FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 oktober 2010

Misdaad levert miljarden op

De georganiseerde misdaad verdient elk jaar meer dan 120 miljard dollar (86 miljard euro). Dat blijkt uit een rapport dat de Unodc, de VN-organisatie tegen drugs en misdaad, maandag naar buiten heeft gebracht.

Verreweg de grootste inkomstenbron voor criminelen is drugssmokkel. De handel in cocaïne en heroïne brengt ze in totaal 105 miljard dollar (ruim 75 miljard euro) op, stelt de Unodc. "Anders gezegd: handelaren in cocaïne en heroïne verdienen 280 miljoen dollar per dag, bijna 12 miljoen dollar per uur, en bijna 200.000 dollar per minuut’’, aldus het rapport van de VN-organisatie.

De misdaad maakt ook slachtoffers, zo benadrukt de Unodc. Ieder jaar worden miljoenen mensen vanuit Latijns-Amerika illegaal naar Noord-Amerika gesmokkeld. Tienduizenden vrouwen worden naar Europa gebracht om in het sekscircuit te werken.

Apple presteert boven verwachting

De financiële resultaten van Apple over het afgelopen kwartaal hebben de verwachtingen van analisten overtroffen. De Amerikaanse fabrikant van computers meldde maandag een kwartaalwinst van 4,31 miljard dollar of wel 4,64 dollar per aandeel. Een jaar eerder was dat nog 2,53 miljard.

Analisten hadden gerekend op 4,08 dollar per aandeel. De omzet was het afgelopen kwartaal 20,3 miljard dollar, 67 procent meer dan een jaar eerder. Voor het lopende kwartaal voorspelt de fabrikant van iPad, iPhone en Mac-computers een winst van 4,80 dollar per aandeel.

Al 10.000 steunbetuigingen antirookactie

De actie van verschillende maatschappelijke organisaties tegen de voorgenomen versoepeling van het rookverbod had maandagavond al ruim tienduizend steunbetuigingen opgeleverd op de site www.cleanairnederland.nl. De actie begon maandagmorgen.

De organisatoren zoals artsenorganisatie KNMG, KWF Kankerbestrijding en het Diabetesfonds hopen 100.000 steunbetuigingen binnen te halen. Clean Air Nederland verwacht ze op korte termijn te kunnen aanbieden aan Edith Schippers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ,,Hopelijk al deze week, maar dat is lastig in te schatten", aldus een woordvoerder van de organisatie.

Al 10.000 steunbetuigingen antirookactie
Al 10.000 steunbetuigingen antirookactie (Foto: ANP)

Uitslagen Spanje speelronde 7

Real Madrid heeft de koppositie in de Spaanse Liga voor zich opgeëist. De Madrilenen wonnen in Málaga en zagen Valencia in de topper tegen Barcelona onderuit gaan. Doordat ook Villarreal niet wist te winnen gaat de Koninklijke nu aan kop.

Valencia was samen met Real Madrid nog ongeslagen voorafgaand aan het weekend, maar moest op bezoek bij FC Barcelona. In plaats van afwachtend spelen kwamen de bezoekers bijzonder aanvallend voor de dag, en mocht de thuisclub van geluk spreken dat Valencia niet scherp was voor de goal. Pas tien minuten voor rust slechtte Pablo Hernández de Catalaanse defensie op aangeven van Jérémy Mathieu. Nog voor de thee moest Pablo de marge verdubbelen, maar oog in oog met Víctor Valdés faalde hij opzichtig. Pep Guardiola zette zijn troepen op scherp en onder leiding van dirigent Xavi werd het spelbeeld gekanteld. Andrés Iniesta prikte twee minuten in de tweede helft de gelijkmaker langs César op aangeven van Xavi. De middenvelder bracht na een uur spelen Carles Puyol in stelling de 2-1 eindstand binnen te koppen.

Hierdoor had Real Madrid de mogelijkheid om over Valencia heen te springen. Málaga, dat vorig seizoen nog een lastige opponent was, hield dit seizoen een half uur stand. Toen vond Cristiano Ronaldo Gonzalo Higuaín, en de Argentijn rondde knap af. De Portugees werkte zelf de 0-2 ruststand tegen de touwen. Vlak na rust besliste Ronaldo het duel al. Mesut Özil versierde een strafschop, en vanaf elf meter kwam de 0-3 op het scorebord. De goed spelende defensie van Real ging na een klein uur spelen toch gruwelijk in de fout, waardoor Kris Stadsgaard volledig ongedekt iets terug kon doen. De marge van drie werd desondanks hersteld door Higuaín, wederom aangespeeld door een fenomenale Ronaldo.

Villarreal kon koploper worden, als het zou winnen bij Hércules. Met een uitstekend spelende Royston Drenthe in de basis had Villarreal het bijzonder lastig. Nelson Valdez schoot na een klein half uur de voorsprong binnen, toen de buitenspelval van Villarreal niet werkte bij een vrije trap van Drenthe. Lang konden de fans niet genieten, want binnen drie minuten werkte Joan Capdevila de gelijkmaker binnen. David Trézéguet was nog voor rust verantwoordelijk voor de herstelde voorsprong, ook op aangeven van Drenthe. De Fransman was even later ziedend op arbiter Muñiz Fernández, toen die geen tweede gele kaart gaf aan Borja Valero. Dat kwam Trézéguet zelf op een rode prent te staan. Borja, die mocht blijven staan, scoorde na rust de gelijkmaker. Even later mocht de middenvelder alsnog inrukken na een overtreding op Drenthe. Mateo Musacchio werkte een elleboog in het gezicht van de Nederlander, en mocht ook voortijdig gaan douchen.

 

Uitslagen:

 

Datum Thuis Uit Uitslagen
16/10 Club Atlético de Madrid Getafe CF 2-0
16/10 FC Barcelona Valencia CF 2-1
16/10 Málaga CF Real Madrid CF 1-4
17/10 Deportivo de La Coruña CA Osasuna 0-0
17/10 Levante UD Real Sociedad de Fútbol 2-1
17/10 RCD Mallorca RCD Espanyol 0-1
17/10 Real Racing Club de Santander UD Almería 1-0
17/10 Athletic Club de Bilbao Real Zaragoza 2-1
17/10 Real Sporting de Gijón Sevilla FC 2-0
18/10 Hércules CF Villarreal CF 2-2

Oud-keeper Chilavert in beklaagdenbankje

De voormalige topkeeper Jose Luis Chilavert is in opspraak geraakt. De Paraguayaan zou een Argentijnse spelersmakelaar na een ruzie enkele rake klappen hebben verkocht. Het slachtoffer, Pablo Seijas, heeft na het voorval aangifte gedaan bij de politie.

Chilavert kreeg het aan de stok met de zaakwaarnemer omdat hij meende geld tegoed te hebben voor zijn aandeel in de transfer van twee Argentijnse spelers. De ruzie begon op het vliegveld van Buenos Aires en liep bij aankomst in Paraguay uit de hand.

Tijdens zijn carrière kwam Chilavert ook al regelmatig in het nieuws vanwege ruzies met scheidsrechters, officials, tegenstanders en medespelers. Ook in sportief opzicht liet de flamboyante doelman zich gelden. Zo scoorde hij regelmatig uit penalty's en vrije trappen en werd hij in 1998 uitgeroepen tot beste keeper ter wereld.


Chilavert in betere tijden

Richard Branson wil film over Columbus maken

Het ziet ernaar uit dat miljardair Richard Branson en regisseur McG samen een film gaan maken over de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. De Virgin-oprichter is in onderhandeling over de rechten van de film Columbus, waaraan McG al als regisseur en producent verbonden is.

Het is de bedoeling dat het bekende verhaal van de ontdekking van Amerika wordt omgetoverd tot een actiespektakel in de trend van de stripverfilming 300. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. McG is vooral bekend van Charlie's Angels, het vervolg Charlie's Angels: Full Throttle en de vierde Terminator-film, Terminator Salvation.

Branson richtte deze zomer de filmproductiemaatschappij Virgin Produced op, en is op zoek naar projecten waarmee hij zijn bedrijf op de kaart kan zetten. De laatste twee films over Columbus stammen uit 1992, die ter ere van de vijfhonderdste verjaardag van de ontdekking van Amerika werden gemaakt.

In 1492: Conquest of Paradise nam Gerard Depardieu de rol van de Portugese ontdekkingsreiziger op zich. In Christopher Columbus: The Discovery was het Georges Corraface die de titelrol speelde. Beide films deden het niet al te best aan de bioscoopkassa.

Over de nieuwe verfilming van het Columbus-verhaal zijn nog geen verdere details bekend.


Richard Branson (Foto: Novum)

Duitsland: buitenlandse diploma's sneller erkennen

De Duitse minister van onderwijs Annette Schavan bereidt een wetsvoorstel voor om buitenlandse diploma's en beroepskwalificaties van immigranten sneller te erkennen. Hiermee moet het voor geschoolde immigranten makkelijker worden hun vaardigheden in hun nieuwe vaderland te gebruiken.

De maatregel moet in Duitsland een groot tekort aan vakmensen ondervangen dat door de vergrijzing waarschijnlijk alleen maar zal toenemen. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert heeft dit maandag gezegd.

In Duitsland wonen ongeveer driehonderdduizend immigranten met 'een veel hoger beroepspotentieel' dan zij volgens de huidige regelingen tot gelding kunnen maken, zei Seibert. Het centrumrechtse regeerakkoord stelt dat 'wij Duitsland aantrekkelijker voor hooggekwalificeerden willen maken' en dat voornemen staat nog steeds.

Door bureaucratische barrières te slechten 'willen wij het slapende potentieel in ons land aanspreken', zei minister Schavan in de Financial Times Deutschland. Zij hoopt vacatures te kunnen vullen in wetenschap, werktuigbouw en geneeskunde. "Wij verlangen terecht van immigranten dat zij onze waarde respecteren. Anderzijds mogen immigranten van ons verwachten dat wij hun kwalificaties en bereidheid tot integreren erkennen."

Minister van economie Rainer Brüderle kondigde maandag plannen aan voor de oprichting van een informatiedienst waarmee bedrijfsorganisaties buitenlandse beroepskwalificaties kunnen beoordelen. Brüderle pleitte voor 'beheerste immigratie' en zei dat Duitsland nu al 36.000 ingenieurs en 66.000 informatietechnologiespecialisten te kort komt, aldus het Duitse persbureau DAPD.

Meer vrouwen in lokale politiek

Het aantal vrouwen dat actief is in de lokale politiek is de afgelopen twaalf jaar licht gestegen. Was in 1998 nog 23 procent van de raadsleden vrouw, inmiddels is dit 28 procent. Van alle burgemeesters en wethouders is negentien procent vrouw, een toename van respectievelijk twee en een procent. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

GroenLinks levert van alle partijen de meeste lokale bestuurders en politici, meer dan een derde van hen is vrouw.

Onlangs kregen VVD en CDA nog kritiek vanwege het lage aantal vrouwen in het kabinet. Onder de twintig bewindslieden zijn vier vrouwen. Dit verschilt weinig van het lokale bestuur waar negentien procent van alle burgemeesters en van alle wethouders vrouw is.

Het aantal burgemeesters dat het CDA levert is in twaalf jaar gedaald van 44 procent naar 33 procent, het aantal CDA-wethouders daalde van 29 naar 21 procent. Het aantal VVD-burgemeesters steeg van 20 procent naar 26 procent, het aantal liberale wethouders daalde van 20 procent naar 19 procent.

'Zwaartepunt Tour 2011 in de Alpen'

Het lijkt er op dat de Tour de France van 2011 in de Alpen beslist zal gaan worden. Volgens L'Équipe meldt dat er liefst vijf Alpenetappes op het programma staan en dat de Alpe d'Huez hiervan het sluitstuk zal gaan vormen.

Hoewel het programma pas morgen officieel bekend wordt gemaakt zal er volgens L'Équipe tegen de klok in gereden worden, waarbij de Pyreneeën eerst aangedaan worden. De ronde begint evenwel op 2 juli met een vlakke etappe van Passage du Gois naar Mont des Alouettes. Een dag later zou er een 23 kilometer lange ploegentijdrit verreden moeten worden.

Dat het zwaartepunt in de Alpen ligt komt omdat het honderd jaar geleden is dat de bergketen voor het eerst aangedaan is. Om dat te eren zal naast de Alpe d'Huez ook de Galibier beklommen worden en wordt er mogelijk zelfs koers gezet naar Italië. De laatste etappe is op 24 juli en zal wederom eindigen op de Champs-Élysées. Op de voorlaatste dag wordt het klassement definitief beslist met een individuele tijdrit.

Twee derde vrouwen probeert anale seks

Een Kroatische universiteit vond het wel eens tijd worden voor een onderzoek naar anale seks bij vrouwen, met opmerkelijke uitkomsten. Van de 2002 vrouwen die de vragenlijst invulden gaf bijna twee derde aan het wel eens via de achterdeur te hebben geprobeerd. Maar liefst 62 procent genoot hier zo van, dat ze besloten dat dit voor herhaling vastbaar was.

Het hoofd van de afdeling Seksualiteit van de Faculteit voor Filosofie van Zagreb wilde samen met een psycholoog uitzoeken of de pijn die vrouwen ervaren bij anale seks een nieuwe seksuele stoornis is of slechts te wijten is aan onervarenheid. "Gezien het feit dat het onderzoek was gericht op anale erotiek, neem ik aan dat het juist vrouwen met anale ervaringen waren die hebben deelgenomen aan het onderzoek", verklaart Aleksandar Stulhofer, hoofd van Seksualiteit.

"Maar de populariteit van anale seks onder heteroseksuele paren is de laatste jaren overal groeiende. Dit kan worden toegeschreven aan de ruime beschikbaarheid van pornografie." Hiermee doelt hij op het standaard riedeltje dat anale seks inmiddels is geworden in de pornowereld.

Hoewel anale seks behoorlijk pijnlijk kan zijn voor zowel man als vrouw, gebruikt 52 procent geen glijmiddel tijdens de eerste keer. Maar liefst de helft moet voortijds afhaken wegens de pijn, terwijl een op de vijf met tranen in de ogen de pijn probeert te verbijten. Van de vrouwen die minimaal twee keer per jaar anaal wordt genomen bekent slechts 3,6 procent dat ze nooit pijn ervaren tijdens anale seks. Ondanks dat lage percentage geniet toch 65 procent van dit seksuele uitstapje.

Renault: "Inhalen Mercedes wordt lastig"

Het Formule 1-team van Renault aast nog stiekem op de vierde plaats in het constructeurskampioenschap. Met nog drie races te gaan heeft het Franse team een achterstand van 43 punten op Mercedes Grand Prix. Renault-teambaas Eric Boullier ziet nog een kans, maar beseft dat het erg moeilijk zal gaan worden.

"Met nog drie races voor de boeg wordt het erg lastig om nog vierde te worden in het kampioenschap, al weet je het nooit in de Formule 1. We hebben erg veel ontzag voor Mercedes. Ze zijn de regerend kampioenen en hebben erg goed gepresteerd in de tweede helft van dit seizoen," zei Boullier.

"Ook als wij ze niet meer voorbij gaan in het kampioenschap, mogen we trots zijn op wat we dit jaar hebben bereikt. We hebben een lange weg afgelegd en kunnen weer vechten met de teams vooraan. En dat is allemaal te danken aan het harde werken van al onze mensen in Enstone."

IsraŽl straft stelende soldaat

Het Israëlische leger heeft een militair gestraft die na de commandoraid in mei spullen van het Turkse actieschip Mavi Marmara had gestolen.

Het schip en enkele andere vaartuigen werden geënterd toen ze de Israëlische blokkade van de Gazastrook probeerden te breken. Negen Turkse actievoerders werden gedood toen er geweld uitbrak.

De militair stal twee cameraobjectieven en een kompas terwijl de Mavi Marmara naar een Israëlische haven werd gesleept. Hij heeft vijf maanden gevangenisstraf en een boete gekregen en is in rang teruggezet, deelde het Israëlische leger maandag mee.

Schoonmoeder levend verbrand in oven

Mannen die op zoek zijn naar een manier om van hun schoonmoeder af te komen, dienen toch even verder te lezen. Twee Afghaanse vrouwen hebben hun schoonmoeder levend verbrand in een broodoven. De nabestaanden konden er echter niet on lachen en kregen toestemming een van de twee dood te schieten.

Het aloude Hans en Grietjetafereel vond afgelopen donderdag plaats in de Zuid-Afghaanse regio Ab Band. Een schoondochter van de vrouw stopte haar schoonmoeder in de oven. Ze kreeg hierbij hulp van een andere schoondochter.

Een zoon van het slachtoffer en de broer en man van de dader zonnen op wraak. "De plaatselijke talibanleiders gingen akkoord met de executie en gaven hen een kalasjnikov ter beschikking", weet een plaatselijke ambtenaar. Het drietal schoot hierop de vrouw dood.

De andere vrouw mocht echter in leven blijven. Zij is namelijk in blijde verwachting. Wat het tweetal tot deze daad had gedreven is echter niet bekend.

Justitie eist 2,5 jaar tegen skimmer

Tegen een 34-jarige man uit Roemenië heeft de officier van justitie bij de rechtbank van Schiphol maandag 2,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De man wordt ervan verdacht deel uitgemaakt te hebben van een skimmersbende die zo'n negentien miljoen euro heeft buitgemaakt.

De grootste slag zou volgens justitie geslagen zijn bij een filiaal van Albert Heijn in Badhoevedorp. Het zou gaan om een bedrag van 1,2 miljoen euro. Volgens de officier van justitie waren het 'enorme hamsterweken voor deze verdachten'. Een kassa bij Diergaarde Blijdorp was ook geskimd, hier was zo'n zeshonderdduizend euro buitgemaakt. De verdachten zouden van november 2009 tot eind januari van dit jaar actief zijn geweest.

De zaak kwam aan het licht toen een 25-jarige Roemeen opgepakt werd op Schiphol. Hij had 38.000 dollar bij zich en een USB-stick met daarop gegevens verkregen bij het skimmen. Tijdens het onderzoek kwam de FIOD op het spoor van een pand in Hoofddorp. Op 21 januari deden zij daar een inval en hielden in totaal zes mannen en één vrouw aan uit Roemenië en Moldavië.

Volgens justitie ging de bende te werk met een methode die nog niet eerder gezien was in Nederland. Aan de pinautomaten zelf was aan de buitenzijde niets te zien. De bende kon door middel van mobiele telefoons de geskimde gegevens uitlezen.

De 34-jarige verdachte geeft aan niets verkeerd gedaan te hebben. Hij zou zich niet in deze illegale praktijken gemengd hebben. Zijn advocaat bepleitte vrijspraak. Er zou geen bewijs zijn tegen de Roemeen.

Scorpion wins, Fatality

Volgend jaar komt na lange afwezigheid weer een nieuw deel in de Mortal Kombat-serie. In deze games speel je met verschillende vechters en sla je elkaar de hersens in om elkaar uiteindelijk op brute wijze af te slachten. Natuurlijk heeft elke vechter een eigen reden om mee te doen aan zulke gevechten.

En ook de vechter Scorpion heeft zo zijn reden, zijn familie is namelijk afgeslacht en hij gaat verhaal halen bij de moordenaar, Sub-Zero. Bekijk hieronder Scorpion zijn trailer voor Mortal Kombat die 2011 zal uitkomen op de PS3 en Xbox 360.

Zlatan haalt uit naar Guardiola

Zlatan Ibrahimovic heeft nog maar eens uitgehaald naar Josep Guardiola. De twee hebben nooit een goede relatie gehad.

Volgens de spits van Milan kan de Spaanse trainer van Barça niet omgaan met sterspelers. Ibrahimovic keert morgen voor even terug in Spanje om het op te nemen tegen Real Madrid in de Champions League.

"In Barcelona kunnen dingen binnen 24 uur veranderen", zegt hij tegenover La Gazzetta dello Sport. "Het voetbal is fantastisch en niemand speelt als Barcelona. Zonder twijfel zijn zij de sterkste club ter wereld. Maar ik heb daar geleerd dat zelfs mensen snel kunnen veranderen."

En daarmee doelt Ibrahimovic op Guardiola. "Hij is een goede trainer, maar hij heeft geen ervaring om om te gaan met 22 verschillende sterren en hun persoonlijkheden. Barcelona is als club niet moeilijk te managen. Ze wonnen zes titels in een jaar. Maar wie zou dat nou niet bereiken met al die sterren in dat elftal?"

Spelen met je parachute in Assassins Creed: Brotherhood

Assassins Creed: Brotherhood komt over een maand uit en mensen op de PlayStation 3 kunnen momenteel al de multiplayer-beta uitproberen. Vandaag is er een nieuwe trailer uitgekomen voor de singleplayer van het spel en daarin zien we Ezio onder andere met parachutes spelen.

Assassins Creed: Brotherhood komt 16 november uit voor de PC, Xbox 360 en de PlayStation 3. Bekijk hieronder de nieuwe trailer.

Vrouw bevalt op 8-8-8, 9-9-9 en 10-10-10

De Amerikaanse moeder Barbara Soper heeft drie bijzondere data 'gekozen' voor de bevalling van haar kinderen. Met een kans van één op vijftig miljoen is haar jongste dochter wederom op een speciale datum geboren.

De moeder van drie beviel van haar eerste dochter Chloe op 8 augustus 2008. Vervolgens werd haar zoon Cameron geboren op 9 september 2009. Ruim een week geleden beviel zij van haar jongste dochter Cearra op 10 oktober 2010. Ze noemt haar kinderen liefkozend 'lucky number eight, nine and ten'. Volgens statistiekexperts is de wiskundige kans dat een vrouw drie keer op zo'n bijzondere datum bevalt één op vijftig miljoen.

Gepland waren de data niet, aangezien de oudste dochter een maand te vroeg geboren is en haar zoon twee weken voor de geplande datum geboren werd. Er is geen zicht op een vierde bijzondere geboortedatum binnen dit gezin, drie kinderen vindt Barbara genoeg.

Man in boxer verstopt zich in kast tienermeisje

De politie van Clarksville, een plaats in de Amerikaanse staat Tennessee, heeft vorige week een twintigjarige zwerver opgepakt. De slechts in onderbroek geklede Christopher Davis werd uit de kast van een veertienjarig meisje geplukt.

De oma van het meisje belde woensdagavond laat de politie nadat ze een man in boxershort had aangetroffen in de kast van haar kleindochter. Davis was 's ochtendsvroeg in het huis geglipt om met het tienermeisje van bil te gaan. De grootmoeder rook pas lont toen haar vijfjarige kleinzoon haar vertelde over een vreemde man in de kamer van zijn neef.

Toen oma zich eenmaal toegang had verschaft tot de afgesloten meisjeskamer, trof ze de zwerver aan in de kast van het meisje. Aangezien het meisje ook nog diverse zuigzoenen in haar nek bleek te hebben, wist de oude vrouw genoeg. Ze belde de politie, die Davis weldra arresteerde wegens verkrachting.

