FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 maart 2012

Microtransacties Guild Wars 2 niet 'betalen om te winnen'

Mike O’Brien, executive producer van Guild Wars 2, heeft in een blog laten weten dat het microtransaction-systeem van de game niet zal leiden tot een 'pay-to-win'-situatie. De opbrengsten van het systeem zullen gebruikt worden voor verdere ontwikkelingen van de game.

“We think players should have the opportunity to spend money on items that provide visual distinction and offer more ways to express themselves," aldus O'Brien."They should also be able to spend money on account services and on time-saving convenience items. But it’s never OK for players to buy a game and not be able to enjoy what they paid for without additional purchases, and it’s never OK for players who spend money to have an unfair advantage over players who spend time."

Guild Wars 2 zal drie soorten betaalmiddelen bevatten:

  • Gems, die via microtransacties aangeschaft kunnen worden
  • Goud, wat in het spel als betaalmiddel geldt en onder andere verdiend wordt met het verkopen van buit
  • Karma, wat verdiend wordt met het maken van progressie in het spel en gebruikt kan worden om unieke beloningen vrij te spelen.

Gems kunnen ingewisseld worden tegen goud, maar niet tegen Karma.

Guild Wars 2 wordt later dit jaar uitgebracht voor pc.

gw2

Punten ronde 1 FOK! Formule 1-manager 2012

Afgelopen weekend stond de eerste Grand Prix van het Formule 1-seizoen 2012 op het programma. De Grand Prix van Australië werd gewonnen door Jenson Button. Hoe hebben de managers het in de FOK! Formule 1-manager gedaan? Je leest het hieronder.

De volgende strafpunten zijn uitgedeeld:
- Heikki Kovalainen (Caterham); gridstraf na overtreden Safety Car-regel: -15
- Caterham-chassis; defecte stuurbekrachtiging bij Petrov en defecte vering bij Kovalainen: -30
- Cosworth CA2012 (Marussia) motor; problemen met de oliedruk bij Pic: -15
- Ferrari 056 (Sauber) motor; versnellingsbak bij Perez vervangen en bestraft door FIA met gridstraf: -10
- Mercedes-Benz FO 108Z motor; defecte versnellingsbak bij Schumacher: -15

Het HRT F1 Team wist zich door de 107%-regel niet te kwalificeren. Hierdoor ontvangen de HRT-onderdelen geen punten voor de kwalificatie en de race. Er worden verder geen strafpunten voor uitgedeeld.

De beste managers in de eerste ronde waren Huldebazen en ALtijd Achteraan! die beiden 394 punten scoorden. Zij worden op de voet gevolgd door Reteppd F1 met 389 punten. Op de vierde plaats staat Jooooee! met 378 punten, één plaats boven cheese race master (370 punten). De zesde plaats wordt gedeeld door Vodka Raceing, riwi_ht en Woody's Top Team, die alledrie 366 punten wisten te halen. De top tien wordt afgesloten door een gedeelde negende plek voor Guy Red Racing, Forza SmimP en AdminRacing met 363 punten.

Punten ronde 1 - GP van Australië (tevens algemeen klassement na ronde 1)

# team user ronde 1 totaal
1 Huldebazen AukeBaas 394 394
- ALtijd Achteraan! wdeman 394 394
3 Reteppd F1 reteppd 389 389
4 Jooooee! Quazie 378 378
5 cheese race master reindersracing 370 370
6 Vodka Racing HarrieNL 366 366
- riwi_ht riwi_ht 366 366
- Woody's Top Team woody100 366 366
9 Guy Red Racing cdhiney 363 363
- Forza SmimP Coolgoza 363 363
- AdminRacing _Administr8or_ 363 363


In het subleagueklassement wist MHEKEBDETH de eerste plaats te bemachtigen met 334 punten. De tweede plek ging naar de Verdwaalde Voetbalmanagers die met 331 punten de achtervolging inzetten. Subleague RemRoAx Racing verzamelde 323 punten en legde daarmee beslag op de derde plaats. F1 AP scoorde één punt minder en staat hierdoor op de vierde plek. De top vijf wordt gecomplementeerd door subleague marco010 met een score van 306 punten.

Algemeen klassement subleagues na ronde 1

# subleague eigenaar ronde 1 totaal
1 MHEKEBDETH bitchknoop 334 334
2 Verdwaalde Voetbalmanagers Bayswater 331 331
3 RemRoAx Racing RoBo1957 323 323
4 F1 AP flippo765 322 322
5 marco010 blue_tiger99 306 306
6 NIS Racers liempie 303 303
7 Vierkante Banden Toxaris 301 301
8 TUI ICT ntrx 296 296
9 VDL F1tech jdel 295 295
- go3go ocbar 295 295


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De tweede race is de Grand Prix van Maleisië op zondag 25 maart. De komende managerronde sluit op vrijdag 23 maart 2012 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 2 - Grand Prix van Maleisië gaat weer open op maandag 26 maart 2012 om 19:59 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2012-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2012 van FOK!

Desi Bouterse krijgt mogelijk amnestie

Medestanders van Desi Bouterse steunen een wetsvoorstel dat het onmogelijk zal maken om Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden te vervolgen voor hun daden. Eind deze week zal er gestemd worden door het Surinaamse parlement, en zoals het er nu naar uitziet zal het wetsvoorstel worden aangenomen met een ruime meerderheid van stemmen.

Door de aanpassing van de wet zal Bouterse in aanmerking komen voor amnestie, zoals eerder Ronnie Brunswijk van het Jungle Commando dat kwam. Onder leiding van Bouterse werden in december 1982 15 politieke tegenstanders van Bouterse bruut vermoord. De PvdA in Nederland wil graag een reactie van het kabinet op het 'schokkende nieuws uit Suriname'.

Duiven voeren kost bejaarde 3 dagen cel

Een 70-jarige vrouw die in Heidelberg herhaaldelijk duiven had gevoerd, heeft daarom begin deze maand drie dagen in de cel gezeten. Dit heeft het kantongerecht in de Zuid-Duitse stad dinsdag bekendgemaakt.

De vrouw was in de lente van 2010 herhaaldelijk betrapt op het voeren van havermout aan duiven. Zij kreeg daarvoor een boete van 100 euro, maar betaalde die niet. Daarop vroeg de gemeente de rechter haar drie dagen op te sluiten.

Volgens artikel 13 van de straten- en plantsoenenverordening van Heidelberg is het verboden duiven, watervogels en andere in het wild levende dieren te voeren.

Goudzoekers verwoesten Natuurpark Brownsberg

Het Natuurpark Brownsberg in Suriname is door de activiteiten van goudzoekers de verwoesting nabij. Dat zegt het Wereld Natuur Fonds. .

WWF Guianas zegt tijdens een drie weken durend onderzoek in Brownsberg omvangrijke schade te hebben vastgesteld. Op tientallen plekken in het regenwoud wordt actief naar goud gezocht.

De groep heeft zijn bevindingen maandag gepresenteerd aan een regeringscommissie. De voorzitter van de commissie zei het rapport van het Wereldnatuurfonds te willen bestuderen alvorens commentaar te geven.

Brownsberg heeft sinds 1969 een beschermde status. Het ligt ten zuiden van Paramaribo in het district Brokopondo.

Olcay Gulsen wil een 'nomadenkindje'

Olcay Gulsen krijgt de kriebels en wil moeder worden. "Zelf zou ik een soort nomadenkindje krijgen, dat met me meereist", zegt de 31-jarige modeontwerpster in Grazia.

"Zo'n werelds jongetje of meisje", droomt Gulsen, die wel een nanny wil zodat het haar kinderen aan niets ontbreekt. "Het lijkt me geweldig als mijn kinderen meerdere talen leren spreken, dus dan wil ik ook een Chinese nanny. Hoe cute is dat?"

Ze ziet het helemaal voor zich dat haar verloofde, ex-voetballer Edgar Davids, fulltime gaat 'vaderen'. "Waarom zou het de vrouw moeten zijn die haar leven verandert?", vraagt de zakenvrouw zich af. "Het liefst wil hij vijf kinderen. Nou ja, laten we met één beginnen. Dan zien we wel waar het schip strandt."

Olcay heeft niet altijd van een gezin gedroomd. "Vroeger dacht ik daar ingewikkeld over, wilde ik mijn leven niet veranderen. Maar na mijn dertigste kreeg ik de kriebels. Het gevoel dat je best moeder zou willen worden."

Geen sancties VS tegen Nederland

Nederland, België en acht andere lidstaten van de Europese Unie en Japan hoeven toch niet voor sancties van de Verenigde Staten te vrezen. Zij hebben de olie-invoer uit Iran voldoende teruggeschroefd, meent minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton.

In het conflict over het Iraanse atoomprogramma hebben de VS niet alleen sancties aan Iran opgelegd, maar ook gedreigd met strafmaatregelen tegen andere landen die met dat land zaken blijven doen.

Clinton prees de tien EU-landen en Japan, omdat het verminderen van de olie-invoer uit Iran 'niet makkelijk' was. Zij noemde met name Japan, dat na de ramp met de kerncentrale in Fukushima kampt met energietekorten.

De sancties tegen Teheran beginnen te werken, zei de Democratische senator Bob Menendez dinsdag. De koers van de Iraanse munt zakt en de Iraanse olie-export is in tien jaar niet zo laag geweest.

Problemen met Ninja Gaiden 3 Online Pass

Gamers die Ninja Gaiden 3 zo snel mogelijk op de releasedatum wilden spelen kwamen vandaag bedrogen uit. De Online Pass die in het doosje zat wordt niet geaccepteerd bij activering van de game. Hierdoor is de multiplayer-modus niet toegankelijk. 

Team Ninja heeft het probleem snel onderkend en via Facebook laten weten dat ze hard werken aan een oplossing. De codes voor de Xbox 360-versie zouden inmiddels weer moeten werken. PlayStation 3-bezitters kunnen later vanavond, na de update van PSN, als het goed is hun code alsnog gebruiken.

ninja gaiden 3

Dark Souls teaset aankondiging op Facebook

Een nieuwe Facebook-app hint naar een aankondiging omtrent snoeiharde RPG Dark Souls. De boodschap is verstopt achter een muur die langzaam weg zal vallen naarmate gebruikers de pagina liken en delen met vrienden. Voorlopig kunnen we alleen speculeren.

Geruchten over downloadable content voor de game doen al een tijdje de ronden, en een PC-port is ook een veelgevraagd verzoek van makers From Software. Fok!games beloonde Dark Souls met een 9,5, en de game eindigde in de tweede plaats in onze Game of the Year-lijst.

PvdD-senator doet aangifte van vergassen kalkoenen

Eerste Kamerlid namens de Partij voor de Dieren Niko Koffeman heeft dinsdag aangifte gedaan vanwege de ruiming van kalkoenen in het Limburgse Kelpen-Oler. Volgens Koffeman was er sprake van ernstige dierenmishandeling onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Koffeman deed aangifte tegen de NVWA en tegen het ruimingsbedrijf. Nadat dit weekeinde bij het kalkoenbedrijf in Limburg vogelgriep werd vastgesteld zijn er inmiddels bijna 45 duizend kalkoenen vergast.

Maandag bezocht staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) het bedrijf. Hij erkende dinsdag dat bij het vergassen van de kalkoenen fouten zijn gemaakt. "Dit is absoluut niet voor herhaling vatbaar", zei Bleker dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. "We gaan een stevig gesprek aan met het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk is."

De vergassing werd zondag op verzoek van de boer stopgezet in samenspraak de NVWA. Het was de bedoeling dat de kalkoenstallen waren afgeplakt, en de ventilatoren uitgezet, waarna kort CO2-gas in de schuur werd gebracht. "Dan zijn de dieren in betrekkelijk korte tijd dood", aldus Bleker.

Maar bij in ieder geval één schuur zijn fouten gemaakt met het afplakken en dichtmaken. Dieren die nog leefden moesten op een andere manier worden afgemaakt, zei Bleker, die vooralsnog geen aangifte doet. De vergassingsoperatie werd uiteindelijk maandagavond afgerond.

iPad 3 kan 46 graden worden

De nieuwe iPad 3 van Apple kan 'erg warm' worden. Hiervoor waarschuwt Consumer Reports dinsdag. Uit metingen van de Amerikaanse variant van de Consumentenbond blijkt dat de temperatuur van de iPad-behuizing bij intensief gebruik kan oplopen tot 46 graden celsius.

Dit is maar liefst 7 graden hoger (thermal image) dan een vergelijkbare meting op de iPad 2. Ook blijkt uit de test dat de oplader van de nieuwe iPad door het hoge stroomverbruik onvoldoende vermogen heeft om de accu op te laden. De accu loopt in een dergelijk scenario dus langzaam leeg.

Voor de metingen gebruikte Consumer Reports het spel Infinity Blade II, dat 45 minuten werd gedraaid bij een kamertemperatuur van 22 graden celsius alvorens de temperatuur van de behuizing werd gemeten.

Belgische hockeyers verslaan Nederland

De Belgische hockeyers hebben in een oefenduel Nederland met 1-0 verslagen. Tom Boon maakte vlak na rust het enige doelpunt uit een strafcorner.

De Belgen, elfde op de wereldranglijst, waren de gehele wedstrijd gelijkwaardig aan Nederland, dat speelde met een experimenteel team. Beide landen zullen elkaar ook komende zomer tijdens de Olympische Spelen tegenkomen. Ze zitten in de groep samen met  Duitsland, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en India.

'Duitsers gaan Messi's salaris dokken'

Verschillende Duitse media en beleidsmakers hebben woedend gereageerd op het voornemen van Spanje om een deel van schulden die voetbalclubs hebben kwijt te schelden. In de Spaanse krant Marca heeft de Spaanse staatssecretaris voor Sport laten doorschemeren dat hij denkt over een gedeeltelijke kwijtschelding van de 1,3 miljard euro schulden van profclubs.

Spaanse clubs als Barcelona en Real Madrid presteren goed in het Europees voetbal, maar hebben intussen schulden van honderden miljoenen euro's. "Moet straks de Duitse belastingbetaler dokken voor Messi en Ronaldo?", vraagt de Duitse krant Bild zich af.

Door de penibele financiële situatie van Spanje moet het land mogelijk Europese noodsteun aanvragen, wat opgebracht wordt door sterkere landen als Duitsland. Ook vragen sommige EU-politici zich af waar de prioriteiten van het Zuid-Europese land liggen; de jeugdwerkloosheid in Spanje is namelijk 50 procent.

President Uli Hoeneß van Bayern München noemde het 'een grof schandaal'. Directeur Joachim Watzke van Borussia Dortmund kon er 'nul komma nul begrip' voor opbrengen. Ook in Portugal is er een voorstel om clubs van overheidswege te helpen.

Maarten Fontein, bestuurder bij de Europese voetbalbond en de European Club Association, is het volledig met Hoeneß eens: "Het is een schande dat dit gebeurt. Het Spaanse voetbal is eigenlijk bankroet en er is totaal geen solidariteit met betrekking tot het verdelen van de tv-gelden. Het gaat allemaal naar de twee grote clubs."

'Duitsers gaan Messi's salaris dokken' (Foto: Novum)

'Milan hoopt op transfervrije Boulahrouz'

De kans bestaat dat Khalid Boulahrouz komend seizoen zijn carrière vervolgt in Italië. AC Milan zou de transfervrije verdediger graag willen overnemen.

De Oranje-international beschikt bij VfB Stuttgart over een aflopend contract. Voetbal International weet te melden dat Milan graag gebruik wil maken van de transfervrije status die de verdediger na dit seizoen geniet. De kans bestaat echter dat Boulahrouz langer bij zijn huidige club blijft.

De Nederlander gaat binnenkort namelijk om de tafel met Stuttgart om te praten over zijn toekomst. De Duitse club wil graag verder met Boulahrouz, maar de verdediger zal bij een langer verblijf veel salaris in moeten leveren. Bij Milan zal Boulahrouz de vierde Nederlander binnen de gelederen worden. Bij de Italiaanse koploper staan ook Urby Emanuelson, Clarence Seedorf en Mark van Bommel onder contract. Boulahrouz speelde in zijn loopbaan eerder nog voor RKC Waalwijk, Hamburger SV, Chelsea en Sevilla.

Bond straft rouwende jeugdvoetballertjes

De jeugdploegen van de Belgische voetbalclub Lommel United moeten hun verdriet om het busongeluk duur bekopen. Ze waren afgelopen weekend te zwaar aangeslagen om te spelen. Daarom lijden de 22 elftallen een reglementaire 5-0 nederlaag.

De club krijgt bovendien een boete van de Belgische voetbalbond en moet ook de kosten van de scheidsrechters vergoeden. Lommel United reageert verbijsterd op de straf. "Deze kinderen krijgen het signaal dat je beter geen respect en medeleven betuigt, je wordt er gewoon voor afgerekend", meldt de club dinsdag op de website.

Bij het busongeluk vorige week in Zwitserland kwamen 17 mensen uit Lommel om het leven.

Blije Diego: "Ik ben bijna terug"

Atlético Madrid kan bijna weer beschikken over spelmaker Diego. De Braziliaan laat weten bijna hersteld te zijn van een dijbeenblessure.

De middenvelder liep het kwetsuur vier weken geleden op, tijdens het competitieduel met Sporting Gijon. Maandag trainde Diego voor het eerst weer met de bal en de Braziliaan is dan ook vol vertrouwen dat hij binnenkort weer zijn rentree kan maken op het voetbalveld.

"Ik voel me uitstekend", laat hij weten aan AS. "In de laatste drie trainingen heb ik flink progressie gemaakt en ik ben heel dichtbij mijn terugkeer. Het is moeilijk om te zeggen wanneer precies, maar ik heb vooralsnog een goed gevoel." Voor Diego was het stilzitten een ramp. "Ik vind het moeilijk om langs de zijlijn te zitten en wedstrijden te moeten missen. Maar we doen het gelukkig erg goed. We hadden veel blessures, maar we blijven vooruitgaan."

Twee mannen vast voor misbruik 6-jarig meisje

Twee mannen uit Den Haag zijn dinsdagmiddag opgepakt in verband met het seksueel misbruik van een 6-jarig meisje. Het zedendelict vond vorige week woensdag plaats. Dat meldt de politie.

Een 52-jarige man werd aan het einde van de middag op de 1e Van der Kunststraat aangehouden. Zijn auto, die overeenkomt met de auto waarin het meisje vanaf de Dierenselaan werd meegenomen, is in beslag genomen en wordt onderzocht.

Naar aanleiding van de aanhouding doorzocht de politie een woning in de wijk Oostbroek. Daar werd de 27-jarige tweede verdachte aangehouden.

Fietser overleden door ongeluk bij Gorinchem

Een fietser is dinsdagmiddag om het leven gekomen toen hij in een tunnel bij Gorinchem werd aangereden. Het ongeluk vond plaats in de tunnel onder de A27. Dat meldt de politie.

De man reed met een fietskar met takken over de Haarweg in de richting van Schelluinen. Een 74-jarige automobilist reed de fietser van achteren aan. Die kwam ten val en overleed ter plaatse. De identiteit van het slachtoffer is niet bekend.

Drie meisjes busongeluk buiten levensgevaar

Drie meisjes die vorige week bij het busongeluk in een tunnel bij Sierre in Zwitserland gewond raakten, zijn volgens het ziekenhuis van de Universiteit van Lausanne 'buiten direct gevaar'.

De meisjes zijn alledrie weer bij kennis en kunnen praten met hun ouders, liet het ziekenhuis dinsdag weten. Twee hadden hoofdletsel en de derde was gewond aan de wervelkolom.

Bij het ongeluk op 13 maart kwamen 22 schoolkinderen en zes volwassenen om het leven. Vierentwintig kinderen raakten gewond.

De drie meisjes zijn de laatste die nog in Zwitserland in het ziekenhuis liggen. Volgens het ziekenhuis is voor de drie meisjes 'een lange weg naar revalidatie begonnen' en worden voorbereidingen getroffen om hen te repatriëren.

VN: Mensenrechtenschendingen bij stembusgang Congo

Congolese veiligheidstroepen hebben zich bij de verkiezingen vorig jaar schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder moord en marteling. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat dinsdag is gepubliceerd. Congo hield op 28 november presidentsverkiezingen.

Volgens het onderzoek van de VN zijn in november en december ten minste 33 mensen gedood in de hoofdstad Kinshasa. Voorts raakten zeker 83 mensen gewond, veelal door kogels. Volgens het rapport zijn ook zeker 265 mensen gearresteerd, vaak zonder reden.

"We hebben meerdere verhalen gehoord over de Republikeinse Garde die met scherp schoot op menigtes", aldus VN-mensenrechtenchef Navi Pillay. "Ook zouden willekeurig gearresteerde mensen zijn gemarteld. De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat deze mensenrechtenschendingen worden onderzocht. De daders moeten voor het gerecht worden gesleept en de mensen die nog steeds illegaal worden vastgehouden moeten onmiddellijk worden vrijgelaten."

