Tientallen arrestaties bij Benelux-drugscontrole

Tijdens een internationale actie tegen drugshandel en -toerisme zijn de afgelopen dagen in Nederland 53 mensen aangehouden. De opsporingsdiensten vonden in Nederland onder meer ongeveer 25 gram hasj, 198 gram hennep, zeven joints, driehonderd gram cocaïne, vijf gram heroïne, zestien gram LSD en een wapen, meldt de politie maandag.

De actie werd behalve in Nederland ook in België en Luxemburg gehouden. Dankzij het Benelux-verdrag kunnen agenten in de drie landen sinds januari 2005 verdachten achtervolgen en controleren. Volgens de Nederlandse politie is de actie mede dankzij dit verdrag goed verlopen.

De controles gingen donderdag om 14.00 uur van start en duurden in Nederland tot zondag 03.00 uur. De actie richtte zich op de zogenoemde vervoersassen Rotterdam, Roosendaal, Antwerpen en Parijs, en Maastricht, Luik, Luxemburg en Metz. Behalve op snelwegen en provinciale wegen werd ook in internationale treinen en op veerponten gecontroleerd en werden bekende drugspanden bezocht.

In de drie landen werden in totaal honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen. In Luxemburg werden zestien mensen betrapt. In totaal werden daar bijna 1500 gram marihuana, 9,5 gram hasj en 1,2 gram heroïne gevonden.

In België bleken 521 mensen verdovende middelen bij zich te hebben. Acht voertuigen werden in beslag genomen en 32 bestuurders bleken onder invloed rond te rijden. De Belgische agenten namen bijna tien kilo cannabis, bijna vierduizend gram heroïne en bijna 1500 gram cocaïne in beslag. Verder werden 61 joints, een kleine 95 gram amfetamine, iets meer dan driehonderd gram spacecake, dertig paddo's en 31 verboden wapens, waaronder messen en een taser, gevonden.