Boulimia komt vaker voor in stad

Redactie

Boulimia komt in de stad vijf keer vaker voor dan op het platteland. Bij anorexia is er geen verschil per omgeving. Dit is een aanwijzing dat het verschillende aandoeningen zijn, die dus ook verschillend moeten worden behandeld. Dat vindt onderzoekster Gabriëlle van Son. Ze promoveert op 27 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het precieze verschil tussen de aandoeningen heeft Van Son niet kunnen achterhalen. "Dit moet nog nader worden onderzocht," licht de onderzoekster toe.

In Nederland lijden naar schatting zo'n veertigduizend mensen aan een ernstige eetstoornis. Anorexiapatiënten onderdrukken hun eetlust en hebben een extreem verlangen om mager te zijn. Boulimiapatiënten lijden aan eetbuien en braken veel.

Eetstoornissen komen vooral voor bij vrouwen. Van alle patiënten met anorexia is een op de tien man, bij boulimia ligt dit zelfs lager.

Uit het onderzoek blijkt ook dat wanneer een eetstoornis voor het twintigste levensjaar wordt ontdekt een patiënt een grotere kans heeft op herstel. Van Son: "Hoe langer eetstoornissen onbehandeld blijven, hoe verder deze ingesleten kunnen raken in gewoonten, gedrag en gedachten."