De meeste mensenrechtenschendingen werden begaan door leden van de Republikeinse Garde en de Nationale Politie, aldus het rapport. Het leger was een stuk minder betrokken bij het geweld. Het Congolese ministerie van justitie had nog geen commentaar op het VN-rapport komt.

De verkiezingen van vorig jaar werden geplaagd door onregelmatigheden. In sommige districten behaalde president Joseph Kabila honderd procent van de stemmen en bij andere stembureaus kwam meer dan honderd procent van de stemgerechtigden opdagen. Volgens de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn de verkiezingen zo gebrekkig verlopen, dat het onmogelijk is te bepalen wie er werkelijk heeft gewonnen.

Gevecht tussen God en Allah toch uitgezonden door BNN

BNN zendt dinsdagavond alsnog een gevecht uit tussen God en Allah. In het programma De Week van Filemon gaan de twee op ludieke wijze de strijd aan met elkaar. Maandag schrapte de AVRO een soortgelijke sketch van het programma Neonletters.

In het AVRO-programma zouden Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven verkleed als God en Allah de boksring betreden. Op het laatste moment besloot de omroep de scène te schrappen omdat deze 'niet grappig genoeg was voor al het stof dat hij mogelijk zou doen opwaaien'. De AVRO wilde mensen niet kwetsen. Filemon Wesselink heeft besloten toch een soortgelijke actie uit te zenden.

In zijn programma reageert ook GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Hij is het niet eens met de beslissing van de AVRO. "Het beeld dat de AVRO oproept dat moslims tere zieltjes zijn die niet opgewassen zijn tegen een stootje, satire of spot lijkt me kwetsender dan welk flauw boksgevecht ook", zegt hij dinsdagavond aan Novum Nieuws. "In een open en vrije samenleving kan je geconfronteerd worden met onwelgevallige uitingen en dat realiseren de meeste moslims zich net als ieder ander."

Senaat wil visie hypotheekrenteaftrek van kabinet

De Eerste Kamer wil dat staatssecretaris Frans Weekers van Financiën snel met de kabinetsvisie op de hypotheekrenteaftrek komt. De senatoren willen voor het zomerreces met hem in debat, en vinden verder uitstel geen optie meer.

Weekers (VVD) zou aanvankelijk half maart met het stuk komen, dat de visie van de regering moet geven op de toekomstbestendigheid van de hypotheekrenteaftrek. Toen hij die datum niet haalde, beloofde de bewindsman het voor de zomer af te hebben. Met het oog op Prinsjesdag willen de Eerste Kamerleden de visie nu uiterlijk 4 mei hebben. De senatoren zijn namelijk van 12 juli tot en met 10 september met zomerreces, en Prinsjesdag is op 11 september.

Blijkbaar wordt er dus nogal wat voorbereidingstijd voor het debat gevraagd, vermoedelijk omdat de hypotheekrenteaftrek al jaren een hete aardappel in politiek Den Haag is. Het ligt voor de hand dat het ook onderwerp van discussie is in de gesprekken tussen VVD, CDA en PVV over een nieuwe bezuinigingsronde.

Tijdens de verkiezingen en de formatie heeft de VVD steeds gezegd niet aan de aftrek te zullen tornen. Veel economen noemen het huidige systeem echter onhoudbaar en pleiten voor geleidelijke afbouw. Premier Rutte noemde de aftrek evenwel recentelijk nog een 'correctiemechanisme' voor het belastingstelsel.

Been: "De druk ligt bij mij"

Racing Genk-trainer Mario Been is zich bewust van zijn situatie bij de Belgische club. De Belgische club moet alle zeilen bijzetten om zich te plaatsen voor de play-offs om de titel.

In gesprek met Sporza laat Been weten dat hij de verantwoordelijkheid op zich neemt, mocht het fout gaan. Ook denkt hij dat zijn jonge ploeg kan omgaan met de druk die er momenteel is. "Dat moet je leren. Maar de druk ligt niet bij de spelers, maar bij mij."

Genk staat momenteel op de zesde plaats, een plek die recht geeft op het spelen van play-offs voor het kampioenschap. Toch is er nog niets zeker, omdat aankomende woensdag een volledige competitieronde op het programma staat. Bij puntenverlies is Genk afhankelijk van de resultaten van concurrenten KV Kortrijk en SC Lokeren.

Mocht het fout gaan, dan zou een ontslag van Been nog wel eens dichtbij kunnen komen. "Dat zou ik spijtig vinden. Want ik heb het hier geweldig naar mijn zin. De club is rijk, aan geld én talent. Hier kan iets groeien", stelt de trianer.

Wild alleen op baan in actie bij Olympische Spelen

Kirsten Wild zal op de Olympische Spelen van Londen van aankomende zomer alleen bij het baanwielrennen in actie komen. De wielrenster had ook op de weg uit kunnen komen, maar koos ervoor om alleen op het omnuim en de ploegenachtervolging op de baan in actie te komen.

"NOCNSF en de KNWU willen graag dat ik een keuze maak tussen de baan en de weg op de Spelen", aldus Wild op een persbijeenkomst van haar ploeg AA Drink-Leontien.nl. "Men vindt dat ik niet op twee paarden moet wedden. Hoewel ik zeker niet uitsluit dat ik olympisch kampioene zou kunnen worden op de weg, met name de aankomststrook ligt me, zet ik in op het baanprogramma."

Van Persie: "Een jaar lang volhouden"

Robin van Persie is trots op de recente prestaties van zijn ploeg Arsenal. De international had niet verwacht dat de afgelopen weken zo goed zouden gaan.

Op de officiële website laat Van Persie weten dat hij erg te spreken is over de afgelopen weken. "Na de nederlagen tegen AC Milan en Sunderland dachten we: Dit worden heel erg zware weken. We hadden enkele moeilijke duels met Milan, Tottenham Hotspur en Liverpool voor de boeg."

"Toch wonnen we al deze wedstrijden en lieten we zien over enorm veel karakter te beschikken. Daar mogen we best trots op zijn", vervolgt de Oranje-international. "Nu is het zaak dat we dit over een geheel seizoen laten zien, hoewel dat heel moeilijk is."

Dat het mogelijk is, bewijst een ploeg als FC Barcelona bijvoorbeeld. "Kijk maar naar Barcelona, daar gebeurt iets heel speciaals. Negen van de tien wedstrijden spelen zij erg goed en werken ze hard voor elkaar."

Van Persie denkt dat Arsenal ook tot zulke prestaties in staat is. "Het is ook belangrijk dat je slechte wedstrijden in winst kan omzetten. Wij hebben dat vermogen, want tegen Liverpool speelde we niet goed, maar stapten we uiteindelijk als winnaar van het veld."

Veel rook bij brand in broccoliloods Steenbergen

In Steenbergen heeft sinds dinsdagmiddag een grote brand gewoed in een loods van een broccolibedrijf. Hulpdiensten maakten melding van zeer veel rookontwikkeling door brandend isolatiemateriaal. Rond 19.45 uur werd het sein brand meester gegeven, meldt de politie.

De schade is aanzienlijk, laat een brandweerwoordvoerder weten. De brandweer is met 75 man uitgerukt. Het nablussen zal nog enige uren in beslag nemen.

Er zijn geen schadelijke stoffen gemeten in de omgeving. De rook gaat in de richting van de nabijgelegen dorpen Standdaarbuiten, Oud Gastel, Stampersgat en Fijnaart. Bewoners wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

De brand ontstond rond 16.20 uur in een hal van het bedrijf, waar broccoli wordt gesneden en verpakt.

Sauerbreij beslist in april over toekomst

Nicolien Sauerbreij zal in april beslissen of ze verder gaat met snowboarden. De beslissing van de olympisch kampioene van 2010 zal volgen na een moeizaam seizoen. In het wereldbekercircuit wist ze geen één keer op het podium te eindigen.

De 32-jarige Sauerbreij wist nog wel drie keer in de top acht te finishen, maar wellicht is dat te weinig om haar te doen beslissen verder te gaan met de sport. Sauerbreij was in 2010 de eerste Nederlander die op een Olympische Winterspelen goud behaalde op een niet-ijsdiscipline.

Rentree Flecha in Ronde van Vlaanderen

Juan Antonio Flecha zal pas weer in de Ronde van Vlaanderen zijn eerste wedstrijdkilometers maken. De Spanjaard van Sky brak anderhalve week terug een handwortelbeentje en miste daardoor al Milaan – San Remo.

Nu moet Flecha ook Dwars door Vlaanderen, de E3-Prijs en Gent-Wevelgem aan zich voorbij laten gaan. Bij Vlaanderens Mooiste verwacht hij geen grootse prestaties, maar hij wil vooral pieken in Parijs – Roubaix een week later.

Rellende Potter-acteur moet twee jaar de bak in

Harry Potter-acteur Jamie Waylett moet twee jaar de gevangenis in. Dat bepaalde een Londense rechter dinsdag. Waylett werd opgepakt toen hij deelnam aan een rel die vorig jaar in de zomer in Londen plaatsvond.

In verschillende Britse steden trokken jongeren plunderend door de straten. Volgens de aanklager maakte de 22-jarige acteur deel uit van een kleine bende die meedeed aan een rel in Noord-Londen op 8 augustus. Waylett is schuldig bevonden aan geweldpleging. Van de beschuldiging dat hij een brandbom wilde afsteken, is hij vrijgesproken.

Waylett, die in zes Harry Potter-films de rol van slechterik Vincent Crabbe speelt, had eerder al toegegeven dat hij tijdens de rellen een fles champagne had gestolen uit een supermarkt. De acteur werd eerder opgepakt wegens het bezit van marihuana.

[Upd] Leenstra niet naar WK afstanden

Marrit Leenstra staat komend weekend mogelijk niet aan de start bij het Wereldkampioenschap afstanden in Heerenveen. De schaatsster is afgelopen donderdag door haar enkel gegaan en heeft sindsdien nog niet kunnen trainen.

"Of ik écht een WK kan schaatsen, weet ik niet. Maar ik houd goede hoop", zei Leenstra die de blessure opliep bij een sprongtraining. "Het is ook niet erg als het een beetje pijn doet, want na de WK is het seizoen toch afgelopen."

Leenstra zou normaal gesproken moeten starten op de 1.000 en 1.500 meter. Daarnaast maakt ze deel uit van de achtervolgingsploeg.

Update 20.34 uur

Schaatsster Marrit Leenstra zal dit weekend niet deel gaan nemen aan het WK afstanden. De Friezin van Team Hart stond vandaag voor het eerst weer op het ijs na haar opgelopen blessure. Omdat dit moeizaam ging heeft ze samen met coach Jan van Veen besloten om het kampioenschap te laten schieten.

Laurine van Riessen zal Leenstra gaan vervangen op de 1.000 meter, terwijl Diane Valkenburg op de schaatsmijl de Friezin zal vervangen.

Rus haalt hoofdtoernooi Miami niet

Arantxa Rus loopt het hoofdtoernooi in Miami mis. De Monsterse tennisster verloor in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi van Misaki Doi uit Japan: 6-7 (4) en 2-6. Door de nederlaag van Rus is Michaëlla Krajicek de enige Nederlandse in het hoofdschema. Eerder werd Indy de Vroome al in de eerste kwalificatieronde uitgeschakeld.

Rus en Doi waren in de eerste set aan elkaar gewaagd. De Nederlandse kreeg vijf breakkansen, de Japanse vier, maar tot een servicedoorbraak kwam het niet. In de tiebreak keek Rus snel tegen een achterstand aan en nadat ze de eerste set had ingeleverd ging het helemaal mis.

Doi won vijf games op rij voordat Rus iets terugdeed. Ze pakte nog een break terug, maar leverde vervolgens voor een derde maal haar service in.

Koningin Elizabeth II: Ik blijf regeren

De Britse koningin Elizabeth II heeft er na zestig jaar nog geen genoeg van. Dinsdag hield ze een toespraak ter ere van haar diamanten jubileum waarin ze verklaarde het land te blijven leiden.

De koningin werd naar Westminster Palace in Londen gereden waar ze de leden van het Hogerhuis en Lagerhuis en hoogwaardigheidsbekleders toesprak. De ceremonie was omgeven door pracht en praal en veel symboliek. De koningin bedankte het parlement, haar familie en de Britse strijdkrachten. Ze onderstreepte in haar toespraak de lengte en de stabiliteit van haar regeerperiode. In totaal heeft ze twaalf premiers meegemaakt en meer dan 3500 wetten ondertekend.

"We worden hier aan ons verleden herinnerd, aan de continuïteit van ons nationale verhaal en de deugden van veerkracht, vindingrijkheid en verdraagzaamheid die dit mogelijk hebben gemaakt", zei Elizabeth II tegen de aanwezigen. "Ik heb het voorrecht gekend getuige te zijn van een deel van deze geschiedenis en, met de steun van mijn familie, stel ik mijzelf opnieuw in dienst van ons prachtige land en zijn bevolking nu en in de jaren die komen gaan."

Ter ere van het jubileum van de Britse koningin werd een nieuw glas-in-loodraam onthuld. Van 2 tot 5 juni wordt het jubileum van Elizabeth officieel gevierd.

Xbox Live Arcade is niet gastvrij

Jon Blow, ontwikkelaar van Braid en The Witness, heeft aangegeven hoe Microsoft nu bezig is met Xbox Live Arcade niet erg gastvriendelijk is voor indie-ontwikkelaars.

De ontwikkelaar geeft aan dat hij niks te zeggen heeft over de prijs van zijn games via Xbox Live Arcade. Op een service zoals Steam mag een ontwikkelaar vragen wat hij wil vragen. Daarnaast geeft de ontwikkelaar ook aan dat enkele indie-ontwikkelaars bij Valve op bezoek zijn geweest om te praten over hoe Steam omgaat met indie-games.

Volgens Blow was dit erg interessant, Valve toonde aan de ontwikkelaars hun plannen en vroegen of de ontwikkelaars daar brood in zagen. Valve gaf wel aan dat vanwege de grootte van de service het mogelijk was dat games minder goed belicht zouden worden of ondergesneeuwd konden worden.

Ajax neemt afscheid van Jozefzoon

Florian Jozefzoon kan na dit seizoen op zoek naar een nieuwe club. De aanvaller heeft een aflopend contract bij de Amsterdammers en De Telegraaf weet te melden dat Ajax niet de wens heeft om het contract van Jozefzoon te verlengen.

Een tijd geleden liet Ajax-trainer Frank de Boer weten dat hij niet tevreden is met de verhuurde spelers. Op een enkeling na zouden ze niet brengen wat er van hen verwacht wordt. Jozefzoon, die dit seizoen wordt verhuurd aan NAC Breda, lijkt het eerste slachtoffer hiervan te worden.

De buitenspeler kwam vier keer uit voor het eerste elftal van Ajax.

101-jarige oudste vrouwelijke paraglider ter wereld

Een 101-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Utah die haar verjaardag vierde door te gaan paragliden gaat de recordboeken in. De vrouw, Mary Hardison, is dinsdag door Guinness World Records erkend als 'oudste vrouw die in tandem is gaan paragliden'. Ze stootte een 100-jarige vrouw uit Cyprus van de troon die in 2007 het record op haar naam schreef.

Hardison maakte op 1 september 2011 samen met een instructeur de vlucht. Vier generaties Hardisons keken toe en moedigden haar aan. De vlucht verliep soepel en de instructeur maakte zelfs een paar speciale manoeuvres, daartoe aangemoedigd door Hardison.

Hardison verklaarde te willen paragliden omdat haar 75-jarige zoon dit als hobby heeft. "Ik wilde niet dat hij iets zou gaan doen, wat ik niet zou kunnen", zei ze. Bang is ze naar eigen zeggen niet geweest, omdat zoveel mensen zonder problemen aan paragliden hebben gedaan. "Als het veilig is voor hen, dan is het ook veilig voor mij", zei ze tegen Guinness.

De 101-jarige Hardison hoopt dat haar record niet lang stand houdt. "Mijn wens is dat bejaarden doorgaan. Doe dingen zo lang je er fysiek toe in staat bent", aldus Hardison. "Wees positief. Vrienden houden niet van een chagrijnig mens." Dat Hardison dit zelf ook in de praktijk brengt, bleek al toen ze 90 werd. Ze besloot in alle achtbanen van Disneyland te gaan om haar verjaardag te vieren.


101-jarige oudste vrouwelijke paraglider ter wereld (Foto: Novum)

Dertig minuten The Secret World-gameplay

Funcom was aanwezig tijdens de Games Developer Conference met de MMORPG The Secret World. Op de GDC gaaf de ontwikkelaar een presentatie van dertig minuten die ze online hebben gezet.

The Secret World is een MMORPG die zich afspeelt in de huidige wereld die gekruist wordt met een fantasy-wereld. Verschillende facties strijden tegen het kwaad maar ook elkaar. Bekijk de presentatie, inclusief commentaar over hoe en wat, hieronder. The Secret World zal 19 juni uitkomen voor Windows.

Drie jaar geëist tegen soaverspreidende pedo

Tegen een 31-jarige Amsterdammer is dinsdag een celstraf van drie jaar geëist wegens het plegen van ontucht met drie meisjes van 4, 11 en 12 jaar oud. Het 4-jarige meisje, de dochter van zijn toenmalige vriendin, liep hierbij chlamydia en gonorroe op. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Lelystad.

De man lokte de twee meisjes van 11 en 12 jaar naar een huis in Almere. Daar moesten zij een onbekend drankje drinken en naar pornofilms kijken. Ook betastte hij hen. Op de computer van de man heeft de politie twee films en twee foto's met kinderporno gevonden.

Justitie wil dat de man zich laat behandelen om zijn seksuele impulsen te beheersen. Ook mag hij zich niet meer begeven in de drie wijken in Almere waar de slachtoffers wonen.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Zware aardbeving in zuiden Mexico

Het zuiden van Mexico is dinsdag getroffen door een zware aardbeving. Die had een kracht van 7,9. Het epicentrum lag in de buurt van de stad Acapulco. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS laten weten.

Er zijn nog geen berichten over doden en schade. Een Nederlandse getuige liet aan het ANP weten dat elektriciteitskabels zijn geknapt.

Zware aardbeving in zuiden Mexico
Zware aardbeving in zuiden Mexico (Foto: ANP)

Bromfietsexplosie verwondt Limburgse klusser

Een inwoner van Maastricht is dinsdagmiddag gewond geraakt bij het klussen aan zijn bromfiets. Het slachtoffer was aan het werk in de kelder van een flatgebouw toen door een ophoping van gassen een explosie ontstond. De Maastrichtenaar raakte gewond in zijn gezicht en aan zijn handen en is naar een ziekenhuis gebracht.

Door de explosie vloog rond 17.45 uur een aantal deuren in de kelder uit hun sponningen. De hulpdiensten hebben het flatgebouw aan de Kasteel Hillenraadweg uit voorzorg korte tijd ontruimd.

Zuma's Revenge naar XBLA

Popcap heeft vandaag bekendgemaakt dat Zuma's Revenge komende zomer naar Xbox Live Arcade zal komen. De game zal zo'n 800 MSP kosten en zal een nieuw spelersvooruitgang-systeem kennen.

De game komt in verschillende talen uit en zal wekelijks een nieuwe uitdaging krijgen. De Boss Rush-mode zal ook in het spel zitten. Een exacte datum voor het spel is nog niet bekendgemaakt. Bekijk hieronder beelden van de pc-versie in actie.

Man kijkt porno in huis buurvrouw

Een 52-jarige man uit Bethlehem, Californië, moet gedacht hebben dat alleen ook maar alleen is. Op een avond trok hij naar het huis van zijn buurvrouw, trok een slipje van haar aan en ging op zijn gemak porno kijken op haar laptop. Als versnapering had hij wat cocaïne en marihuana meegebracht.

Toen de vrouw thuiskwam schrok ze zich een hoedje toen ze haar buurman achter haar laptop zag zitten. De buurman, Mike, vroeg nog beleefd of ze zin had om zijn feestje mee te vieren. Toen de vrouw als antwoord hierop direct de politie alarmeerde, trok hij het slipje uit, liet de drugs in de keuken liggen en ging naar huis.

Mike werd korte tijd later gearresteerd in zijn eigen huis. Hij gaf toe dat hij zichzelf toegang had verschaft tot het huis van zijn buurvrouw. Hij is opgepakt voor inbraak, drugsbezit en openbare zedenschennis.

Inschrijvingen Hybrid-bèta mogelijk

Ontwikkelaar 5th Cell heeft het vanaf vandaag mogelijk gemaakt om jezelf in te schrijven voor de gesloten bèta van Hybrid. Je kan jezelf inschrijven via de officiële website van het spel.

De gesloten bèta zal eind april van start gaan en tijdens de bèta zullen steeds enkele groepen mensen uitgenodigd worden om mee te doen. Bèta-spelers kunnen ook vrienden uitnodigen en wie dat doet kan een gouden helm krijgen voor in het volledige spel. De game komt deze zomer exclusief naar Xbox Live Arcade.

