Boek: Lisa Unger - Breekbaar

Lisa Unger BreekbaarLisa Unger heeft een indrukwekkend en spannend oeuvre op haar naam staan. Enkele van haar bestsellers zijn al eens gereviewd door FOK!, zoals Voor jou wil ik sterven en Black-out. Ditmaal een review over Breekbaar, een boek dat Unger schreef naar aanleiding van, maar – zoals ze expliciet in het nawoord zegt – niet over, de vermissing van een meisje in haar eigen jeugd.

Ons kent ons toch niet helemaal
Het stadje The Hollows kent zo haar geheimen. Er zijn vele families al generaties lang gehuisvest waardoor bijna iedereen elkaar kent. En toch blijkt dat Maggie Cooper, nota bene psycholoog van beroep, haar man Jones minder goed kent dan ze dacht. Als Charlene, de vriendin van hun zoon, na een ruzie met haar moeder verdwijnt, laat dat veel inwoners van The Hollows terugdenken aan de verdwijning van een ander meisje, zo’n twintig jaar geleden. Met haar liep het niet goed af en men vreest dan ook voor het leven van Charlene. Maar Jones Cooper vreest dat deze twee zaken wel eens meer met elkaar te maken kunnen hebben dan gedacht, omdat de link tussen de twee wel erg dichtbij zijn eigen familie ligt. Als politieman zit hij bovenop de zaak en doet hij er alles aan om Charlene te vinden, maar zijn vrouw Maggie ontdekt daardoor een van de best bewaarde geheimen van The Hollows.

Wisselend
Zoals we van Lisa Unger gewend zijn is ook dit boek weer erg spannend. Het is echter geen pageturner. Dat heeft een aantal oorzaken. Allereerst zijn er gewoon te veel personages, die vaak ook met hun achternaam aangeduid worden en dat is moeilijk van elkaar te onderscheiden als je het over drie generaties in een familie hebt. Hierdoor is het verhaal wat rommelig en dat doorbreekt het soepele verloop ervan. Ook is het soms verwarrend over welk personage geschreven wordt aan het begin van een hoofdstuk. Er gebeurt dan al van alles voordat de naam van de persoon genoemd wordt. Wat wel sterk aan het verhaal is, is de mooie verweving van stukjes uit het verleden met de verhaallijn uit het heden. In korte fragmenten komen we steeds dichter bij de waarheid over het twintig jaar geleden verdwenen meisje en wat Jones Cooper daarmee te maken heeft. Het snel wisselen van perspectief geeft het boek aan het eind de vaart die het nodig heeft. Met Breekbaar heeft Unger weer een boek met haar handtekening geschreven, waar wel even de aandacht bij gehouden moet worden om het echt spannend te blijven vinden.

Lees ook het onlangs gehouden interview met deze bestsellerauteur.