Burgemeester wil vreedzame Wilders-demonstratie

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) maakt zich zorgen over de betoging voor en tegen PVV-leider Geert Wilders, aanstaande zaterdag op het Museumplein. Hij roept de demonstranten op vooral vreedzaam te protesteren. Gebeurt dat niet, dan neemt de gemeente maatregelen. "We houden de vinger aan de pols."

Een woordvoerder van de burgemeester bevestigt maandag een bericht daarover in Het Parool.

De extreemrechtse English Defence League (EDL) gaat zaterdag de straat op om Wilders een hart onder de riem te steken in aanloop naar de uitspraak in diens strafproces, die op 5 november wordt verwacht.

Inmiddels hebben extreemlinkse actieclubs, waaronder de Antifa Amsterdam, laten weten een tegendemonstratie te organiseren, om 'deze manifestatie te stoppen' en de 'nazi's van de straat' te houden.

Gemeente, politie en justitie hebben al een aantal keren gesproken over de betoging. Uitgangspunt is dat de demonstratie kan doorgaan. "We willen tot het uiterste gaan om de mensen te laten demonstreren", zegt de woordvoerder. "Zowel voor- als tegenstanders hebben het fundamentele recht om hun mening te uiten."

Mocht de gemeente niettemin aanwijzingen krijgen dat de betoging van voor- en tegenstanders mogelijk ontaardt in rellen en geweld, dan worden maatregelen getroffen. Mogelijk stelt de gemeente voorwaarden aan de duur, locatie en tijd van de verschillende demonstraties. Dat moet een confrontatie voorkomen.