FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 januari 2011

Egypte wil Nefertiti-buste terug van Duitsland

De Egyptische antiquiteitenraad heeft een verzoek ingediend bij het Neues Museum in Berlijn voor de teruggave van een 3300 jaar oude buste van koningin Nefertiti. Dat heeft het hoofd van de raad, Zahi Hawass, maandag gezegd. Het borstbeeld wordt al tientallen jaren in Berlijn tentoongesteld.

De buste dateert van de veertiende eeuw voor Christus en staat bovenaan de lijst van antiquiteiten die Egypte terug wil. Het land heeft sinds 2002 zo'n vijfduizend kunstvoorwerpen teruggekregen van musea en particuliere verzamelaars in de hele wereld.

Duitsland heeft vergelijkbare verzoeken voor teruggave van de buste in het verleden afgewezen, omdat het beeld legaal in Duitsland zou zijn en bovendien te fragiel zou zijn om te vervoeren. Volgens Egypte is het borstbeeld in 1913 echter met behulp van vervalste documenten uit Egypte meegenomen.

"Dit is geen officieel verzoek om teruggave door de Egyptische staat aan Duitsland", zei Andreas Peschke, woordvoerder van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken. "Een dergelijk verzoek om teruggave moet gericht zijn van regering tot regering, en dat is niet het geval."


Egypte wil Nefertiti-buste terug van Duitsland (Foto: Novum)

Arnhemmer gaat plaatsgenoten met mes te lijf

De politie heeft maandag aan het einde van de middag een Arnhemmer aangehouden die ervan wordt verdacht kort daarvoor in zijn woonplaats meerdere mensen met een mes te lijf te zijn gegaan. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De man zou rond 16.50 uur hebben geprobeerd twee bewoners van een flat aan de Hortensiastraat neer te steken. Een van de bewoners raakte gewond aan zijn hoofd en moest zich laten behandelen in een ziekenhuis.

Toen de politie op weg was naar de Hortensiastraat, zagen agenten een vechtpartij tussen drie mannen bij winkelcentrum De Drieslag. Een van de mannen was door een ander met een mes in zijn hand gestoken. Hij moest zich laten behandelen op de huisartsenpost.

De agenten hielden bij het winkelcentrum een man aan die meerdere steekwapens bij zich had. Hij is waarschijnlijk degene die ook aan de Hortensiastraat toesloeg.

De politie kreeg maandag aan het einde van de middag ook een melding over een man die in zijn rug was gestoken. De politie onderzoekt of er verband is met de andere steekpartijen.

De Arnhemmer zit vast. Wat hem bezielde is nog onduidelijk.

Amersfoorts ziekenhuis nog hele week dicht

Locatie Lichtenberg van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort blijft nog de hele week dicht. Dat meldt het ziekenhuis maandag op zijn website.

Het ziekenhuis draait op noodstroom nadat er vrijdag brand uitbrak in het transformatorhuis van de locatie Lichtenberg. Patiënten werden uiteindelijk uit voorzorg geëvacueerd, omdat het ziekenhuis niet alleen op noodstroom kan draaien.

Installateurs zijn maandag bezig geweest om de hoofdstroomverbindingen tijdelijk om te leiden. Netbeheerder Stedin zei eerder maandag nog te verwachten dat het ziekenhuis op z'n vroegst woensdagochtend weer over het hoofdnetwerk kan beschikken.

Volgens het ziekenhuis wordt er hard gewerkt aan een 'stabiele en veilige stroomvoorziening', maar is het nog niet duidelijk wanneer de problemen zijn opgelost.

Meander liet maandag weten dat het goed gaat met de geëvacueerde patiënten. De meesten zijn ondergebracht in omliggende ziekenhuizen en andere locaties in Baarn en Amersfoort. Volgens het ziekenhuis is er veel bedrijvigheid op deze locaties, maar heerst er een rustige sfeer. Artsen houden contact met hun patiënten en gaan op bezoek.

Bij de evacuatie werden zaterdag ambulancebroeders uit het hele land ingezet. Van de 172 patiënten gingen er 34 naar huis. Intensive-carepatiënten waren vrijdag al naar omliggende ziekenhuizen gebracht.

Schademeldpunt brand Moerdijk gesloten

Het telefoonnummer waar mensen schade konden melden die zij hadden opgelopen door de brand bij Chemie-Pack is gesloten. Dat meldt de website crisis.nl. Volgens de gemeente Moerdijk komen er weinig nieuwe meldingen binnen en is daarom besloten het telefoonnummer op te heffen.

De gemeente stelde het telefoonnummer in om inzicht te krijgen in het aantal schademeldingen, de omvang van de schade en het soort schade van de grote chemiebrand die op 5 januari uitbrak. Moerdijk stelt daar nu een goed beeld van te hebben. Hoe groot de schade is en hoeveel meldingen er zijn binnengekomen, is niet bekend.

Maandag werd ook bekend dat de GGD's en huisartsen in de omgeving van Moerdijk na de brand bij Chemie-Pack ruim tweehonderd meldingen van gezondheidsklachten hebben binnengekregen. In de meeste gevallen ging het om klachten aan luchtwegen en huid, hoofd- en keelpijn en prikkende ogen, tong en lippen.

De politie heeft maandag vijf woningen en een bedrijfspand doorzocht in verband met het strafrechtelijk onderzoek naar de brand. Er zijn gegevensdragers met digitale informatie en administratie in beslag genomen.

Het OM vermoedt dat Chemie-Pack heeft gehandeld in strijd met de vergunning en is op zoek naar mogelijke strafbare feiten die daar mee te maken hebben.

Beenhakker zwijgt over vertrek

Leo Beenhakker is vandaag door Feyenoord op non-actief gesteld. De technisch directeur kreeg door de Rotterdamse club geen contractverlenging aangeboden en na wat uitlatingen over en weer is de werkrelatie vroegtijdig beëindigd. Don Leo wil hier verder niet op in gaan.

"Ik geef geen enkel commentaar. Ik las een totale radiostilte in. Ik laat het bij de berichten die naar buiten zijn gekomen," zei Beenhakker. Op de langere termijn zegt hij mogelijk nog wel iets over deze zaak. "Maar deze week zeker nog niet. Of ik op vakantie ga? Nou, ik heb geen plannen. Ik zit rustig thuis. Ik maak even pas op de plaats." Of hij ooit nog eens terugkeert bij Feyenoord om de club te zien voetballen? "Nou, daar heb ik nu even nog geen idee van. Daar houden we het bij."

Algemeen directeur bij Feyenoord Eric Gudde lichtte het vertrek van Beenhakker vanavond toe. "We zitten met de club in een uiterst turbulente periode waarin blind vertrouwen en volledig respect naar elkaar toe cruciaal zijn. Het is door alle uitlatingen die Leo Beenhakker de laatste dagen heeft gedaan duidelijk dat hiervan geen sprake meer is. In het belang van de club hebben we hem daarom vandaag verteld dat zijn werkzaamheden per direct stoppen."

"Via zijn zaakwaarnemer heeft hij later op de dag aangegeven dat een door Feyenoord voorgestelde 'minnelijke regeling' wat hem betreft niet aan de orde is. Dit betekent dat we zijn basissalaris tot 1 juli zullen moeten doorbetalen op basis van de exit regeling in zijn contract."

Lotus-teams in maart voor de rechter

De strijd tussen Team Lotus en Lotus Renault GP lijkt zich voort te gaan zetten voor de rechter. Beide Formule 1-renstallen steggelen over het gebruik van de naam Lotus en onderhandelingen deze winter lijken te zijn mislukt. Daarom is een rechtszaak de enig overgebleven optie.

Group Lotus vroeg vandaag aan de Britse rechter om alvast een voorlopige uitspraak te doen, maar deze ging hier niet in mee en noemde de datum van 21 maart om de rechtszaak van start te laten gaan. Vanaf die datum zullen Team Lotus van Tony Fernandes en autofabrikant Group Lotus, dat zich ingekocht heeft bij Lotus Renault GP, gaan strijden om het gebruik van de legendarische naam. De zaak zal naar verwachting tien dagen in beslag nemen.

Team Lotus claimt dat Group Lotus onder een vijfjarig contract uit wil komen om samen een Lotus-team in de Formule 1 te runnen. Ook gaat de rechtszaak om het gebruik van de naam Team Lotus, waar Group Lotus het recht op meent te hebben. Het afwijzen van een voorlopig vonnis mag in ieder geval gezien worden als een overwinning voor Team Lotus. Wordt vervolgd ...

Twee Nederlanders willen FIA-opleiding volgen

De nieuwe opleiding die autosportfederatie FIA opgezet heeft voor jonge coureurs heeft twee Nederlandse inschrijvingen getrokken. Robin Frijns en Kevin Abbring hopen toegelaten te worden tot de Young Driver Excellence Academy.

Frijns is de laatste kampioen in de Formule BMW, terwijl Abbring zich met de beste jonge rallyrijders kan meten. Ook de Belg Stoffel Vandoorne behoort tot de negentien rijders die zich van zes tot en met acht februari in het Oostenrijkse Melk moeten melden om het tegen elkaar op te nemen. De factoren prestaties, fitness, omgang met de media en teamwork worden gemeten en een psychologische test zal er worden afgenomen. De tien besten worden toegelaten tot de academie.

Oud Formule 1-coureur Alexander Wurz en WRC-navigator Robert Reid zullen de talenten gaan begeleiden. "Het is goed om te zien dat er zoveel getalenteerde coureurs zich hebben aangemeld voor het eerste jaar van de academie. Het geeft aan dat jonge rijders behoefte hebben aan dit soort training, zowel op als buiten het circuit," zei Wurz.

Vrouw overleeft val van 23e verdieping

Een vrouw is maandag vanaf de 23e en hoogste verdieping van een hotel in Buenos Aires naar beneden gestort, maar heeft haar val overleefd. Getuigen zagen hoe de 30-jarige vrouw zich over de reling wierp en in een zittende positie op het dak van een taxi terechtkwam. Ze liep over haar hele lichaam verwondingen op.

De chauffeur van de taxi ontsnapte aan een wisse dood door vlak voor de vrouw zijn taxi trof uit het voertuig te stappen. Later zei hij dat hij een politieagent omhoog had zien kijken, wat hem ertoe bracht uit te stappen.

Zorgen GroenLinks over Kunduz niet weggenomen

De informatie die de Tweede Kamer maandag kreeg over de missie in Kunduz heeft de zorgen van GroenLinks eerder vergroot dan verkleind. Dat zei fractievoorzitter Jolande Sap tegenover de NOS. Ze heeft stukken van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst ingezien en die stemden haar niet optimistisch.

Vrijdag liet Sap ook al weten dat er binnen haar partij forse twijfel bestaat over de missie. "We hebben een hoop kritische vragen waar we geen bevredigende antwoorden op hebben gekregen", zei Sap na afloop van de technische briefing die die dag in de Kamer plaatsvond.

GroenLinks wil harde garanties dat de missie niet militair, maar civiel van aard is. Ook voor D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is het cruciaal dat er geen offensieve acties plaatsvinden. Dat geldt niet alleen voor de Nederlandse manschappen, maar ook voor de Afghaanse agenten die worden opgeleid.

De steun van D66, GroenLinks en ChristenUnie is cruciaal om een meerderheid te verkrijgen voor de missie. Deze is echter bij lange na nog niet gegarandeerd.

Schip met gasolie loopt vast bij Terneuzen

In de Westerschelde is maandagavond een binnenvaartschip met 3000 ton gasolie vastgelopen. Het schip ligt vlak voor de haven van Terneuzen, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland.

Het schip kwam rond 19.15 uur vast te zitten. Hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk. Er wordt geprobeerd het schip los te krijgen, maar het water moet eerst opkomen. Dat kan nog wel tot middernacht duren.

Volgens de woordvoerder lekt het schip geen olie. De hulpdiensten voeren overleg om te bekijken wat ze kunnen doen.

'Nederlandse media maken Bouterse zwart'

Nederlandse media maken zich door de nieuwe berichtgeving over de betrokkenheid van de Surinaamse president bij drugshandel voor de zoveelste keer schuldig aan het zwartmaken van Desi Bouterse. Dat zegt de voormalig kabinetschef van Bouterse Henk Herrenberg in het Dagblad Suriname.

Herrenberg trekt bovendien in twijfel of de berichten dat Bouterse ook na zijn veroordeling in 1999 betrokken was bij het internationale drugscircuit, wel werkelijk afkomstig zijn uit documenten van WikiLeaks. "Iedereen kan vandaag de dag een bericht op een website zetten en zeggen dat het afkomstig is van deze of gene. Wel moet worden toegegeven, is dat bedoeld bericht heel professioneel in elkaar is gezet. Maar daar staan inlichtingen- en spionagediensten bekend om", zegt hij in de krant.

Herrenberg zegt te weten dat Bouterse niet op de berichten zal reageren. Volgens de diplomaat en oud-journalist is dit het zoveelste bericht in de afgelopen dertig jaar, sinds Suriname onafhankelijk werd van Nederland, dat bedoeld is om Bouterse in een kwaad daglicht te stellen.

NRC Handelsblad, dat de ambtsberichten in handen kreeg, en andere media berichtten zaterdag over de banden die Bouterse zou hebben gehad met de drugsbaron Shaheed 'Roger' Khan uit het buurland Guyana. Bouterse zou volgens verschillende inlichtingenbronnen uit 2006 middelen hebben gekregen om zijn inkomen aan te vullen. Khan zit inmiddels vast in de Verenigde Staten. Bouterse werd in Nederland tot elf jaar cel veroordeeld voor drugshandel.

Een woordvoerder van het kabinet van de president wilde maandag niet reageren. Herrenberg was maandag niet bereikbaar om zijn visie toe te lichten.

AC-DC, wie kent ze nog?

AC/DC, wie kent ze nog? AC/DC is een Australische hardrockband uit Sydney, gevormd in 1973 door de gebroeders Angus en Malcolm Young.

AC/DC heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen albums verkocht, waarvan 71 miljoen albums in de Verenigde Staten. Back in Black is met 45 miljoen exemplaren het op één na meestverkochte album wereldwijd. Maar hoe the fuck spel je die bandnaam toch ook alweer?

Met dank aan Tism voor de submit.

Cancellara richt zich op voorjaar en WK

Fabian Cancellera heeft zijn doelen voor 2011 bepaald. Naast het klassieke voorjaar zal hij ook zijn pijlen richten op het wereldkampioenschap, dat wordt gehouden in Kopenhagen. De Zwitser, die zich richt op de wegwedstrijd, ziet kansen op het vlakke parcours.

"Mijn twee belangrijkste doelen dit seizoen zijn de klassiekers en het wereldkampioenschap later dit jaar," vertelde Cancellara tegen het Deense Ritzau. "Ik ga mijn seizoen opbouwen rond deze twee periodes. Het zal lastig worden, maar dat is het voor mijn concurrenten ook. Ik zal het hen moeilijk maken."

"Er zijn niet veel heuvels in Denemarken. Ik ken de streek goed. Het zal lastig worden, hoewel het parcours niet erg moeilijk is. Het weer zal van grote invloed zijn. Het zal ervan af hangen of het een mooie dag wordt of dat we te maken krijgen met regen."

Kivuvu niet blij met grap Nederlandse amateurclub

Dominique Kivuvu vertrekt niet naar FC Horst, dat voor de grap op haar website zette dat de speler van CFR Cluj kiest voor de Nederlandse amateurclub. "Ik vind het onbegrijpelijk dat dit soort berichten klakkeloos wordt overgenomen door de diverse media", aldus Kivuvu op de website van SEG International. De middenvelder was verrast door het bericht.

"Ik weet ook niet wat de bedoeling is geweest van FC Horst met dit bericht, want niemand van de club heeft mij vooraf verteld dat ze het zouden publiceren op hun website. Als het een publiciteitsstunt was vind ik het jammer dat ik daar ongewenst onderwerp van was."

Kivuvu kreeg zelfs problemen met zijn Roemeense werkgever. "Ik heb me zelfs voor de directie van CFR Cluj moeten verantwoorden voor het feit dat ik uit zou zijn op een vertrek zonder dat kenbaar te maken binnen de club."

Samus niet speelbaar in DOA: Dimensions

Vorige week was er een trailer van Dead or Alive: Dimensions die ons een level toonde uit Metroid: Other M. Op het einde van de trailer kwam Samus ten tonele en was de vraag of dit een speelbaar karakter zou zijn. Helaas pindakaas zal Samus niet speelbaar zijn en alleen ten tonele komen om de speler te helpen.

Samus zal dus alleen ten tonele komen als de speler in de moeilijkheden zit. Hoe je Samus kan oproepen wil de baas van Team Ninja niet vrijgeven, dat moeten we zelf uitzoeken. Dead or Alive: Dimensions komt een dag voor de Europese 3DS-launch uit in Japan en zal waarschijnlijk niet lang daarna ook in Europa en Amerika uitkomen.

Bekijk hieronder nogmaals de trailer met Samus.

Ammi: "We hebben een hele goede groep"

Ahmed Ammi won vrijdag met ADO Den Haag met 3-1 van sc Heerenveen. Bovendien had Ammi sinds lange tijd weer eens een basisplaats.

Ammi kan zijn geluk niet op. "Op een gegeven moment raak je geblesseerd en dan moet je op de bank zitten", aldus de verdediger aan Haaglanden Voetbal. "Dat is moeilijk voor mij, want ik denk dat ik heel veel extra's kan brengen voor het team. Dat heb ik ook bewezen tegen Heerenveen en nu maar afwachten wat de trainer volgende week doet."

ADO verbaast dit seizoen vriend en vijand met een plaats in het linkerrijtje. "Ik denk dat wij gewoon een heel goede groep hebben. Het maakt op dit moment niet uit wie erin staan, want we zijn allemaal sterk genoeg en als er iemand geblesseerd raakt, dan staat de vervanger al klaar. Ik denk dat dat op dit moment onze kracht is en daarom staan we ook zo hoog."

Ammi hoopt zelfs met ADO op plaatsing voor de play-offs. "Ik denk heel hoog en misschien wel play-offs en daar gaan we ook voor. Dat zou mooi meegenomen zijn, maar ik denk dat wij best onze doelstelling nu bij mogen gaan stellen. We krijgen nu achter elkaar een aantal behoorlijk zware wedstrijden en als we daar goed doorheen komen, dan eindigen we zeker bij de bovenste zeven."

Mulder, Kuipers in actie in Moskou

Ronald Mulder en Simon Kuipers zullen komend weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou ieder een 500 meter rijden. Dat besloot de topsportcommissie langebaan van de KNSB. Mulder rijdt de eerste 500 meter, Kuipers de tweede.

Mayon Kuipers vervangt Ireen Wüst op de 500 meter bij de vrouwen. Marrit Leenstra zal in Moskou niet in actie komen op de 3.000 meter.

De KNSB wees bovendien Wouter Olde Heuvel aan voor de 10.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in het weekend van 18 en 19 februari in Salt Lake City.

'Ninja Gaiden 3 meer toegankelijk'

Team Ninja baas Yosuke Hayashi vertelde in een gesprek met Eurogamer dat Ninja Gaiden 3 toegankelijker wordt dan eerdere delen. Ook vertelde Nayashi dat Team Ninja er op mikt om Ninja Gaiden 3: "de best 3D actie-game van deze tijd" te maken. Ook onthulde Hayashi dat Ryu Hayabusa het belangrijkste karakter blijft.

De Ninja baas wist tevens te melden dat "opwinding" niet alleen van de moeilijkheidsgraad moet komen, maar ook van opwindende eindbazen. Een lagere moeilijkheidsgraad moet er voor zorgen dat meer spelers het spel gaan spelen. Ninja Gaiden wordt gezien als een van de meest uitdagende hedendaagse spellen.

Over een oplossing om het uitdagend te houden voor de meer gevorderde speler werd geen woord gerept. Wel is de toegankelijkheid een belangrijk onderdeel van de nieuwe Ninja Gaiden.

Over een eventuele releasedate of op wel platform de game zal verschijnen is nog niks bekend.

Beenhakker per direct weg bij Feyenoord

Leo Beenhakker en Feyenoord gaan met onmiddellijke ingang uit elkaar. Dit is te lezen op de officiële website van de Rotterdammers. Volgens algemeen directeur Eric Gudde was deze stap niet meer te voorkomen, aangezien er een vertrouwensbreuk is ontstaan.

"We zitten met de club in een uiterst turbulente periode waarin blind vertrouwen en volledig respect naar elkaar toe cruciaal zijn," lichtte Gudde toe. "Het is door alle uitlatingen die Leo Beenhakker de laatste dagen heeft gedaan duidelijk dat hiervan geen sprake meer is."

"In het belang van de club hebben we hem daarom vandaag verteld dat zijn werkzaamheden per direct stoppen. Via zijn zaakwaarnemer heeft hij later op de dag aangegeven dat een door Feyenoord voorgestelde ‘minnelijke regeling’ wat hem betreft niet aan de orde is. Dit betekent dat we zijn basissalaris tot 1 juli zullen moeten doorbetalen op basis van de exitregeling in zijn contract."

Daarnaast liet Gudde ook weten dat men druk bezig is om een nieuwe technisch directeur te vinden. In de afgelopen periode werd de naam van Martin van Geel, nu nog werkzaam bij Roda JC, nadrukkelijk genoemd. Tot die tijd fungeert de directie van Feyenoord als waarnemer, waarbij men ook overleg zal voeren met de technische staf.

Mass Effect 2 beschikbaar op PSN voor §60,-

Mass Effect 2 is beschikbaar om te downloaden via het PSN. De game zal €60,- gaan kosten op het netwerk en zal zo'n twaalf gigabyte zijn om te downloaden. Om hem te installeren heb je nog eens twaalf gigabyte nodig, 24 gigabyte in totaal dus. De titel kwam op plaats vier binnen in Engeland volgens de top veertig.

De game is al veel eerder uitgekomen voor de Xbox 360 en is nu ongeveer voor €6,- te koop bij veel Engelse winkels. De PS3-versie van Mass Effect 2 gebruikt de Mass Effect 3-engine en je krijgt alle DLC direct bij het spel. Volgens reacties in het bronbericht is het spel op disc in verschillende winkels goedkoper dan deze download.

KNSB: "We wachten verdere berichtgeving af"

De KNSB zegt dat het geen problemen verwacht met reizen richting Moskou waar komend weekend wereldbekerwedstrijden worden verreden. Eerder vandaag kwamen bij een aanslag op luchthaven Domodedovo in Moskou zeker 35 mensen om het leven. Ruim honderd mensen raakten gewond.

"We wachten verdere berichtgeving af, maar de Nederlandse ploeg reist naar een ander vliegveld. Ons reisbureau heeft geen negatief reisadvies gegeven”, aldus directeur sport Arie Koops.

