Groot DNA-onderzoek in moordzaak Meppel

In het onderzoek naar de moordenaar van een 88-jarige vrouw uit Meppel, wordt aan 349 mannen uit Meppel en omgeving gevraagd vrijwillig DNA af te staan. De politie heeft een DNA-spoor van de dader vastgesteld. Het Openbaar Ministerie in Assen heeft daarom opdracht gegeven tot een grootschalig DNA-onderzoek. De 349 mannen worden niet als verdachte gezien.

De bejaarde vrouw werd vorig jaar juni levenloos aangetroffen in haar kamer in een woon- en zorgcentrum aan de Reestlaan. Ze was halfnaakt en deels vastgebonden. Er waren geen sporen die wezen op een zedenmisdrijf.

Het Openbaar Ministerie loofde vorig jaar een beloning van vijftienduizend euro uit voor de gouden tip. Een uitzending van Opsporing Verzocht leverde twintig tips op. In de uitzending werd onder meer een fiets getoond, die zeer waarschijnlijk werd gebruikt door de dader. Ook was er een schoen te zien die de dader mogelijk aanhad.

Met het DNA-bevolkingsonderzoek willen politie en OM mensen uitsluiten als verdachte en uiteindelijk de identiteit van de dader achterhalen. Tot een DNA-bevolkingsonderzoek wordt besloten als er niet genoeg aanwijzingen zijn die leiden naar individuen, maar er wel aanwijzingen zijn dat de dader tot een bepaalde groep behoort.

Het DNA-profiel wordt uitsluitend vergeleken met het daderspoor en niet met andere sporen uit andere onderzoeken. Als er geen match is, wordt het DNA-profiel vernietigd.

De uitvoering ligt bij het politiekorps Drenthe en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het onderzoeksteam heeft de 349 mannen 'op zorgvuldige wijze en op basis van diverse criteria' geselecteerd. Een selectiecriterium kan zijn dat iemand Nike-sportschoenen draagt of op de avond van 16 juni 2009 een treinkaartje heeft gekocht op het station in Meppel.