Het tienermeisje had de dakloze echter leren kennen via internet, waar hij toegang tot had via de computer in een openbare bibliotheek. Ze besloten elkaar in september te ontmoeten, maar helaas ging dit niet door aangezien ze op dat moment huisarrest had. Afgelopen woensdag had Davis wel succes.

Hij bekende de politie woensdag dat zij in de kleinste uurtjes het huis was uitgeslopen via haar slaapkamerraam. Buiten ontmoetten ze elkaar waarna ze naar haar slaapkamer gingen. Hier werd het tienermeisje met haar toestemming bruut genomen door de jonge zwerver. Volgens de politie had het gevaar van het rendez-vous echter niet mogen worden onderschat.

"Dit zou hebben kunnen uitdraaien op een dodelijke situatie", verklaart de politie. "Deze man leidt al drie jaar een zwaar leven op straat. Wat hij heeft meegemaakt is niet te beschrijven, dit had een tragische situatie kunnen zijn." Davis was een paar maanden geleden nog opgepakt wegens openlijke geweldpleging. Volgens de politie was hij op de hoogte van de jeugdige leeftijd van het meisje.

Schoorel tegen Becker bij ATP-debuut

Thomas Schoorel neemt het bij zijn eerste wedstrijd ooit op de ATP-tour op tegen Benjamin Becker. De 29-jarige Duitser is de tegenstander van de Amsterdammer in de openingsronde van het tennistoernooi van Stockholm. Als Schoorel de eerste ronde overleeft, wacht hem een ontmoeting met Robin Söderling, die vijfde staat op de wereldranglijst.

De andere Nederlandse deelnemer in Stockholm, Robin Haase, begint met een wedstrijd tegen de Zweedse qualifier Filip Prpic. Als de Hagenaar de nummer 310 van de wereld bedwingt, komt in de tweede ronde Andreas Seppi of de als vijfde geplaatste Stanislas Wawrinka op zijn pad.

Schoorel komt morgenmiddag rond 13 uur in actie. Haase moet pas aan het begin van de avond de baan op.

Steam passeert dertig miljoen

Iedereen kent Steam wel, een digitaal distributie-systeem voor games. Valve is de eigenaar van dit systeem en die hebben bekendgemaakt dat Steam de dertig miljoen geregistreerde gebruikers gepasseerd heeft. Daarnaast ziet het ernaar uit dat dit jaar het beste jaar voor Steam wordt in de zes jaar dat het bestaat.

In het afgelopen jaar zag steam zichzelf groeien met 178% in tegenstelling tot het jaar daarvoor en zagen ze het aantal verkochte games stijgen met 200%. Het systeem is sinds mei dit jaar ook beschikbaar voor de MAC en biedt daarnaast nog eens meer dan 1200 spellen aan.

Daarnaast loggen er dagelijks meer dan zes miljoen unieke mensen in op Steam en het aantal mensen tegelijkertijd online is gepiekt op meer dan drie miljoen.

Steam

99-jarige begint aan studie

Aan de universiteit van de Indiase stad Guwahati heeft de 99-jarige Bholaram Das zich ingeschreven als student. Hij is van plan te promoveren op de verspreiding van een bepaalde stroming binnen het hindoeïsme.

Volgens Das is er 'geen leeftijdsgrens voor het verwerven van kennis'. Hij ging 39 jaar geleden met pensioen als rechter. Das kijkt naar eigen zeggen terug op een vervuld leven, met vijf zoons, een dochter, tien kleinkinderen en één achterkleinkind.

Eeuwenoude tombe gevonden in Egypte

Archeologen hebben nabij de piramides van Gizeh in Egypte een 4500 jaar oud graf van een priester van een farao blootgelegd. Dat heeft het hoofd van de Egyptische antiquiteitenraad Zahi Hawass maandag gezegd. De vondst van het graf zou een aanwijzing kunnen zijn van een grotere dodenstad in de buurt van de piramide.

De tombe stamt uit de vijfde dynastie, 2465 tot 2323 voor Christus, en behoorde toe aan Rudj-ka, een priester die aan het hoofd stond van de grafcultus van farao Khafre, de bouwer van de op een na grootste piramide van Gizeh.

Khafre overleed in 2494 voor Christus, maar de cultus die hij instelde leefde nog enkele generaties voort.

De muren van de tombe zijn versierd met geschilderde reliëfs, waarop Rudj-ka en zijn vrouw staan afgebeeld.

Meerderheid voor bezuinigingen op kunst

Bijna twee op de drie Nederlanders kan zich vinden in de bezuinigingsplannen van het kabinet op de kunstsector. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 62 procent van de ondervraagden kunst en cultuur best belangrijk vindt, maar ook dat daar best minder geld naartoe mag.

Twee derde van de respondenten heeft geen probleem met het verhogen van de BTW op kunstwerken, 59 procent vindt dat het basisinkomen dat startende kunstenaars krijgen om hun eigen zaak op te bouwen afgeschaft mag worden. Wel is 56 procent tegen het afschaffen van de Cultuurkaart voor middelbare scholieren.

Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro bezuinigen op kunst en het btw-tarief voor kunstwerken verhogen van zes naar negentien procent. Deze plannen stuiten op groot verzet vanuit de kunstwereld. In Den Haag werd al geprotesteerd op het Malieveld. De voormalige chef-dirigent van het Concertgebouworkest noemt maandag in NRC Handelsblad de voorgenomen sluiting van het Muziekcentrum van de Omroep een 'flagrante schanddaad'.

'Bin Laden zit in Pakistan'

Osama bin Laden, de leider van het tereurnetwerk Al-Qaida, houdt zich op in het noordwesten van Pakistan. Ook Bin Ladens tweede man, Ayman al-Zawahiri, heeft zich in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan verschanst. De twee wonen in gewone huizen. Dit meldt de zender CNN op basis van uitspraken van een bron binnen de NAVO.

Excuses voor het oude filmpje, maar het is zeer toepasselijk.

Officieel onderzoek FIFA naar corruptie

De FiFA heeft een ethische commissie opdracht gegeven versneld onderzoek te doen naar de beschuldigingen van corruptie die deze week bekend werden. Twee leden van het uitvoerend comité zouden zich daar schuldig aan hebben gemaakt.

Reynald Temarii uit Tahiti en de Nigeriaan Amos Amadu moeten zich nog deze week aan de FIFA verantwoorden. "We zullen gewoon 2 december beslissen wie de WK's krijgen toegewezen", zo weersprak Chuck Blazer, dagelijks bestuurslid van de FIFA, maandag die geruchten. "Er is geen reden om niet te kiezen." Eerder werd nog geopperd dat de stemming mogelijk uitgesteld moest worden.

Het corruptie-schandaal kwam aan het licht toen de Britse krant Sunday Times claimde eerder filmbeelden te hebben waarop Temarii, hoofd van de voetbalfederatie in Oceanië, in ruil voor geld zijn stem aanbiedt voor de organisatie van het WK voetbal in 2018.

Despicable Me trekt meeste bezoekers naar bioscoop

Despicable Me (Verschrikkelijke Ikke) heeft afgelopen weekeinde de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen weten te trekken. De 3D-animatiefilm, over een man die het snode plan heeft om de maan te stelen, komt binnen op nummer een in de lijst van bestbezochte films.

De lijstaanvoerder van vorige week, Eat Pray Love met Julia Roberts, zakt naar plaats twee. Op plek drie en vier komen respectievelijk de actiefilm Red en de romantische komedie Life As We Know It binnen. De top vijf wordt gecompleteerd door de Nederlandse Oscarinzending Tirza, die drie plaatsen moet inleveren.

In de Verenigde Staten vestigde Jackass 3D een nieuw record. De derde film gebaseerd op de gelijknamige tv-serie haalde in zijn openingsweekend vijftig miljoen dollar binnen. Johnny Knoxville en zijn onverschrokken vrienden hebben daarmee de beste opening in oktober ooit te pakken. De film verschijnt op 28 oktober in Nederland.


Despicable Me (Foto: Novum)

[Video] Romantische verrassing leidt tot hotelbrand

Een Taiwanese student die zijn vriendin gisteren wilde verrassen is van een koude kermis thuisgekomen. Zijn romantische boodschap, geschreven met een kleine honderd brandende kaarsen, zorgde ervoor dat hun hotelkamer in Hsinchu uitbrandde. De hoteleigenaar zadelt de jongeman nu op met een rekening van 1 miljoen Taiwanese dollar, een kleine 25.000 euro.

Omdat de vriendin van Chang Chi-yuan gisteren jarig was, wilde hij haar op een originele manier verrassen. Hij nam een honderdtal gekleurde kaarsen, maakte hiermee op het hotelbed de boodschap 'HAPPY BIRTHDAY' en stak ze aan. Vervolgens verliet hij het hotel om zijn vriendin op te halen.

Terwijl Chang weg was, vatte het bed vlam door de brandende kaarsen. Al snel was het hele hotel gevuld met rook en de sprinklerinstallatie zette de hotelkamer onder water. Alle hotelgasten weden geëvacueerd waarna de brandweer het brandje bluste.

Bij terugkomst werd de student opgewacht door de hoteleigenaar. De woedende man wilde geld zien wegens waterschade aan de inrichting en het tapijt. Hoewel Chang de betrokkenen zijn excuses aanbiedt, zal hij toch een manier moeten zien te vinden om de schade te betalen. Hij overweegt zijn vader in te zetten als onderhandelingspartner.


Gelukkig is er weer een duidelijke reconstructie gemaakt van de ramp

[WK turnen] Nederland voorlopig negende

De Nederlandse turnploeg staat na vier van de tien subdivies voorlopig negende in de landenwedstrijd. Daarmee lijkt het doel, een plaats bij de beste 24, haalbaar.

Nederland kwam in Rotterdam tot een score van 343,777. "Ik heb er vertrouwen in dat dit genoeg is voor een plaats bij de beste 24", meldde de kersverse hoofdcoach Sadao Hamada, die Bram van Bokhoven verving. Individueel staat Epke Zonderland tot nu tweede op het onderdeel rek, waar hij vorig jaar zilver op veroverde bij het WK. Op brug bezet de sportman van het jaar 2009 de vijfde plek.

Jeffrey Wammes staat voorlopig vierde op rek en sprong. Bij de meerkamp staat hij zestiende op de geschoonde lijst, per land kunnen namelijk slechts twee atleten door naar de finale. Pas morgenavond komen de laatste deelnemers aan de landenwedstrijd in actie.

Geen interesse van Hyundai voor de F1

Het Formule 1-circus strijkt deze week neer in Zuid-Korea waar op het Yeongam-circuit de eerste Grand Prix ooit in het land op het programma staat. Voor de grootste autofabrikant van het land Hyundai is het geen reden om na te gaan denken over het instappen in de F1.

"De Grand Prix kan de toegangspoort zijn om een wereldwijd merk te worden, maar Hyundai is gewoonweg niet geïnteresseerd in Formule 1. Het vereist minstens een langdurige investering en het is twijfelachtig op Hyundai dat geduld kan opbrengen," zo meldde een anonieme bron aan persbureau Reuters.

Fans Feyenoord starten petitie voor Bellamy

Craig Bellamy gaf onlangs aan dat hij graag naar Feyenoord komt om de Rotterdammers weer omhoog te helpen. Fans van Feyenoord zijn nu een petitie gestart om Bellamy, die nu op huurbasis voor Cardiff City speelt, te laten zien dat de fans hem graag zien komen.

De organisator van de petitie is van plan om de handtekeningen zelf te gaan brengen. Momenteel hebben ruim 3.500 fans de petitie getekend.

Treinverkeer rond Arnhem hervat

Het treinverkeer van en naar Arnhem is iets voor 19.30 uur weer hervat. Maandagmiddag raakte Arnhem onbereikbaar voor treinreizigers als gevolg van werkzaamheden, een sein- en wisselstoring en een aanrijding. Enige uren later was dit euvel grotendeels verholpen, meldt de NS.

De geplande werkzaamheden tussen Zutphen en Arnhem gaan wel door. Daardoor rijden er ook dinsdag op dit traject bussen.

Atleet geschorst wegens penisverlengende preparaten

De Amerikaanse atleet LaShawn Merrit is voor 21 maanden geschorst vanwege het gebruik van  penisverlengende preparaten. Die bleken op de dopinglijst te staan.

Eind vorig jaar werd Merrit, olympisch- en wereldkampioen op de 400 meter, na een out of competition-test betrapt. De Amerikaan is met terugwerkende kracht geschorst vanaf oktober 2009.

In juli van dit jaar gaf Merritt aan dat hij het middel, ExtenZe genaamd, gebruikt had. "Het is lastig om te accepteren dat ik positief ben getest op een product dat ik om persoonlijke redenen gebruik."

Arrestatiebevel voor kussende voetballers

De Iraanse autoriteiten eisen de aanhouding van drie voetballers. Het drietal heeft een vrouwelijke fan gekust. Een doodzonde in het zwaar islamitische land.

Fysiek contact tussen ongetrouwde mannen en vrouwen is sinds 1979 verboden. Volgens de sharia hangt de voetballers nu celstraf, zweepslagen of een geldboete boven het hoofd.

"De arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd wegens het onislamitische gedrag van de voetballers", zo meldt een Iraanse nieuwssite vandaag. "Hun coach probeert celstraf voor zijn jongens te voorkomen. Hem werd echter verteld dat de voetballers zelf verantwoordelijk zijn voor hun foute gedrag."

Het is niet bekend voor welk team het drietal uitkwam. Wel is bekend dat zij de islamitische wet hebben geschonden op een Iraans vliegveld. Justitiefunctionarissen hebben echter geweigerd commentaar te geven op de zaak.

Vijandair

Tot voor kort kende ik deze term ook niet totdat ik laatst, samen met mijn zwangere vriendin, voor vakantie naar Alghero in Sardinie vloog. Uit alle macht had ik een alternatieve airline en/of route proberen te vinden die ons naar Sardinie zou kunnen brengen. Goed voor mijn punten en last but not least, mijn vliegvertrouwen kon wel weer een boost gebruiken nadat mijn afgelopen vlucht was beëindigd met een heuse noodlanding op Heathrow.

Vergunningen Elfstedentocht aangevraagd

De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden heeft de nodige vergunningen voor de Elfstedentocht alvast aangevraagd. Volgens een woordvoerder van de vereniging werd dat in de voorgaande jaren niet van tevoren gedaan. "Maar als besloten wordt dat de tocht komt, dan hebben we nog maar 48 uur de tijd om de vergunningen aan te vragen."

De aanvragen zijn gedaan bij alle negentien gemeenten waar de Elfstedentocht doorheen loopt. Tot medio november liggen de negentien vergunningen ter inzage op de gemeentehuizen. De vergunningen zijn dan geldig tot en met 1 oktober 2015.

De aanvraag van de vergunningen heeft te maken met de nieuwe Wet veilgiheidsrisico's. "We hebben in het kader van die wet het draaiboek opnieuw bekeken en besloten om van tevoren een vergunning aan te vragen."

Op speurtocht naar exclusiviteit Final Fantasy Versus XIII

Final Fantasy Versus XIII, komt die nu wel of niet naar de Xbox 360? Dat is één van de vele vragen die sommige gamers bezighoudt. Square Enix heeft altijd aangegeven dat de game voor de PlayStation 3 in ontwikkeling was maar ze hebben nooit ontkend dat het spel niet naar de Xbox 360 zou komen.

Na eerdere hints en suggesties voor een Xbox 360 versie kunnen we daar vandaag weer ééntje bij aanvinken. Square Enix heeft namelijk een vacature voor de functie "Battle Planner" voor het spel Final Fantasy Versus XIII. Natuurlijk is dat niet zo bijzonder behalve dat als je de baan wilt ervaring met ontwikkelen voor de PlayStation 3 of de Xbox 360 moet hebben.

Gaat hij dan toch multi-console worden? We wachten het rustig af maar bekijk hieronder nog wat beelden van de Tokyo GameShow

Supertyfoon Megi bereikt Filipijnen

De supertyfoon Megi heeft maandag grote verwoestingen aangericht in het noorden van de Filipijnen. Bomen en elektriciteitspalen werden geveld en ten minste drie mensen kwamen om het leven. Voorafgaand aan de komst van de cycloon waren duizenden mensen geëvacueerd.

Met windsnelheden van 225 en windstoten tot 260 kilometer per uur is Megi de zwaarste tyfoon in de Filipijnen sinds vier jaar. Megi ging maandag aan land bij Palanan Bay, in de noordoostelijke provincie Isabela, en zette zijn weg voort over de bergen van het noordelijke eiland Luzon.

Megi trekt in de loop van maandag naar het zuiden van China, waar al meer dan honderdduizend mensen zijn geëvacueerd in verband met eerdere overstromingen. Ook Vietnam, dat eerder door overstromingen werd geteisterd, maakt zich op voor de komst van Megi.

Drama door supertyfoon Megi  (Foto: Novum)

Alle verdere ins en outs over Megi lees je natuurlijk in dit topic, te vinden in ons forum De Elementen.

SkiŽr Palander maakt na twee jaar rentree

De Finse skiër Kalle Palander maakt komend weekend na ruim twee jaar afwezigheid zijn rentree in het wereldbekercircuit. De 33-jarige slalomspecialist, wereldkampioen in 1999, liep begin 2008 een zware scheenbeenblessure op.

Palander doet komende zondag in Sölden mee aan de reuzenslalom en hoopt dan bij de eerste tien te eindigen. "Ik heb er niets op tegen als de wedstrijd nu al zou zijn. Ik ben op dit moment verder dan veel van mijn concurrenten," aldus de Fin.

Doden na drinken giftige wijn in Cambodja

Veertien mensen in Cambodja zijn overleden na het drinken van wijn die verontreinigd was met een onkruidverdelger. De wijn werd gedronken tijdens een ceremonie waar Cambodjaanse dorpelingen geesten aanriepen om hun kinderen te beschermen. Twintig mensen lagen maandag nog in het ziekenhuis.

Volgens de politie van de provincie Kampong Cham dronken de dorpelingen lokaal geproduceerde rijstewijn uit een fles waar eerder een giftige onkruidverdelger in had gezeten. Waarschijnlijk is de vergiftiging een ongeluk geweest.

Het voorval vond zaterdag plaats. Negen mensen overleden diezelfde dag nog. Vijf anderen overleden zondag en maandag.

ItaliŽ wil interland met ServiŽ niet overspelen

Italië gaat niet in op het voorstel van Servië om de gestaakte interland Italië-Servië over te spelen. Directeur Antonello Valentini van de Italiaanse voetbalbond FIGC vergeleek het voorstel met 'een cadeautje voor Servië'.

Valentini merkte in het interview op de Italiaanse radio bovendien op dat de UEFA Servië om een verklaring heeft gevraagd en Italië slechts om de wedstrijdbeelden.

De wedstrijd in Genua werd vorige week dinsdag al na zeven minuten stilgelegd omdat Servische fans vuurwerk op het veld gooiden, een Albanese vlag verbrandden en hekken vernielden. De tuchtcommissie van de UEFA buigt zich volgende week vrijdag over de zaak.

Hoogste onderscheiding voor Russische spionnen

De Russische spionnen die eerder dit jaar de Verenigde Staten werden uitgezet hebben maandag uit handen van president Dmitri Medvedev de hoogste Russische onderscheiding gekregen. Dat meldde persbureau Interfax maandag. De onderscheidingen werden tijdens een ceremonie in het Kremlin uitgereikt.

Tien Russische spionnen, die in de VS woonden en werkten, werden in juni geruild voor vier personen die namens de VS in Rusland spioneerden. Eenmaal terug in Rusland wachtte de spionnen een heldenwelkom.

Jokertje in Pauw & Witteman

Maandagavond zullen Oh Oh Cherso's Jokertje en Sterretje aanschuiven bij het praatprogramma van Jeroen Pauw en Paul Witteman. Ook zal Eyeworks-directeur Sander Emmering, het productiebedrijf dat Oh Oh Cherso maakte, aanwezig zijn om te praten over het succes van het Haagse RTL-vakantieprogramma.

Verder zal Michiel Pestman, de advocaat van de aanklagers in het proces tegen Geert Wilders bij Pauw & Witteman zitten. Hij zal ingaan op de zitting die maandag is gehouden in de rechtszaak tegen de PVV-leider.

Ook zal schrijfster Kirsten Verdel maandagavond van de partij zijn in de VARA-talkshow. Zij maakte een boek over de ondergang van de DSB Bank van Dirk Scheringa. Johan Derksen noemde haar kortgeleden nog een 'eng wijf'. Derksen vroeg zich af in hoeverre Verdel verliefd was op Scheringa, omdat haar boek volgens critici niet bepaald objectief geschreven is.

Pauw & Witteman wordt om 23.00 uur op Nederland 1 uitgezonden.

Bezoek ook het centrale Pauw & Witteman-topic op het forum.


Jokertje maandagavond in Pauw & Witteman

Vader Afghaans zelfmoordgezin vrij

De76-jarige vader van de Afghaanse familie van wie vijf leden in de cel zelfmoordpogingen deden, is vrijgelaten. 'Persoonlijke omstandigheden' zijn de reden van de vrijlating.

De zes andere familieleden blijven wel langer vastzitten, meldt een woordvoerder van de rechtbank in Breda maandag. De familie hangt bovendien uitzetting boven het hoofd, bleek tijdens de pro forma-zitting.

Acht familieleden uit Tilburg, zeven mannen en een vrouw, werden op 26 juli opgepakt op verdenking van de gijzeling van een 56-jarige Afghaanse man op 2 mei in Ledeacker. Vijf familieleden worden er daarnaast van verdacht op 23 juli in Bladel twee mensen zwaar te hebben mishandeld.

Vijf arrestanten deden in de cel een zelfmoordpoging. Een 28-jarige Afghaan overleed, zijn vier broers overleefden de zelfmoordpogingen, een van hen lag enige tijd in coma.

ADO Den Haag wil Bulykin en Kubik binden

ADO Den Haag gaat proberen twee huurlingen, Dmitry Bulykin en Frantisek Kubik, definitief aan zich te binden. Het duo komt dit seizoen op huurbasis voor de Haagse formatie uit en presteert boven verwachting.

Bulykin scoorde in negen competitiewedstrijden al zeven keer, waar Kubik al vijf keer het net wist te vinden. Beide heren zijn dus verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle doelpunten van ADO Den Haag. De club van trainer John van den Brom maakte er tot nu toe achttien.

Mark van der Kallen, eigenaar van ADO Den Haag, gaat op korte termijn de dialoog aan met Anderlecht. Het doel van dit gesprek is het afkopen van het contract van Bulykin, dat nog tot medio 2012 doorloopt. "De strategie van Anderlecht is om Dmitry te verkopen, ze hebben hem dit seizoen bij ons in de etalage gezet. Ons streven is nu om hem in Den Haag te houden", liet hij aan Voetbal International weten.

