kun je je eigen voetbalteam weer aanpassen. Maar let op: de wisselperiode sluit op vrijdagmiddag 28 januari 2011 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 6 februari 2011 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie houdt.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden. Heb je nog vragen, kijk dan eerst even bij de FAQ of je daar misschien al een antwoord kunt vinden op jouw vraag.

Ben je nieuwsgierig geworden door dit bericht, maar doe je nog niet mee met deze FOK! Voetbalmanager? Je kunt nog altijd inschrijven voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2011. Je moet daarvoor wel geregistreerd zijn op FOK!

Foutje ontdekt in punten voor voetbalspelers?
De FOK!managercrew kan helaas geen 100% garantie geven dat er bij het invoeren van al die uitslagen geen fouten of foutjes ingeslopen zijn, dus ik nodig jullie van harte uit om eventuele vergissingen bij het uitdelen van punten te melden (zie onderaan dit bericht hoe je de crew kunt bereiken). Een reactie onder dit bericht gaat waarschijnlijk verloren in de massa, dus probeer ons op de hieronder genoemde manieren een bericht te sturen.

Vermeld bij je foutjesmelding naast je username en managerrondenummer ook: 1) om welke voetbalspeler het gaat en van welke club; 2) bij welke wedstrijd het mogelijk is misgegaan (met datum); 3) wat het had moeten zijn volgens jou; en 4) of het ook zo op VI.nl staat. De crew gaat in principe uit van de uitslagen zoals die gepubliceerd zijn op die site.

We zullen er dan zo snel als mogelijk naar kijken en - indien het anders had moeten zijn - ook aanpassen in de eerder ingevoerde uitslagen. Echter, het herberekenscript dat de punten en je bijbehorende budget bijwerkt draait slechts één keer per etmaal, en wel om 1:15 uur. Dat script neemt alle ronden mee die al geweest zijn, waardoor je punten en budget zowel in positieve dan wel negatieve zin kunnen veranderen. Al naar gelang de ontdekte fout.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #3) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011!

Twee aanvallers voor Willem II

David Strihavka en Dragan Jelic voegen zich per direct bij de selectie van Willem II. Dit heeft de Tilburgse club vandaag bekend gemaakt. De twee aanvallers worden voor de rest van het seizoen gehuurd van respectievelijk Viktoria Plzen en NK Maribor.

Daarnaast is Willem II er in geslaagd om in beide gevallen een optie tot koop in de huurovereenkomst vast te leggen. Bovendien was Strihavka in de afgelopen dagen al op proef in Tilburg. "Hij is het type spits dat past binnen ons spelsysteem en brengt bovendien de nodige ervaring met zich mee", liet technisch directeur Henry van der Vegt weten.

Ook de komst van Jelic stemde Van der Vegt positief. "Jelic is een behendige aanvaller die op alle aanvallende posities uit de voeten kan."

Willem II kan het scorend vermogen in de voorhoede in elk geval goed gebruiken. De ploeg maakte in twintig wedstrijden slechts zeventien doelpunten en staat mede daardoor op de laatste plaats in de Eredivisie.

Huta Galung wel door in Heilbronn

Jesse Huta Galung heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Challenger in het Duitse Heilbronn. Huta Galung won met tweemaal 6-2 van de Duitser Simon Greul.

In de eerste set kwam Huta Galung op een voorsprong van 5-1. Greuls slaagde er vervolgens in om zijn service nog eenmaal te behouden maar daarna serveerde de Nederlander voor de set.

Greul kreeg in de tweede set bij de stand 1-2 drie kansen om Huta Galung te breken, maar dankzij prima serveren en een fraai punt werkte Huta Galung de breekpunten weg. Huta Galung brak vervolgens Greul zelf en kende daarna geen problemen meer.

Igor Sijsling werd eerder vandaag uitgeschakeld in Heilbronn.

Genoeg ideeën voor vervolg op Epic Mickey

Warren Spector, creatief brein achter de Deus Ex-games en Epic Mickey, heeft aangegeven dat er nog ideeën te over zijn voor een potentieel vervolg op Epic Mickey. "There’s a world of stuff can do with paint and thinner that we couldn’t even have thought of the first time around."

Spector, oprichter van de Junction Point Studio die vandaag in het nieuws kwam door de ontslagronde, steekt niets onder stoelen of banken. "As far as a second Epic Mickey game goes, there’s no shortage of interesting challenges to tackle." De ontwikkelaar gelooft nog steeds in zijn aanpak. "I have some ideas about music gameplay that could be fun and there’s a world of stuff can do with paint and thinner that we couldn’t even have thought of the first time around."

Maar het zou zomaar kunnen dat er zomaar iets anders van de tekentafel afkomt dat Spector nu aangeeft. "Or we could do some stuff completely different and not to any of the stuff I’ve mentioned here. Who knows?" Wat in elk geval zeker is, is dat Spector niet zonder ideeën zit.  "There’s no shortage of ideas. I’ve actually always envisioned Junction Point - well, once we became a part of Disney - as the studio that draws inspiration from the Archives."

Dit interview is, vlak voordat bekend werd gemaakt dat er mensen ontslagen zouden worden, bij Junction Point afgenomen. Zou het volgende plaatje dan wél in het vervolg geïmplementeerd worden?

[AO] Ook Djokovic naar halve finale

Na Roger Federer heeft ook Novak Djokovic zich geplaatst voor de halve finale van de Australian Open. De als derde geplaatste Serviër gaf de Tsjech Tomás Berdych geen enkele kans: 6-1, 7-6 en 6-1.

Djokovic begon sterk aan de partij en pakte door sterk te serveren en te retourneren al snel de eerste set. In het tweede bedrijf kreeg Berdych nog twee breakpoints te verwerken, maar mede omdat Djokovic last van zijn ogen kreeg kwan de Tsjech beter in de wedstrijd. Berdych kwam zelfs op een 4-1 voorsprong, maar de oogdruppels bij Djokovic begonnen te werken en hij brak snel terug en greep via de tiebreak alsnog de set.

De derde set bracht weer de Djokovic van de eerste set: weergaloos tennis en een kansloze Berdych. Hierdoor staat de winnaar van 2008 in de halve finale tegenover Federer die eerder vandaag eenvoudig zijn Zwitserse landgenoot Wawrinka klopte.

Call of Duty: Black Ops krijgt update

Call of Duty: Black Ops krijgt een update voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Nadat een actiegroep was opgericht om de vele problemen aan te pakken heeft Treyarch vandaag een statement uitgebracht via Twitter waarin ze aankondigen de game te zullen updaten. Hun bericht werd afgesloten met een "Have a nice day".

Sinds de release, en vooral sinds de laatste update, zijn er steeds verschillende problemen aanwezig geweest. Vooral de online problemen waren een doorn in het oog voor veel gamers. Potjes werden beeindigd, er kon geen server gevonden worden om te spelen en tal van andere problemen staken hun kop op. Nu heeft Treyarch dus een update uigebracht; Version 1.06. Welke issues hiermee gefixt worden, is niet bekend gemaakt, maar we kunnen er van uitgaan dat het de online problemen zijn.

blackopserror

Van Nistelrooy in zomer weg bij HSV

Ruud van Nistelrooy is niet van plan zijn verbintenis bij Hamburger SV te verlengen. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Roger Linge in de Hamburger Morgenpost. De 34-jarige spits mag van zijn club niet terugkeren naar Real Madrid en dat heeft de relatie tussen de Nederlander en de Duitsers danig bekoeld. "Nog vijftien wedstrijden en dan is het klaar", laat Linse aan duidelijkheid niets te wensen over.

HSV-directeur Bernd Hoffmann heeft gezegd dat de kans op het bereiken van Europees voetbal met Van Nistelrooy in de gelederen een stuk groter is. Daarom wil de club uit Hamburg de spits niet laten gaan. "HSV weet niet wat ze Ruud hiermee aandoen. Hij kan het niet begrijpen en het doet hem erg veel pijn."

Linse weet dat Real Madrid zijn oud-spits graag ziet terugkeren. "Zondag hebben de Real-supporters in het stadion zelfs Ruuds naam gescandeerd." Van Nistelrooy kwam eerder tussen 2006 en 2010 uit voor Real. In de winterstop verkaste hij naar HSV.

De oud-PSV'er blijft zich de komende maanden nog wel inzetten voor HSV, verzekert Linse. "Ruud moet laten zien dat hij een kerel is en gewoon doen waar hij goed in is: scoren."


Het rugnummer van Van Nistelrooy bij Real Madrid (Foto: Novum)

Gerucht: Retro Studios moest Sheik-game maken

Nintendo heeft vlak voor de ontwikkeling van Donkey Kong Country Returns aan Retro Studios gevraagd of de ontwikkelaar een game rond het personage Sheik wilde maken, het alter-ego van Zelda uit The Legend of Zelda-serie.

Waarom dit niet is doorgegaan, blijft voorlopig een raadsel. Het is nu voor het eerst dat er buiten de studio wordt gesproken over een dergelijk spel, dus het gerucht komt een beetje uit de lucht gevallen.

Een reden dat het spel nooit is aangekondigd, is omdat Nintendo zich eigenlijk los wilde schudden van Retro Studios, na de Metroid Prime-trilogie. Van Shigeru Miyamoto kreeg de ontwikkelaar de keuze: of ze gingen aan de slag met hun eigen experimenten, of ze mochten werken aan een nieuwe Donkey Kong-game. We weten allemaal hoe dat gelopen is.