Investeerders EA hebben weinig hoop in SW: The Old Republic

Investeerders van EA hebben weinig vertrouwen in de release van de veelbesproken MMO Star Wars: The Old Republic. Dit komt volgens Mike Hickey, analist bij Janco Partners, onder andere door EA's slechte reputatie met betrekking tot het lanceren en onderhouden van succesvolle MMO's.

Volgens Hickey verwachten de investeerders moeilijkheden die The Old Republic gaat opleveren vanwege de schaal en kosten van de lancering. De MMO zou volgens EA zelf al 100 miljoen dollar hebben gekost (volgens andere zelfs drie keer zoveel). Deze onzekerheid wordt nog eens versterkt door de moeizame launch van Warhammer Online, die minder spelers opbracht in de eerste week en te kampen had met een leegloop in de maanden daarna.

De analist merkt ook op dat dit wantrouwen ook kan liggen aan het feit dat de game inzet op een maandelijks betalingssysteem, terwijl de MMO markt zich steeds meer roert op de free to play-markt. Ook de milde previews, de hoge kosten en de royalties aan LucasArts zouden dit kunnen veroorzaken.

The Old Republic moet eind 2011 uitkomen.

SWTOR
" You will fail, Jedi! "

Piquť: "Guardiola geeft alle beslissingen een betekenis"

FC Barcelona speelt al jaren het beste voetbal ter wereld. Dat is volgens verdediger Gerard Piqué allemaal te danken aan Pep Guardiola.

De Spanjaard is blij met de werkwijze van zijn trainer. "Pep wil dat je als speler het spelletje snapt", vertelt de centrale verdediger aan FIFA.com. "Hij geeft niet alleen opdrachten, maar legt ook uit waarom. Dat maakt dat je een betere voetballer wordt. De trainer geeft alle beslissingen een betekenis."

Ook in mindere tijden wijkt Guardiola niet van zijn eigen filosofie af. "Zowel in goede als in slechte tijden blijft Guardiola bij zijn spelopvatting. Ik vind het geweldig om te zien dat als het even niet loopt of we krijgen kritiek, dat niets uitmaakt voor de manier waarop hij met ons wil spelen."

Volgens Piqué is Barcelona zo gevaarlijk omdat het geen vast systeem nodig heeft. "We kunnen veel variëren. Hoe we ook spelen, of dat nu met drie of vier verdedigers is of met een zwaar of licht middenveld, iedereen weet wat er van hem verwacht wordt. Dat geeft ons een voordeel."

Hezbollah krijgt steun voor premierkandidaat

Hezbollah heeft maandag de steun van een meerderheid van het Libanese parlement gekregen om een kandidaat te nomineren voor het premierschap. Hiermee neemt de kans voor de beweging aanzienlijk toe om een nieuwe regering te controleren. Eerder op de dag kondigde demissionair premier Saad Hariri aan niet deel te zullen nemen aan een regering die wordt geleid door een door Hezbollah gesteunde kandidaat.

Hezbollah en zijn bondgenoten hebben de gematigde politicus en miljardair Najib Mikati gekozen als hun kandidaat voor het premierschap. Mikati, die in 2005 al eens kort premier was, maakte zondag bekend dat hij zich kandidaat stelt. In de gesprekken met president Michel Suleiman, die begonnen is aan twee dagen van overleg met parlementariërs over een nieuwe Libanese regering, zal hij zich 'gematigd' opstellen.

In de noordelijke stad Tripoli gingen honderden aanhangers van Hariri de straat op om te protesteren tegen de kandidatuur van Mikati, die uit de stad komt. De demonstranten zwaaiden met foto's van Hariri en riepen: "Mikati, je bent niet een van ons, verdwijn uit Tripoli en ga weg."

Het is zeer waarschijnlijk dat de vorming van een nieuw kabinet veel voeten in aarde krijgt. Het kabinet viel op 12 januari, toen Hezbollah zijn ministers terugtrok uit onvrede met het Hariri-tribunaal. Dit tribunaal doet onderzoek naar de moord op Rafik Hariri, de vader van de premier. Velen vrezen dat Hezbollahleden worden aangeklaagd en dat de groep daar met geweld op zal reageren.

Om een regering te kunnen vormen is de steun van ten minste 65 parlementariërs in het 128 zetels tellende parlement vereist. Hezbollah en zijn bondgenoten kwamen na gesprekken met de president maandag tot 64 zetels. Met de stem van Mikati wisten zij een meerderheid te krijgen.

Hezbollah zei zondag dat de groep en zijn bondgenoten een eenheidsregering steunen, op voorwaarde dat hun kandidaat premier wordt van deze regering.


(Foto: Novum)

[Upd] Heerenveen wil Dost niet verhuren

Na Ajax lijkt ook Feyenoord interesse te hebben in sc Heerenveen-spits Bas Dost. De 21-jarige aanvaller is bezig aan zijn eerste seizoen in Friesland, maar kan daar vooralsnog niet rekenen op een basisplaats. Daarom overweegt hij nu al weer te vertrekken.

Feyenoord verwacht dat er met de overgang van Karim El Ahmadi naar Al-Ahli geld beschikbaar komt om versterkingen te halen. De ploeg uit de Verenigde Arabische Emiraten kan El Ahmadi, die tot medio 2012 vastligt bij de Rotterdammers, eerst tot aan de zomer huren.

Dost werd afgelopen zomer door Heerenveen overgenomen van Heracles Almelo, maar komt voorals nog niet aan spelen toe omdat hij zijn verdedigende taken niet genoeg uit zou voeren. Toch wil trainer Ron Jans de aanvaller niet kwijt. "Ik hoop dat hij de handschoen oppakt om beter te worden."

Update 19:25 uur

SC Heerenveen staat niet open voor verhuur van Bas Dost aan Feyenoord. Dit meldt De Telegraaf. Feyenoord kan de aanvaller alleen huren omdat zij in Categorie I van de licentiecommissie van de KNVB zitten. De Friezen voelen echter niets voor verhuur van de 21-jarige Dost.

Huiszoekingen in verband met brand Moerdijk

De politie Midden- en West-Brabant heeft maandag onder leiding van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) zes panden doorzocht in verband met de brand op industrieterrein Moerdijk. Het gaat om vijf woningen van medewerkers van Chemie-Pack, waar de brand uitbrak, en een bedrijfspand.

Dat heeft het OM maandag bekendgemaakt. De huiszoekingen zijn verricht in woningen in Breda, Etten-Leur, Lage Zwaluwe, Oud-Beijerland en Roosendaal en in een bedrijfspand in Oud-Gastel. De acties werden uitgevoerd in verband met het strafrechtelijk onderzoek naar de chemiebrand die op 5 januari plaatsvond.

"Het onderzoek richt zich op mogelijke strafbare feiten die te maken hebben met de verdenking dat het bedrijf heeft gehandeld in strijd met de vergunning’’, aldus het OM. De politie Midden- en West-Brabant doet het onderzoek in samenwerking met de arbeidsinspectie, VROM-IOD en het Landelijk Team Forensische Opsporing van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Ondertussen is nog steeds niet duidelijk waar het bedrijf precies van wordt verdacht. Ook de directie van Chemie-Pack weet nog steeds niet waar het van wordt verdacht. Het OM zegt ,,niet te kunnen en niet te willen zeggen" wat de verdenking is. Dat zou het onderzoek kunnen frustreren, volgens het OM.

Huiszoekingen in verband met brand Moerdijk
Huiszoekingen in verband met brand Moerdijk (Foto: ANP)

Ieren vrijwel zeker in februari naar stembus

De Ieren gaan vermoedelijk al in februari naar de stembus voor vervroegde verkiezingen. De oppositie heeft dat maandag afgedwongen, in ruil voor instemming met 15 miljard euro aan bezuinigingen.

Minister van Financiën Brian Lenihan heeft dat afgesproken met de leider van de oppositie. De regering van Ierland is in het weekeinde afgebrokkeld, omdat de groenen zijn opgestapt. Eerder moest de premier het leiderschap van zijn partij opgeven. De regering krijgt zware kritiek omdat andere eurolanden en het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) het land met 85 miljard euro moesten redden.

Als mogelijke verkiezingsdata denkt de politiek aan 18 of 25 februari, ofwel 4 maart.

Europees commissaris Olli Rehn (Economische Zaken) reageerde tevreden dat bezuinigingen nog voor de verkiezingen worden goedgekeurd.

Cel- en werkstraffen voor rellende studenten

De rechtbank in Den Haag heeft maandag een celstraf en twee werkstraffen opgelegd in vijf supersnelrechtzittingen. De verdachten stonden terecht voor openlijk geweld tegen de politie na afloop van de studentendemonstratie vrijdag in Den Haag.

Een 26-jarige man uit Wassenaar krijgt acht weken cel, waarvan vier voorwaardelijk. Hij gooide stenen naar de ME en smeet een fiets op de weg om de charges te belemmeren. De man krijgt een gevangenisstraf omdat hij eerder is veroordeeld wegens openlijk geweld.

Een 27-jarige bezoekende Spaanse student werd vrijgesproken. Hij zou iets hards tegen het hoofd van een agent hebben gegooid. Volgens de officier van justitie was een werkstraf geen optie, omdat hij niet uit Nederland komt. Wel krijgt hij een boete van 500 euro omdat hij zich verzette tegen zijn aanhouding. Twee andere verdachten kregen werkstraffen van tachtig en veertig uur opgelegd. De mannen gooiden respectievelijk met stenen en een blikje bier.

Een vijfde zaak die maandag diende, is aangehouden tot vrijdag. De verdachte, een 22-jarige man uit Haarlem, ging niet akkoord met het supersnelrecht. Hij zou een ME'er met een stok geslagen hebben. Hij blijft tot die tijd vastzitten.

Advies: betrek burgers meer bij veiligheid

De mate waarin mensen zich onveilig voelen, houdt verband met hun directe woonomgeving. De overheid moet burgers daarom een 'centrale rol' geven bij veiligheidskwesties. Dat staat in een advies van de Raad voor het openbaar bestuur (ROB).

Het rapport (pdf) 'Veiligheid en vertrouwen: Kernen van een democratische rechtsstaat' werd maandagmiddag overhandigd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De raad onderzocht de kloof tussen het gevoerde beleid en hoe veiligheid wordt beleefd. Om het vertrouwen in de overheid te vergroten, moet deze kloof worden gedicht.

Daarvoor is het wel nodig dat over en weer 'reële verwachtingen' bestaan. En het is nu niet duidelijk wat de overheid van burgers en bedrijven verlangt als het gaat om veiligheid en andersom. Deze onduidelijkheid 'tast het vertrouwen en de stabiliteit van de overheid als betrouwbare partner' aan.

Minister Opstelten moet daarom het initiatief nemen tot een 'brede maatschappelijke discussie' over deze verdeling van verantwoordelijkheid, stelt de ROB. De onderzoekers nemen alvast een schot voor de boeg door te wijzen op de rol van burgers.

Zo wordt gewezen op het succesvolle project in de Haagse wijk Escamp, waarbij burgers en maatschappelijke instellingen samen met de overheid de overlast bij grote evenementen wisten in te perken.

De politiek en media moeten daarentegen meer afstand bewaren. De media moeten incidenten niet 'dramatiseren' en bestuurders moeten zich niet laten leiden door 'scoren', maar 'moreel leiderschap' tonen. "Rust brengen en door het eigen gedrag het goede voorbeeld geven vindt de raad een minstens zo krachtig signaal als het afkondigen van harde maatregelen en het alsmaar benadrukken van onveiligheid."

Minister Schultz grijpt in bij CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet ingrijpende veranderingen doorvoeren om weer een gezonde organisatie te worden. Die conclusie trekt minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) uit een onderzoek naar de situatie bij het bureau.

Het CBR kwam de afgelopen jaren meermaals in het nieuws vanwege wantoestanden. Zo bleek de administratie van het bureau een chaos en verdienden directieleden ruimschoots meer dan de balkenendenorm.

Het ministerie greep al een aantal malen in bij de organisatie, maar de signalen over slechte prestaties bleven bestaan. Daarom werd besloten om de organisatie grondig door te lichten. Daaruit blijkt dat de situatie 'zeer zorgelijk' is. Het CBR kent 'zeer moeizame arbeidsverhoudingen' en het intern toezicht heeft gefaald. Hierdoor zijn de financiën in gevaar gekomen, voornamelijk omdat de pensioenregeling van het CBR 'onbeheersbaar' is geworden.

Schultz is geschrokken van het rapport (pdf). Zij heeft inmiddels 'indringende gesprekken' gevoerd met de directie, raad van toezicht en ondernemingsraad. Drie leden van de raad van toezicht hebben hun functie al neergelegd om ruimte te laten aan het 'herstel van vertouwen'. Vorig jaar waren al drie nieuwe leden van de raad van toezicht benoemd en trad een nieuwe directie aan.

De bewindsvrouw eist dat de organisatie voortvarend te werk gaat met dit verbeterprogramma (pdf). Als in juni te weinig vooruitgang is geboekt, treft Schultz aanvullende maatregelen. Tevens houdt zij een vinger aan de pols: de voortgang die het bureau boekt wordt maandelijks geëvalueerd.

De SP is nog niet tevreden. "Ik wil dat de minister het CBR onmiddellijk onder haar persoonlijk toezicht stelt en dat de Rekenkamer direct nader onderzoek doet naar de mogelijk frauduleuze praktijken van het voormalige bestuur", zegt SP-Kamerlid Farshad Bashir in een reactie.

Het 'vernietigende' rapport is voor hem wel een goede eerste aanzet naar verbeteringen, maar 'op fundamentele onderdelen' zou geen onderzoek zijn gedaan. Zo zijn volgens Bashir 'de miljoenen euro's die verdwenen zijn door het mismanagement bij het CBR' onvoldoende onderzocht. "Er zijn voor veel geld dure bevriende adviesbureautjes ingehuurd. Ook blijft het nog steeds schimmig wat er is gebeurd met medische dossiers, openstaande vorderingen en het verdwijnen van eigen vermogen", aldus de SP'er.

31e Razzie nominaties

Over een maand is het weer zover, de 31e jaarlijkse Razzie Awards worden dan weer uitgereikt. Op 26 februari, de avond voor de Oscars, worden ze in Hollywood uitgereikt.

De nominaties zijn vandaag bekendgemaakt. De film The Last Airbender van M. Night Shyamalan is genomineerd voor negen razzies waaronder 'Worst Director', 'Worst Picture', 'Worst Remake', 'Worst Screenplay', voor de nieuwe categorie 'Worst Eye-Gouging Mis-Use of 3D' en 'Worst Screen Couple/Ensemble' voor de hele cast. Ook de vampierfilm Twilight Saga: Eclipse is genomineerd voor negen razzies en eveneens is bij deze film de hele cast genomineerd voor 'Worst Screen Couple/Ensemble'.

Verder zijn Cher, Liza Minnelli en Barbra Streisand genomineerd voor 'Worst Supporting Actress'. Miley Cyrus is genomineerd in de categorie 'Worst Actress'. En voor de categorie 'Worst Actor' zijn Jack Black, Gerard Butler, Ashton Kutcher, Taylor Lautner en Robert Pattinson genomineerd.

Hieronder volgt een lijst van alle nominaties:

Worst Picture

 • The Bounty Hunter
 • The Last Airbender
 • Sex & the City 2
 • Twilight Saga: Eclipse
 • Vampires Suck

Worst Actor

 • Jack Black
 • Gerard Butler
 • Ashton Kutcher
 • Taylor Lautner
 • Robert Pattinson

Worst Actress

 • Jennifer Aniston
 • Miley Cyrus
 • The Four "Gal Pals"
 • Megan Fox
 • Kristen Stewart

Worst Supporting Actor

 • Billy Ray Cyrus
 • George Lopez
 • Dev Patel
 • Jackson Rathbone
 • Rob Schneider

Worst Supporting Actress

 • Jessica Alba
 • Cher
 • Liza Minnelli
 • Micola Peltz
 • Barbra Streisand

Worst Eye-Gouging Mis-Use of 3D

 • Revenge of Kitty Galore
 • Clash of the Titans
 • The Last Airbender
 • Nutcracker 3D
 • Saw 3D

Worst Screen Couple/Ensemble

 • Jennifer Aniston & Gerard Butler
 • Josh Brolin's Face & Megan Fox's Accent
 • The Entire Cast of The Last Airbender
 • The Entire Cast of Sex & the City 2
 • The Entire Cast of Twilight Saga: Eclipse

Worst Director

 • Jason Friedberg & Aaron Seltzer
 • Michael Patrick King
 • M. Night Shyamalan
 • David Slade
 • Sylvester Stallone

Worst Screenplay

 • The Last Airbender
 • Little Fockers
 • Sex & the City 2
 • Twilight Saga: Eclipse
 • Vampires Suck

Worst Prequel, Remake, Rip-Off or Sequel

 • Clash of the Titans
 • The Last Airbender
 • Sex & the City 2
 • Twilight Saga: Eclipse
 • Vampires Suck

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 15-01 tot en met 21-01-2011. Black Ops blijft populair in Nederland want nog steeds staat deze op de nummer één positie. Daarnaast zien we dat Gran Turismo 5 en Donkey Kong gewisseld zijn van plaats. Wii-games lijken het goed te doen in Nederland met zes van de tien plaatsen bezet.

De PS3 staat in de lijst met drie games en de Xbox 360 met maar één game. De handhelds en de PC staan er helaas helemaal niet in.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PS3
CoD: Black Ops
1
11
2 PS3
Gran Turismo 5 3 9
3 Wii
Donkey Kong Country Returns 2 8
4 Wii
New Super Mario Bros
8 5
5 Xbox 360
CoD: Black Ops
4 11
6 Wii
Wii Sports Resort RE 29
7 Wii Wii Party
5 15
8 Wii
Wii Fit Plus 6 4
9 PS3
FIFA 11 7 17
10 Wii
Just Dance 2
9 3
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

AC Milan tijdelijk zonder Seedorf

AC Milan kan in de komende weken niet over Clarence Seedorf beschikken. De middenvelder heeft last van een hamstringblessure, die hem afgelopen weekend ook al parten speelde.

Naast de absentie van Seedorf is ook Alessandro Nesta voorlopig niet inzetbaar. De verdediger liep dit weekend tijdens het treffen met Cesena (2-0) een kwetsuur aan zijn schouder op en staat naar verwachting vier weken buitenspel. Tot slot zit ook Gennaro Gattuso in de lappenmand met dezelfde blessure als Seedorf.

Het is voor AC Milan afwachten of het trio op 15 februari inzetbaar is. Dan spelen de Italianen de eerste wedstrijd in het kader van de achtste finales van de Champions League. Daarin neemt de formatie uit Milaan het op tegen Tottenham Hotspur.

Binnenkort ook 3D gamen op telefoons

Hardwarefabrikant Nvidia lanceert dit voorjaar de Tegra 2-processor waarmee dit kan. Volgens de techwebsite Gizmodo gaan de eerste telefoons met 3D-ondersteuning nog dit jaar op de markt komen.

Bij de telefoons is het niet nodig een speciale bril op te doen om toch 3D-beeld te zien. De hersenen van de kijker worden door de techniek voor de gek gehouden, waardoor het lijkt alsof er een beeld met diepte getoond wordt. De Tegra 2-processor maakt een soortgelijke vorm van 3D mogelijk als op de aankomende Nintendo 3DS-spelcomputer. Er wordt een 3D-afbeelding getoond door twee losse afbeeldingen naar elk van de ogen te sturen.

De Japanse hardwarefabrikant Toshiba heeft eind vorig jaar de eerste 3D-televisie gelanceerd waarbij geen bril nodig is. Het 3D-beeld wordt bij deze televisies vanuit verschillende punten op het scherm geladen, waardoor meerdere mensen naar het beeld kunnen kijken. Deze televisies zijn maximaal vijftig centimeter in doorsnede en kosten omgerekend meer dan duizend euro. Het wachten is op de grote beeldschermen.

Marcelo weken uit de roulatie bij PSV

PSV-trainer Fred Rutten kan de komende weken geen beroep doen op Marcelo. Marcelo heeft in het competitieduel met VVV-Venlo (0-3) een knieblessure opgelopen. De Braziliaanse verdediger van PSV is daarmee enkele weken uit de roulatie, meldt de club op de officiële website.

Marcelo liet zich in VVV-stadion De Koel al vroeg in de wedstrijd vervangen door Maza Rodriguez. De verdediger liep een knieblessure op bij het verdedigen van aanvaller Ruud Boymans. De wedstrijd zat er na een kwartier spelen al op voor Marcelo.

Onderzoek heeft vandaag uitgewezen dat de verdediger enkele weken niet inzetbaar is. Een scan toonde een beschadiging aan de binnenste band van zijn linkerknie aan. PSV moet de komende weken zonder Marcelo de koppositie zien vast te houden. De Eindhovenaren hebben een voorsprong van één punt op FC Twente.

[Upd] L.A. Noire vanaf mei in Nederland en nieuwe trailer

De detectivegame L.A. Noire ligt vanaf 20 mei in de Nederlandse winkel. Dat heeft uitgever Take-Two maandag bekendgemaakt.

L.A. Noire is een actiegame met een open spelwereld in het Los Angeles van 1947. De spelfiguren moeten op realistische wijze emoties overbrengen. Met behulp van speciale camera's en echte acteurs beschikken de personages in de game over een breed scala aan gezichtsuitdrukkingen en een eigen lichaamstaal.

De speler kruipt in L.A. Noire in de huid van Cole Phelps, een beginnend rechercheur die zich binnen de politiemacht wil opwerken. Hiervoor moet de speler moorden oplossen, verdachten ondervragen en bewijsmateriaal vinden en interpreteren.

Update: De nieuwe, officiële trailer is hieronder te bekijken.

'Fiorentina en Behrami akkoord, keuring volgt'

Valon Behrami en Fiorentina hebben een akkoord bereikt over een transfer van de 25-jarige vleugelspits. Het Italiaanse Sky Sport24 kwam maandagmiddag met dit nieuws naar buiten. Naar verwachting wordt de transfer in de loop van de avond afgerond.

Het is niet de eerste keer dat de Zwitsers international van Albanische komaf in Italië gaat voetballen. Behrami speelde eerder voor Genoa, Verona en Lazio. De laatstgenoemde liet hem in 2006 naar West Ham vertrekken voor een bedrag 5,8 miljoen euro.

Het is nog onbekend hoeveel geld er gemoeid zal zijn bij een overgang van Behrami naar Fiorentina. Behrami heeft nog een contract tot 2013 bij de Hammers. La Viola zou dit af willen kopen om de Zwitser over te nemen. De aanvaller wordt naar verluidt maandag nog gekeurd door de club uit Florence.

[Primera Divisiůn] Uitslagen speelronde 20

Afgelopen weekend werd in de Spaanse Primera División weer volop gevoetbald. Ook deze week geeft FOK!sport je een update van de gebeurtenissen in deze competitie en geeft een overzicht van uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de eerstvolgende speelronde.