McClaren hoopt op reactie spelersgroep

FC Twente-trainer Steve McClaren hoopt dat zijn selectie de slechte reeks achter zich laat en wint van De Graafschap. De Tukkers verloren de afgelopen drie duels. Het is tijd voor verandering, meent de oefenmeester.

"We hebben een positieve reactie nodig. Een serie als afgelopen week willen we niet, maar we weten dat zulke dingen gebeuren in het voetbal. Met negen wedstrijden te gaan staan we nog steeds bij de bovenste teams op de ranglijst. We doen ons werk en raken niet in paniek", zegt de Engelsman op de clubsite van Twente.

Tegen De Graafschap ontbreekt een viertal spelers bij Twente. Denny Landzaat, Bart Buysse, Wesley Verhoek en Nikolay Mihaylov spelen niet mee. "Misschien haalt Nikolay de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Wesley heeft de training met de groep hervat en hij komt eraan. Ik denk dat de wedstrijd van dit weekend nog te vroeg komt. Hij zal waarschijnlijk maandag met Jong FC Twente meespelen."

"In een uitwedstrijd tegen De Graafschap weten we dat het moeilijk wordt. We zullen woensdag geduld moeten hebben en onze momenten moeten afwachten en op juiste moment toeslaan. We weten dat we niet veel van zulke momenten krijgen in die wedstrijd."

Gezin leeft al jaar in wc-ruimte

De Chinese schoen- en slotenmaker Zeng Lingjun vertrok met zijn vrouw naar de stad Shenyang in de hoop daar meer geld te kunnen verdienen. Het gezin dat het niet breed heeft huurt sinds hun aankomst ruim een jaar geleden, een toiletruimte in een in onbruik geraakt hotel. Hiervandaan runt hij de eenmanszaak die hij is begonnen.

Over de toiletpotten heeft Lingjun zelf een bed gebouwd van wat planken. De computer staat op een bureautje ingebouwd tussen twee urinoirs. Een opbergmogelijkheid hebben ze ook; toiletruimtes met een deur ervoor. Als ze last hebben van de stank uit de wc's, wordt er simpelweg doorgetrokken tot de lucht weg is.

Volgens het gezin zijn ze gelukkig, ondanks de nogal vreemde behuizing. Ook zoonlief van een jaar oud zou het qua zorg en liefde aan niets ontbreken.

Minder Warcraft-spelers door Star Wars-MMORPG

Blizzard heeft toegegeven dat de vermoedelijke daling in abonnementen in World of Warcraft waarschijnlijk komt door Star Wars: The Old Republic. In november 2010 had het bedrijf nog twaalf miljoen mensen die speelden, in diezelfde tijd 2011 was dit nog maar tien miljoen.

John Lagrave van het World of Warcraft-team geeft aan dat zelfs mensen die bij hun werken Star Wars spelen, Lagrave is zelfs één daarvan. Hij geeft aan dat een singleplayer-game zoals Skyrim er niet voor zorgde dat het spelersaantal zakte, mensen spelen Skyrim juist naast World of Warcraft.

Lagrave geeft aan dat er gesprekken zijn om de de trial-mode van World of Warcraft, die nu tot level twintig loopt, misschien uit te breiden naar level veertig of zelfs zestig. Of ze ooit naar een Free To Play-model zullen gaan is onzeker, momenteel is het bedrijf nog steeds tevreden met de abonnementen die ze hebben en aanbieden.

Verspreider foto's Manon Thomas niet bestraft

De man die naaktfoto's van Manon Thomas verspreidde krijgt geen straf. De Hoge Raad bepaalde dinsdag dat hij vrijuit gaat omdat het Openbaar Ministerie een fout heeft gemaakt. De man had enkele jaren geleden zonder toestemming een filmpje en foto's van een naakte Thomas op internet geplaatst.

Het OM heeft een fout gemaakt bij het aanvullen van feiten op de dagvaarding, waardoor het niet-ontvankelijk is verklaard. Dat houdt in dat justitie het recht op vervolging heeft verspeeld en de straf wordt geschrapt.

De man werd begin april 2009 veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur voor het verspreiden van de foto's in november 2007. Ook moest hij een schadevergoeding van vijfduizend euro betalen. In hoger beroep werd de straf door het hof in Leeuwarden teruggeschroefd naar dertig uur taakstraf en de boete verlaagd naar drieduizend euro.

De pikante vakantiekiekjes, op een aantal ervan is de presentatrice van onder meer Eigen Huis en Tuin naakt, doken in 2007 op op verschillende websites. De beelden kwamen van de computer van Thomas en haar Rudy. De buurman had het systeem gehackt.

Europese finales 2014 in Lissabon en Turijn

De Champions Leaguefinale van 2014 wordt in Lissabon gespeeld. Het Estadio da Luz van Benfica is dan de plaats van handeling. De eindstrijd van de Europa League wordt over twee jaar in Turijn gespeeld. Het vorig jaar geopende Juventus Stadion is het decor van die wedstrijd. Dat heeft de UEFA dinsdag bekendgemaakt.

De finale van de Champions League doet Lissabon voor de tweede keer aan. In 1967 versloeg Celtic in de Portugese hoofdstad Internazionale in de toenmalige Europacup I. Het uit 1954 daterende Estadio da Luz werd voor het EK van 2004 volledig verbouwd. Dit jaar wordt de CL-finale in München gespeeld, een jaar later is de Londense voetbaltempel Wembley net als in 2011 de gastheer.

Voor het Juventus Stadion is de finale van de Europa League de eerste grote internationale wedstrijd. Het gloednieuwe stadion heeft zelfs een primeur te pakken: Italië organiseerde nog nooit een finale over één wedstrijd in de Europa League of voorganger UEFA Cup. Tot 1998 werd de finale van dat laatste toernooi in een uit- en thuiswedstrijd gespeeld.

Een jaar voor Turijn is de Amsterdam Arena gastheer van de finale van de Europa League. Dit jaar is het Nationale Stadion van Boekarest de locatie van de finale.

Michael Bay maant klagende Turtles-fans tot rust

Michael Bay vindt dat alle klagende fans van de Teenage Mutant Ninja Turtles even rustig moeten ademhalen voordat ze hem op internet verguizen. Eerder deze week werd bekend dat Bay in zijn nieuwe film van de schildpadden uit de populaire animatieserie geen aardse mutanten maar buitenaardse wezens wil maken. Daarop beklaagden vele fans zich op internet dat hij hun geliefde jeugdserie om zeep zou helpen.

"Fans moeten even ademhalen en chillen. Ze hebben het scenario nog niet gelezen", schrijft Bay op de blog Shoot for the Edit, waarop hij zijn fans wel vaker toespreekt. "Ons team werkt nauw samen met een van de bedenkers van de serie om het complexe achtergrondverhaal uit te breiden. Relax, we stoppen alles in de film waarom jullie in eerste instantie fans zijn geworden."

Zelfs de Britse krant The Guardian haalde scherp uit naar de filmmaker van Transformers-faam. "Als de Turtles buitenaardse wezens worden, is alles verpest - hun wens tot acceptatie, hun rare straattaaltje uit de jaren tachtig, hun honger naar pizza. Alles."

"Moeten we echt geloven dat er een buitenaards ras van reuzenschildpadden bestaat die toevallig allemaal vernoemd zijn naar beroemde schilders uit de Renaissance van deze planeet, Engels spreken en met een grote rat naar de aarde zijn gekomen om dan in het riool te gaan wonen? Onwaarschijnlijk, Michael Bay, onwaarschijnlijk", schreef de krant.

Ook Robbie Rist, die in de op de tv-serie gebaseerde speelfilm uit 1990 de stem van de Turtle Michaelangelo insprak, was niet mild tegen Bay. "Ik weet dat het een beetje raar is om in pratende gemuteerde schildpadden te geloven, maar moet ik nu geloven dat ze ninja's zijn van een andere planeet? De verkrachting van de herinneringen uit onze kindertijd duurt voort."

Wanneer Bay met de opnames van de nog titelloze Turtles-film begint, is onbekend. De film moet eind volgend jaar in de Amerikaanse bioscopen draaien en verschijnt ook in 3D.


Michael Bay maant klagende Turtles-fans tot rust (Foto: Novum)

Ferrari geeft Massa nieuw chassis voor Maleisië

Het Formule 1-team Ferrari zal coureur Felipe Massa voor de Grand Prix van Maleisië een nieuw chassis gaan geven. Hiermee hoopt het team de problemen te voorkomen die de Braziliaan in Australië had. Daar kwam de coureur nauwelijks vooruit en reed hij tot zijn uitvalbeurt in de achterhoede mee.

"Het werk aan chassis 294 is in de pits in Sepang al gestart. Deze zal chassis 293 gaan vervangen en zal door de Braziliaan in de tweede race van het seizoen gebruikt gaan worden. We hebben de keuze gemaakt om iedere twijfel over de ongebruikelijke prestatie van zijn auto in Melbourne weg te nemen," zo luidde een verklaring van Ferrari.

Massa kwalificeerde zich in Australië als zestiende en reed tot zijn botsing met Bruno Senna rond op de dertiende plaats, waarbij hij anderhalve seconde per ronde langzamer was dan teamgenoot Fernando Alonso. "Felipe weet dat we zowel op technisch als operationeel gebied alles voor hem zullen doen om zijn talent beter te kunnen etaleren, ookal kost het in de paar dagen die tussen Australië en Maleisië zitten extra werk."

Trailer Madagascar 3: Europe's Most Wanted

Er is een officiële trailer verschenen voor Madagascar 3: Europe's Most Wanted. In de door Eric Darnell, Tom McGrath en Conrad Vernon geregisseerde film zijn Alex, Marty, Gloria en Melman nog steeds op zoek naar een weg terug naar hun vertrouwde dierentuin in New York.

In het derde deel van de succesvolle animatie reeks worden de stemmen verzorgd door onder meer Ben Stiller (Alex), Chris Rock (Marty), David Schwimmer (Melman), Jada Pinkett Smith (Gloria), Sacha Baron Cohen (King Julien), Cedric The Entertainer (Maurice) en Andy Richter (Mort). Daarnaast maken we ook kennis met nieuwe dieren zoals Frances McDormand (Chantal DuBois), Bryan Cranston (Vitally), Jessica Chastain (Gia the Jaguar) en Martin Short (Stefano the Sea Lion).

In de Nederlands nagesynchroniseerde versie horen we wederom de stemmen van Hans Somers, Laura Vlasblom, Rogier Komproe, Fred Butter, John Jones en Murth Mossel. Madagascar 3: Europe's Most Wanted draait vanaf 12 juli in de Nederlandse bioscopen.

Microsoft doneert aan Right To Play

Microsoft zal in 2012 zo'n één miljoen dollar doneren aan het goede doel genaamd Right To Play. Microsoft doet dit in vorm van een geldbedrag en verschillende materialen.

Right To Play zet zich in voor kinderen in achterstandswijken en buurten over de gehele wereld en hoopt daarmee het leven van kinderen te verbeteren door middel van sport en spel. Naast het geldbedrag en verschillende materialen zal Microsoft dit jaar ook enkele evenementen organiseren voor dit bedrijf en de naam gebruiken in Xbox Live-activiteiten.

Zo zal er tijdens de komende zomer meer aandacht besteed worden op Xbox Live aan Right To Play in de sport-activiteiten. Right To Play zal daarnaast ook terugkomen in DLC voor Kinect Sports: Season Two Basketball. De donaties en hulp worden voornamelijk gebruikt voor onderstaande landen.

  • Afrika – Benin, Burundi, Ethiopia, Ghana, Kenya, Liberia, Mali, Mozambique, Rwanda, South Sudan, Tanzania and Uganda
  • Azië – China, Pakistan, Thailand
  • Midden Oosten – Jordan, Lebanon, Palestinian Territories (West Bank & Gaza)
  • Zuid Amerika – Peru
  • Pilot – Canada (First Nation program in Northern Ontario)

Zeer grote drugsvangst op Schiphol

De douane op Schiphol heeft gisteren en vandaag 300 kilo cocaïne in beslag genomen. De cocaïne werd aangetroffen in speciaal geprepareerde vliegtuigcontainers. Een samenwerkingsverband tussen marechaussee, FIOD en douane, het zogenaamde CargoHarc-team doet onderzoek naar de vondst.

De buit zou een van de grootste ooit zijn in Nederland. De 300 kilo zouden een straatwaarde vertegenwoordigen van zo'n twaalf miljoen euro.

De cocaïne is afkomstig uit Midden- en Zuid- Amerika.

Opnieuw laatste waarschuwing voor Thermphos

Fosforfabriek Thermphos in Ritthem heeft opnieuw een laatste waarschuwing gekregen. Dit keer wordt het bedrijf gewaarschuwd omdat het twee incidenten niet heeft gemeld, meldt de provincie Zeeland dinsdag.

De incidenten vonden 4 oktober en 21 november plaats. In het eerste geval was sprake van een storing, in het tweede was een filterdoek stuk. Hierdoor loosde de fabriek meer stoffen in de zuiveringsinstallatie dan normaal. De hoeveelheid geloosde stoffen was wel binnen de normen. "Maar ze hadden de incidenten moeten melden en dat hebben ze niet gedaan", legt een woordvoerder van de provincie uit.

Als het bedrijf nog een keer op een dergelijke overtreding wordt betrapt, moet het vijfduizend euro betalen. De dwangsom kan oplopen tot maximaal 25.000 euro.

Eind februari besloot de provincie nog dat de fosforfabriek vijftigduizend euro moest betalen, omdat Thermphos begin januari opnieuw te veel cadmium had uitgestoten nadat de ook daarvoor verschillende keren was gewaarschuwd. De fabriek kwam eerder onder vuur te liggen omdat de uitstoot van onder meer dioxine hoger was dan toegestaan. Uit onderzoek bleek dat Zeeland ernstig tekort was geschoten in de aanpak van de problemen rondom de fosforfabriek.

Samsom: Einde oefening voor kabinet

Met het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV is de gedoogcoalitie zijn meerderheid kwijt in de Tweede Kamer. Daarmee zijn verkiezingen onvermijdbaar geworden, zei fractieleider van de PvdA Diederik Samsom dinsdag tijdens het debat over de gevolgen van het opstappen van Brinkman.

"Sinds 13.00 uur is maar een conclusie mogelijk: het kabinet is zijn meerderheid kwijt." Premier Mark Rutte (VVD) is daarom niet in staat om de maatregelen te treffen die nodig zijn om 'het vertrouwen' te herstellen. "Voor mijn fractie is het helder: het is einde oefening voor dit kabinet", zei Samsom.

"In plaats van naar het Catshuis kan Rutte morgen beter een klein stukje doorfietsen, naar de koningin", stelde de PvdA'er. "We willen dat het kabinet nu zijn ontslag aanbiedt."

Ook Emile Roemer (SP) pleitte tijdens het debat voor verkiezingen, evenals Jolande Sap (GroenLinks). Roemer vergeleek het kabinet met een 'fiets met een zijwiel en nog eens twee zijwieltjes', aangezien Rutte behalve van de PVV al afhankelijk was van de SGP en nu ook van Brinkman.

Alexander Pechtold (D66) refereerde aan het begin van de lente. "Het is een goede Nederlandse traditie om dan grote schoonmaak te houden", sneerde hij. "De een hangt alleen de vuile was buiten. De ander pakt ook eindelijk eens door. Om er daarna als herboren uit te komen. Dat laatste moet deze week gebeuren in het Catshuis."

De 'plakbandcoalitie' hangt volgens hem aan een zijden draadje, omdat niet langer duidelijk is of het kabinet kan rekenen op de steun van een meerderheid.

McLaren verwacht opnieuw goed weekend

Het Formule 1-team McLaren liet afgelopen weekend in Australië zien over de snelste auto van het veld te beschikken. De Britse renstal denkt dat de MP4-27 op het circuit Sepang in Maleisië nog beter zal gaan presteren.

"Als je naar ons optreden tijdens de tests in Barcelona kijkt, dan kan je concluderen dat we vrij sterk waren in de snelle bochten. Het leek alsof wij op dat aspect de besten waren, en dat Red Bull Racing ons juist aftroefde op gebied van tractie uit langzame bochten," zei teambaas Martin Whitmarsh.

"Dat we op een circuit als Albert Park ons mannetje staan tegenover Red Bull Racing is een goed teken. De theorie is dat we op Sepang ook sterk zullen zijn. Het is een snel circuit en wij verwachten daar hard te gaan. We kijken in elk geval uit naar komend weekend. We geloven in onze kansen, maar laten we afwachten en zien hoe het zich ontvouwt."

Naast Red Bull verwacht McLaren ook meer tegenstand van Mercedes. "Mercedes is absoluut snel, en we dachten dat ze ons tijdens de race in Melbourne meer zouden bedreigen. Ik schatte ze als grootste concurrent voor de zege in. Ik dacht dat we onze handen vol zouden krijgen aan Mercedes, maar volgens mij presteerden ze onder hun kunnen. Ze zijn tot meer in staat dan ze in Australië hebben laten zien, dat staat vast."

Ontheffing bij veertig legbatterijen

Veertig pluimveebedrijven hebben tot 1 juli uitstel gekregen om hun legbatterijen te vervangen. De bedrijven konden buiten hun schuld om niet op tijd overschakelen op scharrelstallen of koloniehuisvesting. Dat blijkt dinsdag uit een brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

Er is bij de individuele beoordeling onder meer gekeken of de vergunningsprocedures om legbatterijen te vervangen, op tijd zijn gestart en of er factoren speelden waar de pluimveehouders geen invloed op konden uitoefenen. Sinds 1 januari mogen kippen niet meer worden gestald in een hok dat kleiner is dan 25 bij 30 centimeter.

Zeventien andere bedrijven hadden ook een verzoek tot uitstel ingediend, maar die zijn niet als 'knelgeval' erkend. Daarvan hebben er elf de productie in legbatterijen beëindigd. De overige zes pluimveehouders krijgen te maken met 'bestuursdwang', zodat de leghennen zo snel mogelijk worden afgevoerd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft controles uitgevoerd bij zeventig bedrijven die geen verzoek hadden ingediend. Ook die bleken hun legbatterijen bijna allemaal geruimd te hebben. Bij één bedrijf moesten de kippen worden afgevoerd, omdat ze nog wel in legbatterijen werden aangetroffen.

Albasini pakt ook tweede rit in Catalonië

Michael Albasini heeft ook de tweede rit van de Ronde van Catalonië gewonnen. De 31-jarige Zwitser was dinsdag na 161 kilometer in de straten van Girona de sterkste van het uitgedunde peloton. Dario Cataldo (Omega Pharma-Quick Step) werd tweede, voor Rigoberto Uran (Team Sky). Albasini behoudt ook de leiding in het algemeen klassement.

Vooraf werd Albasini niet tot de kanshebbers voor de dagzege gerekend. Er doemde immers in de slotfase een klim van de eerste categorie op, de Alt dels Angels. In de dertien kilometer lange afdaling naar Girona kwam de renner van GreenEdge echter terug in het peloton, waarna hij in de sprint iedereen aftroefde. Rabobank-renner Robert Gesink bevond zich in de eerste groep, terwijl Alejandro Valverde de grote verliezer van de dag was en twee minuten achter de groep over de meet kwam.

Woensdag staat een etappe van bijna 211 kilometer op het programma met aankomst bergop in Port Aine.

Servette krijgt uitstel van executie

De Zwitserse voetbalclub Servette FC is nog niet failliet. Een rechter gaf dinsdag een maand uitstel. Het besluit werd verdaagd tot 19 april zodat de nieuwe eigenaar een reddingsplan kan gaan uitvoeren. Voormalig voorzitter Majid Pishyar had het bankroet van de club uit Genève op 1 maart aangevraagd.

Hugh Quennec, een Canadese zakenman, kocht de zeventienvoudig Zwitsers kampioen eerder deze maand van de Iraniër Pishyar voor het symbolische bedrag van 83 cent.

Servette, waarvan FIFA-preses Sepp Blatter erevoorzitter is, staat momenteel op de vijfde plaats in de competitie en heeft nog zicht op Europees voetbal.

'Vergeet DRM, richt je op de eerlijke mensen'

De oprichter van Minecraft, Marcus 'Notch' Persson, heeft weer van zich laten horen. De beste man vindt namelijk dat developers zich neit langer moeten focussen op het implementeren van DRM. Bedrijven moeten zich niet focussen op het kopiëren van data, maar meer focussen op de eerlijke kopers. Dat levert geld op.

"There are so many evil companies that want to control the flow of information because they managed to do so for 20 years, and they want to do it forever. That's not really how information behaves. Copying something on the internet is a free process, and it's easy to do. You literally cannot install a game without copying. Everything is copying, all the time. Trying to control that is counterproductive.