Wat de toekomst brengt voor Retro Studios, weten alleen de mensen die er werken. De insider die op het NeoGAF-forum dit nieuws naar buiten bracht, heeft het wel vaker bij het juiste eind gehad.

El Hamdaoui traint weer bij Ajax

Mounir El Hamdaoui heeft vanmorgen weer getraind met de selectie van Ajax. De aanvaller lijkt geen last meer te hebben van zijn knie.

El Hamdaoui liep tijdens het trainingskamp van Ajax in Turkije tegen een knieblessure op. Hierdoor moest hij de oefenwedstrijd tegen Galatasaray aan zich voorbij laten gaan. Ook tijdens de competitiewedstrijden tegen Feyenoord (2-0 winst) en FC Utrecht (3-0 verlies) was hij afwezig. Mogelijk is de aanvaller donderdag inzetbaar tijdens de kwartfinale van de KNVB Beker tegen NAC Breda.

El Hamdaoui speelde onder trainer Frank de Boer nog geen wedstrijd vanuit de basis. De aanvaller reageerde woedend nadat hij niet in de basis begon tegen AC Milan en meldde zich vervolgens ziek. Na een paar goede gesprekken met de nieuwe trainer van de Amsterdammers was de kou uit de lucht en zet de Marokkaan zich weer volledig in voor Ajax.

Wie ook terugkeerde op het trainingsveld was Kenneth Vermeer. De doelman staat al maanden aan de kant met een achillespeesblessure. Vorig jaar augustus scheurde hij zijn achillespees en vandaag is hij weer begonnen met de looptraining. Demy de Zeeuw trainde nog apart en de Nigeriaanse proefspeler Adi trainde voor het eerst mee met de selectie.

'Contador voor een jaar geschorst'

Alberto Contador zal volgens de Spaanse media donderdag een schorsing van een jaar tegen zich horen eisen. De drievoudig Tourwinnaar werd betrapt op het gebruik van verboden middelen en is daarom door de disciplinaire commissie van de Spaanse wielerbond REFC aangeklaagd.

Tijdens de afgelopen Tour werd er in de urinevan Contador een kleine hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol aangetroffen. De Spanjaard heeft ontkend dit middel bewust te hebben genomen en wijst in zijn verklaring op besmet vlees.

"Alles wijst erop dat hij voor een jaar wordt geschorst en zijn zege in de Ronde van Frankrijk kwijt raakt," meldt de Spaanse krant Marca. Ook AS komt met het bericht dat Contador voor een jaar geschorst wordt.

Contador krijgt na de uitspraak tien dagen om beroep aan te tekenen. In afwachting van een uitspraak is de ronderenner al voorlopig geschorst. De Spanjaard, die Astana inmiddels heeft verruild voor het Saxo Bank-Sungard van Bjarne Riis, overweegt bij een schorsing zijn carrière te beëindigen.

Dragon Age 2 heeft 103 minuten aan cutscenes

Dragon Age 2 zal 103 minuten aan cutscenes krijgen, aldus de BBFC. De BBFC is een organisatie die games hun rating meegeeft. Dragon Age 2 zal een 18+ rating krijgen, wat niet heel verwonderlijk is. Dragon Age zette duidelijk de toon door zeer brute actie duidelijk in beeld te brengen.

De 103 minuten van Dragon Age 2 is duidelijk meer dan de 71 minuten die Killzone 3 zal krijgen. Beiden hebben een 18+ rating meegekregen door hun "strong bloody violence". Dragon Age 2 is het vervolg op Dragon Age Origins, dat in 2009 uitkwam. Dragon Age 2 zal verschijnen op 8 maart verschijnen voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

dragon age2

De filmposters van 2010

De filmwebsite IMP Awards kiest ieder jaar de mooiste, saaiste en engste filmposters van 2010. De uitslag is nu op de website verschenen en de film Rabbit Hole heeft de prijs gewonnen voor mooiste filmposter van 2010. De film Takers 'won' de prijs van de slechtste filmposter van vorig jaar.

De volledige lijst:

Mooiste filmposter - Rabbit Hole

Mooiste teaserposter - Harry Potter and the Deathly Hallows (Part 1)

Grappigste filmposter - Despicable Me

Engste filmposter - The Human Centipede

Grappigste tagline - "I can't see through walls. But I can kick your ass." (Kick-Ass)

Slechtste tagline - "The truth is not what you know. It's what you believe." (Ondine)

Beste motionposter - The Other Guys

De bewegende versie is hier te zien.

Slechtste filmposter - Takers

Beste blockbuster poster

Gedurfste poster - Buried

Beste karakterposters - Kick-Ass

De vier posters van karakters uit Kick-Ass zijn hier te zien.

Beste serieuze tagline - "You don't get to 500 million friends without making a few enemies." - The Social Network

Beste TV-serie poster - House

Daarnaast is er een aantal posters geselecteerd van verschillende landen die een eervolle vermelding verdienen. Daar staat onder andere Sint tussen. Ten slotte is er nog een aantal awards uitgedeeld die met een korreltje zout genomen moeten worden, waaronder de Vuvuzela Award.

De complete lijst met de genomineerden is hier te bekijken.

Real Madrid richt pijlen nu op Adebayor

Nu HSV Ruud van Nistelrooy niet naar Real Madrid wil laten gaan, heeft de Spaanse grootmacht haar interesse verlegd naar Emmanuel Adebayor. De spits uit Togo is bij Manchester City op het zijspoor beland en zou Real Madrid uit de brand kunnen helpen.

Real is namelijk op zoek naar een tijdelijke vervanger voor de geblesseerde Gonzalo Higuain. De Argentijnse aanvaller kan dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie komen. Trainer José Mourinho heeft hierdoor met Karim Benzema slechts de beschikking over één spits.

Volgens Marca gaat Real Madrid nu proberen om Adebayor over te nemen van City. Madrid biedt City twee miljoen euro plus een oefenwedstrijd om voor de rest van het seizoen over de spits uit Togo te kunnen beschikken. Real Madrid zal ook de helft van het salaris willen overnemen.

Adebayor is overigens niet de eerste keus van José Mourinho. De Portugees had graag Van Nistelrooy teruggehaald naar Madrid, maar HSV wil hem om sportieve redenen niet laten terugkeren. Voorzitter Bernd Hoffman denkt met Van Nistelrooy meer kans te maken op plaatsing voor Europees voetbal.

Eerste echte foto PSP2 gelekt?

Langzaam maar zeker stroomt er meer en meer nieuws binnen over de nog niet officieel gepresenteerde PlayStation Portable 2 van Sony. Vandaag wisten we al te berichten over de uitspraak dat de PSP2 even krachtig zal zijn als de PlayStation 3. Vandaag zou ook de allereerste, echte foto gelekt zijn van het apparaat.

Kotaku stelt dat ze de foto van een betrouwbare bron hebben verkregen. Sony reageerde op de foto met de woorden "we don’t comment on rumour or speculation," maar ontkracht hiermee niks. De foto toont een PSP2 met een slide-systeem, waar eerder over gespeculeerd werd dat dit vanwege problemen met oververhitting niet mogelijk was.

De foto laat verder een memory stick zien, een gewone SD-kaart en een pennetje. Het laatste woord zal aan Sony zijn wanneer ze het apparaat eindelijk presenteren aan het publiek.

Uitslagen Jupiler League

Op vrijdag en maandag zijn er in de Jupiler League een hoop (inhaal)wedstrijden afgewerkt. Hieronder vind je een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

AGOVV is er niet in geslaagd om de tweede periodetitel te pakken. De ploeg uit Apeldoorn kwam uit bij Sparta Rotterdam niet verder dan een 3-3 gelijkspel, waardoor Volendam met de titel er vandoor kon gaan.

Lerin Duarte zette Sparta al na veertien minuten op een 1-0 voorsprong door een houdbaarschot tot doelpunt te zien promoveren. Michiel Hemmen zorgde na 25 minuten spelen voor de gelijkmaker, maar had hierbij wel geluk nodig. Hij miste een kopkans, maar kreeg de bal via de kluts weer voor de voeten en schoot nu wel beheerst binnen.

Johan Voskamp (Sparta) en Stanley Taylor (AGOVV) zorgden er voor dat na iets meer dan een half uur er al 2-2 op de borden stond. In de tweede helft leek Voskamp Sparta de zege te bezorgen, maar Levi Schwiebbe wist in de slotfase alsnog de gelijkmaker op de borden te zetten.