Boutahar bezorgt Real Zaragoza de zege

Real Zaragoza heeft afgelopen weekend een overwinning op Deportivo La Coruña geboekt. Het enige doelpunt van de wedstrijd tussen beide ploegen werd gemaakt door Saïd Boutahar, die tot vorig jaar zomer nog bij Willem II onder contract stond

Boutahar maakte zijn doelpunt vlak na rust en hielp zijn ploeg daarmee aan drie belangrijke punten, waardoor Real Zaragoza naar de zestiende plaats steeg. Toch ligt de degradatiezone nog altijd op de loer. Het verschil met Levante UD, dat momenteel onderaan staat, bedraagt slechts vier punten.

Valencia zegeviert in doelpuntrijk duel

Valencia slaagde er afgelopen weekend in om met een minimaal verschil van Malága te winnen. Na een geweldig spektakel en twee rode kaarten stond er 4-3 op het scorebord.

Malága kwam na tien minuten verrassend op voorsprong door een treffer van José Salomon Rondon. De bezoekers konden hier niet lang van genieten, aangezien Martin Demichelis na een overtreding op Juan Mata de rode kaart kreeg. Dit leverde Valencia bovendien een penalty op, die door het slachtoffer werd benut. Het ondertal weerhield Malága er echter niet van om brutaal te zijn. In de 36e minuut kwam de ploeg via Rondon wederom op voorsprong.

Na de pauze kantelde de wedstrijd. In het tijdsbestek van veertien minuten scoorden zowel Roberto Soldado als Evan Benaga voor Valencia, waardoor de thuisploeg de voorsprong pakte. Een stuiptrekking van Malága resulteerde nog wel in de gelijkmaker van Julio Baptista, maar Artis Aduriz tegekende uiteindelijk voor het slotakkoord door de 4-3 tegen de touwen te werken.Uitslagen speelronde 20:

Thuis Uit Uitslag
Sevilla FC Levante UD 4-1
FC Barcelona Racing Santander 3-0
Valencia Malaga CF 4-3
Sporting de Gijón Atletico Madrid 1-0
Getafe CF Espanyol 1-3
UD Almeria Osasuna 3-2
Real Zaragoza Deportivo la Coruna 1-0
Real Madrid Real Mallorca 1-0
Villarreal Real Sociedad 2-1


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 20 18 1 1 55 64-11
2 Real Madrid 20 16 3 1 51 48-17
3 Villarreal 20 13 3 4 42 40-21
4 Valencia 20 12 4 4 40 33-23
5 Espanyol 20 12 1 7 37 28-26
6 Atletico Madrid 20 9 3 8 30 31-24
7 Sevilla FC 20 9 2 9 29 30-32
8 Athletic de Bilbao 19 9 2 8 29 29-31
9 Real Mallorca 20 8 3 9 27 23-25
10 Getafe CF 20 8 3 9 27 29-32
11 Real Sociedad 20 8 1 11 25 30-33
12 Hercules CF 19 6 4 9 22 22-28
13 Deportivo la Coruna 20 5 6 9 21 15-27
14 Racing Santander 20 5 5 10 20 15-29
15 Sporting de Gijón 20 4 7 9 19 18-27
16 Real Zaragoza 20 4 7 9 19 18-32
17 Osasuna 20 4 6 10 18 19-28
18 UD Almeria 20 3 8 9 17 20-34
19 Malaga CF 20 5 2 13 17 27-45
20 Levante UD 20 4 3 13 15 20-34


Kijk voor meer statistieken uit de Primera División op deze pagina!

Bioscoop: Top 10 (Nederland)

Zoals jullie inmiddels weten is er een nieuw onderdeel op FOK!, FOK!film wel te verstaan. Dit zal dan ook de laatste keer zijn dat dit overzicht op de weblog komt te staan. De bedragen zijn vanaf nu op FOK!film te lezen.

Onderaan staat een lijst met de bedragen die in Nederland zijn opgehaald. Daarnaast is er ook nog wat extra aandacht voor de aanrader van de week die jullie gekozen hebben.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer jullie de Engelse game top 40 van zondag 16-01-2011 t/m zaterdag 22-01-2011. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Just Dance 2 is van de troon gestoten en maakt plaats voor LittleBigPlanet 2 die stipt op één binnenkomt en daarmee hoogste binnenkomer is.

Mass Effect 2 voor de PS3 zien we op vier binnenkomen. DC Universe Online is de zakker van de week van plaats 8 naar 27, stijger van de week is Donkey Kong Country Returns die stijgt van 30 naar 20.

In de lijst bestaat uit elf Wii-games, dertien Xbox 360-games, tien PlayStation 3-games, drie PC-games, geen PSP-game en vier DS-games.

Top40

PVV: 'Hoofddoekverbod OV Noord-Holland denkbaar'

In de toekomst is het mogelijk dat hoofddoekjes worden verboden in regionale buslijnen in Noord-Holland. Dit stelt PVV-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland, Hero Brinkman.

De PVV'er werd gevraagd hoe hij het voorgestelde hoofddoekjesverbod in overheidsgebouwen voorstelt. Brinkman: "Het gaat erom dat als iemand iets van de provincie wil, en zij draagt een hoofddoek, ze niet welkom is. Maar als de overheid iets van jou wil, en je moet daarvoor langskomen, zoals bij een gemeente, dan mag je van mij wel een hoofddoek dragen. Maar bij de provincie gebeurt dat laatste toch niet. Onbestaanbaar. Bij de provincie komen alleen mensen die iets van de provincie willen."

Brinkman werd eraan herinnerd dat ook het regionale busvervoer door de provincie wordt geregeld. Op de vraag of moslima's die gebruik willen maken van deze provinciale overheidsdienst, dan ook de bus niet meer inkomen met een hoofddoek op, reageert Brinkman: "Dat is voor nu nog een stap te ver. In de toekomst valt er wel over zo'n verbod te praten."

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV neemt in een reactie met klem afstand van de suggestie van Brinkman: Het OV dient beschikbaar te zijn voor iedereen die een kaartje heeft gekocht en zich niet misdraagt. Het uitsluiten van bepaalde individuele reizigers die zich meermalen hebben misdragen of hebben zwartgereden is een goede zaak, maar mensen puur op grond van geloofsuitingen de toegang tot het OV weigeren is een schandalige zaak, aldus de belangenorganisatie.

Voor Beter OV-partner Rikus Spithorst: "De suggestie dat de heer Brinkman het gebruik van het OV voor sommige bevolkingsgroepen wil verbieden geeft een nare smaak. Het doet denken aan een zwarte periode in de Europese geschiedenis waarin voor bepaalde bevolkingsgroepen het OV uitsluitend toegankelijk was in het kader van afvoer naar vernietigingskampen."

Groot protest voorbereid in Egypte

Geïnspireerd door het volksoproer in Tunesië willen duizenden Egyptenaren dinsdag de straat opgaan 'tegen marteling, armoede, corruptie en werkloosheid'. Zo'n tachtigduizend Egyptenaren hebben via Twitter en Facebook laten weten de demonstratie te steunen.

Vanwege de vrees voor een hardhandig optreden van de veiligheidstroepen valt niet in te schatten hoeveel mensen dinsdag daadwerkelijk deelnemen aan de protestacties in Caïro en Alexandrië.

Bijna direct na het vertrek van de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali vestigden commentatoren en analisten hun aandacht op Egypte, waar een vastgeroest regime eveneens de druk ondervindt van een toenemende ontevredenheid onder de bevolking.

Meyer en Rabobank leiden in UCI World Tour

Cameron Meyer is de eerste leider in het individuele klassement van de UCI World Tour. Bij de ploegen gaat Rabobank aan de leiding.

Rabobank dankt de eerste plaats aan de vierde en vijfde plaats van Michael Matthews en Laurens ten Dam in het eindklassement van de Tour Down Under . Daarnaast won Matthews ook een etappe.

In het landenklassement staat Nederland derde achter Australië en Groot-Brittannië.

Oliewinning Drentse Schoonebeek hervat

In het Drentse Schoonebeek wordt weer olie uit de grond gepompt. Minister van Economische Zaken en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) heeft maandagmiddag het officiële startsein gegeven voor de herontwikkeling van het olieveld.

De olieproductie in Schoonebeek heeft zo'n vijftien jaar stilgelegen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stopte er in 1996 mee, omdat de dikke, stroperige olie moeilijk te winnen was. In 2007 kwam de NAM terug van dit besluit, omdat nieuwe technologie een succesvolle oliewinning weer mogelijk maakt.

De zogenaamde lagedrukstoominjectie zorgt ervoor dat de olie vloeibaar wordt, zodat het alsnog kan worden opgepompt.

De verwachting is dat het olieveld de komende 25 jaar zo'n 120 miljoen vaten olie zal opleveren.

Touroperators annuleren reizen naar TunesiŽ

De Nederlandse touroperators Thomas Cook en TUI hebben tot en met 12 februari alle reizen naar Tunesië geannuleerd wegens de aanhoudende onrust in het land. Woordvoersters van beide bedrijven lieten dit maandag weten.

Volgens de woordvoerster van TUI heeft de Stichting Calamiteitenfonds Reizen het Noord-Afrikaanse land als calamiteit aangemerkt. Dat betekent dat reisorganisaties aangesloten bij de ANVR gasten hebben gerepatrieerd en voorlopig niet naar Tunesië reizen. Daarnaast geldt er een dekkingsbeperking voor de reis- en annuleringsverzekering.

Touroperators annuleren reizen naar Tunesië
Touroperators annuleren reizen naar Tunesië (Foto: ANP)

Dik Trom bereikt platina status

De familiefilm Dik Trom heeft de platina status bereikt. Sinds de film eind november uitkwam hebben al 400.000 bezoekers de rolprent bezocht, zo maakte het Nederlands Film Festival maandag bekend.

Dik Trom is een film van Eyeworks Film en TV Drama (Komt een vrouw bij de dokter, New Kids Turbo). In de film over de familie Trom uit Dikkedam van regisseur Arne Toonen zijn onder anderen Thijs Römer en Birgit Schuurman te zien.

Ba van Hoffenheim naar West Ham

Demba Ba komt de rest van het seizoen uit voor West Ham United. Dat bericht de 25-jarige Senegalese spits maandag op zijn eigen website. West Ham en Ba's huidige club 1899 Hoffenheim hebben volgens de aanvaller weken over de huur onderhandeld. Zowel Hoffenheim als West Ham United meldt nog niets over de transfer.

Ba was bij Hoffenheim in ongenade gevallen nadat hij na de winterstop bij de Bundesligaclub weigerde te trainen om een transfer af te dwingen. De negenvoudig Senegalees international zag eerder een transfer naar Stoke City afketsen, omdat hij de medische keuring niet doorstond. Maandagochtend zou Ba een contract hebben getekend.

West Ham vecht tegen degradatie uit de Premier League. De Londense club heeft 21 punten uit 24 duels. Dat zijn er net zoveel als nummer negentien Wolverhampton Wanderers, maar die club speelde een duel minder.


Ba naar Newcastle (Foto: Novum)

Gestolen lesauto rijdt woning binnen

In Tilburg is maandagmiddag een 19-jarige man aangehouden. Hij was kort daarvoor met een gestolen lesauto een woning binnengereden. De gevel van het pand raakte volledig ontzet. Naast de woning liepen drie auto's, de leswagen en twee geparkeerde auto's schade op. Niemand raakte gewond.

De man had de auto volgens de politie gestolen in de Van Hogendorpstraat. Toen agenten hem zagen rijden, gaf de autodief gas en reed weg. Op de kruising van de Ringbaan Noord en de Kapelstraat verloor hij de controle over het voertuig, waarna de auto zich rond 13.45 uur in de woning boorde.

FOK!blog: TV tip

24 uur met...
Zender: Nederland 3
Uitzendtijd: 20.25 - 21.15 uur
Genre: informatief
 

Het vierde seizoen waarin Wilfried de Jong 24 uur in één ruimte doorbrengt met één gast. Er staan twee comfortabele stoelen en in de keuken is eten en drank. De twee aanwezigen zijn een heel etmaal tot elkaar veroordeeld. Hierdoor ontstaat vanzelf een ongewone band tussen gast en gastheer. Vanavond de uitzending met Fleur Agema in de hoofdrol.

Hoteleigenaren vast voor mensensmokkel

Een man en een vrouw uit Den Haag zitten vast op verdenking van mensensmokkel. Ze lieten Chinezen tegen zeer laag loon werken. Dat maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend. De twee werden op 17 januari aangehouden in hun hotel in hun woonplaats.

De 50-jarige man en de 53-jarige vrouw zouden Chinezen een baan met een goed salaris hebben aangeboden in hun hotel. Eenmaal in Nederland moesten de Chinezen hun paspoort inleveren en bleek er van een goede baan geen sprake.

De naar Nederland gehaalde Chinezen werden volgens het OM door het tweetal uitgebuit. Ze moesten zeven dagen per week schoonmaken en koken tegen een zeer laag loon.

De twee werden aangehouden na de aangifte van twee Chinezen. Bij doorzoekingen in twee panden werden computers, papieren, paspoorten, identiteitsbewijzen en geld in beslag genomen. Ook stuitte de politie op een illegale vreemdeling.

De twee zijn vorige week voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven voorlopig vastzitten.

Krul speler van de maand bij Newcastle

Tim Krul doet het erg goed bij de fans van Newcastle United. De 22-jarige Nederlander is door de fans van de Engelse club verkozen tot speler van de maand december. De fans verkozen de keeper boven Andy Carroll, Danny Simpson, Cheik Tioté en Joey Barton, die allen ook waren genomineerd.

"Het is voor mij voor het eerst dat ik een dergelijke prijs win," aldus een glunderende Krul op de website van The Magpies. "Ik ben de fans die voor mij gestemd hebben, heel dankbaar."

Krul stond eind vorig jaar onder de lat omdat de eerste keeper Steve Harper een blessure had. "Het was voor mij een geweldige ervaring om Steve te vervangen. Leuk om te merken dat fans blijkbaar vinden dat ik het goed gedaan heb."

Snelle netcode in Marvel vs Capcom 3

Lag is de grootste boosdoener in online vechtspellen. Daarom is de online netcode voor Marvel vs Capcom 3 is "zo snel als het licht," volgens maker Capcom. Dit houdt in dat online vechtpartijen vlekkeloos moeten verlopen met weinig lag, tenzij de tegenstander aan de andere kant van de wereld woont.

"Buiten geografische lag zie ik geen probleem in ons huidige systeem," aldus producer Ryota Niitsuma. "Het maken van de netcode was uitdagender dan voor Super Street Fighter IV doordat er meer personages en effecten rondvliegen op het scherm."

Marvel vs Capcom 3 is een drie-tegen-drie game met een hoog tempo, dus is er meer data die verstuurd moet worden. Maar dit moet allemaal razendsnel werken, aldus Capcom. De online modi van MvC 3 zijn nog niet allemaal aangekondigd, maar Niitsuma zegt dat het kiezen van drie personages en drie assist types ook heel snel zal gaan, zodat mensen die een hoop potjes per dag spelen niet veel tijd verliezen aan het kiezen.

"Het concept draait om herhaaldelijkheid," aldus Niitsuma. "Sommige mensen zullen steeds weer opnieuw spelen, en wij moet ervoor zorgen dat dit zo comfortabel mogelijk gaat."

Met dit als doeleind zal de speler profielen aan kunnen maken met vaste personages en assist types erin, zodat ze niet elke keer weer alles uit hoeven te zoeken. Of de online modi echt zo goed zullen werken als beloofd zullen we snel zien, want Marvel vs Capcom 3 komt al op 18 februari uit voor de Playstation 3 en Xbox 360.

Acht tot tien maanden cel voor martelende soldaten

Drie Indonesische militairen die in de oostelijke provincie Papoea twee gevangenen hebben gemarteld zijn alleen maar schuldig bevonden aan insubordinatie, niet aan marteling. Een militair tribunaal in Jayapura veroordeelde hen maandag wegens het negeren van orders tot slechts acht tot tien maanden cel.

Van de martelingen zijn video's verspreid via YouTube. Te zien is hoe mannen in uniform de geslachtsdelen van een gevangene schroeien en hoe ze bij een ander een mes tegen de keel houden.

Nadat hier ophef over was ontstaan beloofde de Indonesische regering de folteraars te straffen. Ze werden uiteindelijk slechts vervolgd voor het niet opvolgen van bevelen - waar maximaal dertig maanden gevangenisstraf op staat.

Een van hun slachtoffers heeft verklaard dat ze drie dagen lang gemarteld zijn. Zijn verklaring is verspreid door Human Rights Watch. De slachtoffers hebben bij de rechtbank geen verklaringen afgelegd. Zij zeiden te vrezen voor hun leven.

Mensenrechtenactivisten noemen het tribunaal een farce. Volgens hen is weer eens gebleken dat wandaden van militairen worden toegedekt.

Eerste beelden voor Silent Hill: Downpour

Silent Hill: Downpour, het achtste deel uit de serie komt deze herfst uit voor de Xbox 360 en de Playstation 3. Dat heeft Konami vandaag bekend gemaakt. Hiernaast zijn er ook nieuwe details bekend gemaakt en zijn de eerste screenshots van de game vrijgegeven.

In de game zul je spelen als Murphy Pendleton. Pendleton is een veroordeeld crimineel die, nadat de bus waar hij en andere criminelen in zaten gecrasht is, als enige overlevende rondloopt in het dorpje Silent Hill. In deze game zul je, net als in de vorige game, geen wapens kunnen gebruiken. Dit zal volgens de makers het gevoel van hulpeloosheid vergroten.

De game zal volgens de makers ook meer open zijn dan de vorige games. Daar waar je in de vorige games vaak voor gesloten deuren stond zul je nu minder lineair door het verhaal heen komen en ligt de nadruk meer op het zelf ontdekken. Bekijk de screenshots alvast hieronder.

Silent Hill: Downpour

Silent Hill: Downpour Silent Hill: Downpour Silent Hill: Downpour Silent Hill: Downpour

Silent Hill: Downpour

Silent Hill: Downpour Silent Hill: Downpour Silent Hill: Downpour Silent Hill: Downpour

Silent Hill: Downpour Silent Hill: Downpour Silent Hill: Downpour Silent Hill: Downpour

Geert Dales trekt kort geding tegen Inholland in

Het kort geding dat Geert Dales tegen zijn vroegere werkgever Inholland aanspande is van de baan. Aanleiding is het vertrek van de voltallige raad van toezicht. Dat heeft Dales maandag laten weten.

"Na het aftreden van de raad van toezicht moet Inholland de kans krijgen zich volledig te richten op het herstel van de aangerichte schade en de toekomst van de hogeschool", laat de oud-bestuursvoorzitter maandag in een verklaring weten. "Openheid over declaraties zal daaraan bijdragen."

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt de mogelijke diplomafraude en het declaratiegedrag van bestuursleden. De inspectie wil daarvoor de oud-burgemeester van Leeuwarden horen. Uit een eerste onderzoek naar de diplomafraude zou zijn gebleken dat vooral de raad van toezicht heeft gefaald.

Dales wilde via het kort geding inzage krijgen in een aantal declaraties zodat hij zich kon voorbereiden op het gesprek met de inspectie. Volgens hem hoeft dat nu niet meer onder druk van een kort geding. "Dat zou alleen maar tot meer beschadigende publiciteit kunnen leiden."

Dales stapte afgelopen najaar op als baas van Inholland, de overige bestuursleden volgden hem enige tijd later. Sinds november zwaait Doekle Terpstra de scepter bij de hogeschool. Het kort geding zou volgende week maandag dienen.

Ontsnapte circustijger bijt kameel dood

Een ontsnapte tijger heeft maandagochtend op het terrein van circus Belly Wien in Alphen aan den Rijn een kameel doodgebeten. Dat heeft een medewerker van de dierenambulance gezegd. Een andere kameel en een paard raakten gewond.

Rond 09.00 uur wist een moedertijger met haar drie welpen te ontsnappen bij het afbreken van het circus. Een woordvoerder kon niet zeggen hoe de dieren er vandoor konden gaan. "Dat is nog onduidelijk. De politie onderzoekt hoe het heeft kunnen gebeuren."

Na een halfuur waren de dieren weer terug in hun hok. Er raakten geen mensen gewond.

Zeegelaar op huurbasis naar Excelsior

Ajax en Excelsior hebben overeenstemming bereikt over de verhuur van Marvin Zeegelaar. De aanvaller zal tot 30 juni 2011 op huurbasis uitkomen voor de Rotterdamse ploeg. Zeegelaar heeft bovendien zijn contract bij Ajax verlengd tot 30 juni 2012.

Zeegelaar maakte op 12 november 2008, destijds onder leiding van Marco van Basten, zijn debuut voor Ajax in de bekerwedstrijd tegen Volendam (1-0). Tot nu toe speelde hij zes officiële wedstrijden voor de Amsterdammers.

Dode in schuur geen slachtoffer misdrijf

Het slachtoffer dat zaterdagnacht dood werd gevonden na een brand in een schuur in de Gelderse plaats Buren, blijkt de 26-jarige bewoner van het huis. Uit sectie is gebleken dat van een misdrijf geen sprake is, meldt de politie maandag. Onduidelijk is wat er precies is gebeurd.

Het lichaam werd rond 02.30 uur gevonden in de schuur aan de Ridder Alartlaan. Buurtbewoners hadden een knal en geschreeuw gehoord. Even later trof de brandweer het levenloze lichaam aan in de uitgebrande schuur. Bij de brand is asbest vrijgekomen, die wordt opgeruimd.

'Tottenham heeft oogje op Vleminckx'

Björn Vleminckx, spits van N.E.C Nijmegen, kan mogelijk uitkijken naar een transfer naar Tottenham Hotspur. De topscorer van de Eredivisie staat volgens de Engelse editie van Metro, in de belangstelling van de Londense club.

De zestien doelpunten van de Belg in de Eredivisie zouden de trainer van de Spurs hebben gecharmeerd. Het nieuwsblad meldt dat Vleminckx een optie werd nadat Diego Forlán te duur bleek. Ook andere spitsen bleken niet haalbaar, maar Vleminckx zou men wel haalbaar achten.

Het relatief lage prijskaartje van tussen de drie en vier miljoen euro zou daarbij een rol spelen. De 25-jarige Belg wordt opvallend genoeg weinig in verband gebracht met topclubs. Wel lieten enkele clubs in België via de media weten geïnterresseerd te zijn.

Bekijk gelekte Duke Nukem Forever beelden

The Duke is back. Een massahysterie werd veroorzaakt toen deze game was aangekondingd. Mensen tatoeëren sinds de aankondigingen massaal hun arm vol met kauwgom, zeggen hun werk vaarwel en zetten al hun tenten op bij de dichtstbijzijnde gameshop in afwachting van deze game.

Oké, met die hysterie valt het misschien wel mee, maar de definitieve aankondiging van Duke Nukem Forever was toch wel het grootste nieuws van vorig jaar. De eerste beelden zijn al naar buiten gekomen en de releasedatum van de game staat op 3 mei 2011. Reden genoeg voor 2K Games, de uitgever, om alvast wat spanning op te bouwen.

