Medvedev: Veiligheid op Domodedovo ondermaats

Redactie

Het management van de internationale luchthaven Domodedovo, het drukste vliegveld van de Russische hoofdstad Moskou, is verantwoordelijk voor de fouten die gemaakt zijn bij de beveiliging. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag gezegd. Het management bestrijdt dit echter en zegt dat de Russische transportpolitie verantwoordelijk is voor de veiligheid.

Maandag kwamen door een zelfmoordaanslag op de luchthaven 35 mensen om het leven. Nog eens 110 mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld voor verwondingen die ze bij de explosie opliepen.

"Wat hier gebeurd is, laat duidelijk zien dat er fouten zijn gemaakt bij het garanderen van de veiligheid. Diegenen die de beslissingen nemen en het management van het vliegveld moeten hier verantwoordelijkheid voor nemen", zei Medvedev. Volgens de president verkeerde de veiligheidssituatie 'simpelweg in een staat van anarchie'.

Een woordvoerder van de luchthaven zei dinsdag echter tegen persbureau Interfax dat de controle van mensen die de aankomsthal binnengaan de verantwoordelijkheid is van de transportpolitie 'en niet van onze veiligheidsdienst'.

Medvedev werd in zijn kritiek op de veiligheid van de luchthaven gesteund door Nikolai Sintsov van de Nationale Antiterreur Commissie. Sintsov zei op de staatstelevisie dat de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven Domodedovo 'ondermaats' zijn, omdat er niets zou zijn gebeurd als de veiligheidsmaatregelen wel in orde waren geweest.

De president, die vaak wordt gezien als ondergeschikt aan premier Vladimir Poetin, leek dinsdag zijn macht te willen doen gelden. Hij suggereerde dat mogelijk ook ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en medewerkers van de federale veiligheidsdienst FSB fouten hebben gemaakt. "Ik heb de minister van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven uit te zoeken welke ambtenaren, verantwoordelijk voor de transportveiligheid, kunnen worden ontslagen of op andere wijze kunnen worden gestraft", aldus Medvedev. Hij gaf de FSB vergelijkbare instructies.

Medvedev heeft tevens opgeroepen tot een systeem van 'totale controle' van passagiers en hun bagage. "Dit duurt langer voor de passagiers, maar het is de enige manier", zei hij. Of dergelijke controles ook moeten gelden voor mensen die reizigers komen afhalen of afzetten bij de aankomsthallen is onduidelijk.

Poetin zwoer dinsdag de zelfmoordaanslag te zullen vergelden. Op wat voor soort vergelding Poetin doelde of tegen wie is niet duidelijk.

Hoe de zelfmoordaanslag precies werd uitgevoerd is onduidelijk. Sommige bronnen spreken van twee zelfmoordterroristen, onder wie een vrouw, terwijl anderen spreken over één terrorist.


Medvedev: Veiligheid op Domodedovo ondermaats (Foto: Novum)