Een op drie vindt rechters zaak-Wilders partijdig

Een op de drie Nederlanders gelooft niet dat de rechters in het proces tegen PVV-voorman Geert Wilders onafhankelijk zijn. Een even groot deel van de Nederlandse bevolking heeft er echter wel vertrouwen in. Dat meldt Trouw maandag op basis van een peiling voor het programma Schepper en Co, dat maandag wordt gepresenteerd.

Aan de peiling deden 525 mensen mee. De onderzoekers vroegen ook naar het vertrouwen in de onafhankelijkheid van de rechters los van de zaak tegen Wilders. Bij 45 procent van de deelnemers is dat vertrouwen groot, bij twintig procent is dat juist klein.

Twintig procent van de ondervraagden zegt daarnaast dat rechters te links zijn. De helft heeft er geen mening over. Bijna een kwart is het niet eens met de stelling dat rechters te links zijn. Ruim veertig procent vindt dat het proces tegen Wilders nooit had mogen worden begonnen, ruim een kwart is het daar echter niet mee eens.

Wilders staat voor de rechtbank in Amsterdam terecht voor het beledigen van moslims en voor het aanzetten tot haat en discriminatie. De zaak draait om diverse uitspraken die hij in interviews heeft gedaan, en om Wilders' antikoranfilm Fitna.

In de zaak diende Wilders eerder een wrakingsverzoek in na een opmerking van rechter Jan Moors. Die had toen gezegd dat het erop leek dat Wilders de discussie ontliep door zich te beroepen op zijn zwijgrecht. De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank wees het verzoek om andere rechters af. Vorige week zei Wilders dat de rechter niet onafhankelijk is als hij niet wordt vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie eiste afgelopen week overigens vrijspraak op alle punten. De uitspraak volgt 5 november.