Nu is er een filmpje online opgedoken waar twee mensen, op een duidelijk over-hysterische manier, een gelekte versie van het spel spelen. Zou dit werkelijk een filmpje zijn van twee brutale jongens die op een of andere lugubere manier aan de previewcode zijn gekomen, of gaat het hier om een promotiestunt van 2K Games zelf? Bekijk het filmpje hieronder en oordeel zelf.

Ouattara roept op tot exportverbod cacao

Alassane Ouattara, de man die internationaal erkend wordt als de nieuwe president van Ivoorkust, heeft maandag opgeroepen tot een exportverbod op cacao. Het exportverbod moet een maand duren en moet ervoor zorgen dat de laatste geldstroom naar zittend president Laurent Gbagbo opdroogt. Gbagbo weigert plaats te maken voor Ouattara.

In een verklaring schrijft het kamp van Ouattara dat het exportverbod maandag in moet gaan en tot 23 februari moet duren. Hoe ervoor kan worden gezorgd dat het verbod wordt gehandhaafd is niet duidelijk. De export van cacao is een van de laatste inkomstenbronnen van Gbagbo.

"De regering informeert alle bedrijfseigenaren over de onmiddellijke stop op de export van koffie en cacao", aldus de verklaring. Een ieder die zich niet houdt aan de orders kan worden 'onderworpen aan nationale en internationale sancties'.

Ivoorkust is een van de belangrijkste exporteurs van cacao in de wereld. In 2009 verscheepte het land cacao ter waarde van ruim 1,8 miljard euro naar het buitenland. De productie van cacao is sinds 2007 echter teruggelopen. In de periode 2007-2008 was het land goed voor 38 procent van de wereldwijde cacaoproductie. In de periode 2009-2010 liep dat terug tot 33 procent.

Door het aangekondigde exportverbod is op de beurs de prijs voor cacao fors gestegen. Op de beurs in Londen steeg de prijs voor cacao met 3,9 procent. Sinds 5 januari is de prijs van cacao met twaalf procent gestegen. In een gezamenlijke verklaring zeiden de European Cocoa Organisation in Brussel en de Federal of Cocoa Commerce in Londen te hopen op een snelle oplossing van de politieke spanningen in het West-Afrikaanse land.

Zaterdag verloor Gbagbo een belangrijke bondgenoot toen de president van de regionale centrale bank aftrad. De bankdirecteur trad af, omdat hij ervan werd beschuldigd geld aan Gbagbo door te sluizen. Gbagbo heeft officieel geen toegang meer tot de rekeningen van Ivoorkust.

Ondanks dat Gbagbo het financieel steeds lastiger krijgt, werden maandag de salarissen van ambtenaren in Abidjan uitbetaald. De salarissen voor de andere ambtenaren volgen later deze week. Het is al de tweede maand dat ten minste een deel van de ambtenaren betaald krijgt. De vraag is echter hoe lang Gbagbo hier nog toe in staat is. De aanhangers van Ouattara hopen dat ambtenaren - en met name militairen en agenten - massaal overlopen als ze geen salaris meer krijgen.

Amsterdam ontruimt toch op basis van kraakverbod

Amsterdam gaat toch kraakpanden ontruimen op basis van het kraakverbod. Het gerechtshof in Den Haag had dit soort ontruimingen verboden omdat ze niet waren getoetst door een rechter. De ontruimingen worden voortaan aangekondigd, zodat krakers de gelegenheid krijgen naar de rechter te stappen. Dat hebben gemeente, politie en justitie besloten.

Amsterdam wilde 9 november op basis van het kraakverbod meerdere panden ontruimen, maar de krakers stapten naar de rechter. Het hof bepaalde toen dat iemand zijn woning niet mag verliezen voordat de rechter daarover een uitspraak heeft gedaan. Anders zou ontruiming in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Met de nieuwe aanpak is dat euvel verholpen. De krakers krijgen een brief waarin staat dat het pand binnen acht weken wordt ontruimd, maar niet binnen zeven dagen. Als ze in die zeven dagen een kort geding aanspannen, wordt het vonnis afgewacht. Het is nog niet bekend welke panden als eerste met deze nieuwe aanpak worden ontruimd.

Tegen de uitspraak van het hof is overigens cassatie ingesteld. De nieuwe aanpak geldt in ieder geval totdat de Hoge Raad een definitieve uitspraak heeft gedaan over de oude aanpak.

Rosberg heeft geen angst voor Schumacher

Coureur Nico Rosberg is niet bang dat teamgenoot Michael Schumacher beter zal preseteren dit seizoen dan hij. Met 142 punten in totaal eindigde Rosberg zevende in de eindstand, terwijl Schumi niet verder kwam dan 72 punten en een negende plek.

 "De kans dat Michael het dit jaar beter doet dan ik, is nihil", aldus de rijder tegenover Bild. "Het wordt misschien spannend tussen ons, misschien verslaat hij me zelfs een keer, maar dat hij me de oren wast, dat betwijfel ik."

"Ik wil bereiken wat Vettel net heeft bereikt en ik geloof dat ik daar ook toe in staat ben. Sebastian heeft een goede club mensen om zich heen bij Red Bull, maar het team van Mercedes werkt keihard om de achterstand goed te maken. Ik weet zeker dat we daarin zullen slagen. Mijn doel voor komend seizoen is om eindelijk races te winnen", aldus de 25-jarige Duitser.

Voorarrest Vincent T. verlengd

De Nederlander die in Engeland wordt verdacht van de moord op zijn buurvrouw blijft tot volgende week in voorlopige hechtenis. Dinsdag buigt de rechtbank in Bristol zich over de hoogte van zijn borgsom, melden Britse media.

De woordvoerder van de familie van Vincent T. meldt dat oud-studenten en professoren van de Technische Universiteit Eindhoven hebben aangeboden een inzamelingsactie te beginnen voor de architect. Dit om eventuele advocatenkosten te kunnen betalen.

De actie heeft volgens hem niet te maken met de borgsom. "Toen zij dit aanboden was nog niet bekend dat er een borgsom zou zijn." De familie is erg blij met het aanbod en denkt erover na. "Maar zij vinden de steun die ze krijgen het belangrijkst."

De Nederlandse architect is in Engeland aangeklaagd voor de moord op zijn 25-jarige buurvrouw Joanna Yeates. De 32-jarige verdachte werd donderdag opgepakt. Hij werkt in de Engelse plaats Bath voor het bouwkundig bedrijf Buro Happold. In 2009 verhuisde hij van Bath naar Bristol. Hij woonde samen met zijn vriendin naast het slachtoffer.

Op 30 december werd de huisbaas van het slachtoffer aangehouden, maar later werd hij op borgtocht vrijgelaten. Yeates werd op 17 december voor het laatst levend gezien. Ze had met haar collega's wat gedronken in de buurt van het centrum van Bristol en liep naar huis, waarbij ze bij drie winkels een stop maakte.

Haar lichaam werd na een zoektocht langs een landelijk weggetje zo'n vier kilometer verderop gevonden. Uit een lijkschouwing bleek dat ze was gewurgd.

Record aan nederlagen dreigt voor Feyenoord

Het huidig team van Feyenoord moet oppassen dat het dit seizoen niet op zeer negatieve wijze de geschiedenisboeken in gaat. Feyenoord verloor afgelopen weekend voor de tiende keer dit seizoen. Hetgeen betekent dat de Rotterdammers nog maar vijf verliespartijen van een evenaring van een negatief clubrecord verwijderd zijn, aldus het Algemeen Dagblad.

In de aankomende veertien duels zouden de Rotterdammers niet meer dan vier keer mogen verliezen, als zij het pijnlijke record willen ontlopen.In het seizoen 1957/58 leed Feyenoord een recordaantal nederlagen van vijftien wedstrijden in één Eredivisieseizoen.

Slechts zes elftallen in de historie van Feyenoord deden het tot nog toe slechter dan het huidige team van Mario Been. Naast het eerder genoemde rampjaar waren dat in 2008/09 (13 verloren duels), 1989/90 (12), 1977/78 (12), 1987/88 (12) en 2006/07 (11).

Feyenoord heeft in de komende veertien wedstrijd geen licht programma voor de boeg. Eerst moeten zij naar FC Twente, daarna volgen Vitesse, Heracles Almelo, ADO Den Haag, FC Groningen en sc Heerenveen. Kortom, het negatieve record dreigt voor de ploeg van Mario Been.

Celstraf voor mishandelen verpleegkundige

Een 32-jarige man uit Bergharen die in oktober een verpleegkundige mishandelde in een ziekenhuis in Nijmegen, is door de rechtbank Arnhem veroordeeld tot een celstraf van drie maanden. Justitie had tien maanden geëist.

De verdachte, een vriend van een patiënt, had op de spoedeisende hulp van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis op agressieve wijze geëist dat de verpleegkundige onmiddellijk medische handelingen zou verrichten en vloog haar daarbij naar de keel. Het slachtoffer zag kans om hulp te roepen, waarna de man op de vlucht sloeg. De gealarmeerde politie kon hem even later arresteren.

De rechtbank heeft als bijzondere voorwaarde aan de straf verbonden dat de verdachte onder reclassering wordt gesteld.

2010 hoog op ranglijst 'rampjaren'

Het afgelopen jaar was een van de ergste in twee decennia tijd wat betreft natuurrampen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Verenigde Naties hebben laten doen door het in België gevestigde onderzoekscentrum op het gebied van natuurrampen CRED, en waarvan de resultaten maandag zijn gepubliceerd.

Natuurgeweld kostte in 2010 aan naar schatting 297.000 mensen het leven. De verwoestende aardbeving in Haïti in januari was met naar schatting 222.500 doden goed voor ongeveer twee derde van het totale aantal slachtoffers. De hittegolf in Rusland die in de zomer ruim 55.000 mensenlevens eiste, vormde volgens de VN de op één na grootste ramp van vorig jaar.

In totaal telden de onderzoekers wereldwijd 373 grote natuurrampen. De totale schade schatten zij op 109 miljard dollar (80 miljard euro).

VN: 2010 hoog op ranglijst'rampjaren'
VN: 2010 hoog op ranglijst'rampjaren' (Foto: ANP)

Automobiliste ramt pui groentewinkel

In Wassenaar heeft een automobiliste maandagmorgen de pui van een groentewinkel geramd. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt. Wel zijn de etalageruit en de voor de winkel uitgestalde kraampjes gesneuveld.

Een medewerker van de zaak verklaart dat de vrouw tijdens het inparkeren per ongeluk op het gaspedaal trapte in plaats van op de rem. "Daardoor vloog ze in een keer door het raam naar binnen." Nadat de vrouw van de schrik was bekomen, kon ze alsnog haar boodschappen doen in de winkel, aldus de groenteboer.

SSF IV 3D werkt samen met andere game

De Capcom-karakters hebben al eerder tegen karakters uit andere games gevochten. Denk bijvoorbeeld aan de Marvel vs. Capcom serie. Nu heeft Tomoaki Ayano, assistent ontwikkelaar van Super Street Fighter IV 3D, aangegeven op de officiële SFIV blog dat er samenwerking met een andere game is gepland voor deze 3DS launch-title.

Eerder deze week kwam er al een bericht naar buiten dat de maker van de Street Fighter serie wel interesse heeft in een game waar de Capcom-karakters tegenover Nintendo-karakters komen te staan. De maker gaf aan het idee te willen voorleggen aan de maker van de Super Smash Bros-serie.

Of deze twee berichten met elkaar te maken hebben, en of we misschien met Samus of Link kunnen vechten tegen Ryu en kornuiten is nog niet bekend. Wel is het al eerder voorgekomen dat een game op een Nintendo console karakters uit het Nintendo universum bevatte. Denk bijvoorbeeld aan Soul Calibur 2 op de gamecube waar je met Link kon vechten. Aanstaande woensdag zal er meer duidelijkheid komen over deze mysterieuze samenwerking.

Super Street Fighter IV 3DS

'Integriteit rechterlijke macht onder vuur'

Het aantal wrakingszaken is de afgelopen vijf jaar met 81 procent gestegen, hierdoor wordt de integriteit van de rechterlijke macht aangetast. Om dit tegen te gaan is het verstandig om vervangende rechters, de zogeheten wrakingskamer, voortaan van andere rechtbanken te betrekken. Die aanbeveling doen twee rechtenstudenten van de Universiteit Utrecht in het juridische tijdschrift Trema, dat maandag is verschenen.

Sinds PVV-leider Geert Wilders de Amsterdamse rechtbank met succes wraakte, trekken wrakingszaken veel media-aandacht, stellen de onderzoekers vast. Hierbij beweert de verdediging doorgaans dat de rechtbank partijdig is. Als de wrakingskamer het verzoek inwilligt, worden andere rechters op de zaak gezet.

In 2005 werden 159 wrakingverzoeken bij de rechtbanken ingediend, in 2009 waren dat er 288. Het aantal toegewezen verzoeken is over die periode echter nagenoeg gelijk gebleven, op ongeveer 15 per jaar.

De wetenschappers opperen dat de stijging ligt in recente gerechtelijke dwalingen, zoals die in de zaken Ina Post en Lucia de Berk. Het vertrouwen in het gezag van de rechter zou hierdoor gedaald zijn.

De toename in het aantal wrakingsverzoeken zorgt voor een onwenselijke ontwikkeling, vinden de rechtenstudenten. Processen worden onnodig vertraagd en de integriteit van de rechterlijke macht wordt in twijfel getrokken. Die vermeende onpartijdigheid wordt in de praktijk vaak getoetst door rechters van dezelfde rechtbank. Het is de vraag of deze collega's niet zelf de schijn tegen hebben, stellen de masterstudenten.

Wrakingskamers moeten daarom voortaan worden samengesteld uit rechters van een andere rechtbank, om die schijn van partijdigheid te pareren. Volgens de onderzoekers moet er daarnaast een efficiëntere logistiek in wrakingszaken komen, om eindeloos procederen te voorkomen.

De studenten werkten voor hun onderzoek samen met de rechtbank in Utrecht.

Man rijdt zeven schapen dood

Een 45-jarige automobilist uit Haastrecht heeft zaterdagnacht zeven schapen doodgereden in zijn woonplaats. De man reed rond 02.30 uur op de Hoenkoopseweg toen hij op de openbare weg op een kudde van ongeveer vijftig schapen stuitte.

De Haastrechter kon de kudde niet meer ontwijken, laat de politie weten. Zeven schapen kwamen direct om, een achtste schaap raakte zodanig verwond dat de politie het dier uit haar lijden heeft verlost.

[Upd] Van Bommel bereikt akkoord met AC Milan

Een afvaardiging van AC Milan is in München om de overgang van Mark van Bommel naar Milaan zo snel mogelijk af te ronden. Het doorgaans goed ingelichte Italiaanse medium Corriere dello Sport meldt vanmiddag dat enkele afgevaardigden van AC Milan in München zijn om de overgang van Mark Van Bommel naar Milaan te bewerkstelligen. Van Bommel heeft een aflopend contract bij Bayern München en bekijkt momenteel zijn opties.

Vice-president Adriano Galliani en directeur sport Ariedo Braida zouden volgens het Italiaanse medium bij de Duitse landskampioen zijn om te praten over een overgang van de Nederlandse middenvelder. Zaakwaarnemer Mino Raiola liet al eerder in de pers weten dat hij op zoek is naar de 'perfecte club' voor zijn cliënt. Een andere cliënt van hem, Zlatan Ibrahimovic, bracht hij reeds onder bij de Milanese club.

AC Milan roert zich aardig op de transfermarkt van januari. Eerder liet het Ronaldinho gaan en hengelde de huidige koploper van de Serie A Antonio Cassano en Urby Emanuelson binnen. Mark van Bommel, die ook in verband is gebracht met Tottenham Hotspur en een terugkeer bij PSV, is mogelijkerwijs de volgende.

Update:

Mark van Bommel heeft zojuist een persoonlijk akkoord bereikt met de Italiaanse club. Op dit moment is het voor de aanvoerder van Oranje afwachten of ook beide clubs tot een overeenstemming weten te komen.

Box Office Nederland

'The Tourist' is afgelopen weekend het meest bezocht in de bioscopen van Nederland en is daarmee op de eerste plaats terechtgekomen. Een andere nieuwkomer in de top tien vinden we op de zevende plaats, en dat is 'Morning Glory'. Verder keert 'Dik Trom' terug in deze lijst na een weekendje afwezig te zijn geweest.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Totaal
1 The Tourist € 528.000 € 554.000
2 The Green Hornet € 248.000 € 818.000
3 Loft € 237.000 € 2,6 mil.
4 New Kids Turbo € 235.000 € 8,4 mil.
5 Love and Other Drugs € 220.000 € 1,3 mil.
6 Rapunzel € 144.000 € 3,4 mil.
7 Morning Glory € 109.000 € 12.000
8 Harry Potter and the Deadly Hallows (1) € 100.000 € 10 mil.
9 Dik Trom € 77.000 € 2,7 mil.
10 The Way Back € 65.000 € 194.000

Brigadier ontslagen vanwege ontucht met meisje

Een 40-jarige brigadier van het politiekorps Twente is ontslagen omdat hij in zijn vrije tijd onzedelijke handelingen heeft verricht bij een minderjarig meisje. Vanwege ernstig plichtsverzuim heeft korpsbeheerder en burgemeester van Enschede Peter den Oudsten hem de laan uitgestuurd.

De brigadier zat al geruime tijd geschorst thuis. De beschuldiging wordt bevestigd door een onderzoek van het bureau interne veiligheid, meldt het korps maandag. Meer informatie wordt niet gegeven.

SuŠrez in gesprek met Ajax

Luis Suárez is momenteel zijn mogelijkheden aan het overwegen over zijn toekomst bij Ajax. Suárez beraadt zich met zijn zaakwaarnemer Pere Guardiola over zijn verblijf bij de Amsterdamse club. Eerder vandaag keerde een afvaardiging van Liverpool onverrichter zaken naar huis. Ajax hield namelijk voet bij stuk wat betreft de vraagprijs van Suarez en de Reds waren niet bereid dat te betalen.

De ontmoeting tussen de delegatie van Liverpool, algemeen directeur Rik van den Boog, financieel directeur Jeroen Slot en de advocaat van Ajax vond vanochtend plaats. Daarbij hield de club vast aan het standpunt dat de Uruguayaan alleen voor een recordbedrag de club mag verlaten. Naar verluidt gaat het om een bedrag van rond de 35 miljoen euro.

Na de ochtendtraining wilde Suárez met Ajax van gedachten wisselen, meldt de Telegraaf. Hij is door de directie op de hoogte gebracht van de weigering om hem naar Liverpool te laten vertrekken. Suárez kon naar verluidt bij Liverpool twee keer zoveel verdienen als in Amsterdam en gaf al te kennen dat hij graag in Engeland zou voetballen.

Leraren en ouders in actie tegen bezuinigingen

Leraren en ouders voeren vanaf woensdag actie tegen bezuinigingen op het middelbaar onderwijs. De actie van vakbonden, werkgevers, ouder- en onderwijsorganisaties richt zich op een bezuiniging van driehonderd miljoen euro op het zogeheten passend onderwijs.

Het passend onderwijs is bedoeld om leerlingen minder vaak vanuit regulier onderwijs te laten doorstromen naar speciaal onderwijs. Dat moet gebeuren door te regelen dat ze op een gewone school ook mee kunnen doen.

Met ludieke acties op verschillende scholen willen de betrokkenen wijzen op een petitie. Met de petitie wordt minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) opgeroepen af te zien van de bezuinigingsplannen.

De acties die vanaf woensdag op verschillende scholen worden gehouden zijn een opmaat naar een landelijke manifestatie op woensdag 9 februari. Een dag daarvoor wordt een lunchdebat over de bezuinigingen in Nieuwspoort in Den Haag gehouden.

Bij de acties zijn onder meer de Algemene Onderwijsbond, de raad voor voortgezet onderwijs (VO-raad) en de Algemene Vereniging van Schoolleiders betrokken.

CDA Noord-Holland hekelt PVV

Ook het CDA in Noord-Holland is voorlopig even klaar met de PVV. De partij is bepaald niet gecharmeerd van de uitspraak van PVV-lijsttrekker Hero Brinkman dat moslima's met hoofddoekjes niet welkom zijn op het provinciehuis in Haarlem.

CDA-gedeputeerde en -lijsttrekker Jaap Bond noemt die uitspraak maandag 'triest'. "Hij creëert een sfeer rond de campagne die ik niet wil." Het is ook niet prettig voor moslima's, vindt hij. "Wil hij soms dat ze thuis achter de geraniums zitten? Provincies gaan hier niet over, hier is een grondwetswijziging voor nodig en dat weet Hero." Bond gaat Brinkman opnieuw uitnodigen voor bijles, zegt hij.

"Als dit Brinkmans inzet is, is dat voor ons onbespreekbaar", vervolgt Bond. "Ik wil alleen praten over dingen waar wij over gaan." PvdA-lijsttrekker Tjeerd Talsma zei zondagavond al de PVV uit te sluiten van samenwerking vanwege de 'schandalige en on-Nederlandse' uitspraken van het PVV-Kamerlid. Talsma vindt het PVV-programma 'inhoudsloos'.

Bond wil ook weten waar de PVV voor staat in de provincie. "Ik hoef niet steeds te horen waar hij tegen is, en dan ook nog eens over dingen waar we niet over gaan." Er is volgens hem een 'levensgroot' verschil tussen de programma's van CDA en PVV.

Brinkman opperde maandag ook hoofddoekjes taboe te maken in de streekbussen in de provincie. De CDA'er zegt ook hierover dat de provincie daar helemaal niet over kan beslissen. "Jammer dat het hier over gaat."

Van der Struijk mag Vitesse niet verlaten

Frank van der Struijk mag niet vertrekken van Vitesse. De club van trainer Albert Ferrer hield een mogelijke transfer van de verdediger naar Cyprus tegen. Een club uit Cyprus toonde belangstelling voor Van der Struijk. Eerder zag men bij Vitesse Civard Sprockel al naar het eiland vertrekken, maar Van der Struijk is die overstap niet gegund.

De verdediger mag niet weg, kreeg hij te horen van zijn club. Vitesse wil hem behouden. "Via mijn zaakwaarnemer hoorde ik dat ik niet weg mocht", laat Van der Struijk weten aan De Gelderlander. De verdediger is niet van plan er een grote ophef over te maken. "Ik wil best bij Vitesse blijven, zolang ik speel zeker. Er gebeurt hier altijd wat. Maar van mij mag die transferperiode snel afgelopen zijn."

Vitesse heeft momenteel veel spelers op proef en dankzij eigenaar Merab Jordania heeft het de financiële mogelijkheden om nog altijd spelers aan te trekken. Meerdere spelers hebben al te kennen gegeven dat dit voor onrust zorgt binnen de selectie. Jordania heeft als doel om over drie jaar kampioen van Nederland te worden.

