Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 4

Olga Kroeders

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Belgische competitie ging SC Zulte Waregem midweeks met 3-0 onderuit tegen Germinal Beerschot. Gary Kagelmacher scoorde twee van de drie treffers. De Nederlander Sherjill MacDonald stond in de basis bij Germinal en maakte de assist waaruit Adnan Čustović de 1-0 maakte. Bij Zulte kwam Jeremy Bokila in de tweede helft als invaller op het veld. sc Lokeren verloor midweeks met 2-1 bij AA Gent. Bij Lokeren, dat vijfde staat met 35 punten uit 21 duels, stond Donovan Deekman in de basis.

Met Roel van Hemert in de basis verloor Lierse SK afgelopen weekend de uitwedstrijd tegen Cercle Brugge met 3-0. Lierse bezet inmiddels de een-na-laatste plaats in de Belgische Jupiler League met 13 punten uit 22 duels. Ryan Donk stond afgelopen vrijdag bij Club Brugge in de basis. Club won met 1-4 bij AS Eupen. Grote man bij Club Brugge was Ronald Vargas die tweemaal scoorde en twee assists maakte.

In de 2. Bundesliga verloor Union Berlin met 1-0 bij Greuther Fürth. De enige treffer werd een kwartier voor tijd gemaakt door Felix Klaus. Bij Union Berlin speelde Santi Kolk de gehele wedstrijd mee. Met Maikel Aerts onder de lat won koploper Hertha BSC met 4-2 thuis van Fortuna Düsseldorf. Gustavo Ramos scoorde voor Hertha twee van de vier treffers.

Arminia Bielefeld blijft in de 2. Bundesliga op de laatste plaats staan. Afgelopen weekend werd de uitwedstrijd tegen Energie Cottbus met 2-1 verloren. Bij Energie speelde Jules Reimerink de gehele wedstrijd mee. Romano Denneboom kwam bij de verliezers als invaller op het veld. FC Augsburg, met Gibril Sankoh, Kees Kwakman en Paul Verhaegh in de basis, kwam uit tegen Paderborn niet verder dan 1-1. Augsburg staat tweede met twee punten achterstand op koploper Hertha BSC.

Met Boudewijn Zenden in de basis won Sunderland afgelopen weekend uit met 1-2 van Blackpool. De twee treffers voor Sunderland werden gemaakt door Kieran Richardson. Sunderland bezet in de Premier League de zesde plaats met 37 punten, elf punten minder en twee duels meer gespeeld dan koploper Manchester United. Wigan Athletic was kansloos bij Arsenal. Door drie treffers van Robin van Persie werd met 0-3 verloren. Ronnie Stam begon bij Wigan, dat door een rode kaart van Gary Caldwell de wedstrijd met tien man eindigde, in de basis.

In de Championship speelde Swansea City met 1-1 gelijk bij laagvlieger Barnsley. Vier minuten voor tijd maakte Scott Sinclair voor Swansea de gelijkmaker. Dorus de Vries stond bij Swansea onder lat terwijl Cedric van der Gun in de tweede helft inviel. Ook Middlesbrouh speelde 1-1 afgelopen weekend tegen Preston North End. Marvin Emnes kwam in de tweede helft als invaller op het veld. Middlesbrough bezet in de Championship de 20e plaats met 30 punten uit 27 duels.


In de League 1 verloor Plymouth Argyle afgelopen weekend de uitwedstrijd bij Charlton Athletic met 2-0. Marcel Seip speelde bij de verliezende ploeg de gehele wedstrijd mee. Plymouth staat vijftiende met 33 punten uit 27 duels.

In Schotland speelde de nummer laatst Hamilton, met Nigel Hasselbaink in de basis, met 1-1 gelijk tegen de nummer vijf Inverness. Hasselbaink kreeg in de eerste helft overigens ook nog geel.

Anorthosis Famagusta heeft de weg naar boven weer teruggevonden. De laatste drie wedstrijden werden niet verloren en ook dit weekend wist de ploeg punten te pakken. AEL Limassol werd in eigen huis ruim met 4-0 verslagen. Civard Sprockel en Jeffrey Leiwakabessy speelden beiden mee aan de kant van de winnende ploeg. Bij AEL Limassol stond Mike Zonneveld de gehele wedstrijd binnen de lijnen. Nicky Hofs bekeek de partij vanaf de reservebank. Anorthosis staat na dit weekend op de vijfde plek, twee plaatsen boven AEL Limassol.