If you really want to control it, you have to have hardcore, technical solutions to it. So, you have futile attempts like DRM. It gets more and more intrusive... I think [the internet is] fine as it is; I'm making lots of money off it. Piracy isn't stopping us. Sure, we'd prefer if people bought the game, but there are enough honest people out there. so, just focus on the honest people."


Eerder hoorden we ook al soortgelijke berichten van developer CD Projekt, die we kennen van The Witcher 2. Zij hebben ook aangegeven nooit meer DRM te willen gebruiken. 

Frogger: Hyper Arcade Edition komt eraan

Er zal een nieuwe Frogger-game verschijnen, genaamd Frogger: Hyper Arcade Edition. De game moet dit voorjaar verschijnen voor Xbox Live Arcade, PlayStation Network en WiiWare, dat heeft uitgever Konami via een persbericht bekendgemaakt.

Frogger: Hyper Arcade Edition is een update van de oude bekende game, Frogger. Ook voegt de game daar een aantal nieuwe modi bij toe, waaronder Battle Royale, Freak Out, Tile Capture en meer. De game beschikt over een co-op modus waarmee je met maximaal vier man kan spelen. Daarnaast kan je de skin van de game veranderen met thema's zoals die van Castlevania en de originele 8-bit  thema van Frogger. Frogger: Hyper Arcade Edition is in ontwikkeling bij Zombie Studios, bekend van de shooter Blacklight: Retribution.

FroggerFrogger

FroggerFrogger


Demi Moore 'extreem gephotoshopt'

In een reclame voor het cosmeticamerk Helena Rubinstein is de 49-jarige Demi Moore zo extreem bewerkt met het programma Photoshop dat ze bijna onherkenbaar is. Voor de tweede keer wordt het cosmeticamerk ervan beschuldigd de Hollywood-actrice te veel te hebben gephotoshopt, zo meldt The Daily Mail.

Op de foto's van Moore is geen enkele rimpel meer te zien, ondanks dat ze momenteel lijdt aan gewichtsproblemen, een scheiding met haar man Ashton Kutcher en een drugsverslaving.

Fotoredacteur van Life & Style Craig Gunn is niet te spreken over de foto's: "Demi lijkt niet op zichzelf in de foto. Wanneer alle lijnen uit een gezicht worden verwijderd, verdwijnen de menselijke elementen. Hierdoor ontstaat er het 'alien effect', zoals nu bij Moore."

Bekijk op The Daily Mail de gephotoshopte foto's.

Demi Moore 'extreem gephotoshopt' (Foto: Novum)

Trailer Marley

Er is een trailer verschenen voor de documentaire Marley van Kevin MacDonald. MacDonald won in 1999 een Oscar voor zijn documentaire One Day In September. De film was vorige maand al te zien op het South By Southwest festival in Texas.

Marley is een indrukwekkende documentaire over één van de bekendste reggae zangers ooit. Door middel van niet eerder vertoonde filmbeelden en diverse interviews met bekende Jamaicanen laat regisseur Kevin Macdonald ons op integere wijze kennis maken met Bob Marley.

De documentaire Marley zou eigenlijk al in 2008 worden gemaakt door Martin Scorsese. Deze stapte uit het project vanwege tijdsgebrek. Hij werd opgevolgd door Jonathan Demme die echter in 2009 al snel de film verliet vanwege creatieve meningsverschillen met producer Steve Bing.

Het is nog niet bekend wanneer de film in Nederland te zien zal zijn.

'Atsma knoeit met kosten statiegeldfles'

Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) spiegelt de kosten van het statiegeldsysteem onjuist voor. Dat stelt statiegeldsysteemleverancier Tomra in een brief aan de staatssecretaris. Een woordvoerder van Atsma wijst de beschuldigingen van de hand.

Atsma schreef begin deze maand aan de Tweede Kamer dat het inzamelen van een plastic fles via het statiegeldsysteem zes cent per fles kost. Via de algemene inzameling van plastic zouden de kosten anderhalve cent per fles bedragen. De volgens hem hoge kosten waren voor Atsma een argument om het statiegeldsysteem per 2014 af te schaffen.

Volgens Tomra, dat veruit de meeste Nederlandse statiegeldflessen verwerkt, weegt Atsma hierbij echter alleen de cijfers mee die hem goed uitkomen. "Op de cijfers van Atsma is veel af te dingen", stelt een woordvoerder. Het oorspronkelijk Noorse bedrijf vreest voor de driehonderd arbeidsplaatsen bij het bedrijf als de plannen van Atsma doorgaan.

Tomra stelt dat de inzamelkosten van een petfles met statiegeld niet zes maar vier cent kost. De inzamelkosten van het algemene plasticsysteem zijn daarnaast 'zwaar onderschat', schrijft het bedrijf aan de staatssecretaris. De kosten hiervan komen boven de vier cent uit, stelt Tomra.

Daarnaast zijn de opbrengsten van het statiegeldsysteem volgens Tomra niet meegenomen. Het plastic van het statiegeldsysteem levert per ton plastic 750 euro op, dat uit het algemene inzamelsysteem slechts 250 euro. Per fles komt dat neer op twee cent meer opbrengst. "Als je bovendien het - weliswaar moeilijk te berekenen - milieuvoordeel meeneemt is het statiegeldsysteem juist goedkoper."

Een woordvoerder van de minister wijst erop dat Atsma de cijfers uit een onafhankelijk rapport heeft van Wageningen University. Tomra is bovendien een belanghebbende partij, stelt de zegsman, omdat het bedrijf mogelijk veel inkomsten verliest. "Het huidige inzamelsysteem van plastic wordt steeds efficiënter", stelt hij. "Het gerecyclede plastic wordt bovendien steeds hoogwaardiger waardoor er meer geld voor wordt betaald."

Atsma heeft met de supermarkten afgesproken dat het systeem wordt afgeschaft, als zij met de gemeenten een akkoord weten te bereiken over de bekostiging van de inzameling van het extra plastic. "Voor het ophalen van zwerfafval krijgen de gemeenten als het goed is ook een vergoeding", aldus de woordvoerder.

Wilders: Triest moment

PVV-leider Geert Wilders betreurt het dat Hero Brinkman uit de PVV-fractie is gestapt en alleen als Kamerlid doorgaat. "Een triest moment en onnodig. Maar we zullen met dit feit moeten leven", aldus Wilders.

Hij vindt dat de onderhandelingen in het Catshuis tussen VVD, CDA en PVV gewoon kunnen doorgaan. Wilders wees erop dat Brinkman heeft aangekondigd ook in zijn nieuwe rol het kabinet te zullen steunen en geen grote eisen te zullen stellen.

Wilders: triest moment
Wilders: triest moment (Foto: ANP)

Onderschat de Boys of Silence niet in BioShock Infinite

2K Games laat ons vandaag kennismaken met de Boys of Silence van BioShock Infinite. Deze gemaskerde monsters lopen rond, continu zoekend naar de speler. Ze zijn blind, maar hebben een uitstekend gehoor en zijn zeker dodelijk.

In BioShock Infinite maakt de speler zelf de keuze of ze de confrontatie aangaan, of dat ze om de monsters heen sluipen. En wat als je ze kwaad maakt? Dan loop je ook nog eens de kans dat er van alles de Boys of Silence te hulp schiet.

Werkgevers VS willen Facebook-pagina's zien

Werkgevers in de Verenigde Staten vragen sollicitanten geregeld om de inloggegevens van hun persoonlijke Facebook-pagina. Het gaat daarbij vooral om overheidsorganisaties met een beveiligingsfunctie, zoals de politie.

Veel mensen hebben hun Facebook-profiel afgeschermd voor onbekenden, zodat ook potentiële werkgevers het niet kunnen zien. Amerikaanse bedrijven vragen sollicitanten daarom tijdens een sollicitatiegesprek om hun gebruikersnaam en wachtwoord, of om in te loggen op een bedrijfscomputer.

Dit gebeurde onder anderen Robert Collins, die als beveiliger werkt bij het ministerie van veiligheid in de Amerikaanse staat Maryland. Toen hij terugkwam van een verlof dat hij na het overlijden van zijn moeder had opgenomen, moest hij zijn inloggegevens van Facebook geven, volgens Collins om te checken of hij geen banden had met criminele bendes.

Collins was verbaasd, maar ging akkoord. "Ik had een baan nodig om mijn gezin te eten te kunnen geven. Ik had geen keus."

"Dit staat gelijk aan iemand vragen om zijn huissleutels. Het is een flagrante schending van iemands privacy", oordeelt hoogleraar strafrecht Orin Kerr van de George Washington University in Washington over het gedrag van de werkgevers.

Volgens Rusy Thomas van de politie in de gemeente McLean in de staat Illinois, die al sinds 2006 sollicitanten vraagt toegang te verlenen tot hun profielen op sociale netwerksites, is er aan zulke praktijken echter niets verkeerd.

"Sollicitanten hebben namelijk het recht te weigeren. Maar dat is nog nooit gebeurd, wat zeker in het voordeel van onze sollicitanten spreekt", aldus Thomas.

In Maryland en Illinois is inmiddels wetgeving in voorbereiding die publieke instellingen moet verbieden sollicitanten te vragen om hun inloggegevens voor sociale netwerksites te verstrekken.

Nog veel meer werkgevers proberen op andere, minder brutale manieren toegang te krijgen tot Facebook-pagina's van sollicitanten. Zo sturen humanresourcesmedewerkers vriendschapsverzoeken naar sollicitanten om zo hun Facebook-pagina's in te kunnen zien. Dat wordt in de nieuwe wetsvoorstellen niet verboden.

OM seponeert meineedaangifte Wilders

Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks wordt niet vervolgd voor meineed. Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft eind januari beslist de zaak te seponeren, bevestigt een woordvoerder een bericht van de NOS. Tegen Hendriks was aangifte gedaan door PVV-leider Geert Wilders.

Hendriks heeft volgens Wilders gelogen over een etentje bij hem thuis dat centraal kwam te staan in het proces tegen de PVV-leider. Het OM stelt echter dat niet is gebleken dat Hendriks verschillende verklaringen heeft afgelegd.

De rechters in de zaak-Wilders oordeelden vorig jaar al na gelijkluidende beschuldigingen van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz tijdens de behandeling van de zaak dat geen sprake was van liegen. Wilders besloot daarop aangifte te doen.

De arabist Hans Jansen, getuige-deskundige in het proces tegen Wilders, was bij het etentje te gast. Bij die gelegenheid zou een andere aanwezige, raadsheer Tom Schalken, hebben geprobeerd Jansen te beïnvloeden. Schalken was medeverantwoordelijk voor het bevel om Wilders te vervolgen voor het aanzetten tot haat en discriminatie.


OM seponeert meineedaangifte Wilders (Foto: Novum)

Occupy vecht ontruiming Beursplein aan

Woensdagmiddag dient een kort geding bij de Amsterdamse rechtbank tegen de door de burgemeester gelaste ontruiming van Occupy op het Beursplein te Amsterdam. De protestbeweging is het niet eens met de stelling dat ze zich niet aan de afspraken met de gemeente houdt.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat de demonstranten uiterlijk donderdag om 10 uur 's ochtends het Beursplein hebben verlaten, zo liet hij hen eerder schriftelijk weten. De Occupyers zounden zich niet houden aan afspraken rond brandveiligheid en overlast. De tot enkele tenten geslonken plek tegenover het Beursgebouw zou alcoholisten en daklozen aantrekken.

Occupy-zegsman Maks stelt echter dat de groep zich wel aan de afspraken houdt. Hij suggereert evenwel dat er zaken niet goed op orde zijn. "Ik zie het als een waarschuwing. Het is de tweede keer in korte tijd dat we dit soort nieuws krijgen", zegt hij. De protestbeweging heeft al een bezwaarschrift ingediend. Mocht deze en het kort geding niets uithalen, dan verwacht hij dat de Occupyers het plein rustig verlaten: "Ik denk niet dat het een veldslag wordt."

Van der Laan vindt het nog steeds geen probleem als de beweging de tenten op de Zuidas opzet, waar veel financiële instellingen kantoor houden. Ook de geplande wekelijkse demonstraties op zondagmiddagen zijn wat hem betreft toegestaan.

Aykroyd en Chase werken aan komedie

Dan Aykroyd en Chevy Chase werken aan een scenario voor een komedie. "Chevy is een van mijn favoriete personen", schrijft Aykroyd op zijn Facebook-pagina. "Hij is een van de meest anarchistische en non-verbaal sterkste komieken in het vak."

De 59-jarige Aykroyd wil nog niets kwijt over de inhoud van de film en over de vraag of de twee in de film ook zelf te zien zijn. Aykroyd en de 68-jarige Chase werkten voor het laatst samen in 1991 voor de komedie Nothing But Trouble. In 2009 namen ze wel nog samen stemmen op voor een aflevering van de animatieserie Family Guy.

De twee acteurs begonnen hun gezamenlijke carrière in het eerste seizoen van de Amerikaanse sketchshow Saturday Night Live in 1975. Hun film Spies like Us uit 1985 werd een groot succes.

Acteurs in film Quiz zouden meppen voor familie

De acteurs uit de film Quiz zouden alles op alles zetten als hun geliefden werden ontvoerd. Zelfs tot bloedens toe, zeggen ze tegen Novum Nieuws. In de nieuwe thriller van Dick Maas wordt een quizmaster, gespeeld door Barry Atsma, door een onbekende man gedwongen een sinister spel te spelen om zijn ontvoerde vrouw en dochter te redden.

"Ik zou zo'n vent meteen te grazen nemen en dwingen het antwoord te geven", zegt Atsma. "Maar ik snap prima dat je je geliefden op het spel zet als je die ontvoerder aanvliegt. Dat is precies het principe van een ontvoering."

Ook Kim van Kooten, die de rol van Atsma's ontvoerde echtgenote speelt, is er duidelijk over. "Ik zou heel ver gaan voor mijn familie, ik ben een leeuwin. Dan ga ik mensen slaan. Verder nog. Tot bloed aan de wanden."

Het ergste wat de actrice in werkelijkheid meemaakte is dat haar laptop werd gestolen en te koop werd aangeboden op internet. "Dat is vervelend, maar ja. Ik heb 'm toen onder een andere naam teruggekocht, dat vond ik dan wel weer stoer."

Zelfs Hanna Verboom, die te zien is als een buitenechtelijke relatie van Atsma maar in de media bekendstaat als Neerlands braafste blondine, zegt alles op alles te zetten om haar geliefden te redden. "Je kent wel die verhalen van moeders die een auto optillen om hun kind te redden. Die geloof ik meteen. Dan zien jullie niet meer het lieve meisje Hanna Verboom."

Pierre Bokma, die de onbekende ontvoerder speelt, vindt het ook na het maken van de film nog maar moeilijk voorstelbaar wat hij zou doen. "Ik heb het tot nu toe benaderd als acteur, dat is natuurlijk anders dan in werkelijkheid. Volgens mij moet je proberen het plan van de kidnapper te ontrafelen. Dan kun je hem te slim af zijn, ook zonder bloedvergieten."

Regisseur Dick Maas is er eigenlijk nog het koelst onder. "Je kunt niets uithalen tegen zo'n kidnapper, je bent volledig overgeleverd aan zijn grillen. Mijn familie, daarentegen, zou wel enorm ver gaan voor mij", zegt hij lachend. "Ja, die duiken er meteen bovenop."

Quiz verschijnt donderdag in de bioscoop.


Acteurs in film Quiz zouden meppen voor familie (Foto: Novum)

Joan Franka als derde in halve finale songfestival

Joan Franka treedt als derde op in de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Dinsdag is via een loting bepaald dat de zangeres na Servië en Macedonië het podium op mag. Franka vertegenwoordigt Nederland met het nummer You and Me op 24 mei tijdens de tweede halve finale.

De populairste tien acts van de achttien deelnemers mogen naar de finale. Ook de 3JS, die vorig jaar in de halve finale stonden van het internationale liedjesfestijn, moesten als derde op. De Volendammers wisten met hun liedje Never Alone geen plek in de finale te bemachtigen.

Aan het Eurovisie Songfestival doen 42 landen mee. Daarvan zijn zes landen zeker van een plek in de finale op 26 mei, waaronder Frankrijk, Duitsland en Spanje. De overige landen strijden om een finaleplek in twee halve finales, waarvan de eerste 22 mei plaatsvindt.

Nederland wist de afgelopen zeven jaar niet door te dringen tot de finale van het Eurovisie Songfestival. Re-Union was in 2004 de laatste Nederlandse act die dat wel voor elkaar kreeg, met het nummer Without You.

Het laatste nieuws over het songfestival vind je natuurlijk op het songfestivalforum op FOK!

Resistance: Burning Skies-trailer draait om het verhaal

Sony heeft vandaag een trailer vrijgegeven van Resistance: Burning Skies. De trailer richt zich vooral rond het hoofdpersonage en het verhaal.

Resistance: Burning Skies speelt zich af in de periode tussen Resistance en Resistance 2 en draait rond de avonturen van Tom Riley, een brandweerman wie terecht komt in een invasie van de Chimera. Daarnaast is Tom ook op zoek naar zijn vrouw en kind die hij niet meer kan vinden. Vanaf 29 mei kan je in Resistance: Burning Skies de wereld gaan redden van de Chimera. Resistance: Burning Skies gaat uitkomen op PlayStation Vita.

City-coach Mancini wil meer medische controles

Roberto Mancini roept op tot meer medische controles in de Premier League. De oefenmeester van Manchester City deed dat dinsdag tijdens een persconferentie. "We moeten de spelers vaker controleren, misschien wel twee keer per jaar. De controles moeten bovendien preciezer zijn."

De discussie over de controles van spelers laaide op nadat Bolton Wanderers-speler Fabrice Muamba zaterdag in het FA Cupduel met Tottenham Hotspur na 42 minuten een hartaanval kreeg. Hij werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht.

Mancini is van mening dat de medische procedures in Engeland achterblijven bij die van Italië. Volgens de Italiaan zou hetgeen Muamba is overkomen onmogelijk moeten zijn voor topvoetballers. Overigens meldde Bolton Wanderers dinsdag dat Muamba een goede nacht achter de rug heeft. Het medisch team blijft zijn herstel van dichtbij volgen.

'Go Ahead niet verder met Bosvelt'

Paul Bosvelt vertrekt aan het einde van het seizoen bij Go Ahead Eagles. Het aflopende contract van de assistent-coach wordt niet verlengd, meldt de club dinsdag. Bosvelt werkte drie jaar bij de technische staf van de eerstedivisionist. Maandag werd al bekend dat hoofd technische zaken Marc Overmans de club uit Deventer gaat verlaten.

Met het afscheid van Bosvelt wil Go Ahead fris elan creëren. "We willen in de komende periode andere wegen inslaan", zegt voorzitter Edwin Mulder. "Het is een publiek geheim dat de chemie in onze huidige staf niet optimaal is." Onder trainer Joop Gall is de club aan een teleurstellend seizoen bezig en neemt het na 26 speelronden de elfde positie in.

Bosvelt kwam na het beëindigen van zijn actieve carrière bij de club terecht waar zijn loopbaan in 1989 voor hem begon. Na vijf seizoenen Go Ahead en een jaar FC Twente kwam de middenvelder in 1997 terecht bij Feyenoord, waar hij zijn grootste successen kende. De 24-voudig international speelde daarna ook nog voor Manchester City en Heerenveen.

Valverde: "Kan Tour winnen"

Alejandro Valverde keerde onlangs terug in het wielerpeloton na een twee jaar durende schorsing wegens dopinggebruik. De Spanjaard van Movistar presteert bij zijn rentree opvallend goed en denkt dat het hierdoor goed mogelijk is dat hij de Tour de France nog eens zou kunnen winnen.

"Ik wist dat ik in goede conditie zou zijn, maar dat ik zo goed zou presteren had ik niet verwacht. Tijdens mijn absentie heb ik hard getraind en dat betaalt zich uit," zei Valverde die zich in eerste instantie richt op de heuvelklassiekers, waarin hij een grote concurrent van de Belg Philippe Gilbert zal zijn in L'Équipe. "Voor mij was Gilbert de beste renner van vorig jaar. Hopelijk kan ik een mooie strijd leveren met hem tijdens de komende klassiekers."

Daarnaast denkt de Spanjaard dit jaar te kunnen gaan voor het geel in de Tour, al beseft hij dat het lastig kan gaan worden. "Ik denk dat ik kan vechten om een topklassering. Het is duidelijk dat de vele tijdritkilometers in het voordeel is van Bradley Wiggins en Cadel Evans. Maar de Tour is de Tour en er kan van alles gebeuren. Ik ga mijn uiterste best doen en verwacht een leuke strijd om de gele trui."

Dick Maas wil musical over Flodder

De familie Flodder krijgt wellicht een eigen musical. Regisseur Dick Maas is momenteel in gesprek met een onbekende partij om een voorstelling te maken over zijn films rond de asociale familie in een chique wijk.