Ook de gesprekken om Kubik over te nemen van het Slowaakse AS Trencín zijn inmiddels opgestart. "Het gaat de goede kant op, ik verwacht dat we daar wel uit komen met Trencín", aldus Van der Kallen. "Maar zekerheid hebben we natuurlijk pas als de handtekeningen gezet zijn."

Canadese kolonel krijgt na bekentenis levenslang

Een kolonel van de Canadese luchtmacht heeft maandag voor de rechtbank bekend twee vrouwen te hebben vermoord, twee te hebben aangerand en tientallen inbraken en insluipingen te hebben gepleegd. Hij kan na de bekentenis automatisch levenslang gevangenisstraf tegemoet zien, met een minimum van 25 jaar.

De zaak van de 47-jarige kolonel Russell Williams heeft in Canada grote beroering gewekt. Hij was commandant van de grootste Canadese luchtmachtbasis tot hij eerder dit jaar in staat van beschuldiging werd gesteld, vloog premiers rond en bestuurde ook het vliegtuig van de Britse koningin Elizabeth II en prins Philip toen zij in 2005 Canada bezochten.

In januari ging hij met minister van defensie Peter MacKay en Canada's hoogste generaal op de foto tijdens de inspectie van Canadese vliegtuigen die werden ingezet voor hulpvluchten naar Haïti; zijn tweede moord pleegde hij iets meer dan een week later.


(Foto: Novum)

Excelsior zonder Pastoor tegen Ajax

Alex Pastoor moet het komende competitieduel tegen Ajax missen. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) legde de trainer van Excelsior deze straf op, nadat hij afgelopen weekend naar de tribune werd gestuurd.

Pastoor had tijdens het verloren duel tegen ADO Den Haag (1-2) aanmerkingen op de arbitrage en werd resoluut naar de tribune verwezen. Het was voor de Rotterdammers sowieso een vervelende wedstrijd, aangezien Miquel Nelom en Norichio Nieveld ook een rode kaart kregen.

Man dumpt vrouw na liefdevolle mep in gezicht

Een Saoedi-Arabische vrouw gaf haar man onlangs uit liefde een mep in het gezicht. De man was hier echter niet van gediend en gooide haar op straat.

De moeder van de anonieme man uit Riyadh vereerde het gezin onlangs met een bezoekje. Om haar liefde voor haar echtgenoot te tonen, gaf ze hem ten overstaan van haar schoonmoeder een klap op z'n bakkes. "Ze sloeg hem en lachte hem uit waar zijn moeder bij was", meldt een Arabische krant vandaag. "In plaats van haar terug te slaan of uit te lachen, besloot de geschokte man direct van haar te scheiden."

"Vervolgens schopte hij haar het huis uit. Hij vertelde haar dat hij niet opnieuw met haar zou trouwen. De man wees alle bemiddelingspogingen van familieleden van de hand en gaf te kennen dat ze niet meer welkom was tot het eind der tijden."


Gewoon terugslaan is wel beter natuurlijk

Fallout: New Vegas DLC exclusief op de Xbox 360

Bethesda en Obsidion hebben laten weten dat er downloadable content aankomt voor hun nieuwe Fallout-game, New Vegas. Deze DLC zal exclusief op de Xbox 360 uitkomen, en hiermee zal de DLC dus de PC en de PlayStation 3 passeren. Of alle DLC exclusief blijft is nog niet bekend.

Bethesda vertelde dat de eerste DLC exclusief zal zijn en het nog niet bekend zal zijn wat er met de rest gaat gebeuren. Hiermee is dus ook duidelijk dat, net zoals met Fallout 3, er meerdere downloadable content voor dit spel zal uitkomen. Fallout New Vegas komt deze vrijdag uit voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC, de informatie over de exclusieve DLC zal in een paar weken komen.

new vegas

Britten wachten strengste bezuinigingen sinds WOII

Groot-Brittannië onthult deze week het strengste pakket bezuinigingsmaatregelen sinds de Tweede Wereldoorlog. Sommige sectoren kunnen echter rekenen op meer geld, zoals terreurbestrijding en het voorkomen van cyberaanvallen.

Terrorisme en internetmisdaad vormen de twee grootste bedreigingen voor het land en hebben een hogere prioriteit dan bijvoorbeeld een nieuw internationaal militair conflict. Dat blijkt uit een gedetailleerd plan voor de nationale veiligheid dat maandag wordt gepresenteerd.

Enkele dagen eerder waarschuwde het hoofd van de Britse afluisterdienst GCHQ, Iain Lobban, voor de dreiging van cyberaanvallen voor de digitale infrastructuur. Iedere maand worden op computernetwerken van de regering twintigduizend kwaadaardige e-mails ontdekt. Ook elektronische wormen zorgen voor veel problemen.

Ook het voorkomen van terreuraanslagen, zoals die van 2005 in Londen, die aan 52 forensen het leven kostten, heeft hoge prioriteit. De terreurdreiging voor Europa is nog altijd hoog. "Hoewel grote militaire uitgaven voor straaljagers en tanks waarschijnlijk afnemen, is het waar dat we meer zullen spenderen aan cyberaanvallen en het voorkomen van terreur", aldus een bron binnen de Britse regering.

De strategie die maandag uiteen wordt gezet, bepaalt de agenda voor dinsdag, wanneer wordt besproken welke sectoren zeven tot acht procent moeten bezuinigen op hun begroting. De definitieve bezuinigingen worden woensdag bekendgemaakt. Sommige ministeries houden er al rekening mee met een kwart minder geld te moeten rondkomen, de strengste bezuinigingen sinds de Tweede Wereldoorlog.

Wenger: "Geen kans Van Persie op Turkije"

Robin van Persie kan deelname aan de oefeninterland Nederland-Turkije wel vergeten. Als het aan zijn coach Arsène Wenger ligt, is er 'geen kans' dat de Arsenal-spits dan al voor Oranje uitkomt.

Volgens Wenger is Van Persie over drie weken wedstrijdfit. Dat Arsenal Van Persie direct af zou moeten staan voor de interland op 17 november ziet de Fransman niet zitten.

Met zijn uitspraken tijdens een persconferentie vandaag reageerde Wenger op bondscoach Bert van Marwijk. Die had rond de vorige twee interlands aangegeven dat hij Van Persie snel weer wilde oproepen. Wenger vond dat veel te optimistisch. "Ik denk dat de Nederlandse bondscoach een goed gevoel voor humor heeft", sneerde de Fransman.

Schoorel naar hoofdtoernooi Stockholm

Tennisser Thomas Schoorel heeft zich geplaatst voor het ATP-toernooi in Stockholm. De Amsterdammer was in de finale van de kwalificaties Marcel Granollers uit Spanje de baas: 6-4, 7-5. In het hoofdschema kan Schoorel worden gekoppeld aan landgenoot Robin Haase. Ook Tommy Robredo (8), Lukasz Kubot en Benjamin Becker zijn mogelijke tegenstanders.

Schoorel begon de wedstrijd met het inleveren van zijn opslag tegen de als eerste geplaatste Spanjaard. In het vervolg bleek de Amsterdammer veel gevaarlijker. Nadat hij terugbrak, liet hij nog twee breakpunten liggen voordat hij met een break in de tiende game de eerste set naar zich toetrok.

Ook in het tweede bedrijf bleef Schoorel de bovenliggende partij. Hij liet twee kansen op een vroege break liggen en daarna ging het enige tijd gelijk op. Pas in de achtste game kwam er een nieuwe breakkans voor Schoorel, maar weer kon de Amsterdammer niet profiteren. Op 6-5 kwamen er weer kansen voor Schoorel. Zijn eerste matchpunt op de opslag van Granollers liet hij nog onbenut, het tweede was wel raak.

Beschermde vogels in beslag genomen

Bij een Brabantse vogelhandelaar zijn zaterdag 116 beschermde inheemse vogels in beslag genomen. Bij een controle van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) bleken in totaal 22 beschermde vogelsoorten in zijn volière te zitten.

De 56-jarige handelaar verklaarde een deel van de vogels in België te hebben gekocht, meldt de LID maandag. De overige vogels heeft hij naar eigen zeggen zelf gekweekt door jonge vogels in een bos te vangen en te ringen. In Nederland is het verboden om vogels in het wild te vangen en ze daarna in een volière te houden. Alleen in gevangenschap gekweekte vogels mogen worden gehouden en verhandeld, als ze ten minste van de juiste pootring zijn voorzien.

De in beslag genomen vogels, waaronder putters, vinken, groenlingen, roodborstjes, boom- en veldleeuweriken, boomkruipers en riet- en geelgorsen, hadden niet de juiste pootringen en worden uitgezet in de natuur. In totaal zaten ongeveer 150 inheemse vogels bij de vogelhandelaar in de volière.


Beschermde vogels in beslag genomen (Foto: Novum)

'VVD winnaar onderhandelingen'

De VVD heeft tijdens de onderhandelingen met CDA en PVV over het regeer- en gedoogakkoord de meeste punten uit het verkiezingsprogramma weten te verzilveren. Het CDA heeft meer binnengehaald dan op basis van het zetelaantal in de Kamer mocht worden verwacht, blijkt maandag uit een analyse van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoogleraar sociologie Frans Stokman bracht voor de verkiezingen in kaart hoe de politieke partijen denken over twaalf kwesties die op de onderhandelingstafel terecht zouden komen. Dan gaat het om zaken als het ontslagrecht, de hypotheekrenteaftrek en immigratie- en asielbeleid. Deze standpunten heeft hij naast het regeer- en gedoogakkoord gelegd.

Het blijkt dat op zeven van de twaalf onderhandelingspunten het resultaat het dichtste bij het VVD-standpunt ligt. Onderhandelaar Mark Rutte (VVD) heeft daarvan één -geen kilometerheffing- samen met de PVV bevochten. Het CDA heeft vier punten binnengehaald, waarvan er twee met de PVV: het vrijwel ongewijzigd laten van de belastingen en de handhaving van de hypotheekrenteaftrek zonder afschaffing van de overdrachtsbelasting.

De PVV heeft weliswaar als enige de versoepeling van het ontslagrecht kunnen tegenhouden, maar moet de drie overige binnengehaalde punten delen met VVD of CDA.

Volgens Stokman is de VVD met deze score 'duidelijk de overwinnaar'. PVV-leider Geert Wilders schrijft het hardere immigratie- en asielbeleid vooral op zijn conto, maar volgens de wetenschapper is dat niet terecht. "In de analyse valt op dat het veiligheidsbeleid en immigratiebeleid veel dichter ligt bij de standpunten van de VVD dan die van de PVV. De PVV heeft de VVD-standpunten slechts op een paar punten weten aan te scherpen."

Dat de PVV niet meer heeft weten te verzilveren ligt aan de onuitvoerbaarheid van Wilders' voorstellen. De tienduizend extra agenten die hij bepleitte, was moeilijk te rijmen met de achttien miljard euro die moest worden bezuinigd, stelt Stokman.

De VVD heeft dan het meeste binnengehaald, de beste onderhandelaar is wellicht CDA-leider Maxime Verhagen. Volgens de professor heeft hij 'buitengewoon kundig' gebruik gemaakt van de weestand binnen zijn partij tegen samenwerking met de PVV. "Hij kreeg daarom een veel beter onderhandelingsresultaat dan op basis van de verkiezingsuitslag verwacht mocht worden."

Treinverkeer rond Arnhem ligt plat

Het treinverkeer van en naar Arnhem is maandagmiddag gestremd geraakt. Werkzaamheden, een sein- en wisselstoring en een aanrijding zorgden ervoor dat er geen treinen de Gelderse stad konden bereiken. Naar verwachting is het euvel rond 18.00 uur grotendeels verholpen.

Tussen Zutphen en Arnhem stonden voor maandag en dinsdag al werkzaamheden gepland. Daardoor rijden er deze dagen op dit traject bussen. Maandagmiddag ontstond er een sein- en wisselstoring rond Arnhem. Reizigers tussen Den Bosch en Deventer kunnen omreizen via Utrecht, tussen Nijmegen en Arnhem rijden bussen. Door de aanrijding op het traject tussen Maarn en Veenendaal de Klomp rijden er geen treinen tussen Utrecht en Arnhem. Reizigers tussen Utrecht en Nijmegen moeten omreizen via Den Bosch.

'Facebook sluist informatie door'

Veel populaire applicaties (apps) op de sociale netwerksite Facebook geven privé-informatie over de gebruikers door aan tientallen advertentiebedrijven en ondernemingen die het internetverkeer in de gaten houden. Dat meldde The Wall Street Journal (WSJ) maandag.

De zakenkrant zegt dat uit eigen onderzoek blijkt dat hierdoor tientallen miljoenen gebruikers van apps worden getroffen. Ook van mensen die in hun profiel op Facebook hebben aangegeven alle gegevens strikt privé te willen houden, worden gegevens doorgespeeld. De hele praktijk is volgens de krant in strijd met de interne regels van Facebook.

Het is niet duidelijk hoe lang Facebook de regels al schendt en of het lek met opzet is gecreëerd. Een zegsman van het bedrijf verklaarde tegen de WSJ dat Facebook stappen neemt om het doorgeven van persoonlijke informatie van gebruikers 'drastisch te beperken'.

'Facebook sluist informatie door'
'Facebook sluist informatie door' (Foto: ANP)

Wilders proces: rommelige zitting

De advocaten van de benadeelde partijen in de zaak tegen Geert Wilders hebben maandag een rommelige dag in de rechtzaal veroorzaakt. In hun betogen, waarin ze duidelijk maakten dat hun cliënten zich slachtoffer voelen van Wilders, gingen Michiel Pestman, Ties Prakke, Nico Steijnen en Mohammed Enait verder dan de regels voor benadeelde partijen toestaan.

De rechtbank onderbrak alle vier de raadslieden enige keren. Benadeelde partijen of hun vertegenwoordigers mogen uitleggen aan de rechtbank welke schade ze hebben geleden door toedoen van een verdachte, maar ze mogen niet zeggen dat de rechtbank iemand moet veroordelen en tot welke straf. Ook mogen zij niet zeggen of ze vinden dat het Openbaar Ministerie (OM) het goed of slecht heeft gedaan.

Pestman, Prakke en Steijnen vertegenwoordigen onder meer Nederland Bekent Kleur, het Landelijk Beraad Marokkanen en de Beweging tot Herstel van het Respect, waarin veel moskeeën zijn verenigd.

Rommelige zitting met benadeelde partijen
Rommelige zitting met benadeelde partijen (Foto: ANP)

Wenger: geen kans Van Persie op Turkije

Robin van Persie kan deelname aan de oefeninterland Nederland-Turkije wel vergeten. Als het aan zijn coach Arsène Wenger ligt, is er 'geen kans' dat de Arsenal-spits dan al voor Oranje uitkomt. Volgens Wenger is Van Persie over drie weken wedstrijdfit. Dat Arsenal Van Persie direct af zou moeten staan voor de interland op 17 november ziet de Fransman niet zitten.

Met zijn uitspraken tijdens een persconferentie op maandag reageerde Wenger op bondscoach Bert van Marwijk. Die had rond de vorige twee interlands aangegeven dat hij Van Persie snel weer wilde oproepen. Wenger vond dat veel te optimistisch. "Ik denk dat de Nederlandse bondscoach een goed gevoel voor humor heeft", sneerde de Fransman.


(Foto: Novum)

Lotus: "GP2-team gaat F1-renstal helpen"

Het Formule 1-team Lotus Racing is er van overtuigd dat de GP2-renstal Air Asia Team kan helpen om de nieuwe banden van Pirelli te begrijpen. Het Italiaanse merk levert vanaf volgend seizoen in beide raceklasses het nieuwe rubber en omdat met dezelfde banden geracet wordt komt er zo veel meer data beschikbaar.

"Op zaterdagmiddag is de enige onbekende nog de slijtage van de banden, maar je hebt een stel jonge honden die rijden en het voor je uitzoeken," zei Gascoyne tegen Autosport. "Van wat we weten is het zo dat de Toyota en de GP2-bolide zich niet wezenlijk anders gedragen en dat ze niet erg verschillende resultaten opleveren. Het zal goede informatie zijn en voor GP2-rijders een goede kans om met een F1-team samen te werken."

Hij voegde er aan toe dat ze op zoek gaan naar ervaren rijders, omdat de coureurs ook de rol van test- en derde coureur van het F1-team op zich gaan nemen. Ze moeten het F1-team van feedback gaan voorzien en meestrijden om de zege in de GP2.

[Update] Medal of Honor bovenaan Britse gamesales

De makers van Medal of Honor kunnen weer lekker slapen, want ze voeren de lijst aan van de Britse gameverkopen. Ondanks de slechte reviewscores hebben ze alsnog kunnen scoren. FIFA 11 komt vanzelfsprekend op de tweede plaats, welke op de hielen wordt gezeten door Just Dance 2.

Castlevania en Enslaved verdwijnen verrassend snel naar de onderkant van de lijst, op respectievelijk plaats 10 en 11. Het is onwaarschijnlijk dat ze nog lang in de lijst zullen blijven met Fable 3, CoD: Black Ops en Fallout: New Vegas op komst. Het volledige lijstje:

Top 10 UK Software Sales (All Formats); week ending October 16:

 1. Medal of Honor
 2. FIFA 11
 3. Just Dance 2
 4. Wii Party
 5. Pro Evolution Soccer 2011
 6. F1 2010
 7. Dead Rising 2
 8. Halo: Reach
 9. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2
 10. Castlevania: Lords of Shadow

Update:

Iets anders dan normaal maar hieronder alsnog de volledige top 40.

Engelse Top 40

Oud-kogelstoter Fuchs overleden

Oud-wereldrecordhouder kogelstoten James Fuchs is overleden. New York Times meldde dit vandaag. Hij is 82 jaar geworden.

Op de Olympische Spelen van 1948 en 1952 won Fuchs bronzen medailles en zette tevens een ongeslagen serie van maar liefst 88 wedstrijden neer. Zijn worp van 17,95 stond als wereldrecord in de boeken van 1949 tot en met 1953.

De Amerikaan staat aan de basis van een techniek die tegenwoordig ook nog veel gebruikt wordt. De techniek die een rotatie van 180 graden bevat. Zijn loopbaan kende veel hoogtepunten, maar ook veel dieptepunten en dan vooral in de vorm van blessures.

Paarlberg woedend op 'walgelijke' Quote

Tijdschrift Quote heeft het helemaal verbruid bij Jan-Dirk Paarlberg. Tot woede van de gevallen zakenman figureert hij prominent in een special van het blad over criminele vermogens.

Paarlberg werd deze zomer veroordeeld tot 4,5 jaar cel wegens het witwassen van de miljoenen die Willem Holleeder heeft afgeperst van zakenman Willem Endstra.

Volgens Quote is Paarlberg met een vermogen van 199 miljoen euro de rijkste crimineel van Nederland. In een boos voicemailbericht aan de hoofdredacteur noemt Paarlberg dat een 'walgelijke' en 'misselijkmakende' actie van het blad. "Ik kan er niet over uit dat je zo ongelooflijk diep zinkt."

Boulimia komt vaker voor in stad

Boulimia komt in de stad vijf keer vaker voor dan op het platteland. Bij anorexia is er geen verschil per omgeving. Dit is een aanwijzing dat het verschillende aandoeningen zijn, die dus ook verschillend moeten worden behandeld. Dat vindt onderzoekster Gabriëlle van Son. Ze promoveert op 27 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het precieze verschil tussen de aandoeningen heeft Van Son niet kunnen achterhalen. "Dit moet nog nader worden onderzocht," licht de onderzoekster toe.

In Nederland lijden naar schatting zo'n veertigduizend mensen aan een ernstige eetstoornis. Anorexiapatiënten onderdrukken hun eetlust en hebben een extreem verlangen om mager te zijn. Boulimiapatiënten lijden aan eetbuien en braken veel.

Eetstoornissen komen vooral voor bij vrouwen. Van alle patiënten met anorexia is een op de tien man, bij boulimia ligt dit zelfs lager.

Uit het onderzoek blijkt ook dat wanneer een eetstoornis voor het twintigste levensjaar wordt ontdekt een patiënt een grotere kans heeft op herstel. Van Son: "Hoe langer eetstoornissen onbehandeld blijven, hoe verder deze ingesleten kunnen raken in gewoonten, gedrag en gedachten."

'Politie drukker met aanpak jongerenoverlast'

De politie heeft het steeds drukker met de aanpak van jongerenoverlast. Vorig jaar waren er ruim 118.000 incidenten met straatbendes en jongerengroepen; dat is zes procent meer dan in 2008, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De nieuwsorganisatie legde voor het onderzoek de cijfers van de verschillende politiekorpsen naast elkaar. Het blijkt dat in bijna de helft van de steden de politie-inzet stijgt. De meeste meldingen kwamen uit Rotterdam (4363) en Utrecht (3464). Ook steden als Alkmaar (1520) en Hoorn (1165) scoren hoog.

De meldingen gaan meestal over vernielingen, geluidsoverlast en straatbendes die buurtbewoners intimideren. Ook is sprake van ernstige misdrijven zoals straatroven en overvallen.

Volgens de nieuwsrubriek verklaren veel gemeenten de hogere politie-inzet door een strengere aanpak van de jeugdcriminaliteit. Niettemin laat SP-Kamerlid Sadet Karabulut tegen RTL Nieuws weten de cijfers 'schokkend' te vinden. Zij gaat het kabinet om opheldering vragen.

S. de Jong en Anita niet tegen AJ Auxerre

Vurnon Anita moeten het Champions League-duel tegen AJ Auxerre, dat morgenavond wordt gespeeld, aan zich voorbij laten gaan. De verdediger heeft te veel last van een blessure aan zijn kuitbeen.

De kans is groot dat Urby Emanuelson de vervanger van Vurnon Anita zal zijn. "Met de blessure van Vurnon blijven er weinig andere opties voor de linksbackpositie over", liet de speler tijdens een persconferentie weten. "Jan Vertonghen kan er ook staan, maar hij is te belangrijk voor de verdediging. Ik moet er staan voor het team en dat doe ik ook."

Naast Anita zal ook Siem de Jong het treffen met AJ Auxerre aan zich voorbij laten gaan. De aanvallende middenvelder kampt nog altijd met problemen aan zijn hamstring en zit niet bij de selectie.

Martin Jol, trainer van Ajax, zal verder weinig veranderingen in zijn selectie aanbrengen. Het is alleen nog twijfelactig of André Ooijer morgenavond in de basis zal starten. "Als Ooijer fit is kan ik hem goed gebruiken", liet de oefenmeester weten. "Maar voor Oleguer geldt hetzelfde. Hij komt ook wel in het verhaal voor. Wij willen nu in de Champions League zoveel mogelijk punten halen. Daarna zien we wel verder."