[Video][AO] Radwanska raakt ballenjongen

De Australian Open is niet het toernooi van tennisster Agnieszka Radwanska. Sportief gezien gaat het goed met de Poolse, want ze bereikte de kwartfinale waarin ze het op moet gaan nemen tegen Kim Clijsters. Maar de speelster heeft ook een aantal curieuze momenten op haar naam staan.

Zo brak in de eerste wedstrijd tegen Kimiko Date-Krumm haar racket, waardoor deze richting publiek vloog. Vandaag had Radwanska in de partij tegen de Chinese Peng Shuai weer zo'n moment. Bij een return raakte de Poolse de bal niet goed, waardoor een ballenjongen geraakt werd. Deze leek overigens geen last te hebben van de harde klap en accepteerde snel de excuses van Radwanska.

Hieronder de beelden van een mislukte slag van Radwanska:

Pedrosa: "Niet honderd procent bij eerste test"

Motorcoureur Dani Pedrosa denkt nog niet helemaal fit te zijn voor de eerste testsessie in Maleisië. Vorig jaar brak Pedrosa zijn sleutelbeen tijdens een zware crash in Japan. Deze maand weer traint de Spanjaard weer op zijn Hondamotor.

"Nadat ik groen licht had gekregen van de doktoren, ben ik in Zwitserland gaan trainen", aldus de Spanjaard tegenover de site van MotoGP. "Ik heb een hele maand niets kunnen doen, terwijl de rest waarschijnlijk wel hard heeft getraind. Ik kan nu nog steeds niet tot het uiterste gaan, omdat het lichaam dat nog niet toelaat, maar samen met mijn coaches werk ik er hard aan om weer fit te worden. Het is een langzaam proces, maar het gaat allemaal wel de goede kant op."

"Ik kijk nu uit naar de eerste test", besloot Pedrosa. "Ik heb een paar zware maanden achter de rug, maar als alles weer beter gaat, krijg je er automatisch weer zin in. Ik zal tijdens de eerste test nog niet honderd procent zijn, maar als ik de motor goed kan controleren, ben ik al tevreden. Deze eerste test is voor mij dus vooral belangrijk om te kijken hoe ik ervoor sta met mijn herstel."

[AO] Clijsters laatste kwartfinaliste

Kim Clijsters heeft zich als laaste geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. De Vlaamse had het één set lastig tegen de Russin Ekaterina Makarova, maar won uiteindelijk redelijk eenvoudig met 7-6 (3) en 6-2.

Clijsters mocht vooraf vrees hebben tegen Makarova, omdat de Russin al Ana Ivanovic en Nadia Petrova naar huis had gestuurd. Ook in de eerste set liet Makarova zich niet onbetuigd, maar Clijsters kreeg op de stand van 6-5 toch twee setpoints. De Belgische miste deze nog, maar in de tiebreak sloeg ze alsnog toe. Daarna was het verzet van Makarova gebroken en boekte Clijsters alsnog een redelijk eenvoudige zege.

In de volgende ronde speelt Clijsters tegen de Poolse Agnieszka Radwanska die eerder vandaag de Chinese Shuai Peng klopte.

Duizend aanmeldingen voor Tatjana

Meer dan duizend mannen hebben zich aangemeld voor de nieuwe tv-show Wie Kiest Tatjana. Dit heeft RTL 4 maandag bekend gemaakt.

De mannen reageerden massaal op de oproep die Tatjana Šimić afgelopen december in de kick-off uitzending van het programma deed. In Wie Kiest Tatjana gaat de zangeres en actrice op zoek naar een nieuwe liefde.

In totaal zijn er honderd mannen na een strenge voorselectie overgebleven. Met vijftien door een jury geselecteerde mannen gaat de Tatjana op een date. Ook gaat de 47-jarige actrice bij de eerste vijf afleveringen elke keer bij drie mannen thuis op bezoek.

Elke aflevering kiest Tatjana één man die ze beter wil leren kennen. In aflevering zes zijn er nog vijf mannen in de race en vanaf dat moment krijgen Tatjana en de mannen meer tijd om elkaar echt goed te leren kennen. Uiteindelijk blijft één man over. Vanaf vrijdag is Wie Kiest Tatjana wekelijks te zien om 22.30 uur op RTL 4.


Duizend mannen melden zich voor Wie Kiest Tatjana (Foto: Novum)

LittleBigPlanet, maar dan in het echt

In aanloop van LittleBigPlanet 2 zijn er verschillende filmpjes uitgekomen van mensen die in de beta een eigen level hebben gemaakt. Deze levels waren vaak andere games die nagemaakt werden met de sackboys. Denk bijvoorbeeld aan Back to the Future, Final Fantasy en Wolfenstein 3D.

De makers van het volgende filmpje hebben echter een level gemaakt zonder de LBP editor te gebruiken. Het level is dan ook niet geïnspireerd door een andere game dan LittleBigPlanet. De onderstaande video is te zien aan het einde van de laatste Show About Games Show.

LittleBigPlanet staat bekend om de uitdagende platform gameplay, de miljoenen user generated content en natuurlijk de schattige Sackboy's. Vorige week is LittleBigPlanet 2 uitgekomen die, naast het overplaatsen van de content uit de vorige game, weer een lading nieuwe features, kostuums en mogelijkheden. Wanneer de eerste DLC zal uitkomen is nog niet bekend, maar onze gok is dat het niet lang zal duren.

Schalke 04 haalt Braziliaan Avelar

Schalke 04 heeft zich voor de rest van het seizoen versterkt met Danilo Fernando Avilar. De 21-jarige Braziliaanse linksback wordt door de club van Klaas-Jan Huntelaar gehuurd van de Oekraïense formatie Karpaty Lviv, de huidige nummer vijf van Oekraïne. Schalke staat momenteel tiende in de Bundesliga.

Avelar staat pas sinds vorige zomer in Lviv onder contract en heeft in Oekraïne nog een verbintenis tot 2013. Hij speelde achttien wedstrijden in de Oekraïense competitie, waarvan zestien keer in de basis. Bovendien speelde hij in alle zes de wedstrijden van zijn ploeg in de Europa League de volledige negentig minuten.

Zware loting Nederlands Fed Cupteam

Het Nederlandse Fed Cupteam neemt het in de eerste ronde van de Europees/Afrikaanse zone op tegen Hongarije, Roemenië en Letland. Dat werd maandag duidelijk tijdens de loting in Londen.

Nederland treedt in het Israëlische Eilat in de sterkste formatie aan door de rentree van Michaëlla Krajicek. Ook Arantxa Rus, Kiki Bertens en Richel Hoogenkamp zijn opgeroepen.

Rus is de beste Nederlandse met een 139e positie op de wereldranglijst, Krajicek staat vier plaatsen lager. Makkelijk wordt het echter niet, want alle tegenstanders hebben speelsters in de top honderd van de wereldranglijst.

Roemenië lijkt de sterkste tegenstander. Met Alexandra Dulgheru, Monica Niculescu, Simona Halep en Sorana Cirstea brengt het Oost-Europese land vier speelsters uit de mondiale top honderd op de baan en daarmee de breedste selectie.

Ook Hongarije heeft twee hoog gerangschikte speelsters. Agnes Szavay en Greta Arn staan beiden in de top zestig. Letland heeft met Anastasija Sevastova een speelster uit de top vijftig. Liga Dekmeijere is een gekend dubbelspecialiste.

Bij winst in de poule neemt Nederland het op tegen een van de drie andere poulewinnaars. Als ook daarvan gewonnen wordt is een plaats in de play-offs naar Wereldgroep II verdiend. Als Nederland laatste in de poule wordt, moet in een play-off worden gestreden tegen degradatie naar het tweede niveau in de Europees/Afrikaanse zone.

De eerste ronde wordt van 2 tot en met 5 februari afgewerkt.

Automobilist ontwijkt crashende truck

Het zal je maar gebeuren, je ziet een grote vrachtwagen op de andere weghelft crashen en kan een ongeluk maar net voorkomen. Dat overkwam een Canadese automobilist op een snelweg bij Toronto.

De automobilist was net een filmpje aan het maken toen hij de schrik van zijn leven kreeg. Er kwam opeens een truck op ramkoers door de middenberm heen, maar door een goed reactievermogen kon de man een botsing voorkomen. Andere auto's die achter hem reden konden de vrachtwagen niet ontwijken, gelukkig raakte niemand ernstig gewond.

"Alles leek langzamer te gaan en ik denk dat al die jaren van computerspelletjes spelen eindelijk wat opleverden", meldde de geschrokken bestuurder aan CTV Toronto.

Gelukkig had hij jaren ervaring met computerspelletjes

Coureur Hylkema naar Britse F3

De Nederlandse autocoureur Bart Hylkema zal dit seizoen in de Britse Formule 3 uit gaan komen. De 21-jarige rijder heeft een contract getekend bij T-Sport, zo maakte dit team op haar website bekend. Vorig jaar reed de Nederlander nog in de Formule Renault Eurocup.

De Britse Formule 3 is niet onbekend voor Nederlanders. De laatste die er actief was, was Renger van der Zande in 2009. Hij won drie races en eindigde als derde in het kampioenschap.

Dalglish: "Babel blijft bij Liverpool"

Volgens Liverpool-trainer Kenny Dalglish zal Ryan Babel deze transferperiode niet vertrekken. De manager maakte via de clubsite een eind aan de transferspeculaties rondom Babel, die op weg leek naar 1899 Hoffenheim.

Liverpool had al een akkoord bereikt met de Duitse ploeg over de hoogte van de transfersom. Babel wilde echter liever onderdeel uitmaken van de mogelijke transfer van Luis Suárez naar Liverpool.

Dalglish maakte vandaag een eind aan alle speculaties. "Babel blijft nu hier", aldus de trainer op de website van Liverpool. Het heeft er dus alle schijn naar dat Babel zijn voorlaatste jaar van zijn contract gewoon uitdient in Engeland.

Bendtner verkiest Arsenal boven Ajax

Nicklas Bendtner werd onlangs in verband gebracht met een transfer naar Ajax. De Deense spits was hier ook van op de hoogte. Hij verkiest echter een langer verblijf bij Arsenal boven een transfer naar Nederland.

Bendtner liet tijdens The Chance, een voetbal-evenement voor jonge spelers, weten: "Ajax is een prachtige club, maar ik blijf liever bij Arsenal. Ik heb een doorlopend contract en ik wil dat uitdienen. Natuurlijk wil ik elke wedstrijd spelen. Ik ben van mening dat ik goed genoeg ben om voor Arsenal te spelen en ik wil meneer Wenger ervan overtuigen dat ik in de basis thuishoor."

De Deens international is vol lof over zijn landgenoot en Ajacied Cristian Eriksen: "Hij is achttien jaar, inmiddels maakt hij deel uit van het nationale elftal en hij is zonder meer een van de grootste talenten van Denemarken. Hij gaat een grote toekomst tegemoet."

Ook over Dennis Bergkamp, voormalig spits van Arsenal, is Bendtner zeer te spreken: "Ik weet niet of hij de beste speler is die het Arsenal-tenue heeft gedragen, maar zeker een van de allerbesten. Robin van Persie is ook een heel goede speler, maar ik heb nog niemand gezien die dezelfde souplesse als Bergkamp heeft. Hij was én ís een voorbeeld voor jonge spelers, een geweldige professional en iedereen bewonderde hem.

Tenslotte sprak hij ook zijn bewondering over teamgenoot Robin van Persie uit: "Robin heeft heel veel kwaliteiten, maar is een ander soort speler. We zijn blij dat hij weer blessurevrij is, want hij kan een wedstrijd zomaar in zijn eentje beslissen."

'Van Nistelrooy bood HSV ťťn miljoen voor overgang'

Ruud van Nistelrooy wilde Hamburger SV een miljoen euro betalen om bij Real Madrid te mogen voetballen. De spits was er alles aan gelegen om bij Real Madrid te voetballen. Hij had er zelfs een fortuin voor over, volgens het Spaanse Marca. De Duitse club staat de overgang echter niet toe.

HSV nam de 34-jarige spits in het begin van 2010 over van Real Madrid. Van Nistelrooy kwam naar eigen zeggen te weinig aan spelen toe in de Spaanse hoofdstad. Hij wilde in de basis staan en HSV bood hem die kans. Nu heeft Real Madrid door de blessure van Gonzalo Higuaín een spits nodig en kwam het uit bij Van the Man.

De oud-speler van PSV en Manchester United wilde niets liever dan aan het einde van zijn carrière nog minimaal een half jaar spelen in het Estadio Santiago Bernabéu. Real Madrid zou twee miljoen euro hebben geboden, waar HSV zo'n vier miljoen zou willen. Van Nistelrooy zou het bod van Madrid met één miljoen hebben willen aanvullen.

Wenger gecharmeerd van Chamberlain (17)

Arsène Wenger wil een poging wagen om Alex Chamberlain over te nemen van Southampton. Dat zegt hij tegenover Sky Sports. Het 17-jarige talent staat ook in de belangstelling van Manchester United, Tottenham Hotspur en Liverpool. Hij zou echter de voorkeur geven aan Arsenal.

Wenger wil daarom kijken of een transfer mogelijk is. "We gaan het proberen. We moeten een overeenkomst bereiken met de speler en Southampton, maar we zijn niet de enige kandidaat."

Alex Chamberlain maakt dit seizoen indruk bij Southampton, dat in League One speelt. Een aantal jaren geleden nam Arsenal de toen 16-jarige Theo Walcott al van Southampton over. Alex's vader, die in de jaren '80 Engels international was, ziet een transfer naar Arsenal wel zitten. "Dat zou ideaal zijn. Alex is wel iets anders dan Theo. Hij is meer centrale middenvelder dan vleugelspeler."

Chamberlain speelde tot nu toe 24 wedstrijden in het eerste team van Southampton. Hij maakte zes doelpunten. The Gunners zijn ook nog op zoek naar een nieuwe doelman, aangezien Manuel Almunia waarschijnlijk vertrekt. Dit weekend bekeek de club Allan McGregor van Glasgow Rangers.

Sarkozy wil voedselmarkten aanpakken

De Franse president Nicolas Sarkozy wil de internationale markten voor voedingsgrondstoffen aan banden leggen om onrust over de stijgende voedselprijzen te voorkomen. Dat zei hij maandag in een toespraak waarin hij zijn doelen als nieuwe voorzitter van de G20 presenteerde.

"We willen de markten voor primaire grondstoffen reguleren", aldus Sarkozy. "Als we niets doen, riskeren we voedselrellen in de armste landen en zeer negatieve effecten op de wereldwijde economische groei."

Volgens de Franse president speelt speculatie een belangrijke rol in de forse stijging van bijvoorbeeld de prijs van graan in het afgelopen jaar. "Schaarste voedt speculatie en speculatie voedt schaarste", stelde hij. Volgens veel economen komen de prijsstijgingen echter vooral door handelsbeperkende maatregelen en de sterk groeiende vraag uit opkomende landen.

Sarkozy wil voedselmarkten aanpakken
Sarkozy wil voedselmarkten aanpakken (Foto: ANP)

Berger: "Red Bull blijft domineren"

Volgens oud-coureur Gerhard Berger zal Red Bull Racing ook dit Formule 1-seizoen de toon weer gaan zetten. De Oostenrijker weet dat dit komt door Adrian Newey die met zijn ontwerpen de randen van de reglementen opzoekt en vele nieuwe zaken introduceert op de bolides.

"De rest heeft echt geen kans, tenzij de regels drastisch worden veranderd. Newey is een genie waar het aerodynamica betreft," zei Berger tegen Auto Motor und Sport. De voormalig teambaas van Scuderia Toro Rosso vindt het jammer dat de auto's tegenwoordig een grote rol in de titelstrijd hebben. "Het zou eigenlijk veel beter zijn als de jongens die achter het stuur zitten de hoofdrol zouden spelen."

Ook Nerlinger bekritiseert Van Gaal

Louis van Gaal is bij Bayern München nu ook geconfronteerd met kritiek van sportdirecteur Christian Nerlinger. Van Gaal had hem verweten naar buiten te hebben gebracht dat aanvaller Franck Ribéry mogelijk langer is uitgeschakeld. "Dat hij zich daarover opwindt, vind ik belachelijk", zei Nerlinger vandaag in Bild Zeitung.

Nadat president Uli Hoeness zich in het weekend al kritisch had uitgelaten over zijn coach riep nu Nerlinger de Nederlandse coach tot de orde: "Hij moet weten dat bij deze vereniging ook andere personen verantwoordelijk zijn voor de sportieve gang van zaken." De sportdirecteur meldde fijntjes dat hij de directe meerdere is van Van Gaal.

Nerlinger had vrijdag gezegd dat Ribéry mogelijk het uitduel met Werder Bremen van zaterdag niet haalt. Van Gaal vond dat ongepast.

Minister Schultz stelt CBR ultimatum

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet volgens minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) grondig op de schop. Het zelfstandige bestuursorgaan, dat ressorteert onder het ministerie, heeft namelijk zijn financiën niet op orde en de interne cultuur zorgt voor 'moeizame arbeidsverhoudingen', zo blijkt uit onderzoek.

In juni moet het orgaan aan de hand van een verbeterplan zijn zaakjes beter op orde hebben. Als in die maand te weinig vooruitgang is geboekt, dan zal Schultz 'bepalen of het CBR in zijn huidige vorm nog levensvatbaar is'. Om te zorgen dat de instelling echt werk maakt van gewenste veranderingen, zal Schultz maandelijks de voortgang bespreken met de CBR-leiding. Dat schrijft de bewindsvrouw maandag aan de Tweede Kamer.

Regisseur Kevin Smith koopt rechten eigen film

Kevin Smith heeft de rechten van zijn controversiële horrorfilm Red State zelf gekocht voor 20 dollar. De 40-jarige regisseur en acteur maakt daarmee een lange neus naar de filmindustrie.

Het was in eerste instantie de bedoeling dat Smith, bekend van de films Mallrats en Jay and Silent Bob Strike Back, de rechten zou veilen. Hij heeft besloten om de gehele productie van de film in eigen hand te houden, om zo te bewijzen dat er geen berg geld voor nodig is om een film te maken.

"Wij vinden dat het op de markt brengen van een film belachelijk duur is geworden, waardoor het te exclusief wordt voor de gemiddelde filmmaker die alleen maar een verhaal wil vertellen. De marketing kost tegenwoordig vier keer meer dan het budget voor het maken van een film en dat staat haaks op de hedendaagse economie en deze tijd van social media", vertelt Smith volgens het Britse filmblad Empire.

Hij promoot Red State door met een road show heel Amerika door te trekken. En om aandacht voor zijn film zit Smith sowieso niet verlegen. Red State gaat over een groep jongeren die wordt beïnvloed door een dominee, gebaseerd op de extreem rechtse predikant Fred Phelps. Diens aanhangers zijn woedend en laten hun stem horen bij elke vertoning van de film.

Smith zal de film uiteindelijk op zijn eigen Podcast-kanaal SModcast Pictures uitbrengen, maar sluit niet uit dat de film ook in de bioscoop gaat draaien als een investeerder zich meldt. Red State gaat op 19 oktober in première.


Kevin Smith (Foto: Novum)

Keanu Reeves: Matrix krijgt vervolg

Keanu Reeves zegt dat de Wachowskis, de schrijvers en regisseurs van de eerste drie Matrix-films, nog niet klaar zijn met de filmreeks. De 46-jarige acteur, die hoofdpersonage Neo speelde, heeft met het tweetal geluncht tijdens de kerstdagen en kreeg toen hun twee al afgeronde scripts te lezen.

Reeves vertelde over de filmplannen tijdens een vraag- en antwoordsessie op de Performing Arts University in Londen, schrijft filmwebsite Ain't it Cool. Hij onthulde bovendien dat het tweetal al met Avatar-regisseur James Cameron om de tafel hebben gezeten om de voor- en nadelen van The Matrix in 3D te bespreken.

Reeves sprak uit het gevoel te hebben dat hij de fans een film verschuldigd is die echt de titel The Matrix verdient. Hij zwoer dat deze twee films net als de eerste Matrix een revolutie in het actiegenre zullen betekenen. De Wachowskis zijn nu nog bezig met een film genaamd Cloud Atlas, maar zullen zich volgens Reeves daarna richten op het waarmaken van een vierde en vijfde The Matrix-film.

Het eerste deel van sciencefictionfilm The Matrix kwam uit in 1999 en bleek een enorme kaskraker. Opvolgers The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions uit 2003 deden het ook goed in de bioscopen, maar werden door de meeste critici de grond in geschreven.


(Foto: Novum)

Gogme met Google

Of Gogme van Google? Dat kan ook, we gaan het uitzoeken. We kennen en gebruiken hem allemaal, Google, de grootste zoekmachine op internet. Die ook nog eens groeit als kool en een steeds grotere invloed uitoefent op ons aller dagelijks leven. Er zijn hier en daar mensen die deze groter wordende invloed met lede ogen aanzien en er vlammende artikelen over schrijven. Ik denk dat ze gelijk hebben, probleem is alleen dat er geen bruikbare alternatieven zijn voor een grote zoekmachine op internet. Het is gewoon te verslavend.

Brinkman laakt tolken bij hoorzitting Afghanistan

Hero Brinkman heeft vraagtekens gezet bij de tolken tijdens de hoorzitting over een nieuwe missie in Afghanistan. Zijn beleidsmedewerker Ehsan Jami, die Perzisch spreekt, vertelde hem dat niet alles wat de Afghaanse delegatie in de Tweede Kamer zei correct werd vertaald.

Het PVV-Kamerlid wilde weten waarom de politiechef van Kunduz, die wel was uitgenodigd voor de hoorzitting, van de Afghaanse regering niet aanwezig mocht zijn in Den Haag. Hierop zou de Afghaanse minister van binnenlandse zaken Bismillah Khan Mohammadi hebben geantwoord dat Nederland hem had 'gesmeekt' om hem te laten komen in plaats van de politiechef, die vanwege vermeende drugshandel, afpersing en wapenhandel een dubieuze reputatie heeft.

De tolk vertaalde deze zin echter niet, maar zei dat het antwoord van de minister was dat Afghanistan slechts een zo hoog mogelijke delegatie wilde afvaardigen. Jami wees Brinkman hierop, en die kaartte de kwestie aan.

Eerder werd tijdens de hoorzitting van tolk gewisseld. De tolk die de vertaling naar het Nederlands deed werd om onduidelijke redenen vervangen door een Engelssprekende tolk. Veelzeggend, vond Brinkman.

Brinkman liet na afloop van het eerste gedeelte van de hoorzitting weten dat hij de gang van zaken niet in de haak vindt. Hij laakte niet alleen de tolk, maar ook de 'no-show' van de politiechef. "Ik ben al tegen deze missie, maar ik ben er al helemaal tegen dat we agenten gaan opleiden die gaan dienen onder een corrupte politiechef. Dat hij hier niet heen mag komen zodat wij hem aan de tand kunnen voelen is een teken aan de wand."