"Ik heb wel gezegd: als ik het doe, dan wil ik ook dat het echt recht doet aan wat Flodder is", vertelde Maas dinsdag op radiozender FunX. "Dat het echt een beetje over de top en sexy is, gewoon wat de films waren. Dat moet dan ook op het toneel komen."

"Flodder is nog steeds tamelijk hot", vervolgt Maas. "De serie wordt nog steeds uitgezonden en er zijn zo veel mensen die er met zo veel genoegen naar kijken. Ik denk zeker dat een musical die goed en lekker is, hartstikke leuk is. Ook voor een heel nieuw musicalpubliek."

De eerste Flodder-film kwam uit in 1986, waarna twee vervolgen en een tv-serie volgden. Na een langslepend juridisch conflict kreeg Maas afgelopen december de rechten van het format definitief toegewezen. Ook een nieuwe Flodder-film sluit hij niet uit.

Brood nieuwe trainer Roda JC

Ruud Brood zal vanaf komend seizoen de nieuwe trainer gaan worden bij Roda JC. De oefenmeester komt over van RKC Waalwijk en moet in Kerkrade de opvolger gaan worden van Harm van Veldhoven die besloten had zijn aflopende contract niet te verlengen.

Voor RKC zal het vertrek van Brood hard aankomen. De trainer loodste vorig seizoen de ploeg uit Waalwijk naar de Eredivisie en doet het dit seizoen uitstekend met 34 punten uit 26 duels. Hiermee staat het team achtste op de ranglijst.

Brinkman sluit VVD-overstap niet uit

Het Tweede Kamerlid Hero Brinkman, dat dinsdag uit de PVV-fractie stapte, gaat zijn positie de komende tijd heroverwegen. Tegen de NOS erkende hij grote sympathie voor de VVD te hebben, en wilde een overstap naar die fractie niet uitsluiten.

Brinkman wilde tegeover parlementair verslaggever Ferry Mingelen niet zeggen of hij met premier Mark Rutte heeft overlegd. Op de vraag of hij een overstap naar de VVD overwoog wilde Brinkman in eerste instantie niet antwoorden, maar wilde dit ook niet uitsluiten. Mingelen controleerde vervolgens nog even of het CDA ook een optie was, maar die partij sloot Brinkman wel uit.

Het voormalige PVV-Kamerlid zegt dat het huidige kabinet-Rutte het beste kabinet in jaren is, die het beste is toebedeeld om Nederland door de crisis heen te helpen. Brinkman is nu officieel fractievoorzitter van de Groep Brinkman, maar wil niet zeggen of die naam impliceert dat zich anderen zich bij hem zullen aansluiten.

CDA: Doorgaan kabinet niet zeker

Het CDA zegt dat er moet worden overlegd met de coalitiepartijen over doorregeren. Verschillende oppositiepartijen vinden dat premier Rutte na het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV, niet verder kan regeren met een gedoogakkoord dat op 75 zetels steunt. Rutte zelf zegt te gaan kijken of er een 'werkbare meerderheid' is.

Volgens CDA-fractievoorzitter Haersma Buma is het geen vaststaand gegeven dat er zomaar kan worden verder geregeerd. Brinkman en de SGP steunen de regering weliswaar samen met de PVV, maar daarover staat niets vast. Vanuit de oppositie klinken al geluiden dat er nieuwe verkiezingen nodig zijn. De SGP ziet hiertoe vooralsnog geen reden, en wijst erop dat daarvoor een motie van wantrouwen tegen het kabinet nodig is, welke vooralsnog niet door die partij zal worden gesteund.

PvdA-leider Diederik Samsom erkent dat het kabinet in principe een meerderheid heeft dankzij de toegezegde steun van Brinkman en de SGP, maar dat is volgens hem een 'hotsenknotsen-meerderheid' die gezien de komende bezuinigingsronde ongewenst is. D66-voorman Alexander Pechtold spreekt van een 'wankel geheel', maar zegt dat Rutte nu maar eerst aan moet tonen dat er te regeren is. Met name wil hij weten op wat voor afspraken dit dan is gebaseerd. Volgens Pechtold kan Rutte niet meer weglopen voor vragen over afspraken met Brinkman, zoals hij dat eerder met vragen over wat er met de SGP is afgesproken.

Fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks vindt het tijd voor nieuwe verkiezingen. "In dit soort omstandigheden met dit soort beleid kun je beter een demissionair kabinet hebben, dan een kabinet dat op deze manier doorgaat", stelt ze. De SP is het daarmee eens. "Hij onderhandelt met partijen die samen geen meerderheid hebben, dus wat er uit komt moet hij voorleggen aan Hero Brinkman en aan de SGP. Dat is geen basis", aldus SP-voorman Emile Roemer.

Haagse kinderlokker sprak meer kinderen aan

De man die vorige week een 6-jarig meisje in Den Haag in zijn auto meenam en haar vermoedelijk misbruikte, heeft mogelijk geprobeerd nog vier andere kinderen mee te nemen. Dat meldt de politie dinsdag.

Op het bureau verklaarden de ouders van deze kinderen dat een man in een auto in dezelfde buurt waar vorige week het meisje werd opgepikt de kinderen had aangesproken. De kinderen stapten niet in de auto van de man.

De politie onderzoekt of het om dezelfde man gaat die woensdag het meisje op de Dierenselaan meenam en tien minuten later weer afzette. Die man was lichtgetint, was volgens de politie jonger dan 60 jaar, zou donkerbruin, kort haar hebben en een vierkante bril.

De politie heeft ruim twintig rechercheurs op de zaak gezet. Dinsdagavond wordt aandacht aan de zaak besteed in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

'Vampierenspel Soul Reaver in de maak'

Het actieavontuur Legacy of Kain: Soul Reaver is in de maak. Het is niet duidelijk of het gaat om een remake van het origineel uit 1999 of om een compleet nieuw verhaal. Het spel wordt volgens het gameweblog VG247 gemaakt door gamestudio Crystal Dynamics, dezelfde studio die voor het origineel tekende.

Legacy of Kain: Soul Reaver was het vervolg op Blood Omen: Legacy of Kain. Na Soul Reaver zijn nog twee spellen in de reeks verschenen. Het laatste spel kwam in 2003 op de markt.

De gamestudio noch uitgever Square Enix heeft iets bekendgemaakt over een nieuw spel rond Soul Reaver. Wel is bekend dat Crystal Dynamics in ieder geval werkt aan een nieuwe Tomb Raider.

In de verhalen binnen de Soul Reaver-spellenreeks staan de avonturen van Kain en Raziel centraal. Deze mannen zijn vampiers geworden en willen hun menselijkheid terugwinnen.


'Vampierenspel Soul Reaver in de maak' (Foto: Novum)

[SPOILER] Eindbaas Mists of Pandaria bekendgemaakt

Garrosh Hellscream is de grote eindbaas in World of Warcraft: Mists of Pandaria. Dit gevecht, waarbij spelers in grote groepen moeten samenwerken, wordt pas maanden na de lancering van het spel via een patch in de game verwerkt. Dat heeft gamestudio Blizzard laten weten aan gamewebsite Wowhead.

Hellscream is op dit moment de leider van de Horde. De website suggereert dat hij, in tegenstelling tot voorganger Thrall, een grote drang naar macht krijgt.

World of Warcraft: Mists of Pandaria is de vierde uitbreiding voor het online spel World of Warcraft. In tegenstelling tot eerdere uitbreidingen, waarin de draak Deathwing of de kwaadaardige koning Arthas the Lich King de tegenstanders waren, staat in Mists of Pandaria geen aartsvijand centraal. In eerste instantie draait de uitbreiding om de introductie van een nieuw ras, de Pandaren.


Hellscream eindbaas Mists of Pandaria (Foto: Novum)

Patatje Oorlog wint filmprijs in Malmö

De Nederlandse jeugdfilm Patatje Oorlog heeft afgelopen weekend een prijs van de European Children's Film Association (ECFA) gekregen voor beste Europese film. Dat gebeurde tijdens het BUFF Filmfestival in het Zweedse Malmö, maakte distributeur Lemming Film dinsdag bekend.

De film van Nicole van Kilsdonk was met vijf andere Europese films genomineerd, waaronder de Nederlandse jeugdfilm Blijf! van Lourens Blok. De ECFA Award wordt op diverse Europese filmfestivals uitgereikt. Het BUFF festival geldt als toonaangevend op het gebied van Europese jeugdfilms.

"De winnende film laat met scherpe humor het innerlijke conflict van een meisje zien", luidt het juryrapport. "Het scenario is gevoelig en verrassend en vertelt consequent het verhaal, zonder het contact met het publiek te verliezen."

Patatje Oorlog gaat over de 9-jarige Kiek die zich zorgen maakt over haar vader, een rol van Johnny de Mol, die als arts naar een Afrikaans oorlogsgebied wordt gezonden. Ze bedenkt dat de kans erg klein is dat een meisje niet alleen een dode muis en een dode hond, maar ook een dode vader heeft. Daarom gaat ze op zoek naar een dode muis en een dode hond.

De film dong ook mee naar enkele filmprijzen op het Filmfestival van Berlijn. Patatje Oorlog ging in oktober in Nederland in première.


Patatje Oorlog wint filmprijs in Malmö (Foto: Novum)

Latifah en Scott in remake Steel Magnolias

Queen Latifah, Jill Scott en Phylicia Rashad gaan in de televsieremake van Steel Magnolias spelen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. In de romantische komedie spelen alleen acteurs met een donkere huidskleur.

Steel Magnolias draait om het leven van zes vrouwen uit Louisiana die elkaar vaak treffen in de schoonheidssalon van het personage van Scott, eerder gespeeld door Dolly Parton. Queen Latifah speelt de rol van M'Lynn, die in de originele film uit 1989 werd gespeeld door Sally Field.

Rashad, bekend van The Cosby Show, is te zien in rol die eerder werd gespeeld door Olympia Dukakis. Haar dochter, Condola Rahad, heeft de rol van Julia Roberts te pakken.

"Het talent dat betrokken is bij deze film is verbluffend", zegt een woordvoerder van de Amerikaanse tv-zender Lifetime, waarop de film zal worden uitgezonden. Steel Magnolias gaat in april in productie en moet nog dit jaar op de Amerikaanse televisie te zien zijn.


Latifah en Scott in remake Steel Magnolias (Foto: Novum)

Leven kunstenaar Salvador Dali wordt Hollywoodfilm

Het leven van de Spaanse kunstenaar Salvador Dali wordt verfilmd. De Amerikaanse filmmaatschappij Imagine Entertainment, opgericht door regisseur Ron Howard en producent Brian Grazer, werkt aan de verfilming. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Grazer, bekend van de serie 24 en films als American Gangster en J. Edgar, gaat de film produceren. De biografische film gaat over de invloed die Dali had op de schilderkunst, filmkunst en mode en zijn onstuimige huwelijk met zijn kleurrijke vrouw Gala. De surrealistische kunstenaar leefde van 1904 tot 1989.

Het scenario wordt geschreven door de relatief onbekende Paige Cameron. "We zijn onder de indruk van haar kennis van Salvador Dali's kunst en leven, maar ook in haar inzichten en talent voor het vertellen van verhalen", zegt Grazer.

Dali is vaker te zien in films. Zo speelde Twilight-ster Robert Patinson Dali in een biografische film uit 2008 en was Adrien Brody vorig jaar te zien als de kunstenaar in Woody Allens Midnight in Paris.

Wel is Cameron de eerste die voor een filmproject toegang krijgt tot archieven, brieven en andere materialen van de Gala-Salvador Dali Stichting. "De stichting was altijd alleen geïnteresseerd in een biografische film als het wordt gemaakt door een succesvol team," zegt de beheerder. Dat team is nu gevonden.

Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.


Leven kunstenaar Salvador Dali wordt Hollywoodfilm (Foto: Novum)

Ferrari en Red Bull ontkennen deal met Ecclestone

De Formule 1-teams Ferrari en Red Bull hebben ontkend dat ze met F1-baas Bernie Ecclestone een eigen akkoord hebben bereikt over het Concorde Agreement dat van 2013 tot en met 2020 zal lopen. Afgelopen weekend in Australië doken er geruchten op dat beide renstallen een groter aandeel in de sport zouden krijgen.

Ferrari zou de beschikking krijgen over aandelen in het holdingbedrijf van de Formule 1 Delta Topco, terwijl Red Bull meer geld toegeschoven zou krijgen. Daarnaast zouden beide renstallen bestuursleden mogen benoemen, zo wist Sky News te melden. De zender trok kort daarna het bericht terug.

"Ik denk dat ik kan zeggen dat we in gesprek zijn en dat de onderhandelingen de goede kant op gaan. Meer valt er op dit moment niet te melden," zei Ferrari-teambaas Stefano Domenicali die ontkent dat er een akkoord is. Een aparte deal is nu niet aan de orde. "Nee, niet op dit moment."

Red Bull-teambaas Christian Horner bevestigt de woorden van zijn collega. "We praten over een toekomstig Concorde Agreement. De gesprekken verlopen goed, dus we zullen zien."

Een ander deel van de geruchten uit Melbourne ging over de aandelen van de Formule 1 die mogelijk naar de beurs zouden worden gebracht. "Dat is aan de huidige aandeelhouders. Dus dat is meer een zaak van Bernie (Ecclestone, red.) en CVC," zei de Red Bull-teambaas. Het kan hier overigens ook gaan om de aandelen die de failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in bezit heeft. Het bedrijf heeft 15,3% van de aandelen in Delta Topco en kan dit mogelijk voor 1,5 miljard dollar gaan verzilveren.

Messi slechts een goal verwijderd van clubrecord

Lionel Messi kan dinsdagavond topscorer aller tijden van FC Barcelona worden. Uit een telling door de club en de krant La Vanguardia blijkt de 24-jarige aanvaller slechts een goal verwijderd van het 57 jaar oude clubrecord van Cesar Rodriguez. Daarbij kwamen ze tot 232 goals, drie minder dan waarvan eerder werd uitgegaan.

Messi staat nu op 231 goals. De Argentijn kan dinsdagavond tegen Granada CF het record van Rodriguez evenaren of zelfs overtreffen.


Messi slechts een goal verwijderd van clubrecord (Foto: Novum)

John Carter op weg naar grootste flop aller tijden

Disney verwacht met avonturenfilm John Carter voor tweehonderd miljoen dollar de boot in te gaan. Het sciencefictionepos zou daarmee de grootste financiële flop aller tijden worden. Het record staat nu op een verlies van 147 miljoen dollar, na inflatiecorrectie, voor de piratenfilm Cutthroat Island uit 1995.

Het maken van John Carter kostte 250 miljoen dollar, en de promotie nog eens honderd miljoen extra. De opbrengsten blijven tot nu toe steken op 184 miljoen dollar. Disney verwacht door de flop van John Carter in het tweede kwartaal tachtig tot 120 miljoen dollar in de rode cijfers te duiken. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Disney heeft zijn hoop gevestigd op de grote zomerfilms The Avengers en Brave, een animatiefilm van dochtermaatschappij Pixar. "We geloven dat die films grote potentie hebben om de waarde van de studio en de rest van het bedrijf op te drijven", schrijft Disney in een verklaring.

Disney bereidde zich er al op voor dat John Carter, die sinds begin maart wereldwijd in de bioscopen draait, zou floppen. Het rekende met een verlies van honderd tot 150 miljoen dollar. Het werkelijke verlies lijkt nu veel groter uit te pakken.

De 3D-film John Carter is gebaseerd op het gelijknamige sciencefictionboek van Edgar Rice Burroughs. Het verhaal speelt zich af op de planeet Barsoom en gaat over de oorlogsveteraan John Carter, gespeeld door Taylor Kitsch, die wordt overgeplaatst naar Mars. Daar belandt hij midden in een oorlog.

Boksmatch Allah en God uit Neonletters geknipt

De AVRO heeft maandag een scène uit het satirische televisieprogramma Neonletters geschrapt. Daarin vechten Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, verkleed als Allah en God, een bokswedstrijd uit.

Volgens een woordvoerster van de AVRO is de scène 'na lang beraad' uit de aflevering verwijderd. De bokswedstrijd moest de eeuwige rivaliteit tussen de wereldgodsdiensten uitbeelden, maar zou niet grappig genoeg zijn geweest voor het stof dat de sketch volgens de omroep mogelijk zou doen opwaaien.

"Het is niet onze bedoeling mensen te kwetsen", aldus de AVRO, die uiteindelijk de beslissing nam om de matpartij tussen de twee kemphanen niet uit te zenden. Dennis van de Ven heeft laten weten vrede met de beslissing te hebben. Hij wil overigens nog kwijt dat Allah in de sketch onherkenbaar in beeld was gebracht.

[Upd] Brinkman stapt uit PVV-fractie

De kritische PVV'er Hero Brinkman geeft dinsdagmiddag om 13.00 uur een persconferentie. Dat heeft het Tweede Kamerlid van de partij van Geert Wilders dinsdag via Twitter bekendgemaakt.

Voorlichters van de PVV zeggen niet te weten waarom Brinkman een persconferentie geeft. Diverse bronnen geven echter aan te weten dat Hero Brinkman van plan is om uit te PVV-fractie te stappen en zijn werkzaamheden voor de partij neer te leggen.

Vorige week lekte een kritische mail van Brinkman uit via het tv-programma EenVandaag, waarin hij zijn zorgen uit over het PVV-meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europese migranten. Het Kamerlid vindt het belangrijk dat problemen en overlast door onder meer Polen aan de orde worden gesteld, maar meent dat mensen te veel over één kam worden geschoren. Het plan had volgens hem eerst in de fractie besproken moeten worden.

Het mogelijk uit de fractie stappen van Brinkman heeft wellicht grote gevolgen voor het kabinet. Het minderheidskabinet heeft met de zetel van Brinkman 76 zetels in de Tweede Kamer. Wanneer Brinkman uit de fractie stapt vervalt deze zetel voor de PVV en komt het minderheidskabinet op 75 zetels.

Update 13:00
Hero Brinkman stopt als kamerlid voor de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. Brinkman gaat zelfstandig door als éénmansgroep in de Tweede Kamer en staat zijn zetel niet af aan de PVV. Hero is het niet eens met de koers die Geert Wilders nu vaart en wil dat zijn kinderen over 30 jaar ook nog op de PVV kunnen stemmen.

Update 13:32
Brinkman heeft aangegeven de gedoogcoalitie te zullen blijven steunen. "Rutte en zijn team hebben mijn vertrouwen. Ik zal dit kabinet niet laten vallen", zei hij.

De voormalige PVV-parlementariër zegt verder dat hij heeft onderschat hoe het is om democratisch te functioneren in een rond één man opgebouwde partij. Eerdere pogingen van hem om van de PVV een ledenpartij te maken mislukten.

Ten slotte vindt Brinkman dat de lijn-Wilders mensen te veel wegzet. Het Polen-meldpunt was wat hem betreft de druppel. Brinkman stelt dat je mensen niet op dergelijke wijze aan de kant kunt schuiven, omdat je uiteindelijk ook met ze samen zal moeten werken.

PVV'er Brinkman geeft persconferentie
PVV'er Brinkman geeft persconferentie (Foto: ANP)

Microsoft patenteert game-helm

Microsoft heeft in het derde kwartaal van 2010 twee videoheadsets gepatenteert voor Xbox en mobiele apparaten. Het ene patent toont een helm voor Xbox-gamers, de andere een bril voor smartphone- en tablet-gebruikers.

De beelden die getoond kunnen worden door beide gadgets geven de speler de indruk dat deze voor een 21"-scherm zit op armlengte afstand. De beeldverhouding is 16:9 en zowel de bril als de helm hebben de mogelijkheid om 3D-beelden te tonen. Waarschijnlijk zijn de schermen ietwat doorzichtig zodat augmented reality mogelijk is.

De exacte details zijn op dit moment nog niet bekend, en het is ook nog maar de vraag of Microsoft de patenten ook daadwerkelijk gaat uitwerken. Mocht dit zo zijn, dan zullen we de komende E3 misschien meer horen over deze futuristische units.

bril

'Lijfarts Michael Jackson heeft diarree in gevangenis'

Conrad Murray reageert naar eigen zeggen niet goed op het eten en drinken in de gevangenis. De voormalig lijfarts van Michael Jackson zegt last te hebben van diarree en daardoor ruim dertien kilo te zijn afgevallen. Dat schrijft entertainmentsite TMZ.

Murray beweert dat het water in de gevangenis erg vies ruikt en smaakt. Ook het voedsel in de gevangenis in Los Angeles zou niet te eten zijn. De arts zegt dat het eten zo slecht is dat hij vis uit blik moet eten, die hij koopt in de gevangeniswinkel.

De arts vindt dat zijn gezondheid ernstig wordt aangetast en wil in beroep gaan tegen zijn gevangenisstraf. Murray werd in november veroordeeld tot vier jaar cel vanwege zijn rol bij de dood van Michael Jackson.