Deense scheidsrechter voor Twente

Voetbalbond UEFA heeft de Deense scheidsrechter Claus Bo Larsen aangewezen om woensdag het Champions League-duel tussen FC Twente en Werder Bremen in goede banen te leiden. Voor de 35-jarige leidsman wordt het zijn 33e optreden in het kampioenenbal.

De Portugees Olegario Benquerença zal morgen de CL-wedstrijd tussen Ajax en Auxerre gaan leiden. Voor beide partijen is hij geen ontbekende, omdat de scheidsrechter in 2005 in de UEFA Cup in Frankrijk al een ontmoeding tussen Auxerre en Ajax floot. Destijds was Auxerre met 3-1 te sterk. Ook floot Benquerença tijdens het WK in Zuid-Afrika de kwartfinale tussen Ghana en Uruguay waarin hij vlak voor tijd Luis Suárez rood gaf na een handsbal van de Uruguayaan.

'Omkoopschandaal in lagere Engelse competities'

De voetbalwereld is mogelijk een omkoopschandaal rijker. Het Engelse tabloid News Of The World zegt over een dossier te beschikken, waarin clubs, spelers en scheidsrechters uit het Championship en lagere divisies worden verdacht van omkoping.

"Er is bewijs dat wedstrijden verkocht zijn en dat spelers en officials enorme bedragen aan cash hebben ontvangen om resultaten te beïnvloeden. Het bewijs is vernietigend. Dit zal het fundament onder het voetbal doen schudden", is in de krant te lezen.

Het Engelse schandaal zou samenhangen met een veel groter onderzoek, dat in de Duitse competitie is uitgevoerd. Hierbij zouden naast Duitsland en Engeland ook België, Turkije, Kroatië, Zwitserland, Hongarije en Slovenië betrokken zijn.

De onderzoekers luisterden geruime tijd telefoongesprekken af, waarbij belastend materiaal naar boven is gekomen. De geluidsfragmenten zijn inmiddels overhandigd aan de Engelse politie. De Engelse krant wil overigens niets loslaten over mogelijke namen.

Hiariej niet tegen N.E.C. Nijmegen

FC Groningen zal het komend weekend zonder Tom Hiariej moeten doen. De middenvelder kreeg gisteren, tijdens het duel tegen sc Heerenveen (1-0), opnieuw last van zijn hamstring en zal de competitiewedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen nu moeten missen.

Hiariej werd in het Euroborg-stadion na een half uur vervangen. Toch valt de kwetsuur allezins mee, aangezien de middenvelder nu nog kan lopen. Dat was twee weken geleden wel anders. Toen viel de speler eveneens met een hamstringblessure uit en kon amper lopen.

De verwachting is dat FC Groningen volgende week woensdag, tijdens de midweekse speelronde in de Eredivisie, weer over de voetballer kan beschikken.

Launchtitels Kinect bekend

De launchtitels van het paradepaardje van Microsoft zijn bekend. Op de releasedag, in Nederland is dat op 10 november, zullen er zeventien titels in de winkels liggen. Het is helemaal mooi als je een fan van sport en/of dansgames bent, want die zijn er in overvloed. Hieronder is de gehele lijst te zien.

Kinect Adventures (Good Science Studio/Microsoft Game Studios) included with every Kinect sensor

Kinectimals
(Frontier Developments Ltd./Microsoft Game Studios) $49.99 ERP (US)/$59.99 ERP (US) limited collector's edition. Limited collector's editions of the "Kinectimals" game packaged with a 7" plush toy that unlocks a new animal and toy in the game will be available at select retailers.

Game Party: In Motion
(Warner Bros. Interactive Entertainment) $39.99 ERP (US)

Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 1 The Videogame
(Electronic Arts/EA Bright Light), 49.99 ERP (US)

Your Shape: Fitness Evolved
(Ubisoft), $49.99 ERP (US)

Dance Central
(MTV Games/Harmonix), $49.99 ERP (US)

The Biggest Loser Ultimate Workout
(THQ), $49.99 ERP (US)

DanceMasters
(Konami), $49.99 ERP (US)

EA Sports Active 2
(EA SPORTS), $99.95 ERP (US) (Includes Heart Rate Monitor)

Zumba Fitness
(Majesco), $49.99 ERP (US)

Kinect Sports
(Rare/Microsoft Game Studios) $49.99 ERP (US)

MotionSports
(Ubisoft), $49.99 ERP (US)

Deca Sports Freedom
(Hudson Entertainment)

Kinect Joy Ride
(Big Park/Microsoft Game Studios), $49.99 ERP (US)

Adrenalin Misfits
(Konami), $49.99 ERP (US)

Fighters Uncaged
(Ubisoft), $49.99 ERP (US)

Sonic Free Riders
($49.95)

Kinect

 

Ontvoering vrouw nog steeds raadsel

De vermeende ontvoering van een vrouw afgelopen vrijdag op de Postjesweg in Amsterdam is nog steeds omgeven met raadsels.

Getuigen zagen hoe een lichtgetinte vrouw door drie mannen aan haar haren een wit bestelbusje in werd gesleurd. De vrouw schreeuwde daarbij in een buitenlandse taal.

Naar aanleiding van de berichtgeving over de zaak heeft de politie enkele telefoontjes gekregen, zo laat een woordvoerder weten aan AT5. Bruikbare tips zaten daar echter niet tussen. De identiteit van de vrouw is nog steeds een raadsel. Ook is onduidelijk of ze daadwerkelijk is ontvoerd.

Duitsland wil integratie bevorderen

De Duitse regering gaat maatregelen nemen om de integratie van immigranten te bevorderen. Dat zei een woordvoerder van het kabinet maandag.

De Duitse regering spreekt volgens hem woensdag over het verplichtstellen van integratiecursussen. Die moeten onder meer gedwongen huwelijken voorkomen. Gedwongen huwelijken moeten ook strafbaar worden.

De woordvoerder herhaalde het standpunt dat premier Angela Merkel enkele dagen geleden innam. Hij zei dat de integratie van sommige groepen migranten hapert en dat sommigen zelfs weigeren te integreren.

Opmerkelijk homohuwelijk in gevangenis

Twee mannen die vastzitten in een gevangenis in het Vlaamse Leuven treden volgende maand in het huwelijk. De 50-jarige tot levenslang veroordeelde psychopaat Rik Debrabandere trouwt met de 35-jarige Mike Vandamme, die een jarenlange celstraf uitzit. Dat heeft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws maandag gemeld.

Het huwelijk zal in de gevangenis worden voltrokken. Na het officiële gedeelte volgt een eredienst in de kapel van de gevangenis. De dag zal eindigen met een feestje waarvoor enkele bevriende cipiers uitgenodigd zijn.

De Leuvense gevangenis staat bekend om haar uiterst milde en fel omstreden opendeurregime, waarbij gevangenen uit hun cel mogen. Rik Debrabandere werd in 2001 tot levenslang veroordeeld voor drie moorden, gepleegd in drie maanden tijd in België, Spanje en Nederland.

Opmerkelijk homohuwelijk in gevangenis Leuven
Opmerkelijk homohuwelijk in gevangenis Leuven (Foto: ANP)

Weer brand in Rabobank Utrecht

Op meerdere verdiepingen in het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht heeft maandagmiddag korte tijd brand gewoed. Eerder op de dag ontstond ook al een brandje op de negende verdieping, aldus de brandweer.

Het pand werd ontruimd. Rechercheurs van de forensische opsporingsdienst onderzoeken of er sprake is van brandstichting, zo liet een politiewoordvoerder weten.

Eerder dit jaar ontstond al een grote brand en een ontploffing bovenin een van de twee torens van het gebouw aan de Croeselaan.

Weer brand in Rabobank Utrecht
Weer brand in Rabobank Utrecht (Foto: ANP)

CDA-moslims verbijsterd over «ŲrŁz

Zeven CDA-raads- en Statenleden met een moslimachtergrond, vinden het onacceptabel dat CDA-Tweede Kamerlid Coskun Çörüz tijdens de kabinetsformatie geen stelling heeft genomen tegen politieke samenwerking met de PVV van Geert Wilders.

Door zijn stilzwijgen heeft hij het vertrouwen van de islamitische en allochtone achterban in het CDA geschaad, staat in een brief aan Çörüz, die op de website van NRC Handelsblad is gepubliceerd. "Wij voelen ons met deze handelswijze door onze 'eigen' volksvertegenwoordiger in de steek gelaten en tegelijk voor schut gezet."

Volgens de CDA-moslims had Çörüz moeten weten dat samenwerking met de PVV voor veel CDA'ers van islamitische komaf een brug te ver is. Çörüz was echter nauwelijks beschikbaar om het hierover te hebben, schrijven zij. Dat is 'onbegrijpelijk' en 'onacceptabel'. "Dit getuigt niet alleen van een onbegrijpelijke onverschilligheid, maar ook van minachting en onbegrip voor de brede kritiek die er in uw achterban leeft."

En dat Çörüz tijdens het CDA-congres 'kritiekloos' instemde met politieke samenwerking met de PVV, leidt tot 'verbijstering' bij de opstellers van de brief. "Juist van een CDA'er van moslim- en allochtone komaf zoals u hadden wij verwacht dat hij ons zou steunen in ons verzet tegen dit gedoog- en regeerakkoord." Zij waarschuwen dat zijn stilzwijgen ertoe kan leiden dat veel moslims en allochtonen het CDA de rug zullen toekeren.

Dat lijkt inmiddels te gebeuren. Zo hebben twee raadsleden van de gemeente Gorinchem donderdag hun lidmaatschap van het CDA opgezegd en zijn uit de fractie gestapt, zo werd maandag bekend. Cees van der Roest en Ibrahim Elmaci kunnen zich niet langer vinden in het 'landelijk beleid' van het CDA, aldus de officiële verklaring.

Çörüz laat in een reactie aan de krant weten het 'jammer' te vinden dat de briefschrijvers niet accepteren dat hij voor het akkoord heeft gestemd. Het Kamerlid wijst op de vele positieve reacties die hij ook kreeg. "Tegenstand houd je. Ik ben niet de politiek ingegaan om het iedereen naar zijn zin te maken."


(Foto: Novum)

Rodriguez beste wielrenner van 2010

Joaquim Rodriguez heeft het jaar afgesloten als beste wielrenner van de wereld. De Spanjaard van Team Katusha was al voor de Ronde van Lombardije zeker van die positie. Alberto Contador staat tweede. Philippe Gilbert, zaterdag winnaar in Lombardije, maakte op de valreep nog een flinke sprong. Hij klom van de zevende naar de derde positie. Robert Gesink is op de zevende plaats van de UCI-ranglijst de beste Nederlander.

Bij de ploegen kroonde Saxo Bank zich tot beste. De Deense equipe sprong na de Ronde van Lombardije van de derde naar de eerste positie. Astana legde de omgekeerde route af, terwijl Liquigas op de tweede plaats bleef staan. Rabobank eindigde het wielerseizoen als vierde. Vacansoleil is 24e, Skil-Shimano 31e.

Bij de landen is Spanje de nummer een van de wereld. Daarna komen Italië, België, Australië en de Verenigde Staten. Nederland staat op de zesde plaats. Duitsland, Luxemburg, Rusland en Noorwegen staan ook bij de beste tien.


Joaquim Rodriguez (Foto: Novum)

Gebroken neus voor Vitessespeler Stevanovic

Vitesse-middenvelder Dalibor Stevanovic heeft een gebroken neus overgehouden aan de wedstrijd tegen Roda JC. In de tweede helft van het door de Arnhemmers met 4-1 verloren duel werd de Sloveen op zijn neus geraakt. Toen was al duidelijk dat die gebroken was en dus werd Stevanovic gewisseld. Maandag bevestigde een röntgenfoto van het reukorgaan die diagnose.

Het is nog onduidelijk of Stevanovic komend weekeinde tegen FC Utrecht mee kan spelen. De medische staf van Vitesse laat die beslissing afhangen van hoeveel pijn de middenvelder heeft. Als Stevanovic in actie komt, zal hij waarschijnlijk een beschermingsmasker dragen.

'Wielrenner Rui Costa betrapt op doping'

Wielrenner Rui Costa is volgens Biciciclismo tijdens de nationale kampioenschappen in Portugal een positief getest. De renner van Caisse d'Epargne werd betrapt op het verboden middel Methylhexanamine. Ook zijn broer Mario Costa (Barbot) werd tijdens hetzelfde kampioenschap betrapt.

Rui Costa zit na dit seizoen zonder ploeg omdat hij bij de Movistar-ploeg geen contract aangeboden kreeg. Naar verluidt was de Portugees in onderhandeling met Vacansoleil en aasden Team RadioShack, Lampre en Team Luxemburg van de gebroeders Schleck naar zijn diensten.

Vrijspraak voor uitbuiten huishoudster

Een 52-jarige vrouw uit Zeist, die een bejaarde huishoudster jarenlang voor haar gezin liet werken zonder te betalen, is maandag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van mensenhandel. Tegen haar was een taakstraf van 120 uur geëist. Wel kreeg zij een boete van vijfhonderd euro wegens mishandeling.

De zaak kwam aan het licht toen de bewindvoerder van de vrouw vorig jaar aangifte deed van uitbuiting. De huishoudster -die toen 77 jaar was- verrichtte tussen 2005 en 2009 huishoudelijk werk, verzorgde de kinderen van de verdachte, hielp hen bij het huiswerk en verzorgde de dementerende man van de vrouw. Zij maakte daarbij lange werkdagen en was alleen op zaterdag- en zondagochtend vrij, luidde de aanklacht.

Hoewel de rechtbank de zaak 'maatschappelijk verwerpelijk' noemt, is er onvoldoende bewijs voor mensenhandel. Daarvoor is namelijk vereist dat iemand wordt gedwongen om bepaalde werkzaamheden te verrichten en daarvan is geen sprake, oordeelt de rechter. De rechter wijst erop dat de huishoudster zelf vond dat zij het gezin moest helpen en zelf bepaalde wat daarvoor moest gebeuren en wanneer het werk klaar was.

Bij verschillende ruzies tussen de huishoudster en haar baas werd er wel 'geknepen, aan haren getrokken, geschopt en geslagen'. Hiervoor krijgt de vrouw een geldboete.

RTL: SBS 6 kopieert ons

RTL-baas Erland Galjaard heeft op BNR uitgehaald naar concurrent SBS 6. Volgens hem kopieert de zender te veel dingen van RTL: "SBS heeft de neiging om dingen hetzelfde te doen. Wij hebben al jaren RTL Boulevard en toen gingen zij afgelopen zomer Shownieuws in dezelfde opzet doen. Als je dan goed of onderscheidend wil zijn, moet je meer dingen zelf verzinnen."

Als voorbeeld noemt Galjaard de talentenshow Popstars. "Daar kwamen ze pas mee nadat wij Idols en X Factor deden. Nu zal SBS wel iets met draaiende stoelen gaan doen", zegt de RTL-baas met een knipoog, verwijzend naar zijn succesvolle RTL-show The Voice of Holland.

Kortgeleden kondigde SBS 6 het programma Paranormale Kinderen aan. "Het thema paranormaal is allang te zien op RTL 4, maar ook andere zenders mogen uiteraard met thema's aan de gang. Alleen het voornemen was om het 'Help, Mijn Kind Heeft Een Zesde Zintuig' te noemen. Dat is een combinatie van twee RTL-titels. Dat is heel ongebruikelijk. Dat vond ik wel ergerlijk. Maar ook dom. Als je je als zender probeert te profileren, dan moet je dat juist niet doen", aldus de tv-baas.

Galjaard zegt zich niet te irriteren aan de concurrent: "Maar soms denk je: kan het niet even wat anders?" Het kopieergedrag van SBS lijkt echter niet veel vruchten af te werpen. De zender kampt al tijden met zeer matige kijkcijfers.


'SBS 6 kopieert veel van RTL'

Kojima start met zijn nieuwe game

Hideo Kojima is begonnen aan zijn nieuwe game. Afgelopen donderdag is de eerste meeting geweest met als doel planning, onderzoek, testen en scouting. Het zal dus nog wel een tijdje duren voordat we iets weten over de stijl van de game. Hier is Kojima zelf namelijk nog niet eens uit.

Via Twitter liet Kojima weten dat en deel van de Metal Gear Solid: Rising team ook zal meehelpen aan de game. Kojima liet verder weten dat hij goed naar Westerse games kijkt en zich daar door wil laten bijinvloeden in het maken van zijn nieuwe game. Hij observeerde een duidelijke verschil tussen de Oosterse en de Westerse game-ontwikkeling:”Japanese creators try to express the game's environment through beautiful artwork, but western developers use technology to draw out the environment. The Japanese make the models and textures carefully to create a world. The West use shaders, lighting, shadows, effects, and programming to create their world.”

Het lijkt een trend om de Westerse game-industrie als voorbeeld te nemen, maar het valt nog te bezien of dit goed uitpakt voor de diversiteit op de gamesmarkt. De samenwerking met Kojima voor Castlevania: Lords of Shadow heeft in ieder geval goed uitgepakt.


Judocoach zat opgesloten met frikandellen

De technisch directeur van de judobond Cor van der Geest heeft een slecht weekend achter de rug. Niet alleen vielen bij de Grand Prix in Rotterdam de meeste judoka's tegen, ook zat hij in het Topsportcentrum vijftig minuten vast in de lift, waarbij hij een verleiding moest weerstaan, zo meldt het AD.

Van der Geest was tegelijk met een cateringmedewerker die dertig warme frikandellen bij zich had in de lift gestapt. De lift kwam vast te zitten, maar de judocoach wist zich ondanks de lekkernijen te beheersen en at er slechs één op.

'Nederlands-Iraanse vrouw in isolatiecel in Iran'

De Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami zit sinds kort in een isolatiecel. Dat heeft haar dochter gezegd tegen Shahrzad News, de online nieuwsdienst voor en door Iraanse vrouwen.

De 45-jarige Bahrami zit vast in Iran op verdenking van 'oppositionele activiteiten' en drugsbezit. Ze werd in december opgepakt en kan de doodstraf krijgen.

De dochter zegt onder druk te worden gezet door de Iraanse inlichtingendienst, omdat ze de zaak naar buiten bracht. Hoe dat gebeurt is onduidelijk.

Ook is de advocate van de Nederlands-Iraanse vrouw opgepakt, zij zit eveneens in een isolatiecel. De advocate is in hongerstaking.

Nederland wil graag iets voor Bahrami doen. Maar Iran erkent haar Nederlandse nationaliteit niet. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei onlangs dat als de vrouw van oorsprong Nederlands zou zijn geweest, de Nederlandse ambassade haar belangen had mogen behartigen. "Maar voor een geboren Iraniër is dat uitgesloten."

Man ontsnapt uit gevangenis Hoogeveen

Een gevangene is er zondagochtend in geslaagd de gevangenis in Hoogeveen te ontvluchten. Een speciaal politieteam is een opsporingsonderzoek begonnen, maar dat heeft nog niet geleid tot zijn terugkeer.

Hoe hij is ontsnapt, wil een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie niet vertellen. De man zat in een cel in De Grittenborgh vanwege een geweldsdelict. Meer details wil de woordvoerder niet kwijt.

Tirza bereikt status Gouden Film

Tirza heeft meer dan honderdduizend bezoekers naar de bioscoop weten te trekken. De film heeft daarmee de status van Gouden Film bereikt. Hoofdrolspeler Gijs Scholten van Aschat en regisseur Rudolf van den Berg namen de onderscheiding maandag in bioscoop Tuschinski in Amsterdam in ontvangst.

De Gouden Trofee werd uitgereikt door de organisatie van het Nederlands Film Festival, waar Tirza de openingsfilm was. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Arnon Grunberg en gaat over de beklemmende relatie tussen een vader en zijn dochter. Sylvia Hoeks speelt dochter Tirza, Gijs Scholten van Aschat vertolkt de rol van haar vader.

Tirza is de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Op 25 januari maakt de Academy bekend welke vijf films hiervan daadwerkelijk kans maken op een beeldje.

Koper Liverpool predikt zuinigheid

De nieuwe eigenaar van Liverpool zal geen honderden miljoenen euro's in de club steken. In plaats daarvan pakt NESV het zuinig aan. Dat zei John Henry, directeur van NESV. "Er staat geen 'sjeik' voor mijn naam", grapte de Amerikaan. "Als we geld besteden, moet dat slim besteed worden. We kunnen ons geen spelers veroorloven die niet op de lange termijn iets opbrengen. We moeten slim, brutaal en agressief zijn."

Liverpool werd vorige week na een bitter juridisch gevecht tussen de club en de vorige eigenaren verkocht aan NESV. Voor de club betekent de overname wel dat er jaarlijks meer geld te besteden is. NESV betaalde een groot deel van de schulden van de club af, waardoor de aflossingen die de Reds moesten doen flink lager zijn.

Om verder te groeien, moeten volgens Henry meer inkomsten worden opgehaald. "Toen we naar Liverpool keken, was het eerste dat ons opviel dat we hier een echte winnaar konden neerzetten. De mogelijkheden om inkomsten over de hele wereld te halen, zijn enorm", wijdde Henry uit.

"Zeker met nieuwe financiële 'fair play'-regels worden inkomsten heel belangrijk voor de toekomst van je club. Ik denk dat daar ook onze kracht ligt." Onder de nieuwe regels wordt het moeilijker voor clubeigenaren om de verliezen van de club met eigen geld goed te maken. Daarmee moet een einde komen aan 'financiële doping' zoals in Engeland bij Chelsea en Manchester City plaatsvond.

Alleen wat de clubs zelf verdienen, mogen ze in de toekomst uitgeven als ze aan Europese competities mee willen doen. "Er is geen limiet op wat we aan inkomsten binnen kunnen halen. Daar moeten we slim mee omgaan."

Aantal scheepskapingen gedaald

Hoewel piraten steeds actiever worden in de Zuid-Chinese Zee, zijn er tot op heden dit jaar wereldwijd minder schepen gekaapt dan vorig jaar. Dat heeft het Internationale Maritieme Bureau (IMB) maandag gemeld. De afname is te danken aan een daling van het aantal kapingen voor de kust van Somalië.

In het Indonesische deel van de Zuid-Chinese Zee werden tussen januari en eind september dertig schepen gekaapt. Dat is een verdriedubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2009. De piraten hebben het vooral gemunt op koopvaardijschepen voor de kust van het Indonesische eiland Mangkai. Ze lijken met name toe te slaan in periodes dat de Indonesische marine minder patrouilleert, aldus het IMB. Ook elders in de Indonesische wateren nam het aantal scheepskapingen toe, van zeven in de eerste negen maanden van 2009 tot 26 dit jaar.

Wereldwijd daalde het aantal scheepskapingen van 306 tot 289; het aantal aanvallen door Somalische piraten in de Golf van Aden daalde van 100 tot 44. De Golf van Aden wordt in verband met het grote aantal kapingen beveiligd door een internationale vloot marineschepen.