Onderin boekte Fortuna Sittard een broodnodige zege. De Limburgers wisten hekkensluiter Almere City FC in eigen huis met 1-0 te kloppen. De Servische verdediger Zarko Grabovac maakte negen minuten voor tijd het winnende doelpunt. Fortuna heeft nu een voorsprong van drie punten op Almere.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
RBC Roosendaal FC Volendam 0-2
FC Dordrecht Fortuna Sittard 3-0
MVV Maastricht Go Ahead Eagles 4-3
FC Emmen Sparta Rotterdam 2-1
FC Den Bosch BV Veendam 1-2
FC Zwolle AGOVV Apeldoorn 4-0
FC Eindhoven Telstar 1-0
Almere City FC RKC Waalwijk 1-3
Go Ahead Eagles Telstar 1-2
Sparta Rotterdam AGOVV Apeldoorn 3-3
Fortuna Sittard Almere City FC 1-0
BV Veendam FC Volendam 0-0
FC Eindhoven RBC Roosendaal 1-0
sc Cambuur Helmond Sport 1-2


Stand:

Pos. Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 20 15 3 2 47 51 - 17
2 RKC Waalwijk 19 10 6 3 36 48 - 25
3 FC Volendam 19 10 6 3 36 30 - 21
4 Helmond Sport 19 10 4 5 34 34 - 24
5 FC Eindhoven 20 8 8 4 32 28 - 20
6 BV Veendam 19 8 7 4 27 27 - 27
7 Sparta Rotterdam 19 6 7 6 25 44 - 34
8 FC Emmen 19 6 7 6 25 32 - 38
9 FC Den Bosch 19 5 9 5 24 35 - 32
10 SC Cambuur 19 8 3 8 24 28 - 25
11 Go Ahead Eagles 19 6 5 8 23 37 - 27
12 FC Dordrecht 19 6 5 8 22 28 - 36
13 RBC Roosendaal 20 6 3 11 21 27 - 32
14 AGOVV Apeldoorn 19 8 3 8 18 32 - 38
15 MVV Maastricht 20 6 6 8 16 25 - 36
16 Telstar 19 3 5 11 14 21 - 32
17 Fortuna Sittard 19 3 2 14 9 24 - 52
18 Almere City FC 19 3 3 13 6 20 - 55


Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Sijsling onderuit in Heilbronn

Igor Sijsling is in de eerste ronde van de Challenger in het Duitse Heilbronn uitgeschakeld. De Nederlander ging met 4-6 en 3-6 onderuit tegen de Pool Jerry Janowicz.

In de eerste set werd Sijsling bij de stand 1-1 door de Pool gebroken. In het vervolg had hij weinig meer in te brengen op de service van Janowicz. Ook in het tweede bedrijf werd de Nederlander bij de stand 1-1 gebroken. Bij een 3-1 achterstand moest Sijsling zich laten behandelen door een fysiotherapeut. In het vervolg van de tweede set kwam Janowicz niet meer in de problemen en met een nieuwe break bij de stand 5-3 trok de Pool de partij naar zich toe.

Sijsling heeft dit jaar nog geen partij winnend weten af te sluiten. Zowel in de eerste ronde van de Challenger in Noumea als bij de kwalificaties voor de Australian Open ging hij in de eerste ronde onderuit.

Van Bommel definitief naar AC Milan

De transfer van Mark van Bommel naar AC Milan is rond. Onze landgenoot vertrekt per direct bij Bayern München om bij de Italiaanse club aan de slag te gaan.

De 33-jarige aanvoerder van Oranje had bij Bayern München nog een contract tot het einde van het seizoen. Bij de rossoneri, dat eerder deze week ook Urby Emanuelson aantrok, wordt Van Bommel de dertiende Nederlandse speler.

Van Bommel kwam sinds 2006 uit voor Bayern Munchen. Hij kwam 122 keer uit voor Der Rekordmeister en wist daarin elf keer te scoren. Daarvoor speelde de Limburger bij FC Barcelona, PSV en Fortuna Sittard.

'Matavz in gesprek met Napoli'

Volgens het Dagblad van het Noorden heeft Tim Matavz gesproken met een delegatie van Napoli. FC Groningen vreest dat het zijn Sloveense spits deze transferperiode nog ziet vertrekken.

Matavz, die dit jaar in een uitstekende vorm verkeert, werd eerder al in verband gebracht met Glasgow Rangers en Palermo. Algemeen directeur Hans Nijland gaf eerder aan dat er buitenlandse interesse was voor Matavz en Napoli lijkt nu de beste papieren te hebben om de Sloveen in te lijven.

"'We hebben twee zeer serieuze aanbiedingen gehad, maar die hebben we vooralsnog terzijde geschoven. Eerlijk gezegd verwacht ik beide clubs wel terug en ik verwacht ook nog andere clubs die hun interesse concretiseren", aldus Nijland. FC Groningen wil zes miljoen euro ontvangen voor Matavz.

Nijland hoopt echter niet dat de spits FC Groningen halverwege het seizoen zal verlaten: "We zijn in een belangrijke fase beland. We staan vierde en wellicht kunnen we dit seizoen bij de eerste vijf eindigen. Tim kan daarin zeer belangrijk zijn. Het kan zomaar gebeuren dat we an offer we can’t refuse krijgen. En dan nog opteren we ervoor dat Tim het seizoen bij ons afmaakt en in de zomer vertrekt."

Journalist twee keer weggestuurd bij hoorzitting

Journalist Arnold Karskens is maandag tijdens de hoorzitting over een nieuwe missie in Afghanistan twee keer weggestuurd. De oorlogsverslaggever was juist uitgenodigd om als deskundige zijn visie te geven.

De problemen begonnen volgens hem al bij de ingang van het Binnenhof. Hij stond als journalist op de lijst en mocht van de portier niet naar binnen omdat hij geen perskaart toonde. Een tegenwerping dat hij gast was maakte geen indruk, schrijft hij dinsdag in De Pers. Na drie telefoontjes mocht hij alsnog naar binnen.

Toen hij een foto wilde maken van de sprekers, beval een vrouwelijke bode hem de foto te wissen of de zaal te verlaten. "Wijzen op circa vijftien collega's die ook foto's en video-opnamen maken biedt geen soelaas."

Karskens ging daarom naar buiten, maar kon later via SP-Kamerlid Harry van Bommel weer binnenkomen. Toen hij aan een tafel vooraan ging zitten, ging het weer mis. Een 'overijverige bode' briest dat hij daar zonder perskaart niet mag zitten. "Boos door zo veel brutaliteit been ik opnieuw weg."

Later bood commissievoorzitter Nebahat Albayrak (PvdA) haar excuses aan. "Mogen we toch op u rekenen?", zou ze hebben gevraagd.

Karskens merkt ook op dat de eerste tegenstanders van de missie pas aan het woord kwamen toen de beschikbare spreektijd al ver over de helft was. Zelf is hij van mening dat Nederland geen politietrainers naar Afghanistan moet sturen. "We moeten Afghanen uitnodigen om hier lessen in gastvrijheid te geven!"

Vijftien jaar cel en tbs voor moord op tante

Een 43-jarige man uit het Noord-Hollandse Bergen is dinsdag veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs voor de moord op zijn 72-jarige tante. De vrouw werd vorig jaar januari in haar woning in Bennekom met messteken om het leven gebracht. De rechtbank in Arnhem acht de man ook schuldig aan bedreiging en stalking van zijn moeder en vernieling van de ruiten van haar woning.

De man, Eric S., is lid van een rijke familie van wegenbouwers. Hij ontkent dat hij zijn tante heeft vermoord, maar de rechtbank acht bewezen dat S. zijn tante ombracht nadat een gesprek over geld op niets uitliep.

De Bergenaar kreeg na de dood van zijn vader miljoenen uit de erfenis, maar S. zat inmiddels in geldnood en had het idee dat hij recht had op een deel van het vermogen van zijn familie. Om dezelfde reden bedreigde en stalkte hij zijn moeder en vernielde hij ruiten van haar woning.

S. is volgens deskundigen minderbegaafd. Tbs met dwangverpleging is in de ogen van de rechters nodig om zijn familie tegen hem te beschermen. De officier van justitie eiste eerder 25 jaar cel tegen de verdachte, maar omdat de rechtbank tbs oplegt, hoeft S. van de rechters niet zo lang de gevangenis in.

Gudjohnsen: "Ik wil naar Ajax"

Eidur Gudjohnsen wil het liefst zijn voetballoopbaan bij Ajax voortzetten. De IJslander is hiervoor wel afhankelijk van het doorgaan van de transfer van Luis Suárez naar Liverpool. Hij staat hoog op de schaduwlijst van Ajax-trainer Frank de Boer.

"Ik denk dat ik van waarde kan zijn. Ik ben wel 32, maar altijd heel zuinig op mijn lichaam geweest. Ik voel me topfit en hoop de club met mijn ervaring en kwaliteiten te kunnen helpen. Dat ik bij FC Barcelona in hetzelfde systeem heb gevoetbald en vloeiend Nederlands spreek, is daarbij een voordeel," zei de spits die in het verleden onder meer ook voor PSV en Chelsea speelde.

Momenteel heeft Gudjohnsen bij Stoke City een contract, maar daar komt hij nauwelijks aan spelen toe. "Ik kon grote contracten tekenen in Amerika en Dubai, maar mijn voorkeur gaat nu uit naar Amsterdam. Het gaat me niet om het geld. De sportieve uitdaging staat voorop, omdat ik mijn carrière een nieuwe impuls wil geven."

Echt duur is de IJslander niet voor Ajax. "Omdat mijn contract aan het einde van het seizoen afloopt, mag ik nu al gratis weg bij Stoke City. En ik denk zelfs dat Ajax het voor elkaar moet krijgen dat Stoke een gedeelte van mijn salaris betaalt. Daarnaast ben ik bereid met veel minder genoegen te nemen."

Blu-ray: Grown Ups

Adam Sandler, Chris Rock, David Spade en Rob Schneider hebben één ding gemeen: ze zaten allen in het tv-programma Saturday Night Live vanaf 1990. Voor de komedie Grown Ups hebben ze The King of Queens' Kevin James erbij gehaald. Ze spelen vijf vrienden die elkaar sinds 1978 niet meer gezien hebben, toen ze een plaatselijk basketbaltoernooi wonnen. De dood van hun coach zorgt voor een hereniging.

