Column: Jaloezie

In de submit vonden wij de volgende bijdrage:

Jaloersheid. IJverzucht. Minnenijd. Ieder mens heeft er last van, of het nou gaat om materialistische dingen of om liefde. Maar waarom zijn mensen jaloers? Waarom ontstaat er zelfs in de beste relaties jaloezie? Ik hoor vaak dat jaloers zijn goed is. Het betekent dat je van elkaar houd. Dat je om elkaar geeft. 

Psycholoog David Buss verklaarde eens dat jaloezie niet alleen normaal is, maar ook een noodzakelijke prikkel om een relatie in stand te houden. Maar is het niet raar, dat als je weet dat je van elkaar houdt, je, je alsnog zorgen maakt om het doen en laten van je partner? Wat maakt mensen jaloers? En wat maakt mij jaloers?

Ik zit in een geweldige relatie, met de meest geweldige man die ik me kan voorstellen. De man waar ik altijd van gedroomd heb. De man waar van niemand –mijzelf incluis- geloofde dat hij zou bestaan. De man waar ik alleen van kon hopen ooit voor mijn neus te staan. De man waar ik zielsveel van houd. De man waar ik eigenlijk van wéét dat hij me nooit bedriegen zal.

Jaloezie ontstaat uit angst en onzekerheid over jezelf. Angst om de controle te verliezen over je relatie. Angst om hem kwijt te raken. Angst om gekwetst te worden door de enige die je troosten kan. Vaak zie je dat de jaloezie van mannen en vrouwen verschilt. Voor een man gaat het vooral om seks. De gedachte dat een andere man seks heeft met zijn vrouw is onaanvaardbaar. Voor een vrouw speelt het mentale gedeelte een grote rol. Ben ik dan bang dat mijn vriend meer intieme, gevoelige gesprekken heeft met andere vrouwen? Zijn vrouwen echt bang dat hun man zijn hart bij een ander lucht?

Juist haar verteld over zijn gevoelens en irritaties? Zo vervelend zou dat toch niet eens zijn? Geen kleine irritaties die op elkaar geuit worden, geen discussies die door opgekropte emoties tot extreme hoogtes rijken. Toch schijnen vrouwen er heel erg veel belang bij te hebben. Vallen vrouwen dan op mannen met de kwaliteit om gevoelens te uiten? Om uren lang te praten over wat wel en niet mooi is in de wereld.

Mannen die nadenken over wat er allemaal niet eerlijk is op de wereld. Mannen met medeleven. Mannen met een grote kinderwens. Mannen die liever een romantische film aanzetten. Mannen die een belangrijke of onbelangrijk voetbal wedstrijd niet hoeven te zien. Mannen die niet van auto’s houden. Mannen die liever praten. Mannen die niet zo nodig seks hoeven. Mannen die niet op willen scheppen over hun seksleven, scharrels of hun vrouw. Mannen die liever thuis op de bank blijven. Mannen die de kroeg niet in komen. Mannen die geen bier drinken.

Vallen we niet meer op de mooie stoere mannen die ons kunnen redden? De voetballers en de brandweermannen? Vallen wij vrouwen juist op schrijvers en filosofen? Met schattige krulletjes en een klein montuurloos brilletje? Mannen die lief zijn in plaats van lekker.

Persoonlijk zie ik er niets in, en hoe meer opsommingen ik bedenk hoe vreemder ik er tegen aan kijk. Maar toch ben ik een vrouw én zo nu en dan wel eens jaloers. Hoe vaker ik mijn jaloezie analyseer hoe duidelijker het wordt. Ik ben bang dat mijn vriend beter kan lachen met iemand. Beter kan ouwehoeren. Meer onzin uit kan kramen dan met mij. Want dat vind ik ontzettend belangrijk, en ik weet dat hij dat ook vindt.

Jaloezie in een vervelende emotie als het in een extreme vorm komt. Als ik jaloers ben voel ik me al snel het prototype vrouw. De vrouw die ik niet zijn wil. En de volgende keer dat de emotie opkomt zal ik er niet aan toe geven. Want ik val op de man waarmee ik bier kan drinken, voetbal kan kijken en kan ouwehoeren. De man die interesse heeft in de standaard mannen dingen: voetbal, bier, auto’s en vrouwen – en mij in het speciaal -.

Maar ook op de man die tegen mij aan komt liggen op de momenten dat ik hem het meest nodig heb. Don’t say a word just come over and lie here with me Cause I’m just about to set fire to everything I see I want you so bad, I’ll go back on the things I belief There I just said it, I’m scared you’ll forget about me John Mayer – Edge of desire

Met dank aan HystericalBlindness voor de submit.