Petraeus: zware strijd in Afghanistan in 2011

De coalitietroepen in Afghanistan wacht in 2011 een zware strijd in hun pogingen de veiligheid in de zuidelijke bolwerken van de Taliban uit te breiden. Dat heeft de Amerikaanse generaal David Petraeus, de hoogste bevelhebber van de coalitietroepen in het land, dinsdag gezegd.

Het oordeel van Petraeus over het bijna tien jaar durende conflict in Afghanistan werd enkele uren voor de State of the Union van president Barack Obama vrijgegeven. De eerder uitgesproken hoop dat in juli een begin kan worden gemaakt met de terugtrekking van Amerikaanse troepen hangt sterk af van de situatie op dat moment in het land.

Volgens Petraeus is er in 2010 veel bereikt, maar zal 2011 een 'zwaar' jaar worden. De troepen moeten de geboekte voortgang in het zuiden vasthouden en ondertussen de terreinwinst van de opstandelingen in het noorden en noordoosten tenietdoen. De veiligheidssituatie in de hoofdstad Kabul is verbeterd, aldus de generaal, maar deze moet worden uitgebreid naar naburige provincies.

Binnen de NAVO en de Amerikaanse regering heerste de hoop dat de groeiende Afghaanse troepenmacht de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie geleidelijk aan kan overnemen, zodat coalitietroepen kunnen worden teruggetrokken. Ondanks dat er miljarden euro's in het Afghaanse leger en de Afghaanse politie zijn gepompt, zijn de troepen nog altijd zeer ineffectief en vormt corruptie nog altijd een groot probleem.

De pogingen om de corruptie te bestrijden zijn verre van geslaagd, grotendeels omdat president Hamid Karzai niet toestaat dat zijn familieleden of bondgenoten worden vervolgd.

Het belangrijkste doel in Afghanistan is het bewerkstelligen van een functionerende regering, zei Petraeus, zodat Afghanistan niet langer een toevluchtsoord voor Al Qaida en andere extremisten is. Ook dit doel lijkt nog ver weg. Eerder deze week werd ternauwernood een constitutionele crisis afgewend toen Karzai boog onder internationale en nationale druk en instemde met de beëdiging van het gekozen parlement.