Schade chemiebrand ongeveer 4,1 miljoen euro

De schade die bedrijven en particulieren hebben opgelopen als gevolg van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, bijna drie weken geleden, wordt geschat op 4,1 miljoen euro. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Moerdijk, zo meldde een woordvoerder dinsdag.

De gemeente opende kort na de brand een meldpunt om een goed beeld te krijgen van het aantal schademeldingen, de omvang van de schade en het soort schade.

In het bedrag is niet de schade opgenomen die Chemie-Pack door de brand heeft opgelopen of de opruimwerkzaamheden op het industrieterrein in de haven van Moerdijk. De woordvoerder benadrukt dat de gemeente ook geen zicht heeft op schademeldingen die rechtstreeks bij de verzekeringsmaatschappijen zijn gedaan.

Schade chemiebrand ongeveer 4,1 miljoen euro
Schade chemiebrand ongeveer 4,1 miljoen euro (Foto: ANP)

'Force India bevestigt Di Resta morgen'

Force India zal morgen eindelijk haar Formule 1-coureurs voor het seizoen 2011 gaan presenteren. In een persconferentie in Glasgow zal waarschijnlijk aangekondigd gaan worden dat Paul di Resta één van de stoeltjes in gaat nemen.

Vorig jaar bevestigde Force India nog Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi voor 2011 en beiden hebben een contract op zak, maar laatstgenoemde lijkt toch de laan uitgestuurd te worden. De Italiaan boekte enkele goede resultaten, maar had veel vaker moeite om het tempo van Sutil bij te houden. Daarom zal Sutil in 2011 naast Di Resta rijden.

Vorige week liet de eigenaar van Force India, Vijay Mallya, nog weten dat voor de presentatie van het rijdersduo de laatste juridische plooien nog gladgestreken moesten worden. Dit lijkt nu te zijn gebeurd en de weg lijkt nu vrij te zijn voor de komst van DTM-kampioen Di Resta. Mocht de Schot morgen inderdaad gepresenteerd worden, dan kan Robert Doornbos hiervan profiteren. De Nederlander hoopte op een stoeltje in het DTM en met het vertrek van Di Resta zou die gewenste plaats beschikbaar komen.

Valencia en Maduro willen graag met elkaar verder

De clubleiding van Valencia is tevreden over de prestaties van Hedwiges Maduro. De club heeft aangegeven zijn contract te willen verlengen.

Maduro staat positief tegenover een contractverlenging. Hij ziet geen reden om te vertrekken uit Valencia. "Ik sta dit seizoen voor het eerst altijd in de basis en ben inmiddels volledig ingeburgerd", zegt Maduro in NUsport. "We zitten nog in de Champions League en strijden met Villarreal om de derde plaats."

Het huidige contract van Maduro loopt af in de zomer van 2012. Deze verbintenis wil Valencia openbreken en met enkele jaren te verlengen. De twee partijen gaan binnenkort met elkaar om de tafel. "Valencia wil met me verder. Binnenkort gaan we praten over contractverlenging. Waarom zou ik weg willen?"

Maduro komt uit de jeugdopleiding van Ajax en maakte in de winter van 2008 de overstap naar Valencia. Op dat moment was Ronald Koeman nog trainer en was Maduro zeker van een basisplaats. Maar na het ontslag van Koeman kon Maduro niet meer op speelminuten rekenen. Inmiddels heeft hij zich weer in de basis geknokt en is hij weer volledig in beeld bij bondscoach Bert van Marwijk.

Liverpool blijft op Suárez hopen

Liverpool blijft ondanks het nee van Ajax voorlopig nog hopen op de komst van Luis Suárez. De Engelse ploeg was gisteren in Amsterdam om te onderhandelen over een transfer van de Uruguayaan, maar de vraagprijs bleek veel hoger te zijn dan het bod dat de Reds wilden betalen.

Suárez zelf wil niet ingaan op de ontstane situatie, maar dat Liverpool naar Amsterdam is afgereisd betekent dat de club serieuze interesse in hem toont. Bij de Engelse club kan hij twee keer zoveel verdienen als bij Ajax en vooral zijn manager Pere Guardiola lijkt de overgang in de afgelopen weken geprobeerd hebben te forceren.

Liverpool moet na het afgewezen bod, dat naar verluidt rond de 23 miljoen euro ligt, wachten op de terugkeer van Ajax-directeur Rick van den Boog. Hij komt morgenavond terug uit Zuid-Afrika, waarna er nog vijf dagen resten om de onderhandelingen af te ronden. Ajax vroeg gisteren 30 tot 35 miljoen voor Suárez en onduidelijk is of de spits daadwerkelijk voor een dergelijk hoog bedrag de deur uit kan wandelen.

Ondertussen heeft Ajax nog een ijzer bij de onderhandelingen in het vuur. Liverpool benaderde namelijk eerst manager Guardiola alvorens bij Ajax aan te kloppen. Deze wijze is verboden in het voetbal, waardoor de Amsterdammers dreigen met het indienen van een klacht over deze werkwijze.

Langere wachtlijst voor orgaan

Het aantal patiënten dat op een orgaan wacht is gestegen van 1288 begin vorig jaar naar 1344 dit jaar. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

De wachtlijst voor een niertransplantatie is volgens de stichting echter iets korter geworden. Op 1 januari vorig jaar wachtten nog 900 mensen op een nier. Dit jaar was dat gedaald naar 864.

Het aantal transplantaties uit levende donoren is vorig jaar flink gestegen. In 2009 werden nog 417 niertransplantaties uitgevoerd. Vorig jaar waren dat er 471.

Het aantal transplantaties uit overleden mensen bleef nagenoeg gelijk. Vorig jaar stonden 216 mensen een of meerdere organen af, waarmee 639 mensen werden geholpen. Het jaar daarvoor was het aantal overleden donoren nagenoeg gelijk; met 215 overleden donoren werden 634 mensen geholpen.

Van Marwijk springt in de bres voor Van Bommel

Bayern München houdt de transfer van Mark van Bommel naar AC Milan vooralsnog tegen. Bondscoach Bert van Marwijk is het hier niet mee eens.

De schoonvader van Van Bommel vindt dat Bayern de aanvoerder van het Nederlands elftal gewoon moet laten gaan. Hij heeft nog een contract voor een half seizoen bij de club uit München waarna hij transfervrij mag vertrekken. Bayern heeft namelijk al aangegeven niet door te gaan met Van Bommel.

AC Milan wil het middenveld graag versterken met de aanvoerder van de vice-wereldkampioen. "Als Van Bommel op zijn leeftijd nog promotie kan maken, moet je hem die kans niet onthouden", zegt Van Marwijk in gesprek met L1.

Van Marwijk denkt dat zijn schoonzoon nog zeker twee jaar mee kan op het hoogste niveau. "De Spaanse trainer Del Bosque zei tegen me dat Van Bommel nog steeds beter wordt. Tactisch was Van Bommel altijd al goed, en hij wordt ieder jaar beter. Nog steeds."

Verhoek woensdag gepresenteerd bij Stade Rennes

Aanvaller John Verhoek ruilt FC Den Bosch in voor Stade Rennes. Woensdag wordt de spits gepresenteerd bij zijn nieuwe club uit de Ligue 1.

Twee weken geleden werd de interesse van Stade Rennes kenbaar. Verhoek had indruk gemaakt in de Jupiler League door zijn spel en doelpunten. Stade Rennes meldde zich bij Den Bosch voor de 21-jarige spits, en de Brabantse club gaf aan Verhoek niet voor niets de deur uit te laten lopen. Met de transfer zou een bedrag van 500.000 euro gemoeid zijn. Een goede deal voor Den Bosch, dat hem afgelopen zomer gratis overnam van FC Dordrecht.

"Vorige week woensdag kregen we een eerste bod," zegt manager voetbalzaken Fred van der Hoorn tegenover Voetbal International. "Twee dagen later waren we er uit. Het is sportief een behoorlijke aderlating, maar het is een weloverwogen beslissing geweest. Het is een droomclub voor John die kans willen we hem niet ontnemen en financieel worden wij er ook niet slechter van."

Verhoek maakte dit seizoen tien goals voor FC Den Bosch. Ondanks de transfersom die de club ontvangt, zal er geen vervanger voor Verhoek worden aangetrokken. Daar heeft Den Bosch simpelweg geen geld voor. "We kijken of we het intern kunnen invullen, maar wellicht is er nog iets meer mogelijk," besluit Van der Hoorn.

'Angry Birds 2 in de maak'

Op het grote interwebz zijn foto's opgedoken van een potentiële nieuwe versie van Angry Birds. De foto's zijn niet geheel duidelijk en er is weinig bekend over een vervolg op het succesvolle eerste deel. Angry Birds is een game voor de iPhone en Android-telefoons en is pas geport naar o.a. de PlayStation 3.