Gooi een perfect game in MLB 2K11

Het publiek staat op de banken. Vier uur lang pitchen en nog geen enkele tegenstander heeft het eerste honk bereikt. Het moment komt dat je de laatste man uit kan geven om een perfect game te gooien; in negen innings niemand op de honken laten komen. Je bereidt je voor, gooit de bal en ....

Dit is het gevoel dat 2K11 je wil geven met hun nieuwste trailer. Bekijk de trailer hieronder. MLB 2K11 komt 8 maart uit voor alle grote consoles en PC.

[AO] Nadal eenvoudig door

Rafael Nadal is eenvoudig doorgedrongen tot de kwartfinales van de Australian Open. De Spaanse nummer één van de wereld had slechts twee uur en 31 minuten nodig om de als vijftiende geplaatste Marin Cilic van zich af te slaan: 6-2, 6-4 en 6-3.

Nadal is door de zege op de Kroaat nog steeds in de race om alle vier de Grand Slams op rij te winnen. Om dit te bereiken moet hij in de volgende ronde de als zevende geplaatste Spanjaard David Ferrer kloppen.

Nederlander voorgeleid in rechtszaak Bristol

De 32-jarige Nederlander die is aangeklaagd voor de moord op zijn 25-jarige buurvrouw Joanna Yeates in het Engelse Bristol, is maandag voorgeleid aan de rechter. Tijdens de zitting, die enkele minuten duurde, kwam de Nederlander alleen kort aan het woord om zijn naam en geboortedatum te bevestigen.

Dat berichtte de Britse omroep BBC. De zaak heeft in Britse media erg veel aandacht gekregen, sinds het bevroren lijk van Yeates op eerste kerstdag werd aangetroffen op een landweggetje, enkele kilometers van haar woning in Bristol. De landschapsarchitecte werd toen al acht dagen vermist. Yeates kwam door wurging om het leven.

De Nederlandse verdachte werd donderdag opgepakt en zaterdag aangeklaagd. Naar verwachting bepaalt de rechtbank dinsdag of hij op borgtocht mag worden vrijgelaten. Volgens zijn familie is hij onschuldig.

Beenhakker: "Kritiek Van Hanegem te goedkoop"

Leo Beenhakker is het niet eens met de kritiek die Willem van Hanegem in zijn columns in het Algemeen Dagblad op Feyenoord geleverd heeft. De Kromme haalde regelmatig uit naar de clubleiding van de Rotterdammers en naar trainer Mario Been.

"Het stoort mij dat Willem alleen via de media over Feyenoord communiceert. Terwijl de club weet-ik-hoeveel jaar zijn huis is geweest en Mario en ik hem regelmatig tegenkomen op de golfbaan. Van mij mag-ie langskomen op de club. Graag zelfs. Dan leg ik hem meteen even uit dat Mario helemaal niet verdedigend denkt, zoals Willem hem verwijt," zei Beenhakker tegen NUsport.

"We hebben het hier alleen maar over vastzetten en druk naar voren geven! Ik weet niet wat voor tv Willem thuis heeft, maar af en toe denk ik dat-ie nog een heel oude heeft. Eentje waarop ze nog achteruit lopen of zo. Ik vind zijn kritiek te goedkoop en te gemakkelijk."

'Clown' lost schot in restaurant

Een man met een clownsmasker op heeft zondagavond in een restaurant in Amsterdam een schot gelost. In de zaak waren op dat moment enkele mensen aan het eten. Niemand raakte gewond. Onduidelijk is of het om een overval of een liquidatiepoging gaat. De schutter ging er direct daarna te voet vandoor.

Volgens een woordvoerder van de politie kwam de gemaskerde man de zaak aan de Marnixstraat, in het centrum van de stad, rond 20.40 uur binnenlopen. Hij trok een pistool en loste een schot. Waar hij op richtte is nog onduidelijk. De politie onderzoekt de zaak van de schietende clown.

Een signalement van de schutter heeft de politie niet. "Soms krijg je als er vijf getuigen zijn, vijf verschillende signalementen", zegt de woordvoerder.

Van Calker: "We zijn nog heel"

Bobsleeër Edwin van Calker ging met zijn viermansteam gisteren bij het EK in Winterberg op de kop, waardoor de equipe zich tevreden moest stellen met een veertiende plaats. De wedstrijd telde ook mee voor de wereldbeker, waarin de Nederlanders zeventiende werden.

"We zijn nog heel," zei Van Calker die niet geschrokken is van zijn crash. "Ik maakte een stuurfoutje in bocht elf, waardoor we in bocht dertien op de kop gingen. Maar een bocht later kwam hij weer op vier ijzers te staan, zodat we toch een notering in de uitslag kregen. Dit kan gewoon gebeuren. Het hoort bij de sport. En gelukkig is iedereen er heel uitgekropen en is de slee ook nog in orde."

Van Calker is te spreken over de vorderingen die er gemaakt worden met de viermansbob. "De eerste manche waren we tiende. Dat is helemaal niet slecht, want we zijn pas twee weken onderweg met de nieuwe slee en ijzers. En de starttijd ziet er ook goed uit."

Voor de equipe van Van Calker is nog onduidelijk welke steun ze van de Nederlandse bobsleebond kunnen verwachten. "De situatie is nog niet helemaal duidelijk, want het gesprek is weer uitgesteld. Maar we hebben een fantastische hoofdsponsor, dus we kunnen er nog een mooi seizoen van maken." De wedstrijd in de viermansbob werd gewonnen door Duitsland I van stuurman Manuel Machata.

Rel om plannen stadion Londen 2012

Een Engelse derdedivisieclub heeft zich tegen stadionplannen van Tottenham Hotspur en West Ham United gekeerd. Die clubs willen na de Spelen van 2012 naar het olympisch stadion verhuizen. Leyton Orient ziet daar niets in omdat dat stadion vlakbij het eigen stadion verrijst. De club uit de League One heeft beroep aangetekend, maar is bang dat er niet naar hen geluisterd wordt.

Leyton Orients stadion staat slechts op enkele kilometers van het nieuwe olympisch stadion. De club, na Fulham de oudste van Londen, voorziet dat goedkope kaarten om het stadion te vullen voor Premier Leaguewedstrijden ten koste gaat van de eigen kaartverkoop. Bezoekers die af en toe naar Leyton Orient komen, zouden eerder voor een wedstrijd op een hoger niveau kiezen.

Leyton Orient meldt dat het beroep heeft aangetekend bij zowel de Premier League als de Football League en meent dat de reglementen dat beroep ondersteunen, maar heeft geen reactie gehad. Beide organen stellen in de regels dat een verhuizing alleen wordt goedgekeurd als dat "geen negatief effect heeft op een andere club omdat die een stadion in de directe nabijheid van de voorgestelde locatie heeft".

"Wij hebben alles goed gedaan. We hebben geen surseance aangevraagd en valsgespeeld om financieel in leven te blijven", haalt de club hard uit naar de betrokken Premier Leagueclubs. De Spurs zaten begin jaren negentig in financiële problemen en werd in 1994 bestraft voor het doen van illegale betalingen aan spelers.

West Ham werd in 2006 gekocht door de IJslander Eggert Magnusson, maar raakte in financiële nood toen diens bank Icesave failliet ging. In 2008 redde een nieuwe eigenaar de club van een faillissement.

Vrijdag valt er een beslissing over wat er met het olympisch stadion gebeurt na de Spelen van 2012. Het plan van de Spurs is het meest omstreden omdat die club het stadion direct wil slopen en er een nieuw specifiek op voetbal ontworpen stadion voor in de plaats wil bouwen.

[Upd] SuŠrez nog niet naar Liverpool

Liverpool wil Ajax-spits Luis Suárez graag aantrekken en daarom is een vertegenwoordiging van de Britse club vandaag naar Amsterdam afgereisd om te onderhandelen over een mogelijke transfer. Er zal duidelijk gaan worden hoe ver Liverpool kan gaan om de veel besproken speler te kunnen halen.

Ruim een week geleden werd Ajax op de hoogte gesteld van de interesse van Liverpool in Suárez en sindsdien gonst het van de geruchten. Daaruit lijkt duidelijk te worden dat de gesprekken tot nu toe zijn gevoerd met de zaakwaarnemer van Suárez als tussenpersoon. Voor Pere Guardiola, de broer van Barcelona-trainer Pep Guardiola, lijkt nu duidelijk te zijn wat de Uruguayaan kan verwachten in Engeland.

Suárez zou zijn salaris verdubbeld zien en hij moet samen met Fernando Torres de aanval gaan leiden. Of het tot een transfer komt hangt af van technisch directeur van Liverpool Damien Comolli. Hij lijkt toestemming van clubeigenaar George W. Henry te hebben om ver te kunnen gaan in de onderhandelingen. Inmiddels zou Liverpool een bedrag van rond de 23 miljoen euro willen bieden voor de Ajax-speler.

Update 12:22 uur

Het Parool weet te melden dat de delegatie van Liverpool onverrichter zake naar huis terug is gekeerd. Ajax wil volgens de krant 35 miljoen euro voor Suárez ontvangen, waardoor het verschil tussen vraag en aanbod momenteel groot is. Nieuwe afspraken om te onderhandelen zijn daarom nog niet gemaakt. Wil Liverpool de Uruguayaan toch voor 31 januari vastleggen dan moet de ploeg met een aanzienlijk hoger bod komen.

EK allround staat ter discussie

Het EK allround schaatsen in de huidige vorm staat ter discussie. Een werkgroep van de ISU heeft afgelopen vrijdag een vergadering gehad over de toekomst van het langebaanschaatsen. Het was een voorbereiding op het ISU council dat in april gehouden zal gaan worden.

Eén van de dingen die duidelijk is geworden is dat het EK allround ter discussie staat. In Collalbo deden alleen de Nederlanders en enkele buitenlanders mee om de prijzen. Bij de mannen pakte de Rus Ivan Skobrev de titel voor drie Nederlanders, terwijl bij de vrouwen de Tsjechische Martina Sábliková vier Nederlandse dames voorbleef.

Een ander voorstel dat besproken is, is de massastart. Het gaat om een wedstrijd over tien kilometer waarbij alle rijders tegelijk vertrekken. Dit jaar wordt er in de worldcup een wedstrijd verreden, maar het is de bedoeling dat het onderdeel in de toekomst ook op de WK afstanden en bij de Olympische Spelen gaat verschijnen.

'Nederlanders worden niet bij gevechten betrokken'

Nederlanders zullen in Afghanistan niet betrokken raken bij gevechten tegen de Taliban. Dat verzekerde de Afghaanse minister van binnenlandse zaken Bismallah Khan maandag de Tweede Kamerleden tijdens de hoorzitting over de politietrainingsmissie in Kunduz.

De vraag of Nederland al dan niet betrokken kan raken bij offensieve taken is belangrijk. GroenLinks en D66 hebben nadrukkelijk gezegd geen steun te willen geven aan een militaire missie, maar alleen aan een civiele missie.

D66-leider Alexander Pechtold vroeg de Afghaanse delegatieleden, onder wie een generaal die hoofd van is van het politietrainingsprogramma, of ze konden garanderen dat Afghaanse agenten niet voor legertaken werden ingezet. Hierop werd hem uitgelegd dat de politie in Afghanistan op twee fronten actief is: er moeten civiele taken uitgevoerd worden en tegelijkertijd moet de Taliban worden bestreden. Pas als de veiligheidssituatie dat toestaat kan een striktere scheiding tussen politie- en legertaken worden ingevoerd.

De Afghanen lieten er tijdens de hoorzitting geen twijfel over bestaan dat er meer politietrainers nodig zijn. De inzet van buitenlandse troepen is hierbij onontbeerlijk, onderstreepten zij.

Portal 2 krijgt level-creator

Op 22 april verschijnt Portal 2 voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC. Ondanks dat de release nog maar drie maanden van ons verwijderd is, stroomt er nog altijd nieuws over nieuwe features binnen. Vandaag hebben we een feature waarvan wij verwachten dat dit een hoop gamers blij zal maken.

Portal 2 zal namelijk een level-creator bevatten voor de PC-versie van de game, maar de gemaakte levels zullen te spelen zijn voor alle versies van de game, ook voor de Xbox 360-versie die achterblijft wat betreft cross-platform gameplay. De tool blijft op de PC, omdat deze nogal afhankelijk schijnt te zijn van Windows: "The mod tools have to stay on the PC side just because there’s a bunch of dependencies that require the Windows platform," aldus Faliszek.

"But the content that comes out is agnostic, and so we will be seeing that on all the platforms. Depending on the platform you’re on I should say, will depend on how we’re delivering it. There’s just a lot of value in engaging the community because they’re smart, they’re thinking of really cool things and we want to be able to have everyone share that."

Nieuwe DLC voor Fallout: New Vegas onderweg

Peter Hines van Bethesda heeft aangegeven dat er dit jaar meer DLC zal gaan komen voor Fallout: New Vegas. Momenteel is er één DLC-pack uit genaamd Dead Money, deze is momenteel nog exclusief voor de Xbox 360. Wanneer Dead Money naar de PS3 of de PC zal komen doet Hines geen uitspraak over.

Hines geeft aan dat ze graag hun producten goed blijven steunen maar dit kunnen ze niet doen door maar één DLC-pack uit te brengen. Details over de nieuwe DLC zijn er nog niet, daar moeten we nog even op wachten. Fallout: New Vegas kwam in oktober vorig jaar uit op de PS3, Xbox 360 en de PC. Veel mensen klaagden over bugs en glitches waardoor Obsidian een patch moest uitrollen voor het spel vlak na de release.

 

Internationale wielerloopbaan Armstrong ten einde

Lance Armstrong heeft zijn laatste internationale wedstrijd er op zitten. De 39-jarige Amerikaan nam afscheid in Australië waar hij de Tour Down Under reed. De Texaan werd in zijn loopbaan onder meer wereldkampioen op de weg en won zeven maal de Tour de France.

"Het is hier geweldig. Overal in Zuid-Australië worden we als koningen ontvangen, terwijl we dat bijna nooit zijn. Het was een voorrecht. Ik wil jullie allemaal feliciteren met een fantastisch evenement. We reizen de hele wereld over, maar een sfeer zoals deze vinden we bijna nergens," zei Armstrong.

"Dit kan rivaliseren met de Tour, de Giro en alle andere grote koersen. Bedankt voor een aantal geweldige jaren. Niet alleen van mij, maar van het hele peloton."

Duo veroordeeld voor mishandelen politicus

Twee Limburgers die CDA-raadslid Hubert Mackus uit Nederweert vorig jaar in elkaar sloegen moeten een werkstraf van honderd uur uitvoeren. De politierechter in Roermond legde hun maandag ook dertig dagen celstraf op, waarvan twintig voorwaardelijk.

Beiden hadden al tien dagen in voorarrest gezeten, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Het OM had tegen beiden 150 uur werkstraf geëist en negentig dagen cel, waarvan tachtig voorwaardelijk.

Mackus, fractievoorzitter van het CDA in Nederweert, werd eind oktober in een café geslagen en geschopt en liep verwondingen aan zijn oogkas, zwellingen op zijn hoofd en veel blauwe plekken op. De twee verdachten uit Nederweert werden direct aangehouden. 'Jij bent toch Mackus die de hennepteelt wil aanpakken?', had een van hen aan Mackus gevraagd. 'Maak je maar weg anders stamp ik je helemaal in elkaar', kreeg hij te horen voordat hij in elkaar werd geslagen.

Mackus vertelde toentertijd dat de dader op het woonwagenkamp in Nederweert woonde. 'Ik voel mij gesterkt in mijn standpunt om criminaliteit rond illegale hennepteelt tegen te gaan, ook vanwege het brandgevaar en de onderwereldfiguren', zei hij daags na de mishandeling.

Aanslagen op sjiitische pelgrims Irak

Bij aanslagen met bomauto's op sjiitische pelgrims in de Iraakse stad Karbala zijn maandag zeker 16 pelgrims om het leven gekomen en 55 gewond geraakt. De pelgrims waren op weg naar een religieus feest in het voor sjiieten heilige Karbala.

Vorige week waren sjiitische pelgrims ook al het doelwit van aanslagen. Bij een serie zelfmoordaanslagen vielen in totaal 56 doden en 180 gewonden.

Miljoenen pelgrims zijn naar Karbala afgereisd om maandag het eind van Arbaeen te vieren, een periode van veertig dagen waarin de dood van Imam Hussein - een van de meest vereerde sjiitische heiligen - wordt herdacht.

Peesontsteking hindert Puyol

FC Barcelona-aanvoerder Carles Puyol heeft last van een peesontsteking in zijn linkerknie. Dat bleek gisteren uit tests bij de 32-jarige verdediger, meldt de Catalaanse club vandaag.

Afgelopen zaterdag werd Puyol in de rust van de wedstrijd tegen Racing Santander gewisseld. Midweeks had hij de trip naar Sevilla voor de tweede halve finale in de Spaanse beker tegen Real Betis uit voorzorg al laten lopen.

De teamartsen van Barcelona hebben besloten de blessure voorzichtig te behandelen. Vervolgens wordt iedere wedstrijd gekeken of Puyol al voldoende hersteld is om te kunnen spelen. Het is daardoor nog onduidelijk hoe lang de routinier buitenspel staat.

Puyol speelt al zijn hele carrière bij Barcelona. Dit seizoen speelde hij al 23 wedstrijden, waarvan zestien in de Spaanse competitie.

Handige websites?

In de submit vonden we een aantal handige website. Misschien zat jij net op één van deze drie sites te wachten. Vast niet, maar je weet maar nooit...

* Tag Galaxy: een nieuwe manier van plaatjes zoeken op Flickr

* Moodstream: kies een stemming uit en luister naar de muziek en bekijk de foto's die bij jouw stemming passen.

* iZotope Vinyl: laat jouw CD's klinken als een ouderwetse plaat.

Met dank aan Hoedjeman voor de submit.

[Upd] Lek in gasleiding in Gulpen

In een gastransportleiding aan de Willem Beekmanstraat in Gulpen is maandagochtend een lek ontstaan. Het daaruit ontsnappende gas vormt een gaswolk die in de richting van een woonwijk drijft.

Dat maakte de brandweer bekend. Het gaslek ontstond maandag rond 08.30 uur. De brandweer sloeg groot alarm. Nadere bijzonderheden ontbreken nog.

Update 11.06 uur
Inmiddels heeft de brandweer een zogenaamd waterscherm om de gaswolk heen gelegd. Dit zodat het gas niet in een groter gebied terechtkomt. De brandweer was tot de voorlopige conclusie gekomen dat het om een lek in een gastransportleiding gaat, maar naar nu blijkt gaat het om een kleinere leiding. De wind is in een andere richting gaan waaien, waardoor de eerder bedreigde woonwijk nu geen gevaar meer loopt. Later maandagochtend zal het lek gedicht worden.

Rutter onthult details FIFA 12

EA Sports heeft in het laatste nummer van OPM UK wat details van FIFA 12 vrijgegeven. Ook werd aangegeven dat ze in dit nieuwe spel een "waslijst" met punten hebben die ze willen verbeteren. David Rutter, de Canadese EA producer, heeft beloofd dat de nieuwe versie een stuk beter zal zijn dan die van vorig jaar.

"Ik denk dat de Personality Plus feature in FIFA 11 een goede ontwikkeling was, maar de AI van het team ondersteunt de feature niet zo goed als zou moeten," aldus Rutter. "Een voorbeeld; een team ziet niet in dat wanneer Peter Crouch aanspeelbaar is, ze daar heel goed hoge ballen op kunnen spelen die hij dan kan koppen."

Ook liet Rutter weten dat er nog eens gekeken zal worden naar de stilstaande fases, oftewel de hoekschoppen, strafschoppen, vrije trappen en inworpen, en naar de laadschermen die op die momenten in beeld komen. Dit omdat de mogelijkheid tot een snelle actie daar vaak ontbreekt, wat frustrerend kan zijn.

Ten slotte onthulde Rutter dat in FIFA 12 ook aandacht gegeven zal worden aan de zogenaamde gevoelens van de fans. Zo zullen spelers die naar een rivaliserende club zijn overgestapt aangepakt worden.

"Als je met een speler naar zijn oude club gaat voor een duel ; dan begint het boegeroep te klinken, of zijn oud-teamgenoten spelen extra hard tegen hem. Op zo'n moment moet tot je doordringen dat FIFA niet alleen het spel achter het voetbal begrijpt, maar ook alle passie eromheen."

FIFA 12 zal waarschijnlijk aan het eind van dit jaar uitkomen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

 

 

Nederlander slikt veel vaker pillen

Nederlanders slikken tegenwoordig veel vaker pillen dan dertig jaar geleden. Dat is ook zo als de effecten van de vergrijzing worden verrekend, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag uit een enquête.

Begin jaren tachtig had 28 procent van de bevolking in de twee weken voorafgaand aan het invullen van de vragenlijst voorgeschreven medicijnen ingenomen. In 2009 was dit opgelopen naar veertig procent. Als de bevolking niet was vergrijst was dit 35 procent geweest.

Ook middelen als pijnstillers en hoestdrankjes worden vaker ingenomen, van zestien procent naar veertig procent in 2003. Sinds dat jaar is het gebruik nauwelijks veranderd. De vergrijzing had hierop weinig invloed.

Het bezoek aan de fysiotherapeut is eveneens sterk gestegen, terwijl de vergrijzing daar evenmin weinig invloed op had. Was in de jaren tachtig nog zes procent de afgelopen twee weken naar de fysiotherapeut geweest, in 2009 was dat twintig procent. Het bezoek aan alternatief genezers is gestegen van vier naar zeven procent.

Het aandeel dat de tandarts bezoekt steeg sterk tussen 1981 en 2000: van 62 naar 78 procent. Sindsdien is het bezoek nagenoeg niet veranderd.


(Foto: Novum)

[AO] Radwanska Peng de baas

Agnieszka Radwanska heeft bij de Australian Open bereikt. De als twaalfde geplaatste Radwanska versloeg de Chinese Peng Shuai met 7-5, 3-6 en 7-5.

Radwanska werd bijgestaan door zo'n twintig fans. Die supporters maakten meer lawaai dan de rest van het stadion bij elkaar. Radwanska won de eerste set, maar Peng liet in de tweede set zien een bijtertje te zijn.

Nadat de Chinese de tweede set naar zich toe wist te trekken kwam ze in het derde bedrijf op voorsprong. Er volgden een aantal spannende games waarin Peng twee matchpoints verprutste. Radwanska sloeg vervolgens wel toe bij haar tweede wedstrijdpunt.

Opnieuw demonstratie in Jemen

Honderden Jemenieten zijn maandag in de hoofdstad Sanaa de straat opgegaan om te protesteren tegen de arrestatie van de vrouwelijke oppositiepoliticus Tawakul Abdel-Salam Karman. De vrouw gaf leiding aan demonstraties tegen de regering en werd zondagochtend opgepakt.