(Foto: Novum)

Groot DNA-onderzoek in moordzaak Meppel

In het onderzoek naar de moordenaar van een 88-jarige vrouw uit Meppel, wordt aan 349 mannen uit Meppel en omgeving gevraagd vrijwillig DNA af te staan. De politie heeft een DNA-spoor van de dader vastgesteld. Het Openbaar Ministerie in Assen heeft daarom opdracht gegeven tot een grootschalig DNA-onderzoek. De 349 mannen worden niet als verdachte gezien.

De bejaarde vrouw werd vorig jaar juni levenloos aangetroffen in haar kamer in een woon- en zorgcentrum aan de Reestlaan. Ze was halfnaakt en deels vastgebonden. Er waren geen sporen die wezen op een zedenmisdrijf.

Het Openbaar Ministerie loofde vorig jaar een beloning van vijftienduizend euro uit voor de gouden tip. Een uitzending van Opsporing Verzocht leverde twintig tips op. In de uitzending werd onder meer een fiets getoond, die zeer waarschijnlijk werd gebruikt door de dader. Ook was er een schoen te zien die de dader mogelijk aanhad.

Met het DNA-bevolkingsonderzoek willen politie en OM mensen uitsluiten als verdachte en uiteindelijk de identiteit van de dader achterhalen. Tot een DNA-bevolkingsonderzoek wordt besloten als er niet genoeg aanwijzingen zijn die leiden naar individuen, maar er wel aanwijzingen zijn dat de dader tot een bepaalde groep behoort.

Het DNA-profiel wordt uitsluitend vergeleken met het daderspoor en niet met andere sporen uit andere onderzoeken. Als er geen match is, wordt het DNA-profiel vernietigd.

De uitvoering ligt bij het politiekorps Drenthe en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het onderzoeksteam heeft de 349 mannen 'op zorgvuldige wijze en op basis van diverse criteria' geselecteerd. Een selectiecriterium kan zijn dat iemand Nike-sportschoenen draagt of op de avond van 16 juni 2009 een treinkaartje heeft gekocht op het station in Meppel.

Bruggen helpen orang-oetans op Borneo

Met behulp van brandweerslangen, door mensen boven riviertjes aangebracht, verplaatsen orang-oetans zich in de dichte bossen op Borneo van het ene gebied naar het andere, in de hoop dat zij nieuwe levensgezellen vinden en de kansen op overleving voor de soort vegroten. Dat hebben natuurbeschermers van de groep Hutan maandag gezegd.

De Maleisische autoriteiten leggen meer van dit soort geïmproviseerde 'bruggen' aan sinds vorig jaar werd geconstateerd dat de dieren deze ook werkelijk gebruiken. Naar schatting leven er zo'n elfduizend orang-oetans in de Maleisische staat Sabah op Borneo, maar veel van de dieren zijn van elkaar geïsoleerd omdat grote delen bos zijn gekapt voor ontwikkeling, de houtindustrie en palmolieplantages.

Milieugroepen en boswachters hebben brandweerslangen opgehangen tussen bomen aan beide zijden van een rivier, zodat de mensapen, die niet kunnen zwemmen, naar de overkant kunnen slingeren of lopen. De eerste brug werd al zeven jaar geleden opgehangen, maar pas vorig jaar werd op video vastgelegd dat de orang-oetans er gebruik van maken.

De bruggen zijn evenwel maar een lapmiddel, de werkelijke oplossing ligt in het opnieuw aanleggen van bos, aldus Marc Ancrenaz van de in Frankrijk gevestigde natuurgroep Hutan.

Onderzoek van de populaties orang-oetans in Sabah heeft uitgewezen dat het gevaar dreigt dat de dieren binnen zestig jaar uitsterven door inteelt en het verlies van leefomgeving door ontbossing. Naar schatting is het aantal orang-oetans de afgelopen vijftien jaar met een factor acht afgenomen, hoewel er ook cijfers zijn dat de afname minder snel verloopt.

Vorig jaar besloot het bestuur van Sabah dat palmolieplantages niet langer langs rivieren mogen worden aangelegd om te voorkomen dat het leefgebied van de mensapen en andere bedreigde diersoorten verdwijnt. De komende vijf jaar moet bovendien nieuw bos worden aangelegd.


(Foto: Novum)

[NFL] Vikings winnen van Cowboys

De Minnesota Vikings hebben een belangrijke wedstrijd gewonnen tegen de Dallas Cowboys. De wedstrijd tussen de twee teams, die voor het seizoen gezien werden als belangrijke kandidaten voor de titel, was in Amerika al omgedoopt tot de 'Panic Bowl'. Beide teams hadden voor de wedstrijd pas een maal gewonnen en al drie maal verloren.

Het begin voor de Cowboys was prima. Het team vond twee maal de endzone voor de rust en ging met een 14-7 voorsprong de kleedkamer in. Echter direct na de rust was het Percy Harvin die Minnesota persoonlijk terugbracht in de wedstrijd. De kickoff werd door hem direct naar de endzone gebracht. De Cowboys waren slordig en maakten veel fouten die ze uiteindelijk op zouden breken. Een late fieldgoal van Ryan Longwell bezorgde de Vikings een belangrijke overwinning.

Het was een goede dag voor de teams uit de AFC East. De New England Patriots kregen de Baltimore Ravens op bezoek in hun eerste wedstrijd zonder Randy Moss. Lang leken de Patriots kansloos, maar een goed vierde kwart sleepte er een verlenging uit voor de Pats, die uiteindelijk wonnen door een fieldgoal van Stephen Gostkowski. Het werd 23-20. Ook Miami won in de verlenging, in en tegen het sterke Green Bay. Dan Carpenter bezorgde Miami een 23-20 winst. De New York Jets wonnen in Denver van de Broncos met 24-20. LaDainian Tomlinson scoorde tweemaal voor de Jets.

Hieronder vind je de overige uitslagen.

San Diego @ St. Louis 17 - 20

Cleveland @ Pittsburgh 10 - 28

Kansas City @ Houston 31 - 35

Detroit @ NY Giants 20 - 28

Atlanta @ Philadelphia 17 - 31

Seattle @ Chicago 23 - 20

New Orleans @ Tampa Bay 31 - 6

Oakland @ San Francisco 9 - 17

Indianapolis @ Washington 27 - 24

"Resistance 3 niet de laatste"

De nieuwste telg in de Resistance reeks zal niet de laatste Resistance zijn uit de reeks, heeft Insomniac vandaag verklaard. In de november issue van Game Informer verklaart Insomniac dat Resistance 3 gewoon een verhaal is in het Resistance universum. Bepaalde deuren kunnen geopend worden en gesloten, maar geen enkele zal volledig afgesloten worden.

Verder heeft Insomniac wat kleine feitjes vrij gegeven over het spel.
WAARSCHUWING: ONDERSTAANDE INFORMATIE BEVAT SPOILERS!!!!!

 • De "Weapon Wheel" keert terug. Hiermee kan er een onbeperkte hoeveelheid wapens worden gedragen. In Resistance 2 kon je maximaal twee wapens tegelijk dragen.
 • Capelli heeft een gezin gesticht met Susan.
 • Malikov leeft nog.
 • Co-op voor twee spelers bevestigd. Dit keer is het geen losstaand verhaal.
 • Eén multiplayerlevel speelt zich af in een Afrikaanse gevangenis.
 • De wereld verandert in Resistance 3. Chimeran-planten ontploffen wanneer er op geschoten wordt.
 • Capelli kan over muren en door ramen klimmen.
 • Intelligentie van computergestuurde vijanden/personages wordt verbeterd.
 • Vijandelijke 'Long Legs' springen nu over de daken heen.
 • De Mutator, een nieuw wapen, laat vijanden ontploffen door middel van biologische middelen die worden afgevuurd.
 • De Bullseye, Magnum, Shotgun, Auger en Carbine keren als wapens terug.
 • Wapens kunnen worden geüpgrade. Ook worden ze beter naarmate je ze meer gebruikt.
 • Granaten zien eruit als blikjes eten en zitten vol met spijkers.
 • Vaccins kunnen mogelijk het Chimeran-virus genezen.
 • Mensen veranderen in kannibalen vanwege het gebrek aan voedsel.
 • Capelli probeert zijn zoon te redden en heeft een andere onbekende missie.
 • Malikov helpt Capelli. Samen gaan ze naar New York, St. Louis en andere locaties.
 • Insomniac wil online meer georganiseerd laten worden en minder "geclusterd" dan de multiplayer in Resistance 2.

Resistance 3 is het vervolg op (wat een verrassing) Resistance 2 die eind 2008 goed werd ontvangen. Resistance 3 zal in 2011 exclusief voor de Playstation 3 uitkomen.

 

Burgemeester wil vreedzame Wilders-demonstratie

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) maakt zich zorgen over de betoging voor en tegen PVV-leider Geert Wilders, aanstaande zaterdag op het Museumplein. Hij roept de demonstranten op vooral vreedzaam te protesteren. Gebeurt dat niet, dan neemt de gemeente maatregelen. "We houden de vinger aan de pols."

Een woordvoerder van de burgemeester bevestigt maandag een bericht daarover in Het Parool.

De extreemrechtse English Defence League (EDL) gaat zaterdag de straat op om Wilders een hart onder de riem te steken in aanloop naar de uitspraak in diens strafproces, die op 5 november wordt verwacht.

Inmiddels hebben extreemlinkse actieclubs, waaronder de Antifa Amsterdam, laten weten een tegendemonstratie te organiseren, om 'deze manifestatie te stoppen' en de 'nazi's van de straat' te houden.

Gemeente, politie en justitie hebben al een aantal keren gesproken over de betoging. Uitgangspunt is dat de demonstratie kan doorgaan. "We willen tot het uiterste gaan om de mensen te laten demonstreren", zegt de woordvoerder. "Zowel voor- als tegenstanders hebben het fundamentele recht om hun mening te uiten."

Mocht de gemeente niettemin aanwijzingen krijgen dat de betoging van voor- en tegenstanders mogelijk ontaardt in rellen en geweld, dan worden maatregelen getroffen. Mogelijk stelt de gemeente voorwaarden aan de duur, locatie en tijd van de verschillende demonstraties. Dat moet een confrontatie voorkomen.

Tientallen arrestaties bij Benelux-drugscontrole

Tijdens een internationale actie tegen drugshandel en -toerisme zijn de afgelopen dagen in Nederland 53 mensen aangehouden. De opsporingsdiensten vonden in Nederland onder meer ongeveer 25 gram hasj, 198 gram hennep, zeven joints, driehonderd gram cocaïne, vijf gram heroïne, zestien gram LSD en een wapen, meldt de politie maandag.

De actie werd behalve in Nederland ook in België en Luxemburg gehouden. Dankzij het Benelux-verdrag kunnen agenten in de drie landen sinds januari 2005 verdachten achtervolgen en controleren. Volgens de Nederlandse politie is de actie mede dankzij dit verdrag goed verlopen.

De controles gingen donderdag om 14.00 uur van start en duurden in Nederland tot zondag 03.00 uur. De actie richtte zich op de zogenoemde vervoersassen Rotterdam, Roosendaal, Antwerpen en Parijs, en Maastricht, Luik, Luxemburg en Metz. Behalve op snelwegen en provinciale wegen werd ook in internationale treinen en op veerponten gecontroleerd en werden bekende drugspanden bezocht.

In de drie landen werden in totaal honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen. In Luxemburg werden zestien mensen betrapt. In totaal werden daar bijna 1500 gram marihuana, 9,5 gram hasj en 1,2 gram heroïne gevonden.

In België bleken 521 mensen verdovende middelen bij zich te hebben. Acht voertuigen werden in beslag genomen en 32 bestuurders bleken onder invloed rond te rijden. De Belgische agenten namen bijna tien kilo cannabis, bijna vierduizend gram heroïne en bijna 1500 gram cocaïne in beslag. Verder werden 61 joints, een kleine 95 gram amfetamine, iets meer dan driehonderd gram spacecake, dertig paddo's en 31 verboden wapens, waaronder messen en een taser, gevonden.

Ecclestone haalt uit naar teambazen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft harde kritiek geuit op de teambazen. Ze houden zich volgens de Brit te veel bezig met het beter maken van het team en niet naar de globale sport. Hierdoor kunnen unfaire regels ontstaan.

Ecclestone noemt het niet egoïstisch, maar een geval van domheid. "Ze moeten in de gaten hebben dat hun eigen toko prima loopt en dat ze zich niet druk om anderen maken. In de Formule 1 is het goed dat iedereen, teams en bedrijven, betrokken is. Te veel mensen denken alleen aan wat goed is voor hen. Het is precies hetzelfde met de regels; ze denken alleen aan hoe ze er voor kunnen zorgen dat ze kunnen winnen," zei Ecclestone tegen de officiële site van de Formule 1.

"Ik wil het geen egoïsme noemen, maar domheid. Ze zouden moeten denken een de globaliteit van de sport. Alle teams zijn erg competitief en willen winnen, iets wat ik steun, maar ze moeten onder eerlijke omstandigheden winnen en niet proberen een groot voordeel te krijgen."

"Als ze een voordeel krijgen omdat iemand een betere auto ontwerpt, een betere coureur of strategie hebben, dan is dat fantastisch. Ze zouden niet moeten proberen dingen te veranderen zodat ze weten dat ze een voordeel hebben. Velen zouden er wel voor willen gaan en bijvoorbeeld een klein beetje grotere motor willen hebben, maar dat is niet de weg die we uit moeten gaan."

[MLB] Phillies trekken stand gelijk

De Phildelphia Phillies hebben vannacht de tweede wedstrijd in de NLCS gewonnen van de San Francisco Giants. Het team van Charlie Manuel maakte pas laat het verschil, en profiteerde van een goed werpende Roy Oswalt. Het werd uiteindelijk 6-1.

De Phillies waren verrassend op achterstand gekomen. Roy Halladay werd nipt verslagen door zijn opponent Tim Lincecum en de Giants, die de eerste wedstrijd in Philadelphia wonnen met 4-3. Cody Ross was de grote man aan de zijde van San Francisco door twee maal de bal in de tribunes te hameren.

In de tweede wedstrijd was het Philadelphia dat aan het langste eind trok. Lang ging het gelijk op, maar vier runs in de zevende inning deden de Giants de das om. De serie verhuist nu naar San Francisco, waar de volgende drie wedstrijden gespeeld zullen worden. Mocht het nog nodig zijn, dan zullen de twee daarop volgende wedstrijden weer in Phildelphia zijn.

Vader vermoorde jongen pleegt zelfmoord in cel

De vader van de 11-jarige jongen die in september dood werd aangetroffen in een woning in Sint Joost heeft zondag zelfmoord gepleegd in de gevangenis in Vught. De zaak tegen de man is daarom geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

De 11-jarige jongen werd 23 september aangetroffen in een woning aan de Plevitsstraat. Hij was door wurging om het leven gekomen, zo bleek uit sectie. De 42-jarige vader had bekend zijn zoon om het leven te hebben gebracht en zat vast op verdenking van moord. De 39-jarige moeder was niet thuis toen het lichaam van haar zoon werd gevonden. Zij zou al enige tijd niet meer in de woning zijn geweest.

Honkballers verliezen van Japan

De Nederlandse honkballers hebben in voorbereiding op de Intercontinental Cup een flinke nederlaag geleden. De ploeg was niet opgewassen tegen Japan, dat geen enkele honkslag opgaf en maar twee spelers op de honken toeliet, beide na fouten van de Japanse verdediging. Japan was uiteindelijk met 6-0 de betere ploeg in het Taiwai gespeelde oefenduel.

Voor Nederland mocht Tom Stuifbergen beginnen. Hij kon het twee innings volhouden, want in de derde inning ging hij, mede door een veldfout, voor maar liefst vier runs de boot in. Orlando Ytema en Leon Boyd hielden de Japanners wel van het bord, maar dat kon Dennis Neuman niet zeggen. Hij kreeg een homerun tegen in de achtste inning.

Yntema maakte overigens zijn debuut. De in de Dominicaanse Republiek geboren werper heeft een Friese vader en belandde zo bij het Nederlands team. Ook de in Aruba geboren catcher Shawn Zarraga maakt zijn debuut bij Oranje. 

Het Nederlands team speelt komende dinsdag tegen het gastland Taiwan. Zaterdag is voor Oranje de eerste wedstrijd in de Intercontinental Cup. Dan is Europees kampioen Italië de opponent.

Hof VAE: Man mag vrouw slaan

In de Verenigde Arabische Emiraten mag een man zijn echtgenote en jonge kinderen slaan, zolang dat geen zichtbare lichamelijke gevolgen heeft. Dat heeft de hoogste rechtbank van het land bepaald.

Het hof deed de uitspraak vorige maand in de zaak tegen een man die zijn vrouw en volwassen dochter zodanig had mishandeld, dat ze er snijwonden en blauwe plekken aan overhielden. Het hof achtte de man schuldig, maar stelde dat de islamitische wetten 'straf' toestaan, als die maar geen zichtbare gevolgen heeft. Kinderen mogen niet meer worden geslagen zodra ze volwassen zijn, aldus de rechtbank. De uitspraak werd maandag gemeld in de krant The National.

NS-publieksprijs voor Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt heeft de NS-publieksprijs 2010 in de wacht gesleept met haar boek Op klaarlichte dag. Ze kreeg een kwart van de bijna 33.000 uitgebrachte stemmen. Dat heeft de Stichting CPNB, initiatiefnemer van de prijs, maandag bekendgemaakt.

De 43-jarige auteur ontving de 24e editie van de prijs maandag in het Concertgebouw in Amsterdam uit handen van Herman Koch, de winnaar van vorig jaar. Ze kreeg 7500 euro, een sculptuur van kunstenaar Jeroen Henneman en een treinabonnement.

Lezers konden tussen 5 september en 15 oktober online stemmen. De andere genomineerden waren De Vastgoedfraude van Vasco van der Boon en Gerben van der Marel, Mama Tandoori van Ernest van der Kwast, Godenslaap van Erwin Mortier, Dorsvloer vol confetti van Franca Treur en Cruise van Suzanne Vermeer. Enkele genomineerde auteurs hadden in de media campagne gevoerd voor hun boek.

In Op klaarlichte dag is een jonge vrouw op de vlucht voor haar gewelddadige ex-vriend. Maar ook de politie wil haar spreken, over de moord op haar beste vriendin. Van het boek zijn inmiddels 145.000 exemplaren verkocht. Van der Vlugts boeken werden eerder genomineerd voor de NS Publieksprijs in 2005 (De reünie), 2007 (Het laatste offer) en 2008 (Blauw water).


Simone van der Vlugt  (Foto: Novum)

Newcastle-spits Carrol verdacht van mishandeling

Newcastle-spits Andy Carroll is aangehouden op verdenking van mishandeling. Dat meldt de Engelse politie maandag. Engelse media melden dat de 21-jarige Carroll een 18-jarige vrouw zou hebben geslagen. Dat incident vond zaterdagnacht plaats. De vrouw had lichte verwondingen aan haar hoofd. Carroll moet maandag voorkomen.

Engels jeugdinternational Carroll is aan een uitstekend seizoen bezig bij de 'Magpies'. Hij scoorde in de eerste acht wedstrijden van Newcastle in de Premier League vier keer. Onlangs tekende hij een nieuw contract dat hem tot 2015 op Saint James' Park houdt.


Verdachte Carrol (Foto: Novum)

'FIFA stelt stemming WK 2018 mogelijk uit'

De verhalen over omkoping zorgen er mogelijk voor dat de FIFA later dan 2 december gaat stemmen waar het WK van 2018 en 2022 wordt gehouden.

Dat schrijft The Daily Mail. De Sunday Times onthulde afgelopen weekend een verhaal over twee FIFA-leden die door undercoverjournalisten zijn ontmaskerd. Ze zouden voor veel geld hun stem hebben aangeboden aan de Verenigde Staten, dat de eindronde van 2022 hoopt te organiseren.

De FIFA-president reageerde door te zeggen dat het schandaal een 'negatieve impact' heeft op de wereldvoetbalbond en de voorbereidingen op de WK's. De bestuurders van de FIFA zijn inmiddels bijeengekomen in Zürich voor een spoedvergadering. Wat daar besloten is, is nog niet bekend.

Nigeriaan Amos Adamu wordt het meest verdacht van omkoping, hij zou namelijk direct geld hebben willen krijgen in ruil voor zijn stem. Binnen de FIFA heeft hij daarmee weinig vrienden gemaakt en de verwachting is dan ook dat hij binnenkort zal worden geschorst.

Trulli verkent circuit Zuid-Korea hardlopend

Formule 1-coureurs staan er doorgaans om bekend om gebruik te maken van een (spel)computer, als ze een nieuwe circuit moeten verkennen. Jarno Trulli, rijder van Lotus F1, pakt het anders aan en verkent het circuit op een bijzondere manier.

De Italiaan gaat donderdag namelijk hardlopen, zodat hij zich optimaal kan voorbereiden op de eerste Grand Prix van Zuid-Korea. "Korea ziet er goed uit. Sommige coureurs gebruiken simulators of computerspellen om de racelijn te leren, maar ik kies er vaak voor om op donderdag een paar rondjes over het circuit te rennen", aldus de coureur.

"Het is ook goed om alle stress van het vele reizen weg te nemen. Hoe dan ook, na een paar rondjes, ken ik het circuit wel en weet ik waar ik kan pushen."

AC: Brotherhood beter op de PS3?

Level design content director Phillipe Bergeron van Ubisoft Montreal heeft aangegeven dat de Xbox 360- en de PlayStation 3-versies van Assassin's Creed: Brotherhood gelijkwaardig aan elkaar zullen zijn. Hij haakt hier in op het feit, dat bij de release van Assassin's Creed 2 er veel klachten waren over de kwaliteit van de PlayStation 3-versie tegenover die van de Xbox 360.

In een interview zei Begeron het volgende: "At the end of ACII we realised that the PS3 was sort of an afterthought – or, not that it was an afterthought, but we hadn’t fully debugged it until the very end, and we had a bunch of frame-rate issues and quality issues. This time around we knew that, because we went through it once, so we decided to attack it from the beginning and I think the final product is much more on the level, and even on some parts, the frame-rate is probably sometimes better on the PS3 than it is on 360."

De vraag of het verschil daadwerkelijk verdwenen is kunnen we op 16 november beantwoorden, want dan ligt Assassin's Creed: Brotherhood in de winkels.

AC Brotherhoord

Pelť en Maradona ruzieŽn weer

De verstandhouding tussen Pelé en Diego Armando Maradona heeft weer een deuk opgelopen. Deze keer is het de Braziliaanse oud-voetballer, die zijn collega een verbale veeg uit de pan geeft.

"Maradona heeft van God zijn voetbaltalent als geschenk gekregen", aldus Pelé. "Daardoor zijn er nog steeds mensen die hem in dienst nemen. Maar als ze hun verstand hadden gebruikt, zouden ze hem nooit aannemen. Hij was een grote speler, maar een slecht voorbeeld voor de jeugd."

