Vrijspraak voor uitbuiten huishoudster

Redactie

Een 52-jarige vrouw uit Zeist, die een bejaarde huishoudster jarenlang voor haar gezin liet werken zonder te betalen, is maandag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van mensenhandel. Tegen haar was een taakstraf van 120 uur geëist. Wel kreeg zij een boete van vijfhonderd euro wegens mishandeling.

De zaak kwam aan het licht toen de bewindvoerder van de vrouw vorig jaar aangifte deed van uitbuiting. De huishoudster -die toen 77 jaar was- verrichtte tussen 2005 en 2009 huishoudelijk werk, verzorgde de kinderen van de verdachte, hielp hen bij het huiswerk en verzorgde de dementerende man van de vrouw. Zij maakte daarbij lange werkdagen en was alleen op zaterdag- en zondagochtend vrij, luidde de aanklacht.

Hoewel de rechtbank de zaak 'maatschappelijk verwerpelijk' noemt, is er onvoldoende bewijs voor mensenhandel. Daarvoor is namelijk vereist dat iemand wordt gedwongen om bepaalde werkzaamheden te verrichten en daarvan is geen sprake, oordeelt de rechter. De rechter wijst erop dat de huishoudster zelf vond dat zij het gezin moest helpen en zelf bepaalde wat daarvoor moest gebeuren en wanneer het werk klaar was.

Bij verschillende ruzies tussen de huishoudster en haar baas werd er wel 'geknepen, aan haren getrokken, geschopt en geslagen'. Hiervoor krijgt de vrouw een geldboete.