AEK Larnaca heeft afgelopen weekend puntverlies geleden. In eigen huis werd verrassend met 0-2 van Alki Larnaca verloren. De ploeg, met Kevin Holfand, Danny Schenkel, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk binnen de lijnen, blijft ondanks de nederlaag op de derde plek staan. Larnaca zag de achterstand op koploper APOEL Nicosia wel met twee punten vergroot worden. APOEL won de belangrijke uitwedstrijd bij stadsgenoot en aartsrivaal Omonia Nicosia met 0-1. Joost Broerse kwam niet binnen de lijnen bij APOEL.

Real Sociedad heeft de confrontatie met Villarreal niet in winst weten om te zetten. De ploeg kwam in de eerste helft nog op voorsprong, maar deze werd na rust uit handen gegeven. Jeffrey Sarpong viel na een klein uur spelen in bij Sociedad, maar ook hij wist de ploeg niet voor een verlies te behoeden. De ex-Ajacied pakte na ruim een uur spelen wel een gele kaart. Sociedad staat na dit weekend op de elfde plaats. Valencia behaalde zaterdag een zwaarbevochten 4-3 zege tegen Málaga, dat na ruim een uur spelen met negen man stond. Pas in de laatste minuut kwam de overwinning, door een treffer van Aduriz, tot stand. Hedwiges Maduro deed aan de kant van Valencia de gehele westrijd mee. Na ruim een half uur spelen pakte hij een gele kaart. Door de winst staat Valencia na dit weekend op de vierde plaats.

Said Boutahar heeft zijn ploeg Real Zaragoza aan een overwinning geholpen. In eigen huis trof de ploeg Deportivo La Coruña en Boutahar luisterde zijn tweede basisplaats op met een doelpunt. Na ruim een uur spelen werd de middenvelder gewisseld, maar na afloop bleek hij de maker te zijn van het enige doelpunt van de wedstrijd. Door de winst steeg Zaragoza naar de zestiende plaats.

De Australische A-League telt na dit weekend nog vier speelrondes en daardoor nadert de titelstrijd zijn ontknoping. Na dit weekend gaat Brisbane Roar nog altijd aan de leiding. Nummer twee Central Coast Mariners pakte afgelopen week vier punten uit twee wedstrijden en heeft daardoor een achterstand van zes punten op de koploper. Woensdag won de ploeg met 1-2 van Perth Glory, waar Victor Sikora zijn rentree maakte na langdurig blessureleed. Patrick Zwaanswijk stond de gehele wedstrijd binnen de lijnen bij de winnende ploeg. De verdediger deed dit zondag ook in de wedstrijd tegen Sydney FC. Deze wedstrijd eindigde in 2-2.

Adelaide United staat na dit weekend derde en heeft een achterstand van zeven punten op koploper Brisbane Roar. Afgelopen vrijdag boekte de ploeg een gigantische overwinning op hekkensluiter North Queensland Fury. Het werd maar liefst 8-1 voor Adelaide. Sergio van Dijk wist na rust een loepzuivere hattrick te produceren. Met zijn drie doelpunten kwam Van Dijk op een aantal van zestien treffers. Daarmee gaat hij onbedreigd aan de leiding in het Australische topscorersklassement. Van Dijk trof in zijn laatste negen wedstrijden maar liefst tien keer doel.


Sergio Van Dijk (Adelaide United) © Wikimedia Commons/Camw

Melbourne Heart, de ploeg waar Rutger Worm en Gerald Sibon onder contract staan, verging het afgelopen week een stuk minder. Beide wedstrijden eindigden in een gelijkspel en daar schoot de ploeg weinig mee op. Doordeweeks werd in eigen huis met 1-1 gelijkgespeeld tegen Gold Coast United, waar Bas van den Brink de gehele wedstrijd meespeelde. Bij Melbourne Heart begon Sibon in de basis. Een kwartier voor tijd werd hij gewisseld. Zaterdag trof Melbourne Heart stadsgenoot Melbourne Victory. Deze partij eindigde in 2-2. Sibon had opnieuw een basisplaats en speelde de wedstrijd helemaal mee. Worm maakte een kwartier voor tijd zijn opwachting. Door de twee gelijke spelen blijft Melbourne Heart in de middenmoot van de ranglijst staan.

Discussieer hier verder over onze voetballende landgenoten in het buitenland!