Pelé doelt met zijn uitspraken op het verleden van Maradona. De Argentijn hield zich namelijk bezig met wapenbezit en drugsgebruik. Het is overigens nog maar de vraag of de voormalig bondscoach van Argentinië hier wakker van zal liggen. Enkele maanden geleden liet hij namelijk al weten de woorden van de Braziliaan niet meer serieus te nemen.

Virtuele goederen leveren flink geld op

De opbrengsten van iPhone-apps vloeien vooral voort uit de verkoop van virtuele goederen. Waar applicaties per maand ongeveer een dollar per gebruiker binnenhalen, werd er in september bijna acht dollar per gebruiker verdiend aan de verkoop van virtuele goederen, waaronder virtuele wapens of digitale huisdieren die in spellen gebruikt kunnen worden. Dat schrijven webanalisten van Flurry.

Het onderzoek is gedaan onder 2,2 miljoen actieve gebruikers van de iPhone, iPod en iPad. Googles Android is nog niet meegenomen in het onderzoek omdat dat besturingssysteem de mogelijkheid om virtuele goederen binnen een applicatie te kopen niet ondersteunt.

De verkoop van virtuele goederen is sterk in opkomst. Een jaar geleden werd er nog minder dan een dollar per gebruiker verdiend. Uit onderzoek van Flurry blijkt dat mensen steeds meer games spelen in hun vrije tijd. Het bedrijf verwacht de opbrengsten uit advertenties en de verkoop van virtuele goederen blijft toenemen.

Michael Pachter van marktonderzoeksbureau Wedbush Morgan stelde vorige maand dat social gaming dit jaar 1,6 miljard dollar op zal leveren. In 2013 wordt dat volgens hem vier miljard dollar.

Amoah: "Ajax was een klasse beter"

Matthew Amoah scoorde in het verleden vaak tegen Ajax, maar zaterdag zat dat er niet in. NAC Breda ging in de ArenA met 3-0 onderuit.

"We moesten even wennen aan het nieuwe 4-5-1 systeem. Daardoor was ik vaak alleen en stond ik tussen Ooijer en Vertonghen of soms zelfs tegen drie man. Moeilijk", reageert de NAC-spits tegen SEG. "Ajax was een klasse beter. Na die eerste goal was het al klaar met ons."

NAC Breda hoefde de Ghanese spits tijdens de interlandperiode niet te missen. "Ik zat niet bij de selectie. Voor de eerste wedstrijd tegen Swaziland had ik me geblesseerd afgemeld, dus misschien dachten ze dat ik nog geblesseerd was. Ze hebben niet gebeld", aldus Amoah. Ghana speelde vorige week met 0-0 gelijk tegen Sudan in het kader van de kwalificaties voor de Afrika Cup.

De rustperiode kwam Amoah eigenlijk niet eens slecht uit. "Aan de ene kant was ik teleurgesteld, maar aan de andere kant kreeg ik hierdoor ook een beetje rust voor mezelf. Ik heb de afgelopen kerst en zomer geen vakantie gehad. Als ik elke week speel en scoor bij NAC, komt de nationale ploeg vanzelf weer."

Suu Kyi wil gaan twitteren

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi wil zodra haar huisarrest afloopt een twitteraccount aanmaken om na jaren van isolatie contact te kunnen leggen met een jongere generatie. Dat heeft haar advocaat maandag gezegd.

De 65-jarige winnares van de Nobelprijs voor de vrede zat vijftien van de afgelopen 21 jaar vast op last van de Birmese junta. Sinds mei 2003, toen Twitter nog niet bestond, heeft ze huisarrest. Dit huisarrest loopt op 13 november af, maar of ze ook daadwerkelijk wordt vrijgelaten is de vraag.

"Ze vertelde me dat ze Twitter wil gebruiken om in contact te komen met een jongere generatie in binnen- en buitenland", zei haar advocaat Nyan Win.


Aung San Suu Kyi (Foto: Novum)

[Upd] Bos mist Zesdaagse van Amsterdam

Theo Bos mist mogelijk de Zesdaagse van Amsterdam, die vanavond van start gaat. De sprinter pakte afgelopen weekend, samen met zijn partner Peter Schep, de Nederlandse titel bij de koppelkoers. De wielrenner was een dag later echter geveld door ziekte.

"Het NK was een mooie kans op een laatste test voor de Zesdaagse. Die pakte sportief gezien goed uit, maar de dag erna bleek ik zieker dan tevoren," lichtte Bos toe. Hij zal later vandaag een beslissing nemen over zijn deelname.

Update:

Omroep Gelderland meldt inmiddels dat Theo Bos zich heeft afgemeld voor de Zesdaagse van Amsterdam.

Hoge militaire functie vicepresident China

De Communistische Partij van China heeft de Chinese vicepresident Xi Jinping een topfunctie gegeven in een orgaan dat toezichthoudt op het militaire apparaat in het land. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag gemeld.

Volgens waarnemers komt de 57-jarige Xi door zijn promotie tot vicevoorzitter van de Centrale Militaire Commissie (CMC) van de Communistische Partij nadrukkelijk in beeld als opvolger van president Hu Jintao. Hu geeft vermoedelijk eind 2012 zijn post op als leider van de Communistische Partij. Begin 2013 komt naar verwachting een eind aan het presidentschap van Hu.

Hoge militaire functie vicepresident China
Hoge militaire functie vicepresident China (Foto: ANP)

Marathonloper is inbreker te snel af

Een dief die zo 'slim' was in te breken in de woning van een marathonloper, heeft zijn actie moeten bekopen met een arrestatie. De inbreker wilde toeslaan in een woning in Nieuwerkerk aan den IJssel, maar de bewoner had hem in de smiezen. De dief probeerde nog te vluchten, maar zijn conditie was niet zo goed als die van de marathonloper.

De bewoner van een woning aan de Taag hoorde rond 13.45 uur de inbreker over het dak van zijn huis lopen. Hij keek vanaf zijn woonkamer door het raam omhoog en zag de 39-jarige man. Die ging er bij het zien van de bewoner vandoor. De marathonloper besloot de achtervolging in te zetten en riep naar zijn buren dat zij de politie moesten bellen.

De verdachte rende met de marathonloper op zijn hielen door het Essepark. Onderweg kreeg de bewoner hulp van een voorbijganger, die ook achter de verdachte aan ging rennen. Aan de Bermweg gaf de inbreker het op en ging hij op zijn knieën op het fietspad zitten. De politie kon de man niet veel later meenemen naar een politiebureau.

Toen de bewoner weer thuis kwam zag hij dat zijn slaapkamerraam openstond, terwijl deze op een knip had gestaan. Een aantal kastlades stond open. Op het eerste gezicht leek er niets te zijn gestolen. De marathonloper heeft aangifte gedaan.

Steun gezocht voor rookverbod horeca

Maatschappelijke organisaties proberen honderdduizend steunbetuigingen te verzamelen tegen de versoepeling van het rookverbod in de horeca. Antirookvereniging Clean Air Nederland (CAN) is maandag begonnen met een campagne tegen het opheffen van het rookverbod in kleine kroegen.

Onder meer de landelijke artsenorganisatie KNMG, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding doen mee aan de actie. Het rookverbod werd ruim twee jaar geleden ingesteld, maar de nieuwe regering wil het verbod voor kleine kroegen opheffen.

CAN is hier boos over. "Deze plannen zullen ertoe leiden dat duizenden horecawerknemers weer een rokerige, ongezonde werkplek krijgen, en dat bezoekers weer ongewild in de rook staan." Ook denkt de antirookvereniging dat de opheffing leidt tot oneerlijke concurrentie.

Met de campagne hoopt de vereniging aan te kunnen tonen dat er geen draagvlak is voor de opheffing. Clean Air Nederland verwacht al op zeer korte termijn honderdduizend steunbetuigingen te kunnen aanbieden aan de nieuwe minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Ajax kan niet wennen aan sponsorbeleid UEFA

Ajax kan nog niet helemaal wennen aan het feit dat het in de Champions League speelt. Opnieuw gingen de Amsterdammers de fout in rond het sponsorbeleid van de UEFA. De Fysiotherapeut van de Amsterdammers, Frank van Deursen, moest van het veld vluchten omdat hij nog een jas droeg van hoofdsponsor Aegon.

De regels van de UEFA schrijven voor dat één dag voor de wedstrijd sponsoruitingen zijn verboden. Eerder dit seizoen wist diezelfde Van Deursen Gregory van der Wiel te behoeden voor eenzelfde misser.

Op sportpark 'De Toekomst' was ook Timothy Atouba weer present. De wedstrijd tegen Auxerre komt echter nog te vroeg voor hem. Siem de Jong en Vurnon Anita trainde apart van de groep. De Jong doet zeker niet mee morgenavond en Anita is nog een twijfelgeval.

Buschauffeur mishandeld in Rotterdam

In Rotterdam-West is zondagavond een buschauffeur zwaar mishandeld. De politie heeft een 22-jarige Rotterdammer aangehouden als verdachte.

Een groep van ongeveer vijftien mannen was op de Beukelsweg in de bus gestapt. De meesten liepen door zonder in te checken. Toen de chauffeur daar iets van zei kwamen een paar mannen teruglopen, van wie er een de RET-chauffeur in zijn gezicht stompte. De groep ging er daarna vandoor.

Agenten troffen de groep aan op de Beukelsweg en vroegen om identiteitsbewijzen. Even later kwam de chauffeur aanrijden met een aantal collega's, waarna commotie in de groep ontstond. De mannen werden volgens de politie verbaal erg agressief.

De busbestuurder wees vervolgens de man in de groep aan die hem zou hebben mishandeld. Toen de agenten de Rotterdammer wilden aanhouden verzette de groep zich, maar na enig duw- en trekwerk werd de man gearresteerd voor mishandeling.

Birma weert buitenlandse journalisten

Buitenlandse journalisten worden niet toegelaten in Birma om verslag te doen van de in november te houden verkiezingen. Dat heeft de kiescommissie maandag bekendgemaakt. De door de junta uitgeschreven verkiezingen, de eerste in twintig jaar, worden in brede kring als een schijnvertoning beschouwd.

Buitenlandse journalisten hoeven volgens de commissie niet zelf verslag te doen van de verkiezingen, omdat er in Birma journalisten zijn die voor de buitenlandse pers werken. Ook werd nog eens gezegd dat het niet nodig is dat buitenlandse waarnemers op de verkiezingen toezien. Volgens de Birmese junta zijn de verkiezingen een belangrijke stap op weg naar democratie. Het leger is al vijf decennia aan de macht in Birma.

In 1990 werden in Birma voor het laatst parlementsverkiezingen gehouden. Toen was de buitenlandse pers wel welkom. Toen bleek dat de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleidster Aung San Suu Kyi een grote overwinning had behaald, weigerde de junta de uitslag te erkennen. Suu Kyi heeft vijftien van de afgelopen twintig jaar in gevangenschap doorgebracht. Op 13 november, zes dagen na de verkiezingen, loopt haar huidige termijn van huisarrest af. De NLD boycot de verkiezingen, omdat die oneerlijk en ondemocratisch zouden zijn. Alleen de belangrijkste door de junta gesteunde partij is sterk genoeg om in vrijwel alle kiesdistricten mee te doen.

In Birma zijn 25 journalisten als buitenlandse correspondent geregistreerd. In de meeste gevallen gaat het om Birmezen, die voor in totaal zeventien buitenlandse nieuwsorganisaties werken. De enige twee buitenlandse journalisten zijn Chinezen, die voor de Chinese pers werken. China is de belangrijkste bondgenoot van Birma.


Birma weert buitenlandse journalisten (Foto: Novum)

Blue Dragon: Awakened Shadow

Wanneer je een grote naam in je industrie bent heb je een aantal voordelen. Je producten worden bijvoorbeeld sneller opgepakt, fans herkennen een misschien bepaalde huisstijl en je mag lekker handtekeningen uitdelen als je ergens bent. Bij de ontwikkeling van de studio Mistwalker hadden de oprichters waarschijnlijk vooral het eerste in het achterhoofd. De drie belangrijkste mannen van Mistwalker zijn namelijk Akira Toriyama, ontwikkelaar van de DragonBall series, Hironobu Sakaguchi, bedenker van de eerste zes Final Fantasy's en Noboe Uematsu, Muzikaal brein achter vrijwel elke Final Fantasy. Heel Japan heeft een dag stil gestaan toen deze mensen van blauw bloed bij elkaar kwamen. Kunnen ze met het nieuwste deel in de Blue Dragon serie hun namen hoog houden zonder een blauwtje te lopen, dat is de vraag.

KNSB schaart zich achter standpunt Kramer

Sven Kramer uitte afgelopen vrijdag zijn ongenoegen over de nieuwe schaatsregel, die schaaters verbiedt om op het lange stuk over de middenlijn te gaan. De Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft vandaag laten weten achter de woorden van de meervoudig olympisch kampioen te staan.

"We zijn het er mee eens dat deze nieuwe regel overbodig is en geen recht doet aan de sport", liet Arie Koops, directeur sport van de KNSB, in een korte reactie weten. "We zullen ons dan ook nadrukkelijk tot de ISU Council richten om te kijken of de internationale bond ervoor openstaat de lijnenregel tussentijds op te schorten en bij het volgende congres opnieuw ter discussie te stellen."

Kramer liet in zijn column in De Telegraaf weten dat de schaatsers hun techniek aan moeten passen om de maatregel niet te overschrijden. Daarnaast vroeg de schaatser zich openlijk af of de International Skating Union (ISU) wel over de veelbesproken regel had nagedacht.

Chelsea en IsraŽl in conflict over blessure Benayoun

Chelsea en de Israëlische voetbalbond hebben een meningsverschil over de blessure bij Yossi Benayoun. De zaak is vergelijkbaar met die van de KNVB en Bayern.

Benayoun kampte met een lichte blessure, maar hij meldde zich gewoon bij het nationale team. Daar constateerde de teamarts dat de kwetsuur ernstiger was dan door Chelsea was beoordeeld. The Blues beweren echter dat Benayoun in het nationale trainingskamp geblesseerd is geraakt.

"Yossi heeft bij ons geen seconde getraind", vertelt een woordvoerder van de Israëlische bond in The Daily Mail. "Hij had pijn in zijn achillespees, maar de clubarts van Chelsea had hem verteld dat er weinig aan de hand was. Onze dokter liet echter een MRI-scan maken, waaruit bleek dat de schade veel groter is dan door Chelsea werd gedacht."

Chelsea ontkent die uitlatingen van de Israëlische ploeg. "Wij zijn ervan overtuigd dat Yossi geen blessure had toen hij Engeland verliet", reageert manager Carlo Ancelotti. "Wij zijn dus niet schuldig aan zijn blessure." Door de kwetsuur staat Benayoun mogelijk zes maanden buitenspel.

FIFA-functionaris vraagt om onderzoek

De van corruptie verdachte FIFA-functionaris Reynald Temarii heeft de wereldvoetbalbond gevraagd om een onderzoek naar de beschuldigingen aan zijn adres. De Britse krant Sunday Times claimt filmbeelden te hebben waarop het hoofd van de voetbalfederatie in Oceanië zijn stem aanbiedt in ruil voor geld voor de organisatie van het WK voetbal in 2018.

Temarii erkent maandag dat hij een fout heeft gemaakt, maar beweert onschuldig te zijn. "Ik heb op de verkeerde manier een gesprek gevoerd. Maar ik ben absoluut integer. Ik verleen daarom mijn volledige medewerking aan een onderzoek."

Het Nigeriaanse lid Amos Adamu zou eveneens zijn stem hebben aangeboden in ruil voor geld. De aanbiedingen zouden zijn gedaan aan undercoververslaggevers van de krant die zich voordeden als lobbyisten voor een groep Amerikaanse bedrijven.

[Video] Canadese keeper scoort uit hoekschop

Columbus Crew heeft afgelopen weekend op een ongebruikelijke manier een punt gehaald in de uitwedstrijd tegen Toronto FC. Het Canadese duel leek te worden gewonnen door Toronto, totdat de bezoekers in de slotminuut een hoekschop mochten nemen. Niemand lette op doelman Will Hesmer, die alle tijd kreeg om de bal rustig op de knie aan te nemen.

Verdedigers van Toronto konden niet voorkomen dat Hesmer vervolgens met enig geluk de bal binnenschoot. Zo hield Columbus Crew onverwacht toch nog een punt over aan de uitwedstrijd in Toronto.


Een filmpje van het betreffende doelpunt

Tientallen Thaise olifanten geŽvacueerd

De autoriteiten in de Thaise provincie Ayutthaya hebben tientallen olifanten geëvacueerd uit het zogeheten Elephant Village, een toeristische trekpleister ten noorden van de hoofdstad Bangkok. De 92 olifanten in het dorp liepen gevaar na de zware neerslag van afgelopen weekeinde die tot overstromingen heeft geleid.

Vijf baby-olifanten en hun moeders blijven in het dorp, zij het op een veel hoger gelegen locatie. De overige olifanten worden drie kilometer verderop ondergebracht, zei de bedrijfsleider van Elephant Village.

Een tiental Thaise provincies kampt met de gevolgen van het noodweer van de afgelopen dagen. Op veel plekken staat het water nog steeds ruim een meter hoog.


Olifanten geëvacueerd in Thailand (Foto: Novum)

Cavendish pleit voor hoger salaris

Mark Cavendish wil meer geld verdienen bij Team HTC-Columbia. De wielerploeg is momenteel druk bezig om een vervanger voor de vertrekkende sponsor Columbia te vinden. Als men daarin slaagt, is het mogelijk om de Brit een hoger salaris te geven.

Cavendish was in de laatste editie van de Tour de France goed voor vijf dagzeges en is van mening dat een opwaarding van zijn overeenkomst op zijn plaats zou zijn. "We zijn het meest succesvolle team ter wereld, dan is er iets mis wanneer de we niet aan sponsors weten te komen", liet hij in een reactie weten. "99% van de mensen in ons team presteren boven hun kunnen. Er zijn mensen die er voor moeten zorgen dat er nieuwe sponsoren bijkomen en het is frustrerend dat ze dat niet lukt. Wij zijn degenen die ervoor moeten boeten."

Er gaan geruchten dat Team Sky zijn pijlen op Cavendish gericht zou hebben. De sprinter gaat er echter vanuit dat hij bij Team HTC-Columbia zal blijven. "Ik hou van dit team. Het is de beste plaats om te doen wat ik wil. Op het moment komt echter alles van mij af, ik zou niet het gevoel moeten hebben dat daar misbruik van gemaakt wordt. Ik ben een loyaal persoon, maar ik wil krijgen wat ik verdien."

Op dit moment zou Cavendish rond de 1,2 miljoen pond per jaar verdienen.

Bertens nadert top tweehonderd

Tennisster Kiki Bertens heeft een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. De 18-jarige Wateringse bereikte tijdens het ITF-toernooi in Torhout de kwartfinale. Dat leverde haar 37 plaatsen winst op, waardoor ze nu 228e staat. Arantxa Rus, ook kwartfinaliste in Torhout, klom van 127 naar 124. Michaëlla Krajicek bleef op de 134e positie staan.

In de top veranderde er niets. Caroline Wozniacki voert de wereldranglijst voor de tweede week aan, gevolgd door Serena Williams, Vera Zvonareva, Venus Williams en Kim Clijsters.

Ana Ivanovic, die na twee jaar weer eens een toernooi won in Linz, klom van de 29e naar de 26e positie. Tamarine Tanasugarn maakte een reuzensprong. De 33-jarige Thaise, die in Osaka de 'oudste vrouwenfinale' ooit op haar naam schreef, klom 32 plaatsen van 94 naar 62. Haar 40-jarige opponente Kimiko Date Krumm ging van 56 naar 48.

Van Praag spreekt donderdag met Rummenigge

Michael van Praag waagt een poging om de dialoog met Bayern München aan te gaan. Vorige week ontstond er onenigheid, nadat Mark van Bommel met een blessure terugkeerde bij de selectie van de Duitsers. Eerder zorgde ook de blessure van Arjen Robben al voor onrust.

Van Praag heeft afgelopen weekend contact gehad met Karl-Heinz Rummenigge, de voorzitter van Der Rekordmeister. Volgens De Telegraaf zou de bondsvoorzitter van de Nederlandse voetbalbond de preses hebben gevraagd zich niet meer negatief uit te laten over de bond, wat overigens ook in omgekeerde richting geldt.

Daarnaast is afgesproken dat Rummenigge en Van Praag donderdag met elkaar om de tafel gaan zitten. Bij dit gesprek zal ook Henk Kesler, voormalig directeur betaald voetbal, aanwezig zijn. Men hoopt dat beide partijen middels dit onderhoud nader tot elkaar komen.

'Williams overweegt HŁlkenberg te laten gaan'

De kans is aanwezig dat Nico Hülkenberg na één seizoen bij Williams alweer zijn biezen kan pakken. De jonge Duitser wordt tot nu toe bijna iedere race verslagen door teamgenoot en veteraan Rubens Barrichello. GP2-kampioen Pastor Maldonado zou veel geld mee kunnen nemen, waardoor het team uit Grove de Venezolaan boven Hülkenberg zou kunnen verkiezen.

Mede-teameigenaar sir Frank Williams gaf eerder dit jaar aan te geloven in Hülkenberg, van dat geloof lijkt echter op dit moment weinig meer over te zijn. De Duitser kwam met een goed cv de Formule 1 binnen, maar tegen de vijftien miljoen dollar van de Venezolaan Maldonado kan hij waarschijnlijk niet op.

"Ik doe gewoon mijn werk en ik heb er vertrouwen in. Ik kan niet meer dan dat doen. Ik wil graag bij Williams blijven, omdat ik denk dat de auto volgend jaar competitief zal zijn, ik me goed in het team thuisvoel en ik goed op kan schieten met mijn teamgenoot. Ik hoop dan ook op een nieuw contract," zei Hülkenberg in Speedweek.

Volgens The Sun is niet alleen Maldonado in de race voor het stoeltje, maar ook Force India-coureur Adrian Sutil, die naar verluidt drie miljoen dollar mee kan nemen. The Evening Standard voegt er aan toe dat Williams vanwege de verliezen uit het recente verleden wel gevoelig is voor extra geld.

Mede-eigenaar van Williams Toto Wolff meldt dat de renstal uit Grove alle opties afweegt en snel een keuze zal gaan maken.

'Trabzonspor jaagt op Engelaar'

Trabzonspor gaat proberen Orlando Engelaar in de winterstop naar Turkije te halen. Dit melden verschillende Turkse media. De subtopper uit de Süper Lig ziet de lange middenvelder als ideale aanvulling voor de huidige selectie.

Toch is het nog maar de vraag of een transfer van de grond komt. Engelaar heeft namelijk aangegeven voor de eerste keer in zijn carrière landskampioen te willen worden en richt zich zeer waarschijnlijk op een volledig seizoen bij PSV.

