Steun gezocht voor rookverbod horeca

Maatschappelijke organisaties proberen honderdduizend steunbetuigingen te verzamelen tegen de versoepeling van het rookverbod in de horeca. Antirookvereniging Clean Air Nederland (CAN) is maandag begonnen met een campagne tegen het opheffen van het rookverbod in kleine kroegen.

Onder meer de landelijke artsenorganisatie KNMG, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding doen mee aan de actie. Het rookverbod werd ruim twee jaar geleden ingesteld, maar de nieuwe regering wil het verbod voor kleine kroegen opheffen.

CAN is hier boos over. "Deze plannen zullen ertoe leiden dat duizenden horecawerknemers weer een rokerige, ongezonde werkplek krijgen, en dat bezoekers weer ongewild in de rook staan." Ook denkt de antirookvereniging dat de opheffing leidt tot oneerlijke concurrentie.

Met de campagne hoopt de vereniging aan te kunnen tonen dat er geen draagvlak is voor de opheffing. Clean Air Nederland verwacht al op zeer korte termijn honderdduizend steunbetuigingen te kunnen aanbieden aan de nieuwe minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).