Cel en tbs geëist voor doden huisgenoot Capelle

Een 43-jarige man uit Capelle aan den IJssel moet vijf jaar de cel in en tbs krijgen wegens doodslag. Dat eiste het Openbaar Ministerie in Den Haag maandag in hoger beroep.

De man zou in juli 2009 zijn huisgenoot met messteken om het leven hebben gebracht. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde hem eerder tot acht jaar gevangenisstraf. De verdachte ging in hoger beroep.

De Capellenaar woonde in het souterrain van de woning van het slachtoffer aan de Floris Burgwal in Capelle aan den IJssel. Het slachtoffer had hem in huis genomen nadat de partner van de veroordeelde was overleden. Er zijn aanwijzingen dat het slachtoffer zijn huisgenoot het huis uit wilde zetten.

De man had op 20 juli 2009 drugs gebruikt en zich tegen anderen agressief uitgelaten over het slachtoffer. Hij ging naar diens woning, waarna ruzie ontstond over de urn van zijn voormalige partner. Het slachtoffer werd hierop met een mes in zijn hals gesneden en in zijn borst gestoken. Dat is hem fataal geworden.

De advocaat-generaal eiste naast de gevangenisstraf ook tbs, aangezien de 43-jarige volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is en behandeling als noodzakelijk wordt gezien. Hij wordt al meer dan twintig jaar ambulant behandeld voor zijn toestand, wat hem er niet van heeft weerhouden strafbare feiten te plegen.

Het Haagse gerechtshof doet naar verwachting uitspraak op 7 februari.