Trabzonspor doet het in Turkije erg goed en staat momenteel tweede in de competitie. De achterstand op Bursaspor, de koploper van dat land, bedraagt nu drie punten.

Uitslagen Engeland speelronde 8

Dit weekend is in Engeland de achtste speelronde van de Premier League afgewerkt. FOK!sport geeft je ook wekelijks een overzicht van de gebeurtenissen in de Engelse competitie en natuurlijk de tussenstand na zes speelronden.

Problemen bij Liverpool houden aan

Liverpool is dit weekend afgezakt naar de voorlaatste plaats in de Engelse Premier League. The Reds verloren met 2-0 van stadsgenoot Everton en staan nu, op basis van doelsaldo, op de negentiende plaats. Rode lantaarn-dragen West Ham United heeft slechts een minder goed doelsaldo.

Tim Cahill en Mikel Arteta waren gisteren verantwoordelijk voor de doelpunten aan de zijde van Everton. John Heitinga begon bij de thuisploeg in de basis, maar werd in het laatste kwartier vervangen door Tony Hibbert. Bij Liverpool viel Ryan Babel in de 79e in voor Joe Cole. Dirk Kuyt speelde bij de bezoekers niet mee, vanwege een blessure.

Het verschil met de middenmoot is overigens niet heel groot. De middenmoot heeft een maximale voorsprong van vier punten, waardoor een zege voor Liverpool voldoende moet zijn om de degradatiezone voorlopig achter zich te laten.

Chelsea verspeelt punten bij Aston Villa

Chelsea is er afgelopen weekend niet in geslaagd om een gat van zeven punten met de naaste concurrentie te slaan. In het duel tegen Aston Villa werd niet gescoord, waardoor beide ploegen de punten moesten delen, waardoor het verschil met Manchester City terugliep tot twee punten.

The Blues mochten niet klagen over het doelpuntloze gelijkspel. Een kwartier voor het verstrijken van de officiële speeltijd kreeg Ciaren Clark, verdediger van The Villians, een enorme kans. Hij zag zijn inzet echter op de paal belanden. Ook Chelsea bleek overigens niet succesvol te zijn, aangezien Branislav Ivanovic en Nicolas Anelka het ijzerwerk raakten.Uitslagen speelronde 8:

Thuis Uit Uitslag
Arsenal Birmingham City 2-1
Bolton Wanderers Stoke City 2-1
Fulham Tottenham Hotspur 1-2
Manchester United West Bromwich Albion 2-2
Newcastle United Wigan Athletic 2-2
Wolverhampton Wanderers West Ham United 1-1
Aston Villa Chelsea 0-0
Everton Liverpool 2-0
Blackpool FC Manchester City 2-3

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 8 6 1 1 19 23-2
2 Manchester City 8 5 2 1 17 12-5
3 Arsenal 8 4 2 2 14 18-10
4 Manchester United 8 3 5 0 14 18-11
5 Tottenham Hotspur 8 4 2 2 14 10-7
6 West Bromwich Albion 8 3 3 2 12 11-14
7 Bolton Wanderers 8 2 5 1 11 12-12
8 Aston Villa 8 3 2 3 11 9-12
9 Stoke City 8 3 1 4 10 9-11
10 Blackpool FC 8 3 1 4 10 13-18
11 Everton 8 2 3 3 9 8-7
12 Fulham 8 1 6 1 9 9-9
13 Wigan Athletic 8 2 3 3 9 6-15
14 Newcastle United 8 2 2 4 8 12-12
15 Sunderland 7 1 5 1 8 7-7
16 Blackburn Rovers 7 2 2 3 8 7-8
17 Birmingham City 8 1 4 3 7 8-12
18 Wolverhampton Wanderers 8 1 3 4 6 8-13
19 Liverpool 8 1 3 4 6 7-13
20 West Ham United 8 1 3 4 6 6-15


Alle andere statistieken uit de Premier League kun je op deze pagina terugvinden!

Cultuurwethouders luiden noodklok

De bezuinigingen die het kabinet van plan is voor de kunst- en cultuursector leiden onherroepelijk tot een grote kaalslag in de sector. Vooral de podiumkunsten worden zwaar getroffen. Dat schrijven de cultuurwethouders van de negen grote gemeenten op het gebied van kunst en cultuur in een brief aan de nieuwe staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD).

De brief is ondertekend door de wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Groningen en Enschede. De wethouders vinden onder meer dat de staatssecretaris moet kiezen tussen de voorgenomen bezuinigingen van tweehonderd miljoen euro of een verhoging van de btw op kaartjes voor podiumkunsten van zes naar negentien procent. De staatssecretaris zou niet beide plannen moeten doorvoeren.

Volgens de wethouders vereisen de plannen van het kabinet een complete herziening van het bestel. Daarvoor zou de staatssecretaris een commissie moeten oprichten die 'recht doet aan de grote belangen die op het spel staan'. De wethouders willen hierover zo snel mogelijk met de staatssecretaris spreken.

De voorgenomen bezuinigingen zijn al vaker bekritiseerd. Anderhalve week geleden werd in Den Haag nog door ruim tweeduizend mensen geprotesteerd tegen de plannen.

Yamaha geeft Rossi toestemming voor Ducati-test

Yamaha heeft Valentino Rossi toestemming gegeven om volgende maand al in de eerste testsessie voor het MotoGP-seizoen 2011 te rijden voor zijn nieuwe werkgever. De negenvoudig wereldkampioen maakt na dit jaar de overstap naar Ducati en mag nu direct na de race in Valencia al gaan wennen aan de nieuwe motorfiets van Ducati.

De racedirecteur van Yamaha Masao Furusawa gaf na lang aandringen eindelijk toestemming aan Rossi die anders tot 1 januari had moeten wachten. "Ik heb gisteren met Furusawa gesproken en hij meldde me dat ik na de Grand Prix van Valencia kan testen," zei Rossi in La Gazetta dello Sport.

"Ik denk dat het de juiste keuze is na alles wat we meegemaakt hebben en als bewijs van dank voor mijn werk en toewijding. Ik wil hen hiervoor bedanken, omdat het een sportieve geste is en vanwege het beperken van het testen kun je niet zomaar een test plannen."

Casey Stoner zal na dit jaar Ducati gaan verruilen voor Honda en ook hij heeft inmiddels toestemming gekregen om na de race in Valencia in actie te komen voor zijn nieuwe werkgever.

Hollands dieet zorgt voor beter sperma

Het traditionele Hollandse dieet is goed voor het sperma van mannen. Bij vrouwen zorgt juist een mediterraans dieet voor een verhoogde vruchtbaarheid. Dat stelt onderzoeker van het Erasmus MC in Rotterdam Marijana Vujkovic in haar proefschrift waarop zij woensdag hoopt te promoveren.

Het traditionele Hollandse dieet bestaat uit vlees, aardappelen, groenten, fruit en volkoren granen. Mannen die dit dieet strikt volgen, hebben bijna twee keer zo veel zaadcellen in sperma als mannen met een ander voedingspatroon.

Bij vrouwen is juist een dieet dat wordt gekenmerkt door plantaardige olie, groente, vis en peulvruchten en weinig snacks gunstig voor de vruchtbaarheid. Strikte naleving van het mediterraans dieet zorgt voor een veertig procent grotere kans op een zwangerschap.

Beide diëten zorgen daarbij voor een automatische verhoging van het foliumzuurgehalte. Dat resulteert in zeventig procent minder risico op aangeboren afwijkingen als een open ruggetje.

Kinderopvang steeds belangrijker voor werkenden

Ruim de helft van alle 1,4 miljoen huishoudens met een werkende ouder maakte vorig jaar gebruik van kinderopvang. Het betreft bijna 740.000 huishoudens, ruim vijftigduizend meer dan in 2007. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

De stijging hangt samen met aanpassingen in de Wet kinderopvang en komt volledig voor rekening van de opvang door een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of een gastouder, de zogeheten formele opvang. Vorig jaar maakten hier bijna 450.000 huishoudens met een werkende ouder gebruik van. Voor 313.000 van deze huishoudens was dit de belangrijkste vorm van kinderopvang, zeventigduizend meer dan in 2007.

De formele opvang is inmiddels een stuk belangrijker dan onbetaalde kinderopvang. In bijna vier op de tien huishoudens met kinderen tot 4 jaar is formele opvang door een kinderdagverblijf of een gastouder de belangrijkste vorm van kinderopvang. Bij huishoudens met een jongste kind in de basisschoolleeftijd wordt de opvang daarentegen vooral gegeven door familie, vrienden of buren.

Bij paren die een voltijdbaan met een kleine deeltijdbaan van 12 tot 24 uur per week combineren, is vooral opvang door familie, vrienden of buren van belang. Slechts een op de vijf maakte gebruik van formele opvang. Dit is anders voor ouders die beiden voltijd of in een grote deeltijdbaan van 24 tot 35 uur per week werken. Voor hen is formele opvang belangrijker dan opvang door familie, vrienden of buren. Het aantal ouderparen waarbij een van de twee niet werkt, is tussen 2007 en 2009 overigens met ruim vijftigduizend gedaald.

Het nieuwe kabinet heeft flinke bezuinigingen aangekondigd op de kinderopvang. Vakbond Abvakabo FNV denkt dat de opvang hierdoor zo duur wordt, dat ouders meer gebruik gaan maken van informele opvang. Ook verwacht de bond dat veel moeders kiezen om te stoppen met werken.

'Bin Laden zit in Pakistan'

Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk Al-Qaida, houdt zich op in het noordwesten van Pakistan. Ook Bin Ladens tweede man, Ayman al-Sawahiri, heeft zich in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan verschanst. De twee wonen in gewone huizen. Dit meldt de zender CNN op basis van uitspraken van een bron binnen de NAVO.

Bin Laden en Al-Sawahiri wonen aardig comfortabel. Ze huizen echt niet in een hol, zo liet de bron weten. Volgens de bron genieten de twee bescherming van de lokale bevolking, maar ook van de Pakistaanse geheime dienst. Deze laatste aantijging is vaker geuit, maar altijd door de Pakistaanse autoriteiten met klem ontkend.


Osama Bin Laden (Foto: Novum)

Van Hummel gedeklasseerd in Hainan

Kenny van Hummel heeft in de ronde van Hainan vandaag niet zijn vierde zege op rij kunnen boeken. De renner van Skil-Shimano was de snelste in de massasprint in de achtste etappe, maar de jury deklasseerde de Nederlander. Hierdoor ging de zege in de etappe naar de Rus Alexei Morkov.

In de 194,6 kilometer lange etappe van Danzhou naar Dongfang zou Van Hummel in de ogen van de jury een overtreding hebben begaan. "Ik had een lekke band en moest terugkomen vanachter de auto. Ik ben boos. De jury heeft de overwinning van mij gestolen," zei de renner op zijn Twitterpagina. Van Hummel kreeg een straf van twintig seconden opgelegd, waardoor hij in de etappe ver terugviel.

Federer tweede op ATP-lijst

De finaleplaats tijdens het Masters-toernooi van Shanghai heeft Roger Federer weer een plaats doen stijgen op de wereldranglijst. De Zwitser passeerde de Serviër Novak Djokovic op de lijst en staat nu weer op de tweede plek.

Federer verloor in de finale van Andy Murray, de nummer vier van diezelfde ranglijst. De lijst wordt nog altijd aangevoerd door de Spanjaard Rafael Nadal. Thiemo de Bakker is de beste Nederlander op plaats 44.

Hadouir vandaag onderzocht

Anouar Hadouir zal zich later vandaag in het ziekenhuis melden voor een onderzoek. De middenvelder viel tegen Vitesse uit na een kwartier voetballen met een enkelblessure.

De speler van Roda JC had hier zoveel last van, dat hij alleen door middel van een brancard van het veld afgehaald kon worden. Trainer Harm van Veldhoven kon nog geen uitsluitsel geven over de kwetsuur. "Anouar heeft serieuze pijn aan zijn enkel. Hij kwam met een behoorlijke klap neer. De zwelling is er al wat uit. Het is afwachten hoe ernstig dit is."

Emanuelson neemt binnen 14 dagen besluit

Urby Emanuelson zal Ajax binnen veertien dagen laten weten wat het gaat worden. Vertrekt de Amsterdammer of zal hij zijn contract verlengen. Als het aan de supporters ligt zal Emanuelson moeten blijven. Tijdens het duel met NAC Breda hing er een spandoek met de tekst Urby we laten je niet gaan. Aan het begin van de tweede helft werd de international door het publiek minutenlang toegezongen.

"Nee ik heb het spandoek niet zelf gemaakt en de supporters ook niet gevraagd om mijn naam te scanderen", lachte Emanuelson, die de sfeeractie wel meekreeg. "Het is geweldig dat de fans me steunen en waarderen."

Na zeven jaar loopt zijn contract volgende zomer af. Beide partijen zijn echter nog niet tot overeenstemming gekomen om het contract te verlengen. "De supporters weten dat ik een aflopend contract heb en ontevreden was over de eerste aanbieding die Ajax me deed."

Inmiddels zijn de onderhandelingen weer opgestart. "Ik heb met Rik van den Boog gesproken en een nieuw voorstel gehad. Binnen twee weken beslis ik of ik bijteken of transfervrij vertrek. De inhoud van het contract speelt daarbij inmiddels een kleine rol. Het gaat nu meer om mijn gevoel. En ja, het gebaar van de fans speelt een rol in mijn besluit. Ik ben een echte Ajacied, maar moet gewoon heel goed nadenken," aldus Emanuelson.

Eelco Blok wordt nieuwe topman KPN

Eelco Blok wordt de nieuwe topman van KPN. Zijn benoeming tot voorzitter van de raad van bestuur gaat in april volgend jaar in, zo maakte KPN maandag bekend.

Blok, die de opvolger wordt van Ad Scheepbouwer, trad al in 2004 toe tot de raad van bestuur. Tot zijn officiële benoeming als bestuursvoorzitter in april is Blok actief als operationeel directeur (chief operating officer).

Eelco Blok wordt nieuwe topman KPN
Eelco Blok wordt nieuwe topman KPN (Foto: ANP)

SuŠrez meest waardevolle speler in Eredivisie

Ajax-speler Luis Suárez is ook dit seizoen weer de meest waardevolle speler in de Eredivisie. De Uruguyaan heeft op dit moment zeven treffers en vier assists. Dmitri Bulykin van ADO Den Haag staat op de tweede plaats. Hij wist eveneens zeven maal het net te vinden maar heeft een assist minder.

Verrassend genoeg is Wesley Verhoek, de ploeggenoot van Bulykin, de koning van de voorzetten. Verhoek stond voor zijn ploeg maar liefst acht maal aan de basis van een doelpunt. Suárez heeft net als afgelopen jaar opnieuw het meeste schoten op doel. Na negen speeldagen heeft de aanvoerder van Ajax 48 maal geprobeerd de trekker over te halen. Acht keer hiervan belandde de bal op de paal of lat. Hugo Bargas volgt met 37 schoten op gepaste afstand van de Amsterdammer.

PSV heeft als ploeg het vaakst het vijandelijke doel onder vuur mogen nemen (176). Ajax, Twente (164) en AZ (138) volgen. Dennis Gentenaar van VVV moest als doelman het vaakst in actie komen. FC Utrecht staat aan kop als het om strafschoppen gaat. De Utrechtenaren kregen maar liefst vijf maal een penalty. NAC, ADO Den Haag, De Graafschap en AZ kregen nog geen kans vanaf elf meter.

Excelsior staat aan kop in het overtredingenklassement. De Rotterdammers maakte maar liefst 164 overtredingen in zijn duels. Vitesse kreeg slechts 120 vrije trappen. Kwame Quansah kreeg als speler het meest het fluitsignaal tegen. De Graafschap kreeg het meeste aantal kaarten (22 gele, 3 rode).

Politiehond neemt etalagepop te grazen

Een politiehond heeft agenten die zondag een inbraak in een tuincentrum in Pijnacker (Zuid-Holland) onderzochten, op het verkeerde been gezet, aldus de politie zondag.

De hond moest naar verdachten zoeken. Toen agenten geblaf hoorden, bleek de hond een etalagepop voor een verdachte te hebben aangezien en er zijn tanden in te hebben gezet. De inbrekers bleken al vertrokken.

Politiehond neemt etalagepop te grazen
Politiehond neemt etalagepop te grazen (Foto: ANP)

'Galatasaray wil van Rijkaard af'

Frank Rijkaard zal vermoedelijk ergens deze week weer kunnen beginnen met het schrijven van sollicitatiebrieven. De Nederlandse trainer van Galatasaray zal naar alle waarschijnlijkheid door de club aan de kant worden gezet vanwege de teleurstellende resultaten.

Afgelopen weekend verloor de ploeg van Rijkaard met 1-0 van Ankaragücü. Een bestuurslid heeft na deze wedstrijd al geroepen dat er harde maatregelen genomen zouden worden. De clubleiding zou het niet meer zien zitten om volgende week de klassieker tegen Fenerbahçe met Rijkaard als trainer op de bank te beginnen.

De Turkse club is ondertussen afgezakt naar een achtste plaats. Eerder dit seizoen werd de ploeg ook al uitgeschakeld in Europa. Rijkaard, die Johan Neeskens als assistent heeft, staat pas sinds de zomer van 2009 onder contract bij de Turken.

Philips overtreft verwachtingen

Elektronicaconcern Philips heeft in het derde kwartaal de verwachtingen van analisten opnieuw weten te overtreffen. De nettowinst bedroeg in de afgelopen periode 524 miljoen euro ten opzichte van 176 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden

Dat maakte Philips maandag bekend. De omzet steeg bijna 10 procent op jaarbasis tot 6,16 miljard euro. Analisten gepolst in opdracht van ANP-Reuters rekenden op een nettowinst van 348 miljoen euro en een omzet van 6,14 miljard.

Philips handhaaft zijn verwachting van een ebita-marge van meer dan 10 procent in 2010. Het bedrijf merkte wel op voorzichtig te zijn over de omzetontwikkeling in het vierde kwartaal.

Philips overtreft verwachtingen
Philips overtreft verwachtingen (Foto: ANP)

Burgemeester betrapt met slok te veel op

De burgemeester van Barneveld is vrijdag aangehouden omdat hij met te veel alcohol op toch achter het stuur was gekropen. Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt. Burgemeester Jos Houben had 0,1 promille meer alcohol in zijn bloed dan toegestaan. De fractievoorzitters van de gemeenteraad vinden het niet nodig dat Houben vanwege het incident vertrekt.

De burgemeester heeft zaterdag alle fractievoorzitters van de gemeenteraad geïnformeerd over zijn aanhouding. "Dit had niet mogen gebeuren en is ook niet goed te praten", zegt de burgemeester.

De fractievoorzitters stellen het incident te betreuren. "Niemand mag met een te hoog alcoholpromillage rijden", melden zij in een verklaring. Vooral ook voor een burgemeester, die als gemeentebestuurder een voorbeeldfunctie heeft, geldt volgens de fractievoorzitters dat hij niet met te veel alcohol op toch auto gaat rijden.

De overtreding heeft volgens de fractievoorzitters echter geen dusdanige invloed op het functioneren van de burgemeester dat zijn positie onhoudbaar is geworden. Daarom zeggen zij nog steeds vertrouwen in Houben te hebben.

Het incident vindt plaats op een moment dat Houben mogelijk wordt herbenoemd als burgemeester van Barneveld. De CDA'er heeft daarom ook de commissie die hierover een advies heeft geschreven geïnformeerd. De commissie vindt het echter niet nodig het advies aan te passen.

Of de burgemeester een boete heeft gehad, weet een woordvoerder van de gemeente niet.

Hamas: parlementslid gearresteerd

Israëlische soldaten hebben maandagochtend op de Westoever een parlementslid van Hamas opgepakt. Hathem Qufishe werd in zijn huis in Hebron gearresteerd. Zijn arrestatie is het bewijs dat Israël probeert 'de legitieme vertegenwoordigers van het Palestijnse volk te onderdukken', luidde het in een verklaring van Hamas.

Hamas maakt sinds juni 2007 de dienst uit in de Gazastrook. Op de Westoever wordt de Palestijnse regering gevormd door de Fatah van president Mahmoud Abbas.

Qufishe kwam onlangs vrij uit een Israëlische gevangenis. Hij was net als tientallen andere Hamas-functionarissen door het Israëlische leger opgepakt nadat de Israëlische militair Gilad Shalit in juni 2006 door aan Hamas gelieerde extremisten was ontvoerd.

Tekort aan personeel bedreigt economie

De Nederlandse economie dreigt vast te lopen door een nijpend tekort aan personeel. Het probleem doet zich relatief snel en extra hard voor in Nederland, waarschuwen zeven mensen uit de wetenschap en het bedrijfsleven in een brief aan de politiek en het bedrijfsleven waar De Telegraaf maandag over schrijft.

In 2020 kan het tekort aan personeel oplopen naar driehonderdduizend personen. De krapte zal als eerste toeslaan binnen het hoogopgeleide deel van de beroepsbevolking, omdat Nederland relatief veel slim werk heeft. Daarbij is Nederland een exportland, waardoor de economie hier sneller aantrekt en in een vroeg stadium de krapte op de arbeidsmarkt zichtbaar wordt.

Volgens de zeven, onder wie de hoogleraren Jan Latten en Fred Zijlstra en directeuren personeelszaken Ido Shikma van IBM Nederland en Wouter Vlasbom van Siemens Nederland, moeten Nederlandse werkgevers snel en op het hoogste niveau aan de slag met hun personeelsbeleid. Zo moeten werkgevers proberen de arbeidscapaciteit van minder talentvollen en degenen die dreigen uit te vallen maximaal te benutten. Daarbij zal er een gevecht gaan plaatsvinden om de beste sollicitanten.

[Upd] Vrouw aangevallen met bijl in Zandvoort

Vanmorgen is in Zandvoort een vrouw aangevallen met een bijl. Dit gebeurde vlakbij een spoorovergang. De man schijnt de ex te zijn van de aangevallen vrouw.

De vrouw is ernstig gewond geraakt en is afgevoerd met een traumahelikopter. Het incident vond plaats bij een spoorovergang bij de Haltestraat. De plaats delict is hier te zien op Google Maps.

Update 9:30

De Telegraaf meldt dat de dader inmiddels is aangehouden. Het slachtoffer is tussen de 30 en 40 jaar en verkeert nu in levensgevaar. Omstanders spraken van een waar bloedbad. Op de grond liggen bebloede kleren van het slachtoffer. Politie heeft de plaats delict afgezet.

Een op drie vindt rechters zaak-Wilders partijdig

Een op de drie Nederlanders gelooft niet dat de rechters in het proces tegen PVV-voorman Geert Wilders onafhankelijk zijn. Een even groot deel van de Nederlandse bevolking heeft er echter wel vertrouwen in. Dat meldt Trouw maandag op basis van een peiling voor het programma Schepper en Co, dat maandag wordt gepresenteerd.