'Neymar na WK 2014 naar Barcelona'

FC Barcelona heeft met de Braziliaanse club Santos een overeenkomst gesloten om het Braziliaanse talent Neymar over 2 jaar over te nemen. Het is de bedoeling dat de 20-jarige speler na het WK van 2014 naar Spanje komt. Dat meldde de Spaanse radiozender Cadena SER dinsdag.

Barcelona zou een kwart van de totale transfersom van 58 miljoen euro aan Santos hebben betaald om zich van de transfer te verzekeren. Neymar wordt gezien als een van de grootste talenten in Brazilië.

'Neymar na WK 2014 naar Barcelona'
'Neymar na WK 2014 naar Barcelona' (Foto: ANP)

Oudste kerncentrale Zwitserland sluit in 2022

Een van de oudste kerncentrales in Europa, de Mühleberg-centrale in Zwitserland, wordt in 2022 gesloten. Dat heeft de eigenaar, BKW Energie, dinsdag gezegd.

De centrale blijft de komende tien jaar operationeel, ondanks een besluit van een Zwitserse rechter eerder deze maand dat de vergunning van de centrale in juni 2013 verloopt. BKW Energie heeft verklaard tegen het besluit van de rechter in beroep te gaan bij het hooggerechtshof.

De Mühleberg-centrale stamt uit 1972. Eerder dit jaar werd de centrale korte tijd stilgelegd, nadat na onderhoudswerkzaamheden het koelsysteem was uitgevallen. Daarbij kwam geen radioactief materiaal vrij.

In totaal heeft Zwitserland vijf kerncentrales die voorzien in ongeveer veertig procent van de energiebehoefte. Het land wil in 2034 alle kerncentrales gesloten hebben.

Meisje (16) ramt gevel met auto vader

Een 16-jarig meisje uit Hoogezand heeft maandagnacht een flinke ravage aangericht met de auto van haar vader. Ze was aan het joyriden en kwam via twee tuinen tegen de gevel van een woning tot stilstand. Daarvoor was de jonge automobiliste al tegen een geparkeerde auto gebotst.

Het meisje werd door agenten op de Meindert Hobbemastraat achter het stuur gevonden. Ze bleek een ritje te zijn gaan maken met de auto van haar vader. De Groningse is aangehouden en ingesloten op het politiebureau.

KNVB stelt Vink aan voor Ajax - PSV

Pieter Vink fluit zondag de topper in de Eredivisie tussen Ajax en PSV. Dat maakte de KNVB dinsdag bekend. De Noordwijkerhouter was maandag nog in de Jupiler League actief bij het duel FC Oss - FC Zwolle.

In de Amsterdam Arena zijn de belangen zondag groot. Beide clubs zijn nog in de race voor het kampioenschap. Ajax staat tweede met een punt achterstand op koploper AZ. PSV volgt met een puntje minder op de derde plaats. Eerder dit seizoen eindigde het treffen tussen PSV en Ajax in Eindhoven in 2-2.

'Chelsea wil Krul losweken bij Newcastle'

Chelsea zal deze zomer flink investeren om de selectie te verjongen. De club van Roman Abramovich lijkt ruim 100 miljoen euro te willen investeren en vele spelers mogen zich op warme belangstelling verheugen. Onder hen is ook Newcastle United-doelman Tim Krul.

De 23-jarige Nederlander kent een uitstekend seizoen bij The Magpies en verlengde onlangs nog zijn contract tot en met 2017. Hierdoor zou Chelsea veel geld op moeten hoesten voor de goalie die al zijn debuut bij Oranje gemaakt heeft. Toch lijkt dat geen beletsel voor The Blues te zijn om hem naar Londen te willen halen. De club staat in de Premier League slechts vijfde en lijkt plaatsing voor de lucratieve Champions League mis te lopen.

Dit moet anders en daarom zouden volgens de Daily Mail ook Kruls teamgenoot Cheick Tioté, Hulk (FC Porto) en Radamel Falcao (Atletico Madrid) naar Stamford Bridge gehaald moeten worden. Het viertal zou volgens de krant 105 miljoen euro moeten kosten.

AzG trekt aan alarmbel over tuberculose

Artsen zonder Grenzen (AzG) roept de Nederlandse regering op meer te doen in de strijd tegen tuberculose. De wereldwijde crisis rond de infectie neemt alarmerende vormen aan, zegt de organisatie dinsdag.

De Nederlandse overheid verlaagt sinds 2009 de bijdrage aan het Global Fund, een doorgeefluik voor subsidies aan nationale programma's tegen onder meer tuberculose. Werd in 2008 werd nog tachtig miljoen euro bijgedragen, vorig jaar bedroeg de bijdrage nog slechts 55 miljoen.

De hulporganisatie is daar niet blij mee. "Juist nu moet de Nederlandse regering haar bijdrage aan tuberculosebestrijding op peil houden", zegt directeur Arjan Hehenkamp. "Er zal de komende jaren veel geld nodig zijn voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelopties en om programma's uit te breiden."

Vooral de gevaarlijke multiresistente tuberculose zorgt volgens AzG voor veel problemen. Alleen met een dure en ingrijpende kuur van maximaal twee jaar is een patiënt te genezen. "In bijvoorbeeld India en Zuid-Afrika zien we dat die variant ongecontroleerd oprukt", licht de organisatie toe. "Zonder daadkrachtige actie ontstaat daar een bijna niet te bestrijden epidemie."

'Terroristen spelen Call of Duty'

The Sun onthult dat terroristen online videogames als Call of Duty spelen om aanvallen te plannen. De zogenaamde 'first person shooters' spelen in een oorlogssetting en kennen chatruimtes die niet afgeluisterd worden door de overheid.

Islamitische extremisten weten dat ze afgeluisterd worden en dat e-mails en online berichten gecontroleerd worden. Ze zijn daarom massaal over aan het stappen op PlayStation en Xbox-games om hun plannen geheim te houden. In de vele beschikbare games zitten chatruimtes waar men vrij kan spreken.

Games die verdacht worden van terroristische activiteiten zijn onder andere Call of Duty, Medal of Honor en Halo.

Een bron vertelde: "Het is een angstaanjagende realiteit. Deze personen verspillen geen tijd om veilige communicatiemiddelen te vinden. Ze melden zich aan bij online games en bespreken hun verschrikkelijke plannen. De miljoenen gamers die ook deze games spelen zullen geschokt zijn."

Het voordeel van de oorlogsgames is, naast het bieden van een chatgelegenheid, dat ze ook geschikt zijn voor trainingsdoeleinden. Je kunt het vergelijken met een piloot die in een vluchtsimulator zit en zo leert omgaan met een vliegtuig. In de genoemde shooters zijn verschillende missies te spelen die kunnen dienen als oefening. Denk bijvoorbeeld aan het planten van een bom of het veroveren van tactische locaties.

Vijf jaar geleden werd de CIA voor het eerst gewaarschuwd voor deze online dreiging, maar omdat de games onwijs in populariteit groeien (Call of Duty Modern Warfare 3 verkocht op dag één al meer dan 6,5 miljoen exemplaren in Amerika en Engeland) wordt het een steeds groter beveiligingsrisico.

Gelukkig voor ons zijn de overheden inmiddels steeds meer bekend met de mogelijkheden en wordt ons verzekerd dat 'zij die criminaliteit en terrorisme bestrijden up-to-date blijven met de technologische veranderingen'.

Verdachte fatale schietpartij Oisterwijk opgepakt

De politie heeft een verdachte aangehouden in verband met een fatale schietpartij in Oisterwijk maandagavond. Over de identiteit van de verdachte, die in de loop van de nacht werd aangehouden, kan nog niets gezegd worden, meldt de politie.

Naast het dodelijke slachtoffer raakte een andere man zwaargewond. Ook hun identiteit is nog niet bekend. Beide slachtoffers waren aanvankelijk nog in leven, maar spraken volgens de politie geen Nederlands. De toedracht van de schietpartij is nog onduidelijk.

Buurtbewoners belden iets voor 20.00 uur met de politie en gaven aan dat er meerdere keren was geschoten in de Telstarlaan. Agenten zagen even later de twee gewonde mannen in een groenstrook bij huizen liggen en gingen over tot reanimatie, waarna de twee in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis werden vervoerd.

De politie is de hele nacht bezig geweest met het verzamelen van sporen en informatie. Enkele straten rondom de Telstarlaan zijn gedeeltelijk afgesloten, omdat ook bloedsporen in andere straten zijn aangetroffen.

Samsom zweept fractie op

De nieuwe leider van de PvdA Diederik Samsom is dinsdagochtend met applaus ontvangen door zijn fractie. Hij riep de fractieleden en medewerkers meteen op tot strijdbaarheid.

"De partij gelooft er weer in", zei hij met een verwijzing naar het strijdbare PvdA-congres van afgelopen weekeinde. De partij heeft weer zelfvertrouwen en straalt optimisme uit. "Maar vanaf nu kijken ze wel naar ons in Den Haag. Het moet wel gaan gebeuren. Hier moeten we oppositie gaan voeren. Hier moeten we dat andere Nederland laten zien", aldus Samsom

"Ik verwacht maar een ding: strijdbaarheid", vervolgde de 40-jarige partijleider. Ook als het straks moeilijk wordt. "Ik wil geen hangende kopjes zien." De enige manier om de strijd met het kabinet aan te gaan is volgens hem door betere ideeën, sterkere idealen en meer gedrevenheid. De PvdA-fractie is 'een kleine groep die de wereld kan verbeteren'. "Dat gaan we vanaf nu doen."

Tijdens de fractievergadering zal Samsom officieel worden gekozen als nieuwe fractieleider, nadat de leden van zijn partij hem vorige week aanwezen als opvolger van Job Cohen. Die trad vorige maand terug, omdat hij vond dat hij onvoldoende effectief was.

COA-directeur sleept commissie voor rechter

De in opspraak geraakte Nurten Albayrak spant een kort geding aan tegen de commissie die het werkklimaat en de bestuursstructuur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) onderzoekt. De op non-actief gestelde directeur vindt dat ze inzage moet krijgen in alle beschikbare informatie, bevestigt haar advocaat Anita Verbeek.

Albayrak werd op non-actief gesteld in september, nadat de NOS op basis van anonieme bronnen had bericht over misstanden bij het COA. 'Zonnekoningin' Albayrak zou een schrikbewind voeren en er zou een angstcultuur heersen. Ook zou ze hebben gelogen over de hoogte van haar salaris.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde in januari dat Albayrak vanaf 1 maart weer aan het werk mocht. Haar terugkeer werd echter na overleg tussen Albayrak en het COA uitgesteld in afwachting van de resultaten van de onderzoekscommissie die het handelen van Albayrak onderzoekt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door voormalig staatssecretaris van Justitie Michiel Scheltema (D66) en oud-topvrouw van De Nederlandsche Bank Jacqueline Rijsdijk. Albayrak krijgt de mogelijkheid te reageren op de uitkomsten van dit onderzoek.

Volgens haar advocaat Verbeek moet Albayrak om goed gebruik te kunnen maken van haar recht op wederhoor, weten hoe de commissie aan bepaalde informatie komt. Daarom wil Albayrak dat ze toegang krijgt tot alle onderzoeksmateriaal. De commissie zou echter weigeren Albayrak al het materiaal te overhandigen.

Het kort geding dient woensdag bij de rechtbank in Den Haag.

Pasveer mist bekerduel met AZ door schorsing

Remko Pasveer moet donderdag de halve finale van de KNVB Beker tegen AZ missen. De tuchtcommissie van de KNVB schorste de doelman van Heracles Almelo dinsdag voor een duel. Pasveer kan in beroep tegen de uitspraak, maar het duel met AZ mist hij hoe dan ook.

Pasveer krijgt de staf naar aanleiding van de rode kaart in de wedstrijd tegen Vitesse van vrijdag, waarin hij Renato Ibarra onreglementair ten val bracht. De kans dat de goalie in beroep gaat is vrij groot. Maandag ging Pasveer niet akkoord met de wedstrijd schorsing die de aanklager voorstelde, waarna de tuchtcommissie zich over de zaak boog.

Van Hummel: "Ben sterker geworden"

Wielrenner Kenny van Hummel eindigde gisteren in de lastige eerste etappe van de Ronde van Catalonië als vierde door de sprint van het peloton te winnen. Het markeert de vooruitgang die hij heeft geboekt, omdat de Nederlander in het verleden in heuvelkoersen steevast niet met de besten meekon.

"Dat ik de snelste ben van het peloton na een lastige rit als gisteren geeft aan dat ik sterker ben geworden. Ik krijg daar veel vertrouwen door," zei Van Hummel op de website van zijn ploeg Vacansoleil-DCM. In de buurt van de zege kon hij echter niet meer komen, want het peloton eindigde op anderhalve minuut achterstand van dagwinnaar Michael Albasini.

"De afspraak was dat ons team vanaf de top van de laatste klim zou kijken hoe ik erbij zat en of het nog zin had om te rijden. Ik zat er nog fris bij maar het gat met de koploper was inmiddels te groot. Dat is erg jammer en wellicht hadden we eerder moeten gaan rijden maar je ziet dat andere ploegen met rappe mannen ook niet durfden voor die slotklim. Ik ben hier om verder te investeren en als het nog een keer op sprinten aankomt dan heb ik veel vertrouwen."

CD: The Shins - Port of Morrow

Met de titel Port of Morrow lijkt frontman James Mercer van The Shins naar de toekomst te willen kijken, een nieuwe haven is in zicht. Dat geldt voor deze vierde Shins-plaat in meerdere opzichten. Het duurde het maar liefst vijf jaar voor deze haven aan de horizon verscheen, wat mede kan komen doordat de opvarenden van het schip niet meer dezelfde zijn. Mercer ontdeed zich in de tussentijd van drummer Jesse Sandoval, toetsenist Marty Crandall en bassist Dave Hernandez en zette een samenwerking op met Danger Mouse (wat ondermeer het project 'Broken Bells' opleverde). Een nieuwe band en de invloed van Danger Mouse levert een verschuiving in geluid op. Daar bovenop komt dan nog eens de invloed van producer Greg Kurstin (bekend van samenwerkingen met Dido, Kylie Minogue, Lily Allen en Britney Spears). Een riskante beslissing wellicht, aangezien The Shins toch altijd in het vaarwater van de alternatieve muziek verkeerde. 

'Broer Endstra wilde Paarlberg uit de weg ruimen'

Haico Endstra, de broer van de in 2004 vermoorde Willem Endstra, heeft in het verleden een man benaderd om vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg te liquideren. De man die door Endstra zou zijn benaderd, stapte in het voorjaar van 2010 naar justitie. Die waarschuwde Paarlberg via zijn advocaat.

Dat meldt maandblad Quote dinsdag na een naar eigen zeggen maandenlange speurtocht naar de broer van de omgebrachte 'bankier van de onderwereld'. Haico Endstra stelt volgens Quote overigens dat sprake is van een indianenverhaal.

Haico Endstra heeft altijd beweerd dat hij tot vlak voor de dood van zijn broer niet op de hoogte was van diens criminele handel en wandel. Volgens Quote, dat het onderzoek deed met misdaadsite Crimesite, speelde de huidige directeur van het zakelijke imperium van Willem Endstra echter een actieve rol in de dubieuze praktijken van zijn broer.

Zo zou hij als rechterhand van de 'bankier van de onderwereld' grote sommen geld hebben beheerd, bij gesprekken met criminelen hebben gezeten en opdrachten hebben gegeven voor 'vieze zaakjes'. "Haico wist van alles wat er speelde", aldus het blad. Willem Endstra en Paarlberg waren vroeger zakenpartners. Vastgoedmagnaat Endstra werd in mei 2004 op 51-jarige leeftijd voor de deur van zijn kantoorvilla aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid op klaarlichte dag doodgeschoten.

Vorige week werd bekend dat de man die ervan wordt verdacht de trekker te hebben overgehaald is overleden. De Rus bezweek woensdag in een ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding.

In de maanden voor zijn dood sprak Endstra meerdere keren met de Amsterdamse politie. Hij beweerde onder meer dat Willem Holleeder hem voor miljoenen had afgeperst en dat Holleeder achter verschillende moorden zit.

Cricketers winnen laatste groepsduel

Het Nederlands cricketteam heeft dinsdag de groepsfase voor kwalificatie voor het Wereldkampioenschap Twenty20 afgesloten met een overwinning. Hong Kong werd met 83 runs verslagen. Nederland verzekerde zich eerder al van de play-offs, die donderdag beginnen. De beste drie ploegen van de twee poules strijden om twee tickets voor het WK.

Nederland won in de eerste kwalificatieronde zes van de zeven duels. Alleen van groepswinnaar Afghanistan werd verloren.

Twaalf miljoen spelers per dag voor Draw Something

Het tekenspel Draw Something wordt op Facebook dagelijks door 12,2 miljoen spelers gespeeld. Ook is het spel wereldwijd dertig miljoen keer gedownload voor smartphones en tablets. Dat blijkt dinsdag uit gegevens van analysewebite Appdata. Daarmee is het spel het populairste spel op Facebook en voor smartphones van dit moment.

De gevestigde orde moet plaats maken voor het tekenspel van OMGPOP. Het puzzelspel Where's My Water van Disney staat op dit moment derde in de verkooptoptien voor de iPhone, achter een schietspel en Draw Something. Ook populaire spellen als Angry Birds en Fruit Ninja zakken langzaam weg en maken plaats voor nieuwe games.

Op het sociale netwerk Facebook is Draw Something ook een enorme hit. Het tekenspel, dat onderhouden wordt door een bedrijf met 42 werknemers, weet het miljardenbedrijf Zynga achter zich te houden. Zynga is onder meer verantwoordelijk voor Words With Friends dat dagelijks acht miljoen spelers trekt en het nog altijd populaire managementspel Cityville.


Twaalf miljoen spelers per dag voor Draw Something (Foto: Novum)

Werkloze schiet om zich heen in Oostenrijk

Een werkloze Oostenrijker heeft wild om zich heen geschoten met een AK-47. De man vuurde ruim 20 kogels af vanaf het balkon van zijn appartement in Steyr maandagavond.

Voetgangers doken in paniek achter auto's om te schuilen tegen de kogelregen. Als door een wonder werd niemand geraakt. Toen een speciale politie-eenheid ter plaatse kwam, ontving de man die ook met een salvo kogels. Een politiehond kwam om het leven.

De dolgedraaide werkloze werd daarna door agenten overmeesterd. Het gaat om een 'werkloze zonderling die graag gokt', aldus de krant Kronen Zeitung dinsdag. Josef N., geboren in 1960, zorgde niet eerder voor problemen in de buurt.

HRW: Syrische opstandelingen begaan wreedheden

Syrische rebellen hebben militairen ontvoerd en gemarteld. Ook zijn er berichten dat militairen en burgers door opstandelingen zijn geëxecuteerd. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een open brief aan de Syrische Nationale Raad, de belangrijkste oppositiegroep van Syrië .

"De wrede werkwijze van de Syrische regering kan geen rechtvaardiging vormen voor wreedheden van gewapende oppositiegroepen", zegt directeur Midden-Oosten van HRW Sarah Leah Whitson op de website van HRW. "Oppositieleiders zouden hun volgelingen duidelijk moeten maken dat ze onder geen enkele omstandigheid mensen mogen martelen, ontvoeren of executeren."

De Syrische oppositie zegt de wapens te hebben moeten opnemen, omdat het leger tanks en sluipschutters inzette om een eind te maken aan vreedzame protesten tegen president Bashar Assad. Volgens de regering echter heeft het gewelddadige karakter van de protesten het optreden van het leger noodzakelijk gemaakt. Terroristen en buitenlandse extremisten zouden achter de opstand zitten.

Veel van de groepen die zich schuldig maken aan wreedheden maken volgens HRW waarschijnlijk geen onderdeel uit van de georganiseerde oppositie en handelen niet in opdracht van de Syrische Nationale Raad. Toch is het de taak van de leiders van de oppositie om zich over de gemelde wreedheden uit te spreken en deze te veroordelen, stelt de in New York gevestigde mensenrechtenorganisatie in de brief, die dinsdag openbaar werd gemaakt.

Volgens de Verenigde Naties heeft de opstand in Syrië, waar de familie Assad het al langer dan veertig jaar voor het zeggen heeft, in een jaar tijd aan meer dan achtduizend mensen het leven gekost. Maandag leverden de rebellen in een zwaarbewaakte, dure wijk van de hoofdstad Damascus strijd met het leger. Dat duidt erop dat de opstand steeds meer het karakter krijgt van een guerrillaoorlog.

Nederland verkeert volgens CPB in een 'double dip'

De Nederlandse economie verkeert momenteel in een 'double dip', na de krimp in 2008 en de huidige economische recessie. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag in de definitieve ramingen. De situatie is minder erg dan in 1929, maar erger dan in 1980, licht directeur Coen Teulings toe.