De foto's zijn opgedoken op een Duits televisiestation en later overgenomen door MTV. Of dit een remake is door een fan of echt werk door Rovio is niet bekend. Eerder had Rovio al aangegeven geen vervolg te willen maken, maar dat ze bezig waren met een spel over de antagonisten van deel 1, de varkens. Voorlopig zullen we het moeten doen met de screens.

angryubirds\

angrybirds2

400 meldingen misbruik in instellingen

De commissie-Samson heeft ruim vierhonderd meldingen over misbruik in jeugdinstellingen en pleeggezinnen verzameld. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

De commissie onderzoekt misbruik van kinderen die door de overheid vanaf 1945 gedwongen zijn geplaatst in instellingen of pleeggezinnen. Dit is des te schrijnender omdat het meestal gaat om kinderen die al door hun ouders zijn verwaarloosd, mishandeld of misbruikt.

Het onderzoek werd in juli vorig jaar opgestart nadat naar buiten was gekomen dat veel kinderen rond de jaren zeventig zijn misbruikt binnen de kerk. Toen meldden zich ook mensen die in pleeggezinnen of instellingen waren misbruikt.

De commissie-Samson geeft woensdag een toelichting op de vorderingen van het onderzoek. Het eindrapport verschijnt voor de zomer van volgend jaar.

De commissie Deetman onderzoekt het misbruik binnen de kerk. De Stichting Hulp en Recht verzamelde eerder 1799 meldingen over seksueel misbruik en mishandeling binnen de kerk.

It's Electronics winkels per direct dicht

IMpact Retail, het moederbedrijf van elektronicawinkels It's Electronics, Modern.nl en Prijstopper, vraagt dinsdag surseance van betaling aan. Op de website van het bedrijf is te lezen dat alle 118 winkels en webshops per direct gesloten zijn.

Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheden van een doorstart van de winkels en de webshops. Bij IMpact Retail zijn 980 mensen in dienst.

Eigenaar It's vraagt surseance aan
Eigenaar It's vraagt surseance aan (Foto: ANP)

Moskou vreesde 2e zelfmoordaanslag

Grote angst heerste maandag in Moskou na de aanslag op het vliegveld Domodedovo. Men vreesde voor een tweede aanslag, maar dat bleef Rusland bespaard.

Een zelfmoordterrorist sloeg om 16.32 uur toe in de internationale aankomsthal van het vliegveld Domodedovo, ten zuidoosten van de Russische hoofdstad Moskou. De bom die ontplofte, kostte volgens het ministerie van Noodsituaties aan 35 mensen het leven en ongeveer 180 mensen raakten gewond, waarvan er nog velen in levensgevaar verkeren.

De angst voor een tweede bom was direct te merken, zegt de 30-jarige chauffeur Artjom Zjilenkov. Hij staat met bloedvlekken op zijn jas in de vertrekhal van het vliegveld. "De bom ging af in het centrum van de aankomsthal. Ik stond er 10 meter vandaan. Sommige mensen vielen meteen neer op de grond. Uit angst voor een tweede aanslag renden anderen direct naar de uitgang", vertelt hij kalm.

Moskou heeft ervaring met aanslagen. De herinnering aan vorig jaar maart ligt nog vers in geheugen. Toen gingen tijdens de ochtendspits in de Moskouse metro kort na elkaar twee bommen af. Hierbij kwamen ruim veertig mensen om het leven.

Na de aanslag van maandag verhoogde de overheid de veiligheidsmaatregelen. Op het metrostation waarvandaan de treinen naar vliegveld Domodedovo vertrekken wemelt het van de agenten. Bij de detectiepoortjes bij de ingangen van het vliegveld Domodedovo staan lange rijen met reizigers. Ze moeten hun koffers laten controleren. Normaal gesproken kan iedereen die hier binnenkomt meteen doorlopen.

Domodedovo zelf vertoont geen enkel spoor van chaos. Uit de getroffen aankomsthal komen zoals altijd reizigers. Ze lopen rustig met hun bagage. Sommigen begroeten wachtende vrienden of familieleden. De vliegtuigpassagiers zeggen niets gezien te hebben van de gevolgen van de aanslag. Voor de check-inbalies staan rijen met reizigers. Chauffeurs wachten met bordjes van namen van bedrijven op zakenmensen. Het vliegveld was kort na de aanslag even gesloten voor het luchtverkeer, maar ging al snel weer open. Slechts de tientallen ambulances op de parkeerplaats voor de luchthaven en de extra ingezette agenten herinneren aan de aanslag.

In de trein naar luchthaven, ongeveer 45 minuten rijden, maken de passagiers zich niet druk om een tweede bom. De stemming is ontspannen. "Op naar het vliegveld", roept een reiziger uitgelaten. Onderweg zegt de 35-jarige Maksim Panov dat hij geen angst heeft voor een tweede aanslag. Zijn vliegtuig vertrok maandag om 22.30 uur naar Siberië. "De kans dat dit nog een keer gebeurt, is zo klein. Daarbij vertrekt mijn vliegtuig zes uur na de explosie. Dan is het al weer te lang geleden. En de beveiliging is vergroot."

Dat autoriteiten na de aanslag maatregelen hebben genomen, valt verkeerd bij Panov. "Wat ze nu doen, moet elke dag gebeuren. Maar ze nemen de kans op aanslagen niet serieus. Ze vatten hun taak te licht op."

NAC hoopt Leonardo en Amoah nog te slijten

NAC Breda hoopt deze transferperiode nog afscheid te nemen van Leonardo. De Braziliaanse aanvaller zou te zwaar op de begroting drukken.

De club uit Breda verwacht Leonardo deze transferperiode niet meer te slijten, maar houdt hoop. Hetzelfde geldt voor Matthew Amoah. Vooral bij een vertrek van Leonardo zou de club gebaat zijn. Hij is namelijk de duurste speler in de selectie, ligt slecht in de groep en over zijn prestaties zou men in het Rat Verlegh Stadion ontevreden zijn.

De twee aanvallers zijn niet de enige spelers die mogen vertrekken. Ook Tyrone Loran, Csabe Fehér en Joonas Kolkka mogen vertrekken. Aanvoerder Rob Penders (35) gaf eerder dit seizoen zelf al aan te stoppen met voetballen. Hierdoor heeft NAC genoeg tijd om een vervanger aan te trekken. In beeld is Eric Botteghin van FC Zwolle.

Botteghin (23) heeft een aflopend contract bij de koploper van de Jupiler League. "Hij wordt door ons bekeken, maar we hebben nog niet met hem gesproken", bevestigt trainer Gert Aandewiel tegenover Voetbal International.

18 doden aanslag Moskou geïdentificeerd

Van achttien slachtoffers van de zelfmoordaanslag op een luchthaven in Moskou is de identiteit vastgesteld. Het identificatieproces is lastig, omdat veel aanwezigen op de luchthaven door de druk van de explosie en rondvliegende delen metaal uiteen zijn gereten.

Eén van de slachtoffers is een Duitser, berichtten Russische media op gezag van medische bronnen. Bij de terroristische aanslag maandag in de aankomsthal vielen 35 doden en raakten ongeveer 180 mensen gewond. Velen van hen verkeren in levensgevaar.

President Medvedev heeft gezegd dat de managers van het vliegveld Domodedovo zich moeten verantwoorden voor de zelfmoordaanslag.

Volgens Medvedev toont het bloedbad aan dat er duidelijk iets mis was met de beveiliging van de grootste luchthaven van Moskou. "Iemand heeft heel erg zijn best moeten doen om zo'n grote hoeveelheid explosieven in de internationale aankomsthal te krijgen", aldus de president. Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat de explosie een kracht had die gelijkstaat aan 5 tot 7 kilo TNT.

Eerste slachtoffers Moskou geïdentificeerd
Eerste slachtoffers Moskou geïdentificeerd (Foto: ANP)

[NBA] New York wint weer

New York Knicks heeft in de NBA eindelijk weer eens een wedstrijd gewonnen. Dankzij dertig punten van Amare Stoudemire wonnen de Knicks met 115-106 van Washington Wizards.

Overigens kwam de overwinning pas in het laatste kwart van de wedstrijd tot stand. Bij de stand 95-95 scoorde New York zes punten op rij en liep niet veel later uit naar een voorsprong van elf punten.

Na zes nederlagen op rij was het de eerste winst voor New York. Washington verloor dit seizoen overigens alle 21 uitwedstrijden.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey Cleveland 103-101
Orlando Detroit 96-103
Philadelphia Phoenix 105-95
Toronto Memphis 98-100
New York Washington 115-106
New Orleans Oklahoma 91-89
Chicago Milwaukee 92-83
Minnesota Houston 125-129
Portland Sacramento 81-96
Golden State San Antonio 102-113

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de PVV die definitief door de mand valt.

PVV-drankorgel Brinkman heeft gesteld dat in de toekomst een hoofddoekjesverbod in het OV wat hem betreft wel bespreekbaar zou zijn. Een schandalige visie. Immers, het OV moet gewoon toegankelijk zijn voor iedereen die een kaartje heeft gekocht en zich niet misdraagt. Bovendien: ook moslims die met het OV naar en van hun werk reizen, betalen belasting, en hebben dus recht op het gebruik van de overheidsvoorzieningen, zoals het gesubsidieerde OV. Klaar.
 
Het uitsluiten mensen, puur op grond van geloofsuitingen van de toegang tot het OV geeft me een heel erg nare smaak. De PVV ontkent altijd met klem, fascistoïde opvattingen te hanteren.

