Burgemeester betrapt met slok te veel op

De burgemeester van Barneveld is vrijdag aangehouden omdat hij met te veel alcohol op toch achter het stuur was gekropen. Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt. Burgemeester Jos Houben had 0,1 promille meer alcohol in zijn bloed dan toegestaan. De fractievoorzitters van de gemeenteraad vinden het niet nodig dat Houben vanwege het incident vertrekt.

De burgemeester heeft zaterdag alle fractievoorzitters van de gemeenteraad geïnformeerd over zijn aanhouding. "Dit had niet mogen gebeuren en is ook niet goed te praten", zegt de burgemeester.

De fractievoorzitters stellen het incident te betreuren. "Niemand mag met een te hoog alcoholpromillage rijden", melden zij in een verklaring. Vooral ook voor een burgemeester, die als gemeentebestuurder een voorbeeldfunctie heeft, geldt volgens de fractievoorzitters dat hij niet met te veel alcohol op toch auto gaat rijden.

De overtreding heeft volgens de fractievoorzitters echter geen dusdanige invloed op het functioneren van de burgemeester dat zijn positie onhoudbaar is geworden. Daarom zeggen zij nog steeds vertrouwen in Houben te hebben.

Het incident vindt plaats op een moment dat Houben mogelijk wordt herbenoemd als burgemeester van Barneveld. De CDA'er heeft daarom ook de commissie die hierover een advies heeft geschreven geïnformeerd. De commissie vindt het echter niet nodig het advies aan te passen.

Of de burgemeester een boete heeft gehad, weet een woordvoerder van de gemeente niet.