Verdachte aanslag Giffords ontkent schuld voor rechter

Redactie

De verdachte van de aanslag op het Democratische Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords heeft maandag voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan hetgeen hem tot nu toe ten laste is gelegd, te weten poging tot moord op Giffords en twee van haar medewerkers. De aanklacht tegen de verdachte, de 22-jarige Jared Loughner, wordt later waarschijnlijk uitgebreid met moord.

Zes mensen kwamen om het leven toen Loughner op 8 januari voor een supermarkt in Tucson, Arizona, waar Giffords met belangstellenden praatte, in het wilde weg begon te schieten. Dertien mensen raakten gewond, onder wie Giffords, die in het hoofd werd geschoten. Het was voor het eerst dat Loughner voor de rechter op de tenlastelegging reageerde.

Uit het onderzoek naar de schietpartij is naar voren gekomen dat de verdachte psychisch niet in orde is en zich in de weken voor de aanslag steeds vreemder ging gedragen. Als zijn advocaat de geestelijke gesteldheid van haar cliënt inzet bij haar verdediging zou Loughner naar een psychiatrische inrichting gestuurd kunnen worden, in plaats van gevangenisstraf of de doodstraf te krijgen. Daarnaar gevraagd door de rechter zei advocaat Judy Clarke dinsdag echter vooralsnog niet te betwijfelen of Loughner in staat is de tenlastelegging te begrijpen.


Verdachte aanslag Giffords ontkent schuld voor rechter (Foto: Novum)