Box Office USA

Van de nieuwe releases in de Verenigde Staten is er slecht één film in geslaagd om de top tien van de Box Office binnen te dringen. No Strings Attached komt wel meteen binnen op de hoogste trede en verslaat daarmee The Green Hornet die maar één weekendje heeft kunnen genieten van de eerste plaats.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Totaal
1 No Strings Attached € 19,7 mil. € 19,7 mil.
2 The Green Hornet € 17,7 mil. € 63 mil.
3 The Dilemma € 9,1 mil. € 32,7 mil.
4 The King's Speech € 7,9 mil. € 57,3 mil.
5 True Grit € 7,3 mil. € 138 mil.
6 Black Swan € 5,9 mil. € 83,3 mil.
7 Little Fockers € 4,3 mil. € 141,1 mil.
8 The Fighter € 4,2 mil. € 72,7 mil.
9 Yogi Bear € 3,8 mil. € 88,6 mil.
10 Tron Legacy € 3,6 mil. € 163,2 mil.

[Premier League] Chelsea laat Bolton kansloos

Chelsea heeft voor het eerst in drie maanden tijd weer eens een uitwedstrijd in de Premier League gewonnen. Bolton Wanderers werd in het Reebok Stadium op een 4-0 nederlaag getrakteerd. Chelsea blijft ondanks de zege vierde met een achterstand van zeven punten op koploper Manchester United.

Didier Drogba opende al na tien minuten de score met een verwoestende uithaal. Florent Malouda zorgde voor de 0-2 ruststand, waarna Nicolas Anelka in de 56e minuut ook zijn doelpuntje meepikte. De Braziliaanse middenvelder Ramires, vorige zomer overgekomen van Benfica, zorgde met zijn eerste doelpunt in dienst van Chelsea voor de 0-4.


Chelsea laat Bolton kansloos (Foto: Novum)

'Wellink krijgt twee opvolgers'

De president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink krijgt twee opvolgers. Een opvolger gaat over het monetair beleid. Een tweede topman moet toezien op de banken, schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van bronnen in Den Haag.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) voert de wijziging volgens de krant door naar aanleiding van de debacles rond DSB, ABN Amro en Icesave. Hij wil zo voorkomen dat het vertrouwen in het monetair beleid en de euro wordt ondergraven door affaires zoals die rond de DSB.

Wellink kreeg zware kritiek toen duidelijk werd dat DNB steken had laten vallen in het toezicht op onder meer DSB. Hierdoor zou Nederland ook geloofwaardigheid hebben verloren op internationaal monetair terrein. Door de functies te scheiden moet de schade beperkt blijven tot één terrein.

Wellink moet in juli stoppen. De Jager heeft de wet zo aangepast dat de president van de DNB voortaan nog maar twee keer voor zeven jaar benoemd kan worden. Wellink werd in 1997 benoemd.

Film: TRON: Legacy

Wie kan er een sciencefictionfilm voorstellen zonder beelden die door de computer zijn gegenereerd? TRON, de cultfilm uit 1982, was een van de eerste films die gebruik maakte van door computers gegenereerde beelden. Voor zijn tijd was TRON daarom een vernieuwende film met mooie special effects, maar in onze tijd van vergevorderde CGI is het een dinosaurus geworden. Tijd om TRON in een nieuw jasje te steken? Nee, dacht Disney, die al tijden een idee voor een vervolg heeft liggen: tijd voor een vervolg! Zal TRON: Legacy een nalatenschap zijn die net zo vernieuwend en verbluffend was als zijn voorganger in 1982?

Cameron: 'Avatar 2 en 3 komen kerst 2014 en 2015'

Avatar 2 en 3 zullen, als het aan regisseur James Cameron ligt, met kerst 2014 en 2015 worden uitgebracht. Cameron deed deze uitspraak afgelopen zaterdag tijdens de PGA-awards.

Cameron werkt momenteel aan de scripts voor de twee vervolgdelen van de trilogie, welke tegelijkertijd zullen worden geschoten.

Cameron vertelt er wel bij dat de release-data met een korrel genomen moeten worden. Avatar werd ook meerdere malen uitgesteld voordat deze in 2009 uiteindelijk in première ging.

Een substantieel deel van de opbrengst van Avatar 2 en 3 zal worden geschonken aan organisaties die zich inzetten voor een beter milieu, aldus Cameron tegenover entertainmentsite EW.com.

avatar
Cameron: 'Avatar 2 en 3 komen kerst 2014 en 2015'

Gestrande tanker bij Terneuzen vlotgetrokken

Bergers hebben dinsdag omstreeks 05.15 uur in de Westerschelde een gestrande olietanker met aan boord 3000 ton dieselolie vlotgetrokken. Dat heeft de Veiligheidregio Zeeland gemeld. Het schip heeft geen olie gelekt.

De 110 meter lange tanker Zennestroom liep maandag omstreeks 19.00 uur door nog onbekende oorzaak vast op een strekdam bij Terneuzen. Rond middernacht, toen het schip droog kwam te liggen, is een deel van de lading overgepompt om de tanker lichter te maken om het makkelijker vlot te trekken.

Sleepboten hebben de Zennestroom naar een steiger in de havenmonding van Terneuzen gebracht. Hier wordt het schip door duikers nader geïnspecteerd op eventuele beschadigingen aan de romp. Afhankelijk hiervan zal Rijkswaterstaat besluiten of het schip verder mag varen.

De Zennestroom was onderweg vanuit Antwerpen, waar het in een raffinaderij was geladen.

Nabestaanden Tunesië krijgen 260 miljoen euro

De overgangsregering in Tunesië wil een half miljard dinar (260 miljoen euro) beschikbaar stellen aan nabestaanden van mensen die om het leven zijn gebracht tijdens de zogenoemde Jasmijnrevolutie, die sinds een maand plaatsheeft in het Noord-Afrikaanse land. Dat heeft minister Najib Chebbi van Regionale Ontwikkeling bekendgemaakt.

De bewindsman was in het verleden oppositieleider en heeft zitting genomen in de regering van Tunesië, nadat president Zine al-Abidine Ben Ali naar Saudi-Arabië was gevlucht. Zeker 78 mensen kwamen sinds half december om het leven door geweld, dat verband hield met de politieke omwenteling in Tunesië.

Chebbi meldde ook nog dat de maandelijkse uitkering voor werklozen 150 dinar (78 euro) per maand gaat bedragen.

Zwaar misdrijf verjaart niet meer

Zware misdrijven zoals verkrachting, doodslag en mensensmokkel kunnen niet meer verjaren. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat dinsdag openbaar wordt, schrijft De Telegraaf.

Ook zedenmisdrijven met kinderen moeten niet meer kunnen verjaren. Op dit moment verjaren alleen misdrijven waar levenslang cel voor kan worden gegeven niet. Door dna-technieken en het werk van cold-caseteams, die oude zaken nog eens onder de loep nemen, kunnen misdrijven volgens Opstelten ook veel later nog worden opgelost.

De VVD in de Tweede Kamer deed in november al een voorstel om de verjaringstermijn voor zware misdrijven af te schaffen. Opstelten reageerde destijds positief. Hij werkte toen al aan een wetsvoorstel om te regelen dat zedenmisdrijven tegen kinderen niet meer kunnen verjaren, maar besloot het breder aan te pakken.

Sommige partijen vreesden dat verdachten na decennia geen eerlijk proces meer krijgen. Bijvoorbeeld omdat veel bewijsmateriaal dan al is verdwenen en het geheugen van getuigen dan ook niet altijd even betrouwbaar is. Daarom zei Opstelten eerst met advocaten en andere deskundigen te praten over de precieze uitwerking van de plannen.

Zodra het wetsvoorstel is doorgevoerd, kunnen misdrijven waar een celstraf van twaalf jaar of meer op staat niet meer verjaren. Zware verduistering en zware mishandeling vallen hier ook onder. Ook krijgen slachtoffers meer tijd om schadevergoeding te eisen. Nu vervalt die termijn meestal al na vijf jaar.

De VVD wilde de verjaringstermijn aanpassen naar aanleiding van een bekentenis van Rara-activist René Roemersma in het programma Andere Tijden. Roemersma zei in de jaren tachtig betrokken te zijn geweest bij brandstichting in drie Makro-filialen voor actiegroep Rara.

Hij kon dat vrijuit zeggen omdat de zaken zijn verjaard. "Met een glimlach op zijn gezicht vertelde hij erover. Ik ben daar woedend over", zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur. "Criminelen moeten worden gestraft en zouden zich nooit veilig mogen voelen."

[AO] Federer: "Was een lastige wedstrijd"

Roger Federer bereikte vannacht voor de achtste keer op rijd de halve finale van de Australian Open. De Zwitser versloeg zijn landgenoot Stanislas Wawrinka in drie sets. Volgens de nummer twee van de wereld was het moeilijker dan de score doet vermoeden.

"Ik denk dat dit een goede wedstrijd voor me was," zei Federer na afloop van de wedstrijd. "Het was voor Wawrinka duidelijk geen makkelijke wedstrijd. Ik heb al in zoveel kwartfinales gestaan en heb daardoor veel ervaring. Ook is mijn spel lastig voor hem."

"De score zegt dat het makkelijker leek dan het daadwerkelijk was. Het was een behoorlijk lastige wedstrijd. Wawrinka kwam echt in de wedstrijd, voornamelijk in de tweede set. Maar ik kreeg het voor elkaar om mijn ballen goed af te wisselen, om het hem zo moeilijk mogelijk te maken."

