Oekraïne moet uitsluiting internationale wedstrijden vrezen

Oekraïne kan tegen een schorsing aanlopen waardoor het nationale team en de clubs uit het land niet meer mogen uitkomen in internationale wedstrijden. De wereldvoetbalbond FIFA wil niet dat voorzitter Grigori Soerkis van de Oekraïense voetbalbond FFU uit zijn functie wordt gezet. Gebeurt dat wel, dan dreigt schorsing van Oekraïne, dat in 2012 medegastheer is van het Europees kampioenschap. Dit meldt De Telegraaf.

De FIFA heeft de Oekraïense bond een boze brief gestuurd, die vandaag uitlekte. Daarin zegt de bond dat zij aanwijzingen heeft dat de Oekraïense staat druk heeft uitgeoefend om bestuursleden van de FFU te vervangen. Staatsinmenging in nationale voetbalbonden is verboden volgens de regels van de FIFA.

Soerkis ligt onder vuur in de Oekraïne omdat hij Dinamo Kiev zou bevoordelen. Zijn broer Igor Soerkis leidt die club. De FIFA heeft laten weten dat het geen ander leiderschap zal erkennen. Een eventuele schorsing betekent dat de Oekraïne en ook de Oekraïnse clubs niet mogen uitkomen in internationale wedstrijden.