Vandaag in 2004: Miklós Fehér, het noodlot sloeg toe

André

Bij FOK!sport kijken we naar memorabele sportmomenten, die bij iedere sportliefhebber in het geheugen staan gegrift. Mooie, euforische sportmomenten, maar ook minder mooie, trieste momenten. Vandaag kijken we terug in de tijd. Naar 2004, alweer 7 jaar geleden. De dag waarop het noodlot toe sloeg bij Miklós (Miki) Fehér. De speler die op het veld kwam te overlijden.

 

Carrière

We schrijven 20 juli 1979. In de Hongaarse stad Győr werd Miklos Fehér geboren. Op 16-jarige leeftijd ging de jonge Fehér spelen bij Győri ETO, een club uit zijn geboortestad. De aanvaller speelde 62 wedstrijden (23 goals) in de periode 1995-1998 voordat hij in 1998 opgepikt werd door de scouts van FC Porto. Daar brak de spits echter nooit door. Hij kwam tot tien wedstrijden waarin hij één keer het net vond. In de periode dat Fehér onder contract stond bij FC Porto werd hij twee seizoenen uitgeleend. In het seizoen 2000-2001 speelde hij voor een andere club uit Porto, namelijk S.C. Salgueiros. Het daaropvolgende jaar tekende de Hongaar een huurcontract bij S.C. Braga, een club uit de derde stad van Portugal. Voor deze twee clubs speelde Miki respectievelijk 14 (5 goals) en 26 (14 goals) wedstrijden.

In 1998, het jaar dat de aanvaller een contract tekende bij FC Porto, debuteerde hij tevens voor het Hongaarse nationale elftal in het EK-kwalificatieduel tegen Azerbeidzjan. Hij kwam tot zeven doelpunten in de 25 interlands voor zijn land. In 1997 werd hij, toen nog spelend voor het onder-21 elftal van Hongarije, uitgeroepen tot Hongaars Talent van het Jaar. Fehér won in 2001 de Ferenc Puskás award voor beste Hongaarse Speler van het Jaar.

In 2002 tekende de Hongaar een contract bij wat zijn laatste club zou worden, SL Benfica.

Laatste wedstrijd

Op zondag 25 januari 2004, in het Estádio D. Afonso Henriques, was de laatste wedstrijd voor Fehér. Hij begon in de wedstrijd tegen Vitória Guimarães op de bank. Zo'n 25 minuten voor het einde van de wedstrijd werd de Hongaar het veld ingestuurd met de taak de wedstrijd open te breken bij een tussenstand van 0-0. Dit bleek te werken en al gauw scoorde Fernando Aguiar op aangeven van Fehér de 1-0 voor Benfica. Met een krappe 1-0 voorsprong zou de buit binnen zijn voor Benfica. Fehér deed vervolgens iets wat veel spelers doen bij een minimale voorsprong: tijdrekken; dat deed hij door iets te uitbundig te juichen bij het doelpunt. Dit kwam hem niet alleen duur te staan vanwege de gele kaart die hij daarvoor ontving, maar het zou tevens zijn laatste wapenfeit als voetballer zijn. Nadat scheidsrechter Olegário Benquerença hem de gele prent toonde, schudde Fehér zijn hoofd en liep weg met een cynisch lachje om vervolgens voorover te buigen en om te vallen. Op het veld van laagvlieger Vitória Guimarães blies hij zijn laatste adem uit.

Al gauw kwamen er spelers van zowel Benfica als Vitória Guimarães aanrennen. Ze hadden allemaal niet door wat voor een vreselijk drama zich had afgespeeld op die bewuste zondagavond 25 januari om half tien ‘s avonds. Een aantal spelers probeerde Fehér op zijn zij te leggen zodat hij zijn tong niet in zou slikken. Medisch personeel was vervolgens zo'n vijftien minuten bezig met het reanimeren van Fehér. 25 minuten later lag hij in het Hospital da Senhora da Oliveira te vechten voor zijn leven. Het heeft helaas niet mogen baten en de doktoren verklaarden hem dood om tien minuten over elf. Doodsoorzaak: hartritmestoornissen veroorzaakt door hypertrofische cardiomyopathie. Miklós Fehér is 24 jaar geworden.

Een dag later maakte Benfica bekend dat het rugnummer 29 door niemand meer zal worden gedragen uit respect voor Fehér. De Portugese voetbalbond verklaarde dinsdag 27 januari 2004 tot rouwdag.

"Ik wist meteen dat het heel erg fout was toen hij omviel, alles wat ik kon doen was de medische hulp van beide team roepen," aldus Benfica-speler Fernando Aguiar, die de enige goal van de wedstrijd scoorde, een minuut voordat Fehér in elkaar zakte.

 

Andere gevallen

Fehér was niet de eerste profvoetballer die op het voetbalveld kwam te overlijden. Een paar jaar voor zijn geboorte werd het Portugese voetbal opgeschrikt door de dood van Fernando Pascoal. In 1973 zakte deze FC Porto-speler in elkaar tijdens een wedstrijd en overleed ter plaatste.

Op 26 juli 2003 overleed op dezelfde manier de Kameroense speler Marc-Vivien Foé tijdens de Confederations Cup in de wedstrijd tegen Colombia. De volgende wedstrijd in de poule van Kameroen ging echter gewoon door.

Een recenter geval is de dood van Antonio Puerta. De middenvelder van het Spaanse Sevilla FC kwam op 25 augustus 2007 te overlijden in de wedstrijd tegen Getafe FC door een hartstilstand.