 

Bruyneel: "Armstrong en Contador onschuldig"

Johan Bruyneel weet zeker dat Lance Armstrong en Alberto Contador geen doping hebben gebruikt. Dit zegt de (oud-)ploegleider van beide renners tegen de Spaanse krant Marca. Zowel Armstrong als Contador hebben momenteel een dopingonderzoek tegen zich lopen.

"De verhalen zijn niet nieuw," zei Bruyneel over de verhalen over Armstrong in Sports Illustrated. "In de journalistiek zijn er die nieuws maken van oude verhalen en deze steeds opnieuw opschrijven. Het is meer van hetzelfde en wij besteden er niet te veel aandacht aan. Alle beschuldigingen tegen Lance doen ons niets meer. We laten er de mooie momenten niet door verpesten."

Ook zegt Bruyneel overtuigd te zijn van dat Contador de waarheid spreekt in zijn zaak over mogelijk gebruik van clenbuterol. Contador zegt dat hij positief werd getest na het eten van vervuild vlees.

"Ik ben er zeker van dat hij onschuldig is. Dit is al eerder voorgekomen met andere renners. Hoewel de situatie gecompliceerd is geven de regels van het WADA aan dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat er in jouw lichaam gaat. Het zou ontzettend unfair zijn om hem te straffen, maar van wat ik gehoord heb, heb ik begrepen dat hij doorgaat tot zijn naam gezuiverd is."

[AO] Li Na weer halve finaliste

Li Na heeft voor het twee jaar op rij de halve finale bereikt van het Australian Open. De Chinese, die vorig jaar in de halve finale verloor van de latere winnares Serena Williams, versloeg in de kwartfinale de Duitse Andrea Petkovic.

De nummer 30 van de plaatsingslijst Petkovic nam een 0-2 voorsprong in de eerste set, maar verloor vervolgens zeven games op rij toen Na het tempo opschroefde. De Chinese (9) had vervolgens aan één break genoeg om ook de tweede set binnen te halen. In de halve finale treft Na de winnares van de partij tussen Caroline Wozniacki en Francesca Schiavone.

[AO] Federer makkelijk langs Wawrinka

Roger Federer heeft zonder problemen de halve finales bereikt van de Australian Open. De Zwitser, nummer twee van de wereld, had opvallend weinig moeite mijn zijn landgenoot Stanislas Wawrinka; 6-1, 6-3 en 6-3.

Vooraf leek het nog een pittige partij te worden voor Federer, aangezien Wawrinka in een goede vorm verkeerde. In deze partij had de nummer 19 van de plaatsingslijst echter geen kans en zag dat Federer voor het achtste jaar op rij de halve finale van het eerste grandslamtoernooi van het jaar behaalde.

In die halve finale treft Federer de winnaar van de partij tussen Tomas Berdych en Novak Djokovic, die later vanochtend tegen elkaar in actie komen.

Killzone 3 heeft volledige Home-integratie

Voor diegene die zich nog afvragen wat dat gekke icoontje nou is in het XMB van de PlayStation 3, dat is de knop om in PlayStation Home te komen. Het paradepaardje van Sony, waar tálloze mensen dagelijks samenkomen om te chatten, wordt binnenkort met de komst van Killzone 3 een stuk grauwer.

Killzone 3 is uiteraard geen spel met lieve katten en schattige hamsters, maar het moet de gebruiker een goed shot vol met adrenaline, moord en oorlogstrauma geven. Daarom wordt PlayStation Home omgetoverd tot een level van Killzone 3, waar iedereen, naast gezellig met elkaar praten over politieke problemen, ook nog een drietal minigames kan spelen die verbonden zijn met Killzone 3. Wanneer je deze minigames succesvol afsluit speel je zelfs dingen vrij voor de échte Killzone 3-game.

killzone 3

Ontslagen vallen bij Epic Mickey-maker

Er zijn ontslagen gevallen bij Junction Point, de maker van Epic Mickey, volgens Tweets van insiders in de gamesindustrie. Bryan Cash, een programmeur bij Schell Games Austin, dichtbij de studio van Junction Point, Tweette "Condolences to those folks laid off from Junction Point."

Er komen soortgelijke geluiden uit andere gamesontwikkelaars in Austin. Epic Mickey wist de kassa's in Europa niet in vuur en vlam te zetten, maar in Amerika ging de game toch 1,3 miljoen keer over de toonbank in de maand na zijn release.

Junction Point werd in 2005 opgezet door Warren Spector, bekend als het brein achter Deus Ex, en in 2007 kocht Disney het bedrijf op. Epic Mickey is tot op heden het enige wapenfeit van de studio.

Slechte verkoop van Okami te danken aan de release van PS3 en Wii

Motohide Eshiro, producer bij Capcom heeft gezegd dat het uitkomen van de PlayStation 3 en de Wii de reden is dat de game Okami slechte verkoopcijfers haalde. Hij geeft aan dat het niet slim was om de game in de verkoop te gooien, terwijl Nintendo en Sony bezig waren met de lancering van hun nieuwe consoles.

Hij zei: “I can’t comment officially but, personally speaking, I think it had a lot to do with the announcements for new consoles. That was overshadowing any other game news at the time.”

De release van Okami was in september 2006 voor de PlayStation 2, twee maanden voor de geplande lancering van de PlayStation 3 en de Wii. De game krijgt een tweede deel op 18 maart voor de Nintendo DS, genaamd Okamiden.

Okami

Landmacht zoekt naar begraven Duitse soldaat

De landmacht gaat op zoek naar een Duitse militair die in het centrum van Putten begraven zou liggen. Vorig jaar gaf iemand bij de kliklijn Meld Misdaad Anoniem een locatie door waar in de Tweede Wereldoorlog een Duitser begraven zou zijn.

Na de onthulling heeft de gemeente de tipgever gevraagd zich te melden, maar die liet niet meer van zich horen. Inmiddels is de locatie met een grondradar onderzocht en is er een historisch onderzoek gedaan.

In 1944 werd in Putten door het verzet een Duitse officier doodgeschoten. De bezetter reageerde met een razzia, waarbij 661 mannen werden afgevoerd. Uiteindelijk kwamen 552 mannen om.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht doet volgende week maandag een veldonderzoek. Om de werkzaamheden niet te verstoren wordt de locatie afgeschermd.

Frankrijk: volkswoede Tunesië onderschat

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft maandag toegegeven dat zijn regering de volkswoede in Tunesië heeft onderschat. Tunesië was in het verleden een Frans protectoraat en Frankrijk heeft na de onafhankelijkheid altijd innige banden met de Tunesische machthebbers onderhouden.

Sarkozy zei dat het voor Frankrijk onbehoorlijk zou zijn om zich met lopende zaken in Tunesië te bemoeien of 'koloniale reflexen' te vertonen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Michèle Alliot-Marie kreeg eerder deze maand kritiek te verduren, omdat zij Tunesië Franse know-how op het gebied van rellenbestrijding zou hebben aangeboden. Bij de protesten tegen het bewind van dictator Zine El Abidine Ben Ali zijn volgens regeringscijfers minstens 78 mensen omgekomen, velen door politiekogels. Volgens de oppositie ligt het dodencijfer in werkelijkheid veel hoger.

Inmiddels is het openbaar ministerie in Parijs een strafrechtelijk vooronderzoek begonnen naar de bezittingen van de familie Ben Ali in Frankrijk. De anti-corruptiegroep Transparency International France en twee andere verenigingen hebben eerder in Parijs aangifte van corruptie tegen Ben Ali en diens echtgenote gedaan.

PowNews achterhaalt mobiel nummer Rutte

PowNews heeft via een nepmail de mobiele nummers van premier Mark Rutte, VVD-fractievoorzitter Stef Blok, PvdA-leider Job Cohen en SP-leider Emile Roemer weten te achterhalen. Op dezelfde manier kwam de website Geenstijl.nl vorige week al achter het nummer van PVV-leider Geert Wilders.

De omroep verzond van net aangemaakte gmail-adressen met de naam van een Kamerlid mailtjes naar 'partijgenoten' van Rutte, Cohen en Roemer, met het verzoek het mobiele nummer te sturen. VVD-Kamerlid Han ten Broeke, PvdA-Kamerlid Frans Timmermans en SP-Kamerlid Harry van Bommel tuinden er vierkant in en stuurden de gevraagde informatie.

"Ik ben erin getrapt", zei Timmermans schuldbewust in PowNews, nadat duidelijk was geworden dat hij het nummer van Cohen had gestuurd. "Ik dacht dat het een mailtje van een collega uit de fractie was."

Pownews achterhaalt mobiel nummer Rutte
PowNews achterhaalt mobiel nummer Rutte (Foto: ANP)

Cel en tbs geëist voor doden huisgenoot Capelle

Een 43-jarige man uit Capelle aan den IJssel moet vijf jaar de cel in en tbs krijgen wegens doodslag. Dat eiste het Openbaar Ministerie in Den Haag maandag in hoger beroep.

De man zou in juli 2009 zijn huisgenoot met messteken om het leven hebben gebracht. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde hem eerder tot acht jaar gevangenisstraf. De verdachte ging in hoger beroep.

De Capellenaar woonde in het souterrain van de woning van het slachtoffer aan de Floris Burgwal in Capelle aan den IJssel. Het slachtoffer had hem in huis genomen nadat de partner van de veroordeelde was overleden. Er zijn aanwijzingen dat het slachtoffer zijn huisgenoot het huis uit wilde zetten.