Aan de peiling deden 525 mensen mee. De onderzoekers vroegen ook naar het vertrouwen in de onafhankelijkheid van de rechters los van de zaak tegen Wilders. Bij 45 procent van de deelnemers is dat vertrouwen groot, bij twintig procent is dat juist klein.

Twintig procent van de ondervraagden zegt daarnaast dat rechters te links zijn. De helft heeft er geen mening over. Bijna een kwart is het niet eens met de stelling dat rechters te links zijn. Ruim veertig procent vindt dat het proces tegen Wilders nooit had mogen worden begonnen, ruim een kwart is het daar echter niet mee eens.

Wilders staat voor de rechtbank in Amsterdam terecht voor het beledigen van moslims en voor het aanzetten tot haat en discriminatie. De zaak draait om diverse uitspraken die hij in interviews heeft gedaan, en om Wilders' antikoranfilm Fitna.

In de zaak diende Wilders eerder een wrakingsverzoek in na een opmerking van rechter Jan Moors. Die had toen gezegd dat het erop leek dat Wilders de discussie ontliep door zich te beroepen op zijn zwijgrecht. De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank wees het verzoek om andere rechters af. Vorige week zei Wilders dat de rechter niet onafhankelijk is als hij niet wordt vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie eiste afgelopen week overigens vrijspraak op alle punten. De uitspraak volgt 5 november.

Tekenen op de Wii, zonder Wii Remote

THQ heeft bekendgemaakt dat zij een tekentafelaccessoire op de markt gooit voor de Wii, waar spelers met een stylus in de hand hun creaties op televisie tot leven zien komen. Plannen voor Europa zijn er nog niet.

Zonder spel zou zo'n tafeltje niets waard zijn, dus het pakket wordt aangevuld met de game uDraw Studio. In Noord-Amerika kost het spel zeventig dollar en moet het 14 november uitkomen.

Naast uDraw komt er ook een platformer voor de tekentafel uit, Dood's Big Adventure, en uiteraard Pictionairy. Deze spellen kosten ruim dertig dollar.

THQ heeft aangegeven in 2011 en verder spellen uit te willen geven voor dit externe randapparaat, maar concrete plannen dan hierboven beschreven zijn er nog niet.

Tyra Banks aangeklaagd om seksverslaafde tienerdochter

Een vrouw wier vijftienjarige dochter verscheen op een episode van Tyra Banks' show over seksverslaafde tieners, klaagt de tv-presentatrice aan. Ze eist maar liefst drie miljoen dollar schadevergoeding.

In een rechtszaak, begonnen op 8 oktober in de federale rechtbank van Atlanta, zei Beverly McClendon dat haar dochter op de TV-show verscheen, zonder toestemming van haar ouders. Presentatrice Tyra Banks, Warner Bros Entertainment en de producenten van de show worden genoemd als verdachten in de zaak en worden aangeklaagd.

De aanklacht behelst schending van de privacy en nalatigheid. Moeder eist drie miljoen dollar schadevergoeding en wil dat de aflevering nooit meer op TV wordt uitgezonden.

McClendon zegt dat haar dochter psychische schade heeft gelopen, omdat de show 'ongetwijfeld bekeken werd door seksueel gestoorden, perverselingen en pedofielen'. Een woordvoerder van Warner Bros Television Group weigerde gisteren commentaar te geven.  

Peter Moore wil dat je altijd bezig bent met FIFA

Gamers en ontwikkelaars vragen zich constant af of er ook andere opties zijn dan ieder jaar weer die nieuwe sportgame op disc te kopen.  EA Sports directeur Peter Moore heeft daar over nagedacht en wil het met FIFA anders aanpakken.

Moore is voornemens de jaarlijkse release van FIFA op disc te schrappen en de serie een meer aanhoudende online rol te geven. "Personally I still think there'll be discs five years from now. But generally yes, of course, I think there will come a time when FIFA is less a disc that you wait for in late September/early October, and more something that we provide 365 days a year."

"We need to provide that persistent world, maybe sometimes powered by discs, maybe on social networks, or the cloud or whatever. That's the team's vision, that no matter where you are or what you're using, there's a FIFA experience to be had, it all links together, it lifts your level up and identifies your status."

De EA Sports directeur vindt dat FIFA uitermate geschikt is voor deze ontwikkeling, omdat voetbal in de meeste landen ontzettend populair is. "Football for most of us is pretty constant," he explained. "This year there was, what, a 15 day off-season. And even then we were thinking about it and reading about it. That's the space football occupies in our lives and that's how we've got to look at it."

En dit verandert natuurlijk het business-model voor EA. Hoe dat er uit komt te zien weet Moore nog niet, daar zullen ze nog over na moeten denken. "The business model's simple: you accept that the vast majority of users will never pay you a penny and you learn to be cool with that. Plus you get people like me who want deeper engagement, and can't sit still waiting for their three daily match credits or whatever, so we pay to accelerate our gameplay and create better teams, and that's nice but it's not really the point." 

Op dit moment heeft EA al een kleine stap richting de toekomst van de FIFA-franchise gemaakt met het spel FIFA Superstars op de netwerksite Facebook.  "What you are now starting to see is some linkage between FIFA Superstars and unlocking some features in FIFA 11. It's baby steps towards persistence and presence for a full FIFA eco system." 

Deathwing ontwaakt in WoW: Cataclysm-intro

7 december verschijnt alweer de derde uitbreiding voor World of Warcraft genaamd Cataclysm. Spelers kunnen los gaan met veel nieuwe quests en instances. Ook zullen er twee nieuwe rassen beschikbaar komen.

Hoofdrolspeler is Deathwing die er met zijn komst voor zorgt dat de hele wereld verbouwd wordt. World of Warcraft kent altijd heel erg mooi geanimeerde intro-filmpjes. Zo ook Cataclysm waarin we kunnen zien hoe Deathwing zich klaar maakt voor de strijd.

Nederlandse thuiszorg in Turkije

Turkse Nederlanders kunnen vanaf volgend jaar thuiszorg in Turkije krijgen op kosten van Nederland. De zorg wordt gefinancierd vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Regeringspartij CDA vraagt om opheldering van staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA), meldt het AD maandag.

Verzekeraar Agis heeft met het Hengelose zorgbedrijf SPV vergaande afspraken gemaakt over de thuiszorg in Turkije. Onder anderen Nederlandse Turken die een paar maanden per jaar in hun vaderland doorbrengen kunnen aanspraak maken op de zorg. Ook vakantiegangers komen in aanmerking voor de thuiszorg.

Amita Ramnarain, die SPV runt, stelt dat iedereen die een officiële zorgindicatie heeft, recht heeft op thuiszorg gefinancierd via de AWBZ. Ramnarain stelt daarbij dat de Nederlandse thuiszorg in landen als Spanje, Portugal en Suriname al langer mogelijk is.

Taliban waarschuwen kabinet om 'anti-islambeleid'

Uitvoering van het 'anti-islambeleid' van Geert Wilders kan leiden tot een aanslag in Nederland. Daarvoor waarschuwt de officiële woordvoerder van de Taliban voor Oost- en Noord-Afghanistan Zabiullah Mujahed in een interview met de Volkskrant.

Mujahed stelt dat als Wilders het voor elkaar krijgt meer anti-islamitische wetgeving of voor moslims nadelige wetten goedgekeurd te krijgen, er geen twijfel mogelijk is dat moslims uit andere landen actie zullen ondernemen om hun moslimsbroeders en -zusters te helpen. Een aanslag is het uiterste actiemiddel. "Als Nederland zijn anti-islambeleid doorzet of verergert, is het zeker dat Nederland doelwit zal zijn van een aanslag door een jihad-groep."

De groep die de aanslag pleegt kan volgens Mujahed ook gewoon uit Nederland komen. "Jullie eigen moslims zullen Nederland aanvallen en andere internationale jihadgroepen zullen klaarstaan om te helpen." Of er al concrete plannen zijn voor een aanslag, laat de woordvoerder in het midden.

Enkele weken geleden dreigde een hoge Talibanleider ook al dat Nederland gaat boeten voor het belachelijk maken van de islam. Wali-ur Rehman, de belangrijkste commandant van de Taliban in Pakistan, waarschuwt dat de weg die Nederland is ingeslagen heel gevaarlijk is. De Nederlandse regering maakt wetten die volgens hem wetten zijn die tegen moslims bedoeld zijn. "We gaan ze een lesje leren."

Mujahed zegt verder over een mogelijk nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan, waarover het kabinet-Rutte zich moet gaan buigen, dat als de regering besluit de missie in het land te hervatten, Nederland weer zal worden beschouwd als vijandig land.

's Werelds grootste tortilla gemaakt

Inwoners van Iztapalapa, een wijk in Mexico-stad, hebben zondag het eerste enchiladarecord uit de geschiedenis op hun naam gebracht.

Gezamenlijk togen zij aan het werk om een met diverse groentes, kaas en room gevulde reuzentortilla met een gewicht van een kleine anderhalve ton en een lengte van zeventig meter te vervaardigen.

Inclusief een ware zee aan salsa's was het gevaarte goed voor een vermelding in het Guinness World Records Book.


(Foto: Novum)

Batman Arkham City toch niet in maart 2011

Batman Arkham Asylum was vorig jaar één van de betere games die dat jaar uitkwamen. Niet voorwonderlijk dat mensen niet kunnen wachten op het volgende deel in de serie, Batman Arkham City. Retailers in de UK zijn iets te enthousiast en hebben op hun website gezet dat Arkham City vanaf maart in de winkels zal liggen. Warner heeft nu aangegeven dat dit niet klopt.

Volgens Warner zal Batman Arkham City pas in de herfst van 2011 in de winkels liggen: "Just to confirm, Batman Arkham City will be available in autumn 2011." We zullen dus nog even moeten wachten op het volgende avontuur van de donkere ridder.

Batman

'Rooney wil weg bij Manchester United'

Aanvaller Wayne Rooney wil vertrekken bij zijn huidige werkgever Manchester United. De speler ligt overhoop met manager Alex Ferguson en zou het liefst in de komende transferperiode in januari United willen verlaten. Dat meldden verscheidene media maandag.

Rooney zei eerder dat hij zijn carrière zou afsluiten bij Manchester United. De speler zou echter niet blij zijn met de manier waarop Ferguson hem zou hebben behandeld na de problemen in zijn privéleven. De Engelse aanvaller kwam in opspraak omdat hij zijn vrouw tijdens haar zwangerschap zou hebben bedrogen met een prostituee. Ferguson zou Rooney hebben gestraft en onder het mom van een enkelblessure aan de kant hebben gelaten.

Manchester City, Barcelona en Real Madrid zouden de aanvaller komende winter willen overnemen.

'Rooney wil weg bij Manchester United'
'Rooney wil weg bij Manchester United' (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de schuivende drugshandel.

Een gezellig middagje drugsvangst, daar bij de aanlegplaats van de veerboot in Breskens. Sinds enige tijd zijn er in Zeeuws-Vlaanderen geen coffeeshops meer. Dus pakken de drugsliefhebbers (vooral Belgen en Fransen) gewoon de veerboot naar Vlissingen om daar hun inkopen te doen. Probleem (niet) opgelost:

Goossens: "Nederlaag was onnodig"

N.E.C.'er Erton Fejzullahu incasseerde tegen Heracles Almelo een rode kaart tijdens zijn invalbeurt. N.E.C. Nijmegen verloor met 3-2 in Almelo.

Fejzullahu kwam na de pauze binnen de lijnen voor de matig acterende Björn Vleminckx. Trainer Wiljan Vloet hoopte met het inbrengen van de Zweedse aanvaller de achterstand ongedaan te maken. De invaller kreeg nog geen twintig minuten na zijn opwachting zijn tweede gele kaart. Met tien man ging NEC in de slotfase uiteindelijk onderuit.

De Nijmegenaren knokten zich met een man minder terug tot 2-2, maar Samuel Armenteros bezorgde Heracles kort voor tijd drie punten. John Goossens denkt dat N.E.C. Fejzullahu gaat missen tijdens de aanstaande schorsing. "Hij heeft veel kwaliteiten. We gaan Erton nog hard nodig hebben. Oké, het was ongelukkig."

"Ik heb even bij hem gezeten en hij vraag zichzelf ook af waarom. Het is aan de ploeg om Erton er weer bij te slepen", aldus Goossens tegenover Omroep Gelderland. De middenvelder vindt de nederlaag in Almelo onnodig. "In de slotfase moet de pot dicht en dan maar alles wegschieten. Maar er kwam wat paniek in de ploeg, we beginnen vanzelf een beetje mee in de hectiek."

 

Dr. Donorspel om meer donoren te werven

Dr. Donor moet mensen deze week bewust maken van de noodzaak van orgaan- en weefseldonoren. Tijdens de Nationale Donorweek, die maandag begint, maakt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) mensen duidelijk waarom zij nodig zijn als donor. Zij doet dat onder meer met Dr. Donor the Game, die vooral bedoeld is voor jongeren.

De NTS is deze week op verschillende plekken in het land om mensen over te halen zich te laten registreren. Velen hebben nog geen beslissing genomen over wel of geen donor worden. Een actie dit voorjaar via Hyves heeft 25.000 nieuwe donoren opgeleverd. Er zijn er echter nog veel meer nodig.

De donorkaravaan begint maandag in Utrecht en rijdt daarna onder andere naar Venray en Amsterdam met de vraag "Ben jij al donor?" In de zogeheten Donortruck kunnen voorbijgangers vragen stellen aan medische professionals en aan mensen die een transplantatie hebben ondergaan. Tijdens de donorweek laten bekende Nederlanders in tv-spotjes weten of ze al donor zijn.

Gen dat depressie veroorzaakt ontdekt

Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat een belangrijke rol lijkt te spelen bij het ontstaan van een depressie. De ontdekking kan de zoektocht naar een medicijn helpen, meldde de universiteit Yale in de Verenigde Staten zondag.

Het gen heet MKP-1 en is ontdekt door de genen van 21 depressieve mensen te vergelijken met de genen van achttien gezonde mensen. Het gen MKP-1 dient als de aan- en uitknop van een serie chemicaliën die cruciaal zijn voor het goed functioneren van de hersenzenuwcellen.

De onderzoekers schakelden het gen MKP-1 uit in muizen. De proefdieren bleken niet vatbaar voor stress, terwijl muizen met het gen symptomen van depressie vertoonden.

Wat de precieze oorzaak van een depressie is, is nog altijd niet duidelijk. Wetenschappers geloven dat er meerdere oorzaken zijn, waaronder genetische. De symptomen van een depressie verschillen sterk per patiënt en 40 procent van de patiënten is niet geholpen met de nu bestaande medicijnen.

We filmen

Eén van de leuke dingen aan mijn lieve nieuwe vriendinnetje, is dat zij toen ik haar vorige maand leerde kennen constant overal een camera met zich mee zeulde. “Ik ben bezig aan een project”, zei ze. Ik requisiteerde verder. Ze reageerde: “De maand september in één Youtube-filmpje, dat is het feitelijk. Ik film van alles wat ik doe, al is het een paar seconden, en stop het dan in mijn filmpje. Ik heb het ook nog nooit eerder gedaan maar het leek me wel aardig –” “Voor later”, zei ik met enigszins ironische inborst. Ze knikte. Voor later.

Hodgson: "Ik denk dat het pech is"

Liverpool verloor gisteren de Merseyside derby tegen Everton (2-0). Coach Roy Hodgson ontkent dat er sprake van een crisis is.

"Ik vind dat we vandaag pech hebben gehad", zo meldde Hodgson na afloop tegenover de Engelse media. "Als je ons spel bekijkt, is het moeilijk te geloven dat we zo laag staan. Er is dus geen enkele aanleiding om aan een crisis te denken", zo vervolgde de ervaren coach.

De oefenmeester hield ook sterspeler Fernando Torres uit de wind. De Spaanse spits verkeert het huidige seizoen niet in zijn beste vorm. "Ik denk niet dat Torres met fysieke ongemakken kampt. Toch heeft hij flink wat moeten verduren na zijn teleurstellende optreden op het WK."

"Dit heeft hem mentaal wel wat gedaan. Hij heeft een doelpunt nodig om zijn vertrouwen weer terug te kijken", aldus Hodgson over zijn sterspeler.

Afellay: "Focussen op PSV"

PSV'er Ibrahim Afellay wordt na zijn goede optreden bij Oranje tegen Zweden volgens geruchten gevolgd door Europese topclubs.

Diverse Engelse, Italiaanse en Spaanse clubs zouden belangstelling hebben voor de middenvelder van PSV. Afellay was afgelopen week een van de smaakmakers van Oranje bij de overwinning op Zweden. De technisch begaafde middenvelder scoorde twee van de vier treffers van het Nederlands elftal.

Afellay stond gisteren weer op het veld voor PSV. Met de Eindhovenaren versloeg hij Willem II. De gewilde Oranje-international scoorde één keer. Afellay verklaarde tegenover de NOS niet bezig te zijn met de toename aan interesse. "Met geruchten kan ik niet veel. Bovendien is de transferdeadline gesloten, dus er kan niks gebeuren."

"Het enige wat ik kan doen is me focussen op PSV en dat blijf ik zeker doen. En zoals het er nu naar uitziet blijf ik tot aan het einde van het seizoen bij PSV. Nee, op dit moment is dat totaal niet aan de orde. Er speelt verder niks." De 24-jarige Afellay weet al wel waar hij het liefst zijn loopbaan in de toekomst wil vervolgen. "Spanje."

Poepweek trekt vele geÔnteresseerden

De Poepweek in Beekse Bergen lijkt een groot succes te worden. Het safaripark in Hilvarenbeek trok de eerste twee dagen van de themaweek ruim tienduizend bezoekers, meldde een woordvoerder zondag. Normaal verkoopt Beekse Bergen zo’n zevenduizend kaartjes in een weekeinde in oktober.

,,Natuurlijk is het ook vakantie, en was het lekker weer’’, nuanceert de woordvoerder. ,,Maar ook de Poepweek was een expliciete reden voor mensen om naar het park toe te komen.’’

In het safaripark staat een week lang poep centraal. Uitwerpselen vormen het centrale thema tijdens diverse tours en excursies.

Poepweek trekt duizenden geïnteresseerden
Poepweek trekt duizenden geïnteresseerden (Foto: ANP)

Berggeit doodt wandelaar

Een Amerikaan is zaterdag het slachtoffer geworden van een aanval door een berggeit in de noordwestelijke staat Washington. De 63-jarige Robert Boardman overleed nadat een ram zijn dijbeen had opengereten met zijn hoorns, zo meldde de krant Peninsula Daily zondag.

Het gebeurt zelden dat berggeiten mensen aanvallen en het komt nog minder vaak voor dat dergelijke incidenten fatale gevolgen hebben. Het slachtoffer was samen met zijn vrouw en een vriend bezig met een wandeling door het Olympic National Park, op een schiereiland ten westen van de stad Seattle, toen hij op de berggeit stuitte.

Een reddingshelikopter heeft het slachtoffer overbracht naar een ziekenhuis in de omgeving, maar de man kon niet meer worden gereanimeerd.

Uitslagen ItaliŽ speelronde 7

Dit weekend is in Italië de zevende speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na zeven speelronden.

Bari - Lazio Roma

Lazio Roma heeft de eerste plaats heroverd op AC Milan. De Romeinen wonnen zondagavond op bezoek bij Bari (0-2). Biancocelesti hebben door de overwinning twee punten voorsprong op de Milanezen. Lazio boekte in Bari de vijfde overwinning van het seizoen. De formatie van Edoardo Reja had in de eerste helft moeite om los te komen van de thuisploeg. De nummer veertien van de Serie A speelde gegroepeerd in het eigen San Nicola. Lazio vond aanvankelijk geen weg langs de ervaren Belgische Bari-doelman Jean-Francois Gillet.

Gillet moest na de pauze alsnog capituleren. Stefano Mauri vond de Braziliaan Anderson Hernanes, die met rechts binnenschoot: 0-1. Hernanes was met zijn treffer wederom belangrijk voor Lazio. De spelmaker leidde de uitoverwinning in bij Bari. De bezoekers uit Rome beslisten het duel tien minuten na het openingsdoelpunt. Mauri was wederom de aangever bij een treffer van Lazio. Ditmaal vond hij kersvers Italiaans international Sergio Floccari. De spits maakte afgelopen week deel uit van de Italiaanse nationale ploeg. De selectie voor La Squadra Azzurra had Floccari goed gedaan. De aanvaller gooide de wedstrijd in het 'slot' tegen Bari: 0-2.

Cagliari - Internazionale


Inter wist niet met overtuigende cijfers van Cagliari te winnen, maar bleek sterk genoeg om met drie punten terug te keren naar Milaan. De ploeg van Rafael Benítez had (wederom) veel te danken aan de kwaliteiten van Samuel Eto'o. De Kameroense sterspeler scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd.

Na 38 minuten kreeg de voormalige spits van FC Barcelona de gelegenheid om zijn scorend vermogen te laten gelden. Eto'o wist de bal in het vijandelijke doelgebied op te pikken, te controleren en vervolgens toe te slaan. Met de voorsprong was het vertrouwen van de nerazzurri ineens een stuk groter. De regerend landskampioen van Italië kreeg de laatste minuten tot de rust nog een aantal kansen en ook in de tweede helft straalde Inter voldoende vertrouwen uit. De score bleef echter op 1-0 steken.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
17/10/2010 Cagliari Internazionale 0-1
17/10/2010 Brescia Udinese 0-1
17/10/2010 Cesena Parma 1-1
17/10/2010 Palermo Bologna 4-1
17/10/2010 Catania Napoli 1-1
17/10/2010 Bari Lazio 0-2
17/10/2010 Juventus Lecce 4-0
17/10/2010 Sampdoria Fiorentina 2-1
16/10/2010 AC Milan Chievo 3-1
16/10/2010 AS Roma Genoa 2-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Lazio 7 5 1 1 16 10-5
2 AC Milan 7 4 2 1 14 11-5
3 Internazionale 7 4 2 1 14 9-3
4 Napoli 7 3 3 1 12 13-9
5 Juventus 7 3 2 2 11 16-9
6 Palermo 7 3 2 2 11 14-10
7 Sampdoria 7 2 4 1 10 9-7
8 Chievo 7 3 1 3 10 9-8
9 Catania 7 2 3 2 9 8-7
10 Brescia 7 3 0 4 9 7-9
11 Genoa 7 2 2 3 8 7-9
12 Cesena 7 2 2 3 8 5-8
13 AS Roma 7 2 2 3 8 7-12
14 Bari 7 2 2 3 8 6-11
15 Lecce 7 2 2 3 8 5-12
16 Cagliari 7 1 4 2 7 7-6
17 Bologna 7 1 4 2 7 8-12
18 Udinese 7 2 1 4 7 4-9
19 Parma 7 1 3 3 6 6-8
20 Fiorentina 7 1 2 4 5 7-9

 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.