Aantal scheepskapingen gedaald

Redactie

Hoewel piraten steeds actiever worden in de Zuid-Chinese Zee, zijn er tot op heden dit jaar wereldwijd minder schepen gekaapt dan vorig jaar. Dat heeft het Internationale Maritieme Bureau (IMB) maandag gemeld. De afname is te danken aan een daling van het aantal kapingen voor de kust van Somalië.

In het Indonesische deel van de Zuid-Chinese Zee werden tussen januari en eind september dertig schepen gekaapt. Dat is een verdriedubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2009. De piraten hebben het vooral gemunt op koopvaardijschepen voor de kust van het Indonesische eiland Mangkai. Ze lijken met name toe te slaan in periodes dat de Indonesische marine minder patrouilleert, aldus het IMB. Ook elders in de Indonesische wateren nam het aantal scheepskapingen toe, van zeven in de eerste negen maanden van 2009 tot 26 dit jaar.

Wereldwijd daalde het aantal scheepskapingen van 306 tot 289; het aantal aanvallen door Somalische piraten in de Golf van Aden daalde van 100 tot 44. De Golf van Aden wordt in verband met het grote aantal kapingen beveiligd door een internationale vloot marineschepen.


(Foto: Novum)