De economie krimpt naar verwachting van het CPB dit jaar met driekwart procent van het bbp. Volgens Teulings is sprake van een 'forse recessie'. Door de dubbele dip kampt de Nederlandse economie met zes jaar groeiverlies, aldus het CPB.

Kern achter de economische krimp is volgens het CPB de daling van de consumptie. Van het bbp komt nu 44 procent voort uit binnenlandse consumptie. In 2005 was dat nog 48 procent.

Kuijt dreigt met vertrek bij Liverpool

Dirk Kuijt heeft in de Engelse media met een vertrek bij Liverpool gedreigd als hij volgend seizoen niet meer speelminuten van manager Kenny Dalglish krijgt. De Nederlander krijgt volgend seizoen aan de rechterkant van het veld volgens Sky Sports en de Daily Mirror concurrentie van Jordan Henderson.

"Ik wil elke wedstrijd spelen. Het is een teleurstelling als dat niet gebeurt, zoals bijvoorbeeld in de finale van de Carling Cup. Ik voel me fysiek fit. Ik denk dat ik me eerder nog niet zo sterk heb gevoeld als nu. Ik ben er klaar voor om wedstrijden te spelen; elke wedstrijd van dit seizoen. Ik moet de manager ervan overtuigen dat hij mij vaker moet opstellen dan dat hij nu doet. Daar draait het nu allemaal om," zei Kuijt die zich thuisvoelt bij Liverpool en zijn loopbaan er af wil sluiten, mits hij niet op de bank terechtkomt.

"Zolang ik speel, hoor je mij niet klagen. Maar als het punt wordt bereikt dat ik niet meer elke wedstrijd word opgesteld dan moet ik wellicht een andere beslissing nemen. Maar ik denk daar nu nog niet te veel over na op dit moment."

Kojima: "Snake in SSBB dankzij zoon"

Hideo Kojima, de maker van de Metal Gear Solid-serie, heeft in een interview gezegd dat hij het gebruik van Snake in Super Smash Bros. Brawl goedgekeurd heeft na aanraden van zijn zoon.

“My child likes Super Smash Bros., so we play it a lot together. And he told me that there’s no character that you made in that game,” aldus Kojima. Maar naast de wens van zijn zoon, vond Kojima dat de MGS-serie nog niet vaak genoeg verschenen was op Nintendoconsoles. “As you know, we did make Twin Snakes, but generally speaking, there hasn’t been a lot of Metal Gear on Nintendo platforms. So from that perspective, I thought it was a good way to expose younger people to this character, Snake.”

Super Smash Bros.-maker Masihiro Sakurai heeft eerder al aangegeven ten tijde van Melee benaderd te zijn door Kojima om Snake aan de serie toe te voegen, maar de game was toen al te ver gevorderd. Nu de ontwikkeling van Kid Icarus: Uprising klaar is, zal Sakurai zich bezig gaan houden met het nieuwe deel uit de Super Smash Bros.-serie, die zal verschijnen op Wii U en 3DS.

'Schutter Toulouse had camera om zijn nek'

De man die maandag bij een joodse school in Toulouse een man en drie kinderen doodschoot droeg een camera om zijn nek. Dat hebben getuigen verklaard, zei de Franse minister van binnenlandse zaken Claude Guéant dinsdag tegen de Franse zender Europe 1.

"Het gaat om een camera die met riemen om de borst wordt bevestigd", zei Guéant. "Ik weet niet of hij ook heeft gefilmd, maar het apparaat is waargenomen. We hebben hiermee het toppunt van barbarij bereikt", vervolgde de minister, die benadrukte dat alle middelen zijn ingezet om de dader op te sporen. "We weten niet wie hij is. (...) Ieder uur levert nieuw bewijsmateriaal op."

Amsterdammer ligt twee jaar dood in woning

Een 63-jarige man heeft twee jaar dood in zijn woning in de Amsterdamse Diamantbuurt gelegen. Dat meldt de politie dinsdag. Agenten en een buurtregisseur troffen de gemummificeerde man op zijn bed aan.

De buurtregisseur belde maandag rond het middaguur aan bij de woning van de man aan de Saffierstraat. Hij deed dat op verzoek van familie, die geen contact met hem kreeg. De buurtregisseur wilde de Amsterdammer laten weten dat zijn moeder binnenkort zou overlijden.

De man deed echter niet open en bleek ook niet in een ziekenhuis te liggen of opgenomen te zijn in een instelling. Daarop ging de buurtregisseur samen met agenten de woning binnen en ontdekten ze het ontzielde lichaam. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man een natuurlijke dood is gestorven.

'Crècheconcern in de problemen door kabinetsbeleid'

Estro Groep, het grootste kinderdagverblijfconcern van Nederland, is in de financiële problemen gekomen door de bezuinigingen van het huidige kabinet. Het bedrijf, tot voor kort bekend onder de naam Catalpa, onderhandelt opnieuw met banken over de financiering.

Een woordvoerder van Estro Groep bevestigt de onderhandelingen na berichtgeving in het Financieele Dagblad dinsdag. "We zijn uit eigen beweging in gesprek gegaan met de banken", zegt de zegsvrouw. Het bedrijf wil verder geen inhoudelijke mededelingen doen.

Het bedrijf is volgens het FD in de problemen gekomen omdat de schuld van het bedrijf te groot is geworden ten opzichte van het bedrijfsresultaat. Bij de financiering van de schulden in 2010 had Estro Groep volgens het dagblad 4,75 euro schuld tegenover elke euro bedrijfswinst. Bij veel beursgenoteerde bedrijven is dat 3,50 euro voor elke euro winst.

Met de banken was afgesproken dat na verloop van de tijd het bedrijfsresultaat hoger zou worden, zodat de verhouding tussen winst en schuld zou verbeteren. Dat is echter niet gelukt. Hierdoor moet het bedrijf heronderhandelen over de bankenlening van 230 miljoen euro. Het voormalige Catalpa wil volgens de krant de afspraken over de verhouding tussen schuld en winst voorlopig opschorten.

De problemen zijn ontstaan omdat sinds de overname van het bedrijf in 2010 door een Amerikaanse investeerder, Providence Equity Partners, de markt van kinderdagopvang flink is veranderd. Toen was de markt nog een groeimarkt, nu is dat omgeslagen omdat het kabinet bezuinigt op de subsidies. "De wereld anno 2010 is anders dan in 2012", wil de woordvoerder van Estro Groep kwijt.

Bij het concern werken zesduizend mensen op in totaal zeshonderd kinderdagverblijven. Het bedrijf kan wel voldoen aan de rentelasten en is begonnen aan de aflossing van een gedeelte van de schulden.

In reactie op de kabinetsbezuinigingen wordt de interne organisatie gecentraliseerd om kosten te besparen, kondigde het bedrijf begin deze maand aan. "Hierbij wordt alleen gesneden in het management", licht de woordvoerder toe. "De ouders gaan daar niets van merken."

[Primera División] Uitslagen speelronde 27

Afgelopen speelronde werd de 27e speelronde afgewerkt in de Spaanse Primera División. FC Barcelona won zelf met 0-2 van Sevilla, terwijl Real Madrid in eigen huis niet verderkwam dan 1-1 tegen Málaga. Daardoor werd het verschil tussen beide ploegen verkleind naar acht punten in het voordeel van Real.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Granada CF Sporting de Gijón 2-1
Real Zaragoza Osasuna 1-1
Getafe CF Real Sociedad 1-0
Sevilla FC FC Barcelona 0-2
Rayo Vallecano Real Betis Sevilla 3-0
Levante UD Villarreal 1-0
Real Mallorca Atletico Madrid 2-1
Athletic de Bilbao Valencia 0-3
Real Madrid Malaga CF 1-1
Espanyol Racing Santander 3-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 27 23 2 2 71 89-24
2 FC Barcelona 27 19 6 2 63 77-19
3 Valencia 27 13 8 6 47 43-31
4 Levante UD 27 12 5 10 41 38-37
5 Malaga CF 27 12 5 10 41 38-38
6 Espanyol 27 11 6 10 39 35-36
7 Osasuna 27 9 12 6 39 32-41
8 Athletic de Bilbao 27 9 10 8 37 42-37
9 Rayo Vallecano 27 11 4 12 37 40-43
10 Atletico Madrid 27 9 9 9 36 37-33
11 Getafe CF 27 9 8 10 35 28-35
12 Sevilla FC 27 8 9 10 33 27-31
13 Real Mallorca 27 8 9 10 33 28-33
14 Real Sociedad 27 9 6 12 33 30-37
15 Granada CF 27 9 4 14 31 24-38
16 Real Betis Sevilla 27 9 3 15 30 31-41
17 Villarreal 27 6 9 12 27 27-41
18 Racing Santander 27 4 12 11 24 22-40
19 Sporting de Gijón 27 6 6 15 24 25-50
20 Real Zaragoza 27 4 7 16 19 22-50


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 32
2 Lionel Messi Barcelona 31
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 17
Radamel Falcao Atlético Madrid 17


Programma speelronde 28

Datum Thuis Uit
di 20 mrt, 20:00 Osasuna Getafe CF
di 20 mrt, 21:00 FC Barcelona Granada CF
wo 21 mrt, 20:00 Sporting de Gijón Real Mallorca
wo 21 mrt, 20:00 Atletico Madrid Athletic de Bilbao
wo 21 mrt, 20:00 Valencia Real Zaragoza
wo 21 mrt, 20:00 Real Sociedad Levante UD
wo 21 mrt, 22:00 Villarreal Real Madrid
do 22 mrt, 20:00 Racing Santander Sevilla FC
do 22 mrt, 20:00 Real Betis Sevilla Espanyol
do 22 mrt, 22:00 Malaga CF Rayo Vallecano
za 24 mrt, 18:00 Real Mallorca FC Barcelona
za 24 mrt, 20:00 Real Madrid Real Sociedad
za 24 mrt, 22:00 Getafe CF Valencia
zo 25 mrt, 12:00 Real Zaragoza Atletico Madrid
zo 25 mrt, 16:00 Levante UD Osasuna
zo 25 mrt, 16:00 Espanyol Malaga CF
zo 25 mrt, 18:00 Athletic de Bilbao Sporting de Gijón
zo 25 mrt, 19:45 Rayo Vallecano Villarreal
zo 25 mrt, 19:45 Real Betis Sevilla Racing Santander
zo 25 mrt, 19:45 Real Betis Sevilla Racing Santander

[NBA] Bulls brengt Magic tweede verlies op rij toe

Chicago Bulls heeft maandag gemakkelijk van Orlando Magic gewonnen. In Florida werd het 85-59 in het voordeel van de koploper in de Eastern Conference. Voor Orlando was het de tweede verliespartij in twee dagen. Zondag was Miami Heat nog te sterk geweest voor het team van sterspeler Dwight Howard.

Bij afwezigheid van spelmaker Derrick Rose werd Carlos Boozer met 24 punten topscorer aan de kant van Chicago. Rose miste zijn vierde duel op rij vanwege een blessure aan zijn lies.

Boston Celtics boekte een zwaarbevochten overwinning op Atlanta Hawks. In Atlanta werd het 79-76. Jeff Teague kreeg in de laatste seconden van de wedstrijd een kans om gelijk te maken, maar zijn driepuntsschot miste de basket. Ray Allen was topscorer bij Boston met 19 punten.

Overige uitslagen
Charlotte Bobcats - Philadelphia 76ers 105-80
New Jersey Nets - Cleveland Cavaliers 100-105
Denver Nuggets - Dallas Mavericks 95-112
Golden State Warriors - Minnesota Timberwolves 93-97


Bulls brengt Magic tweede verlies op rij toe (Foto: Novum)

Weer crisisoverleg bij Ferrari

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali en technisch directeur Pat Fry zijn na de Grand Prix van Australië naar de thuisbasis in Maranello vertrokken om crisisoverleg te voeren. De scharlakenrode bolides bleken veel tekort te komen op de rest van het veld en daarom moet er een actieplan opgesteld worden.

Coureur Fernando Alonso wist er met een vijfde plaats in de race het maximale uit te halen. Zijn teamgenoot Felipe Massa zakte mede door balansproblemen door het ijs en kwam na een aanrijding met Bruno Senna uiteindelijk niet aan de finish. Ook vorig jaar kenden de Italianen een stroeve start, al leek het team uit Maranello er toen iets beter voor te staan dan nu.

"Er is geen tijd te verliezen. We moeten het klokje rond werken om de Ferrari F2012 te verbeteren. We nemen ook de auto's mee terug. Niet dat er op technisch gebied iets aan zal veranderen, maar we willen de auto's graag zo goed mogelijk aanpassen aan de karakteristieken van het Maleisische circuit," meldde het team op de eigen website.

De grootste problemen van de F2012 zijn volgens Domenicali inmiddels onderkend en er wordt hard aan een oplossing gewerkt. "Met name het gebrek aan topsnelheid is een probleem. Daarnaast hebben we problemen met de tractie. De auto's zullen in Maleisië vrijwel identiek zijn aan die van Australië, we hopen echter nog wat winst te boeken met een goede afstelling."

De Vroome uitgeschakeld in kwalificaties Miami

Indy de Vroome is er maandag niet in geslaagd het hoofdtoernooi in Miami te bereiken. Het 15-jarige Nederlandse tennistalent werd in de eerste ronde van de kwalificatie uitgeschakeld door Sloane Stephens. De vier jaar oudere Amerikaanse won in twee sets, 6-1, 6-3. De Vroome werd met een wildcard toegelaten tot de kwalificatie.

Arantxa Rus, die eerder op de dag wel de tweede ronde bereikte, stuit in haar volgende wedstrijd op Misaki Doi. Wanneer Rus haar Japanse tegenstandster weet te verslaan is zij geplaatst voor het hoofdtoernooi in Zuid-Florida.

Robin Haase en Michaëlla Krajicek zijn vanwege hun ranking rechtstreeks toegelaten tot het toernooi.

Amerikaanse interesse in musical Soldaat van Oranje

Vanuit de Verenigde Staten is interesse getoond voor de musical Soldaat van Oranje. "Theatermensen uit New York zijn inderdaad komen kijken", zegt producent Fred Boot dinsdag in De Telegraaf.

Medeproducent Robin de Levita is 'vereerd', maar laat weten dat de Amerikaanse interesse vooral uitgaat naar het theaterconcept van Soldaat van Oranje. De musical wordt opgevoerd in een theaterhangaar, waarin de stoelen op een draaischijf tussen de decors bewegen. "Maar daarin kunnen de Amerikanen natuurlijk allerlei soorten voorstellingen vertonen", zegt hij.

Soldaat van Oranje gaat over verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema en werd meerdere malen verlengd. Zondag wordt de musical in Theater Hangaar in Katwijk voor de vijfhonderdste keer opgevoerd.

Regels wetenschapsfraude aangescherpt

Universiteiten gaan de regels rond wetenschapsfraude aanscherpen. Dat zei voorzitter van de vereniging van universiteiten VSNU Sijbolt Noorda dinsdagochtend op Radio 1. Aanleiding zijn fraudegevallen die vorig jaar aan het licht kwamen, zoals een onderzoek met gefingeerde onderzoeksdata van voormalig hoogleraar Diederik Stapel.

Onderzoekers moeten voortaan expliciet beloven dat ze de code rond wetenschapsbeoefening nakomen. Ook wordt hen gevraagd alles te doen om te bevorderen dat ook anderen die code naleven.

Studenten worden in het vervolg al vroeg gewaarschuwd dat ze niet mogen frauderen. Nu leren ze dat volgens Noorda niet systematisch. Verder krijgt elke universiteit een vertrouwenspersoon zodat schendingen van de code overal hetzelfde worden behandeld. Schendingen komen bovendien op de site van de VSNU te staan.

Israël verbiedt gebruik graatmagere modellen

Israël wil eetstoornissen bestrijden met nieuwe wetgeving die paal en perk stelt aan het gebruik van graatmagere modellen in advertenties. Ook moeten reclamemakers aangeven wanneer foto's zijn bewerkt om modellen er slanker te laten uitzien. Het Israëlische parlement keurde de wet maandagavond goed.

Het is voor het eerst dat een regering door middel van wetgeving de confrontatie zoekt met de modewereld, die ervan beschuldigd wordt eetstoornissen aan te moedigen door extreme dunheid als ideaal te stellen. Andere landen kunnen het voorbeeld van Israël volgen in de strijd tegen anorexia en boulimia, aandoeningen die vooral onder jonge vrouwen veel voorkomen.

Artsen vergelijken de strijd tegen ondergewicht al met die tegen roken. Critici daarentegen zeggen dat de wet zich had moeten richten op de gezondheid van de modellen en niet op hun gewicht.

Trein botst op taxi in India: vijftien doden

Vijftien mensen hebben de dood gevonden toen een overvolle taxi op een spoorwegovergang in de Indiase staat Uttar Pradesh geramd werd door een trein. Waarschijnlijk heeft de taxichauffeur het signaal van de naderende trein genegeerd, zei de politie dinsdag.

De taxichauffeur vervoerde achttien mensen in zijn taxi, die even daarvoor een begrafenis hadden bijgewoond. De chauffeur en veertien inzittenden waren op slag dood, vier mensen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

'Javier Guzman opgelicht door ex-manager'

Javier Guzman zegt voor zes ton te zijn opgelicht door z'n voormalige manager. Volgens de 34-jarige cabaretier verdwenen de opbrengsten van zijn voorstellingen Por Dios en Oorverdovend geheel in de zakken van Frans Ruhl, die Guzman vanaf zijn 17e tot en met vorig jaar zakelijk begeleidde.

"De man die ik zeventien jaar lang heb beschouwd als een tweede vader, blijkt een ordinaire oplichter te zijn", zegt de cabaretier dinsdag in De Telegraaf. Hij vertelt onlangs uit wraak een kostbare toneelstoel van Wim Kan te hebben meegenomen uit het kantoor van Ruhl. "Ik moest een daad stellen."

De ex-manager van Guzman heeft een ander verhaal en beweert dat de cabaretier 'gewoon onmogelijk om mee samen te werken' is. "Hij heeft tal van verslavingen, is onhandelbaar en agressief. Ikzelf heb daarom de relatie met hem verbroken", laat hij weten.

De twee stonden maandag voor de rechter. Guzman geeft de stoel terug aan Ruhl, die op zijn beurt inzage geeft in de boekhouding. Bovendien keert laatstgenoemde een voorschot van honderdvijftigduizend euro uit aan de cabaretier.

Carice spreekt Sneeuwwitje in joggingpak in

Carice van Houten vindt het heerlijk om de stem in te spreken van de hoofdpersoon in de nieuwe film Sneeuwwitje. "Normaal zit ik hier lekker in mijn joggingpak voorovergebogen die tekst in te spreken", zegt de actrice in de opnamestudio voor de camera van Novum Nieuws. "Dat is wel leuk aan dit werk, dat het even helemaal niet gaat om hoe je eruitziet."

De 35-jarige Van Houten wordt wel eens moe van al het gepluk aan haar. "Helemaal als je wat ouder wordt", vertelt ze. "Ik denk wel eens: wie heeft dat eigenlijk bedacht dat je nooit dezelfde jurk aanmag naar een première?" Ze kan er niet mee zitten als ze wel een keer met dezelfde tas over de rode loper flaneert. "Dat zal me eerlijk gezegd een dikke worst wezen."

Van Houten zou het leuk vinden om een keer een rol te spelen, waarvoor ze zou moeten worden toegetakeld. "Het lijkt me heerlijk om een monsterachtig figuur te spelen." Als ze zou moeten kiezen tussen een prinsessenrol als die van Sneeuwwitje of een ruwere rol, kiest ze in eerste instantie voor de tweede optie. "Hoewel het ook interessant kan zijn wat er in een mooi meisje omgaat. Je hoort bijvoorbeeld vaak dat modellen ongelooflijk onzeker en ongelukkig zijn."

"Schoonheid is niet zo duurzaam. Je kunt beter talent hebben en dan misschien iets minder mooi zijn", vindt ze. "Het moet allemaal nog maar blijken, hoe lang het nog leuk blijft", zegt ze over haar eigen schoonheid.

Sneeuwwitje wordt in de film van Tarsem Singh gespeeld door Lily Collins. Het personage is niet het onschuldige meisje uit het sprookje. "Het is geen plat karakter, in die zin dat het een soort Disney-meisje is", zegt Van Houten. "Het is echt een puber die opgroeit en die ook haar verzet heeft en haar rebelse kanten."

De actrice zegt zelf ook een rebelse kant te hebben. "Heb je even? Ik kan best rebels zijn, maar probeer dat wel in toom te houden." Sneeuwwitje, de film die eigenlijk Mirror Mirror heet en in Nederland in de originele versie Snow White genoemd wordt, draait vanaf 25 april in de Nederlandse bioscopen.

'Politici minder vaak bedreigd'

Politici worden steeds minder vaak bedreigd. Dat blijkt uit cijfers van het Team Bedreigde Politici van de politie. Onderzocht het team in 2008 nog 304 bedreigingen, vorig jaar waren dat er nog maar 107. Dat schrijft het AD dinsdag.

