Zuid-Afrika wil F1-race organiseren

Zuid-Afrika wil in 2013 al haar plaats op de Formule 1-kalender terugveroveren. De Cape Town Grand Prix Bid Company zal nog voor de start van dit seizoen met Formule 1-baas Bernie Ecclestone om tafel om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Mocht Zuid-Afrika aan de F1-kalender toegevoegd worden dan zal er in Kaapstad een 5,3 kilometer lang circuit aangelegd gaan worden. Er zal gereden worden op bestaande wegen, waardoor een race in september 2013 haalbaar kan zijn. Unieke feature is dat een deel van het circuit door het Green Point Stadion zal gaan. Dit complex werd speciaal voor het WK voetbal van 2010 gebouwd, maar staat nu leeg.

"Green Point is een ideale locatie voor een stratencircuit, net zoals Monaco dat is. Je hebt op het circuit uitzicht op erg veel natuurlijke elementen. Monaco is de 'Franse Riviera' en wij kunnen Kaapstad de 'Afrikaanse Riviera' noemen," zei Esther Henderson namens de organisatie. "Er is geschat dat we rond de 355 miljoen pond (416 miljoen euro, red.) kwijt zullen zijn om het circuit te bouwen. Daarna kost het ons nog ongeveer 900.000 pond (1,1 miljoen euro, red.) om het circuit te upgraden naar de standaardeisen van de FIA."

Zuid-Afrika was in het verleden al vaker gastheer van de Formule 1. Er werd vaak gereden op het circuit Kyalami, maar na 1993 verdween het circus van het Afrikaanse continent.