Duitsland: buitenlandse diploma's sneller erkennen

De Duitse minister van onderwijs Annette Schavan bereidt een wetsvoorstel voor om buitenlandse diploma's en beroepskwalificaties van immigranten sneller te erkennen. Hiermee moet het voor geschoolde immigranten makkelijker worden hun vaardigheden in hun nieuwe vaderland te gebruiken.

De maatregel moet in Duitsland een groot tekort aan vakmensen ondervangen dat door de vergrijzing waarschijnlijk alleen maar zal toenemen. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert heeft dit maandag gezegd.

In Duitsland wonen ongeveer driehonderdduizend immigranten met 'een veel hoger beroepspotentieel' dan zij volgens de huidige regelingen tot gelding kunnen maken, zei Seibert. Het centrumrechtse regeerakkoord stelt dat 'wij Duitsland aantrekkelijker voor hooggekwalificeerden willen maken' en dat voornemen staat nog steeds.

Door bureaucratische barrières te slechten 'willen wij het slapende potentieel in ons land aanspreken', zei minister Schavan in de Financial Times Deutschland. Zij hoopt vacatures te kunnen vullen in wetenschap, werktuigbouw en geneeskunde. "Wij verlangen terecht van immigranten dat zij onze waarde respecteren. Anderzijds mogen immigranten van ons verwachten dat wij hun kwalificaties en bereidheid tot integreren erkennen."

Minister van economie Rainer Brüderle kondigde maandag plannen aan voor de oprichting van een informatiedienst waarmee bedrijfsorganisaties buitenlandse beroepskwalificaties kunnen beoordelen. Brüderle pleitte voor 'beheerste immigratie' en zei dat Duitsland nu al 36.000 ingenieurs en 66.000 informatietechnologiespecialisten te kort komt, aldus het Duitse persbureau DAPD.