De politie zette traangas in en gebruikte de wapenstok om honderden studenten, actievoerders en demonstrerende parlementariërs uiteen te drijven.

De Jemenitische minister van Binnenlandse Zaken Mouthar al-Masri zei zondag op de staatstelevisie dat mensen het recht hebben hun mening te uiten, maar dat demonstraties, bijeenkomsten en protestmarsen wel moeten vallen binnen de grenzen van de wet.


Opnieuw demonstratie in Jemen (Foto: Novum)

Peuters met taalachterstand naar basisschool

Peuters met een taalachterstand kunnen vanaf deze zomer naar de basisschool worden gestuurd. Het ministerie van Onderwijs stelt een miljoen euro beschikbaar voor een proef om na te gaan of dit helpt hun taalachterstand weg te werken, meldt een woordvoerder.

De kinderen vanaf 2,5 jaar worden niet gelijk in de schoolbanken gezet. Ze gaan spelenderwijs aan de slag door bijvoorbeeld liedjes te zingen.

De proef moet op twintig scholen worden gehouden. Waar is nog niet bekend. Het ministerie praat met grote gemeenten waar veel leerlingen met een taalachterstand zijn, maar ook met gemeenten die kampen met een krimpend inwonersaantal. De basisscholen hier hebben het moeilijk vanwege een gebrek aan leerlingen. Op deze manier kunnen ze het leerlingenaantal opkrikken.

Een van de kandidaten is Rotterdam. Er bestaan al mogelijkheden om peuters op peuterspeelzalen bij te scholen. "Maar dat wordt gedaan door mbo-krachten. Op basisscholen lopen ook hbo'ers rond", legt de woordvoerder uit.

De proef moet drie jaar duren. Dan wordt nagegaan of dit helpt bij het wegwerken van de taalachterstanden.

Fight Night Champion-demo komt volgende week

EA Sports komt volgende week dinsdag, 1 februari, met een demo voor Fight Night Champion. De nieuwste telg in de Fight Night-serie staat gepland voor een release op 4 maart voor de Xbox 360 en de PS3. Details over de demo zullen later vandaag bekendgemaakt worden.

Fight Night Champion is een boksgame maar zal wegstappen van zijn voorgangers. Dit deel zal donkerder worden en nog realistischer. Het zal de eerste EA Sports-game worden die in Amerika een Mature-rating krijgt. Bekijk hieronder een trailer van twee weken geleden.

R. Sneijder: "Het was geen wedstrijd voor een debuut"

Rodney Sneijder behoorde gisteren voor het eerst in zijn loopbaan tot de hoofdselectie van Ajax. Een debuut bleef tegen FC Utrecht echter uit.

Het 19-jarige broertje van Wesley Sneijder zat bij de selectie vanwege het vertrek van Urby Emanuelson. "Speciaal om de eerste keer op de bank te zitten en dan ook nog in mijn geboortestad, waar ik nog steeds met mijn ouders woon", reageerde de jonge Sneijder in De Telegraaf.

Een debuut zat er voor de kleine Ajacied nog niet in, maar dat vond hij niet vreemd. "Ik had op minuten gehoopt, maar achteraf gezien was het een wedstrijd om beter niet in te debuteren. Ik hoop snel op minuten, misschien wel in de bekerwedstrijd donderdag tegen NAC."

Ajax ging gisteren in de Galgenwaard hard onderuit tegen FC Utrecht: 3-0. Edouard Duplan maakte halverwege de eerste helft twee treffers en in de slotfase was het feest voor Utrecht compleet door een goal van Ismo Vorstermans.

Fitnessgoeroe Jack LaLanne (96) overleden

De Amerikaanse fitnessgoeroe Jack LaLanne is maandag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent Rick Hersh maandag bekendgemaakt. LaLanne, die televisiekijkers jarenlang inspireerde en aanmoedigde om te gaan trainen, overleed aan de gevolgen van een longontsteking in zijn huis in het Californische Morro Bay.

In een verklaring schreef Elain LaLanne, Jacks echtgenote de laatste 51 jaar, dat ze niet alleen haar man had verloren, maar ook 'een groot Amerikaans icoon' en 'haar allerbeste vriend'.

LaLanne, die volgens zijn agent altijd gezond at en elke dag trainde, ontwikkelde in zijn tienerjaren een grote interesse in fitness. In de tientallen jaren erna werkte LaLanne keihard om anderen aan te sporen ook fit te worden. "De enige manier om je lichaam schade toe te brengen is door het niet te gebruiken", aldus LaLanne. "Niet bewegen is dodelijk en, denk erom, het is nooit te laat (om te beginnen, red.)."

Van de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig werd de fitness-show van LaLanne op de Amerikaanse televisie uitgezonden. LaLanne en zijn hond Happy spoorden kinderen aan hun moeders wakker te maken en ze voor de tv te sleuren. De oefeningen die LaLanne voordeed vereisten geen speciale spullen, maar slechts een handdoek en een stoel.


Fitnessgoeroe Jack LaLanne (96) overleden (Foto: Novum)

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 10 januari 2011 tot en met 16 januari 2011. De nummer één positie is vervangen maar dat is ook nog maar net op het nippertje. Daarnaast zien we dat de verkopen wat rustiger worden op alle fronten.

 

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Another Century's Episode Portable 70.217
2 PSP
Monster Hunter Freedom 3 68.274
3 Wii
Donkey Kong Country Returns 29.412
4 DS
Ni no Kuni: The Ebony Wizard 19.020
5 PSP
AKB1/48: If I loved an Idol 18.616
6 PS3
Arcana Heart 3 17.219
7 Wii
Wii Party 15.986
8 DS
Pokemon Black / White 15.542
9 PS3
Dynasty Warriors: Gundam 3 12.804
10 Wii
Mario Sports Mix 12.173

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PS3
33.190 -26.422
2 PSP
29.806 +1.049
3 Wii
21.291 -35.256
4 DSi XL
17.452 -26.670
5 DSi
13.416 -25.070
6 Xbox 360
2.636 -1.223
7 DSL
1.956 -2.554
8 PS2
1.629 -918
9 PSPgo
1.208 -2.876
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.
Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 157.107 31.014
DS 34.562 32.824
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 187.130 65.833
Microsoft - 2.636
Nintendo 92.133 54.115
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 58.563 16.548.347
Wii 77.838 11.357.475
PS3 92.802 6.180.292
DSiXL 61.574 2.009.156
DSi 51.902 5.595.629
DS Lite
6.466 18.080.384
Xbox 360
6.495 1.426.993
PS2
4.176 21.700.272
PSPgo 5.292 165.716
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  
Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 63.855 16.714.063
DS 119.942 32.270.640
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

[NBA] Nuggets Pacers de baas

In de Amerikaanse NBA werd maar één duel gespeeld. Denver Nuggets versloeg Indiana Pacers met 121-107.

Topscorer bij de winnende ploeg was Carmelo Anthony die goed was voor 36 punten. Anthony lag de laatste weken wegens transfergeruchten niet zo goed bij de aanhang van de Nuggets. Anthony was vooral in het derde kwart tegen de Pacers op stoom. Hij scoorde in die periode zes driepunters en maakte in totaal 23 punten.

Met de vijfde overwinning in zeven duels staat Denver in de Western Conference zevende.   

[AO] Ferrer naar kwartfinale

David Ferrer heeft zich bij de Australian Open voor de kwartfinales geplaatst. De als zevende geplaatste Spanjaard versloeg het 20-jarige talent Milos Raonic met 4-6, 6-2, 6-3 en 6-4.

De Canadese qualifier speelde net als in zijn eerdere partijen in Melbourne frank en vrij. Hij rende te pas en te onpas naar het net, zocht steevast de winner en maakte een aantal mooie punten.

Het spel van Raonic werd echter na de eerste set erg slordig: in totaal sloeg hij 68 afzwaaiers. Ferrer zag zijn kans schoon en pakte vervolgens zonder al te veel problemen de overwinning.

Huis D66-kandidaat met stront bekogeld

De woning van Alex Hijgenaar, kandidaat-statenlid voor D66, in het Zeeuwse Bruinisse is vrijdag bekogeld met onder andere zakken hondenpoep. Hijgenaar vermoedt dat 'de terreur te maken heeft met een standpunt van D66 voor de komende verkiezingen van de provinciale staten'.

"Wat er precies gebeurd is dat weten we niet, want de gordijnen waren dicht en het was natuurlijk om 22.00 uur vrijdag al donker", zo vertelt Hijgenaar tegen Omroep Zeeland. Maar de D66-man hoorde enkele geluiden en liep naar buiten om te kijken wat er loos was. "Ik zie een hoeveelheid rommel tegen mijn garagedeur plakken en voor de ramen van mijn studeerkamer op de grond liggen", even later ontdekte de geschrokken politicus ook een zak stront op zijn auto.

Alex Hijgenaar gaat ervan uit dat het motief van de daders binnen de politieke sferen ligt, hij beargumenteert dit als volgt in een interview met de provinciale omroep: "Je kan maar één reden bedenken. Ik heb de laatste tijd niemand gesneden en in de sloot gereden. Ik heb met niemand ruzie gehad, dus het moet iets zijn wat in de publiciteit gebeurd is met D66 en de statenverkiezingen." Hijgenaar vertelt dat het mogelijk te maken heeft met de plannen rond een Randstadprovincie en de rol van Goeree-Overflakkee daarin.

Hijgenaar heeft geprobeerd aangifte te doen, maar dat is mislukt. Een diender vertelde via de telefoon dat hij er hoogstens een melding van kan maken. De D66-lijsttrekker nodigt tot slot de besmeurders van zijn woning uit voor een gesprek, 'maar dan wel het liefst in de openbaarheid'.

Gezocht: Nieuwe webloggers!

Gezocht: Wij van FOK!Blog zijn op zoek naar nieuwe collega's. Er zijn de laatste tijd wat crewveranderingen geweest, iets dat nou eenmaal gebeurt op een vrijwilligerssite. Maar om iedereen te kunnen voorzien van zijn dagelijkse portie links, bizarre stukjes, mooie verhalen of tenenkrommende slechte blogs zijn we op zoek naar nieuwe enthousiastelingen. 

 
Wat zoeken wij dan: iemand die altijd leuke en/of unieke zaken weet te vinden of te maken. Of iemand met een mening die pittige stukjes schrijven kan. Of iemand die heel veel van film, muziek of de toekomst weet. Of ik weet niet wat... Alles wat FOK!blog leuker maakt! We verwachten in principe van alle webloggers minimaal 20 blogjes per maand. Heb je een talent die bij de weblog past, mail ons dan.
 
Wat moet je doen om weblogger te worden: Stuur je sollicitatie naar weblog@fok.nl. In je sollicitatie zouden we graag de volgende dingen zien:
* Je nickname hier op FOK!
* De reden waarom je mee wilt helpen aan FOK!blog
* Wat is jouw unieke talent dat wat toe kan voegen op de weblog...
 
Stuur dit mailtje voor 24 jan 2011, 20.00u (vandaag dus) naar weblog@fok.nl en alles komt goed! Zet trouwens wel even in de titel van de email dat het om "Sollicitatie Weblogcrew" gaat, anders is er een kans dat je email, samen met de porno en de spam, voor junk wordt aangezien. Na 24 jan. gaan we alle sollicitaties bekijken...

Weer kijkcijferrecord voor Boer zoekt vrouw

Boer zoekt vrouw heeft zondagavond weer het eigen kijkcijferrecord gebroken. In totaal stemden meer dan 5,1 miljoen mensen af op het televisieprogramma waarin Yvon Jaspers een stel boeren aan de vrouw helpt.

Dat heeft de stichting KijkOnderzoek maandag bekendgemaakt. De populaire datingshow van de KRO, die inmiddels aan het vijfde seizoen bezig is, was daarmee voor de zoveelste week op rij verreweg het best bekeken televisieprogramma. In de uitzending van zondagavond maakte boer Richard al duidelijk dat zijn keuze op Annemieke is gevallen. Boer zoekt vrouw vestigde vorige week al een record door een kleine vijf miljoen kijkers te trekken.

Weer kijkcijferrecord voor Boer zoekt vrouw
Weer kijkcijferrecord voor Boer zoekt vrouw (Foto: ANP)

Meer ziekenhuisopnamen door vuurwerk

Het vuurwerk heeft de afgelopen jaarwisseling tot meer ziekenhuisopnamen geleid dan de vorige keer. Het aantal slachtoffers dat op de eerste hulp werd behandeld daalde van 770 naar 710, maar het aantal dat moest worden opgenomen steeg van 54 naar 121, meldt de Stichting Consument en Veiligheid maandag.

Rond deze jaarwisseling vielen twee doden door vuurwerk, terwijl dat er de vorige keer nog nul waren. In beide gevallen kwam dat door een zelfgemaakte vuurwerkbom. Een 13-jarige jongen overleed in Harderwijk toen een mortierbom in zijn nabijheid verkeerd werd afgeschoten door een volwassene. Een 17-jarige jongen uit het Groningse Tolbert kwam om door een zelfgemaakte vuurwerkbom.

Zwaar knalvuurwerk wordt volgens de stichting steeds vaker gebruikt om een bom in elkaar te knutselen, maar het zou ongeschikt zijn voor evenementen. In Nederland is het al verboden, maar in de buurlanden is het nog wel te krijgen.

Het Openbaar Ministerie vindt daarom dat er een Europees verbod moet komen, schrijft de Volkskrant. Verder viel een dode doordat carbid werd afgeschoten, maar strikt genomen is carbid geen vuurwerk.

Hoewel deze keer veel campagne werd gevoerd om een vuurwerkbril te dragen, steeg het aandeel dat oogletsel had. De vorige keer hadden twee van de tien gewonden nog oogletsel, nu waren dat er drie van de tien.

Net als in voorgaande jaren kwam bij ongeveer 37 procent van de slachtoffers het vuurwerk van een ander. Onder 15- tot 19-jarigen vielen relatief minder gewonden, onder 20- tot 29-jarigen juist meer.

De stichting had voor de jaarwisseling de verwachting uitgesproken dat er meer gewonden zouden vallen. Door de gladheid zouden mensen niet op tijd weg kunnen komen als het misgaat.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een lage Christen-democratische streek.

Jan Peter Balkenende en Maxime Verhagen blijken afgezanten naar de Amerikanen te hebben gestuurd met het verzoek om Wouter Bos eens even flink onder druk te zetten. Want Balkenende en Verhagen hadden graag gezien dat Nederlandse soldaten in het kader van een onmogelijke missie in Afghanistan aan flarden worden geschoten. Je moet het maar durven, om daarvoor zelfs je coalitiegenoot een mes in de rug te steken.

Eindelijk is hij er: FOK!film

Na jaren van verzoeken van users is hij er dan eindelijk. FOK! presenteert een eigen filmsite: FOK!film. Voortaan kun je daar terecht voor het laatste filmnieuws, de nieuwste trailers en recensies van dvd's, blu-ray's en de nieuwste bioscoopfilms. Alle filmrecensies kun je voortaan daar vinden. Op de Frontpage verschijnen alleen nog maar de bekendere titels.

Door de komst van een filmsite gaan we aan vrijwel elk nieuwsbericht en recensie een onderwerp koppelen. Het onderwerp is uiteraard de film waar het bericht over gaat. Help mee om een zo betrouwbaar mogelijke ranglijst te maken van de FOK! Film Top 100 en stem op elke film die je gezien hebt. Het zoeken van een film is makkelijk, je typt de titel aan de rechtkant in op de filmsite en zoek de juiste film. 

Uiteraard is er in Feedback ook een topic, waarin je fouten in nieuwsberichten kunt melden of vragen kunt stellen over bepaalde moderaties. Om de filmliefhebbers tegemoet te komen geldt er op de nieuwe filmsite ook een nieuwe regel: users die doelbewust een film gaan verpesten door spoilers te posten, krijgen een 48-uurs ban. Spoilers horen dus tussen de [spoiler]-tags.

Ten slotte wil ik namens de volledige FOK!filmcrew jullie heel veel plezier wensen op de nieuwe filmsite!

Fiscus zit zwartspaarders weer op de huid

De Belastingdienst zit een nieuwe groep zwartspaarders op de huid. Vele honderden Nederlanders die dachten belasting te kunnen ontduiken door hun spaargeld in het buitenland te stallen, krijgen binnenkort een brief van de fiscus.

De Belastingdienst meldt maandag dat verschillende nieuwe projecten zijn opgezet naar aanleiding van bijvoorbeeld een cd-rom uit Frankrijk met gegevens van Nederlandse spaarders met een Zwitserse rekening. Analyse van de cd-rom heeft uitgewezen dat de informatie voldoende betrouwbaar is om de rekeninghouders aan te schrijven.

Van de Fransen zijn ook gegevens ontvangen over particuliere fondsen op de Nederlandse Antillen, waar al snel tussen de honderdduizenden en miljoenen euro's worden beheerd. De Belastingdienst gaat ook hier achteraan.

Fiscus zit zwartspaarders weer op de huid
Fiscus zit zwartspaarders weer op de huid (Foto: ANP)

PSP 2 details gelekt

Aankomende week vertelt Sony meer over de opvolger van de in Japan zo succesvolle PlayStation Portable, maar de Japanse krant Nikkei lekt alvast zo vlak voor de officiële bekendmaking wat informatie naar buiten.

Zo krijgt de PSP een OLED-aanraakscherm, dat groter is dan verwacht wordt. Dat is gunstig voor het stroomgebruik van de PSP 2, want dit type scherm behoeft geen achtergrondverlichting.

De PSP 2 is ook meteen klaar om online te gaan, met een ingebouwde 3G- en LAN-verbinding. Hiermee is het mogelijk om direct online te gamen en films en andere software te downloaden. Bellen is niet mogelijk via het netwerk, daar heb je immers de PS Phone voor, en of het geld kost, valt nog te bezien.

Op 27 januari brengt Sony de officiële details naar buiten. Wat het apparaat gaat kosten is nog niet bekend. Hoe het er uit komt te zien ook nog niet, maar deze fan rendering komt misschien wel heel dicht in de buurt.

Abvakabo: 4000 UWV'ers op straat

Vakbond Abvakabo FNV vreest dat door de bezuinigingen op uitkeringsinstantie UWV op z’n minst vierduizend mensen op straat komen te staan, wat neerkomt op ongeveer een vijfde van het personeelsbestand. "Het UWV lijkt steeds meer op een sterfhuisconstructie", zei onderhandelaar Sander Wesdorp van Abvakabo maandag.

UWV-voorzitter Joop Linthorst zei eerder deze maand al dat de overheidsbezuinigingen flink ingrijpen in zijn organisatie. Hij voorziet dat het uitvoeringsbudget van het UWV in 2015 zo’n 600 miljoen euro lager ligt dan nu. Dat komt neer op een bezuiniging van 30 tot 40 procent. Linthorst is bang dat hierdoor de helft tot twee derde van de UWV-vestigingen moet sluiten.

Abvakabo: 4000 UWV'ers op straat
Abvakabo: 4000 UWV'ers op straat (Foto: ANP)

Cruijff vindt het te vroeg voor kritiek op Gullit

Johan Cruijff vindt het onterecht dat er op voorhand al kritiek is op Ruud Gullit, die aan de slag gaat bij Terek Grozny. "Veel mensen onderschatten nog steeds de kracht van sport. Waardoor je soms bijna spelenderwijs in staat bent om dingen te veranderen", schrijft Cruijff in zijn nieuwe column in De Telegraaf. "Het doet me denken aan de keuze die ik in 1973 voor Barcelona maakte."

"Volgens veel critici koos ik toen voor het land van dictator Franco, die toen in Spanje aan de macht was. Ik ben daar nooit op ingegaan, ook omdat ik op dat moment politiek onvoldoende onderlegd was. In de praktijk bleek de communicatie via mijn spel het beste te werken. Gewoon heel goed voetballen, waarna allerlei zaken in gang werden gezet. Daar zat geen enkel plan achter."

"De 5-0 overwinning die we toen in Madrid op Real boekten, heeft tot vandaag de dag een zware historische lading", gaat Cruijff verder. "Omdat voor veel Catalanen vooral de dictator door die uitslag werd vernederd.Omdat ik geen glazen bol heb, kan ik nu niet zeggen wat het effect van de komst van Gullit in Tsjetsjenië zal zijn. Maar wie wel?"

[NFL] Uitslag AFC Championship wedstrijd

De Pittsburg Steelers zullen volgende week de tegenstander zijn van de Green Bay Packers tijdens de Super Bowl XLV. In de Championship game tegen de New York Jets waren de Steelers met 24-19 te sterk.

De Steelers namen vanaf het eerste kwart het heft in handen en leidden bij de rust al met een 24-3 voorsprong. Rashard Mendenhall scoorde een 1-yard touchdown in het eerste kwart, waarna Ben Roethlisberger (2-yards) en William Gay (19-yards) hem nadeden in het tweede kwart. Fieldgoals van Nick Folk (Jets) en Shaun Suisham (Steelers) zorgden voor de ruststand.

In het derde kwart wisten de Jets wel wat dichterbij te komen, maar alleen wide receiver Santonio Holmes wist te scoren na een pass over 45-yards van quarterback Mark Sanchez. Vervolgend bleek een touchdown van Jerricho Cotchery niet genoeg om nog enige bereiding te vormen voor de Steelers.

Het wordt het achtste optreden van de Steelers tijdens de Super Bowl, die op 5 februari wordt gehouden.

Dodental BraziliŽ boven de 800

Het dodental door overstromingen en aardverschuivingen in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro is bijgesteld tot boven de 800. De autoriteiten in Brazilië maakten zondag (lokale tijd) melding van 809 sterfgevallen.

Er worden nog circa 200 mensen vermist. Zeker 20.000 mensen werden geëvacueerd in verband met de ramp, die door Braziliaanse media is omschreven als de ergste natuurramp ooit.

Dodental Brazilië boven de 800
Dodental Brazilië boven de 800 (Foto: ANP)

Wetenschappers willen kilo kwijt

Wetenschappers buigen zich maandag tijdens een conferentie in Londen over een gewichtige kwestie. Ze stellen dicht bij een nieuwe definitie van de kilo te zijn.

De eenheid van massa staat nu nog gelijk aan de massa van het prototype van de kilogram. Dat is een cilinder van platina en iridium, die zich sinds 1889 bevindt in een kluis in het Internationale Bureau voor Gewichten en Maateenheden (BIPM) in Sèvres, een buitenwijk van de Franse hoofdstad Parijs.

Experts van het BIPM ontdekten in 2007 dat het stuk metaal door onbekende oorzaak 50 microgram aan gewicht had verloren ten opzichte van het gemiddelde van enkele tientallen kopieën. Sindsdien broeden deskundigen op een wetenschappelijke formule die het fysieke object kan vervangen als wereldwijde standaard voor de kilo.

