Justitie eist 2,5 jaar tegen skimmer

Tegen een 34-jarige man uit Roemenië heeft de officier van justitie bij de rechtbank van Schiphol maandag 2,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De man wordt ervan verdacht deel uitgemaakt te hebben van een skimmersbende die zo'n negentien miljoen euro heeft buitgemaakt.

De grootste slag zou volgens justitie geslagen zijn bij een filiaal van Albert Heijn in Badhoevedorp. Het zou gaan om een bedrag van 1,2 miljoen euro. Volgens de officier van justitie waren het 'enorme hamsterweken voor deze verdachten'. Een kassa bij Diergaarde Blijdorp was ook geskimd, hier was zo'n zeshonderdduizend euro buitgemaakt. De verdachten zouden van november 2009 tot eind januari van dit jaar actief zijn geweest.

De zaak kwam aan het licht toen een 25-jarige Roemeen opgepakt werd op Schiphol. Hij had 38.000 dollar bij zich en een USB-stick met daarop gegevens verkregen bij het skimmen. Tijdens het onderzoek kwam de FIOD op het spoor van een pand in Hoofddorp. Op 21 januari deden zij daar een inval en hielden in totaal zes mannen en één vrouw aan uit Roemenië en Moldavië.

Volgens justitie ging de bende te werk met een methode die nog niet eerder gezien was in Nederland. Aan de pinautomaten zelf was aan de buitenzijde niets te zien. De bende kon door middel van mobiele telefoons de geskimde gegevens uitlezen.

De 34-jarige verdachte geeft aan niets verkeerd gedaan te hebben. Hij zou zich niet in deze illegale praktijken gemengd hebben. Zijn advocaat bepleitte vrijspraak. Er zou geen bewijs zijn tegen de Roemeen.