De man had op 20 juli 2009 drugs gebruikt en zich tegen anderen agressief uitgelaten over het slachtoffer. Hij ging naar diens woning, waarna ruzie ontstond over de urn van zijn voormalige partner. Het slachtoffer werd hierop met een mes in zijn hals gesneden en in zijn borst gestoken. Dat is hem fataal geworden.

De advocaat-generaal eiste naast de gevangenisstraf ook tbs, aangezien de 43-jarige volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is en behandeling als noodzakelijk wordt gezien. Hij wordt al meer dan twintig jaar ambulant behandeld voor zijn toestand, wat hem er niet van heeft weerhouden strafbare feiten te plegen.

Het Haagse gerechtshof doet naar verwachting uitspraak op 7 februari.

NAVO-macht Kosovo op 1 maart gehalveerd

De tienduizend man sterke NAVO-troepenmacht in Kosovo wordt op 1 maart gehalveerd. Dat heeft Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van het bondgenootschap, maandag gezegd.

De veiligheidssituatie in het land is stabiel, waardoor een dergelijke troepenmacht niet langer nodig is.

Na een korte luchtoorlog met Servië nam de NAVO de controle in Kosovo over, als middel om het optreden van toenmalig Servisch president Slobodan Milosevic tegen de etnisch-Albanese meerderheid in Kosovo tegen te werken.

Aanvankelijk bestond de troepenmacht uit vijftigduizend man.

Achterban FNV verdeeld over TNT-akkoord

Het principe-akkoord dat TNT vorige maand met de vakbonden sloot voor de postdivisie, zal niet zomaar worden goedgekeurd door de leden van FNV Abvakabo, de grootste vakbond van TNT-medewerkers. Het is geen gelopen koers", zegt bestuurder Peter Wiechmann van FNV maandag."Dat zie je ook terug in de tussenstand van de stemming." In het akkoord, dat op 16 december werd gesloten, is afgesproken dat het aantal gedwongen ontslagen bij TNT Post op ongeveer 2800 uitkomt, terwijl eerder werd uitgegaan van 4500 gedwongen ontslagen."Als ik het akkoord verdedig gaat het minstens de helft van de tijd niet over het akkoord, maar over de onvrede", aldus de vakbondsman. Wiechmann verwacht donderdag de uitslag van de ledenraadpleging te kunnen presenteren. De andere bonden, CNV Publieke Zaak en BVPP, komen begin volgende week met de uitslag, aldus Wiechmann.

Leden reageren volgens hem behoorlijk divers op het akkoord.

TNT Post is bezig een drastische reorganisatie door te voeren, omdat er minder post wordt verstuurd. In totaal verdwijnen elfduizend voltijdbanen onder postbodes en postsorteerders.

Omdat de vakbonden het niet eens waren met de omvang en het tempo van de reorganisatie, werd in november en december een aantal dagen gestaakt. Volgens Wiechmann snappen veel werknemers dat gedwongen ontslagen niet kunnen worden voorkomen. Maar veel tegenstemmers worden gedreven door onvrede op de werkvloer, zoals de behandeling door superieuren en het niet uitbetalen van gewerkte overuren.

 

BBC snijdt in online diensten

De Britse publieke omroep BBC heeft maandag bezuinigingen aangekondigd bij zijn online diensten. De komende twee jaar worden 360 banen opgeheven en het aantal op zichzelf staande websites en webpagina's, waaronder eigen sites van programma's, wordt met de helft teruggebracht tot ongeveer tweehonderd, aldus BBC-directeur Roly Keating.

Onder de sites die worden opgeheven zijn Switch, Blast, raw en Video Nation. De maatregelen zijn onderdeel van een plan om de kosten van de publieke omroep met twintig procent te verminderen.

Wekelijks maken ongeveer twintig miljoen mensen gebruik van de diensten van BBC Online, zegt de BCC. "BBC Online is een enorm succes, maar ons uitgebreide portfolio aan websites maakt dat wij soms niet aan de verwachtingen voldoen", zei Mark Thompson, directeur-generaal van de BBC.

Nederlanders gewond op Curaçao na beroving

Een Nederlands echtpaar is zaterdag op Curaçao gewond geraakt bij een beroving. De vrouw brak haar enkel en de man liep een hoofdwond op. De tas van de vrouw, met daarin onder meer een camera, werd gestolen. Dat meldt een woordvoerder van de politie maandag.

De beroving vond plaats nadat de man twee mannen aansprak die op zijn auto zaten in Watamula in het noorden van Curaçao. Vervolgens werd hij mishandeld en met een hard voorwerp tegen zijn hoofd geslagen. De vrouw liep de enkelbreuk op toen haar tas werd ontvreemd. De twee werden in een ziekenhuis aan hun verwondingen behandeld.

De woordvoerder laat weten dat de twee zich maandagochtend niet, zoals afgesproken, bij de politie hebben gemeld. Nog niemand is in verband met de beroving aangehouden.

Winkeldief trapt kaak Haagse beveiliger kapot

Een 46-jarige winkelbeveiliger heeft maandagmiddag zijn kaak op meerdere plaatsen gebroken bij de aanhouding van een winkeldief in Den Haag. Dat maakte de politie maandag bekend.

De beveiliger van een filiaal van V&D aan de Spuistraat zag op camera's dat een 38-jarige man spullen stal, naar buiten ging en in een tram stapte. De beveiliger ging achter de winkeldief aan.

In de tram sprak de beveiliger de dief aan. Die ging direct de confrontatie aan en raakte de beveiliger vol in het gezicht. Vervolgens ging de man op een bankje in de tram staan en gaf de beveiliger een knietje in zijn gezicht. Hij brak zijn kaak op meerdere plaatsen.

Een agent die in zijn vrije tijd bij de volgende halte op de tram stond te wachten zag de vechtpartij in de tram en wist de winkeldief te overmeesteren. De man zit vast.

De beveiliger werd naar een ziekenhuis gebracht en moest direct worden geopereerd.

Portal 2 krijgt verschillende eindes

Portal 2 zal twee verschillende eindes krijgen; eentje voor het uitspelen in de singleplayer variant en eentje voor het uitspelen in de coop modus. Dit betekent dus dat de credits ook op twee verschillende manieren te bekijken zijn. De credits van de eerste Portal waren episch door het nummer 'Still Alive'. 

Portal 2-schrijver Chet Falliszek zei verder dat het spel niet te moeilijk zou zijn, zodat iedere speler de mogelijkheid heeft om het spel uit te spelen. Het blijft nog steeds een complex spel maar een dusdanige complexiteit dat het voor elke speler mogelijk is om het spel te eindigen. Valve wil dat iedere speler op eigen houtje het spel uitspeelt in plaats van hulp via forum en YouTube. 

"The cool thing is that we'll make sure that the game doesn't get too difficult. It's more complex, but it's never so difficult that you can't solve it. You'll get to the endings. We'd hate to think that people would only watch the endings on YouTube."

Verder heeft Valve nog een aantal nieuwe screenshots vrijgegeven van de co-op modus van Portal 2. In de screenshots zien we de twee personages waarmee gespeeld zal gaan worden, Atlas en P-Boydy.

Portal 2 is het vervolg op het 'extra pakketje' bij The Orange Box en zal op 21 april uitkomen voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Portal 2

Portal 2

Portal 2

Portal 2

Anthony Hopkins aast op rol Alfred Hitchcock

Anthony Hopkins is voor de tweede keer in gesprek over de felbegeerde rol van filmmaker Alfred Hitchcock. De film wordt gebaseerd op het boek Alfred Hitchcock and the making of Psycho van Stephen Robello uit 1998, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 73-jarige acteur werd in 2007 ook al getipt voor de boekverfilming, die toen geregisseerd zou worden door Glee-regisseur Ryan Murphy. Die plannen liepen om onduidelijke redenen spaak. Regisseur Sacha Gervasi, bekend van de documentaire Anvil! The Story of Anvil, is nu benaderd voor de regie. Het scenario is geschreven door John McLaughlin. Hij schreef ook het scenario voor balletdrama Black Swan, met Natalie Portman in de hoofdrol.

Het boek van Robello vertelt hoe Hitchcock, op dat moment al een gevierd regisseur, toch grote moeite had om financiers te vinden voor zijn film Psycho. Uiteindelijk heeft hij de horrorfilm uit eigen zak betaald en dat heeft hem bepaald geen windeieren gelegd. Psycho geldt als een van de meest invloedrijke horrorfilms aller tijden en Hitchcock als een van de meest invloedrijke regisseurs ooit. Hitchcock stierf in 1980 op 80-jarige leeftijd door acuut nierfalen.


Anthony Hopkins aast op rol Alfred Hitchcock (Foto: via Novum)

Baas Codemasters: "PSP2 even krachtig als PS3"

Vorige week kwam het nieuws dat Sony aan Engelse uitgevers vertelde dat de PSP2 even krachtig zou zijn als de PS3. De baas van Codemasters, Rod Cousens, heeft nu aangegeven dat Sony hun uitspraak klopt en dat de PSP2 inderdaad even krachtig is als de PS3.

Cousens gaf dit aan tijdens het 3DS-event in Amsterdam vorige week toen hij een aantal vragen beantwoordde over de opkomende handhelds. Aanstaande donderdag zal er in Japan meer bekend gemaakt gaan worden over het apparaat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.