Het team onderzoekt vooral bedreigingen aan het adres van ministers, staatssecretarissen en Kamerleden. Van de 107 zaken die vorig jaar werden onderzocht, zijn er 44 opgelost. De daders zijn vaak minderjarige scholieren die niet beseffen wat de gevolgen zijn voor zichzelf en betreffende politicus.

PVV-leider Geert Wilders is al jaren het grootste mikpunt van bedreigingen. Hij ontving vorig jaar tientallen verwensingen, al nam het aantal bedreigingen aan zijn adres flink af ten opzichte van voorgaande jaren.

Doden bij aanslagen in steden Irak

Bomaanslagen gericht tegen de politie in vier steden in Irak hebben dinsdag aan ten minste dertien mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie en gezondheidsdiensten gezegd.

In Bagdad en de zuidelijke stad Latifiyah werden politiepatrouilles getroffen door bomaanslagen. Voor een politiebureau in de noordelijke stad Kirkuk ontplofte een autobom. Bij een restaurant in Hillah, zo'n 95 kilometer ten zuiden van Bagdad, ontplofte eveneens een in een auto verstopt explosief. Onder de doden zijn drie politiemensen.

De Iraakse autoriteiten hielden al rekening met een toename van aanslagen in aanloop naar de jaarlijkse top van de Arabische Liga, die volgende week in Bagdad wordt gehouden. Er is de Iraakse regering veel aan gelegen op de top te tonen dat de veiligheid en stabiliteit in het land zijn toegenomen.

Lente officieel begonnen

De astronomische lente is begonnen. Dinsdag om 06.14 uur stond de zon precies boven de evenaar. Sinds 1896 is het begin van de lente nog nooit zo vroeg gevallen. Meestal begint de astronomische lente op 21 maart.

Sterrenkundigen bepalen het begin van de lente op basis van de positie van de aarde ten opzichte van de zon. De afgelopen jaren begon de lente officieel meestal op 21 maart, maar de komende decennia is dat naar verwachting vrijwel elk jaar al op 20 maart. De lente begon op 1 maart al voor meteorologen.

Meteorologen van Weeronline verwachten een fraaie lenteweek. Dinsdag belooft een zonnige dag te worden met temperaturen tussen de 10 en 13 graden. Ook de rest van de week verloopt zonnig en overwegend droog, met temperaturen die kunnen oplopen tot 20 graden in het zuiden op vrijdag. De nachten zijn wel koud met op veel plekken aan de grond lichte vorst.

Maart maakt volgens Weeronline kans hoog in de top tien van warmste maartmaanden ooit te belanden. De gemiddelde etmaaltemperatuur lijkt uit te komen op zo'n 8,2 graden. De warmste maartmaand dateert van 1991. Toen werd het gemiddeld 8,8 graden.


Lente officieel begonnen (Foto: Novum)

iPad 3 verkoopt drie miljoen stuks in eerste weekend

Apple heeft bekendgemaakt dat van de vrijdag uitgekomen derde generatie iPad in het eerste weekend drie miljoen exemplaren zijn verkocht. "De nieuwe iPad is een hit met drie miljoen verkochte exemplaren", zegt Apples Philip Schiller.

"De klanten zijn weg van de geweldige nieuwe features op de iPad, waaronder het retina display, en we kunnen niet wachten om nog meer klanten te mogen verwelkomen vanaf aanstaande vrijdag."

De nieuwe iPad is afgelopen vrijdag uitgekomen in elf landen, waaronder Engeland, Amerika en Japan. Komende vrijdag komt de tablet uit in nog eens 24 landen. Ook in Nederland komt de nieuwe iPad komende vrijdag uit.

Woningcorporaties strenger gecontroleerd

De toezichthouder op de woningcorporaties gaat zijn leden strenger controleren. Dat zei directeur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting Jan van der Moolen dinsdagochtend op Radio 1. Aanleiding zijn de geldproblemen van Vestia.

Vestia kwam in grote problemen door te speculeren met risicovolle financiële producten. Bij de controle van woningbouwcorporaties werd vooral gelet op de vermogenskant. Zo werd gekeken of de corporaties geen risicovolle projecten hadden. Er was te weinig aandacht voor speculaties, erkent Van der Moolen.

Van der Moolen vindt niet dat hij heeft gefaald. "Ik heb wel het gevoel dat we iets minder naïef hadden moeten zijn. We hebben even te weinig aandacht gehad voor het vraagstuk van de derivaten."

Uit het maandag gepubliceerde jaarverslag van het Centraal Fonds Volkshuisvesting blijkt dat drie corporaties onder verscherpt toezicht staan, waaronder Vestia. Van der Moolen wil niet zeggen welke de andere twee zijn. "Dat kan de bedrijfsvoering van de corporaties schaden."

Vandaag updatepatch voor Gears of War 3

Epic Games brengt vandaag een titelupdate uit voor Gears of Wars 3. De update is vanaf 10:00 uur beschikbaar en zal automatisch downladen als je inlogt op Xbox Live. Naast een aantal nieuwe features lost de patch ook een groot aantal bugs op.

De nieuwe features bevatten onder andere een spectator mode, waarbij je begint met het zien van een speler in plaats van een battlecamera, en een x-richtkruis voor wanneer je schot geblokkeerd is.

De bug-fixes zijn onder andere de oneindige waves aan vijanden in horde mode en de eeuwigdurende 'waiting for players'-berichten bij host migrations.

De complete release note vind je op de website van Epic Games.

L.A. Noire aan je vingertoppen

Vanaf nu kun je L.A. Noire besturen via het touchscreen van je telefoon of tablet. Onlive en Rockstar hebben een app uitgebracht waarmee de game letterlijk aan je vingertoppen ligt.

In december liet Onlive al zien dat ze bezig waren om touch-control naar de tablets te brengen. Ook in december gaf Rockstar aan dat ze L.A. Noire wilden voorzien van die functie. Nu is het dan zover. Als je de game laadt in de app, kun je het spel besturen door simpelweg over het scherm te vegen en te tikken.

Het enige wat je moet doen is een gratis Onlive-account aanmaken en de game via de service aanschaffen. Zoals bij alle Onlive-games, kun je ook een gratis trial uitproberen. De game is nu alleen nog beschikbaar voor Android toestellen. Onlive heeft wel al een iOS-versie gereed, maar deze moet nog goedgekeurd worden door Apple.

L.A. Noire

Ronaldo wil topfunctie voetbalbond

De gewezen Braziliaanse voetbalvedette Ronaldo wil best voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond (CBF) worden. Hij maakte maandag zijn ambities kenbaar. De oud-speler van onder meer PSV werkt momenteel aan de organisatie van het WK-voetbal 2014 in zijn land.

"Ik wil doorgaan met mijn politieke leven in het voetbal. Ik wil me omvormen tot een politicus van het voetbal", zegt hij in een interview met de krant Folha de Sao Paulo. "Ik weet niet of ik kandidaat zal zijn voor het presidentschap van de CBF, maar als men mij vraagt zal ik de post accepteren ja", gaat hij verder.

De functie van voorzitter van de CBF is vrijgekomen door het vertrek van Ricardo Teixeira. De preses wordt verdacht van corruptie en trad vorige week na 23 jaar voorzitterschap terug.

Vermiste na brand in Groningse Kropswolde

Bij een brand in een woonboerderij in het Groningse Kropswolde is in de nacht van maandag op dinsdag een man vermist. De brandweer zoekt in de restanten van de boerderij naar een stoffelijk overschot. Dat heeft een woordvoerder van politie gemeld.

Aan de Woldsweg brak rond 00:30 uur een felle brand uit. Voor de boerderij stonden twee auto's geparkeerd. De politie vreest daarom dat er mensen in het pand waren toen de brand uitbrak. Het huis stond op naam van een mannelijke bewoner. Van hem is nog niets vernomen. De politie beschouwt de man als vermist.

De brand is inmiddels geblust. Met een kraan wordt in de restanten gezocht. De boerderij is grotendeels ingestort en wordt als verloren beschouwd.

Schutter Afghanistan herinnert zich niets

De Amerikaanse militair die in Afghanistan het vuur opende op burgers herinnert zich niets van het bloedbad. Dat heeft zijn advocaat maandag tegen CBS News gezegd.

Met het incident in Kandahar werd de Amerikaans-Afghaanse relatie op scherp gezet. De 38-jarige militair schoot vorige week zondag in kennelijk verwarde toestand 16 burgers dood. Volgens het Pentagon zal sergeant Robert Bales binnen enkele dagen in staat van beschuldiging worden gesteld.

Luxemburg klaar voor bezoek koningin Beatrix

Koningin Beatrix begint dinsdagmorgen aan haar tweede staatsbezoek aan Luxemburg. In maart 1981 - precies 31 jaar en een week geleden - had het groothertogdom de primeur van het eerste staatsbezoek uit de toen nog prille regeringsperiode van de vorstin. Het was een gebaar dat de Luxemburgers zeer waardeerden, aldus de toen regerende groothertog Jean. Inmiddels zit zijn zoon Henri al weer 12 jaar op de troon en is het tijd voor een tweede visite. Beatrix blijft tot donderdag.

Een constante bij bezoeken aan Luxemburg is de aanwezigheid van Jean-Claude Juncker, die sinds 1982 onafgebroken in de regering zit. Juncker, sinds 1995 minister-president, begeleidt de koningin bij de kranslegging en heeft later op de middag nog een apart gesprek in het paleis. Hij ontmoette de koningin al in 1992 in Maastricht toen de fundamenten werden gelegd voor de euro, een munt waarop Juncker als voorzitter van de groep van eurolanden in de EU past als ware het zijn eigen kind.

Het programma van de eerste dag bestaat grotendeels uit traditionele onderdelen, zoals de reeds genoemde kranslegging, een ontvangst door de burgemeester van de hoofdstad en het door het groothertogelijk paar aangeboden staatsbanket. Voor het paleis en op de pleinen van de stad zijn maandag al Nederlandse vlaggen gehesen, naast het iets lichter gekleurde rood-wit-blauw van Luxemburg zelf.

Luxemburg klaar voor bezoek koningin Beatrix
Luxemburg klaar voor bezoek koningin Beatrix (Foto: ANP)

Gelekte aantekeningen RKK

Tijdens een reguliere schoonmaakactie in een van de kantoren van de Rooms-Katholieke Kerk werden afgelopen weekend enkele aantekeningvellen en een half verscheurde NRC gevonden. Via een anonieme doch betrouwbare bron werden deze vellen vol steekwoorden en aantekeningen gekoppeld aan enkele gearceerde delen in het uitgebreide NRC-artikel "Het verminkte leven van Henk Heithuis". Vanwege privacyredenen zijn hieronder slechts enkele stukken uit de aantekeningsvellen gepubliceerd.

Geen bewijs voor zelfverrijking Van Rey

De Roermondse wethouder van economische zaken Jos van Rey heeft jarenlang de schijn van belangenverstrengeling gewekt vanwege zijn vriendschappelijke activiteiten met een projectontwikkelaar. Maar er is geen bewijs dat de VVD'er zichzelf heeft verrijkt of de gemeente financieel heeft benadeeld. Dat concludeert de commissie Sorgdrager-Frissen in een maandag gepresenteerd rapport.

Burgemeester Henk van Beers had voormalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager en hoogleraar Paul Frissen gevraagd de integriteit van Van Rey te onderzoeken. Zij stellen dat zowel Van Rey als de gemeente had moeten inzien dat vanwege de vriendschap met de projectontwikkelaar de integriteitsvraag had moeten worden gesteld.

De 66-jarige Van Rey, oud-Tweede Kamerlid en tegenwoordig senator, is zelf actief in de vastgoed- en verzekeringswereld. De wethouder en de ontwikkelaar togen onder meer samen naar vastgoedbeurzen.

De onderzoekers betitelen Van Reys aanschaf van aandelen en het beheer van zijn onroerend als belangenverstrengeling, maar stellen dat dat van beperkte politieke betekenis was. Volgens dagblad De Limburger had Van Rey meebeslist over miljoeneninvesteringen in projecten waarbij de bevriende ontwikkelaar was betrokken. Deze bewering blijkt niet op feiten gestoeld.

Van Rey zei in een reactie tegen de regionale omroep L1 tevreden te zijn met de resultaten van het onderzoek en blij te zijn dat geen belangenverstrengeling is aangetoond. Hij zei wel dat hij de gemeenteraad beter had moeten informeren.

Het stadsbestuur vindt het nog te vroeg om gedetailleerd en uitgebreid in te gaan op het onderzoek, maar erkent wel dat onvoldoende aandacht is besteed aan de 'bewustwordings- en cultuuraspecten' van de gemeentelijke gedragscode, 'mede in relatie tot de toegenomen maatschappelijke aandacht voor integriteitsbeleid'. De gemeenteraad buigt zich in de raadsvergadering van 5 april over het onderzoeksrapport.


Geen bewijs voor zelfverrijking Van Rey (Foto: Novum)

OPTA bekijkt gevaren mobiel internet

De OPTA gaat online bedreigingen voor smartphones in kaart brengen. Dat gebeurt omdat mobiele telefoons steeds vaker gebruikt worden om het internet mee op te gaan, meldt de telecomwaakhond maandag. Ook gaat de OPTA kijken of websites gebruikers toestemming vragen om een zogeheten cookie te plaatsen.

De regels over het plaatsen van cookies treedt in de loop van het jaar in werking. Cookies zijn kleine bestandjes die op de computer van een bezoeker worden geplaatst, om de voorkeuren van een bezoeker op te slaan, een wachtwoord te onthouden of de inhoud van een winkelwagentje op te slaan. Ook kan het ervoor zorgen dat gebruikers niet twee keer dezelfde advertentie te zien krijgen.

Het tweede speerpunt van OPTA naast internetveiligheid is telemarketing. Bedrijven vragen klanten vaak niet of zij na een telefoontje nog een keer mogen bellen. Dat moet volgens de wet echter wel. Ook gaat de toezichthouder maatregelen nemen om de concurrentie in de zakelijke communicatiemarkten te bevorderen.

'Windows 8 verschijnt in oktober'

Volgens insiders zal Microsoft komende zomer de laatste puntjes op de i zetten wat betreft Windows 8. Vanaf oktober zal het nieuwe besturingssysteem beschikbaar zijn voor de consumenten wereldwijd.

De release in oktober is belangrijk voor Microsoft omdat ze op die manier de eindejaarsverkopen (Thanksgiving, Kerst) meepakken. "Als ze een release in oktober missen wordt het voor Microsoft lastig om uberhaupt iets in 2012 uit te brengen. Het laatste dat Microsoft zal willen is een markt waar er weinig tot geen Windows 8-tablets zijn als Apple met hun nieuwste iPad een gewild artikel in de winkels hebben liggen," aldus Michael Gartenberg, analist van Gartner. Begin april staat er een event gepland van Microsoft waarin ze hun partners de release-strategie zullen mededelen.

De eerste ronde ondersteunt zowel Intel-chips als die van ARM wat nog eens duidelijk maakt dat Microsoft met Windows 8 ook de mobiele (tablet)markt wil veroveren. Windows 8 zal de eerste volledige Windows-versie zijn die op ARM-chips zal draaien en developers zijn druk bezig om dit goed werkend te krijgen. Steven Sinofsky van Microsoft geeft aan dat ze er vertrouwen in hebben: "Ons doel is om Windows voor beide chips tegelijk uit te brengen. Ik zou niet zeggen dat het een doel is als we er geen vertrouwen in zouden hebben."

Gartner verwacht dat er in 2012 meer dan 103 miljoen tablets verkocht worden en dit aantal in 2015 is gestegen tot 326 miljoen. Voor nu is Apple heer en meester met een marktaandeel van ongeveer 67%. In 2015 zal dit gedaald zijn tot 46% en stijgt Microsoft naar 11%.

w8
HP-tablet met Windows 8

[Serie A] Roma wint met Stekelenburg nipt van Genoa

Maarten Stekelenburg heeft maandagavond met AS Roma een zege geboekt in de Serie A. De Romeinen wonnen in eigen stadion met 1-0 van Genoa door een treffer van Daniel Osvaldo.

Roma begon in het eigen Stadio Olimpico furieus en nam al na drie minuten een voorsprong via Osvaldo. Ook in het vervolg van de eerste helft deelde de thuisploeg de lakens uit. Genoa had niets te vertellen en kon alleen maar opgelucht adem halen dat het met 1-0 de rust haalde.

In de tweede helft ontvouwde zich hetzelfde spelbeeld. Roma bepaalde, maar nam maar geen afstand. Invaller Bojan Krkic was tot driemaal toe dichtbij, maar kreeg de bal er niet in. Daardoor bleef het tot het einde onnodig spannend. Door de zege krijgt Roma de vierde plaats in het vizier. De achterstand op Napoli bedraagt nog drie punten.

Johan Vlemmix wil 'even niks' na rampweek

Johan Vlemmix wil even rust na een zware week waarin hij zijn petekind Ilana verloor en zijn ex-vrouw in het ziekenhuis belandde. "Ik heb zo veel tranen gehuild dat ik nu even leeg ben."

"Ik wil en kan even niet meer", vertelt Vlemmix aan RTL Boulevard. "Op dit moment is het heel erg moeilijk. Ik weet ook even niet hoe ik ermee om moet gaan. Wat ik het liefst wil, is even niks."

Het petekind van de zanger was vorige week een van de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland. Vrijdag kreeg Vlemmix van de politie een telefoontje dat zijn ex-vrouw een aanrijding met een vrachtauto had gehad. Ze kwam uiteindelijk met de schrik vrij. "Ze heeft veel blauwe plekken en alles doet zeer. Maar ze heeft heel veel geluk gehad."

Libië geeft ex-opstandelingen politietraining

Libië stuurt duizenden voormalige opstandelingen naar Jordanië en Turkije om te worden opgeleid voor politietaken. Dat heeft de overgangsregering maandag bekendgemaakt.

Voor de eerste ronde worden ruim 2500 ex-rebellen naar Jordanië en Turkije gestuurd. Uiteindelijk zullen zo'n tienduizend Libiërs in Jordanië worden getraind en dertienhonderd in Turkije.

Beide landen schaarden zich vorig jaar al in een vroeg stadium aan de zijde van de opstandelingen tegen het bewind van Moammar Gadhafi.

De overgangsregering besloot maandag ook de kleur van de Libische paspoorten te veranderen. In plaats van groen, de kleur van het Gadhafi-bewind, worden ze donkerblauw.

Veel 'grove' verkeersovertredingen op A7

Op de A7 in Friesland en Groningen zijn de afgelopen maanden 37 rijbewijzen ingevorderd vanwege grove verkeersovertredingen. De politie schreef van december tot en met februari 875 processen-verbaal uit. Dat meldt de politie maandag over de eerste drie maanden van het project A7 Veilig.

In 449 gevallen ging het om een snelheidsovertreding en in 424 om asociaal of gevaarlijk verkeersgedrag. Twee keer bleek een bestuurder alcohol te hebben genuttigd.

De verkeerscontroles in het project zijn gericht op excessieve verkeersovertredingen. Overtredingen die met radarcontroles zijn geconstateerd, zijn niet meegerekend. De politie deelde wel veel boetes uit voor bellen in de auto. Ook werd een aanzienlijk aantal bekeuringen uitgeschreven vanwege het niet gebruiken van de gordel. Verder werd vaak opgetreden tegen bumperkleven en onnodig links rijden.

In het project A7 Veilig werken verschillende politiekorpsen, justitie, de twee noordelijke provincies en Rijkswaterstaat samen aan de verbetering van de verkeersveiligheid en de doorstroming op de A7, van de Afsluitdijk tot Bad Nieuweschans. Een samenwerking op zo'n grote schaal is een primeur voor Nederland.

Mario Party 9

Mario Party is toe aan zijn negende deel en Nintendo vond het tijd voor wat vernieuwing. De basisopzet is nog steeds een digitaal bordspel waarbij je minigames speelt, maar in plaats van je los over het bord te verplaatsen zit je nu met vier man in één voertuig. Bovendien zijn er boss fights die je moet afronden om het bord uit te spelen. Niet iedereen zal dit kunnen waarderen...

Mass Effect 3 is het einde

Ik zag de mini-serie It voor het eerst toen ik 14 jaar oud was. Ik had er verder nog weinig over gehoord, en kwam de serie tegen in de videotheek. Die had je toen nog. Thuisgekomen stopte ik de videoband in de videorecorder. Wat ik in de anderhalf uur erna in het eerste deel zag, heeft me de stuipen op het lijf gejaagd. It heeft voor mij met clowns gedaan wat Jaws deed voor visjes. It was een wezen dat zich manifesteerde als iemands grootste angst, en It in zijn ware vorm zien was het meest afschuwelijke wat je ooit zou kunnen aanschouwen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.