'Abbas deed vergaande concessie Jeruzalem'

De Palestijnse Autoriteit blijkt in 2008 vergaande concessies te hebben gedaan in het vredesproces met Israël. De Palestijnse bestuurders waren bereid om vrijwel alle illegale nederzettingen in en rondom Jeruzalem te accepteren als Israëlisch grondgebied. Alleen op de nederzetting Har Homa zou voor de Palestijnen een taboe rusten.

Dat meldden de Arabische nieuwszender al-Jazeera en het Britse dagblad The Guardian zondag op basis van geheime verslagen over het vredesproces. The Guardian spreekt van 'het grootste lek van vertrouwelijke documenten in de geschiedenis van het conflict in het Midden-Oosten'.

In de Zesdaagse oorlog van 1967 bezette Israël onder meer Arabisch Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. De bezetting en de voortgaande woningbouw in het gebied voor en door Israëlische kolonisten vormen sindsdien het belangrijkste obstakel in vredesonderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël.

'Abbas deed historische concessie Jeruzalem'
'Abbas deed historische concessie Jeruzalem' (Foto: ANP)

Eerste Erasmus-euro geslagen

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft de eerste Nederlandse twee-euromunt met een nationaal thema geproduceerd. Hiermee wordt het bekendste boek van Erasmus, Lof der Zotheid, herdacht. Het boek werd vijfhonderd jaar geleden uitgegeven.

Bestuursvoorzitter van de Erasmus Universiteit Paulien van der Meer Mohr verricht maandagochtend in Utrecht de officiële eerste slag. De munt werd gemaakt in opdracht van minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), die ook van de partij is. De Erasmus-euro is ontworpen door Dylan Shields.

Lof der Zotheid, of Laus Stultitiae, wordt beschouwd als een erg invloedrijk werk. Erasmus drijft in het boek de spot met de manier waarop mensen hun eigen belangen met dwaasheid en kortzichtigheid najagen.

Andere Europese landen gaven al eerder thematische euromunten uit.

PVV wil levenslang toezicht op vrijgelaten pedofiel

Veroordeelde pedofielen moeten levenslang onder toezicht worden gesteld nadat ze vrijkomen uit een tbs-kliniek. Het is onverantwoord om hen zonder controle weer op zichzelf te laten wonen, stelt gedoogpartner PVV maandag in De Telegraaf.

Nog dit jaar moet staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) ervoor zorgen dat een netwerk van deskundigen en vrijwilligers de pedofielen in de gaten houdt, zegt PVV-Kamerlid Lilian Helder. Zij vindt de maatregel nodig vanwege de recente zedenzaken in onder meer Amsterdam en Nijmegen.

"Hun straf houdt een keer op, maar je moet wel de kinderen en de samenleving beschermen." In het gedoogakkoord is afgesproken dat er een onderzoek komt naar permanent toezicht van zedendelinquenten die hun tbs-behandeling hebben afgerond. De PVV vindt dat niet meer nodig en wil meteen in actie komen.

Dat hoeft volgens Helder niet veel te kosten. Ze wijst op een proef die in Den Bosch is gehouden. Daarbij zochten vrijwilligers pedofielen regelmatig op. Een methode die in Canada en het Verenigd Koninkrijk al langer wordt toegepast. "Het nut heeft zich bewezen." Ook worden op deze manier volgens haar leed en proceskosten voorkomen omdat pedofielen hierdoor niet opnieuw toeslaan.

Emanuelson: "Mooie, maar zware klus"

Urby Emanuelson wordt maandagochtend gekeurd bij AC Milan, waarna hij deze week al kan debuteren voor de Italianen.

De middenvelder, die van Ajax naar Milaan verkast, verklaart dat Everton ook een belangrijke kandidaat was als nieuwe werkgever. "Na de transfer van Steven Pienaar wilde de trainer me komen bekijken, maar toen was ik geblesseerd", zei Emanuelson tegen Studio Ajax.

Milan was echter het slagvaardigst en kocht de flankspeler voor 1,7 miljoen euro. Dat bedrag kan nog oplopen als de rossoneri landskampioen worden. De formatie van trainer Massimiliano Allegri en Clarence Seedorf staat op dit moment eerste.

Emanuelson bekijkt het duel vanaf de tribune in San Siro. "Morgenochtend word ik gekeurd en woensdag (in het bekerduel met Sampdoria, red.) kan ik al meedoen. Ik ben gehaald om extra voetbal aan de linkerkant te brengen. Er wacht me een mooie, maar zware klus."

[AO] Murray eenvoudig naar laatste acht

Andy Murray heeft zich zonder problemen geplaatst voor de kwartfinale van de Australian Open. De Schot was in de vierde ronde van het eerste grandslamtoernooi van het jaar veel te sterk voor de Oostenrijker Jurgen Melzer; 6-3, 6-1 en 6-1.

Melzer was vooral op belangrijke momenten de mindere van Murray, met maar één benutte breakkans van de acht die hij kreeg. Daarnaast wist Murray ook wel raad met de service van Melzer, waar hij zeven keer doorheen brak. 

Murray treft in de kwartfinale de Oekraïner Alexandr Dogopolov, die eerder vannacht verrassend Robin Södering uit het toernooi kegelde.

Kutkabinet! Oprutte!

Het protest zelf was fantastisch. Geweldige slogans op de doeken, een prettige atmosfeer, vaak hilarische leuzen galmden veelvuldig het Malieveld over. Toen staatssecretaris van OCW Halbe Zijlstra zijn boete voor langstudeerders probeerde uit te leggen (met als enige argument dat 'onze generatie' beter nu dan later voor de staatsschuld van de vorige generatie moet betalen), weigerde hij met “ja” of “nee” te antwoorden op de vraag of de protesten ook maar enige zin zouden hebben. Minutenlang galmde daarop “JA OF NEE! JA OF NEE!” uit vijftienduizend kelen.

[AO] Zvonareva en KvitovŠ naar kwartfinale

Vera Zvonareva heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales tijdens de Australian Open. De Russin, als tweede geplaatst, versloeg de Tsjechische Iveta Benesová in twee sets; 6-4 en 6-1.

Zvonareva begon voortvarend met een break, maar zag Benesová toch terugkomen in de eerste set. De finaliste van de laatste twee grandslamtoernooien schakelde toen echter een tandje bij en liet haar opponente in het vervolg kansloos.

In de kwartfinale treft Zvonareva weer een Tsjechische, namelijk Petra Kvitová. De als nummer 25 geplaatste had drie sets nodig tegen de Italiaanse Flavia Pennetta; 3-6, 6-3 en 6-3.

[AO] Dolgopolov verrast SŲderling

Aleksandr Dolgopolov heeft zich voor het eerst in zijn carriere geplaatst voor de kwartfinale van een grandslamtoernooi. Tijdens de Australian Open versloeg hij verrassend de als vierde geplaatste Robin Söderling in vijf sets; 1-6, 6-3, 6-1 4-6 en 6-2.

Söderling had het tot nu toe eenvoudig gehad tijdens het toernooi, maar zijn niveau zakte na de eerste set tot een twijfelachtig niveau. In de vierde set herpakte hij zich iets, maar uiteindelijk moest hij toch in de vijfde set het onderspit delven tegen de Oekraïner.

[NFL] Uitslag NFC Championship wedstrijd

De Green Bay Packers hebben zich geplaatst voor de Super Bowl. Het team van quarterback Aaron Rodgers won vanavond van de Chicago Bears. In Chicago werd het 21-14 in een opmerkelijke wedstrijd.

Green Bay kwam goed uit de startblokken. In de eerste helft werd een makkelijke 14-0 voorsprong gepakt. De offense van Rodgers leek weinig last te hebben van defense van de Bears en hij leidde zijn team twee keer naar de endzone. De defensie van Green Bay had ondertussen niks te duchten Jay Cutler en de aanval van de Bears, die weinig ritme konden opbouwen.

De tweede helft begon met een verrassing, want Cutler werd vervangen door Todd Collins, een veteraan. Cutler leek een blessure aan de knie te hebben. Collins kon echter zijn team ook niet aan het draaien krijgen en werd op zijn beurt vervanger door Caleb Hanie. Hanie had meer succes en bracht de Bears terug in de wedstrijd. Het werd uiteindelijk 21-14 en Hanie had een kans de Bears op gelijke hoogte te brengen, maar een interception van Sam Shields gooide de wedstrijd op slot.

In de Super Bowl ontmoeten de Packers de New York Jets of de Pittsburgh Steelers. Deze teams spelen vannacht om een plaats in de Super Bowl.

Killzone 3 trophies bekend

De complete lijst met alle trophies, inclusief de geheime trophies, die je kunt verzamelen in Killzone 3 is bekend geworden. Killzone 3 wordt gemaakt door het Nederlandse Guerrilla en verschijnt 25 februari exclusief voor de PlayStation 3.

Platinum trophy:

- Collect All Killzone 3 Trophies

Bronzen trophies:

Ready for Battle - Complete Weapons Training
- Completed weapons training in prologue

In Your Face - First Brutal Melee
- Performed first Brutal Melee move

No Witnesses - Destroy All Dropships on the Highway
-Destroyed all dropships on the highway

Mopping Up - Kill 40 Helghast foot soldiers
-Kill 40 or more Helghast foot soldiers on the Beach.

Sawn Off - Destroy All Chasing APCs
-Destroyed all chasing SawBlade APCs in Senlin Beach section

Smoking Wrecks - Destroy all Tanks on Senlin
-Destroyed all the Helghast Tanks in the Senlin Beach Section

Turn the Tables - Melee Kill a Capture Trooper
-Killed a Capture Trooper using Melee

Spiky Personality - Kill a Helghast using a Burster
-Killed a Helghast by shooting a Burster plant

Minigunned - Destroy All Targets
-Destory everything while using a minigun on the Intruder.

Quick Exit - Escape the oil rig quickly
-Got off the 2nd rig within 2 minutes.

Shattered - Destroy all the glass in the Labs
-Destroyed all the glass panels in the Stahl Arms South labortories.

Pinpoint - Kill the Heavy with an StA-14
-Killed the Heavy using the StA-14 rifle

Evening the Odds
-Kill 500 Helghast

Cagefighter
-Kill 10 Helghast with Brutal Melee

Frag Out
-Kill 3 Helghast with 1 fragmentation grenade

One Each
-Shot and killed 3 Helghast using the shotgun pistol without reloading or switching weapons

Eagle Eye
-Shot and killed 6 Helghast using the Sniper Rifle without reloading or switching weapons

Power Spike
-Used the Boltgunn to nail and Helghast to an exploding object

Up Close and Personal
-Use Brutal Melee move against another player

Team Player
-Joined and completed a match as a part of a squad

Medic!
-Revived a friendly player for the first time

Handy Man
-Repaired an object for the first time

Now You See Me
-Killed another player while cloaked

Spy Game
-Killed another player while disguised

Turf War
-Capture a Tactical Spawn Point for the first time

Zilveren trophies:

Now it's Personal
-Kill 1,000 Helghast

Fight to the Last
-Kill 1,500 Helghast

Closed Quarters Killer
-Kill 25 Helghast with Brutal Melee

Hand to Hand Master
-Kill 50 Helghast with Brutal Melee

Gouden trophies:

Victory
-Completed the Campaign on Elite Difficulty

Grand Slam
-Won a match in Operation, Warzone & Guerilla Warfare modes

Geheime trophies (selecteer tekst om goed te kunnen lezen):

Time For A Dip - Reach the river
Reached the Corinth River with the convoy
Trophy: Bronze

Save The Intruders - Arc APCs destroyed
Successfully assisted with defeating the Arc APCs
Trophy: Bronze

Never There - Sneak past Helghast
Sneaked past all Helghast in the Jungle without alerting any of them
Trophy: Bronze

ISA TV - Establish communications
Made contact with Earth
Trophy: Bronze

Aerial Superiority - Kill 5 Helghast while in the air
Killed 5 Helghast while airborne using the Jetpack
Trophy: Bronze

Into The Lair - Reach the cable car
Reached the cable car and gained access to Stahl Arms South
Trophy: Bronze

Jail Break - Liberate Narville
Liberated Narville from Stahl Arms South
Trophy: Bronze

Go Down And Stay Down - Destroy the ATAC
Defeated the ATAC outside the Stahl Arms facility
Trophy: Bronze

Iced - Destroy all Ice-Saws and Dropships
Destroyed all 4 Helghast Ice-Saws and all 6 Dropships
Trophy: Bronze

You Drive - Drive the Mobile Factory
Took over the controls of the Mobile Factory
Trophy: Bronze

Bring It Down - Defeat the MAWLR
Defeated the MAWLR defending the Space Elevator
Trophy: Bronze

Completist - Destroy everything on the MAWLR
Destroyed every destructible weapon on the MAWLR while on foot and on the Intruder
Trophy: Bronze

Let's Go Home - Destroy Stahl's Cruiser
Destroyed Stahl's Cruiser and left the planet on any difficulty
Trophy: Gold

Frazzle Dazzle - Kill 3 Helghast with one shot from the StA5X Arc Cannon
Used the StA5X Arc Cannon to kill 3 Helghast with one shot
Trophy: Bronze

Excessive Force - Kill a lone Helghast with the WASP secondary fire
Used the secondary fire function of the WASP launcher to kill a single Helghast
Trophy: Bronze

Spread The Love - Kill 5 Helghast at once using the WASP's secondary fire
Killed 5 Helghast at once using the secondary fire mode of the WASP launcher
Trophy: Bronze

Double Trouble - Reach the river in Co-op
Made it to the Corinth River in Co-op mode
Trophy: Bronze

Stranded Together - Reach the Extraction Point in Co-op
Made it to the Extraction Point in Co-op mode
Trophy: Bronze

Iron Man - Get a kill with the Exo
Killed a player using the Exo in any multiplayer mode
Trophy: Bronze

Portugese president lijkt herkozen

De conservatieve Portugese president Anibal Cavaco Silva lijkt zondag voor een nieuwe termijn te zijn herkozen. Volgens exitpolls heeft de door de sociaal-democratische oppositie gesteunde president tussen de 51 en 58 procent van de stemmen gekregen, tegen de socialistische kandidaat Manuel Alegre 17-21 procent. De rest van de stemmen wordt verdeeld over vier overige kandidaten.

De uitslag betekent een forse tegenvaller voor de socialistische minderheidsregering van premier José Socrates, die kampt met een acute financiële crisis. Om die de baas te worden heeft de regering drastische bezuinigingsmaatregelen moeten treffen.

De Portugese president heeft geen bestuurlijke macht, maar kan algemene verkiezingen uitschrijven als hij meent dat de regering de verkeerde weg inslaat. Een belangrijke taak van het staatshoofd is echter ook het verzekeren van de politieke stabiliteit.


Portugese president lijkt herkozen (Foto: Novum)

Uitslagen ItaliŽ speelronde 21

Dit weekend is in Italië de eenentwintigste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na negentien speelronden.

Udinese - Internazionale

Udinese bleek een sterke tegenstander voor Internazionale. De zebrette zijn erin geslaagd om de regerend landskampioen een nederlaag toe te brengen (3-1). Aanvankelijk leek het er echter op dat de nerazzurri de wedstrijd naar de hand zou zetten.

Dejan Stankovic opende namelijk na een klein kwartier spelen de score. De Serviër kon kort na zijn treffer de score vergroten, maar zijn afstandschot belandde niet in het doel van Udinese. De thuisploeg kwam echter snel op gelijke hoogte, toen verdediger Cristian Zapata raak schoot.

Vervolgens wist routinier Antonio Di Natale een vrije trap goed te benutten: de voorsprong voor Udinese was een feit. Tot aan de rust was de thuisploeg echter niet meer in staat om Inter nog meer zorgen te geven. In de tweede helft zagen de nerazzurri echter alsnog drie punten verloren gaan.

De zebrette drukten namelijk goed door en na 69 minuten spelen stond dan ook 3-1 op het scorebord. Aanvaller Maurizio Domizzi was verantwoordelijk voor het beslissende doelpunt.

AC Milan - Cesena

AC Milan heeft na twee remises weer gewonnen in de Serie A. De nieuwe ploeg van Urby Emanuelson won in San Siro van Cesena. De koploper in Italië had het niet makkelijk in eigen huis. Een eigen doelpunt van Maximiliano Pellegrino en een late treffer van Zlatan Ibrahimovic bleken voldoende.

Met Emanuelson op de tribune wist Milan dat het kon uitlopen op stadgenoot Internazionale. De regerend landskampioen verloor eerder op de dag van Udinese (3-1). De rossoneri maakten het zichzelf echter niet makkelijk zonder Clarence Seedorf. Cesena, dat eerder deze week van Inter verloor (3-2), verweerde zich kranig en kreeg al snel een goede kans om te scoren.

Dominique Malonga was dichtbij een treffer, waarna Milan-doelman Christian Abbiati ook alert was bij zijn tweede doelpoging. Nadat ook Igor Budan gevaarlijk opkwam, was Milan in het restant van de eerste helft de betere ploeg. De thuisploeg kwam sterk opzetten en was via Robinho, Antonio Cassano en Ibrahimovic gevaarlijk voor het doel van Francesco Antonioli.

De 41-jarige doelman hield aanvankelijk goed stand, maar kort voor de pauze werd hij toch gepasseerd. De openingstreffer werd echter niet gemaakt door een speler van Milan. Cesena-verdediger Pellegrino opende de score voor de thuisploeg. De mandekker probeerde een lobje van Ibrahimovic voor de doellijn te keren, maar werkte de bal uiteindelijk zelf over de lijn.

Milan-verdediger Mario Yepes was vervolgens dicht bij de 2-0, maar de Colombiaan zag zijn inzet niet langs Antonioli verdwijnen. Cesena hield de achterstand in de tweede helft lange tijd beperkt, maar de Milanezen gingen op zoek naar een tweede doelpunt. Massimo Ambrosini en Ibrahimovic waren dichtbij een doelpunt, maar Antonioli hield de bezoekers in de wedstrijd.

Nadat Robinho een aantal grote mogelijkheden niet wist te benutten, was het uiteindelijk Ibrahimovic die Milan op 2-0 bracht. De Zweed, die maandag zijn nieuwe ploeggenoot Emanuelson kan begroeten, schoot de bal in de slotfase snoeihard tegen de touwen. Milan blijft door de overwinning eerste met vier punten voorsprong op achtervolger Napoli.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
23/01/2011 AC Milan Cesena 2-0
23/01/2011 Udinese Internazionale 3-1
23/01/2011 Bari Napoli 0-2
23/01/2011 Fiorentina Lecce 1-1
23/01/2011 Sampdoria Juventus 0-0
23/01/2011 Bologna Lazio 3-1
23/01/2011 Chievo Genoa 0-0
22/01/2011 Palermo Brescia 1-0
22/01/2011 Parma Catania 2-0
22/01/2011 AS Roma Cagliari 3-0

Stand

Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
AC Milan 21 13 5 3 44 37 -18
Napoli 21 12 4 5 40 32 -20
AS Roma 21 11 5 5 38 31 -24
Lazio 21 11 4 6 37 27 -21
Inter 20 10 5 5 35 33 -22
Juventus 21 9 8 4 35 35 -25
Palermo 21 10 4 7 34 34 -25
Udinese 21 10 3 8 33 34 -28
Sampdoria 20 6 9 5 27 20 -18
Cagliari 21 7 5 9 26 24 -22
Fiorentina 20 6 7 7 25 21 -21
Parma 21 6 7 8 25 21 -25
Bologna 21 7 7 7 25 23 -29
Chievo 21 5 9 7 24 20 -22
Genoa 20 6 6 8 24 15 -19
Catania 21 5 7 9 22 18 -27
Lecce 21 5 5 11 20 20 -38
Cesena 21 5 4 12 19 15 -27
Brescia 21 5 3 13 18 17 -27
Bari 21 3 5 13 14 13 -32

'De Jong mag terugkeren bij Oranje'

Nigel de Jong keert volgens de NOS weer terug bij het Nederlands elftal voor het oefenduel met Oostenrijk. De Jong ontbrak de afgelopen drie interlands bij Oranje nadat hij in oktober vorig jaar een zware tackle beging op Hatem Ben Arfa. De Fransman van Newcastle United brak zijn been door de overtreding. Bondscoach Bert van Marwijk was niet te spreken over de speelwijze van De Jong.

De oud-Ajacied miste de interlands van Nederland tegen Moldavië, Zweden en Turkije (oefenduel). De verwachting is dat De Jong voor de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk weer wordt opgeroepen. Het Nederlands elftal ontvangt de Oostenrijkers op 9 februari in het Philips Stadion in Eindhoven.

Het is nog maar de vraag of De Jong bij zijn terugkeer direct kan rekenen op een basisplaats. Tijdens zijn afwezigheid verving Rafael van der Vaart de middenvelder van Manchester City. De Jong vormde tot zijn wegzending een vast koppel op het middenveld met Mark van Bommel.

'Piraterij kost game-industrie 1,7 miljard'

De game-industrie is in 2010 ongeveer 1,7 miljard euro misgelopen dankzij piraterij van games en consoles, aldus een onderzoek van The Association of UK Interactive Entertainment (UKIE). Tevens verloren meer dan duizend werknemers hun baan dankzij het illegaal downloaden van spelletjes.

Bij dit onderzoek is ervan uitgegaan dat elk gedownload spelletje gelijkstaat aan een gekocht spelletje. De totale verkoop van software is in het Verenigd Koninkrijk ook achteruitgegaan. Waar er in 2008 nog in totaal 2,2 miljard euro aan software werd verkocht, is dat in 2010 gedaald tot 1,7 miljard euro.

De Baas van de UKIE, Michael Rawlinson, zei het volgende: "Als mensen zo'n illegaal spel spelen, dan gaat het geld naar de piraterij en niet naar de industrie. Dat zorgt ervoor dat jonge ontwikkelaars en grafisch ontwerpers hun baan kunnen kwijtraken, dus eigenlijk gaat de piraterij creativiteit tegen en komen er daardoor ook minder nieuwe games uit. Bij de grote spellen spreek je al snel over 20 tot 50 uur aan speeltijd, wat dus een hoop geld is. Een spel als Call of Duty kost bijvoorbeeld twee jaar om te maken en kost miljoenen."

Hoeveel geld er echt verloren is gegaan in de game-industrie valt niet te meten, aangezien één gedownloade game in de realiteit vrijwel nooit gelijkstaat aan één gekochte game.

iPhone-games: Age of Zombies, Cut The Rope en Rage HD

Het aanbod aan games op de mobiele markt is immens aan het groeien. Kleine spelletjes voor kleine bedragen die miljoenen mensen bezig houden, maar ook kleine spelletjes voor kleine bedragen die onopgemerkt verschijnen maar zeker ook de aandacht verdienen. Vanaf vandaag start FOK!games een maandelijks terugkerende rubriek waarin we enkele games voor de iPhone onder handen nemen. We bijten de spits af met Age of Zombies, Cut The Rope en Rage HD.

©FOK.nl e.a.