Meerderheid voor bezuinigingen op kunst

static

Bijna twee op de drie Nederlanders kan zich vinden in de bezuinigingsplannen van het kabinet op de kunstsector. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 62 procent van de ondervraagden kunst en cultuur best belangrijk vindt, maar ook dat daar best minder geld naartoe mag.

Twee derde van de respondenten heeft geen probleem met het verhogen van de BTW op kunstwerken, 59 procent vindt dat het basisinkomen dat startende kunstenaars krijgen om hun eigen zaak op te bouwen afgeschaft mag worden. Wel is 56 procent tegen het afschaffen van de Cultuurkaart voor middelbare scholieren.

Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro bezuinigen op kunst en het btw-tarief voor kunstwerken verhogen van zes naar negentien procent. Deze plannen stuiten op groot verzet vanuit de kunstwereld. In Den Haag werd al geprotesteerd op het Malieveld. De voormalige chef-dirigent van het Concertgebouworkest noemt maandag in NRC Handelsblad de voorgenomen sluiting van het Muziekcentrum van de Omroep een 'flagrante schanddaad'.