Japan en Australië spelen finale Azië Cup

Niels (DerMeister)

Japan en Australië zullen komende zaterdag uitmaken wie zich winnaar mag noemen van de Azië Cup. Japan won hun halve eindstrijd van Zuid-Korea na strafschoppen, terwijl de Australiërs geen kind hadden aan Oezbekistan; 6-0.

Japan en Zuid-Korea maakten er een spectaculaire wedstrijd van. De Koreanen kwamen na ruim twintig minuten op voorsprong. Ki Sung-yong wist een strafschop te benutten, maar de vreugde was van korte duur. Ruim tien minuten later scoorde Maeda namens Japan de gelijkmaker. Deze stand bleef tot de laatste minuut van de reguliere speeltijd op het scorebord.

Een verlenging moest vervolgens uitmaken welk land naar de finale zou gaan. Japan kreeg een uitgelezen mogelijkheid om vroeg in de verlenging op voorsprong te komen, maar Keisuke Honda miste een strafschop. Uit de rebound was Hosogai alsnog trefzeker. De Japanners leken zich te plaatsen voor de finale, maar in de laatste minuut van de hectische slotfase kwam Zuid-Korea toch op gelijke hoogte. Hwang Jae-won zorgde ervoor dat beide landen aan de strafschoppenseries mochten beginnen.

In deze serie misten de Koreanen hun eerste drie penalty's. De Japanse ploeg wist driemaal te scoren en plaatsten zich daardoor voor de vierde keer in de historie voor de eindstrijd van de Azië Cup. In 1992, 2000 en 2004 won het land het Aziatische kampioenschap.

In de finale wacht een ontmoeting met Australië. Zij troffen in hun halve finale de verrassing van het toernooi; Oezbekistan. In de halve eindstrijd was daar echter bar weinig van terug te zien. Via Kewell en Oginovski pakten de Socceroos al snel een 2-0 voorsprong. Dit was tevens de ruststand.

Na rust zocht Oezbekistan brutaal de aanval, maar lieten daardoor erg veel gaten vallen in de verdediging. Halverwege de tweede helft kwamen de Oezbeken met tien man te staan. Bakajev, die in de kwartfinales nog man van de wedstrijd werd met twee doelpunten, kreeg zijn tweede gele kaart. Na deze rode kaart was het gedaan met het verzet van Ozebekistan.

De Aussies scoorden maar lieft viermaal in het laatste half uur. Oud FC Twente-speler Carney, oud-Feyenoorder Emerton, Valeri en Kruse wisten het net te vinden. Daardoor zal Oezbekistan vrijdag voor de derde plaats mogen strijden tegen Zuid-Korea, terwijl Australië het een dag later opneemt in de eindstrijd tegen Japan.