IMF: Schulden bedreigen wereldwijd herstel

Redactie

Het herstel van de wereldeconomie zet door, maar risico's ten aanzien van nationale schulden en de financiële sector, vooral in Europa, kunnen de stabiliteit in gevaar brengen, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag.

In verschillende publicaties geeft het fonds aan dat ontwikkelde economieën nog steeds moeite hebben de financiële crisis achter zich te laten, terwijl opkomende economieën trekken van oververhitting en inflatoire druk vertonen. Beleidsmakers moeten de problemen aanpakken, onder meer door vergroting van het reddingsfonds voor eurolanden, anders riskeren ze een terugval, aldus het IMF.

"Tal van maatregelen zijn nodig in verschillende landen om de economische zwakheden te verminderen en het groeitempo meer in balans te brengen met als doel versterking en verduurzaming van de wereldwijde groei", stelt het fonds.

Het voornaamste gebied van zorg blijft Europa, waar de problemen met nationale schulden en de financiële sector voor toenemende turbulentie hebben geleid. De financiële reddingsoperaties voor Griekenland en Ierland, terwijl ook andere landen mogelijk een beroep op hulp moeten doen, blijven het vertrouwen schaden, aldus het IMF.

"In het bijzonder kan blijvende druk van de markt uitmonden in financieringsproblemen voor grote banken en overheden, waarmee de waarschijnlijkheid dat problemen overslaan op kernlanden van de zone toenemen", vermeldt een rapport.

Eurozone-landen moeten hard optreden door banken aan zwaardere stresstesten te onderwerpen en het steunfonds EFSF uit te breiden. Volgens het IMF is de sleutel het ontkoppelen van de economische risico's afkomstig van banken en nationale schulden.

"De overduidelijke verbanden tussen de zwakke balansen van overheids- en bankensector hebben geleid tot hernieuwde druk op de markten voor financiering in de eurozone", stelt het fonds.

Naast de problemen in Europa, zegt het IMF ook bezorgd te zijn over vertraging in de internationale initiatieven om regulering op de financiële sector strakker te maken, en over de doelmatigheid van overheden in opkomende landen die proberen vat te krijgen op de toegenomen instroom van buitenlands kapitaal. Ten aanzien van dit laatste zegt het fonds dat landen een aantal beleidsopties kunnen overwegen, zoals appreciatie van de munt, om het ontstaan van zeepbellen tegen te gaan.

Voor de Verenigde Staten stelt het IMF dat verdere stimuleringsmaatregelen op dit punt te rechtvaardigen zijn, gezien de staat van de huizen- en arbeidsmarkt. Op langere termijn, zegt het fonds echter, dat ook de VS aan een plan moet werken om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

"De afwezigheid van een geloofwaardig plan voor de middellange termijn, zal uiteindelijk de rente in de VS opdrijven, wat verstorend zal uitwerken op de financiële markten en de wereldeconomie", aldus het fonds.

Het IMF verwacht dat de economie van de VS in 2011 met 3,0 procent zal groeien, meer dan de 2,3 procent die het afgelopen oktober voor dit jaar voorzag. Voor het eurogebied ziet het fonds een groei van 1,5 procent, terwijl China met een groei van 9,8 procent onder voorname economieën aan kop zal blijven gaan.